Ahmed Mohamed en de bom in de koffer

Wereldnieuws was het, toen Ahmed Mohamed uit Irving, Texas op woensdag 16 september gearresteerd werd. Hij had een zelfgemaakte klok mee naar school gebracht. Deze klok leek volgens leraren en de politie op een bom, waarop de bolleboos in hechtenis werd genomen.

De foto van de geboeide arme ziel gekleed in een NASA t-shirt ging snel de hele wereld rond. De school en de politie werden op sociale media beschuldigd van racisme, want de link tussen het vermeende vergrijp en de afkomst van de jongen was snel gelegd. Er werd alom schande van gesproken en veel publieke figuren lieten zich niet onbetuigd. Ahmed werd door Obama zelfs uitgenodigd in het Witte Huis, hij kreeg internships aangeboden bij Twitter en Facebook en het prestigieuze MIT wilde hem graag als student.

Al het bovenstaande is breed uitgemeten in de media. Logisch ook. Een veertienjarig menneke dat vol goede moed zijn project mee naar school neemt en daarvoor als beloning in de boeien wordt geslagen. De nuancering van deze hype is echter een stuk minder breed uitgemeten, zeker niet in Nederland.

Het begon ermee toen mensen vraagtekens begonnen te zetten bij de authenticiteit van de klok. Een scherpe blogger, die zelf ook een techfreak is, stelde namelijk vast dat de invention van Ahmed waarschijnlijk niets meer was dan een massaal geproduceerde wekker, zoals je ze ook bij de Blokker kunt aanschaffen. Ahmed had in principe dus weinig meer gedaan dan een wekker uit elkaar slopen en de werkende delen in een koffer mee naar school genomen.

de autoriteiten hebben prima gehandeld en hen

kan geen racisme of islamofobie worden verweten

Stel, u bent leraar of politieagent in the land of the free, home of the brave en u wordt geroepen, omdat een leerling een verdacht koffertje heeft meegebracht. U begeeft zich direct naar de plek des onheils en u treft dit pakketje aan.

header

Dit is de beruchte klok. Nu komt u uit het land waar school shootings zo langzamerhand traditie beginnen te worden en u bent verantwoordelijk voor de veiligheid van de jongeren op MacArthur Highschool. Ahmed laat er, behalve dat het om een klok gaat, verder weinig over los. Wat zou u doen?

Ik hoop niet voor u dat u iets in de trant van “geen risico nemen” heeft gezegd, want dan bent u een racist/islamofoob. Dat is in ieder geval de algemene tendens in de berichtgeving over dit onderwerp. School en politie liggen zwaar onder vuur wegens racial profiling. Voor het gemak wordt buiten beschouwing gelaten dat MacArthur Highschool een cultureel zeer diverse school is, waar slechts 6% van de leerlingen als Caucasian kan worden aangemerkt.

Daarnaast is Ahmed de zoon van Mohamed el Hassan Mohamed. Deze meneer is politiek zeer actief. Hij heeft meermaals meegedaan aan de Sudanese presidentiële verkiezingen en is daarnaast in de States ook activist tegen ‘islamofobie’.

Ik ben van mening dat de betrokken autoriteiten prima hebben gehandeld en dat hen geen racisme of islamofobie verweten moet worden. Het was even rot voor het kereltje, maar uiteindelijk heeft hij er wel meer aan overgehouden dan hij is kwijtgeraakt. Ik zou ook wel op de koffie bij Obama willen, met in mijn achterhoofd de wetenschap dat ik kan kiezen uit internships bij de grootste techbedrijven ter wereld en alleen hoef te stressen over in welke talkshow ik de volgende keer moet verschijnen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.