VVD legt bom onder formatie met stem voor spreidingswet

Over een bewezen onbetrouwbare partij

Titelfoto bij artikel VVD legt bom onder formatie met stem voor spreidingswet Opiniez maaike van charante

Foto: Public domain

De VVD-fractie in de Eerste Kamer gaat voor de spreidingswet stemmen, een wet die slechts de druk over Nederland verspreidt en niet de oorzaak wegneemt. Een wet die bovendien een aantal grote gebreken kent. En dat terwijl immigratie zo’n belangrijk thema was bij de laatste verkiezingen en dus een kernpunt in de formatie. Dit is een klap in het gezicht van de beoogde coalitiepartners. Een column van Maaike van Charante.

Na de eerste berichten over de ommezwaai van de VVD ging ik even van Twitter. De depressiviteit sloeg toe. Natuurlijk weet iedereen die de Nederlandse politiek een beetje volgt dat de VVD al jaren alleen verkiezingsbeloftes doet om stemmen te trekken, niet om ze na te komen. En toch valt het elke keer weer tegen.

 

Instroom moet gestopt worden

Nederland piept en kraakt aan alle kanten, de kiezersopstand van 2023 kwam niet uit de lucht vallen. Zoals het rapport Grenzeloze Verzorgingsstaat al in maart 2021 liet zien, kan Nederland de huidige immigratie niet dragen. Er zijn al gigantische problemen met zorg, onderwijs en woningnood, om over het gevecht om de ruimte (denk aan landbouw versus natuur) maar te zwijgen.

Al deze problemen worden erger door de immigratie, die al tien jaar de enige reden is dat onze bevolking nog steeds groeit. Bovendien zijn de meeste immigranten veel meer een belasting dan een aanwinst voor ons land, een waarheid die velen onfatsoenlijk vinden om te benoemen, maar die wel benoemd wordt als het bijvoorbeeld over vergrijzing gaat.

 

Niet controversieel

Dat de spreidingswet na de val van het kabinet niet controversieel is verklaard, is bizar. Dit had natuurlijk wel gemoeten. Ook voor november 2023 was al duidelijk hoe belangrijk kiezers immigratie vinden, en een wetsvoorstel hierover had dan ook over de verkiezingen heen getild moeten worden. Maar zowel de Tweede als de Eerste Kamer (BBB!) wilden niet wachten op de kiezer, en de wet moest behandeld worden.

 

VVD-standpunt

De VVD had het vorige kabinet laten vallen over immigratie, en had weer stoere verkiezingsbeloftes gedaan. Eén van die beloftes was dat de spreidingswet er alleen zou komen in combinatie met beperking van de instroom: een totaalpakket dus. Daar haalde VVD-leider Yeşilgöz wel stemmen mee, want 85% van de Nederlanders wil dat die instroom omlaag gaat, en een eerlijker verdeling is op zich redelijk.

In de Tweede Kamer stemde de VVD dan ook tegen het huidige wetsvoorstel, want nog los van andere gebreken gaat deze wet puur over het verdelen van de instroom, niet over het beperken ervan. Toch haalde het voorstel in de Tweede Kamer een meerderheid, dankzij de steun van oppositiepartijen die blijkbaar kortzichtig genoeg zijn om te denken dat dit iets oplost.

 

De draai van de VVD

En nu blijkt dat ook de Eerste Kamer voor gaat stemmen, want de VVD draait, en zorgt voor een meerderheid. Keurig volgens de regels van onze parlementaire democratie, roepen de voorstanders triomfantelijk. Voor de zoveelste keer is het systeem bespeeld door een minderheid die de wil van de meerderheid van de kiezers negeert. Heel democratisch.

 

Spreidingswet

Voor wie denkt dat de spreidingswet iets oplost: nee, hij creëert nieuwe problemen. Gemeentebesturen kunnen nu de verantwoordelijkheid afschuiven, zij staan immers machteloos? En voor wie roept dat er geen dwang is: het Rijk staat al klaar met grote zakken geld om de gemeentes om te kopen. Veel geld als ze snel instemmen, minder als ze treuzelen. En uiteindelijk toch dwang, dus wat heeft treuzelen voor zin?

Het resultaat van deze constructie is ten eerste dat de burgers geen inspraak meer hebben – gemeentes worden immers gedwongen – en ten tweede dat de zwakste schouders wel weer de zwaarste lasten te dragen zullen krijgen. De rijkste gemeentes kunnen zich veroorloven te treuzelen, de armste gemeentes zullen toehappen. Zoals inmiddels traditie is, zullen de AZC’s eerst in de armste buurten geplaatst worden, op kosten van het Rijk.

En waar dat geld vandaan komt? Het is belastinggeld uit de zak van de burgers. Diezelfde burgers die nu geen inspraak meer hebben over de komst van een AZC in hun wijk. Het is geld dat nu niet meer besteed kan worden aan bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs of woningen. Al zullen gemeentes het graag gebruiken om de gaten in hun begrotingen te dichten.

Dit alles haalt meteen een ander argument van de voorstanders onderuit: volgens hen is het misplaatst om te zeggen dat de VVD in de Eerste Kamer verkiezingsbeloftes brak. De Eerste Kamer is immers de chambre de réflexion, zij gaat slechts over de bewaking van de kwaliteit van de wetgeving, niet over politieke standpunten. Wat een kwaliteit zeg, een mens zou ervan omvallen.

 

Bom onder de formatie

En het is niet alleen de wet zelf die een probleem is, deze draai van de VVD is ook een bom onder de formatie. De VVD is bewezen onbetrouwbaar; het leiderschap van Dilan Yeşilgöz blijkt niet te bestaan. Zij kon deze klap in het gezicht van de beoogde coalitiepartners immers niet voorkomen, al doet ze nu alsof er niets aan de hand is.

De verkiezingen van 2023 boden eindelijk hoop op een echte koerswijziging. In de Eerste Kamer was dat nog wat wankel, al had BBB daar veel gewonnen, maar de Tweede Kamerverkiezingen in november zorgden voor een nieuw politiek evenwicht. Een coalitie van PVV/VVD/NSC/BBB lag voor de hand, en uit peilingen bleek twee derde van de Nederlandse kiezers daarvoor te zijn.

Dat de VVD meteen begon terug te krabbelen, werd door veel VVD-kiezers niet gewaardeerd. De VVD duikelde in de peilingen, en dat gaf velen hoop. Het VVD-kader zou toch wel beseffen dat een zoveelste kiezersverraad afgestraft zou worden? Partijleider Yeşilgöz leek dat inderdaad enigszins door te hebben, en sprak als vanouds stoere taal. Maar zij blijkt de partij niet in de hand te hebben en werd door de Eerste Kamerfractie in haar hemd gezet.

 

Deze VVD-stunt beschadigt niet alleen de VVD

De VVD-bonzen lijken niet door te hebben dat de magie van Mark Teflon Rutte hen niet meer zal redden; zij lijken nog steeds te rekenen op het slechte geheugen van de kiezer. Maar de laatste verkiezingen lieten al zien dat kiezers uiteindelijk wakker worden. En al deed de VVD het in november nog redelijk, de volgende halte lijkt marginalisering, in navolging van PvdA en CDA.

Zelf zal ik geen traan laten om de marginalisering van de VVD. Het is inhalig rechts ten voeten uit, met een populistisch sausje voor in verkiezingstijd. Maar de voortdurende machteloosheid van veel burgers, ja, die gaat me aan het hart. En we kunnen wel roepen om nieuwe verkiezingen, maar wat lossen die op? Al zou de PVV zestig zetels halen, de PVV kan niet alleen de problemen van Nederland oplossen. Bovendien heeft de partij ook tegenwicht nodig, een tegenwicht dat verzekerd leek door de behoorlijk ideale machtsverhouding tussen de beoogde coalitiepartners.

En tegen degenen die nu juichen over de ‘medemenselijke’ spreidingswet zou ik willen zeggen: wees toch niet zo kortzichtig. Kijk eens wat deze wet werkelijk doet, en besef hoe de onvrede zal toenemen door dit eenzijdige beleid. Een wet die het werkelijke probleem omzeilt en burgers hun rechten ontneemt, is geen goede wet.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
57 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De bom is de VVD zelf. Al onder Rutte heeft de partij zich als onbetrouwbaar en links bewezen en het aannemen van de spreidingswet nu lijkt regelrecht op een wraak van Rutte op Wilders. Yesilgöz is een puppet on the string die doet alsof maar nog steeds niets te vertellen heeft. De VVD weet goed dat met deze wet de toestroom alleen groter wordt en Rutte wil het de VN na de zin maken nu hij een wereld functie ambieert. Die man heeft al zoveel schade aangericht en nu speelt ie Timnermans in de kaart om het af te maken. De slechte tijden onder Rutte worden geprolongeerd door de nog slechtere van Timmermans. De kiezer is daarmee ook helemaal overbodig geworden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Waar is Rutte in dit hele verhaal?
Volgens mij is hij nog steeds de spin in het web. Dat de VVD fractie in de eerste kamer zo gestemd heeft, kan alleen door zijn invloed zijn gebeurt.
Yesilgöz is alleen maar een bliksemafleider bij de VVD. Een typische Mark Rutte truc.

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Precies, hij regelt de boel vanuit het niets want hij wil niemand in de weg lopen. Maar hij zit overal achter, deze schurk, dat is mijn overtuiging. En dat noemen zich volksvertegenwoirdigers. Representative democratie heeft afgedaan. Het volk wordt door ‘democratische’ verkiezingen alleen maar misbruikt.

Henk de Verschrikkeliijke
Henk de Verschrikkeliijke
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Beste Ni28 en André,

De drs. als macht voor, achter, onder, naast de troon?

Zullen we het gewoon op boerelulligheid houden?

De drs. heeft over zijn regnum natuurlijk vrolijk gesnoeid in de partijstructuur, die sowieso – en dat geldt voor alle vrijwillige organisatieverbanden waarvoor John Q Nukubu zich belangeloos moet inspannen anno 2020-jes – een dunne schim is van wat het ooit eens was.

Theo Joekes, Molly Geertsema, Henk Vonhoff, iemand?

Er was dus al leegloop – en waar is toch al dat talent actief, want kennelijk is het elders beter – en de meerjarige cursus sociopathie in de praktijk van de drs. zal niet het beste hebben doen laten bovendrijven.

Wat nu gebeurt is dat de ‘chambre de reflection’ of te wel systemische netwerkcorruptie kiest voor de belangen van de eigen directe gevoelde achterban. En zie hier de non-verrassing: dat zijn noch u, noch ik.

Bestuurderen kunnen verder bestuurderen en dat vinden ze als bestuurders het belangrijkst. N’importe welke doorzichtige non-argumentatie daarbij van stal getrokken moet worden.

Na de decimatie van de PvdA en het CDA zijn nu alle kaarten geschud voor hetzelfde spelletje der inconsequentie bij de VVD. Nu de gemiddelde VVD-kiezer het geheugen van een goudvis heeft, is even de vraag hoe deze laatste ophef zal beklijven.

Maar voor iedereen die het toch wel een keertje leuk zo vinden om iets in de zin van een duurzame oplossing te zien, heeft de VVD andermaal bewezen dat de winkelnering daar geen leuke spaarproducten oplevert.

Ook weinig liberaal overigens als nogal controversieel in demissionaire omstandigheden, dunkt me.

H.J.
H.J.
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Een groot deel van de bewindslieden uit Rutte 4, zijn of zaten in Davos en daar is de strategie voor Nederland in 2024 bepaalt

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De omvang van de onzichtbare macht blijft verbazen. Waar zit die macht van de immigratie-maffia. Het lukt ze keer op keer de wensen van zeg twee derde van de bevolking opzij te schuiven. Dankzij de winst van de PVV wordt die macht duidelijker. Alle reden om dit goed uit te pluizen en over te schtijven.
Diezelfde macht is bezig spaken in het wiel van regeringsdeelname door de PVV te steken.
Maaike van Charante benoemt dat mede door inmmigratie alles kraakt en piept en dat veel migranten een belasting zijn. Politiek aanvaardbaar is geworden te stellen dat we het niet meer aan kunnen. Wat mij verbaast is dat we niet zeggen deze immigratie willen we niet. Nou ja, verbazen…., met de knuppel van medemenselijkheid wordt dat er wel ingeslagen. Maar laten we eerlijk zijn we willen dit gewoon niet en laten we dat uiten.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Willem Ruitenberg

Dat wil ik ook al een tijd weten. En hoe kan het dat het COA blijkbaar onbeperkt financiele middelen heeft? En geen gebrek aan personeel waar dat in alle overige branches een enorm probleem is. Zoals bij de politie, defensie en bewaking. En de berichten van medewerkers in de AZC’s niet erg positief zijn, door de vele incidenten met asieleisers. Vreemd. Worden die mensen gewoon afgekocht met enorme salarissen?

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

dat laatste zou zomaar kunnen. Goed dat u dit opmerkt. Het is inderdaad wel HEEL vreemd. Want in al die centra die nou in de gemeentes moeten komen, moet NOG veel meer personeel geworven worden.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Er verdienen een aantal mensen heel veel geld aan. Vakanieparkeigenaren, hoteleigenaren, Germeentes die dan weer ontheffing krijgen om een nieuwe wijk te bouwen enz. Allemaal stiekem.

Andre
Andre
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

“En hoe kan het dat het COA blijkbaar onbeperkt financiele middelen heeft? ”
Nou dat is heel simpel. Bij elke volgende ‘klant’ krijgt het COA meer middelen. Want het is een verplichting om elke ‘beschermingzoekende’ op te vangen. Het maakt niet uit of er 20.000 of 120.000 binnenstromen, er wordt altijd geld vrijgemaakt.
Het is namelijk altijd kassa voor regering en gemeente. Stel een gemeente vangt 300 asielzoekers op. Dat betekent een kasstroom van ca. 6 miljoen euro van regering richting gemeente, dat besteed wordt aan: gemeenteambtenaren, een paar werkelozen die ingezet kunnen worden, verbetering van een stuk weg, omzet van de supermarkt. Iedereen verdient er aan en de rest van Nederland betaalt toch wel. De regering ziet asielzoekers als onderdeel van Keynesiaanse economie: al het geld dat er aan besteed wordt, keert al binnen 1 of 2 maanden terug in de economie, maar dan heeft de staat er wel BTW over gevangen. Dus weer kassa.

Cor
Cor
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De hele politiek is 1 groot toneelstuk met zeer slechte en liegende acteurs. Deze mensen komen al niet in aanmerking voor Goede Tijden Slechte Tijden, daar hebben ze de capaciteiten niet eens voor.
Helaas wordt Nederland bestuurd door deze toneelspelers met als gevolg een tranentrekkend beleid, zie het immigratiebeleid die nu zogenaamd opgelost wordt door een spreidingswet waarvan Maaike zegt dat de problemen nu over Nederland verdeeld worden en dat de burgers (de belastingbetalers) hiermee opgezadeld worden.
Stem aub in juni op de juiste partijen in de EU, want de EU nekt ons.

audio1958
audio1958
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Zal dat iets oplossen of veranderen? In Nederland heeft de koerswijziging (nog) niets opgeleverd. Integendeel. Het vormen van een ‘rechtse’ regering word op alle fronten tegengewerkt. Ik ben echt bang dat we straks weer afgescheept worden met een linkse idealistische regering die vervolgens de laatste restanten van wat Nederland ooit was vakkundig afbreekt.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Volgens mij zijn de weldenkende Nederlanders niet opgewassen tegen de kwaadaardige politieke stromingen die Nedeerland willen opheffen.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

En wat ze in Davos bij het WEF weer voor opdrachten krijgen.

IvdWerf
IvdWerf
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

Ik denk dit. Veel van wat u weldenkende Nederlanders noemt, kunnen om te beginnen (nog steeds) niet geloven dat een deel van onze “eigen” politici de autonomie van dit land de nek helpt omdraaien.
Lezers van deze tijdlijn zullen wel weten dat zulke “volks-vertegenwoordigers” een internationale agenda van ngo’s en grootkapitalisten helpt uitrollen, dus dat hoef ik hier niet nader toe te lichten.

KeEsC
KeEsC
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Stemmen voor de EU is compleet zinloos. Alle beslissingen daar worden genomen door de Europese Commissie, niet door het Parlement. En de Europese Commissie is een club ongekozen ambtenaren.
Het Europees Parlement is niks anders dan een praatcircus

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  KeEsC

Een peperduur praatcircus, ja.

RFM de Haan
RFM de Haan
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als BBB zou hebben gedaan wat zij hadden moeten doen namelijk die wet controversieel verklaren hadden we deze ellende nu niet gehad, dit gaat hen stemmen kosten mochten er nieuwe verkiezingen komen hierdoor, geen beste actie van Lientje de tractor van Troje!

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  RFM de Haan

De CDA gehalte is nog te hoog bij BBB.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  RFM de Haan

ja, of toch niet in de gaten gehad hoe belangrijk dat was. Onervarenheid?

RFM de Haan
RFM de Haan
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ik heb de BBB nooit vertrouwd vandaar dat ik haar dan ook de ’tractor van Troje’ noem. Ook nu hoor je haar niet over deze kwestie behoudens de opmerking dat de stemming pas volgende week is, het is gewoon al een uitgemaakte zaak!

Rien E
Rien E
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  RFM de Haan

Met xxa 2.0 == bbb+nsc (xx niet christelijk, noch democratisch) kun je alles verwachten. De “argeloze” kiezers zijn er wederom ingestonken, alle waarschuwingen ten spijt.

Andre
Andre
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

1) Dat de Spreidingswet er door zou komen, stond vanaf begin vast. Het is beleid van de EU, die probeert al sinds 2003 asielzoekers over de hele EU te spreiden.
2) De Spreidingswet is een kopie van de regeling in Duitsland, die al jaren bestaat.
3) Met de laatste nieuwe regeling van de EU dat lidstaten niet verplicht worden om een aantal asielzoekers op te nemen, maar dan wel voor een aantal moeten betalen (deember 2023), is de laatste rem weggenomen om massale instroom. Immers de rekening wordt altijd betaald door iemand ergens in Europa.
4) Er wordt dus gewoon EU-beleid opgelegd. De orders komen uit Brussel. VVD en D66 zitten samen in de links-liberale Renew Europe fractie. De Nederlandse VVD heeft zijn functie vervuld: het heeft jarenlang rechtse kiezers weggesnoept van de PVV en in het linkse kamp getrokken. Op 22 november is gebleken dat die truc niet meer zo goed werkt en kan de VVD dus opgeofferd worden voor het hogere doel van Brussel: massale immigratie.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat is wel een heel enge voorspelling. Die immigratie moet gestopt worden. Wat is dit allemaal voor beleid. We moeten met de vuist op tafel in Brussel en het geld niet overmaken. Begin maar met onderhandelen over NEXIT

Jos
Jos
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dat de VVD Nederland niet wil redden is duidelijk.
Pro emigratie, Pro EU, Pro Few enz.
Maar de VVD kan zichzelf en haar banen-machine alleen nog redden als ze over rechts gaan. Zeker gezien de actie van de eerste kamer fractie. Dus, minder minder minder.
Anders is het uit met NL en de VVD66.

Realist1966
Realist1966
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Artsen doen er juist alles aan om verspreiding, ook wel uitzaaiingen genoemd, in een lichaam te voorkomen. Linkse – en dus ook de vvd – politici doen er echter alles aan om dit te faciliteren. Onder het mom van het ontzien van de bewoners van Ter Apel, wordt straks iedereen met de ellende opgezadeld. Daar wordt de ellende echt niet minder van.
Overigens hopelijk de doodssteek voor links en de vvd, naarmate meer mensen geconfronteerd worden met de ‘culturele verrijking’ en de uitwassen hiervan, hoe meer stemmen naar partijen zullen gaan die immigratie willen beperken of stoppen. Alleen duurt dat nog wel een paar jaar en dus zeker een half miljoen extra opvretende binnenlopers. Hopelijk is het tegen die tijd niet te laat het tij te keren.

Jos
Jos
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Nou ja, over artsen gesproken. De betrouwbare artsen liggen onder vuur van justitie en de artsen inspectie….

Laatste aanpassing 3 maanden geleden door Jos
Marc
Marc
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is duidelijk dat achter de schermen Rutte de lakens namens het WEF uitdeelt.

2de
2de
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Mogelijk. Maar graag enig argument, i.p.v. gelul in de ruimte.

Marc
Marc
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  2de

Lezen is en blijft een kunst. Dit geldt evenzo het schrijven. Des te meer spijt het me uit jouw reactie geen inhoud te kunnen destilleren.

Waar wil je naartoe?

Andre
Andre
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  2de

Ik ben nooit te beroerd om een argument aan te reiken.
Bijvoorbeeld:
1) Rutte is nog steeds MP. Hij en zijn kabinet regeren lekker door en zelf drijft hij de spot met het begrip ‘demissionair’. Wie denkt dat het uitmaakt of een kabinet wel of niet demissionair is, zou onderhand uit de droom geholpen moeten zijn.
2) Rutte is boegbeeld van de VVD. Die partij profiteert van zijn imago.
3) Rutte is prominent aanwezig op het WEF. The Great Reset van Schwab lag op zijn nachtkastje.
Dus even optellen: Rutte regeert, Rutte is van de VVD, Rutte is WEF-fan. Typisch gevalletje 1+1+1=3. Toch?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

U vergeet nog het internationale en binnenlandse netwerk van Rutte. Hij kan hiermee veel invloed uitoefenen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Hij krijgt ook veel informatie via die netwerken die nooit de publiciteit zullen halen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

De hele VVD fractie van de eerste kamer heeft voor de spreidingswet gekozen.
Dat zegt toch wel iets.

Marc
Marc
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Inhoudelijk scheelt dit toch in niets van wat ik in één zin vertelde?

H.J.
H.J.
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De VVD is volledig onder controle van Schwab (WEF).
Vanuit Davos komt deze week de opdracht, van het wat en wanneer.

2de
2de
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Mogelijk. Maar graag enig argument, i.p.v. gelul in de ruimte.

H.J.
H.J.
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  2de

Laten we voorop stellen dat de kreet “gelul in de ruimte” iets te veel Links af is.
Mijn argument wordt ondersteund, door de site van de Rijksoverheid waar zij de Regering verantwoordelijke van Rutte 4 als deelnemers benoemen.
Volgens de roverhoofdman Rutte, is het alleen maar een praatclub er nemen 2800 deelnemers uit 130 landen deel.
Waaronder 800 top-ceo’s waaronder Sam Altman de topman van AI en Microsoft-baas Satya Nadelle.
Ca 60 regeringsleiders en staatshoofden zijn aanwezig.
Dus daar worden de beslissingen genomen en niet in de Nederlandse eerste of tweede kamer.

2de
2de
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Dat van al die deelnemers klopt. Er zal gelobbyd en fors beïnvloed worden. Maar dat bewijst nog niet je laatste zin. Ik sluit niks uit, maar wil het graag beter onderbouwd zien.
Ik vraag naar voorbeelden van (en harde bewijzen voor) in Davos genomen ‘besluiten’ die eigenlijk in het NL parlement genomen hadden moeten worden.

H.J.
H.J.
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  2de

In de media stuk een stukje waarin vanuit de Nederlandse bevolking de roep om het afschaffen van bv het koningshuis steeds heviger worden, naar aanleiding van HAAR uitspraken in Davos.
De koningin van jou Nederland, die politieke uitspraken doet tijdens een besloten WEF bijeenkomst.

2de
2de
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Geen antwoord op m’n vraag hierboven. Lees die nog maar eens goed.

Kee
Kee
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Had u wat anders verwacht van de vvd een super onbetrouwbare partij als lid moet je verschrikkelijk naïef zijn om dit niet in te zien
De partij Vvd is door Rutte totaal naar de afgrond geholpen en zelf dat zien ze niet .!!!

Ik denk dat dit in opdracht is van Rutte om zolang mogelijk te kunnen blijven zitten om
en alles nog door te drukken.
En over te kunnen stappen.
De koning zou Rutte per direct moeten ontbinden.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

ZEER goed uitgelegd welke consequenties dit domme besluit van de VVD 1e kamer fractie heeft. Ik hoop dat ze nog lezen in deze column wat ze veroorzaakt hebben. Ik hoop dat de formerende partijen zich niet laten afleiden. Het klopte dus wel degelijk wat Wilders zei over ‘we hebben een probleem’.

ermindewinkel
ermindewinkel
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Belangrijk is hier de taak van de Eerste Kamer. Die is, als ik één ander goed begrepen heb, het beoordelen van de kwaliteit van de door de Tweede Kamer aangenomen wetgeving. Als die in orde is heeft de Eerst Kamer goed beschouwd geen recht meer (in de praktijk wel) om een wet af te keuren. Het politieke proces gebeurt in de Tweede Kamer. De Eerste Kamer controleert alleen maar of er geen stommiteiten in staan.
Verder heeft mevrouw Yeşilgöz volkomen gelijk dat zij de leden van de Eerst Kamer niet aan een touwtje heeft. Net als in de Tweede Kamer zitten de leden er op persoonlijke titel. Zij moeten zich dus gedragen alsof zij géén lid zijn van welke partij dan ook. In de praktijk is dat veelal anders, maar dat is de theorie.

Nu zijn er bijzonder grote vraagtekens te zetten bij het nut of de gewenstheid van deze dwang(spreidings)wet, maar het beoordelen daarvan valt mi buiten het mandaat van de Eerste Kamer.

Cor
Cor
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  ermindewinkel

De eerste kamer is zeer politiek gekleurd dat blijkt nu ook weer, het is geen controlerende instantie meer maar bedrijft onder het mom van onafhankelijk een vies spelletje. Als het werkelijk onafhankelijk zou zijn zouden er geen politici in deze eerste kamer zitten maar gedegen mensen uit het bedrijfsleven die objectief kunnen zijn.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  ermindewinkel

Ik ben helemaal voor het stemmen in de 2e en ook in de 1e kamer zonder last.
Dus als er volgende week enkele mensen van VVD voor gestemd hadden, was er niet zoveel ophef geweest. Voor de stemming al aankondigen dat de gehele fractie voor zal stemmen was ook onnodig, men had het gewoon op de stemming kunnen laten aankomen. Maar het ging er natuurlijk om zo snel mogelijk de coalitiebesprekingen te frustreren. Vandaar.
Uiterst smerige politiek, maar ik had wel verwacht dat Rutte, want dit draagt uiteraard totaal zijn signatuur, nog zolang mogelijk zou doorgaan met zijn sabotage.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

ik vind het ook smerige politiek. Misschien moeten de formerende partijen duidelijk maken dat ze e.e.a gaan terugdraaien………… VOOR de stemmingsdatum dat aankondigen. Dan kiest de VVD misschien eieren voor hun geld.
VVD is een smerige partij. CDA Bontebal mag dan natuurkundige zijn, maar verder is het echt een bonte bal gehakt.

2de
2de
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  ermindewinkel

Huh? U spreekt zichzelf tegen. Wat u beweert staat nergens in de (grond)wet.
Natuurlijk mag de Eerste Kamer eigenstandig oordelen over de spreidingswet.

Dat ze die wet goedkeurden is wat anders. Dat betreur ik.
Dat komt omdat het regentengehalte in de Eerste Kamer hoog is. Geen echte eigen electorale achterban, maar door hun partij aangewezen mastodonten of bestuurlijke bobo’s. Dezelfde elite waaruit burgemeesters en commissarissen de koning benoemd worden. En nog erger: de top van het ambtenarendom, google maar even op de “Algemene Bestuursdienst”.

Ik was zelf hardwerkend rijksambtenaar, deskundig op mijn terrein (verkeer en waterstaat). Botste met de Nijenrode-nitwits van de ABD. Een mandarijnenklasse die ik haat, google maar even op de granuliet-affaire.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  2de

De grondwet (die overigens aan alle kanten rammelt) wordt selectief gebruikt om oprecht denkende mensen te diskwalificeren, zo denk ik er over.

2de
2de
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

Zeker, mensen als prof. Voermans roepen te gauw dat iets niet grondwettelijk of rechtsstatelijk is, en doen dat idd zeer selectief. Zie het eerdere Opienez-artikel van Bauke Geersing hierover.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Opvallend. De laatste weken krijgen woningzoekenden per email bericht dat een woning waarop men heeft gereageerd is ”ingetrokken”. Uit het al schaarse aanbod gehaald. Dit gebeurt landelijk. En niet eerder op deze schaal. Het lijkt er veel op dat lokale bestuurders vast voorsorteren op de dwangwet. Mene tekel.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

jeetje, DAT is wel bizar. Het lijkt wel of wij Nederlanders niet meer welkom zijn in ons eigen land. Wat kan hier nou de achterliggende reden voor zijn? Waarom willen Nederlandse politici al die asielimmigratie hier laten komen. Ze doen er helemaal NIETS tegen. Verschuilen zich achter gedateerde verdragen, maar de AOW leeftijd verhogen kunnen ze wel op basis van schimmige cijfers. Velen halen de 65 nog niet eens.

Andre
Andre
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dat er in veel gemeentes woningen werden gereserveerd voor statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hadden gekregen) dat is al minstens 20 jaar beleid. Het valt alleen wel nu meer op omdat er minder gebouwd wordt en de Spreidingswet nieuwe verplichtingen heeft veroorzaakt.

2de
2de
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat klopt. Ik heb jarenlang bestuurlijk (vrijwilligers)werk gedaan in huurdersorganisaties en ergerde me evenzoveel jaren kapot aan de voorrang voor asielzoekers bij de toewijzing van een woning. Ik vind sowieso dat er teveel gelukszoekers uit veilige (doorreis)landen werden en worden toegelaten, maar als zo iemand en zijn nagereisde familie dan toch een verblijfsvergunning krijgen zouden ze gewoon achteraan moeten aansluiten op de wachtlijst.
Hen voorrang geven is zeer onrechtvaardig t.o.v. onze eigen woningzoekenden, vaak (sub)modale gezinnen of wat men tegenwoordig ‘werkende armen’ noemt. Mensen die een koophuis of vrije-sectorhuur niet kunnen betalen.

Den Helder
Den Helder
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Bij de VVD moet je letten op wat ze doen, niet op wat ze zeggen. De VVD volgt al jaren volledig de VN en EU-agenda zo lang dit de internationaal kapitaalkrachtige kliek tot voordeel strekt. Daar ligt hun loyaliteit omdat deze categorie belangrijk is om publiek-orivate investeringen te doen.

De VVD heeft niets met het MKB of de middenklasse en het verbaast mij altijd dat mensen die hiertoe behoren VVD kiezen.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Den Helder

nee, eigenlijk snap ik dat ook niet. Nou waren er weinig keuzes als je niet links wilde. CDA vond ik ook altijd een zijige club.

Jimbo
Jimbo
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Aan alle teleurgestelde en wederom door hun partij besodemieterde VVD-kiezers: Stem PVV bij de Europese verkiezingen! (en bij alle volgende verkiezingen!)

57
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x