Vluchtelingen en Joden: geen eenheidsworst

De aankondiging van een locatie voor tijdelijke vluchtelingenopvang in Amstelveen leek de afgelopen week op een Hoekse en Kabeljauwse twist onder Joodse prominenten. Ja, over de komst van 400 asielzoekers uit voornamelijk Syrië en Irak wordt uiteenlopend gedacht. De Joodse gemeenschap is zeker geen eenheidsworst.

Zijn die meningsverschillen nu werkelijk zo groot? Dat valt best mee. De ene spreker is wat beter gebekt dan de andere, wat naïever of uitgesprokener, maar over een essentieel punt lijken ze het allemaal met elkaar eens. Dat is het uitgangspunt dat leidend is voor iedere zichzelf respecterende Jood: wees barmhartig voor de vluchteling. En in mindere mate dat de door de gemeente Amstelveen bepaalde opvanglocatie – op een belangrijke verkeersader tussen de drukste Joodse buurten in Amstelveen en Amsterdam, ongelukkig is gekozen.

het uitgangspunt voor iedere zichzelf respecterende Jood: wees barmhartig voor de vluchteling

Waar gaan die meningsverschillen dan wèl over? Over angst en een gevoel van onveiligheid. En laten dat nu net punten zijn waarop iemand die die angst voelt en iemand die dat gevoel minder of niet heeft, elkaars taal niet spreken.

Die angst ligt bij sommigen diep. Op sommige plekken in de samenleving is antisemitisme nu eenmaal diep geworteld. Onder radicale moslims èn onder autochtone Nederlanders. En ook onder terroristen die ongemerkt ons land binnen komen uit andere delen van de wereld en kwaad in de zin hebben.

Als de discussie dan gaat over de komst van mensen uit Syrië en Irak – landen waar de afgelopen 70 jaar Jodenhaat er bij de bevolking met de paplepel is ingegoten – vlakbij de Joodse infrastructuur, dan mag daar best iets van gevonden worden.

Dat die angst niet ongegrond is, blijkt bovendien wel uit de stap die de Nederlandse overheid op initiatief van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft gezet door bij Joodse scholen, instellingen en synagoges zwaarbewapende marechaussee te plaatsen.

de niet-Joodse Nederlander kan zich niet verplaatsen in dat gevoel van angst en onveiligheid van Joden

Als je kinderen op de Joodse scholen hebt zitten, of je bezoekt met regelmaat de synagoge, de kosjere winkels en restaurants, dan is die angst reëel. Geef je een andere invulling aan je Jodendom, dan ken je dat gevoel minder of helemaal niet.

En waar dat voor Joden onderling opgaat, geldt dat des te meer voor de niet-Joodse Nederlander. Die kan zich al helemaal niet verplaatsen in die angst en in dat gevoel van onveiligheid van Joden die als zodanig herkenbaar – bijvoorbeeld vanwege een keppeltje – over straat lopen. En kunnen daar dan ook geen begrip voor opbrengen.

Alle mensen die op de vlucht zijn voor vervolging moeten een warm welkom krijgen, overal in Nederland. Op de landelijke en lokale overheid rust de plicht om ervoor te zorgen dat er geen twijfel bestaat over de aard van de vluchteling (uitdrukkelijk niet economisch, dus!), over zijn of haar bedoelingen in ons land en de bereidheid om de vrijheid van godsdienst, meningsuiting en geweten, zoals wij die in onze samenleving koesteren en uitdragen, zonder meer te omarmen.

De gemeente Amstelveen heeft de zware verantwoordelijkheid om zich van deze zaken te vergewissen zodat de beschreven reële angsten – ongeacht of anderen zich daarin kunnen verplaatsen – niet bewaarheid worden. Want ook voor vluchtelingen geldt: het is niet allemaal eenheidsworst.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x