Op weg naar centrumrechtse gezond verstand-coalitie?

Het wordt puzzelen na de verkiezingen

Eindelijk is het dan zo ver: het onzalige kabinet Rutte4 is gevallen. Het verstandshuwelijk van premiersplucheklever Mark Rutte en de in Nederland verdwaalde Midden-Oostendiplomaat Sigrid Kaag is tot een einde gekomen, dankzij een ‘epifaan’ moment van Rutte op een zondagochtend. Al dan niet aangemoedigd door een ophanden zijnde afzetmotie, waar ook D66 wel oren naar had. We moeten nu vooruit kijken in de richting van een centrumrechtse gezond verstand-coalitie, betoogt Jan Gajentaan.

Onzalige samenwerking

Steeds heb ik aangegeven niets te zien in deze onzalige samenwerking van twee liberale partijen, die inmiddels weinig liberaals meer hebben. De VVD is verbaal rechts maar in de praktijk links: onder Rutte zijn zowel de collectieve lasten als de overheidsbemoeienis en het aantal ambtenaren alleen maar toegenomen. Wel werden de inkomensverschillen tussen rijk en arm groter en dat zouden we vroeger ‘rechts’ noemen, maar is tegenwoordig meer het gevolg van links-globalistisch beleid. Door het open grenzen-beleid staan de lagere inkomens onder druk; van de tot voor kort superlage rente profiteren miljonairs met aandelen. In het tijdperk Obama in de VS zagen we hetzelfde; niet voor niets waren veel superrijken erg enthousiast over het duo Obama & Biden.

Met D66 is het nog een stuk erger gesteld dan met de VVD. Zoals ik en ook andere OpinieZ-auteurs steeds hebben aangegeven, waren vooral de open-deur-asielagenda van D66 en hun peperdure, voor de boerenstand catastrofale klimaatplannen een onbegaanbare weg voor Nederland. Binnen de kortste keren stonden de boeren met hun tractoren op straat en hingen de vlaggen in heel Nederland ondersteboven.

 

D66 wentelt zich als een varkentje in slachtofferschap

Helaas heeft dit niet geleid tot enige reflectie bij D66. De partij, die ooit is opgericht om de burger meer invloed te geven, weet alleen nog maar de slachtofferkaart te spelen. Hun plannen waren gewéldig, maar de Nederlanders te dom om dat te snappen. Kaag werd afgewezen uit pure ‘misogynie’ moeten wij geloven. Haar vermoedelijke opvolger als partijleider Rob Jetten, de man die als secondant van Kaag de krankzinnige en miljarden verslindende klimaatagenda doordrukte, speelt nú al de slachtofferkaart.

Het kereltje heeft geen flauw idee wat stikstof is of hoe je met kernenergie warmte kunt opwekken, maar weet wel dat hij héél erg gediscrimineerd wordt als hij niet wordt gekozen…

 

Verstandige maatregelen

Genoeg over deze door D66 over het land uitgestorte ellende. Hoe komen we er weer vanaf? Op 22 november gaan we naar de stembus. Is het mogelijk om tot een ‘gezond verstand’-coalitie te komen, die eindelijk verstandige maatregelen weet te treffen om de uit hand gelopen asiel- en andere immigratie beter te controleren? Om tot een rationele aanpak van de klimaat- en milieuproblematiek te komen zonder het land aan de bedelstaf te brengen, bijvoorbeeld door in te zetten op kernenergie?

 

Opiniepeilingen

Laten we kijken naar recente opiniepeilingen. Wel moeten we daarbij bedenken dat het plaatje er heel anders uit komt te zien als Omtzigt meedoet met een eigen partij. Het lijkt mij sterk dat Pieter met al zijn gezondheidsproblemen daar aan zal beginnen en vermoed dat hij eerder een buitenparlementaire beweging gaat opzetten. Maar goed, dat is dus koffiedik kijken. Laten we daarom voor het moment maar uitgaan van het plaatje zonder Omtzigt.

 

BBB en VVD de grootsten

Wat we nu zien is dat VVD en BBB de grootste partijen zullen worden, waarbij de winnaar van die twee mogelijk de premier gaat leveren. Samen zullen ze ongeveer 55 zetels kunnen halen, als ze geen grote fouten maken in de campagne. Uitgaande van een centrumrechtse coalitie met realistische standpunten over immigratie en klimaat, zou je dit motorblok van BBB en VVD kunnen aanvullen met JA21, die als ze nog wat doorgroeien wel 10 zetels of meer halen. Komen we op 65. Dan zijn we er dus nog niet, bij het huidige gefragmenteerde beeld zijn minstens vijf partijen nodig voor een meerderheid.

Caroline van der Plas zou het naar eigen zeggen verfrissend vinden om te regeren met de SP, die dan zou kunnen inzetten op een beter sociaal beleid (zorg, jeugdzorg, jongeren etc.). Voor het evenwicht zou je dan nog een rechtse partij kunnen toevoegen, bijvoorbeeld BVNL of SGP. Afhankelijk uiteraard van de definitieve uitslag. Voor het verkrijgen van een meerderheid zou het overigens makkelijker zijn om in zee te gaan met Wilders’ PVV, maar dat zie ik de VVD niet zo snel doen en zonder de VVD valt de meerderheid weer weg. Toch denk ik dat Wilders het goed zal doen bij de verkiezingen, misschien beter dan menigeen verwacht. Kunnen VVD en BBB dan nog om de PVV heen?

 

Centrumrechtse realo-coalitie

Kortom, er zal nog heel wat gepuzzeld moeten worden. Maar het zou toch mogelijk moeten zijn om een centrumrechtse realo-coalitie te vormen na 22 november. Een gezond verstand-coalitie, die een Deens asiel- en immigratiebeleid gaat voeren, duidelijke grenzen stelt aan de transferunie in de eurozone (desnoods stappen we uit de euro) en rationeel omgaat met de klimaat- en milieuproblematiek, zonder daarbij burgers en bedrijven om zeep te helpen, zoals bij het D66-beleid zou gebeuren: de boerenstand zou dan worden gehalveerd, de-industrialisatie zou plaatsvinden door te hoge energieprijzen, vernietigende energiearmoede onder burgers zou het gevolg zijn… Dan waren er écht slachtoffers gevallen, niet de  slachtoffers die Kaag en Jetten van zichzelf hebben gemaakt.

Bedenk, dat als Rutte zijn afscheid van de politiek niet had aangekondigd, Kaag nu mogelijk in het Torentje had gezeten. Gelukkig krijgt de kiezer nog een kans het allemaal recht te zetten, op 22 november aanstaande. Zal dat eindelijk gebeuren, of tuinen we er wéér in? De progressieve, politiek-correcte media zullen weer vol op het orgel gaan met alle denkbare manipulaties om een centrumrechtse realo-coalitie te verijdelen.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
66 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Antoinette
Antoinette
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Eerst maar eens zien hoe lang alles gaat duren en wat Rutte er nog allemaal door gaat drukken tijdens zijn demissionaire status.
Ik vertrouw het niks.

Gussel
Gussel
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

Blijf zeer waakzaam.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Gek, ik heb Fortuyn nooit gehoord over homohaat. Volgens mij wordt hij nog steeds op handen gedragen.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat klopt. Maar Pim was geen stiekemerd zoals Jetten dat wel is en bovendien heeft Jetten geen enkel rationeel verstand. De man is alleen maar een ‘mening’. Hij is super naief en daardoor staatsgevaarlijk voor ons voortbestaan.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ik denk dat het best wel meevalt met de homohaat in Nederland. Maar Jetten is graag een slachtoffer en nogal zielig.
Fortuyn was een leider. Denkt u dat Jetten dat wel is?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Onder Néderlanders was homo-afkeer eigenlijk uitgeroeid, echter met de nieuwe inwoners, zelfs na generaties…..

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Fortuyn heeft het nooit over homohaat gehad. De haat tegen kwam uit een heel andere hoek. Maar hij zeurde daar niet over.
Maakt Jetten hier de juiste analyse en geeft Jetten hiermee het vertrouwen de juiste man op de juiste plaats te zijn?

Eric
Eric
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

nooit niet!

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat kan verstandige rechtse coalitie bereiken als het regeren weggegeven is aan Brussel en de VN? Ook als er een rechtse coalitie zou komen zullen zij weinig bereiken omdat alle instituties, scholen, media en noem maar op vol zitten met linkse bestuurders. Alles is uit de handen gegeven wat kan je nog doen?
Het is net zo onuitvoerbaar als de eis van Timmermans om de natuur 70 jaar terug te brengen. In beide gevallen moeten heel veel mensen of hun posten of het land verlaten. Onuitvoerbaar!

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door Ni28
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Niet vertwijfelen. U heeft gelijk, maar als we een eerste (durven) stap zetten, zijn we op weg. Op weg uit die knevelende verdragen.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Wij zijn op weg maar rechts slaapt altijd een beetje terwijl links zich reorganiseert om een grote slag te slaan. Rechts verzwakt door straks naast BBB ook nog de komst van Omtzigt. Welke stemmen gaan naar hun? En durft men PVV massaal te stemmen? Ik vrees dan afbrokkeling in stemgedrag waardoor de nieuwe partijen niet groot genoeg worden terwijl links met 25 zetels nog de grootste kan worden.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Kan zijn dat ik toch gewoon weer op Wilders stem.
Wat vinden jullie? Voor betere adviezen sta ik open.

els
els
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Doen. Zelf twijfel ik nog tussen hem en Forum voor Democratie. De laatste heeft zeer goede genuanceerde ideeën over de inrichting van Nederland, die vooral pleiten voor een soevereine staat, dus geen bemoeienis van Brussel. Van Wilders ken ik voornamelijk zijn stelling tegen immigratie en islamisering, wat ik ook heel belangrijk vind.
Stem in ieder geval rechts, zoals momenteel de trend in Europa lijkt te zijn.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

Brekelmans (VVD) heeft naar ik hoor al een hand naar de PVV uitgestoken en wil kappen met het cordon. Zou het strategisch dan misschien goed zijn als we massaal PVV stemmen? Grote al gevestigde partij, die denk ik best water bij de wijn wil doen om een groot rechts blok te vestigen. Ook incl. FvD. Die snappen heel goed dat je een nexit niet even zomaar doet, dat je die wens kunt hebben en houden, zonder er (nu al) een breekpunt van te maken.

Eric
Eric
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Stemmen op Wilder kan ben ik niet tegen, maar je kunt om de partij groter maken door ook op anderen binnen de partij te stemmen bijvoorbeeld Martin Bosma.

Bernardo A.
Bernardo A.
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als je bij de pakken neer gaat zitten win je sowieso niets.

Elke cultuuromslag begint met een eerste moeizame stap.

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door Bernardo A.
Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Ik zit niet bij de pakken maar ben realistisch. Links is tot alles in staat om de macht te grijpen de fusie is de eerste stap. Hopelijk een misrekening waarop ik hoop dat de dubbele naam de kiezer niet aan zal spreken. En de vrees voor verdere versplintering van rechts. En hoe rechts blijkt Omtzigt en BBB uiteindelijk. Meer vragen dan antwoorden.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Mij eerdere reactie is niet geplaatst dus nogmaals. Mijn zorgen zijn realistisch. Terwijl links zich herenigd lijkt de verdeeldheid op rechts groter te worden. Gaat men echt richting de PVV? De BBB wat het ook gaat voorstellen krijgt mogelijk Omtzigt als stemmenkaper en uitgesproken rechts kun je hem niet noemen. 26 zetels voor Gl/PvdA zouden net zo goed voor een meerderheid kunnen zorgen. Het is allemaal theorie maar ijzingwekkend.

Bernardo A.
Bernardo A.
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat rechts de politiek om de een of andere manier als een speeltuin ziet is ook mijn zorg. “Weetjewat? Wat die Wilders kan / Baudet kan, kan ik beter. Ik begin gewoon voor mezelf en die versplintering op rechts vormt een groter gevaar voor ons landsbestuur dan de dreiging van links. PVV en FvD daargelaten kan je van de rechterflank zeggen dat bij de gemiddelde politicus zijn löl groter is dan zijn herseninhoud.

Het oude idee van “eendracht maakt macht” zit niet meer tussen rechtse oren. Waarmee rechts net zo hard verantwoordelijk is voor de ellende als de linkerflank.

Omgekeerd zit er ook bij links versplintering. Je ziet een waterbedeffect; druk je D66 leeg, dan lopen de zetels naar Volt, PvdD, PvdA GL. Maar groeien doet die sector niet.

Met een samenwerking van PVV, JA21, BBB en VVD kunnen we tenminste inzetten op het draaien van het sentiment. Krijg je nog te maken met een verziekt ambtenarrenapparaat, dus men zal de krachten moeten bundelen om iets te bereiken. En geen wonderen beloven.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Even zeggen hoe het wel moet en bevoegdheden terughalen. Door geld in te houden als ze niet meewerken bij de EU.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

VVD noch D66 zijn liberale partijen: ze regeren ten alle tijden en bij voorkeur via de staat. Dit gegeven is typerend voor illiberale partijen. Het zijn dogmatische, en in het geval van D66 bijna zelfs totalitaire, partijen.

De VVD als partij heeft, met de teloorgang van nationale soevereiniteit bij Verdrag van Lissabon (2007) haar principes verruild door als deurmat voor Rutte te fungeren. Dat is deels het gevolg van een lafhartige houding, maar vooral een gevolg van juist dat Verdrag van Lissabon: vanwege de aangegane verplichting van parlementariërs om regelgeving vanuit de EC (een ongekozen bestuursorgaan!!!) om te zetten in nationale wetten, verliezen nationale parlementen hun wetgevende bevoegdheid aan juist die EC. De enige manier voor parlementariërs om invloed te verkrijgen op die Europese regelgeving (en zo dus op nationale wetgeving) is door in het spoor te treden van de hoofdbestuurder van het land (premier, president, enz.), want hij verkeert als bestuurder op gelijke voet met de EC. In het geval van Nederland is dat de persoon van Rutte. In die zin heeft de VVD de pech gehad om sedert 2010 telkens als grootste partij (die de premier levert) te eindigen: Rutte gebruikte de VVD om zijn macht te behouden en te vergroten. Zelfs nu hij demissionair is durft Rutte het aan in de Kamer te beweren ‘machtiger dan ooit’ te zijn. Het demonstreert zijn onbeperkte minachting voor het parlement, in het bijzonder zijn eigen partij.

De moraal van dit verhaal blijft dat volken van EU-lidstaten tot bezinning moeten komen, hun soevereiniteit moeten recreëren door het Verdrag van Lissabon op te zeggen. Dit moet het hoofddoel worden voor alle volken van alle lidstaten bij alle nationale verkiezingen de komende twintig jaar. Of een revolutie.

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door Marc Bouwman
Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

D66 was inderdaad verworden onder Kaag tot een totalitaire partij. Griezelig, hoor, want eigenlijk verwachtte ik dat niet zo.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Beste Marc,

Pleiten voor hooivorken en dorsvlegels, tiens tiens.

Weet niet hoe het in het Lisabon verdrag geregeld is met regime change initiatieven. Volgens mij betrof het een codificering van eerdere verdragen met een modern sausje, zoals elke moderne regelgeving een mooi sausje heeft. Namelijk dat het makkelijker, efficiënter e.d. voor de bestuursorganen gemaakt wordt om hun taken uit te kunnen voeren.

Defacto 0-1 voor Bert Burger, maar Bert is steeds minder zelfstandig en verwacht steeds meer van zijn overheid, want war on terror, veiligheid, gezondheid, klimaat, etc, etc. Dat Bert actief er vanaf gekletst wordt zelf dingen te willen en te doen, is een ander maar behoorlijk verbonden thema. De middelen die Bert ter beschikking staan zijn ook minder gericht op een autonome Bert en anders krijgt Bert wel gezelschap van Burt – Bert uit een wat verder weg gelegen land – die veel meer geholpen moet worden dan Bert. Ergo, nog minder autonomie voor Bert en Burt, alhoewel de mindset van Burt naar alle waarschijnlijkheid wat minder geconditioneerd is dan die van Bert.

Of Bert de barricaden opgaat is zo hoogst dubieus. De kans dan Bert Jr met lijm en blikken tomatensoep aan de haal gaat is echter veel groter, maar in relatie tot autonomie dan wel weer een dingetje.

Van revolutie maken wordt je zelden een beter mens en ook je levensverwachting kan er lelijk door onder druk komen te staan. Ook heeft het er een handje van de grootste meedogenloze griezels boven te laten drijven.

Beter dus niet. Maar wat dan wel?

Lastgeving op zijn Deens zou een idee zijn. De ervaring met La Huffelen, de EU digitale identiteit en de wil van de 2e kamer maakt duidelijk dat we daar nog een paar sterrenstelsels te winnen hebben.

Hannah
Hannah
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

D’66 zet de deuren wijd open voor mensen uit culturen waar homohaat en misogynie aan de orde van de dag zijn. Als het dan uit de hand loopt en dat doet het, is men zeer verontwaardigd. Misschien toch eerst een IQ test doen alvorens men een plaats op de kieslijst krijgt?
Ook ik blijf nog steeds hopen op de gezond verstand-coalitie van Jan Gajentaan.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hannah

Goed idee, dan blijft er geen D66 lid over. 🙂

Gussel
Gussel
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het gezonde verstand en intelligente in onze regering en 2e en 1e kamer is bedroevend een paar uitzonderingen daar gelaten. Hopelijk komen er nieuwe kandidaten met gezond verstand, kennis van zaken en oplossing gericht. Misschien gaat ons Nederland dan ten goede veranderen.

John
John
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vrees dat we nog niet van Rutte af zijn. Wat belet hem kort voor de verkiezingen zich zelf als laatste op de kieslijst te laten zetten……….in het landsbelang natuurlijk.
De kans is groot dat hij zoveel voorkeurstemmen krijgt dat hij weer MP wordt. Ik vertrouw Rutte nog niet voor 1 mm. De man is in en in glad en doortrapt.

Uit balorigheid stem ik FvD. Ik hoor ze vaak verstandige dingen zeggen, maar soms krijg ik spontaan overal jeuk bij een stellingname van een van de FvD’ ers in de 2 e kamer.
Het leuke is dat ze soms prikken waar het bij andere partijen zeer doet, en ik geniet van de verontwaardigde parlementariërs die naar voren stormen als een FvD’ er provoceert. Heerlijke televisie!!

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door John
els
els
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  John

U haalt de woorden uit mijn mond. Waar anderen er van overtuigd zijn dat Rutte voorgoed gaat verdwijnen heb ook ik mijn wantrouwen. Wat u beschrijft zou best eens kunnen gebeuren. Terug gaan in de politiek en ontkennen dat hij beweerd heeft uit de politiek te gaan. Of bijvoorbeeld na een half jaar als “redder” komen als zijn opvolger er niets van weet te bakken. Tenzij hij inmiddels een baantje bij de VN, NAVO of functie in de clan WEF, heeft aangeboden gekregen.
Hoewel ik ook denk dat hij voor deze clubs een belangrijke marionet is hier in Nederland. De toekomst zal het uitwijzen.

Bernardo A.
Bernardo A.
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  John

Met Timmerfrans tegenover zich haakt Rutte af. Timmerfrans neemt geen genoegen met minder dan M.P. Rutte idem. Die knokken elkaar in de formatie al de tent uit.
Rutte houdt het voor gezien.

Bernardo A.
Bernardo A.
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als ze verstandig zijn, steken VVD, BBB, PVV en JA21 de koppen bij elkaar en presenteren ze een praktisch en gematigd 10 puntenplan. Geen partijprogramma’s, maar enkel dat 10 puntenplan; dat is wat zij met ons land voor hebben als zij een coalitie kunnen vormen. Andere partijen kunnen meedoen, vermits zij zich achter dat 10 puntenplan scharen.

De gedachte erachter is, dat je in 4 jaar geen wonderen kunt verrichten. Van die 4 jaar moet je toch een aanloop naar volgende verkiezingen aftrekken vwb het uitvoeren van grootse plannen en de formatietijd moet er vanaf.

Als je dus een trendbreuk wil starten heb je je tijd hard nodig en moet vooral die formatie snel gefikst zijn. Met het 10 puntenplan geven de kiezers je op voorhand mandaat als ze de aangesloten partijen aan een kamer meerderheid helpen.
Deze aanpak zal ook aanspreken omdat het eerlijk is en veel verfrissender, dan het gepuzzel met dikke partijprogramma’s

Zijn de genoemde partijen mijn favoriete partijen? Absoluut niet. Al heeft de PVV wel kwalitatief meer dan uitstekende politici aan boord, die waardevol zijn voor deelname aan dat 10 puntenplan.
Punt is, dat dit de enige optie is om snel aan de slag te kunnen en daarbij met vrij gematigde veranderingen heel veel destructief beleid in constructief beleid kunnen omzetten.
Nederland zou er veel baat bij hebben.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Ook ik hoop op een min of meer rechtse lijstverbinding op hoofdlijnen.
We zullen eerste stappen in de ‘great reverse’ moeten zetten. Gaat geen wonderen opleveren, maar ergens moet er een begin gemaakt worden.

Boeddha18
Boeddha18
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Goed plan. “Als ze verstandig zijn” inderdaad. Ik vrees alleen dat ze niet verstandig zullen zijn.

Youp
Youp
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Net als de schrijver trap je in de links/rechts val. Het is globalisme versus nationalisme en daarmee klimaathysterie versus klimaatrealisme, open grenzen versus gesloten grenzen, streven naar een wereldregering versus nationale soevereiniteit. VVD, D66, CDA, GL, PvdA staan aan de kant van de globalisten. Eigenlijk staat alleen het FvD aan de kant van de nationalisten. De rest weet het nog niet zo en kan nog alle kanten uitwaaien.
Als je de VVD, BBB, PVV en JA21 bij elkaar zet, is het goed mogelijk dat het geheel nog steeds de globalistische kant op gaat. Wat de VVD wil is helder. De PVV en BBB zijn one-issue partijen die het verband niet zien tussen hun issue en andere issues. Wat JA21 nu eigenlijk wil begrijp ik niet zo goed en waarschijnlijk zij zelf ook niet. Als je soevereiniteit wilt moet je uit de EU, uit de NAVO en uit de WHO en andere globalistische clubs. Dat is het issue en niet meer versus minder economische vrijheid.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Beste Bernardo en Youp,

De allergrootste vraag is natuurlijk of de wil bestaat het spel min of meer eerlijk te spelen. En het hele links/rechts verhaal – Corona anyone? – is achterhaald. Of die dan uit moet komen op anywheres/somewheres, globaal/lokaal, kweenie.

Duidelijk is wel dat partijen als het CDA en VVD wegens hun meer dan talrijke regeringsdeelnamen over ruim met knoken gevuld kastwerk beschikken. De gemeentelijke knekelput is er niets bij.

Het erkennen van die niet alleen fris geurende kadavers maar ook bleek uitgebleekte botjes gaat de gemoederen naar alle waarschijnlijkheid ver te boven, hoewel excuses maken de laatste tijd wel erg populair is voor dingen die een wat minder duidelijke causale relatie met het heden onderhouden.

Stef Blok was namens de VVD op enig moment heel groos op het afschaffen van VROM. Momenteel kan er geen steen op de andere gelegd worden vanwege minimaal 4 of 5 conflicterende issues.

Over een langere periode is het pensioenstelsel – laten we het maar in boude bewoordingen stellen – verneukt te beginnen met de shave in de afdrachten onder Lubbers in innige samenwerking met het grootbedrijf. Momenteel mag er ‘ingevaren’ worden, wat de actuariële equivalent is van een vent in een leuk twinsetje en een pruik die tegen je zegt ‘Ik ben je moeder’. Een staatssecretaris heeft ooit nog eens een diepgravend onderzoek aangekondigd waarbij het zou gaan over onderste stenen, maar daar is volgens mij nooit zo veel van gekomen.

Een goegemeente die zich in een misplaatst gevoel van zekerheid omtrent welvaart keer op keer haarlemmerdijkies laat aansmeren, moet ergens te rade gaan bij zichzelf.

En iets vertelt mij dat we daar nog lang niet aan toe zijn en dat – mendatious is een mooi woord – het spelbederf zal voortduren.

Bernardo A.
Bernardo A.
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

PVV is inmiddels een meer dan solide partij met solide kamerleden met veel expertise op veel vlakken. FvD is mijn favoriete partij. Veel inzicht, doortastend in expertise. Alleen kunnen ze het niet verkopen. Laat ik het zo stellen, als je bijvoorbeeld Pepijn van Houwelingen op een postkantoor zou laten werken, kreeg hij in een maand nog geen postzegel verkocht.

Begrijp me goed, ik heb Pepijn zeer hoog zitten. Maar gelijk hebben is totaal wat anders dan anderen meekrijgen in je gelijk. (niet gelijk krijgen, maar acceptatie voor jouw ideeën creëren.) Pepijn is de productspecialist, maar om anderen mee te krijgen heb je verkopers nodig, Niet half zo intelligent als die productspecialist, maar wel begiftigd met de gave om dat specialisme kunnen omzetten in acceptatie door anderen.

De kans dat -wat we de linkerflank noemen- de verandering gaat brengen acht ik vrij klein. Dan houden we de club VVD, PVV, BBB, JA21.
Ideaal…? nee. Maar meer hebben we nu even niet.

De wereld ingrijpend veranderen in een paar jaar…?
Krijg je ook nog een heel ambtenarrenapparaat tegen je, de hele pers tegen je, alle mastodonten uit het kartel tegen je.
Je zult blij moeten zijn met elke kleine verandering die je voor elkaar krijgt.
Je moet dat goed verkopen en in ‘s-hemelsnaam, doordring de bevolking van dat nut van jouw ideeën, mijdt confronterende uitspraken en beloof niets anders dan je tomeloze inzet.
Als die club dat doet, heeft ze de kans om de koers van BV Nederland te veranderen.

Youp
Youp
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Nee, ik vrees dat er weinig tot niets zal veranderen met PVV, BBB en JA21. De globalistisch partijen, of dat nu de VVD is, D66 of straks misschien wel de PvdA, maakt weinig uit; zij denderen voort met hun agenda. De PVV sputtert tegen bij immigratie, BBB bij het opruimen van de boeren en JA21 is meer van ´mag het wat minder aub’. Alle drie hebben ze zich laten wijsmaken dat covid een hele ernstige ziekte is, dat de vaccins veilig zijn en dat Poetin de nieuwe Hitler is die geheel uit het niets de Oekraïne is binnengevallen. Als zo’n combinatie al zou ontstaan, wat nogal onwaarschijnlijk is omdat de globalistische VVD niet gaat samenwerken met drie niet-globalistische partijen, dan kunnen ze de globalistische agenda op zijn best wat vertragen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Mooi pleidooi, en realistisch beeld.
Een ideaal kabinet is er door de coalitievorming en het polderen nog niet geweest. In mijn ogen zou een goed kabinet er een zijn dat bestuurt vóór NL, zonder partijpolitiek, kadaverpartijdiscipline en dichtgetimmerde coalitie akkoorden.
Een premier boven de partijen (Kees v.d. Staaij!) en ministers uit alle partijen, te kiezen op hun vakkennis.
En halveren van de roverheid, die nu een enorm waterhoofd heeft.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Klopt, al die kleine partijtjes bereiken niets. Links gaat hierin weer voor om de macht te pakken en hun gezamenlijke zetels zouden best genoeg kunnen zijn. Dan krijg je een premier als PolPot Rosenmüller en kun je de biezen pakken. Venezuela in Europa.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ja, ze moeten wel laten zien dat ze willen samenwerken VOOR Nederland en dat EU en de rest van de wereld pas aandacht krijgen als in NL alles weer is dat het land kan functioneren.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

nou, wel een supergoed idee. Stuur het a.u.b naar de partijleiders of de fracties die u op het oog heeft. Volgens mij is dat een HEEL goed idee en beetje een midden-zakenkabinet.

Jos
Jos
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goed dat in dit stuk gesproken word over een ‘gezond verstand’ coalitie en niet over een boerenverstand coalitie.
Het stemgedrag van de BBB is het beide veelal niet, al zou je dat wel verwachten met de B van boeren in de naam.
Maar ja, de D van Democraten in D66 is ook slecht voor de marketing.
Ik adviseer een stemwijzer te kiezen op basis van uitgebrachte stemmen in het verleden i.p.l. beloftes in de programma’s.

Christiaan
Christiaan
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Jammer dat FvD door velen niet serieus genomen wordt. Zelf vind ik het ook bij vlagen een lastig verhaal, maar ik heb intens genoten van “Forum Inside”, waar ik nagenoeg alleen maar “gezond verstand” zaken de revue heb horen passeren. Ik zou ze zeker eens een eerlijke kans willen geven, maar dat gaat vermoedelijk niet lukken met de VVD. Maar met BBB, PVV, SP, BVNL en wellicht JA21 moet het toch kunnen? Dan mogen ze het allemaal eens laten zien “voor het echie”. Nu is het moment!

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Christiaan

We waren ooit lid van Forum, maar door dat geneuzel en gedoe van Thierry zijn we daar afgehaakt. Ik vond het destijds wel een verfrissend geluid en gezien de resultaten destijds vonden heel erg veel mensen dat. Wel jammer dat Henk Otten en Thierry dat verprutsten.

Eric
Eric
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Christiaan

ik nam ze serieus, maar dat heeft met name Baudet verziekt door zijn eigen gedrag!

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De PVV stapte (zogenaamd) 10 jaar geleden uit de gedoogconstructie en Rutte heeft die partij daarna alleen maar dwarsgezeten als een klein kind. Iedere debiel krijgt in dit land een 2e, 3e of 4e kans maar de PVV moet eeuwig boeten? Miljoenen stemmers jarenlang achter een cordon. Nu is Rutte bijna weg en het CDA straks gedecimeerd. Er zit zat talent bij de PVV. In een kabinet met realiteitszin prima op zijn plek. In andere EU-landen regeren ook ”populistische” partijen.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

ik ga voor Martin Bosma als premier.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Helemaal eens met u dat er bij de PVV genoeg talent zit. Van mij mogen die nu een keer laten zien dat ze kunnen leveren, al is de erfenis een negatieve. Dus onder nul beginnen. Zal ook niet iedereen zin in hebben.
Bosma zou een goede minister zijn, als premier zou ik – op dit moment in de politieke chaos – Kees vd Staaij kiezen. Als minister president boven de partijen.

Arvid Sparreboom
Arvid Sparreboom
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De Provinciale Staten verkiezingen waren in maart jl.
Afgaande op de peiling van Maurice van 26/03/2023 zou BBB op 33 (gepiekt op 34) zetels komen in de Tweede kamer.

We zijn nu 7 weken verder en BBB staat nu bij Maurice op 25 zetels, dus in amper twee maanden tijd bijna 10 zetels verloren en we hebben nog een tijdje te gaan vooraleer het november is. Als het november wordt..
De VVD daarentegen is sinds de val van het kabinet twee weken terug, gestegen van 19 naar 25 zetels, aldus Maurice.

Het vehikel GL/PvDA is min of meer gelijk gebleven 2 zetels verlies t.o.v. 26/03.
Wat ook nog meespeelt is dat de ‘klinkende’ overwinning van de BBB in de PS2023 een pyrrusoverwinning is gebleken want hierdoor geen absolute meerderheid over rechts. Die overigens door Maurice wel voorspelt was.

Doordat de coalitie strategisch is gaan stemmen is er ook een meerderheid van 38 zetels mogelijk over links. Denk aan dat bericht over die GL mevrouw die op Volt had gestemd. Misschien subjectief maar ik vind dit gegeven (die meerderheid over links) nogal klein gehouden in de media.

Voorlopig gaat BBB afgaande op de richtingscoëfficiënt, keihard FVD achterna. Alleen dan zonder demonisering, chocoladeletters en schizofrene projecterende veinzerij.

Begrijp me goed het kan nog alle kanten op, maar alle hype rondom BBB begint er vanaf te slijten en dat tij zal gekeerd moeten worden; een veel minder gunstige positie t.o.v. GL/PvDA en de VVD. De positie is aan het afkalven.

Ik hoop dat ik er faliekant naast zit maar ik denk dat de contouren al getekend zijn en men zich louter hoeft te concentreren op het gevaar Omtzigt en in welk stramien ze die kunnen persen.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Arvid Sparreboom

Wat u vrees vrees ik ook.

Gussel
Gussel
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Arvid Sparreboom

Wanneer GL/PvdA aangevuld met wat andere partijen gaan regeren, dan vrees ik een nog verdere afbraak van Nederland.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Arvid Sparreboom

ja, we horen Caroline nu een beetje weinig. Het is ook wel veel en snel voor haar.

Cro Magnon
Cro Magnon
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goede kans dat de linkse wolk zichzelf de genadeslag gaat geven met Timmermans aan het roer. Dat wordt dan eerst nog eens 4 jaar afzien voor het Nederlandse volk.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cro Magnon

Nee, aub niet opnieuw een ‘farce majeure’.

Cro Magnon
Cro Magnon
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Lijkt er wel op: Timmermans kandidaat lijsttrekker. Een strategische miskleun van links. Inplaats van zich verzoenend op te stellen tegenover de protesterende bevolking zetten ze het zwaarste (letterlijk) dramwapen in. Als hij inderdaad premier wordt krijgen we een totalitair regime waarbij dat van Rutte verbleekt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cro Magnon

Ik geloof er geen snars van dat Timmefrans zijn 23.500+p.m. baan in BX zal opgeven als hij niet vanuit NL alvast de verzekering heeft gekregen dat het torentje in ieder geval voor hem is.
De globalisten zijn tot alles en elke mogelijke manipulatie in staat gebleken.

M.de Jong
M.de Jong
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Heel kort.
We tuinen er (weer) in.

Chris
Chris
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wel een beetje wishfull thinking om te veronderstellen dat de linkse deugmacht haar positie vrijwillig zal opgeven aan een rechtse coalitie. BBB heeft al laten zien niet zo heel rechts te zijn om een mogelijke coalitie over links mogelijk te houden.

Verder ben ik het wel eens dat Pieter Omtzigt als nieuwe politieke leider afgeschreven kan worden. Ik zie in zijn optredens in de Tweede Kamer dat hij nog altijd worstelt met energie en stress. Hoewel iedereen graag op hem zou willen stemmen is hij fysiek en mentaal niet in staat politiek leiderschap op zich te nemen, nog afgezien of hij het überhaupt ambieert.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Chris

Omtzigt is een heel goed parlementslid gebleken en in de 2e kamer het beste op zijn plek denk ik. Voor het land en voor hemzelf.
Hij kan een zeer waardevolle aanvulling zijn voor elke partij die niet kneiterlinks is, maar ik snap ook dat hij huiverig is zich te verbinden aan een partij na de dolken die hij ook van partijgenoten in het CDA, waar hij jarenlang goed werk deed, in zijn rug kreeg. Ook als eenpitter is hij van waarde.

MaralungaC
MaralungaC
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Omtzigt heeft een “duivels dilemma”, want als hij zich kandidaat stelt, stemmen genoeg kiezers op hem voor 35 zetels. Wie moeten die andere 34 dan bezetten? Hoe komt hij zo snel aan zoveel goeie mensen, zonder zichzelf te kunnen klonen? Of aan welke partij zou hij die moeten gunnen?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  MaralungaC

Hij werkt weer keihard, maar je ziet aan hem dat hij zich met moeite bij elkaar raapt. Ik wens hem veel sterkte en hoop dat hij voor de NL politiek behouden blijft. Wie weet is hij toch op de achtergrond bezig met een plan.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

maar wel jammer dat hij zich dan niet aansluit bij JA21 of BBB. Die worden zeker gekozen en als hij dan hoog op de lijst staat kan hij door met Kamerlid werk.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Chris

Beste Chris,

Helemaal mee eens dat de heer Omzigt prima op zijn plaats is, maar eigenlijk net zo – maar dan op een andere manier – als Blonde Greet in een dichtgeschilderd hoekje terecht is gekomen.

Inhoudelijk onversaagbaar, maar hoeveel kan een mens torsen?

Als hij op een lijst verschijnt – wat toch nodig zal zijn als hij na deze ronde terug wil keren – dan lijkt het compleet aannemelijk dat hij in zijn eentje meer stemmen zal trekken dan welke mededinger dan ook.

En daar zit de oplossing maar ook de beperking in. Als nu über vele mensen op hem stemmen, dan is dat in het voordeel van de gevestigde partijen. Immers de kiesdrempel in NL is # totaal uitgebrachte stemmen / 150. Pieter is dan de snoeier van het kleine grut. Zal mij verbazen of Van Haga en JA21 – Eerdmans blijft toch ergens een soort wethouder Hekking in zijn voorkomen met die rare iets te hippe refo brillen van hem – überhaupt de cut halen.

Kortom een gecontinueerde eenmanslijst Omzigt is een marsorder voor uniparty inhoudsloos, want die profiteren als Marijnissen Jr weer eens niet wint, PvdA/GL er achterkomt dat een regressieve strategie geen overwinning kan opleveren, CDA terminaal gaat, als-je-wint-heb-je-vrienden even niet werkt voor D66.

Maar Henk, wie is de uniparty dan? Die gaat wat van samenstelling veranderen, maar de drs. zal vanuit de coulissen net zo veel regeren als BBB de ruimte inneemt die PvdA/GL, CDA, D66 en misschien een beetje VVD (tijdelijk) laten liggen. En dan blijkt waarschijnlijk dat het verbond van innig samenwerkende groot-agrarische belangen (en nee, dat zijn niet de boerkes) het toch zal afleggen tegen meer randstedelijke bedrijfsmatige afwegingen.

Soort HFC tegen Spakenburg, de definitieve score wordt in de derde helft – right or wrong – bepaald.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

o, en dan nou die Timmermans. Yek. Dat kan nooit iets worden. Dat wordt linkse dictatuur als hij veel stemmen krijgt. Bah.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor uw beschouwing.
Aub geen coalities meer, dat verzandt altijd in halfslachtigheid, postjes vergeven (stoelendans R4), of toegeven aan vernietigend activisme (D66) vanwege ‘het belang van de zittende regering’ en zeker niet in het belang van de staat en de bevolking.
We moeten er van af, het is voor ons land extreem contraproductief geworden.
Ik pleit voor Kees v.d. Staaij als premier boven de partijen, en het kiezen van ministers en staatssecretarissen op grond van hun expertise uit álle partijen, liefst direct gekozen door de samenleving. Dat laatste zal op dit moment nog een brug te ver zijn maar moet imho de toekomst zijn.
Van der Staaij is welbespraakt, staatsrechtelijk onderlegd, nuchter, rustig en weloverwogen, en ook niet overdreven mbt het relisausje wat aan zijn partij kleeft.
En uiteraard een kleine(re) overheid. Besturen op hoofdlijnen, dat ben ik met auteur volkomen eens. De enorme roverheid van dit moment kan minimaal gehalveerd worden. Het is een waterhoofd geworden. Groot probleem? Stel er maar een apart ministerie voor in. Minister van stikstof? Minister van armoede? Minister van rechtsbescherming? Minister van klimaat met fondsen van astronomische proporties? Really?
Is dat besturen? Waanzin.
Misschien zou NL inderdaad, ongeacht voorkeuren, massaal op PVV moeten stemmen.
Ik vermoed zo maar dat Wilders de heer vd Staaij als premier zou verwelkomen.
Het zou een eerste stap naar een échte democratie en volksvertegenwoordiging kunnen zijn.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Daar ben ik ook voor. Van der Staay, mooi stabiel, bespraakt, sympathiek, verbindend.

66
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen