Op het strand in Israël

Deze colum gaat over het strandleven in Israël. Ja, u leest het goed. Net als nu in Nederland is de zomer in Israël in alle hevigheid losgebarsten en de temperatuur komt voorlopig niet meer onder de 30 graden. Het strandleven is minder aan regels gebonden dan in Nederland.


Je hebt in Israël de openbare stranden en stranden waar stoelen, ligbedden en parasols worden verhuurd, vaak verbonden aan de uitbater van een restaurant, beetje zoals in Nederland ook gebeurt. Op de openbare stranden mag je eigenlijk doen wat je wilt. Daar zeul je zelf je parasols stoelen en wat dies meer zij naar toe en de stranddag begint.

Je tent opzetten om een nacht op het strand door te brengen, een barbecue organiseren met familie of vrienden, je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Vrijheid, blijheid zullen we maar zeggen. Zelfs het organiseren van een trouwerij (choepa) vind regelmatig op het strand plaats, bij voorkeur bij zonsondergang. Er worden dan partytenten opgezet, een bar, en de plek waar de trouwerij plaatsvind wordt ingericht.

Op het openbare strand heb je twee groepen gebruikers. De jongeren die er met gebruikmaking van draagbare luidsprekers, vaak gevoed door een aggregaat voor elektriciteit, een leuke dag van maken en de families die met tientallen familieleden op het strand bij elkaar komen. Om schaduw te creëren worden dan vaak simpele partytenten opgezet. Koelboxen worden meegezeuld, barbecue opgezet en hopa! Iedereen heeft het naar zijn zin. Een Israëli zal je nooit de hele dag in de zon zien zitten, die zorgt voor schaduw.

Afbakenen van territorium gebeurt haast nooit. Als anderen het teveel lawaai vinden dan gaan die gewoon een stukje verder zitten. Kom daar in Nederland eens om.

Dan zijn er ook nog stranden, zoals in Netanya, waar op het openbare strand windsurflessen worden gegeven. Of een stuk strand is afgebakend voor gebruik door mensen met de in Israël populaire waterscooters. Er is dus genoeg te zien. En dan heb ik het niet over de meiden en jongens die langs het strand flaneren om te worden bekeken in de hoop “ontdekt” te worden.

Natuurlijk gebeurt er af en toe iets, maar de politie is er dan als als de kippen bij. Overmatig drankgebruik door jongeren wordt gecontroleerd en wanneer er alcohol wordt gevonden bij jongeren worden de flessen voor hun ogen omgekieperd en leeg gemaakt.

Ik zou haast willen zeggen: ervaar het zelf. Nee, niet in Tel Aviv, waar teveel toeristen een echte Israëlische strandervaring bijna onmogelijk maken, maar op stranden ten noorden en zuiden van de stad. Het is een ervaring die je moet meemaken en wees niet verbaasd als je uitgenodigd wordt een hapje mee te prikken bij de barbecue.

Zonnen doe je bij voorkeur voor elf uur ’s morgens of na vier uur ’s middags om algehele verbranding te voorkomen. Nog een laatste tip. In juli is het kwallenseizoen, twee à drie weken lang zie je gigakwallen in zee en op het strand. Hou daar rekening mee. Kwallen houden niet van mensen.

Over de auteur

Joop Soesan
Ondernemer te Netanya, Israël

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob Fransman
8 jaren geleden

Ach dat strand, juist in Tel Aviv. Niet overdag, veel te warm. Hooguit even in de zee en dan vlug weer naar de airco. Maar ‘s-avonds, zo om een uur of 10, da’s andere koek. (kugel) Met je blote voeten in het zand, op dat uur een pita-we humus-im basar eten…Dichter bij geluk kom je niet…

Frank Berkemeier
8 jaren geleden

Nahariya, hoewel dat wel een geordend strand is met al die Jekkes 😉

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x