All in the Family: de corruptie van de BV Biden

Het net sluit zich rond de familie

Hunter Biden, de overlevende zoon van Joe Biden, verkocht de gunsten van zijn vader, de toenmalige vicepresident van de Verenigde Staten, aan de hoogste bieder. Dat Joe de realisatie van dit business plan faciliteerde, brengt niet enkel de familie, maar ook de nationale regering in de problemen. Hunter Biden heeft een neus voor zaken, doch zolang zijn inbreng in de onderneming beperkt blijft tot zijn naam en adresboek. Een bijdrage van Roan Asselman.

In China deed Hunter Biden zaken met de Communistische Partij van Xi Jinping. De zoon van de toenmalige vice-president Joe Biden (onder Barack Obama) tekende een samenwerkingsakkoord met een Chinese zakenman voor de oprichting en financiering van investeringsfirma Bohai Harvest RST (BHR). Deze firma deed gouden zaken, onder meer dankzij de ruggensteun van de Bank of China en de Chinese Development Bank, en had op een bepaald moment meer dan 2 miljard dollar aan activa in portefeuille.

 

Een-Tweetjes

Dichter bij huis speelden Hunter en Joe pro-anti-corruptie een-tweetjes. In Roemenië was Gabriel Popoviciu, een corrupte vastgoedmagnaat, een van de belangrijkste doelwitten van de door Biden sr. gestuurde opschoonoperatie van Oost-Europa. Terwijl de vice-president druk uitoefende op de Roemeense overheid om harder op te treden tegen corruptie, betaalde Popoviciu Hunter om de Roemeense aanklagers op afstand te houden. Joe creëerde de vraag, zijn zoon voorzag het aanbod.

De steekpenningen werden door de vennootschap van de Roemeense tycoon betaald aan de zakenpartner van de Bidens, Rob Walker. Omdat kleinere geldtransfers minder aandacht trekken, stortte Walker Popoviciu’s steekpenningen in betrekkelijk bescheiden, opeenvolgende sommen op de verschillende rekeningen van Hunter en diens zakenpartners. Walker stuurde zelfs tienduizend dollar naar een rekening van Hallie Biden – de weduwe van Hunters broer Beau met wie Hunter intussen een romantische relatie had. All in the Family.

 

Oekraïne

Verderop in Oekraïne werd zoonlief royaal betaald om ogenschijnlijk niets te doen. Als lid van de raad van bestuur van energiebedrijf Burisma kreeg Hunter zo’n 80 duizend dollar per maand. Bovendien, zo vertelde een informant aan de FBI, zou de familie Biden een extra 10 miljoen dollar hebben ontvangen via een complex netwerk aan brievenbusvennootschappen. Een mooie som die je, gelet op Hunters beperkte kennis over de Oekraïense energie-industrie, toch moeilijk ‘marktconform’ kan noemen.

In 2014 kreeg de vicepresident zijn zoon en diens zakenpartner Devon Archer over de vloer. Burisma werd, vertelde Hunter, onder vuur genomen door het nieuwe Oekraïense regime. Vijf dagen later was de vicepresident in Oekraïne voor een aantal vergaderingen. De volgende dag kondigde Burisma aan dat Archer benoemd werd in de raad van bestuur. Drie weken later was ook de installatie van Hunter Biden een feit.

Biden Inc. ontving zo’n vier miljoen dollar van Burisma. Of de Oekraïners waar voor hun geld kregen, is een open vraag. De financieel directeur van het bedrijf liet in een e-mail weten dat hij meer concrete prestaties verwachte van Hunter – en dan vooral van diens netwerk. Enkele weken later landde Joe in Oekraïne en liet hij de procureur die Burisma in het vizier had ontslaan. Hij was, u raadt het, corrupt. Zodra Joe Biden vicepresident af was, werd het salaris van Hunter en Archer overigens gehalveerd.

 

Directe lijn

Hunter Biden verkocht de invloed van Joe Biden. Hunters zakenpartners betaalden hem vette bedragen voor toegang tot en gunsten van (de vicepresident van) de Verenigde Staten. Ze deden zo een beroep op de enige dienst die iemand als Hunter kon leveren. Dat zijn verkooppraatje uitsluitend aansloeg in landen met een cultuur van corruptie is uiteraard geen toeval: in China, Roemenië en Oekraïne begrijpen ondernemers dat financieel succes afhankelijk is van de welwillendheid van politieke machthebbers. Business as usual, dus.

Maar Hunter Biden oefent geen politiek ambt uit. Zijn duistere zaakjes zijn maar relevant in zoverre zijn vader, de president van de Verenigde Staten, erbij betrokken is. Een – eerder schoorvoetend – politioneel onderzoek door de FBI en een – uitermate enthousiast – onderzoek door het Republikeinse Congres, doen vermoeden dat die betrokkenheid reëel en substantieel was.

 

Modus Operandi

De modus operandi van de familie Biden – ook Joe’s broer James is erbij betrokken – kan je als volgt samenvatten. Hunter Biden verkocht zijn invloed bij zijn vader aan ongure zakenlui. Vader Joe wist dat Hunter dit deed, maar werd niet op de hoogte gehouden over de details van de gemaakte afspraken. Op die manier kon de huidige president overtuigend en – niet onbelangrijk – onder ede verklaren dat hij niet wist wat Hunter exact uitstak.

Nu en dan liet de plaatsvervanger van Barack Obama van zich horen. Organiseerde Hunter een dinertje in Washington D.C. voor zijn buitenlandse vrienden, dan kwam Joe even gedag zeggen. Was Hunter druk aan het vergaderen, dan belde hij zijn vader even op om – met de telefoon op luidspreker – over het weer te praten. En had Junior een afspraak in China, dan liftte hij mee met zijn vader op Air Force Two, het regeringsvliegtuig van de vice-president. Hunter zorgde er uiteraard voor dat zijn zakenpartners op de hoogte waren van zijn vervoermiddel.

 

Doelpalen

Het Witte Huis ontkende dat de president wist van Hunters exploten. Naarmate het net zich begon te sluiten rond het staatshoofd, veranderde diens verdediging, eerst subtiel, daarna abrupt. In den beginne, toen alles nog eenvoudig leek, ‘wist Joe Biden niets’ van de zaken van zijn zoon. Daarna ‘hadden ze diens zaken nooit besproken’, wat niet hetzelfde is. De belangrijkste shift vond een aantal weken gelden plaats, toen de perssecretaris van het Witte Huis verklaarde dat Joe Biden ‘nooit zaken had gedaan’ met zijn zoon. ‘Moving the goal posts’ (doelpalen) noemen we dat.

Nu is het bijzonder onwaarschijnlijk dat sommen geld overgeschreven werden naar een rekening op naam van de president. Dat betekent natuurlijk niet dat hij niet corrupt is. Joe Biden is een familieman, de pater familias die zijn familie als een verlengstuk van zichzelf ziet. Hij verwacht ook dat zijn familieleden eenzelfde houding aannemen tegenover hun broers, zussen, neven, nichten en, uiteraard, vader. De verrijking van het ene familielid is de verrijking van het andere. De Bidens, die zorgen voor elkaar.

 

Family Business

Wanneer uit e-mailverkeer blijkt dat Hunter ‘tien procent voor de Big Guy’ reserveert, zal hij die tien procent niet hebben overgeschreven naar de bankrekening van zijn vader. Ook zal hij de talrijke sommen die hij, zo schreef hij aan zijn dochter Naomi, moest afstaan aan zijn vader, niet letterlijk hebben afgestaan. Het geld kwam, via stichtingen en vennootschappen, terecht bij familieleden en zakenpartners die ervoor zorgden dat Joe’s ‘kosten’ betaald werden. En die kosten, die liepen wel eens op.

De Biden Family Business is één gemeenschappelijke inkomstenstroom en een even gemeenschappelijke aftrekpost. De familiezaak, waarvan het bestaan steeds vermoed maar nooit grondig onderzocht werd, wordt na decennia eindelijk aan een grondig boekenonderzoek onderworpen. De advocaat van Hunter Biden ontweek eerder deze week nog een vraag van een journalist of het parlementair onderzoek naar de activiteiten van Hunter zijn vader in een slecht daglicht zou plaatsen. Het antwoord daarop is, uiteraard, ‘ja’, maar staalhard liegen lijkt zelfs voor deze advocaat een brug te ver.

 

Minnelijke schikking

In de tussentijd werd een minnelijke schikking (plea deal) tussen Hunter en de federale aanklager op het laatste nippertje afgeblazen. De rechter die dit akkoord moest goedkeuren, had immers iets vreemds opgemerkt. De schikking ging over belastingmisdrijven, meer bepaald over de niet-aangifte van (buitenlandse) inkomsten. In die schikking stond niets over de seponering van eventuele andere strafbare feiten, in het bijzonder deze vis-à-vis zijn gelobby voor buitenlanders. Hunter werd, althans in dit akkoord, geen immuniteit verleend voor andere feiten.

Dat betekende niet dat Hunter en het ministerie van Justitie – eindbaas: Joe – het niet op een immuniteitsakkoordje hadden geworpen. Dat akkoord werd opgenomen in een apart compromis dat ging over een tweede compromis inzake strafopschorting voor een wapenmisdrijf. De magistraat merkte op dat volgens de tekst van dit compromis, Hunter, in ruil voor een schulderkenning in twee belastingmisdrijven, een verreikende immuniteit werd toegekend, inclusief voor zaken die op dat moment nog onderzocht werden door Justitie.

De immuniteitsclausule werd verstopt in het opschortingscompromis in de hoop dat de rechter zich zou focussen op de belangrijkere minnelijke schikking. Beide documenten, opgesteld werd door de advocaten van Hunter, hadden de zoon van de president vrijgesteld van iedere andere vervolging. Zo’n toekomstige vervolging zou The Big Guy wel eens in de problemen kunnen brengen, zeker indien een Republikein in ’25 opnieuw zijn intrek neemt in het Witte Huis.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Aangepaste versie van een recent artikel op Doorbraak.be. De feitelijke informatie en claims in deze bijdrage werden geput uit:
(1) rapport van het comité van Nationale Veiligheid van de Senaat
(2) tussentijds rapport van het comité van Overheidstoezicht van het Huis van Afgevaardigden
(3) voorstel van minnelijke schikking
(4) voorstel van opschortingscompromis
(5) verslaggeving door Andrew McCarthey op de website van National Review (NR), hier, hier, hier en hier .

Over de auteur

Roan A. Asselman
Roan Asselman (°1996) is een Vlaamse, conservatieve jurist en voormalig zakenadvocaat. Hij is verbonden aan het Vlaamse nieuws- en opiniemagazine Doorbraak. Later dit jaar verschijnt van zijn hand “Amerika Ontrafeld. Over de cultuurstrijd die een natie verscheurt” (Doorbraak).

Roan woont samen met zijn echtgenote in het mooie, historische Leuven.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter.
Peter.
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Na de foute verkiezingen in Amerika had ik nog hoop dat de uitslag zou veranderen ,maar het corrupte systeem heeft er voor gezorgd dat Trump niet mocht winnen,veel mensen hebben een hekel aan Trump ,maar bij hem heb ik nog het gevoel dat hij de zaak nog op de rails kan zetten ,voor de rest van al die lui heb ik een bloedhekel gekregen aan alles wat Amerika is ,een club wat alles en iedereen in oorlog stuurt er geen een wint,maar miljoenen doden op zijn geweten heeft .
Er gaat van al die misdadigers er niet worden opgesloten,komen met alles weg,maar de grootste smeerlappen zitten daar in de top.
Soros ,Schwab,Gates,de Centrale Bank ,WHO,Pfizer,Fauci,,een schande dat dit soort smeerlappen uitmaken en beslissen over de rug van gewone mensen die worden uitgekleed met oplopende belastingen,benzine prijzen dure medicijnen en levensmiddelen .

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Peter.

Eens. Al die lieden die u noemt hebben allemaal achter de schermen touwtjes om aan te trekken en vast niet in ons belang als burger van Europa of de wereld. De werkende klasse zijn de ‘usefull idiots’. Ik heb zelf het gevoel dat Trump, wat je ook van hem vindt, er wel eer inlegt om te zorgen dat de kiezers redenen hebben om hem te bewieroken (want dat wil hij natuurlijk wel graag) Maar ik heb het gevoel dat hij wel soort van z’n best doet om die pluimstrijkerij ook echt te verdienen.

Jos
Jos
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Je probleem kind, coke verslaafde, niet kundige zoon doet zaken met corrupte regime’s en zelfs in het ‘vijandige’ China.
Juist dan zou je als vice en later President (the Big Guy) toch exact willen weten waar je zoon mee bezig is, zodat hij jou, zichzelf en zijn land niet in de problemen brengt.
Als the Big Guy dat niet weet, niet wil weten of zegt niet te weten dan maakt dat the Big Guy alleen maar nog verdachter.
Joe Biden is dus zeeeeeeer waarschijnlijk medeplichtig (lees; trekt aan de touwtjes) aan corruptie en nog erger hoogverraad.
Alle veiligheidsdiensten (FBI ed) die Hunter niet in de gaten hielden zijn dan handlangers.

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Jos
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Uiteraard wist Joe alles. Nog sterker: ik ga er van uit dat hij zoonlief bewust naar voren schoof om zelf te proberen buiten schot te blijven. Tuurlijk deed zoonlief wat pa vroeg, het leverde hem ook big money op en verder kon hij zijn gang gaan. Wordt je gepakt, dan gooi je het op drugsgebruik e.d., belt pa met wat vrinden en verdwijnt het.
Gelukkig zijn er ook in de VS nog rechters die integer zijn. Maar dat ik zo’n zin opschrijf is eigenlijk te erg voor woorden.

Youp
Youp
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Jos

De veiligheidsdiensten zijn waarschijnlijk nog veel erger dan de Bidens; die zijn alleen maar corrupt. Alleen weet je niet hoeveel erger ze zijn vanwege hun totale intransparantie. Wie weet er nu wat zich binnen de drieletterorganisaties afspeelt? Waarschijnlijk weten grote delen van de drieletterorganisaties zelf niet eens wat er binnen hun eigen organisatie speelt. En toch zijn ze betrokken bij de biolabs in de Oekraïne.

Jan
Jan
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Youp

En die corruptie inzake die veiligheidsdiensten bestaat al bij de oprichting van die diensten. De moord op bijvoorbeeld JFK en 9/11 en Irak zijn graadmeters voor het meten van de corruptie van deze diensten

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De corruptie van familie Biden wordt overvleugeld door de recordaantal aanklachten tegen Trump. De Democraten nemen het zekere voor het onzekere i. v. m. de verkiezingen. De aandacht wordt verlegd volledig op Trump om zaakjes van Biden te minimaliseren. Zij hopen dat Trump wegvalt en dat een andere kandidaat het niet zal redden. Maar kan de dementerende Biden door? Na de aanklachten op zijn zoon waar ook hij niet ongeschonden uit kan komen? Nog nooit was de verhouding tussen de twee partijen zo slecht. Maar sinds het verlies van de arrogante mw. Clinton is het verschil tussen de partijen erg groot geworden. En het wordt niet beter op kort termijn.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Big Joe is alleen maar de puppet on a string.
Hij is alleen maar een slecht beschilderd uithangbord voor de bedienjezelf toko.
Daarbinnen, en alleen voor leden, pak je wat je pakken kunt.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ik denk dat u gelijk hebt. Vanuit de achtergrond gestuurd met prikkels om niet in slaap te vallen. Wat een theater.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Biden is ook door de deep state en de dems gemakkelijk te manipuleren vanwege de grote belangen van de clan in o.a. Joekreen, belangen die, sarcastisch uitgedrukt, niet altijd heel integer tot stand gekomen zijn. Nog afgezien van de kwesties rondom het zwarte schaap. Joe is chantabel. Zelfs door zijn eigen kongsi. Al zou de clan een lookalike moeten inzetten (misschien al gebeurd) om naar buiten toe een illusie in stand te houden, al moeten ze hem vol met uppers stoppen, al moeten ze elke institutie omkopen, Joe moet waar mogelijk uit de wind worden gehouden, want Trump moet verslagen worden.

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

ik denk zeker dat jullie gelijk hebben met de duiding van de situatie. De democraten deugen OOK niet. Zijn nog erger dan de republikeinen.

René Dercksen
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

En alle grote newsoutlets in de VS zwijgen. Het is gekmakend.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Lachen met Nieuwsuur: de belangrijkste verdediger van Biden is natuurlijk ene Lev Parnas, door Nieuwsuur omschreven als ‘voormalig onderzoeker Oekraïne’ (wat zou dat inhouden?), die zijn voormalige ‘kornuiten’ Trump en Giuliani even tegen de publieke muur zet, met uiteraard als conclusie dat niet Biden maar Trump de grote boosdoener is. Hoe voorspelbaar!

Wikipedia laat van het door Nieuwsuur gesuggereerde smetteloze karakter van Parnas geen spaan heel: een Oekrainse vastgoedhandelaar in de VS, schuldig aan veelvuldige fraude. Parnas maakte deel uit van het Trump-team en was in 2017 aanwezig toen Giuliano namens Trump informatie wilde van de Oekrainse hoofdaanklager aangaande vuile was die de Democraten verzamelden tegen Trump voor publicatie tijdens de 2016 verkiezingscampagne. Daarvoor werd Parnas door de Democraten (die alles wat los en vast zit vervolgen dat het niet de Democraten vertegenwoordigt) aangeklaagd. Parnas wilde dat de aanklachten werden ingetrokken, met als smoes dat het Trump-team hem aanklaagde nadat de Democraten tegen Trump onderzoeken instelde jegens Trump (onderzoeken die overigens aantoonden dat Trump onschuldig was!). Echter, de aanklager liet Parnas niet los. In maart 2022 (!) werd hij tot 20 maanden veroordeeld.

Mijn vraag nu aan Nieuwsuur: werd Parnas nu wel of niet vanuit de gevangenis geïnterviewd?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Met ‘voormalig onderzoeker Oekraine’ bedoelen ze misschien dat hij door de dems was aangetrokken om rotzooi over Trump te fabriceren, soort dubbelspion haha.

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Nu weten we wat de echte reden is waarom Biden de verkiezingen moest winnen.
Reken maar dat van de wapenleveranties aan Oekraïne een flink deel terugvloeit in de verkiezingskas van de Democratische Partij.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Precies. De VS voeren de ene na de andere onzinnige oorlog. Weet u nog, die weapons of mass destruction? Goed voor het groot militair industrieel complex. Mensenlevens? Collateral damage, bijkomende (te verwaarlozen) schade vinden ze dat. Claims van nabestaanden? Onbelangrijk, want worden betaald uit belastinggeld. En het landsbestuur van ons speldenprikstadstaatje met zijn waterhoofd aan dysfunctionerende ministerietjes waggelt er braaf achteraan. Nu weer met levering van F16’s plus wat er voor nodig is om die in de lucht te houden. Whatever it takes.
Hier gaan we ondertussen gewoon door met het kissebissen over de centjes als het om eigen volk gaat.

Marien
Marien
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

nou, die moeten nodig iets van Trump zeggen.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Roan A. Asselman

Top!

Marc Bouwman
Marc Bouwman
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ongeleid projectiel Rutte levert Zelensky 42 F-16 straaljagers, waarmee hij Nederland midden op Poetins nucleaire kaart heeft gezet.

Zo voel ik mij een stuk veiliger.

Fijn hoor. Bedankt Rutte.

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen