Stedenband is oplossing, geen probleem

Afgelopen donderdag vond het gemeenteraadsdebat over de voorgenomen stedenband tussen Amsterdam, Tel Aviv en Ramallah plaats. Het was ontluisterend, beschamend en verbijsterend.

Pro-Palestina demonstranten hadden eerst buiten een hoop kabaal gemaakt, waarbij meerdere een gele Jodenster op de borst hadden gespeld met daarop “Palestijn”. Op een protestbord werd Nethanyahu gelijkgesteld met Hitler. Je reinste antisemitisme en niemand maakte bezwaar.

Binnen hielden de insprekers uit deze gelederen zich geen van allen aan de maximale spreektijd en de rest maakte aanhoudend en luidruchtig duidelijk waar hun sympathieën liggen. Marjolijn Moorman, fractievoorzitter van de Amsterdamse PvdA, legde uit waarom haar fractie geen stedenband meer wil met Tel Aviv.

Een jaar geleden was dat nog anders, maar de regering van Israël was na de laatste verkiezingen nog rechtser geworden. Bovendien kon het opnieuw oplaaien van het conflict tussen Israël en de Palestijnen in de nabije toekomst niet uitgesloten worden. En als er dan een stedenband zou zijn met Tel Aviv zou dat extra spanningen in de stad opleveren. En dat moesten we niet willen.

De fractievoorzitter van de SP Daniël Peters uitte woorden van gelijke strekking en specificeerde dat de volgende dag in een interview met het NIW (weekblad voor Joods Nederland) als volgt.

“… in dit geval weet ik niet of de voordelen van een band met Tel Aviv opwegen tegen wat het in de stad teweegbrengt, vooral onder de moslimbevolking.”

Wat wordt er nou precies bedoeld door deze twee politici? Het enige dat ik kan bedenken zijn de pro-Palestina demonstraties van afgelopen zomer. Vlaggen van de Moslim Broederschap en ISIS werden door de straten van Amsterdam meegevoerd, terwijl het Allahu Akhbar tegen de gevels opgalmde. Dat zijn inderdaad geen leuke dingen.

Het was trouwens ook niet bepaald een prettige tijd voor Amsterdamse Joden, en niet alleen in hun directe leefomgeving. Op nog geen uurtje rijden vanaf Mokum werd er in de straten van Den Haag “Dood aan de Joden” geroepen door een grote groep moslims. Waar de politie bijstond. Zo’n conflict in het Midden-Oosten komt dan inderdaad schrikbarend dichtbij. Wel of geen stedenband.

Want denken de PvdA en de SP nou heus dat het niet aangaan van een stedenband met Tel Aviv en Ramallah die onrust, spanningen en bedreigingen zal verminderen of zelfs wegnemen, als er vanuit Gaza weer raketten worden afgevuurd op Israël en er daardoor opnieuw oorlog uitbreekt? Omdat Moorman en Peters dan kunnen roepen: “Amsterdam is geen stedenband met Tel Aviv aangegaan, dus iedereen kan rustig naar huis! En onderweg niet lelijk doen tegen Joden, hoor!”? Zijn ze echt zo naïef? Of is er iets anders aan de hand?

Immers, juist mèt een stedenband tussen Amsterdam, Tel Aviv en Ramallah kunnen spanningen worden weggenomen. Er zal uitwisseling plaatsvinden van bewoners, studenten, scholieren, kunstenaars, ondernemers en meer. Door ontmoetingen en gesprekken, door de sfeer te proeven, door eigen waarnemingen zullen irreële beelden die hier bestaan van de werkelijkheid daar kunnen worden bijgesteld. Juist door leden van de Amsterdamse moslimbevolking.

Voor politici zou het trouwens ook niet slecht zijn. Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter Groen Links, zei tijdens het debat dat in Tel Aviv de mensenrechten worden geschonden en gebruikte dat als argument tegen een stedenband. De volgende dag kon hij op twitter niet eens met concrete voorbeelden komen…

Op 1 juli a.s. wordt er gestemd over het voorstel. Er hoeven maar twee leden van de PvdA, SP of GroenLinks hun gezonde verstand te gebruiken en dan komt die stedenband er. Ik heb nog hoop. Hoop voor Amsterdam.
Tel Aviv en Ramallah hebben ons namelijk echt niet nodig.

Update:
Op 23 juni werd ik naar aanleiding van deze column uitgenodigd deel te nemen aan een debat op AT5 over de stelling “Amsterdam moet geen stedenband aangaan met Tel Aviv”. Terugkijken kan hier.
AT5

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
bibi
bibi
8 jaren geleden

Het is gewoon mesjogge! Ik vind het weer een teken dat de angst regeert…en dat Links ook maar weinig ruggegraat heeft!

Ko de Ruiter
Ko de Ruiter
8 jaren geleden

Het is een grove schande wat de Pv/dA en de SP doen, ze lopen slaafs achter de grote monden en nitwits aan, laten zij zich eens echt verdiepen in de middenoosten problematiek, maar ik denk dat ze de hersens en diepgang missen missen om het te begrijpen.

trackback

[…] voor de uitnodiging was mijn column op deze site. Het debat ging over de stelling “Amsterdam moet geen stedenband aangaan met Tel […]

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x