Handhaving grondrechten is niet veilig bij linkse partijen

Alleen als het zo uitkomt

Titelfoto bij artikel Handhaving grondrechten is niet veilig bij linkse partijen wouter roorda opiniez

Foto: ©️OpinieZ.com

Linkse activisten mogen ongestraft wetten overtreden, tegen rechtse acties wordt hard opgetreden. Links voelt zich snel gekwetst en stelt eisen aan taal en gedrag van anderen. Omgekeerd trekken zij zelf zich van die anderen niets aan. Elke dag zien we hiervan nieuwe voorbeelden, of het nu over klimaat, pro-Palestina demonstraties, dierenrechtenactivisten of Zwarte Piet gaat. Selectieve handhaving van grondrechten is gemeengoed in ons land. Wat betekent dat bij een voor links onwelgevallige verkiezingsuitslag? Een column van Wouter Roorda.

De terreuraanval van Hamas op 7 oktober heeft de wonderlijke combinatie van klimaatactivisten en critici van Israël aan het licht gebracht, die zich ook keert tegen Zwarte Piet. Het is niet alleen een organisatie als Extinction Rebellion, die op deze manier door de mand valt. Bij de op 12 november jl. gehouden klimaatmars gingen tal van organisaties (stilzwijgend) mee in dit verhaal, waarin veel (radicaal-)linkse thema’s aan elkaar werden verbonden. Met als oogmerk om deze als onaantastbaar te presenteren en andersdenkenden voor te stellen als ‘dom rechts’ en verspreiders van haat.

 

Demonstreren

Uiteraard is demonstreren een recht dat voor iedereen gewaarborgd moet zijn. Bij dit laatste gaat het mis. Waar deze groepen voor zichzelf steeds meer ruimte opeisen, pogen ze de ruimte voor anderen om in het openbaar hun mening te ventileren steeds meer en steeds weer te beperken.

Zo is er geen wettelijke basis om snelwegen te blokkeren, hetgeen door de rechter werd bevestigd. Toch eigende men zich elke dag weer dit recht toe in de strijd tegen vermeende fossiele ‘subsidies’. Waaraan bijdroeg dat de rechter geen consequenties verbond aan zijn verbod. Ook het bezetten van bankkantoren van ING en RABO en het verstoren van besloten aandeelhoudersvergaderingen valt volgens deze activisten onder het demonstratierecht. Men verschafte zich ook toegang tot een besloten debat over klimaatbeleid, omdat het ontbreken van hun eigen mening volgens de activisten in strijd was met hun recht op vrijheid van meningsuiting.

 

Dierenrechtenactivisten

Radicale dierenactivisten bezetten restaurants als de menukaart hen niet bevalt, wat de eigenaar een avond aan omzet kost en de bezetters geen straf oplevert. Die eigenaar bedenkt zich dan ook heel snel als hij niet beschermd wordt door de overheid. Te meer daar de activisten via websites laten weten welke restaurants wel en niet door de beugel kunnen. Deze vorm van doxen is geen probleem.

Ook het betreden van boerenerven en binnendringen van stallen vinden deze activisten gerechtvaardigd, want “de deur zat niet op slot”. In de coronatijd moest een demonstratie tegen racisme per se doorgaan, terwijl die tegen coronamaatregelen uit elkaar werden geknuppeld door de politie. Op stations is het prima om antisemitische leuzen te roepen, maar bij demonstreren in de buurt van een moskee word je verwijderd. Dit laatste vanwege ‘de dreiging van geweld en agressie’ door tegendemonstranten. Om dezelfde reden worden nu bijna alle Sinterklaasintochten ontdaan van de aanwezigheid van Zwarte Pieten.

 

Niet zo moeilijk doen

Partijen uit bijna de volle breedte van het politieke spectrum vielen over SGP-leider Stoffer, toen hij aankondigde een dag te zullen meelopen met mensen die voor abortusklinieken vrouwen aanspreken. Ook de Mars voor het Leven kon op brede kritiek rekenen. Waar de acties van klimaatactivisten, ook als deze buitenwettelijk zijn, vaak worden goedgepraat onder verwijzing naar de goede bedoelingen van betrokkenen en hun passie voor de zaak, wordt datzelfde vuur anti-abortusactivisten kwalijk genomen.

Mensen die moeite hebben met voorleesbijeenkomsten in openbare bibliotheken door drag queens moeten daarover niet zo moeilijk doen, want er zou geen kind mee worden geschaad. De mensen die dat vinden hebben wel grote moeite met personen die wat zwarte schmink opdoen en zich feestelijk uitdossen voor een kinderfeest. Ook kritiek op het bloot tijdens het Antilliaanse carnaval is ongewenst, want waar bemoeien deze mensen zich mee?

 

Kwetsen

Woorden als ‘neger’ en ‘slaaf’ die als kwetsend worden ervaren, dienen te verdwijnen uit ons taalgebruik. Tegelijkertijd introduceert men het woord ‘wit’, dat door veel blanken als denigrerend wordt ervaren. Maar omdat die laatsten ‘de overheersers’ zijn in de samenleving moeten die dat maar slikken. Dat laatste geldt ook voor Joodse (en andere) mensen die moeite hebben met de leus “From the river to the sea”. Dat velen deze woorden gebruiken om hun wens uit te drukken Israël van de kaart te vegen, doet aan de ‘juiste’ interpretatie ervan niets af. Een paar verwerpelijke berichten in de appgroep van de FvD-jongeren maakten die hele partij nog antisemitisch. En ook mensen die volhouden dat Zwarte Piet niet als racisme is bedoeld, worden niet geloofd.

Grondrechten als het demonstratierecht en de vrijheid van vereniging en vergadering van groepen met afwijkende opvattingen moeten wijken, omdat anderen misschien door hen worden gekwetst. Het voorkomen van dat kwetsen gaat voor op het garanderen van rechten van andersdenkenden. Anderzijds kan de groep van ‘onderdrukkers’ nooit door de opvattingen van ‘hun slachtoffers’ worden gekwetst.

Helaas zijn deze opvattingen niet alleen gemeengoed aan de uiterst linkerkant van het politieke spectrum bij partijen als BIJ1 en DENK, maar leven breed bij alle linkse partijen.

 

Andere mensen

Waar men geen inmenging duldt in de eigen zaken en activiteiten is er wel een enorme behoefte de opvattingen en het leven van andere mensen zoveel mogelijk in te kaderen en dat op te hangen aan doelen waarmee niemand het oneens mag zijn. Zo wordt onder de vlag van bijvoorbeeld klimaatbeleid ook het eten van vlees ontmoedigd. Het zijn ook andere mensen die niet langer het vliegtuig mogen nemen en het zijn de eigen activiteiten als elektrisch rijden die moeten worden gesubsidieerd.

Hierin worden ze daadkrachtig gesteund door ngo’s die al dan niet via de rechter onze manier van leven willen veranderen. Kritiek op hun handelen is ongewenst, omdat het organisaties betreft die louter goede doelen zouden nastreven, zich niet mengen in het politieke proces en bekend staan om hun inhoud en expertise. Intussen mengen zij zich, gesteund met tientallen miljoenen aan belastinggeld, via scorekaarten, stemwijzers, rechtszaken, stembusakkoorden en paginagrote advertenties in kranten volop in de verkiezingscampagne.

 

Rechtsstaat

Opmerkelijk genoeg scoorden linkse partijen uitstekend in een overzicht gemaakt door de Nederlandse Orde van Advocaten. Via een aantal zorgvuldig gekozen criteria probeerde deze club linkse partijen een duwtje in de rug te geven en de partijen aan de rechterkant af te schilderen als bedreiging voor de rechtsstaat. In welke goede handen de rechtsstaat is bij de bovenaan de ranglijst eindigende SP, bewijst deze tweet van partijleider Marijnissen:

Niemand die erover viel. Zoals er ook weinig ophef is als klimaat- en dierenactivisten over de schreef gaan. Gemeenten hebben inmiddels regels opgesteld en de politie treedt op tegen anti-abortusactivisten die demonstreren en mensen aanspreken in de directe nabijheid van klinieken. Ook tegen boeren die met tractoren blokkades inrichten wordt inmiddels stevig opgetreden. Het beëindigen van acties die als intimiderend worden ervaren kan dus wel, maar zal niet ingezet worden tegen groepen waarvan de opvattingen niet minder radicaal zijn, maar wel beter aansluiten bij die van het links-liberale establishment en de meeste media. Dit wetende zijn intimidatie en grensoverschrijdende acties voor deze groepen juist de manier om hun zin te krijgen. Zo is Zwarte Piet vrijwel nergens meer te bekennen, staat foie gras niet meer op het menu en is elke kritische noot over de islam een uiting van islamofobie.

 

Selectief

De selectieve toekenning en handhaving van grondrechten is gemeengoed geworden in de Nederlandse politiek en de meeste media. Het volgende debacle dient zich aan nu linkse politici de verkiezingscampagne steeds meer framen als een strijd tegen extreemrechts. Dit gaat gepaard met dreigementen en doemscenario’s, die eerder succesvol werden toegepast bij discussies rond klimaat, stikstof, natuur en milieu.

Logische consequentie daarvan is het niet accepteren van een onwelgevallige verkiezingsuitslag, zoals we dat ook zagen na de overwinning van Trump in de VS. Dat is het werkelijke en grootste gevaar voor de democratische rechtsstaat.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
8 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

(1) Ook uit dit artikel blijkt maar weer eens dat de overheid niet meer neutraal is, maar gekaapt door de regering. De regering kan de overheid inzetten voor het partij/kartel-belang omdat er geen oppositie meer is. Er is geen oppositie omdat het kartel links is en de oppositie links is. Regering en oppositie zijn het eens over de route die afgelegd moet worden en over het eindpunt dat bereikt moet worden en bekvechten voor de vorm af en toe wat over de snelheid waarmee de route wordt afgelegd en over het aantal koffiestops onderweg.
(2) Ronduit ergerlijk is het feit dat XR, dierenactivisten en ZwartePietactivisten voor de hele bevolking gaan bepalen wie ‘overheerser’ is. De benaming ‘overheersers’ is meer van toepassing op de activisten, die alle ruimte krijgen, overal subsidies krijgen, van gemeenten, Soros en EU, Postcodeloterij om anderen verbaal en ideologisch te discrimineren en op te sluiten in een mentaal concentratiekamp.

Gussel
Gussel
8 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

U heeft volkomen gelijk dit gebeurt al jaren. Heb geen vertrouwen, dat dit op korte termijn veranderen kan. Wanneer er een regering komt met een andere koers, dan zal dit op vele terreinen tegenwerkt en gehinderd worden door diverse overheidsinstanties.

IvdWerf
IvdWerf
4 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Tot voor kort was dat zo, maar dit gaat vanaf 22.11 veranderen.
Nu 1 op de 4 kiesgerechtigden de PVV koos, zullen overheidsdienaren anders naar elkaar kijken. Immers, met zo’n gigantische hoeveelheid kiesgerechtigden in dienst van de overheid (bijna een miljoen werknemers zijn op de één of andere manier in dienst van de overheid) moeten er velen zijn die het het rode potlood benut hebben om Wilders de verkiezingszege te helpen bezorgen.
Waar overheidspersoneel zich voor 22.11 nooit kon uitspreken als PVV-stemmer en collega’s er automatisch van uit gingen dat ze PVV’ers gerust konden bashen (of in ieder geval negeren), zullen gesprekken nu anders verlopen.
Anders gezegd: Wilders zou ook vanuit die hoek weleens veel meer rugdekking kunnen krijgen dan voor mogelijk werd gehouden.

Laatste aanpassing 4 dagen geleden door IvdWerf
Ni28
Ni28
8 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Links denkt uitsluitend globalistisch en ten koste van eigen bevolking. Buitenland is belangrijker dan binnenland. De linkse idealen zijn principieel onuitvoerbaar omdat ze uitgaan van menselijke gelijkheid en uniformiteit wat in strijd is met de ideologische en culturele diversiteit van verschillende volken. Deze eenheidskoek gaat het nooit worden. Mensen willen geen uniformiteit die als regel hun vrijheid aantast. Linkse dromen zijn ware nachtmerries. Toch hebben vele mensen het niet door omdat zij geen verbanden kunnen leggen en alles geloven. Bovendien verdragen zij geen andere mening. Dat zijn de ware linkse kiezers.

Kee
Kee
8 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Bij links-extremisme is vaker sprake van geweld schrijft de AIVD dinsdag.
Dat is nu ook wel weer gebleken Terry Baudet.
Pim is ook een politieke moord geweest van links .

Nee mensen stem pvv vanavond .
Het moet afgelopen zijn in ins land .

John Dee
John Dee
7 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel, ik ben het 99% met je eens. Behalve over die Van Gool. Banen in Nederland zijn voor Nederlanders, eigen volk gaat voor. En als de arbeidsomstandigheden en het loon onder de maat zijn, dan dienen deze verbeterd te worden. Echter, wanneer je in plaats daarvan immigratie stimuleert om jezelf te verrijken, dan ben je in mijn ogen niks minder dan een landverrader. Zijn “donatie” aan de VVD is niks meer of minder dan een zakelijke investering, met het juiste beleid van zijn nu aangekochte politici verdient hij dat later makkelijk weer terug, met winst…

Laatste aanpassing 7 dagen geleden door John Dee
s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
8 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

sommige mensen hebben een overmatige behoefte om steeds aardig gevonden te worden / geliefd te zijn. Deze houding vind ik vooral bij politici, in Rutte een goed voorbeeld. Gevolg is dat het zetten van ‘strepen in het zand’ , tot hier en niet verder , nodig voor het besturen van een land , zo veel als mogelijk vermeden wordt. De actie voerenden maken van deze ‘slapte’ / ’teflon Rutte’ gretig gebruik. Op dit moment lijkt het er op dat de actie voerenden aan de winnende hand zijn. Bedreigingen werken …

Martin
Martin
8 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

De werkelijke waarheid..
Hamvraag blijft, waarom blijft de overheid wegkijken, is het middel niet erger dan de kwaal ?

H.Nijhuis
H.Nijhuis
8 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat mensen die idealistische ideeen hebben het overzicht kwijt raken, Vanuit te weinig zelfreflexie denken die mensen dat ze de wijsheid in pacht hebben en dat is natuurlijk niet zo. Bovendien zijn ze te laks om de afspraken na te komen, vooral als deze ehn niet geriefelijk zijn. Zo kun je niet regeren.

Stefan
Stefan
7 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

We mogen best in de spiegel kijken in deze. We tolereren intolerantie, staan erbij, pruttelen een beetje en kijken ernaar..

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Stefan

Helemaal met u eens! De opsomming van de auteur toont glashelder aan dat we als volk over ons heen laten lopen, dat we ons als schapen naar de slachtbank laten voeren. Al decennia.
Het zal op een gegeven moment tot een uitbarsting komen, en dan gaan we als verweekt volk het onderspit delven.
We zijn alleen nog in naam een democratie, we importeren volop ‘nobele krijgers’ en een ongrondwettelijke veroveringsideologie, die ook nog eens niet terugdeinzen voor geweld. Met behulp van de verraders van het eigen volk in media en politiek.

H.J.
H.J.
7 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Stefan

Stefan 100% waarheid.

Andre
Andre
7 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Stefan

Ik vraag me inderdaad al vele jaren af hoe het mogelijk is dat niemand er iets van zegt als:
– mensen bijv. Afghanen die al asielopvang hebben in Turkije, gewoon toegelaten worden in Nederland. Het zijn op dat moment illegale immigranten omdat ze volgens het VN-verdrag (u weet wel die internationale afspraken waar wij ons zo graag aan houden) door veilige landen zijn gereisd;
– dat er door de regering recent nog 4 miljard wordt apart gezet voor asielopvang (dus eigenlijk illegale immigranten-opvang) en migratie-effecten en 2 miljard voor ondersteuning Oekraïne – maar op zorg wordt beknibbeld. 1 op 4 mensen mijdt zorg vanwege eigen risico. Hoeveel huishouden kun je eigen risico weg nemen met 6 miljard?
– we moeten allerlei CO2 maatregelen slikken en worden op kosten gejaagd terwijl de zeespiegelstijging niet meer is dan 3 mm per jaar. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek (kijk maar op NOAA, NSDIC, IPCC, enzovoort) waaruit blijkt dat het steeds sneller zal gaan. Rijkswaterstaat zegt dat ze alles goed onder controle hebben tot minstens het jaar 2100. Het gaat om een geleidelijke klimaatverandering, zoals al eeuwen aan de gang is, geen abrupte omslag die crisismaatregelen nodig maakt.
– we vinden het goed dat mensen in bootjes overvaren vanuit Afrika en noemen ze vluchtelingen, terwijl ze daar vaak duizenden dollars voor betaald hebben en dus heel goed weten waar ze mee bezig zijn.

H.J.
H.J.
7 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Het is simpel Links maakt van Nederland een angstig, ziek land.
Alle normen en waarden zijn onder Links verdwenen leugens en bedrog regeren.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
7 dagen geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Het oude communisme in een nieuw jasje.

Blitskikker
Blitskikker
7 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi overzicht. Over de snelwegblokkades: als ik 5 km/u te hard rijd op de snelweg krijg ik een fikse prent, dus waarom staan er eigenlijk geen forse geldboetes op het blokkeren van de snelweg? Geef elke activist daar elke dag een boete van 1000 euro en dan ben ik wel benieuwd hoeveel er nog over zijn na een week.

Marc
Marc
7 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

“Zo is er geen wettelijke basis om snelwegen te blokkeren, hetgeen door de rechter werd bevestigd.” en
“Waaraan bijdroeg dat de rechter geen consequenties verbond aan zijn verbod.”

Elke wetgever kan (en doet dat ook geregeld) de grootst mogelijke onzin, dan wel schade aan het eigenbelang toedienen door dit in een of andere of wetsartikel op te nemen. Zo krijgt de een rechten toegekend die de ander onthouden wordt: een rechtsstaat bevorderd per definitie de ongelijkheid tussen groepen in de samenleving.

Elke rechter kan (en doet dit ook geregeld) de grootst mogelijke onzin, dan wel schade aan individuen of groepen toebrengen door een of andere wet of wetsartikel zodanig te interpreteren dat in de praktijk de een privileges krijgt toegekend (staatsburgerschap, een huis, een uitkering, een weg blokkeren, enz.), de ander plichten opgelegd (belasting betalen, vijf jaar langer doorwerken, praktisch gesproken je recht op een woning verliezen, nodeloos in de file staan, enz.)

Nergens zie ik hier het belang van de samenleving als geheel naar voren komen: wie is dat volk dat hier woont? (of moeten we zeggen: woonde?). Welke identiteit heeft het? (of moeten we zeggen: had het?) Wat wil het? Wat wil het niet?

Dat bedoel ik dus maar: al dat heilige ontzag voor de ‘rechtsstaat’ leidt helemaal nergens toe, behalve het in alle schuldbewustzijn particuliere dokken voor de vreemdeling en de ondergang van de beschaving.

Het idee van de rechtsstaat wordt schromelijk overschat: er zitten schaduwzijden aan die men niet langer kan ontkennen. Daarom is het belangrijk ze te benoemen op zo’n manier dat men kan zien waar het werkelijke probleem ligt.

Laatste aanpassing 7 dagen geleden door Marc
Realist1966
Realist1966
7 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, wat is er wel in goede handen bij linkse partijen…

H.Nijhuis
H.Nijhuis
6 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Dromen over het toekomstige linkse paradijs.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
5 dagen geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

De dystopie bedoelt u.

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x