De Gulden Regel van Hans Jansen

In het mooiste in memoriam over Hans Jansen, dat in de Volkskrant, noemt Chris Rutenfrans de joods-christelijke wederkerigheidsethiek ‒ behandel de ander zoals u wilt dat hij u behandelt ‒ waarover de arabist de laatste jaren in zijn lezingen en columns voor GeenStijl graag sprak. Als enige wereldgodsdienst predikt de islam het tegenovergestelde.

De koran roept moslims op de ongelovigen kwaad te berokkenen. Niet een redelijke, liefhebbende God, maar Mohammed bepaalt de moraal. Ethisch juist is wat goed is voor diens doctrine. Wat slecht is voor de islam, zoals kritiek, is het kwaad.

De oeroude Gulden Regel komt in alle culturen voor (de islam plaatst zich buiten de mensheid). Soms positief, zoals hierboven, maar meestal negatief, zoals in wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Reaguurder Memirsbrunnr@RobV zet hier een radicaal-atheïstische visie tegenover. Het klinkt zo mooi en wordt steeds naar voren gebracht als ideaal, schrijft hij onder het in memoriam. Maar “ik wil als atheïst niet behandeld worden zoals een orthodoxe christen, jood of moslim behandeld zou willen worden. Ik zou daarvan gruwen.” Volgens hem is de enig juiste manier “behandel iemand zoals ie zelf behandeld wil worden.”

Rekening houden met iemands behoeften is een mooie aanvulling, zolang je niet bedoelt dat je mensen hun zin moet geven. De rechter zou dan de crimineel moeten vrijspreken en buurtbewoners zouden moeten accepteren dat de moskee een elektrisch versterkte muezzin regelt. Dat bedoelt de radicaal-atheïst vast niet. Hoe sterk ook zijn afkeer van geloof, het zal ook hem tegenstaan dat moslims in Nederland wel de godsdienstvrijheid, bescherming en tolerantie genieten die in islamitische landen niet voor atheïsten en christenen gelden. Dus toch wederkerigheid, het ethische principe dat jij en anderen in gelijke mate dezelfde leefregel volgen?

Er is iets voor te zeggen om fanatieke mohammedanen, die dit principe afwijzen in woord en gedrag, daarvan uit te zonderen. Geen nieuwe moskeeën, bestaande sluiten als ze oproepen tot intolerantie en geweld, geen visum voor haatsjeiks. Want het verkondigen van de joods-christelijke boodschap van naastenliefde, of het uitdragen van de seculier-humanistische levensovertuiging, is in de dar al-islam ook niet toegestaan. Probleem is dat in onze rechtsstaat iedereen gelijk is voor de wet. Om toch de sluipende sharia in te dammen, vond Hans Jansen, Snouck Hurgronje indachtig, dat de overheid de beroepsmoslims het land uit moet sturen. En laten wij vooral doorgaan met Mo te beledigen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x