Vluchtelingencrisis of Derde Wereldoorlog?

Dag in, dag uit beheerst het nieuws over de onophoudelijke, chaotische toestroom van migranten de kranten, de sociale media en radio en televisie. De werkelijke oorzaak van de wanorde lijkt velen te zijn ontgaan: het sneeuwbaleffect van achtereenvolgende conflicten in het Midden-Oosten.

Het militair ingrijpen van de Sovjet-Unie en Amerika in Afghanistan en de oorlogen van de westerse coalitie in Irak en Koeweit vormden de ideale voedingsbodem voor het ontstaan van terreurorganisaties als Al Qaida en IS. Door het machtsvacuüm dat is ontstaan in Irak en Syrië na het wegvallen, respectievelijk afbrokkelen van het Baath-regime, hebben de soennitische terrroristen van IS nu vrij spel in de regio.

Grote delen van Irak en Syrië zijn zonder noemenswaardige problemen ingelijfd bij het IS-Kalifaat. President Bashar-al-Assad van Syrië behoort als alawiet tot een minderheid in het overwegend soennitische Syrië. Hij is de uitgesproken vijand van IS, die geheel Syrië onder zijn gezag wil brengen.

De situatie lijkt nu te ontstaan dat Assad openlijk steun van de Russen gaat krijgen

De situatie lijkt nu te ontstaan dat Assad, na grote verliezen op IS en in de burgeroorlog met andere strijdgroepen, openlijk steun van de Russen gaat krijgen. Daarnaast is het sjiïtsche Hezbollah actief in Libanon en aan de grens met Syrië. Hezbollah weet zich gesteund door wapenleveranties van Iran. Om het complexe beeld te voltooien, is er ook nog het Vrije Syrische leger dat zich gesteund mag weten door China en Rusland.

Geografisch gezien neemt Syrië een strategische positie in de regio in vanwege het transport van olie uit Saoedi-Arabië naar de havenstad Latakia aan de Middellandse Zee. Olie van een Amerikaanse bondgenoot wordt getransporteerd naar een havenstad waar Poetin een deel van zijn Zwarte Zeevloot wil onderbrengen.

Lange tijd heeft Amerika geprobeerd om door middel van wapenleveranties en training lokale strijdgroepen in Syrië te ondersteunen, om zo de Russen niet voor het hoofd te stoten. Westerse Boots on the ground was een no-go. Met de recente komst van de Russische oorlogsschepen, tanks en straaljagers naar Syrië en IS voor de deur lijkt een lokale confrontatie tussen de beide grootmachten onafwendbaar, met alle risico’s van dien.

Een andere factor, die van invloed is op het conflict, is de expansiedrift van de EU naar Oost-Europa met Oekraïne als prooi. Troepenverplaatsingen en oefeningen van de NAVO aan de Russische grens worden door Poetin gezien als provocatie. Het effect is een toename van de activiteit van Russische vliegtuigen in het Europese luchtruim en grote beweging van Russische marineschepen.

Westerse politici lijken in deze strategische roulette het spoor bijster te zijn

Ook de positie van de EU tegenover Turkije en Griekenland is aan de orde. Beide landen voeren onderhandelingen met Poetin over toetreding tot een nieuw handelsgenootschap. Aanwijzingen dat Turkije hand- en spandiensten verricht voor IS en genocide op de Koerden uitvoert, zorgen voor additionele spanningen tussen Ankara en Brussel.

Westerse politici lijken in deze strategische roulette het spoor bijster te zijn en tonen zich visieloos. Men probeert vergeefs oplossingen te vinden voor het gevolg van de conflicten waar men zelf mede debet aan is. Het wegnemen van de oorzaak door militair orde op zaken te stellen in Syrië blijkt niet mogelijk te zijn.

Onder aanvoering van een Duitse dame met een oorlogstrauma, een president van de Verenigde Staten die zijn Iran-deal op nummer 1 zet en een Russische stand-in die zich de reïncarnatie van James Bond voelt, moeten we maar afwachten wat de toekomst gaat brengen.

U mag het zeggen: hebben we te maken met een vluchtelingencrisis of is de Derde Wereldoorlog al begonnen?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
LOB
7 jaren geleden

de asymmetrische oorlog is begonnen, waarbij mensen direct gebruikt worden als menselijke schilden, de derde wereld oorlog is aan de gang zonder dat er een verklaring van de oorlog nodig is – asymmetrisch dus
(in hoever heeft Angela Merkel (*1954) een oorlogstrauma – nog nooit iets van gehoord, misschien heeft zij een trauma omdat zij gedwongen was in DDR op te groeien – Merkel heeft een eigen agenda en dat heeft heel veel te maken met haar beeld von Katharina II)

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x