Jan Roos is een klootzak

Jan Roos heeft een grote bek. Hij provoceert, treitert en heeft schijt aan alles en iedereen. Het interesseert hem waarschijnlijk geen moer wat we van hem denken. Hij is een gifkikker, een kobold, een etterbak. Bovendien is hij niet, ik herhaal: niet politiek correct.

Een intellectueel, een diepe denker of een filosoof kun je hem bepaald niet noemen. Daarvoor is hij veel te brutaal, te vrijgevochten, te impulsief en te snel, te slim, te sluw. Die eigenschappen helpen hem politici en andere hotemetoten op het verkeerde been te zetten, ze uit evenwicht te brengen en ze uitspraken te ontlokken waar ze later wel eens spijt van hebben. Omdat ze zichzelf ermee belachelijk maken. Tough luck. It’s all in the game.

Jan heeft een politieke voorkeur en die steekt hij –in tegenstelling tot sommige van zijn zogenaamd neutrale, objectieve collega’s- niet onder stoelen of banken. Jan is niet links. Zullen we het zo maar zeggen? Of in bewoordingen die meer bij hem passen: de SP, GroenLinks, PvdA en D66 kunnen wat hem betreft de tyfus krijgen. Het CDA waarschijnlijk evenzo, want van hypocrieten moet hij ook niets hebben.

Jan is een vechter. Hij ziet Nederland de verkeerde kant opdenderen en dat gaat hem zodanig aan het hart, dat hij de strijd opzoekt. De strijd van het woord, wel te verstaan. Hij is daarbij niet bang om man en paard te noemen: iedereen kan een veeg uit de pan krijgen als hij dat nodig vindt. Voor domme mensen met domme acties, meningen of tweets heeft hij totaal geen respect. Of ze nou man, vrouw, hetero of homo, jood, moslim, christen, atheïst, wit, zwart, bruin, geel, groen of blauw zijn: hij wenst ze vrolijk allerlei ziektes toe.

Dat iemand als Jan Roos tegenstrevers heeft, mag dus geen verrassing zijn. Vijanden zelfs. Mensen die hem haten. Tot op het bot.

En toch. Als ik zie hoe nota bene een wethouder met onversneden leedvermaak reageert op tweets waarin Jan vertelt dat hij werd aangevallen door een grote groep van jonge Marokkanen: wind, storm en oogsten. Als je het venijn en de gal proeft in de woorden die hem worden toegebeten door allerlei “collega’s”. Als je in ogenschouw neemt hoe vaak hij ervan wordt beschuldigd het hele verhaal verzonnen dan wel zwaar overdreven te hebben.

Dan lijkt het wel alsof de horde erop heeft zitten wachten dat hem iets zou overkomen. Iets met geweld. Iets met bloed en gebroken botten op zijn minst. Iets dat hem zou doen verstommen. In ieder geval doen dimmen. Want de horde hoort liever hypocrieten uit hun dikke nekken kwezelen en prevelen, dan dat Jan ze wakker krijst uit hun semi-comateuze, comfortabele bestaan.

Het is te gek voor woorden dat iemand die slechts zijn grote, eigenwijze rotbek opentrekt, bij elke kans die hij schoon ziet, gewoon op straat, fysiek, door een groep klootzakken bedreigd en aangevallen wordt, omdat ze menen daar het recht toe te hebben. En dan zijn er journalisten bij het Parool die uit laffe anonieme monden menen te moeten optekenen “als-ie een man is, komt-ie vandaag terug”.

Jan Roos heeft een grote bek. Jan Roos is een klootzak. Maar hij is wel mijn klootzak.
En hij hoort ook de uwe te zijn.

Foto: Roel Wijnants Fotografie

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
14 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Robert
Robert
7 jaren geleden

De kop boven dit stukje klopt helemaal. De rest is een mislukte poging om een geestverwant te verdedigen, zonder er ook maar een moment bij stil te staan dat hij een handjevol jongens van rond de vijftien heeft bedreigd met een kapmes. En dat hij wel trots vertelde hoe hij ze in zijn eentje intimideerde, maar het “niet relevant” vond om dat wapen erbij te vermelden. En dat hij ontkent dat het een kapmes was (hij had het over een “knuppelachtig ding”, terwijl hij op oudere foto’s poseert met een mes dat overeenstemt met de beschrijvingen van getuigen). En dat hij zijn verhaal elke keer heeft aangepast, zodat zijn getuigenis de minst betrouwbare is en het heel goed mogelijk is dat hij zelf begon met dreigen. Etc. etc.

Robert
Robert
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Maja Mischke

Dag Maja, graag gedaan. Maar ik voel me niet aangesproken als je me op één hoop gooit met de vooringenomen horde die jij in je hoofd hebt. Sterker nog, ik kende die hele Roos niet tot vorige week. Heb alleen de berichten goed gelezen en met elkaar vergeleken. Dan valt het een en ander op.

Bijvoorbeeld dat Roos geen aangifte doet, eerst omdat al die Marokkanen op elkaar lijken, later omdat “de politie toch niets doet”. Later worden de betreffende jongens gevonden zijn en dringt de politie dringt er meermalen op aan dat hij aangifte moet doen, omdat ze er werk van willen maken. Als Roos dan nog steeds geen aangifte wil doen van de “stokken, staven en stenenregens” (terwijl hij eerder alleen al aangifte deed tegen Quinsy Gario omdat die hem een keer een “racist” noemde), vind ik het geen rare gedachte van Het Parool dat dat iets met dat kapmes te maken zou kunnen hebben.

Het verbaast me eigenlijk dat jij die twijfels allemaal niet hebt en zijn elke keer weer veranderde, elkaar tegensprekende verhalen onvoorwaardelijk gelooft. Zou het kunnen dat je zelf een klein beetje vooringenomen bent, omdat je in hem een geestverwant ziet?

Toontje
Toontje
7 jaren geleden

Er is sinds Theo van Gogh niets veranderd. Ook die moord vonden de gutmenschen stiekem prachtig…

Catharina
Catharina
7 jaren geleden

Zo blij dat we uit Amsterdam zijn weggegaan. De enige juiste beslissing.
Zo kun je toch niet je kinderen opvoeden?
Het gif van de multiculti is volgens mij niet meer uit te roeien.

Sjaak_P
Sjaak_P
7 jaren geleden

Ik kan me goed voorstellen dat die Marokkaanse jongeren een hekel hebben aan Jan Roos, echter doet dat er compleet niet toe! Jan Roos neemt geen blad voor de mond, hij zegt waar het op staat. Hij is zelfs bereid en tot op zekere hoogte in staat om zichzelf en zijn principes met daadkracht te verdedigen. Daar heeft hij ook ten volste recht toe. Dat recht mag niemand hem ontzeggen. Sterker nog: het zou je sieren als je hem zou steunen in deze stellingname! Want wat Jan Roos hier doet is lef tonen! Ik persoonlijk heb respect voor mensen die lef tonen in plaats van de alledaagse lafheid die men in Nederland gewoon is!

Rudi de Wit
Rudi de Wit
7 jaren geleden

Jan heeft meer lef in zijn donder dan al die linkse schijters bij elkaar.
En dat hij die partijen niet moet dat is visie de juiste visie.
Zou een goede premier kunnen zijn

Adam Hovius
Adam Hovius
7 jaren geleden

Aardige opinie v Maja….

Alleen bij de slotregels voelde ik zand in mijn zwembroek, jammer 😕
Roos is alles behalve Comme Il faut..
That’s what I like about the guy

Hij is dan ook niet mijn klootzak en GeenStijl kennende is de opm ‘Hij BEHOORT dan ook …’ ietwat misplaatst.

Mirjam
Mirjam
7 jaren geleden

De links-angehauchte fatsoensmensen vonden en vinden het prachtig: 1. dat Jan werd aangevallen (want zelf om gevraagd) en 2. dat hij als ongeloofwaardig wordt weggezet. Dat laatste vooral met dank aan het Parool. Het Parool, dat een paar quotes gaat halen bij buurtbewoners. Buurtbewoners die net als de daders Marokkaans zijn. Natuurlijk zullen die buurtbewoners het incident afzwakken, want dat doen Marokkanen vrijwel altijd als het om Marokkaanse daders gaat. Daar zijn legio voorbeelden van (zie o.a. overval op juweliersechtpaar te Deurne).

Je kunt als kritische journalist gewoon aangevallen worden, zonder dat er iets mee gebeurt. Aangifte heeft geen zin, zoals zoveel aangiftes geen zin hebben. Want tja, wie zijn nou precies de daders? Kan Jan ze aanwijzen? Is er bewijs? En gaat de politie er uberhaupt achteraan? Antwoord op de laatste vraag is waarschijnlijk: nee, want onvoldoende aanknopingspunten. En sterker: je kunt maar beter niet vertellen wat je is overkomen, want dan valt de linkse kerk over je heen. Het mag namelijk niet waar zijn.

Wat is nou de boodschap aan die Marokkaanse rotjongens? Dat je ongestraft een journalist kunt bedreigen en aanvallen. Daarvoor word je niet aangepakt, de buurt steunt je en de journalist wordt – als bonus – nog afgezeken ook. Daarmee is de volgende kritische journalist die langs een groep hyena’s loopt nog vogelvrijer dan hij toch al was. Een prima manier om journalisten hun mond te snoeren. Net als voor hen cabaratiers. Reken maar dat die jongens zich nu sterk voelen en onaantastbaar. Het roept bij mij associaties op met Van Gogh, die er ook ‘zelf om gevraagd had’ in de ogen van lieden uit dezelfde hoek. Ik vind het een gevaarlijke ontwikkeling. Misschien niet eens een slecht idee om volgende keer inderdaad een kapmes mee te nemen. Van een halve meter.

Meeszs Meeszsen
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Mirjam

gossie jongen…jij wilt een kapmes meenemen?…Jij mag natuurlijk gewoon met een kapmes rondlopen en een moslim mag dat in jouw ogen natuurlijk niet toch?….
Xenofobe gek
Als een Marokkaan met een kapmes op minderjarigen was ingegaan zoals Jan Roos dat blijkbaar gedaan heeft was er allang een arrestatiebevel uitgevaardigd,zo doen we dat in een land waar iedereen voor de wet gelijk is natuurlijk.
Zo doen we dat in een land waar mensen als u de scepter zwaaien.

Troll watch
Troll watch
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Meeszs Meeszsen

Beste Meeszs,

Ten eerste is Mirjam geen jongen en ten tweede zegt ze juist dat men zich maar beter zal verdedigen…niemand uitgesloten, dat maak jij er van.

Kortzichtig, maar verwacht.

Verder, fijn stukje mening van Maja wat weinig toevoegd aan het geheel. Dat is de tendens van tegenwoordig, iedereen een mening en iedereen heeft gelijk en als je er niet mee eens bent, nou nou…

Jaap
Jaap
7 jaren geleden

Roos was niet eerlijk in zijn verslaglegging. Hij heeft achterwege gelaten dat hij zelf een “matzwart mes” uit zijn auto haalde en die gasten te lijf ging. Dan vervolgens ontkent hij dat het om een mes ging terwijl er foto’s van hem op twitter staan met precies zo’n mes als ooggetuigen hebben gezien. Ook zijn er nergens stenen uit de straat verdwenen en de grootte van het groepje “belagers” was lager dan hij beweerde. Het was dus ongefundeerde, tendentieuze en nodeloos kwetsende journalistiek. Vandaar dat Geenstijl blij is met zulke mannen.

Luc Stenekes
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jaap

Beste Jaap,
Wel eens buiten je eigen veilige biotoop op straat geweest in pak hem beet de afgelopen dertig jaar? In zo’n prachtwijk dus? En dan bedoel ik niet ooit eens een keertje een kwartiertje op de een of andere ambtenaren safari naar een zelfbenoemd succes-projectje in buiten-de-ring-istan. Nee, gewoon in het dagelijks leven (google maar even op wat dat ook alweer precies was). Jan mag gewoon van geluk spreken dat hij het er levend vanaf gebracht heeft, dat is de realiteit.

PersonaNonGrata.nl (@UitdeGratie)

Helemaal mee eens. Het is te absurd voor woorden dat er mensen zijn die menen dat een ‘andersluidende mening’ tot zwijgen gebracht mag worden met uitsluiting, met geweld of de dreiging met geweld. Het is bizar dat deze zogenaamde ‘anti-fascisten’ niet snappen dat ze met pure fascistische middelen, zaken als intimidatie, discriminatie, uitsluiting, vandaliseren, geweld, opruiing dan wel het apologeren van deze zaken, hun wereldbeeld op (willen) leggen aan anderen.

14
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x