De teloorgang van de Nederlandse tolerantie

Onverschilligheid, woede en haat vechten om de eer

Titelfoto bij artikel De teloorgang van de Nederlandse tolerantie Ines van bokhoven opiniez

Foto:

Nederlanders zijn zo tolerant, werd vaak gezegd, maar dat was eerder onverschilligheid. Ze kunnen ook hardgrondig haten, zo leerden we in de coronatijd. Maar het openlijke antisemitisme van nu is verbijsterend. Vooral het linkerdeel van onze landgenoten gedraagt zich momenteel als ‘bruinhemden’, vooral via de massamedia. Over de pogrom van 7 oktober in Israël haalt men de schouders op. Ik ken mijn land niet meer terug, schrijft Ines van Bokhoven.

Toen ik nog in Engeland woonde, hoorde ik de Britten in mijn omgeving als ze merkten dat ik Nederlandse was, geregeld bewonderend opmerken: “Nederlanders zijn zó tolerant!” Nou wisten de Britten midden jaren ’80 niet zo heel veel van Nederland: de paar vrienden die de naam van onze toenmalige premier kenden, Ruud Lubbers, verbouwden ‘m steevast naar Lewd Rubbers en dat vonden ze prachtig, maar veel verder kwam men niet. Behalve dan dat hardnekkige idee dat wij zo’n open minded, tolerant, verwelkomend volk waren.

 

Onverschillig

Ik legde elke keer weer geduldig uit: nee, Nederlanders zijn niet tolerant. Nederlanders zijn onverschillig. Zolang het niet op hun stoepje ligt zijn ze meesters in negeren en schouders ophalen. Nederlanders zijn ongekend goed in ‘het zal wel’. Dat probeerde ik uit te leggen aan een volk van eilandbewoners, mensen die trots waren op hun land en een sterk ‘wij tegen de rest van de wereld’-gevoel hadden: Nederlanders vormen geen eenheid van tolerantie, Nederlanders zijn een groep van egoïsten die zich liever niet druk maken om zaken die hen toch niet aangaan. Nederlanders zijn laf en verwend.

Sprak ik dat toen nog met een zekere mate van overdreven sarcasme uit – want ik was best wel blij een Nederlands paspoort te hebben, en waarom niet, dit land was altijd geweldig ondanks de nadelen – inmiddels heeft dat sarcasme plaatsgemaakt voor verbijstering. Angst, zelfs. Ik ken mijn land onderhand niet meer terug.

 

Schaapachtig

In de coronajaren werd al heel snel duidelijk hoe gemakkelijk Nederlanders te beïnvloeden zijn, bang te maken zijn, bereid zijn schaapachtig te volgen. Hoe makkelijk ze vanuit hun angst en onwetendheid kunnen haten, en dan echt haten: de ‘wappies’ van ons land kunnen ervan meespreken. Die moesten maar op een eiland gezet worden, vonden velen. Dat deze groep grondrechten ontzegd werd vond men niet meer dan normaal – alhoewel de ‘wappies’ geen wet overtraden maar er juist gebruik van maakten, namelijk die grondwet die stelt dat wij het recht hebben zelf te beslissen wat er met ons lichaam gebeurt. En die andere die zegt dat we ons vrij mogen uiten en nog eentje die iets zegt over vrijheid van vergaderen en betogen.

 

Covidvaccin

Toen drong het al tot me door: dit is zo scheef als het maar kan. Voor het beëindigen van leven middels abortus gaat Nederland de straat op, om voor dat recht op lichamelijke integriteit te strijden – tegenstanders van abortus worden in ons land doorgaans gezien als hopeloos ouderwets en zelfs onderdrukkend. Als achterlijk. Maar voor het recht om een vaccin te weigeren kwam niemand op, te bang als men was voor een virus dat toen al door velen werd gezien voor wat het was: gewoon een fikse griep, met vrijwel exact dezelfde verschijnselen en cijfers in zowel symptomen, verspreiding, patiënten en sterfgevallen. De haat en uitsluiting die velen over zich heen kregen zullen niet snel vergeten worden: het deed bijzonder veel pijn. Het was beangstigend. En dat terwijl er van geen enkel rationeel debat sprake was. Niemand kreeg de kans de werkelijke feiten eens zonder emoties te bespreken. De angstige onderbuiken heersten over de ganse dialoog met een tirannieke felheid.

 

Haat en woede

Nederlanders zijn in staat tot diep haten en zich met het grootste gemak te laten verdelen in kleingeestige groepjes die iedereen buiten dat groepje met het grootste wantrouwen bekijken, weet ik nu. Nederlanders zijn niet alleen onverschillig, ontdekte ik – ze zijn ook in staat bijzonder haatdragend te worden als dingen ineens wel op hun stoepje komen te liggen. En de haat in ons ooit zo fijne land is sindsdien alleen maar gegroeid. Haat en woede – dat zijn de overheersende sentimenten van ons huidige bestaan. We zijn allemaal pissig op elkaar zodra er ook maar iets gebeurt, en laten ons met het grootste gemak uit elkaar spelen door the powers that be. We zijn, ik kan het niet anders stellen, afgestompt en dom.

 

Antisemieten

Wat ik alleen niet had verwacht is dat Nederlanders ook nog eens virulente antisemieten zouden blijken te zijn. Sinds de pogrom van 7 oktober in Israël heb ik meer gevloekt en gejankt dan ik ooit eerder deed in een paar weken tijd. Ik kan mijn ogen en oren af en toe gewoon niet geloven. Zijn dit mijn landgenoten? Zijn dit de mensen die elk jaar op 4 mei plechtig twee minuten stilte houden en daarna ernstig tegen elkaar zeggen: ‘Dit nooit weer’? Zijn dit de mensen die al decennia moreel veroordelend anderen wegzetten als ‘neonazi’ en ‘bruinhemd’ – woorden die toch echt bij een politieke stroming horen die scheef staat van het antisemitisme?

 

Linkerdeel

Want vooral het linkerdeel van mijn landgenoten, er altijd als de kippen bij om vergelijkingen te trekken tussen het heden en het antisemitische, relatief recente oorlogsverleden, gedragen zich op dit moment meer als ‘bruinhemden’ dan ik ooit aan de rechterkant heb waargenomen: via massamedia vooral. Via machtige kanalen die pretenderen de correcte meningen te brengen die iedereen op z’n minst serieus zou moeten overwegen. En dat is even iets anders dan een kleine splintergroep van Hitler-fans die ergens in een schuur bij een collectie nazi-parafernalia weg zit te dromen. Dat is de stem van de elite van een land.

 

Stemmen

En dat is dus niet een stem waar ik me nog langer veilig bij voel, gezien de samenstelling van mijn vriendengroep en de mensen waarmee ik samenwerk, en die ik hoog acht en liefheb. Dat zijn stemmen van mensen die dus, met de onverschilligheid waar ik destijds mijn Britse vrienden van vertelde, in staat zijn hun schouders op te halen over dit:

Dat zijn stemmen van mensen die doorgaans met passie preken over fatsoen, medemenselijkheid, sociaal gedrag, gelijkwaardigheid en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Mensen die er een levenstaak van hebben gemaakt anderen op een zwaar veroordelend moreel matje te roepen, zelfs reputaties te verwoesten of op te roepen tot de boycot van bedrijven, als hún geweten hen daartoe noopt. Deze mensen zijn in staat hun schouders op te halen over een orgie van geweld waarbij honderden onschuldige slachtoffers op een beestachtige, monsterlijke wijze zijn vermoord. Een orgie van geweld die voortkomt uit blinde, pure haat die deze moordenaars letterlijk met de paplepel ingegoten hebben gekregen.

 

Jodenhaat

En nee, je kunt niet volhouden dat het geen antisemitisme is, als je zwijgt als er Davidsterren op deuren worden geschilderd. Als je zwijgt als er vlaggen door woedende menigten worden gedragen die symbool staan voor terrorisme, voor dood en verderf, voor de martelingen van en moorden op nog zoveel meer onschuldige mensen. Je kunt dat gewoon niet volhouden als je een songtekst schrijft waarin je kwalificaties aandraagt die één op één overeenkomen met de manier waarop nazi’s hun volk bang maakten voor ‘de eeuwige Jood’.  Sanne Wallis de Vries gooide in 2018 simpelweg eeuwenoud antisemitisme de wereld in: dat alle Joden geldwoekeraars zouden zijn, het ze alleen maar om geld gaat, corrupt en diefachtig, maakt niet uit: pecunia, daar gaat het om. Mijn hemel, ik dacht toch echt dat we dat nu wel achter ons hadden gelaten.

 

‘Oprechte’ kritiek

Maar nee, zei BNNVARA, da’s heel geen antisemitisme, doe niet zo raar, da’s gewoon oprechte kritiek. Tja. Dit is de omroepvereniging die er ook geen enkele moeite mee had Francisco van Jole – beschuldigd van aanranding wat hij halfhartig toegaf – gewoon in dienst te houden en erger nog: hem door te laten gaan anderen voor mindere zaken vernietigend te mogen veroordelen via zijn eigen redactie op zijn eigen website, Joop.nl. De morele maatstaf van deze club, dat wisten we al, is op z’n zachtst gezegd knap dubieus te noemen. En nu claimt men dus dat juist het gebruiken van een van de oudste, meest discriminerende antisemitische omschrijvingen van het Joodse volk absoluut geen antisemitisme is. Dus als ik zeg “alle negers zijn dom en lui”, dan kan ik dat prima zeggen: is geen keiharde discriminatie, nee, is gewoon eerlijke kritiek. Ook al slaat het nergens op en is het ronduit kwaadaardig.

Ik ken mijn land niet meer terug. Ik was naïef genoeg te denken dat we allemaal het beroemde dagboek van dat ondergedoken Amsterdamse meisje hadden gelezen en de boodschap ervan hadden begrepen. Dat we allemaal kippenvel kregen bij de grandioze muziek van Van Otterloo voor die ene film, omdat die film ons herinnerde aan hoe het dus nooit meer mocht gaan. Ik dacht echt dat we, als land en als volk, iets geleerd hadden van die nachtmerrie die nog niet eens zo gek lang geleden gebeurde.

 

Victim blaming

Maar uit de filmwereld komt nu een lijst handtekeningen van mensen waar niemand ooit van hoorde, op een paar na – mensen die zelf menen belangrijk genoeg te zijn om hun stem en mening doorslaggevend te laten zijn. Werkzaam in een medium dat ons de afgelopen decennia niet bepaald bescheiden heeft gewezen op het belang van moraliteit. Geld heeft verdiend aan morele onderbuiken. Het spijt me, maar ik kan het niet verkroppen, deze oproep om Israël nota bene sancties op te leggen vanwege de recente ontwikkelingen: victim blaming op z’n best, voor zover ik kan zien.

 

Verdriet

U weet dat ik een emotioneel mens ben, en u mag best weten dat mijn handen trilden tijdens het schrijven van dit stukje, en dat ik geregeld mijn neus moest snuiten, zeker toen ik de muziek van Van Otterloo hoorde. Die muziek maakte me ooit trots. Nu maakte het me immens verdrietig om alles wat we verliezen. Alles wat kapot gaat.

Het grijpt me aan en dat zou het iedereen moeten doen: het zijn altijd onschuldigen die de rekening betalen voor de bloeddorst van de machtigen. Ook in dit verschrikkelijke verhaal, aan beide zijden van de grens. Van geopolitiek snap ik geen biet, dat weet u, maar van mensen des te meer, en Diederik Smit zei het zo ontzettend goed in zijn radiocolumn: er is ‘immoreel’, en er is ‘immoreler’.

Denkt u toch goed na voordat u volgende maand gaat stemmen. Maak mij weer blij met mijn Nederlandse paspoort.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Ines van Bokhoven via inesvanbokhoven.backme.org

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
41 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
MrPercussionPete
MrPercussionPete
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Dat mensen zo onverschillig doen over iets dat zo onbeschrijflijk wreed en meedogenloos is als het bloedbad in die kibboets is niks of minder dan ronduit obsceen. Die mensen plaatsen zichzelf ook automatisch buiten iedere denkbare discussie omdat je ze gewoon niet meer serieus kunt nemen. Het is helaas wel de realiteit van nu, Nederland anno 2023. Ten tijde van de Kristallnacht, in November 1938, keken de Duitsers ook de andere kant op of riepen dat de Joden het aan zichzelf te danken hadden, net zoals Johan Derksen dat nu doet. Er is in die 85 jaar eigenlijk niet veel veranderd.

H.J.
H.J.
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

In mijn geboorte jaar had je in veel grote steden Joodse wijken waar niemand een probleem in zag.
Nu na ca 85 jaar heb je in veel grote steden Moslim wijken, de politie komt er niet graag.

Frits
Frits
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Een diep ontroerende beschrijving van een angstige realiteit. Er is helaas weinig tegen in te brengen of aan toe te voegen. Dank Ines.

Ronald
Ronald
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De toon van Joop is schandelijk, evenals de woordkeus. Iets verhulder maar niet minder ondermijnend zijn de onderwerpkeuze en uitwerking daarvan dor zgn. deskundigen in Khalid en Sophie. Verzengende geschiedvervalsing steeds in het nadeel van Israel en het akelig lot dat het land in hoge mate extern overvalt met gebruikmaking van useful idiots te linker zijde.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ronald

Een beetje off-topic, maar toch ook weer niet vwb het bespelen van de massa:
vanochtend bij WNL een amerikadeskundige die het bestond Timmerfrans te vergelijken met JFK. Het ging over de veronderstelde ’traan’ van de acteur met betrekking tot zijn kleinzoon die hij ook nog een aarde gunde….tov de beheerst-emotionele toespraken van JFK.
Even op zijn amerikaans: Oh my God….

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan het helemaal meevoelen, mw. van Bokhoven.
Wie zei ook alweer: ‘you Dutch are so broadminded your brains fall out..’? We zijn nog steeds hersenloos tolerant, met name voor de verkeerde dingen, dat dan weer wel.
Israëlische vlaggen moeten verborgen worden, Palestijnse overal luidruchtig onder het scanderen van oorlogstaal onbelemmerd aanwezig.
Veroordeelde terroristen die blijkbaar heel tolerant in NL gewoon een VOG krijgen. Illegale immigranten zonder ID (welbewust weggegooid) krijgen het tolerante voordeel van de twijfel.
Illegaal binnenkomen wordt heel tolerant beloond met verzorging tot aan het graf, maar probeer als normale burger maar eens een’ illegaal’ onbeduidend schuurtje oid te plaatsen. Dát wordt niet getolereerd.
We worden als belastingbetalende burger niet meer bestuurd, maar zonder ophouden bestraft.
Alcohol drinken wordt bestraft, roken wordt bestraft, autorijden wordt bestraft, overwerken wordt bestraft, op vliegvakantie wordt bestraft, patat in een bakje wordt bestraft, suiker consumeren wordt bestraft, kritische omroep wordt bestraft (maar voor BNNVara blijft men tolerant, evenals voor Zwart), Israël moet worden bestraft, maar de Palestijnen worden heel tolerant ontzien.
NL is een beetje een eng Kafkalandje aan het worden.

Mariska
Mariska
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Zo mee eens met Ines, ik ben net zo verbijsterd en geschokt door de ineens als een laaiend vuur opgekomen Jodenhaat. Dat de slachtoffers tot daders worden gemaakt en de gegijzelde kindjes die al zo lang vastzitten er niet toe doen. Hamas heeft de sleutel voor het einde van deze nachtmerrie in handen en toch wordt steeds naar Israel gewezen. Doodeng en heel beklemmend.

pedrodos
pedrodos
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Eens met Ines. Eens met Diederik.
Een schaap is dom.
Het Nederlandse volk bestaat uit een kudde schapen.
Een kudde (of massa) is dom.
Het Nederlandse volk is dus, gemiddeld gezien, dommer dan dom.
Een varken is slimmer dan een schaap.
In de Nederlandse bevolking leven ook varkens.
Deze varkens sturen de schapen.
Deze varkens vinden dat ze beter zijn dan schapen.
Sommige varkens vinden zelfs dat ze beter zijn dan andere varkens.
Varkens moeten vreten.
Varkens moet vet worden.
Dat is het doel van het bestaan van alle varkens.
Varkens gaan dus over lijken.
Lijken van schapen en lijken van andere varkens die ze als minder beschouwen.
Zie daar de reden van heel veel barbarij.
Daarnaast hebben de schapen ook nog eens wolven in schaapskleren binnengehaald.
Schapen zijn dom, dus ze weten niet beter.
Varkens zijn slimmer en zijn blij met deze wolven in schaapskleren omdat ze dan de schapen beter in bedwang kunnen houden.
Deze slimme varkens vergeten echter dat, zodra de wolven hun schaapskleren uitgedaan hebben, ook zij, de varkens dus, door de wolven zullen worden opgevreten.
Domme schapen en slimme varkens, een doorsnee van de Nederlandse bevolking.
Immoreel en immoreler.
Triest, triester, het triests.

Marc
Marc
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ines, jouw analyse dat Nederlanders op de eerste, tweede en laatste plaats vooral onverschillig zijn treft precies zijn doel.

Je bent niet de enige die zijn land niet meer herkend. Zelf ben ik tot besef gekomen lid te zijn van een buitengewoon dom volk, dat oplossingen voor problemen vindt door associatie in plaats van analytisch denken. Associatie is een hulpmiddel, een soort van brainstormen of mindmappen. Vervolgens hangt iedereen daar dezelfde voor de hand liggende ‘oplossing’ aan.

Nee, de intelligentie die ooit aanwezig was, is nu ruimschoots verloren.

Zijn Nederlanders antisemieten? Nee, dat denk ik eigenlijk van niet. Maar ze kunnen zeker wel haten. En die haat gaat gepaard aan de angst die ze hebben voor anderen, in dit geval de moslimbevolking in ons land. Want iedereen voelt donders goed aan, de demografie in aanmerking nemend, dat binnen niet al te lange tijd we definitief in de minderheid zijn. Gaan die moslims ons afslachten? Als we heulen met deze vijand, misschien niet. Dus ‘we’ praten die vijand naar de mond, zetten onze grenzen nog een stukje verder open, ‘onze’ kop dieper in het zand, en als het nodig lijkt brullen we met de anti-Joodse moslim mee. Dat ga je ervan krijgen als decennia lang nationalisme als bron van de Holocaust wordt aangemerkt: je kweekt diep in jezelf het vals besef dat je eigenlijk geen recht van bestaan hebt. En als je die overtuiging door laat werken in je normen, waarden, doen en laten, dan brandt je elke vorm van collectieve identiteit af. Met als resultaat dat ‘we’ momenteel inderdaad niets voorstellen: klaar om vervangen te worden door bijvoorbeeld een (alleen) zichzelf respecterende identiteit als die van moslim.

Edina
Edina
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Laten we hopen dat dit uiteindelijk niet gebeurt!

Marc
Marc
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Edina

Dan zal het roer toch echt radicaal om moeten: andere gedachten bij het grote publiek en bijgevolg een serie echte regeringen met serieuze staatslieden.

Realist1966
Realist1966
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Edina

Hoop is uitgestelde teleurstelling. Nederland is een verloren land, we hoeven vermoedelijk geen excuses – we hebben het niet geweten, het is ons overkomen – aan onze nazaten aan te bieden. Die zijn er straks niet meer.
Evolutie in optima forma, de sterkste (over)leeft en zet zich voort. En dat zal helaas niet de ‘beschaafde’ westerling zijn. De wereld draait door, ook zonder ons. Als we al iets leren van de geschiedenis, is dat we niks van de geschiedenis leren.

Edina
Edina
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Andere Europese landen hebben het roer al omgegooid, kijk naar Denemarken en Zweden. Waarom zou dat niet in Nederland kunnen?
Of moeten we straks naar een Midden- of Oost-Europees land emigreren om vrij te zijn?
In de geschiedenis is het wel vaker voorgekomen dat Islam een Europees land overheerste, maar ook dat ging voorbij! Er zijn ook berichten dat steeds meer moslims de Islam de rug toekeren, en getuigenissen van voorheen radicale jihadisten die een ontmoeting gehad hebben met Christus, waardoor ze totaal ten goede veranderden (ik ben me ervan bewust dat u dat waarschijnlijk als onzin zult afdoen, maar misschien kunt u voor de aardigheid een paar video’s over dit onderwerp bekijken).
Zonder hoop zijn we pas echt verloren!

Edina
Edina
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Edina

Jammer van de negatieve beoordeling. Is dat iemand die mijn bijdrage ijdele praat vindt, of een fan van Islam? Joost mag het weten.

Marc
Marc
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Edina

Het is geen onzin, wat je zegt. Maar je moet er wel rekening mee houden dat het vrijvechten van de islam vele jaren en vele slachtoffers kost. Dat radicale moslims zich bekeren tot het christendom is natuurlijk fantastisch, zolang ze zich maar afkeren van de islam. Maar vergeet niet wat het ons zal kosten. Vraag maar aan de volkeren op de Balkan, de Berbers, de Spanjaarden.

Ik ben overigens niet verantwoordelijk voor dat minpuntje, integendeel. 🙂

Hesa
Hesa
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Top artikel. Veel mensen hebben met afschuw gekeken naar de demonstraties. En voelen zich ook niet meer thuis in Nederland. Het waren voornamelijk islamitische aanhangers die niet beter weten over de geschiedenis. Domme meelopers die hier de islam willen invoeren.
Dat allemaal mogelijk gemaakt door Europese leiders.

Martha
Martha
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Veel dank mevrouw van Bokhoven voor weer zo’ n uitstekend artikel.
En zo herkenbaar voor mij, in alles wat U schrijft.
In mijn gedachten en gevoelens ga ik terug in de tijd.
Zo beangstigend….als ik nooit meer verwacht had.

Jos
Jos
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De Fascisten van NU noemen zich anti fascist,;
ze cancelen u, verklaren thema’s taboe, sensuren er oplos onder de noemer ‘nepnieuws bestrijden’, de-platformen sprekers en wetenschappers, worden moderator bij NU.nl en Joop.
Vallen de cultuur aan, verbieden politieke partijen en omroepen en gaan elke inhoudelijke discussie uit de weg.
Ze zijn ook tegen referenda en kozen burgemeesters enz.

Edina
Edina
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het verbaast me niet dat mensen onverschillig doen. Als er bijvoorbeeld over Christenvervolging wordt gesproken, is er altijd wel iemand die zegt; “Ach, die christenen kunnen er zelf ook wat van.” Alsof die mensen die nu lijden onder vervolging vanwege hun geloof, iets te maken hebben met wat zogenaamde christenen in de geschiedenis voor vreselijks hebben uitgevreten. Zo geredeneerd, hoef je voor geen enkele vervolgde groep meer enig medeleven te tonen, want er zijn altijd wel mensen aan te wijzen uit diezelfde groep die hele slechte dingen op hun geweten hebben.
Hier raak ik wellicht aan een moeilijk punt, want ook Joden hebben onder vervolging door christenen geleden. Echter, ik denk dat op dit punt in de geschiedenis ze eerder bondgenoten van elkaar zijn dan vijanden.
Het vreemde is wel dat wanneer er een terroristische aanslag wordt gepleegd uit naam van de islam, er meteen wordt gezegd dat je daar niet alle moslims de schuld van moet geven. Lijkt me redelijk, maar waarom dan weer met twee maten meten en Joden en christenen wel allemaal over één kam scheren, alsof niemand van hen deugt?

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Er is een verband tussen de onverschilligheid van de Nederlanders en de haat die ze in praktijk brengen zoals tijdens de coronacrisis. De onverschilligheid is de mentaliteit waarmee ze zich verschanst hebben in hun eigen kleine wereldje, waarin het alleen draait om uitgaan, de volgende stedentrip en de nieuwe auto. De haat komt om de hoek kijken als die onverschilligheid wordt verstoord door iets van buiten.
Een dergelijke mentaliteit past perfect in het globalisme. Een mentaliteit waarin braafheid er voornamelijk uit bestaat dat alles alleen nog op individuele basis wordt bekeken. Mensen die aanslagen plegen, ‘moeten’ wel wanhopig zijn. Een overheid die met een leger terugslaat, ‘moet’ wel slecht zijn, want in het globalisme wordt alles met geld en overleg opgelost – zonder zich af te vragen of de kwestie daar wel geschikt voor is. Want daar zijn Nederlanders inmiddels te onverschillig voor.

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Wat ik ook zo bijzonder vind aan de Pro-Palestina demonstraties, is dat deze mensen heel goed weten dat hun opvattingen op meerdere manieren tegen de waarden en principes van Nederland ingaan. Toch uiten ze die en zelfs op een uitdagende manier.
Het is dus indirect ook een demonstratie tegen onze Europese samenleving.
In Frankrijk is de algemene opinie veel uitdrukkelijker pro-Israël en is er ook duidelijk afkeuring ten aanzien van pro-Gaza demonstraties.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Beste Andre,

Alleen gaat het in Frankrijk niet zo heel erg lekker qua la haine. Links en rechts toch een respectabel aantal priesters, schoolmeesters en redactieleden gesneefd voor la republique laïque, terwijl aan te nemen is dat ze gewoon doende waren hun ding te doen.

En fans van brullende gitaren in een concertzaal.

In het onmiskenbaar verzurende moeras dat voor arm vaderland doorgaat, hebben we de schade weten te beperken dat een wat anoniem gehouden optocht van verwarde mannen al dan niet ingegeven door wild fluctuerende suikerspiegels.

Nu heeft de naoorlogse NL opinie – buiten eerlijk ‘Et tu, Brutus’ handwerk binnen sociaal-democratische gelederen – altijd moeite gehad met (puur) machtsdenken, anders dan in de ons omringende landen en zeker in F, waar men rondom de Algerije-oorlog toch dicht bij een heuse burgeroorlog verzeild was geraakt.

En eendracht maakt macht. Dus veel zieltjes batsen, die met niet al te veel nadruk op individuele bijzonderheden wel een ideologische norm aangemeten krijgen, kan op termijn goed in je voordeel werken. Kijk maar naar de recente Pro Pally manifestaties: Op wat verwaaide theedoekadepten toch vooral de grootsteedse jeugd. En die luistert minder naar namen zoals Jan, Piet-Joris en Korneel, maar hebben wel een kaap om naar te varen.

Ben bang dat als we zouden willen (wat ik betwijfel, zie ook de drs. met zijn aai poes, aai poes, rotkat act) we niet meer kunnen. De luide steunbetuigingen aan de Oekies en hun toegezegde ontzettende bewapening met virtuele tanks, bommen en granaten is een mene tekel. Niet verliezen is wat anders dan een winnaarsdictaat.

Play stupid games, win silly prizes

Piet
Piet
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Zo duidelijk als deze beschrijving weergeeft heb ik het wel gevoeld maar ik zou het niet zelf zo helder kunnen verwoorden. Dank je wel.

Leonardo
Leonardo
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Maar het is altijd al zo geweest. De useful idiots gedreven door ressentiment die anderen geen geluk en voorspoed gunnen. Dat heeft hier toevallig een religieuze achtergrond maar de woede kan zich op elke groep in de bevolking richten die goed presteert. Zeker als de useful idiots bullshit banen hebben en afhankelijk zijn gemaakt van een cynische elite die bezig is met meer macht naar zich toe te halen. Cultuur marxisme is het instrument van het grootkapitaal om de massa te verdelen en onder controle te krijgen en uit te kleden. Als je zes miljoen Joden wilt vergassen wie regelt dan de treinen, de wisselbediening, de kolen, het water, het gas, hout voor de crematoria etc? Precies, hetzelfde slag mensen dat later riep dat ze er niets van afwisten. De parabel van de varken, schapen en wolven hieronder vat het mooi samen, omdat deze ook de multicul, als instrument van onderdrukking, meeneemt.

Anneken
Anneken
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Leonardo

De meelopers, de uitvoerders van bevelen, zoals de treinen enz. zijn degenen die de dictatuur mogelijk maken en in stand houden. Zag je duidelijk in de corona-tijd.

Rene Pascal van Poorten
Rene Pascal van Poorten
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Een heel mooi stuk, en ook zo waar als wat. Het doet me denken aan twee dingen. Een: Winston Churchill. Hij zei na WOII dat de nieuwe fascisten de anti-fascisten zullen zijn. En twee: jaren geleden was er een man, ik weet nu zijn naam niet, die zei over de 4 mei dodenherdenking, dat dat een versteend ritueel was geworden. Bijna heel Nederland viel over hem heen ( ik ook). Maar met de situatie van nu met al dat antisemitisme. Ik moet die man gelijk geven. Wat zijn die woorden nog waard? Van ‘ dit nooit weer’. Het is een lege huls. Een holle boodschap. Een zin zonder waarde. Diep en diep triest.

Hannah
Hannah
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Dank je wel Inez. Helemaal mee eens!
Alleen kun je het veel mooier verwoorden dan ik .

Winnie
Winnie
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is een groot dorp geworden met de mentaliteit van dien. Een geestelijke armoede van jewelste. Als het hun goed gaat zijn ze schijnbaar tolerant. Hoe gekunsteld kan men zijn??

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Rob Hoogland vandaag in zijn nieuwsbrief:
‘De vijfde colonne van de islam was er gewoon. Maar iedereen die daarop attendeerde, iedereen die vergelijkingen trok met het verhaal uit de Griekse mythologie over het paard van Troje, iedereen die zei dat we veel te slap, te laf, te naïef, te meegaand en te gemakzuchtig reageerden op de ontelbare fundamentalistisch-islamitische, duizenden mensenlevens kostende aanslagen van de afgelopen decennia in Europa, iedereen die opmerkte dat het van blinde krankzinnigheid getuigde dat progressief links de aartsconservatieve islam desondanks bleef omarmen, iedereen die de mening vertolkte dat binnen de ‘gematigde’ islam veel te weinig kritiek op de extreme varianten weerklonk, iedereen die beweerde dat de vrije westerse cultuur en de islamitische cultuur onverenigbaar zijn, iedereen die zei dat wij en onze leefwijze in werkelijkheid door veel moslims worden gehaat, iedereen die stelde dat er soms anti-liberaal moet worden gehandeld wanneer een zo liberaal mogelijke wereld in stanmoet worden gehouden, iedereen die zei dat we Nederland en ook Europa met onze ontkenning van de harde maatschappelijke werkelijkheid aan het verkwanselen waren, enzovoorts, etcetera, werd stante pede voor extreemrechts uitgemaakt.”

Marc
Marc
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Er staat na 7 oktober niets minder dan de menselijke waardigheid op het spel.

Dus wat gaan we doen?

Hans Wulffelé
Hans Wulffelé
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Niet om mijzelf nu op de borst te kloppen, maar in de jaren ‘90 zei ik al dat we in dit land nog eens ten onder zouden gaan aan onze eigen tolerantie (gedoogbeleid op alle fronten). Het is sinds die tijd harder gegaan dan ik mij toen kon voorstellen.
Europa is de zieke mens van de wereld, met het zoontje Nederland op de voorste rij. Nederland is Nederland niet meer en dat al sinds midden jaren ‘60.
Dank voor je oprechte mening Ines en sterkte!

H.Nijhuis
H.Nijhuis
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Bij het inkse gedachtengoed denk ik altijd aan het programma HadieMassa en vergelijkbaren opruiende programma’s louter gemaakt om te schofferen. Het is nooit inhoudelijk en daardoor erg onvolwassen. Progressieve mensen willen veranderen , nier verbeteren. Dat proces doet zich vanaf Joop den Uil al voor waardoor alle onderdelen van onze samenleving door kortzichtigheid en onzorgvuldigheid onherstelbaar beschadigd zijn. Denk aan onderwijs, zorg, defensie, verkeer Politie enzovoort.

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

De studenten van toen hebben jaren lang het bestuur van Nederland uitgemaakt, dus de linkse ideeën en antipathieën zijn ingeworteld geraakt, denk ik wel eens.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

En kijkend en luisterend naar studerend jongvolk in deze tijd, die voor een goed deel straks de bestuurszetels gaan innemen, voorspel ik weinig goeds.

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Ines, wat een goed stuk. De kern geraakt. Pas
je wel goed op jezelf, want de Nederlander “tolereert” ook nog eens een regering, die “politieke” moorden niet uit de weg gaat, maar zelfs aanmoedigt. Fortuyn, Theo van Gogh, De Vries. Wie boven het maaiveld komt met kritiek moet voor zijn leven vrezen in het “tolerante” Nederland.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

Dit besef is blijkbaar bij te velen, ook en misschien zelfs juist in de (linkse) politiek, helaas nog niet voldoende doorgedrongen.
Met hun tolerantie, inclusief, vrijheid van meningsuiting…..
GW om een uitspraak veroordeeld, hele meutes die scanderen Israël te willen uitroeien…. Stilte.
Aanval op Baudet….. Och, het was maar een paraplu. Obligate appjes voor de schijn. Net zoals, och het was maar een vieze taart, destijds bij Fortuijn.

Jaco Sillevis
Jaco Sillevis
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik dank u voor dit artikel, mooi geschreven en het raakt ieder probleem in Nederland.

Marien
Marien
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Aangrijpend stuk, Inez. Ik ben het helemaal met je eens. Zelf merken we op dat we maar HEEL weinig echt leuke mensen kennen in onze omgeving. De meesten ‘bemoeien’ zich er niet mee OMDAT ze egocentrisch zijn. Maar diegenen die ik hoor die meteen ‘ja maar’ verhalen ophangen die vallen wat mij betreft door de mand. Ik vind dat Israel zich heel verantwoordelijk gedraagt door Hamas te proberen te elimineren en de burgers van Gaza te waarschuwen om naar bepaalde delen te gaan.
En meteen dat oordeel dat die ‘bom’ om dat ziekenhuis van Israel afkomstig was en een eigen raket van Hamas bleek te zijn. Daar stapten de Israel critici gewoon overheen. Ik vind het ook HEEL schrikbarend dat in steden in Europa mensen pro Palestijnen demo’s te willen houden. Ik stoor me er ernstig aan dat dit niet verboden is in Nederland. Dat had wel moeten gebeuren.

Joan Maas
Joan Maas
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Terwijl mijn stemkeuze al duidelijk is heb je me met dit geweldige stuk toch aan het denken gezet.

Marien
Marien
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

ik zie mijn nette reacties niet terug. Jammer. Ik ben het van harte eens met het artikel, maar verder kan ik er nu niks meer aan toevoegen.

Johanna
Johanna
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dank voor uw artikel. Het heeft me zoveel steun gegeven.
Lang dacht ik alleen te staan met wat ik zag, ervaarde en voelde tav mijn volk, het nederlandse volk. En dat is de reden dat ik al vijftien jaar geleden vertrok naar een verre bestemming en nooit meer terugkeerde noch ooit terug verlangde.
De allerbeste wensen voor u, mevrouw Inez.

41
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x