Een universeel recht

Ik ben gek op universele rechten. Het is een uitvloeisel van onze moreel superieure Westerse samenleving dat wij die rechten hebben gecreëerd en dat wij ons ervoor inspannen dat iedereen – waar ook ter wereld – die rechten ook daadwerkelijk toegewezen krijgt.
We kennen vele universele rechten.

Je hebt de bekende rechten (ik ga ze hier niet opsommen) en we hebben de meer obscure rechten. De rechten waarvan bijna niemand zich bewust is dat iedereen – ja, echt iedereen – ze heeft. Een van die onbekende universele rechten is het grondrecht om beledigd te worden.

Grote groepen mensen worden gefaciliteerd van dit recht gebruik te maken, zoals politici, cabaretiers, sportcommentatoren en ga zo maar door. Iedereen heeft immers dat recht. Helaas gaan er tegenwoordig meer en meer stemmen op om bepaalde groepen van deze hulp uit te sluiten, met één groep in het bijzonder. Dat kunnen wij, beschaafd als we zijn, niet laten gebeuren.
De groep in kwestie, de groep die een groot risico loopt uitgesloten te worden, kennen we als de moslims. Dit is een groep mensen die een godsdienst aanhangt die uitgangspunten hanteert die moeilijk te verenigen zijn met onze normen en waarden. Die godsdienst staat bekend als de islam. Wellicht heeft u er eens van gehoord.

Het overgrote deel van die groep heeft enorm te lijden onder enkelen die zich geen raad weten met het grondrecht om beledigd te worden. Het zijn mensen die overal een belediging in zien. Zo vinden ze bijvoorbeeld een afbeelding van hun profeet Mohammed beledigend, grapjes over hun god (Allah) kunnen niet door de beugel, van ongesluierde vrouwen en homo’s raken ze in de war en – als u al niet binnen één van de bovengenoemde groepen valt – ook van uw bestaan. Alleen al het feit dat u in al uw vrijheid rondloopt op deze aardkloot is voor hen voldoende beledigend om u een oranje overall aan te trekken. I kid you not.

Omdat deze groep wat narrig reageert, met name op de eerder genoemde afbeeldingen van hun heilige symbolen, dreigt de grote meerderheid het prachtige recht op belediging te verliezen. Diegenen die hen dat recht willen ontzeggen zijn vaak geen lid van die groep. Het zijn buitenstaanders die menen te bepalen wat goed voor hen is en wat niet. Die buitenstaanders zijn gek genoeg behoorlijk machtig. Ze hebben korte lijntjes naar de politiek en hanteren een effectieve lobby. Het zijn handige snuiters. Omdat zij hun stem zo duidelijk kunnen laten horen, dreigt hun wens werkelijkheid te worden.

Daarom roep ik eenieder op zich in te zetten voor dit grondrecht. Laat het niet zo zijn dat u zich neerlegt bij de wens van die kleine, doch invloedrijke groep. Help de hier wonende moslims en blijf hen beledigen zoals u anderen beledigt. In woord of geschrift, het maakt niet uit. Want ik weet zeker, die hele grote groep goedwillenden zal u erkentelijk zijn. Zij zullen waarderen dat u hen net zo behandelt als ieder ander, als duivenmelkers, punnikkampioenen of curlingspelers.

Dat u hen behandelt als gewone burgers.

Steun hen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen