AvondHumeur: Kindbruiden: kent Klaas Dijkhoff de wet niet?

Het feit dat er al tientallen minderjarige kindbruiden uit Syrië in Nederlandse AZC’s zijn aangekomen (en nog meer onderweg), veroorzaakt terecht een hoop commotie. Onder meer bij mij. Het gaat volgens de berichten in de pers om meisjes van 12, 13, 14 en 15 jaar, die getrouwd zijn met een meerderjarige man.

Volgens de huidige Nederlandse wetgeving wordt een met een dergelijk meisje in het buitenland gesloten huwelijk erkend, als dat huwelijk in overeenstemming met het recht van dat land is aangegaan. Zo zijn in Syrië door een imam bevestigde huwelijken met meisjes van 13 jaar rechtsgeldig. Als zo’n meisje naar Nederland komt, wordt dat huwelijk erkend. Nog wel, want er ligt een wet bij de Eerste Kamer om de leeftijdsgrens op te trekken naar 18 jaar.

Staatssecretaris Dijkhoff heeft op Twitter gereageerd op vragen over deze pijnlijke situaties. Daarbij krijg ik sterk de indruk dat hij zijn eigen wet niet kent. Hij tweet het volgende:

Waar staat die leeftijdsgrens van 15 jaar in de wet?

Dijkhoff zegt dus dat in het buitenland gesloten huwelijken met een kindbruid van onder de 15 in Nederland niet wettelijk worden erkend. Ik denk dat hij zich ernstig vergist. De wet kent namelijk geen minimale leeftijdsgrens voor een in het buitenland gesloten huwelijk met een minderjarige.

Dat staat duidelijk vermeld in het Burgerlijk Wetboek, Boek 10, Artikel 28:

Het huwelijk wordt voltrokken indien:
a. ieder der aanstaande echtgenoten voldoet aan de vereisten tot het aangaan van een huwelijk van het Nederlandse recht en een van hen uitsluitend of mede de Nederlandse nationaliteit bezit of in Nederland zijn gewone verblijfplaats heeft; of

b. ieder der aanstaande echtgenoten voldoet aan de vereisten tot het aangaan van een huwelijk van een staat waarvan hij de nationaliteit bezit.

Het gaat om lid b. Uit dat lid vloeit volgens mij voort dat, als je in Syrië legaal getrouwd bent met een meisje van 13, dat huwelijk ook in Nederland wordt erkend. Zo simpel is de wet. Er wordt geen leeftijdsgrens genoemd.

Dus ik wil opheldering, meneer de staatssecretaris. Waar staat die leeftijdsgrens van 15 jaar in de wet? De wet waar u verantwoordelijk voor bent. Dezelfde wet die de COA, de politie en de IND moeten uitvoeren. Organisaties waar u ook verantwoordelijk voor bent. Organisaties die in de praktijk geen raad weten met kindbruiden.

Legt u het mij eens uit, staatssecretaris. Dank alvast.

UPDATE: asielrechtadvocaat Wil Eikelboom denkt er weer anders over:

Eikelboom spreekt over een minimumgrens van 12 jaar! Dus reden voor wat opheldering.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frits B
Frits B
7 jaren geleden

Art. 28 heeft betrekking op in Nederland te sluiten huwelijken. Dijkhoff gaat er van uit dat een in Syrië, of welk ander land dan ook, daar rechtsgeldig gesloten huwelijk door Nederland erkend moet worden. Onzin natuurlijk. Als deze zgn. getrouwde lieden hierheen komen, doen ze dat om hier te komen wonen en dan zullen ze zich in alle opzichten aan de Nederlandse wet moeten houden. Als ze alleen op doorreis o vakantie zijn hebben we er ons niet me te bemoeien, maar het criterium is dat ze hier asiel vragen met als doel permanent verblijf. Maak rigoureus aan ze duidelijk dat seks met minderjarigen in Nederland strafbaar is en de animo om hier asiel te zoeken neemt beslist af. Ik heb trouwens begrepen dat er een wetsvoorstel ligt om de erkenning aan Nederlandse maatstaven aan te passen; huwelijk wordt dan pas erkend als de vrouw ten tijde van het huwelijk ten minste de leeftijd heeft die ze ook hier zou moeten hebben. Maar controle zal wel weer moeilijk zijn.

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x