Het immigratieprobleem bestaat niet

Atheïsten zullen dit niet geloven, maar echt: de bijbel heeft het immigratieprobleem opgelost. Afdoende. Niet zoetsappig. Daar kunnen moderne Nederlanders nog een puntje aan zuigen met hun gesputter over dobbernegers, het boerkaverbod en ‘Maar het zijn ónze Marokkanen’. Van links tot rechts en van antireli tot gristelijk hoor je dit weeë geluid.

De dertiende-eeuwse filosoof en theoloog Thomas van Aquino heeft politiek zeer incorrect over immigratie geschreven. Thomas maakt onderscheid tussen vreedzame en vijandige relaties met vreemdelingen. De staat heeft de plicht de bevolking te beschermen tegen criminele immigranten en verraders, die tegen het algemeen belang zijn.

Dat was al zo ten tijde van het Oude Testament. Thomas over de vreedzame relaties tussen de Joden en vreemdelingen: “Ten eerste de vreemdelingen die op doorreis hun land bezochten. Ten tweede als ze zich in hun land wilden vestigen als nieuwkomers.” De Joodse Wet (Exodus 22:21 en 22:9) zegt: gij zult geen vreemdeling mishandelen.

Zulke vreemdelingen moesten de oude Joden hoffelijk behandelen en ze moesten hen helpen bij pech. Kwestie van de Gulden Regel toepassen. Geldt nog steeds voor ons.
Maar dan het derde type relatie, “als vreemdelingen volledig toegelaten wilden worden tot hun gemeenschap en hun godsdienst. Met betrekking tot deze wens namen de Joden een zekere orde in acht. Want zij werden niet meteen toegelaten tot het burgerschap: zo ook was het de wet in sommige landen dat niemand werd geacht een burger te zijn, tenzij er twee of drie generaties overheen waren gegaan, zegt de Filosoof.” Met die laatste opmerking bedoelt Thomas zijn voorganger Aristoteles.

Integratie kost tijd, mensen moeten zich aanpassen aan hun nieuwe land. In de tussentijd hebben ze nog geen recht op burgerschap. Thomas: “De reden hiervoor is dat er vele gevaren op de loer zouden liggen als vreemdelingen meteen na vestiging toestemming zouden hebben zich met de interne gang van zaken van een land te bemoeien, omdat vreemdelingen die het algemeen belang nog niet stevig in hun hart hadden gesloten, de bevolking schade zouden kunnen toebrengen.”

Eat that, atheïsten, goedmensen, weg-met-ons-christenen en Een Ander Joods Geluid. Een middeleeuwer die beter dan de huidige Nederlandse overheid begrijpt hoe complex het is. De mensen die een land hebben opgebouwd en die zijn geschiedenis kennen, zijn beter in staat om besluiten te nemen over de toekomst van dat land, dan zij die pas kort geleden zijn gearriveerd en die geen sjoege hebben van de finesses. Beleid dat nieuwkomers meteen alle rechten geeft, is narigheid.

Nog iets: het Joodse volk behandelde niet alle volkeren gelijk. Nieuwkomers die dichter bij hen stonden, konden immers sneller en met meer succes integreren dan mensen uit een totaal andere cultuur. En mensen die de Joden vijandig gezind waren, werden helemaal niet toegelaten.
Immigratiebeleid mag niet leiden tot het overnemen of kapot maken van een land. Het staat in de bijbel, dus is het waar.

Met dank aan Return to Order.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pvanlenth
8 jaren geleden
1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x