De absurde aanbidding van Frans Timmermans

Het is wachten op een inhoudelijk debat

Titelfoto bij artikel De absurde aanbidding van Frans Timmermans Maaike van Charante opiniez

Titelfoto: Frans Timmermans, publicatie onder copyright Europese Unie.

Met de verkiezingen in het verschiet zal bij de kwaliteitsmedia ongetwijfeld de inhoud voorop staan en persoonsverheerlijking uit den boze zijn. Dus toen een Trouwcolumnist vertelde over een interview met Frans Timmermans, waaruit zou blijken dat bij de politicus vooral de inhoud zo interessant is, greep ik mijn kans. Geheel ten dienste van de lezer heb ik het hele interview geluisterd op zoek naar de inhoud, schrijft Maaike van Charante.

 

Linkse wolk kiest voor Frans Timmermans

De oude politiek is gevallen, leve de nieuwe politiek! Maar zo denkt niet iedereen. De linkse wolk heeft blijkbaar niet zoveel zin in verandering en koestert het verleden. Dus wat doen de restanten van de PvdA en GroenLinks? Zij halen EU-commissaris Frans Timmermans naar Nederland.

Ineens heeft Attje Kuiken geen bezwaar meer tegen ‘mannen met witte billen’ en Jesse Klaver doet bescheiden een stapje terug voor deze ‘oude witte man’. En ze hebben natuurlijk een punt. Nu zoveel partijen met vrouwelijke lijsttrekkers komen, is het juist heel divers om een blanke regent uit Brussel te halen.

 

Groot ego

Inmiddels zijn zelfs in de kwaliteitsmedia kritische berichten verschenen over het karakter van de nieuwe lijsttrekker. Jeroen Pauw over de emospeech na het neerstorten van MH17: ‘Alles wat deze man hier zegt is gelogen.’  NRC: ‘Groot ego, kan slecht tegen kritiek.’  Maar het PvdA-icoon kan rekenen op steun in de Volkskrant en in Trouw.

 

Interessante inhoud

In de voormalige verzetskrant Trouw trof ik een stuk van ene Jurriën Hamer die vond dat ‘juist de inhoud’ bij Timmermans zo interessant was. Hij verwees naar een interview uit oktober 2022 bij de Correspondent. Of hij het overal mee eens was wist hij nog niet, maar het had hem aan het denken gezet en dat, aldus Jurriën, was al een verademing.

Een interview met Timmermans? Laat ik dat eens gaan luisteren, dacht ik. Laat ik eens horen wat de man zelf te zeggen heeft. We willen het toch over inhoud hebben deze verkiezingen? We willen toch niet alsmaar oude koeien uit de sloot halen? Wie weet is Frans wel herboren en komt hij straks met nieuw elan terug naar Nederland.

 

Trigger warning

Voordat ik dat interview ga bespreken, zal ik geheel in de stijl van Nederland anno 2023 een trigger warning afgeven. Dit interview is alleen aan te raden voor idolate Timmermansfans en masochisten. Ik heb sterk de indruk dat de interviewer van de Correspondent, Lex Bohlmeijer, gedurende het hele interview op zijn knieën heeft gelegen, terwijl hij aanbiddend opkeek naar zijn idool.

‘U bent zo hoog opgeklommen, zo hoog komt bijna niemand!’
‘Hoe komt het toch dat u zo on-ge-loof-lijk charismatisch bent!’
‘Uw grootvaders waren mijnwerkers, toch? Komt daar uw inspiratie vandaan?’

Zucht.
Zelfs Timmermans ging ervan stotteren, en dat zegt iets.

 

Geen kritische vragen

In het hele interview kon ik geen enkele kritische vraag ontdekken, en dat terwijl er zoveel aanleiding voor was. Timmermans laat achteloos vallen dat ‘goedkope energie niet meer terugkomt, tenzij we overgaan op duurzame energie…’ die volgens hem wel goedkoop is. Werkelijk? Zwaar gesubsidieerde en onbetrouwbare energie van zon en wind zijn goedkoop? Of bedoelt Frans hier de utopische waterstofplannen? Of de vervuilende biomassa? We komen het niet te weten, want Lex stelt geen vragen.

Vervolgens beweert Timmermans dat de EU juist in coronatijd zijn waarde heeft bewezen. ‘We hebben een veel hogere kwaliteit vaccins kunnen ontwikkelen, die ook voor iedereen beschikbaar zijn.’ Je zou zeggen dat dit HET moment is om een vraagje te stellen over de geheime dealtjes van Ursula von der Leyen met vaccinfabrikant Pfizer. Beste Frans, hoe zit dat met die SMS’jes van Ursula…? Maar nee, ook deze kans laat Bohlmeijer lopen.

 

Competente regenten

Lex smeert wel nog wat extra stroop om de mond van Timmermans, want volgens hem zit de ‘echte competentie’ bij de EU. Welja. Die bureaucraten die zichzelf regelmatig salarisverhoging geven en al tientallen jaren nodeloos op en neer reizen naar Straatsburg – denk aan de geldverspilling en milieubelasting! – zijn het toppunt van competentie. En Frans spreekt dit vanzelfsprekend niet tegen, integendeel.

Wel aardig is dat Frans zichzelf tegenspreekt in dit interview. Want al die domme kiezers overzien volgens hem alles niet meer, maar vrees niet domme kiezer! Gelukkig zijn er competente mensen in Brussel die alles wel overzien. Vertrouw op hen! Laat het regeren maar aan deze experts over, dan komt alles goed. Hier spreekt de regent.

Maar later in het interview herinnert Timmermans zich ineens dat hij officieel sociaaldemocraat is. ‘Als we in een democratische samenleving die verandering op een positieve manier willen laten landen, dan moet iedereen het gevoel hebben: aan mij wordt gedacht, ik heb hier een stem in, en ik heb hier een plek in.’ Uhm… een stem? Moesten we niet alles overlaten aan die competente leiders? Of gaat het er alleen maar om dat mensen het gevoel hebben dat ze een stem hebben?

 

Poetin en Oekraïne

Als Frans Poetin gaat analyseren heb ik moeite mijn lachen in te houden, want ik weet nog heel goed wat zijn eerste reactie was op de inval in Oekraïne: Poetin wil de aandacht afleiden van zijn klimaatprobleem! Tuurlijk. De wereld draait om Timmermans, dus die inval in Oekraïne moest wel met Frans te maken hebben. Van daaruit geredeneerd was de enige mogelijke conclusie: Poetin voelde de hete adem van de klimaatpaus in zijn nek!

Niet dat alles onzin is wat Frans over Poetin zegt – af en toe denk ik dat hij stiekem Wierd Duk leest – maar over de aanleiding van de Oekraïnecrisis is hij weer hopeloos eenzijdig. Niets over het gestook van de VS en de expansiedrift van de NAVO en de EU, nee, er is maar één oorzaak voor de inval in Oekraïne: de machtswellust van Poetin die het groot-Russische rijk wil herstellen.

 

Vleierij

Wat dit interview vooral zo weerzinwekkend maakt is nog niet eens wat Timmermans vertelt, maar vooral de kruiperige houding van Bohlmeijer. Even letterlijk: ‘Je hebt mensen zoals jij nodig die dat verhaal overtuigend brengen. Wat is nou de bron van jouw charisma?’  Zelfs zijne Fransheid gaat hiervan stotteren, en dan doet Lex er nog een schepje bovenop: ‘Iedereen noemt dat, hè? Met wie ik spreek over Frans.’ Je vraagt je af in wat voor kringen Lex verkeert…

En er kan altijd nog stroop bij. Het is algemeen bekend hoe graag Frans zich laat voorstaan op zijn afstamming van mijnwerkers, dus Bohlmeijer zoekt vanzelfsprekend dit platgetreden paadje op. ‘Ik denk ook wel eens, dit is de kleinzoon van twee mijnwerkers… die je nooit vergeten bent, denk ik.’ Hoeveel te ver kan je gaan in het oplepelen van clichés? Zelfs Frans zegt: ‘Ze verwijten me altijd, daar begint-ie weer over z’n opa’s…’

Op het moment dat Frans Timmermans zelf probeert de vleierij een beetje te matigen, weet je hoe erg het ermee gesteld is. Overigens kan de PvdA’er het natuurlijk toch niet laten: ‘Maar dat is wel mijn inspiratie!’ waarna een roerend verhaal volgt over zijn eenvoudige afkomst. Dat buigt hij dan weer handig om naar hoe hij iedereen verheffing gunt, maar je voelt hem bijna denken: o ja, ik moest sociaal zijn…

 

Geen kritische vragen

Op aangeven van Bohlmeijer gooit hij er nog een dosis klimaatalarmisme in: ‘Onze kinderen gaan oorlogen voeren om water, om eten, als we niet ons gedrag veranderen.’ Hier had ik graag even een paar kritische vragen gehoord over de keus van Frans om vervuilende biomassa te promoten en schone kernenergie te boycotten, maar ja. Daar is dit interview niet voor bedoeld.

Het is bijna niet te geloven dat iemand drie kwartier met een politicus kan spreken zonder ook maar één relevante vraag te stellen. Maar Lex Bohlmeijer krijgt het voor elkaar, met dank aan de Correspondent. Fijn voor hem dat hij zijn idool heeft mogen ontmoeten, maar veel wijzer worden de luisteraars er niet van.

 

Hopen op inhoud

En over dit interview schreef Jurriën Hamer afgelopen week in Trouw dat ‘juist de inhoud’ interessant is bij Timmermans… Hamer vermeldde ook nog dat hij – waarschijnlijk als enige Nederlander – niet wist dat Frans afstamde van mijnwerkers. Zucht. Deze Jurriën Hamer vervangt Sylvain Ephimenco, die met vakantie is. Moge Ephimenco snel terugkomen.

Overigens is alle hoop nog niet verloren, want Timmermans zei tegen Bohlmeijer dat democratie alleen maar kan overleven als je in debat gaat, ook met mensen die ‘onaangename’ standpunten hebben. Dit lijkt mij een open uitnodiging aan mensen als Jeroen Pauw, Fidan Ekiz, Fenna Swart en Ronald Plasterk. Die hebben in de ogen van Frans vast ‘onaangename meningen’, en ik verheug me nu al op diepgaande interviews en inhoudelijk debat.

Want als het werkelijk over inhoud gaat, kan dat toch nog interessant worden.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Over de auteur

Maaike van Charante
Houdt van feiten, haat hypocrisie.
Schreef het boek: Het verdriet van de Schilderswijk

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
46 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Frans is een klimaatmarxist van de partij ‘nivelleren is een feestje’, gewoon marxisme dus!
Rijkdom slechts voor te partij kameraden.
De voorheen gematigde socialisten hebben zich overgeleverd aan de PPR, de PSP de CPN en de EVP welke de ‘groene’ agenda inzetten om het marxisme naar binnen te loodsen.
Frans Timmermans de witte boorden RARA terrorist.
NEXIT is de laatste optie!

Jos
Jos
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Citaat DDS:
Ina Brouwer, die oude rot uit het communistische bolwerk, maakt haar comeback op de politieke arena, en wel op de kandidatenlijst van PvdA/GroenLinks. Alsof dat nog niet zorgwekkend genoeg is, moeten we nu ook rekening houden met het feit dat deze vrouw, die eerst voor de CPN (Communistische Partij van Nederland) zat, en later onder de vlag van GroenLinks, een gooi doet naar de macht.

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Jos
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Daar kan ik heel kort over zijn. Dat heet propaganda.
Als dat de inhoud is van de man die de kar moet trekken, denk ik dat we niet ver zullen komen.

Jos
Jos
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Hoi Anton, dat is met andere woorden inderdaad de strekking van mijn reactie…
Ik geef je een duimpje op, je gaat naar 15 (; duimpjes!

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Tussen de meepraters kan hij veel bereiken zie zijn GreenDeal in Brussel. Hij moet sterk en vakkundig bestreden worden tussen de meepratende deugers in den Haag. Daar zijn er te veel van. Het kan ook moeilijk worden. Onderschat nooit de vijand.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Weet ik, Tmmermans is goed bekend in de EU organisatie en hij zal er veel lijntjes hebben lopen.
Een goede reden voor de Nederlandse politiek om hem binnen te halen.
Reken er maar niet op met hem in de Nederlandse politiek, dat Nederland een zelfstandig beleid kan voeren.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik verwacht toch problemen tussen PvdA en GL nu vele prominenten PvdA verlaten. Ik hoop op een grote flop maar ben zeker niet in feeststemming. Rechts is te verdeeld om in jubelstemming te zijn.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Timmermans is geen PvdA of GL. Het is een opportunist. Hij zal proberen deze partijen samen te laten smelten. Volgens mij zijn belangrijkste taak die hij als opdracht meekrijgt.
Of het gaat werken zal de kiezer beslissen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Hij is inderdaad van plan een kar te trekken, alleen niet de NL’se. Verzekerd van de duwtjes van de machtige tentakels van ongekozen, steenrijke, invloedrijke en wereldwijd opererende duistere krachten.
En met behulp van propaganda.
Complottheorie?
Nou, het grootste én al decennia ten uitvoer gebrachte complot is wel het groteske kiezersbedrog gebleken.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Frans Timmermans is een dictator en dat weet deze “journalist” die hem interviewde. Frans Timmermans kan hem breken. Daarnaast denk ik dat bij de linkse MSM alleen vooraf goedgekeurde “gemene vragen” gesteld mogen worden., voor de schijn van kijk we kunnen doorvragen.

Hoe dan ook als het Timmermans wordt, dan is het snel afgelopen met Nederland, dan is het armoe troef.

RFM de Haan
RFM de Haan
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Wat bezielt mensen toch om nog belang te hechten aan krantjes zoals Trouw/Volkskrant/NRC/Telegraaf/AD etc., Wilders had groot gelijk toen hij het gros van het journaille bestempelde als ’tuig van de richel’ !

Frank Pouw
Frank Pouw
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Lex Bohlmeijer (1959) studeerde Literatuurwetenschap en Dramaturgie in Leiden. Hij werkt sinds 1988 voor de radio als documentairemaker en presentator. Hij presenteerde tien jaar lang het succesvolle programma Casa Luna (NCRV). Daarnaast schrijft hij teksten voor theater en is hij dramaturg.
We hebben het hier wel over iemand die documentaires maakt en dramaturg is en dat is geweldig. Het enige wat moet gebeuren is deze proleten,excuus voor dit dramatische woord ontmaskeren en de gemeente reiniging bellen om dit nepfiguur uit de anus van die dikke te trekken. Alleen de schoenen nog teruggevonden.
Trouw is een gevaarlijke krant want dwepen met hun verzetskrant verleden.de zo’n gloort aan den einder zeker voor deze protestant met zijn Lelyblanke moraal.

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Frank Pouw

“Studeerde”…. “literatuurwetenschap” en Dramaturgie!
ROFLOL!

Bernardo A.
Bernardo A.
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Toen Kaag zo werd opgehemeld kwam op GeenStijl de ironische vraag aan Kaag voorbij: “Worden uw schoenen nat wanneer u over water loopt?” Bij Kaag kan je erom lachen, maar bij Timmerfrans is zijn zwaarlijvigheid zo extreem dat deze vraag gewoon niet in je voorstellingsvermogen past.

Voor het overige; PvdGl haalt wellicht 25 zetels. Veel meer zal het niet worden, want in de PvdA stal neemt de onvrede nogal toe. Dan is er een respectabele roedel linkse bedrijfspoedels, die echter in zetelaantal weinig voorstelt. Wordt PvdGL groter, dan neemt het aantal zetels van die andere bedrijfspoedels af.
Laat ik het zo stellen: Zelf VVD’ers stemmen niet op Timmermans en die lui hebben toch een best track-record opgebouwd als het gaat om stemmen op linkse figuren.

Ik voorzie dat dit het einde van Timmerfrans zijn politieke carrière gaat worden.
Kan hij zich weiden aan zijn hobby’s zoals eten, nog meer eten, gigantisch veel eten en vreten.

Henri
Henri
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

“Wijden”. Als T. ook nog gaat grazen, doet hij alle goede Nederlandse boeren valse concurrentie aan, want zo kennen wij T. wel.

Ron
Ron
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Frans Timmermans is een machtswellusteling. Hij wilde dolgraag de positie van Ursula von der Leyen hebben. Nu wil hij premier worden, stelt hij. Dus hij noemt niet een bepaald ideaal, maar zijn eigen positie.
Ik ken die interviewer niet, even opgezocht, maar hij is ook helemaal geen journalist. Hij was danser en zal het optreden van Frans wellicht zien als een toneelstukje.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ron

Precies. Zíjn positie is zijn doel. Niet het belang van de burger en het land.
En wat de ‘interviewers’ betreft: voorbeelden te over van voorgekookte eenzijdige kritiekloze propaganda.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het is weer een voorbeeld van een interview die wij kenden achter de voormalige IJzeren gordijn. Lang aaien, na de mond praten en de uiting van verbazing van de redactor over de kwaliteiten van de (enige) kandidaat. Inhoud nul. Applaus minimaal 15 minuten. Voor Timmermans Russisch zou als tweede moedertaal kunnen dienen in die tijd. Wat ook de bedoeling was.

Walter
Walter
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Klopt ,deze Timmermans was in het leger de meester in ondervragingstechnieken en manipulatie heeft daar een centrale rol.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Walter

Verbaasd mij niet. Zijn liefde voor Russische taal stamt ook nog van de Sovjettijd wanneer het in de satellietlanden een verplichte vak was bedoeld als tweede moedertaal en zal vast niet bedoeld zijn voor alleen de Russische literatuur.

barbara j de graaf
barbara j de graaf
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas.helaas voor ons Franske.Voordat er een verkiezing plaats gaat vinden zijn de onderliggende schandalen van de EU al prominent naar buiten gekomen.De doodsteek komt van binnenuit en zal velen schokken.De naaste toekomst heeft mensen nodig met gevoel voor waarachtigheid en intelligentie.Zelden een politicus beluisterd met zo.n tekort aan inlevingsvermogen als deze Timmermans.Den Haag is gedoemd te verdwijnen van het politieke toneel.
Barbara de Graaf

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Nu is dit interview met Timmerfrans niet bepaald een trendbreuk in de Nederlandse ‘kwaliteits’ media.
Het gaat NOOIT over de inhoud. Het gaat altijd over:
– uitsluiten van oppositie
– dubbele agenda van wie met wie
– wat Brussel wil, niet wat WIJ willen
– het goedpraten van de bestaande beleidslijn
Want de inhoud staat vast: meer migranten, meer EU, meer energietransitie. Een journalist die daar een kritische vraag over durft te stellen, is vanaf die dag werkloos.

E. Vreeland
E. Vreeland
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik weet het nog niet. Timmerfrans is bij een bepaalde categorie ouderen populair. Juist omdat hij van de oude garde PvdA is. Er zijn nog altijd hele volksstammen, die niet Opinie Z lezen, maar trouw naar het 8 uur journaal kijken. Verder kan hij natuurlijk op de linkse grachtengordel , plus de gebrainwashte studenten rekenen. Hij kan best eens hoog gaan scoren in de verkiezingen, met steun van de bijna voltallige media.

Jos
Jos
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Ik ben bang dat u een punt heeft.
Met de kanttekening dat hij wel van de oude garde is, maar dat waar de PVDA vroeger voor stond daar staan ze al lang niet meer voor.
Daarbij zijn ze nu vol opgegaan de in extreme GL kliek.
De Rara trek dus ook bij de ‘Pvda’ aan de touwtjes.
Helaas ontgaat dat inderdaad veel kiezers bij gebrek aan objectieve media (lees NPO/MSM)

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Jos
Marc Bouwman
Marc Bouwman
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De man is een omhooggevallen narcistische kantoorklerk: spreekt al zijn zes talen goed tot zeer goed. Dat is wat hij naar de wereld wil communiceren! En dat is dan ook precies de reden dat het bij Frans zoeken blijft, als het om inhoud gaat.

HenryN
HenryN
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Met talen kennis kun je inderdaad ver komen en er zijn wel meer mensen dan T. die meerdere talen spreken. De beste taal die T spreekt is naar mijn mening : WARTAAL

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Dank u wel mw. van Charante.
Het enorme gevaar zit er m.i. in dat Timmerfrans de verzekering heeft gekregen dat hij premier gaat worden. Hoe dan ook, en tot elke prijs.
Zeker is zijn positie in BX na 2024 onzeker, en dat zal ook best een overweging zijn geweest. Maar ik geloof er geen sikkepit van dat narcist ad ultimo Frenske zich kandidaat had gesteld, als de uitkomst niet al voorgekookt is.
Dat ‘links’ heel ver durft te gaan heeft de geschiedenis al meermaals bewezen.
Bovendien heeft hij de medewerking van de achter de schermen manipulerende blackrocks c.s. van deze wereld, die alle belang bij zo’n figuur in een beleidsbepalende positie hebben.
Gemanipuleerde verkiezingen? Ik zou er totaal niet van opkijken.
Maar niet gaan stemmen is geen oplossing. Tenslotte is het voor de burger een laatste manier om invloed proberen uit te oefenen.
Maar dan moet de opkomst van rechts wel gigantisch worden!!

Jan Nanne
Jan Nanne
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Als deze Bohlmeijer Wilders of Caroline moet interviewen dan is diezelfde gast opeens een roofdier met alleen maar kritische vragen.

marjo
marjo
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Prima geschreven, heb het met genoegen gelezen.

Youp
Youp
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Vergeet dat inhoudelijke debat maar. Gaat er niet komen. Verder zijn dagbladen weinig relevant tegenwoordig. Ze zijn zo ongeveer allemaal failliet en worden overeind gehouden met overheidssubsidies, meestal via de Belgische staat. Verstandige mensen lezen geen ‘kwaliteitsmedia’ meer en degene die het nog wel lezen zitten zo klemvast in politiek correcte dogma’s dat ze rijp zijn voor psychiatrische behandeling.

De volgende stap is niet meer naar de televisie kijken en daarna je soevereiniteit terugpakken door het democratische proces af te wijzen en niet meer gaan stemmen, want elke keer dat jij een stembiljet indient – en het maakt niet eens zoveel uit op wie je stemt, of de stem geldig of ongeldig is – elke keer weer zeg je: bestuur mij maar, vier lange jaren lang mag jij doen wat je wilt.

Nee, je gaat jezelf besturen. Je eigen beslissingen nemen. Dat is misschien een beetje eng voor sommigen, en je zult regelmatig advies moeten inwinnen, maar jij en ik moet gaan zeggen: hier ben ik, een soeverein mens, en ik neem mijn eigen beslissingen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Je vraagt je af waar de macht ligt, bij de media, of de politiek. Voor beide zijn hun raakpunten met de burger belangrijk. De burger wordt niet geïnformeerd, maar overtuigd.
De media weten dat ze afhankelijk zijn van subsidies en daarom houden ze die politiek in het zadel. Let ook op hoe afhankelijk de media zijn van reclame inkomsten van bedrijven.
Onafhankelijke media zijn gewoon een farce.

Hannah
Hannah
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Media hebben veel macht Ze kunnen politici maken en breken.
Het is zeker dat linkse partijen bij NPO meer tijd en ruimte krijgen om hun verhaal te vertellen dan rechtse.
Het wordt Ongehoord Nederland heel moeilijk gemaakt om
ook een ander geluid te laten horen.
Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dit spel doorzien

John
John
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Niet gaan stemmen is altijd dom, daarom een duimpje naar onderen.
U kunt kiezen uit zo’n 20 partijen en dat is beslist niet allemaal 1 pot nat.

Youp
Youp
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  John

Als je bestuurd wilt worden, als je wilt dat andere mensen jouw beslissingen nemen, dan ben je een slaaf. Dat is wat je doet als je gaat stemmen, je kiest je heerser.
En zelfs dat niet want je stemmetje verdwijnt in een grote berg met stemmen waar uiteindelijk een winnaar uitrolt. Die doet vervolgens waar hij zin in heeft.

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Je kunt toch ook beide doen: soevereiniteit terugpakken en tevens stemmen, bijv. door op de (echte) oppositie te stemmen?

Youp
Youp
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Zelfs in het buitengewoon hypothetische geval dat het FvD en/of de PVV de verkiezingen winnen zullen ze de complete ambtenarij moeten vervangen, de Rechterlijke Macht en waarschijnlijk ook de politie- en legertop. Bovendien contacten met talloze activistische NGO’s verbreken. Daarnaast uit alle globalistische organisaties stappen als de EU en alle vertakkingen van de VN. Ik denk niet dat dit zomaar geaccepteerd gaat worden door diezelfde globalisten. Je mag boycots en regime change verwachten.
In januari 2024 gaat Pluto het sterrenbeeld Waterman in, wat later gaat hij er weer even uit om er vanaf november 2024 voor 20 jaar te blijven. Deze constellatie komt ongeveer eens in de 250 jaar voor. De vorige keer hadden we de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en de Franse Revolutie, een van de grote waterscheidingen in de geschiedenis. Tegelijkertijd is toen de Industriële Revolutie begonnen. We bevinden ons nu in een vergelijkbare tijd. Het hangt zo duidelijk in de lucht dat je het bijna kunt vastpakken. Alles zal veranderen en ik denk niet dat de democratie het gaat overleven. Dat is verder niet zo erg want zo’n goed idee was het toch al niet.

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ik vind het opmerkelijk dat je verwijst naar de voorbeelden van de Amerikaanse Revolutie (1774) en de Franse (1789). Die hebben namelijk precies gedaan wat je in de Nederlandse situatie wenselijk vindt: het ontmantelen van de bestaande structuren, wat in die tijd heette het Ancien Rėgime. En uiteraard de Russische Revolutie van februari 1917 (niet die van oktober).
Inderdaad is democratie een idee met veel gebreken. Helaas hebben alle andere mogelijkheden nog meer gebreken.

Wh.F
Wh.F
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Maaike moet beter luisteren, het is niet tegenstrijdig: we moeten alles voor 100% overlaten aan de EU politici en alleen het gevoel hebben dat we daar invloed op hebben. Hij zegt het echt heel duidelijk.

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Wh.F

Uiteraard heel duidelijk en volgens verwachting. De tegenstrijdigheid (Maaike gebruikt dat woord m.i. niet) zit niet in de beweringen van Timmerfrans. Maar in en journalist die niet doet wat hij behoort te doen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat komt omdat we in Nederland het woord “kritisch” uit het woordenboek hebben gehaald en het niet meer op school onderwezen wordt.
Alleen ouderen hebben nog een vaag idee wat het woord inhoudt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Wh.F

Auteur zegt dat hij zichzelf tegen spréékt, en dat doet hij inderdaad.

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Nee. Hier is geen sprake van dat Frans zichzelf tegenspreekt. Hij is een socialist en in zijn wereldbeeld is het logisch dat Brussel de lijn uitzet en dat Nederlanders zich daar naar voegen. Want Frans weet de uitkomst van de geschiedenis en dus wat het beste is voor Nederland.
Dat wij denken dat Frans een megalomane, dogmatische marxist is die illusies najaagt, komt door onze bourgeois mentaliteit. Frans is een consequente marxist en heeft altijd gelijk binnen zijn eigen perspectief (dat is namelijk altijd zo).

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Hihi

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Prof. Dr. Ronald Plasterk vat het Linksche gedachtengoed in zijn column als volgt samen:
“In de Volkskrant, ooit opgericht door de katholieke arbeidersbeweging, lees je scribenten die de arbeiders van nu aanduiden als – ik citeer de stuitende beschrijving letterlijk (Volkskrant 23 juli 2023) – ’volgevreten kleinburger, getatoeëerde platprater met twee SUV’s voor de deur, racist met neptanden en een Mercedes, parttime werkend maar toch verongelijkt’. Zó praten over mensen is typisch linkse kak, of laat dat links maar weg.”
Zo denkt de achterban van Timmermans over het gewone volk…..

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Nanko van Dijk

Er blijkt weinig over te zijn van de Marxistische definitie van de arme onderdrukte en uitgebuite arbeider….
Vandaar dat de marxisten onder ons de Klassenstrijd hebben omgebouwd naar cultuur strijd!

Wijze van Zion
Wijze van Zion
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan me nog herinneren Hoe Marius Job Cohen met een triomfantelijke blik de Tweedekamer binnen kwam wandelen……

46
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen