Een portret van Joe Biden in tien leugens

President neemt graag een loopje met de waarheid

Politici nemen vaak een loopje met de waarheid. Hier te lande worden de leugens van Donald Trump volop belicht, maar blijven die van Joe Biden meestal buiten beeld. Toch kenmerkt Biden zich door een geheel eigen leugenpatroon. Hij liegt om zichzelf beter voor te doen, valse sympathie op te wekken en zijn gehoor te vleien. Roan Asselman schetst een niet erg flatteus portret.

De president van de Verenigde Staten wordt in de Lage Landen afgebeeld als een sympathieke, oude en, vooral, eerlijke man. Tijdens de hernieuwde tweestrijd met zijn onmiddellijke voorganger wordt Joe Biden door de gevestigde media opnieuw geprezen als ‘De Waarheid’, het licht, tegenover ‘De Leugen’, het donker, van Donald Trump. Eén en ander is opmerkelijk, aangezien de voormalige rechterhand van Barack Obama het Amerikaanse volk al zijn hele loopbaan voorliegt. In deze bijdrage leest u tien van zijn opmerkelijkste leugens. Onderstaande lijst is evenwel – en dat kan de auteur niet genoeg benadrukken – géén uitputtende opsomming.

 

1. “Ik ben heel erg slim.”

Tijdens zijn eerste campagne voor het presidentschap besloot de toenmalige senator een potje te pochen over zijn academische bona fides: “Ik ontving een volledige studiebeurs, was de beste student binnen de politieke wetenschappen, behaalde drie diploma’s en studeerde af als één van de vijftig procent beste studenten van de rechtenfaculteit”, aldus Biden in 1987.

Niet één bewering komt overeen met de werkelijkheid. Biden kreeg een gedeeltelijke studiebeurs, werd nooit erkend als beste student in eender wat en behaalde slechts één diploma. En wat zijn promotie tot jurist betrof, die ontving hij als één van de zwaksten van zijn jaar, niet één van de besten.

 

2. “Mijn zoon stierf in Irak.”

Deze claim is één van Bidens favorieten. Beau Biden, de oudste zoon van de huidige president, stierf volgens zijn vader in Irak. Beau diende zijn land inderdaad tijdens de Irak-oorlog, dit tussen 2008 en 2009. Sterven deed hij evenwel pas in 2015 en wel aan een agressieve vorm van hersenkanker.

Biden Sr. vermoedt dat blootstelling aan giftige stoffen in Irak de kanker hadden veroorzaakt. Geen arts treedt hem hierin bij. Dit vermoeden laat de tachtigjarige politicus na te vermelden wanneer hij het verhaal van zijn overleden zoon vertelt. Ouders van neergeschoten militairen krijgen te horen dat hun president begrijpt wat zij doormaken, wanneer hun kinderen terugkeren in een doodskist gedrapeerd met een Amerikaanse vlag; een ijzingwekkend tafereel dat ook Biden valselijk beweert te hebben doorstaan.

 

3. “Eén dag na 9/11 bezocht ik Ground Zero.”

De aanslagen die plaatsvonden op 11 september 2001 staan in het geheugen van iedere Amerikaan gegrift. President Biden vertelt levendig over zijn ervaringen tijdens de eerste uren en dagen na de aanval, al lijken zijn herinneringen niet even scherp als die van zijn landgenoten.

Tijdens nota bene een toespraak, gegeven ter ere van de tweeëntwintigjarige herdenking van 9/11, claimde de president dat hij één dag na de ineenstorting van de Twin Towers ter plaatse was. In zijn gedachten mat hij zichzelf daarmee wellicht een aura van moed en daadkracht aan, net zoals toenmalig president George W. Bush en burgemeester Rudi Giuliani dit hadden gedaan. CNN informeerde de bevolking dat Biden pas op 20 september neerstreek op Ground Zero. Oeps.

 

4. “Ik trok samen met tienduizenden anderen op tegen rassenscheiding.”

Moed en daadkracht toonde Joe Biden ook tijdens zijn denkbeeldige deelnames aan de burgerrechten-betogingen van de jaren ‘60.

Biden, wiens politieke slagkracht sterk afhankelijk is van de steun van de zwarte gemeenschap, beweert dat hij deelnam aan de grootschalige protestmarsen tegen discriminatie en rassenscheiding van de zwarte bevolking in de vorige eeuw. Prominente leiders van deze beweging hebben geen idee waarover de politicus het heeft. Dat hoeft niet te verbazen: er bestaat geen bewijs – ooggetuige of anders – van Bidens betrokkenheid. In 1987 kwam Biden op zijn eerdere claims terug met de bekentenis: “Ik was geen activist, ik betoogde niet”. Vijfentwintig jaar later hernam hij zijn oude leugens.

 

5. “Ik werd gearresteerd in Zuid-Afrika.”

Joe Biden vocht niet alleen tegen rassenscheiding in de Verenigde Staten – zijn strijd was er, althans volgens de man zelf, één met een mondiaal toepassingsgebied.

Tijdens de campagne van 2020 vertelde de huidige president meerdere malen het verhaal van zijn ‘arrestatie’ in Zuid-Afrika. Biden, immer de voorvechter van onderdrukte minderheden, had een heroïsche trans-Atlantische reis ondernomen om Nelson Mandela, de opgesloten anti-apartheidsstrijder, te bezoeken op Robbeneiland. Het verrast u wellicht niet langer, maar ook van deze interventie bleek niets waar. De toenmalige senator was inderdaad naar Zuid-Afrika gevlogen, maar werd door de autoriteiten eenvoudigweg verteld dat hij Mandela niet mocht bezoeken. That’s it.

 

6. “Een dronken chauffeur doodde mijn vrouw en dochter.”

Jill Biden is niet Joe Bidens eerste vrouw. Op 18 december 1972, een paar weken nadat Biden voor de eerste keer tot senator was gekozen, kwamen zijn vrouw Neilia en één jaar oude dochter Naomi om het leven bij een auto-ongeluk. Jaren na het ongeval begon Biden de chauffeur van het andere voertuig te beschuldigen van rijden onder invloed, niet enkel een zware beschuldiging, ook een valse.

De chauffeur werd nooit in beschuldiging gesteld. De meest plausibele uitleg blijft een tragisch gasgeven door Neilia, die de tegemoetkomende vrachtwagen niet had gezien toen ze van een kruispunt afreed. Biden bleef de in 1999 overleden chauffeur evenwel belasteren, totdat diens dochter zich met de zaak bemoeide. Toen ook de media zich tegen de ambitieuze politicus keerden, bood Joe Biden ten langen leste zijn excuses aan.

 

7. “Ik bezocht de synagoge waar een massamoord plaatsvond.”

Tijdens een virtuele toespraak vertelde president Biden aan leiders van de Joodse gemeenschap, dat hij een bezoek had gebracht aan de Tree of Life-synagoge in Pittsburgh, na de schietpartij die aan elf mensen het leven had gekost. Een woordvoerder van de synagoge liet de New York Post echter weten dat Biden de plaats delict nooit bezocht heeft.

 

8. “Ik was nooit voorstander van de oorlog in Irak.”

Al sinds de jaren ’90 was senator Joe Biden voorstander van de afzetting van Sadam Hoessein, de toenmalige dictator van Irak. Niet meteen wat men verwacht wanneer men presidentskandidaat Joe Biden aan het woord laat.

Tijdens de Democratische voorverkiezingen van 2020 claimde Biden meer dan één keer, dat hij zich tegen de oorlog in Irak had gekeerd “vanaf het moment” dat die begon in 2003. Die bewering werd eenvoudig onderuitgehaald door factcheckers – Biden steunde de oorlog publiekelijk voor, tijdens en na de invasie. Bovendien benadrukte de senator in ’98 nog het belang van regime change in Irak door een afzetting van Sadam.

 

9. “Ik groeide op in een ‘zwarte’ kerk/synagoge/de Puerto Ricaanse gemeenschap” (schrappen wat niet past).

Joe Biden is van vele markten thuis. Afhankelijk van de etnische achtergrond van zijn toehoorders beweert de president opgegroeid te zijn te midden van de Joodse, zwarte of Puerto Ricaanse gemeenschap. Biden, een blanke katholiek uit Delaware, was kind aan huis bij protestantse ‘zwarte kerken’, lokale synagoges en Puerto Ricaanse huismoeders. Sympathiek, ware het niet dat geen dominee, rabbijn of huismoeder zijn verhaal bevestigt.

 

10. “Welk kleinkind?”

In 2019 stelde een vrouw uit Arkansas een afstammingsvordering in, bewerende dat Hunter Biden de biologische vader was van haar dochtertje Navy. Aanvankelijk ontkende Biden Jr. deze claim. Maar in januari 2020, na een DNA-test, stemde hij in met een schikking en erkende hij dat hij inderdaad de vader van het kind was. Als onderdeel van de schikking kwamen moeder en vader – op verzoek van die laatste – overeen dat baby Navy niet de naam Biden zou dragen.

Joe Biden koos er de afgelopen jaren voor om de uitspattingen van zoon Hunter te bedekken met de presidentiële mantel der liefde, zelfs als die bedekking leed berokkende aan andere, zelfs minderjarige familieleden. Wanneer journalisten Joe Biden vroegen hoeveel kleinkinderen hij had, beweerde hij steevast er slechts zes te hebben. Het zevende, kleine Navy, negeerde hij. De familieman leek het dan toch niet zo nauw te nemen met traditionele familiewaarden…

Over de auteur

Roan A. Asselman
Roan Asselman (°1996) is een Vlaamse, conservatieve jurist en voormalig zakenadvocaat. Hij is verbonden aan het Vlaamse nieuws- en opiniemagazine Doorbraak. Later dit jaar verschijnt van zijn hand “Amerika Ontrafeld. Over de cultuurstrijd die een natie verscheurt” (Doorbraak).

Roan woont samen met zijn echtgenote in het mooie, historische Leuven.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
21 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zie nogal wat overeenkomsten met Frans Timmermans…
Halve waarheden en een hoge eigen dunk.

Gussel
Gussel
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Mijn gedachten ook bij het lezen van het artikel.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Inderdaad, ook zo’n figuur die zegt wat hem op dat moment voordelig lijkt te zijn. En niet eens het fatsoen heeft om zich voor zijn verzinsels te verontschuldigen.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Timmermans gebruikt voornamelijk holle socialistische frasen die uit nature leugens zijn. Valse beloftes die nooit werkelijkheid kunnen worden zijn ook leugens. Wie grotere leugenaar is zal de geschiedenis ooit uitwijzen. Maar Rutte heeft in wezen eigen partij verraden en de leden keken naar.

Crelis
Crelis
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Niet alleen timmermans wat dacht je van rutte bikker die in naam van haar geloof jonge mannen in Oekraïne de dood in stuurt.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een opluchting dat wij niet de enigen zijn die belogen worden.
De tien leugens van Rutte zou ook interessant zijn voor een vergelijking. Wie wint, de VS of Nederland?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Beter kun je een opsomming doen van wanneer hij misschien wél eerlijk was.
En toen ik het begin van de debatjes mbt immigratie keek, dacht ik echt dat het onmogelijk is dat die voorstanders van ongebreidelde massa-immigratie zelf geloven in wat ze zeggen.
Niet alleen Rutte zegt wat hem op dat moment uitkomt, leugen, halve waarheid, verhullend enz. En een vraag niet beantwoorden is eigenlijk ook een soort van leugen.
De tragiek van de tegenwoordige tijd. Wie en wat kun je nog vertrouwen?
Bovendien: Biden is natuurlijk niet de echte president. Die leugen wordt in stand gehouden terwijl achter de schermen de deep state hem aan de touwtjes heeft.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Inderdaad, een stuk korter of zelfs een lege A4-tje.

Elgoog
Elgoog
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Tien? Volgens mij kun je inmiddels een boek schrijven van 3000 pagina’s met de leugens van Rutte. Noem het dan ook maar “Mein Krampf” of “In Zwab we trust”

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Elgoog

Rutte is inderdaad degene die de leugen gezicht heeft gegeven.

Elgoog
Elgoog
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij is het zo dat als een politicus praat 90% daarvan bij voorbaat als leugen of propaganda moet worden beschouwd.
De overheid is niet meer de beschermheer van zijn volk maar eerder de vijand.
Ik wantrouw inmiddels alle overheidsinstanties en NGO-organisaties.
Laats kwamen ambtenaren (of ingehuurden) van Nunspeet onaangekondigd op een camping om de objecten op te meten zodat ze meer belasting kunnen heffen, zelfs een overkapping tegen de zon wil men gaan belasten. Lijkt erg veel op een Stasi Police die ven langskomt. Toen ze geen toestemming kregen van de bewoners, omdat zij van niets wisten, gaf men aan dat ze het dan wel zouden gaan schatten en lachten daar bij. Lijkt erg veel over een boek dat ik aan het lezen ben over de Tweede Wereldoorlog. Je vraagt je dan af of die mensen zelf ook niet kunnen beseffen waar ze mee bezig zijn? Wie leent zich nu voor dit soort praktijken die tegen de burger zijn gericht. Ik ben ook ambtenaar en mijn loyaliteit ligt primair bij de eerlijke burger die mijn leuke baan mogelijk maakt en mijn veel te hoge salaris betaald via veel te hoge belastingen. En de burger is eerlijk zolang het tegendeel niet is bewezen.

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Elgoog

ja, het is bar en boos wat er zo om je heen gebeurt.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is typerend voor linkse politici. Iedereen moet in zijn leven teleurstellingen verwerken en weerstanden overwinnen. Verlies accepteren. De meeste mensen leren dat en dat gaat het beste als je het ziet als iets dat nu eenmaal bij het leven hoort. Er zijn echter ook mensen die dat niet leren en teleurstellingen en weerstanden omzetten in successen en overwinningen. In hun fantasie althans. Dat noemen ze dan vaak ‘ narratief’, een betere aanduiding is ‘ verzinsels’ . De politiek in Nederland is grotendeels gebaseerd op linkse verzinsels’ die goed klinken, maar hoofdzakelijk veel ellende veroorzaken.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het meest opvallende blijft dat deze man, ondanks zijn mentaal disfunctioneren en daaruit voortvloeiende desastreuze internationale politiek, kennelijk niet van zijn plaats verwijderd wordt. Dat ligt niet zozeer aan het ontbreken van staatsrechtelijke mechanismen om deze man van zijn post te ontheffen, maar het overduidelijke ontbreken van de politieke wil om dit te doen.

De vraag rijst dus hoe het kan dat de Amerikanen hem willen behouden. Of dat het misschien zo is dat door hen gekozen volksvertegenwoordigers, net zoals dit in Nederland het geval is, tot het partijkartel horen en hun politieke antenne hebben afgesteld op zenders die buiten het volk liggen.

Zo goed als dit voor Europa met de Europese Commissie en media geldt.

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

ja, maar die ouwe senatoren of wat het ook zijn van 90 plus die zo dement zijn als een deur laten ze daar ook zitten. Schandelijk voor een westers land wat zogenaamd beschaafd moet zijn.

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Marien
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Oud, zelfs stokoud, hoeft niet perse dement te betekenen. Ik ken heel oude mensen die nog zo scherp als wat zijn. Dat zou inderdaad wel een criterium moeten zijn voor een belangrijke (bestuurs-)positie.

Binzrath
Binzrath
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nu vraag ik mij af of Biden in 1987 al dement was, of in ieder geval niet slim.
Al decennia lang heb je factcheckers, dan kan je op je vingers na tellen dat als je iets beweerd dat een oplettende journalist dat na gaat pluisen.
Dit is al vaker gepubliceerd, maar toch is het onbegrijpelijk dat het grote publiek dit allemaal vergeet en toch op hem blijft stemmen (misschien een collectieve dementie).
Ook hier in Nederland zal de MSM deze leugens niet vermelden om maar te zorgen dat alles wat maar naar rechts gaat de wind uit de zeilen te halen.

Ook de komende verkiezingen in Nederland als in de VS blijven wij Noord-Koreaans klapvee die juichen voor de kleren van de Keizer.
WAKKER WORDEN!!!! Helaas leest en luistert het publiek wat de MSM voorschrijft.

Loire
Loire
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb toch het idee dat er veel meer leugens zijn, die hij nu met inhoudsloze termen probeert te verbergen, maar die komen vast in het volgende artikel.

Nyong
Nyong
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Daar is maar één woord voor.
Dat is BEELDVORMING.
Veelvuldig in eigen belang toegepast.
Gebeurtenissen, die niet met de werkelijkheid of de feiten overeen komen!
Voor politici populair gezegd. De kluit domweg BELAZEREN.

Bert van Zanten
Bert van Zanten
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Nah, dit is wel een beetje een sneu lijstje hoor. Trump deed het wat dit betreft wel een heel stuk beter. Niet 10 maar 30K. Je bent politicus of je bent het niet. Toch?

Marien
Marien
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

tja, al vaker gehoord. En zeker dat gedoe met die Hunter en werk in Oekraine roept bij mij ook wel vraagtekens op.

21
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x