Onze rationele humanitaire verantwoordelijkheid

Het is beschamend om te moeten constateren dat een humanitair recht verworden is tot een politiek item, waardoor emoties de overhand krijgen en ratio bedolven wordt onder massale ‘Gutmensch’-kritiek. Tegen het opvangen van vluchtelingen zijn is in de ogen van de zichzelf op de borst kloppende moralisten een schande en een doodvonnis jegens de talloze bootvluchtelingen die in gammele bootjes de oversteek over de Middellandse Zee wagen.

Diezelfde moralisten zijn echter van mening dat je de vluchtelingenstroom niet moet stoppen, maar en masse onderdak moet bieden in Europa. Bed, bad en bullshit.

Ik constateer daar namelijk een wrange en pijnlijke contradictie. Enerzijds opteren ‘de moralisten’ voor het actief redden van bootvluchtelingen, om daarmee afschuwelijke drama’s te voorkomen, anderzijds pleit men voor het massaal opnemen van vluchtelingen in onze samenleving. Dit terwijl iedereen zou moeten kunnen bedenken dat de aanzuigende werking van het massaal redden en onderdak bieden van bootvluchtelingen middels dit soort operaties juist immens groot zal worden, wat zal leiden tot een flink vergroot aantal slachtoffers. Is het deze mensen dan écht alleen te doen om het eigen superioriteitsgevoel?

Het eenzijdig stoppen van de vluchtelingenstromen is natuurlijk ook geen briljante oplossing. Het is naïef te denken dat de migratiestroom stopt als we simpelweg de poorten sluiten. Men zal altijd manieren vinden om dit te omzeilen, tegelijkertijd is het net als het onderdak bieden slechts symptoombestrijding en biedt het geen oplossing voor de lange termijn. De humanitaire nood in ramp- en conflictgebieden zal écht niet minder nijpend worden als wij als Europa besluiten de grenzen dicht te doen.

Het is een verantwoordelijkheid als mens, ten opzichte van onze medemens, om elkaar te helpen en te steunen in tijden van nood. Dat betekent echter niet dat we naïef moeten zijn, of hardvochtig moeten handelen. Dat kan ook middels ratio, middels het pragmatisch inspelen op de altijd ontwikkelende situaties elders. Het pacifistisch, progressieve deel van onze samenleving moet beseffen dat onze brede schouders niet het noodlot van de hele wereld kunnen dragen. Tegelijkertijd moeten ongenuanceerde rechtse bromberen inzien dat wij als wereld een gedeelde verantwoordelijkheid hebben.

We moeten samen, als Nederland, als Europa, als Westerse samenleving, een oplossing zoeken en toepassen waarmee we de problematiek niet alleen binnen onze eigen grenzen, maar ook ver daarbuiten kunnen aanpakken. Het sluiten van onze grenzen kan daar onderdeel van zijn. Ik ben van mening dat middels regionale opvang we niet alleen de landen van aankomst, maar ook de landen van herkomst behoeden voor ontwrichting. Vluchtelingen zijn vluchtelingen omdat ze vluchten, permanent verblijf in een ander land is ongewenst. Niet alleen overbelast je dan de capaciteit van de gastheer, tevens leidt het tot een braindrain in het land van vertrek en bemoeilijk je wederopbouw.

Maar dat betekent ook dat we de pijn onder ogen moeten zien, de pijn van conflictgebieden. Die pijn moeten we niet negeren, maar verhelpen. Een patiënt genezen doe je niet door enkel de symptomen te behandelen, maar door te proberen de ziekte te genezen. Ik besef mij terdege dat wij niet alle brandhaarden kunnen blussen. Maar middels het, desnoods militair, verzekeren van territoria en het inrichten daarvan als safe-havens, voorkomen wij massale oversteek naar Europa. Het geld dat wij nu investeren in allerlei halfzachte maatregelen en hulpvoorzieningen in eigen land kunnen wij beter besteden aan hulp in de eigen regio, waardoor onze hulpcapaciteit enorm toeneemt en we meer mensen kunnen helpen. En is dat uiteindelijk niet wat we allemaal willen?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
LOB
8 jaren geleden

Spread this words!

“Maar dat betekent ook dat we de pijn onder ogen moeten zien, de pijn van conflictgebieden. Die pijn moeten we niet negeren, maar verhelpen. Een patiënt genezen doe je niet door enkel de symptomen te behandelen, maar door te proberen de ziekte te genezen. Ik besef mij terdege dat wij niet alle brandhaarden kunnen blussen. Maar middels het, desnoods militair, verzekeren van territoria en het inrichten daarvan als safe-havens, voorkomen wij massale oversteek naar Europa.”

Ik heb het idee, dat precies dit beleid de oplossing kan zijn!
Van ochtend hoor ik op het radio dat zij fregatten voor de kust van Syria sturen om te schepen er aan de hinderen te havens te verlaten, desnoods met geweld.

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x