ISIS krijgt alle ruimte van falend Westen

Dachten wij een paar maanden geleden nog getuige te zijn van de Sji’itische overname van het Midden Oosten, nu aanschouwen wij met verbijstering de onstuitbare opmars van het Kalifaat. Met hun Ghazawaat (razzia’s) bedreigen zij inmiddels de Syrische Druzen rondom Suweida.

In de ogen van ISIS zijn Druzen ongetwijfeld afvalligen en dus een potentiële nieuwe voorraad slavinnen. Ghizwa is de term waarmee de strafexpedities van de profeet werden aangeduid. Het woord heeft de twijfelachtige eer ten grondslag te liggen aan het woord razzia. Maar dat zal je bij Karen Armstrong niet lezen. Zij doet in haar laatste boek alsof het om een of ander reinigingsritueel gaat.

Wat er allemaal achter de huidige Blitzkrieg van ISIS steekt weten wij niet. De enige conclusie die je kan trekken is dat zij blijkbaar alle ruimte krijgt en met de nodige karakterloosheid tegemoet wordt getreden. Of het nu Assad is, de Iraakse regering of de anti-ISIScoalitie onder leiding van de VS.

Amerika beschuldigt Assad ervan onder één hoedje met ISIS te spelen. Omgekeerd doen talrijke geruchten de ronde dat de VS achter ISIS zit. Zo komt Joost Niemöller met een document dat Amerikaans medeweten aantoont en betrokkenheid suggereert. Hij baseert zich op de kwaliteitsconspiratist en prijswinnende journalist Nafeez Ahmad, van Zerohedge. Volgens Ahmed vond overigens ook 9/11 plaats  met medeweten van de CIA.

Vorig jaar verloor Ahmed zijn baan bij de Guardian vanwege een onwelgevallig blog over Israël. Dit was voor zijn medestanders het bewijs dat zelfs de Guardian onder de plak van de Joodse wereldlobby zit. Overigens is het Amerikaanse Intelligence Memo van 12 augustus 2012 waar Ahmed en Niemöller zich op baseren, absoluut het lezen waard. De droge matter of fact toon zonder aanbevelingen of oordeel bewijst dat de CIA toen al prima in de smiezen had wat er in Irak en Syrië op het punt stond te gebeuren.

Met terugwerkende kracht toont het document aan hoe pijnlijk misplaatst dat wereldwijde gekeutel over de “gematigde” oppositie is geweest. Het toont ook aan hoe het Nederlandse Syriëbeleid hopeloos achter de feiten aan hobbelde. Frans Timmermans liep destijds trots als een pauw te koop met de geestelijke Mu’az al-Khatib, voormalig Shellmedewerker in Syrië en kortstondig president van de Syrische oppositie. Met deze persoonlijke vriend van Petra Stienen en Maurits Berger dacht Timmermans voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten voor het nieuwe Syrië na Assad.

Daarvoor werden Moslimbroederambities met gematigdheid en democratische waarden verward. Maar het heeft niet mogen baten. Dat is natuurlijk intens triest voor die dappere en lieve mensen in Syrië die echt iets ten goede wilden veranderen. Onder de Syrische oppositie hadden zij waarschijnlijk ook geen schijn van kans, maar nu worden zij onherroepelijk vermorzeld door de winning teams waar Amerika kennelijk zijn kaarten op in heeft gezet.

Maar goed, het Intelligence Memo was voor Nafeez Ahmed het bewijs dat de grootmachten weinig duurzame plannen met het Midden-Oosten voor hebben. Hij kan het niet laten om en passant Israël nog even een trap na te geven, hoewel hij daar weinig duurzaam bewijs voor levert. Zo zijn wij weer terug bij het vertrouwde verhaal dat ISIS eigenlijk een zionistisch complot is. Wel vreemd dat 80% van de Arabische reacties op een online poll van AlJazeera, instemt met ISIS. Dat vinden zij blijkbaar toch iets hebben; moord, roof en slavernij fi sabil Allah, (in de naam van Allah).

Over de auteur

Ruben Gischler
Ruben Gischler
Documentaire- en programmamaker.
Arabist. Afgestudeerd op de "moderne" geschiedenis van het Midden Oosten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x