Tarik Z en het monetaire systeem

Het proces tegen Tarik Z, de achtuurjournaalgijzelnemer, is begonnen. Hij heeft de afgelopen week in de rechtszaal verklaard dat zijn actie een waarschuwing was voor de gevolgen van de fundamenten van het huidige monetaire systeem. Tenenkrommend, want het komt over als iemand die uit nieuwsgierigheid een keer “illuminati” heeft gegoogled, en de resultaten wat te serieus nam.


De fundamenten van het huidige monetaire systeem. Dat is een hele mond vol, en het is nogal wat om als twintiger op nationale televisie even uit te komen leggen waarom het systeem dan zo fundamenteel fout is. Misschien de film Zeitgeist recent gezien en er geestdriftig van geraakt?

Dat monetaire systeem van ons, ik denk dat iedereen daar wel minstens één keertje zijn of haar vraagtekens bij heeft geplaatst. Menigeen zal zich achter het oor gekrabd hebben toen duidelijk werd dat de Europese Centrale Bank maar Griekse staatsobligaties blééf kopen. Geld verzinnen en opsturen in ruil voor papieren (vandaag de dag digitale) beloftes om dat geld ook weer een keer terug te sturen. Met rente.

Ja, wie schrikt er niet als men zich bedenkt dat (centrale) banken als het ware geld kunnen scheppen uit gebakken lucht? Maar bij dat schrikken moet het blijven. Ook al ligt het financiële systeem zo af en toe op zijn gat, het heeft ons een stuk meer goeds dan slechts gebracht.

Het systeem zoals wij het kennen is wat dat betreft een beetje te vergelijken met onze democratie. Je kunt erover klagen, je kunt kritiek hebben en alle negatieve dingen eraan eens suggestief naar voren brengen als totaalplaatje. Aan het eind van de dag werkt het toch echt beter dan alle andere vormen van staatsinrichting die wij als mensheid hebben geprobeerd door de jaren heen. Datzelfde geldt voor het monetaire systeem. Probeer maar eens een hypotheek af te lossen als geld opeens niet minder (inflatie), maar meer (deflatie) waard wordt. Frustratie gegarandeerd.

Ik snap het doel van Tarik vooral niet zo goed, zeker nu hij niet ontoerekeningsvatbaar wordt geacht. De beste jongen studeert nota bene Technische Scheikunde aan de TU Delft. Als je geen oplossing hebt, waarom kom je het probleem dan vertellen op deze manier? Als je wel een oplossing hebt, waarom riskeer je dan gevangenisstraf in plaats van direct je Nobelprijs voor de economie op te halen?

En dat de NOS de boel zou manipuleren? Het is al lang geen nieuws meer dat elk medium ten minste een beetje onderhevig is aan bias in zijn berichten. De NOS is daarin echt niet uniek. Ik hoop in ieder geval dat Tarik een flinke draai om zijn oren krijgt, en we mogen blij zijn dat er geen doden of gewonden zijn gevallen.

Ik kan het tot slot niet laten om nog even te wijzen op onze fantastische, nuchtere volksaard. Als hier iemand het journaal op de nationale televisie gijzelt, hebben we geen SWAT-teams en overdreven berichtgeving nodig. Vier kale wijkagenten kunnen het ook wel oplossen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x