Verkiezingen 15 maart: ga voor de boeren en vissers!

Er moet een eind komen aan al het ongekende onrecht

Titelfoto bij artikel Verkiezingen 15 maart: ga voor de boeren en vissers maaike van charante opiniez

Foto:

De toeslagenouders en de Groningers werden vermalen in de machine van een onverschillige overheid, maar ze zijn niet de enigen. Na jaren van politiek wanbeleid dreigen nu de laatste boeren en vissers kapot te worden gemaakt. Bij de Provinciale Statenverkiezingen kunnen we een duidelijk signaal afgeven. Ik ga mijn hart volgen, schrijft Maaike van Charante.

Schandalen

De laatste jaren komen steeds meer schandalen boven die laten zien dat het ‘gave land’ van Mark Rutte helemaal niet zo gaaf is. Het rapport over het toeslagenschandaal, het net uitgekomen rapport over de gaswinning in Groningen, ze tonen hoe ziek Nederland is. Hoe makkelijk onschuldige mensen vermalen kunnen worden en rechteloos blijken te zijn.

Dit zieke zit diep in onze maatschappij, en het is helaas niet nieuw.

 

Recht halen

In mijn boek schreef ik: “De wet lijkt er vooral te zijn om de bevoorrechte klasse te beschermen. En als de wet niet zo bedoeld is, dan is dit toch wel hoe hij gebruikt wordt.” Dit was naar aanleiding van de wetten die Schilderswijkers in de jaren ’60 en ‘70 hadden kunnen beschermen, maar die niet werden toegepast, terwijl huisjesmelkers wel hun ‘recht’ wisten te halen.

In diezelfde jaren kwamen de eerste waarschuwingen dat de gaswinning in Groningen niet zonder risico was. Nu het Rapport parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen uit is, zijn alle betrokken politici natuurlijk weer behendig deemoedig, voor zover ze niet lijden aan geheugenverlies. Maar ze hebben te veel waarschuwingen decennialang genegeerd om nog geloofwaardig te kunnen zijn.

In dat licht bezien is het meer dan schandalig hoe de staat nog steeds eindeloos doorprocedeert tegen Groningers met aardbevingsschade. Voor de Groningers is het recht in dit land al jaren krom, zoals dat ook gold voor de toeslagenouders die achteraf ontdekten dat de Belastingdienst ‘per ongeluk’ stukken achterhield bij de rechtbank. Is in dit land alleen recht te halen voor de machthebbers?

 

Kromme wetten

Want hoe makkelijk is het voor de macht om in achterkamertjes de zaken te regelen, om voldongen feiten te scheppen en kromme wetten door een slecht geïnformeerd parlement te jagen. Om daarna met de wet in de hand te kunnen zeggen dat dit ‘nu eenmaal’ de wet is, en dat er dus helaas – hier wat krokodillentranen invoegen – niets anders mogelijk is. Men staat weer eens machteloos.

Precies zo worden nu de rechten van de boeren en de vissers met voeten getreden. Al winnen Urgenda en Johan Vollenbroek al hun rechtszaken, al verschuilt de regering zich – liegend en wel – achter Brussel, iedereen die zich even hierin verdiept kan op zijn klompen aanvoelen dat er geen recht wordt gedaan. Voor zover hier al recht geldt, is dit het recht van de sterkste.

 

Een wanhopige boer

In 2019 heb ik een boerenechtpaar geïnterviewd over hun lange strijd om het hoofd boven water te houden. Weet u hoe ik met hen in gesprek kwam? Ik liep langs hun erf en zag de boer staan die een veewagen nakeek. Ik zei argeloos gedag en hij draaide zich om. Tot mijn schrik zag ik tranen in zijn ogen en ik vroeg of het wel ging. Hij stortte ter plekke zijn hart uit bij mij, een wildvreemde, en diezelfde middag interviewde ik hen aan hun keukentafel.

Ik ken meer boeren die gedwongen gestopt zijn, maar ik moet nog vaak terugdenken aan dat moment, toen deze wanhopige boer zijn hart uitstortte bij een onbekende vrouw die toevallig in staat was om zijn verhaal op te schrijven. Ik moet er vooral aan denken als Randstedelingen weer eens hun haat uitstorten over de boeren, en als talkshowgasten weer eens hun oordeel klaar hebben. Wat doen we onze boeren aan?!

 

Ontmenselijking

De ontmenselijking van Nederlandse boeren is standaard in medialand. Geen woorden zijn te grof als het erom gaat de boeren belachelijk te maken. Spotten met de boeren is o zo grappig, en degenen die het doen, kunnen daarna zonder enige schaamte overstappen naar de rol van dominee om de boeren te vertellen wat ze horen te denken.

 

Bedriegers aan de macht

In Den Haag zijn de bedriegers aan de macht. Politici als D66-Kamerlid Tjeerd de Groot die per baantje van mening wisselt omdat hij slechts een verkoper van standpunten is. Lieden als Mark Rutte, Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra die zonder blikken of blozen de grondwet schenden, en schaamteloos aan het bewind blijven.

Hun wapens zijn leugens, afleidingsmanoeuvres en loze beschuldigingen, die slechts blijven hangen omdat slaafse media ze eindeloos herhalen. Zo is kritiek op Sigrid Kaag bijna niet mogelijk zonder het verwijt van vrouwenhaat of rechtsextremisme te krijgen. Zo eendrachtig als deze figuren een partij als FvD willen verbieden, zo eensgezind zwijgen ze als een partij als GroenLinks weer eens gewelddadige trekjes blijkt te hebben.

 

Leugens

De affaire Functie Elders legde even bloot hoe ongelooflijk er gelogen wordt in Den Haag, en hoe groot de paniek is als integere Kamerleden hardnekkig naar waarheid blijven zoeken. Maar sinds dat moment van waarheid is alle gekonkel alweer achter rookgordijnen van leugens verdwenen. Wie deze politici toch weer wil vertrouwen, vraagt erom bedrogen te worden.

Onze politici zijn niet zo machteloos als zij zich voordoen. De leugens van minister Van der Wal over de zogenaamde regie vanuit Brussel maakten voor de zoveelste keer duidelijk dat onze politici niet vechten voor de boeren. Dat ze niet eens proberen om de belachelijke regels te veranderen. Dat ze totaal niet openstaan voor oplossingen waar boeren mee komen.

En precies zoals met de boeren, zo gaat het met de vissers. Voor onze vissers geen compensatie toen brandstof onbetaalbaar werd. Het pulsvissen was natuurvriendelijker, maar werd gesaboteerd vanwege politieke belangen. De visgronden worden volgebouwd met windparken die de Noordzee meer kwaad doen dan welke visser ook. Waar belangen zwaarder wegen dan mensen, gaat iets fundamenteel fout.

 

Rationele redenen

Er zijn veel rationele redenen om achter de boeren en de vissers te staan. Deze mensen zijn steunpilaren van onze samenleving, harde werkers die nuttige producten afleveren. Dat zij zouden moeten verdwijnen omwille van de natuur is een drogreden: in hun plaats krijgen we natuurvernietigende windmolenparken, dode velden met zonnepanelen, woonwijken, industrieterreinen en kunstmatig verschraalde natuur.

 

Onrecht

En toch is dat niet de voornaamste reden dat ik bij de komende verkiezingen voor de boeren ga stemmen. De voornaamste reden voor mij is dat hier voor de zoveelste keer ongekend onrecht plaatsvindt. Dat voor de zoveelste keer mensen vermalen worden door onverschillige overheden, aangejaagd door kokerblinde lobbyisten en goedgepraat door leugenachtige politici.

In november was een boer uit Overijssel in het nieuws. Net als vele anderen had hij niets fout gedaan, maar door fouten van de overheid kon een meedogenloze activist weer nieuwe rechtszaken winnen. Nu stond ook dit boerenbedrijf aan de rand van de afgrond. Niet om de natuur te redden, maar vanwege rammelende modellen en kromme regels.

Toen ik zijn verhaal las, dacht ik: Hoeveel Nederlanders moeten nog verpletterd worden voordat wij een grens trekken? Eigenlijk nam ik op dat moment al de beslissing om bij de komende verkiezingen alle andere belangen op de tweede plaats te zetten.

 

Gespeelde machteloosheid

Politici spelen een spelletje van machteloosheid. Het ene moment moeten ze wel genadeloos zijn ‘want de natuur moet gered worden’ – waarbij ze zeer selectief omgaan met wat dan wel de natuur is, en welke wetenschappers daarover aan het woord worden gelaten. Het volgende moment ‘zijn er nu eenmaal wetten’ alsof zij niet degenen zijn die de wetten maken.

 

Tijd voor verandering

Als de politici van goede wil waren, zou de zaak er voor onze boeren en vissers heel anders voor staan. Daarom is het tijd voor andere politici. De BoerBurgerBeweging is een jonge partij die op veel gebieden nog heldere standpunten moet bepalen, maar ik zie dat ze goede mensen aantrekken. Het is de beste partij die ik nu kan bedenken om de boeren en vissers te steunen.

Ik hoop dat zij integriteit en nuchterheid zullen brengen in de Provinciale Staten en in de Eerste Kamer. Dat zal de boeren en vissers hopelijk wat lucht geven tot de volgende Tweede Kamerverkiezingen, en misschien eindelijk wat meer balans brengen in dit debat. Bovendien heb ik ook voor andere onderwerpen meer vertrouwen in persoonlijke integriteit dan in ronkende verkiezingsbeloftes.

Ik wens Caroline van der Plas en haar medestrijders veel gezond verstand toe.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Over de auteur

Maaike van Charante
Houdt van feiten, haat hypocrisie.
Schreef het boek: Het verdriet van de Schilderswijk

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
78 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Sjeerd de Groot D66 kondigde een bloedbad aan onder de boeren in November. Paternotte is duidelijk ‘hier moeten huizen komen’.
De politie is bereid op de boeren te schieten als ze zich verzetten tegen ‘a offer they cant refuse’.
Human right watch, waakt niet over boeren, die willen woningen voor nieuwe Nederlanders.
Dus als WIJ op 15 maart niet afrekenen met D”66 en Gl zijn de boeren ten dode
opgeschreven!
Visssers, MKB, Transportsector, Productiebedrijven, Horeca enz zullen spoedig nog verder onder het klimaat mes gaan.
Het is de mars door de instituties. Nexit!

Laatste aanpassing 7 maanden geleden door Jos
Antoinette
Antoinette
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Klopt helemaal. En het is bewust.
Luister hier maar eens naar:
https://twitter.com/lientje1967/status/1625253775253336082

Cor
Cor
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Maaike, misschien onterecht wat ik nu schrijf, maar ik haal uit je verhaal dat je voorstander bent van BBB. Helaas is het stemgedrag van Caroline van de Plas m.b.t. moties hetzelfde als het partijkartel wat er nu zit. En daarbij is ze het eens met de opgelegde stikstof beleid, alleen nuanceert ze het anders. Het is doorzichtig hoe zij acteert en ze zit niet op de plek voor de boeren maar voor zichzelf. Er zijn enkele politieke partijen die zich uitspreken voor de boeren. Vandaar mijn oproep stem verstandig en voor de boeren. Want als dit beleid wordt doorgezet zijn wij burgers als volgende aan de beurt om te worden onteigend en uit ons huis worden gezet. Dit om de immigranten huisvesting te bieden.

Cor
Cor
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Maaike van Charante

Beste Maaike, mijn opmerking over stemgedrag gaat niet alleen over dit voorval maar over het algemene stemgedrag van Caroline van der Plas.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Ook over de gezamenlijke motie van BBB met links betr. de pushbacks is de verontwaardiging groot op twitter. Onterecht. Begrijpend lezen en interpreteren is wel een dingetje geworden.

Ni28
Ni28
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Maaike van Charante

Vandaag bij ON een clash tussen FvD en JA21 over meeregeren met concessies doen of aan de zijlijn blijven en invloed uitoefenen. Dat zou net zo goed over BBB kunnen gaan. Eigenlijk dus met de regering in grote lijnen meegaan en proberen te sturen of de hele kwestie blijven verwerpen vanaf de kant.
Wat wel blijkt is hoe rechts gespleten is.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Maaike van Charante

Die voorzitter die liever helemaal geen andere meningen of stemmen in de kamer ziet? Die het woord ontneemt? Die afbreekt? Ook doorgestoken kaart? Want zoals u ziet, ook al wordt iets rechtgezet, en ik heb dat in een reactie op een ander topic ook al aangegeven, het KWAAD is dan al geschied. Nog nooit was ik zo wantrouwig tegenover élke actie, daad en uiting van de overheid.
En mensen…. alsjeblief, loop niet als een kip zonder kop achter elke tweet aan. Lekker gemakkelijk, maar wel de ondergang van de vrije geest.

Dino51
Dino51
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Om de vrije geest ruimte te geven is er maar 1 oplossing, het referendum waar Nederland zich kan uitspreken over beleid. 80 procent van de zwijgende meerderheid wordt nu gegijzeld door de politiek die we niet wensen vanwege de incompetentie van ministers en staatssecretarissen.

Ni28
Ni28
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dino51

Ook referenda hebben een tijd nodig om de burger te leren nadenken. Hier zal een referendum een strikt protest blijken terwijl in Zwitserland wordt politiek al meegedacht en soms kiest men voor iets wat hier nu op moment niet zou kunnen omdat wij een referendum als een nee beschouwen.

AAA
AAA
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dino51

Referendum en Media? – Die combinatie werkt niet.

Andre
Andre
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Maaike van Charante

Als het gaat om de motie van de leden Van Haga en Eppink op 3 november 2022, dan heeft vd Plas wel degelijk TEGEN gestemd (dus onteigening kan doorgaan).
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2022Z20993&did=2022D45189

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Soms wordt er tegen een motie gestemd omdat men zelf een betere (in hun optiek) motie in voorbereiding heeft. Alle partijen doen dit, met dus een achterliggende reden. Voorbeeld: VVD dient motie in om grensbewaking in te stellen en alleen asylanten binnen te laten. PVV stemt tegen. Lijkt op het eerste gezicht tegenstrijdig, maar PVV heeft dan bv een motie in voorbereiding om éérst ‘vluchtelingen’verdrag open te breken en daarna grenzen streng te bewaken.
Niet alles is wat het lijkt, en dat maakt het ook zo moeilijk om de politiek op de voet te volgen, en wat het nog veel moeilijker maakt is de verborgen agenda van het kartel.

Realist1966
Realist1966
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Maaike van Charante

‘Voorzitter bergkamp zag haar hand niet’. Gezien het vuige karakter van haar en d66 zou het me niet verbazen als bergkamp dit bewust heeft gedaan. Het heeft BBB fiks geschaad, want ik hoor het telkens.

Dick
Dick
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Juist opgemerkt Cor. In mijn reactie op een bijdrage van Jan Gajentaan, ‘BBBslaat de plank mis’, heb ik daar eveneens op gewezen.
Het sentiment van Maaike van Charante is meer dan begrijpelijk en de naam van de BoerBurgerBeweging helpt hier ook al mee.
Echter het journalistieke gehalte in haar aanbeveling voor deze partij is onvoldoende.
Zeggen wat je ervan vind, blijkt helaas niet uit het stemgedrag van BBB in de Tweede Kamer, integendeel zelfs en blijkt BBB in de praktijk niet veel anders dan op een CDA 2.0.
Arme boeren en sympatihisanten die er althans volgens deze peiling toch weer in zijn getuint
Degene die hier wel goed huiswerk van heeft gemaakt is Syp Wynia die een feitelijke weergave heeft geleverd in cijfers compleet met percentages. De enige partij, jawel, u leest het goed, is FvD,. De enige partij die ze echt WEGSTEMT.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dick

Ik weet heel zeker waar ik niet op ga stemmen. Laat dat duidelijk zijn.

Ni28
Ni28
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Interessante discussie vandaag op ON tussen vertegenwoordigers van FvD en JA21. Op de zijlijn blijven en blijven beïnvloeden of met meeregeren en consessies sluiten? Dat is ook de splijtzwam bij rechtse partijen.

Dick
Dick
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wij horen en zien hetzelfde lijkt wel Cor en zien de verschillen. Gideon houdt z’n rug recht, de rest solliciteert slechts naar een baantje.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dick

FvD en PVV houden inderdaad de rug recht en dat is te prijzen. Niet eens met u dat BBB en de rest op rechts slechts solliciteert naar een baantje. Ze hadden (hebben) al een baan, meestal beter betaald dan als politicus, en ondervinden slechts problemen door hun politieke activiteiten.
Dit in tegenstelling tot de meeste tassendragers van Rutte, die vaak alleen een ‘carrière’ hebben in het doorlopen van de instituties en het luisteren en volgen van de potentaat.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik denk dat het allebei nuttig en noodzakelijk is. Van binnenuit moet er worden gestreefd naar een koerswijziging in het belang van NL, vanaf de zijlijn moet er stevig oppositie worden gevoerd.

Anneken
Anneken
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De splijtzwam is JA21 zelf.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Je wordt er bijna moedeloos van en ik vrees dat 50% van de kiezers niet eens gaat stemmen. Maar toch is 15 maart het Uur U. Dan kan er nog wat gedaan worden. Ik heb het programma van BBB in NH gelezen en dat wordt niet mijn partij. 58 pagina’s vol wollige taal. Sorry Carolne. Naast de boeren en vissers vrees ik voor de toekomst van onze jeugd. Deze generatie is door de corona maatregelen van de overheid en de klimaatonzin in de media totaal de afgrond ingeduwd. Ongekend. Er wordt een oorlog tegen onze cultuur gevoerd. Stem die Lachende Leugenaar weg !

Peter.
Peter.
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk nooit naar wat ze beloven ,maar naar wat ze hebben gedaan ,en dat is niks anders dan continu de kluit belazeren ,momenteel zijn we zover dat een bedrag van 100 euro reeds wordt onderzocht aan wat u het heeft uitgegeven ,dat er tijdens de coronapandemie meer dan 5 miljard is verdwenen ,hoor je ze niet over ,,de ene crisis na de ander,alles onder Rutte en Kaag ,die weg en er verdwijnen ook de nodige crisisproblemen .Niks socialisten ,groen ,of liberaal ,Klimaat is niks mis mee,ja elke dag stervenkoud,heeft zeker met de opwarming te maken .Ben het eens met Cor,BBB is ook een dubbele pet,zou er nooit op stemmen ,Liever Baudet,daar hebben ze niet voor niks yo een pesthekel aan ,die komt met de waarheid,en daar houden ze in Den Haag al helemaal niet van .

J-P
J-P
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter.

Als je als vrouw zijnde op een tafel gaat dansen, zegt precies wie of wat je bent en dat regeert ons land

Andre
Andre
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“Dit zieke zit diep in onze maatschappij, en het is helaas niet nieuw “
Inderdaad en het wordt steeds erger. Het zijn altijd internationale belangen die voorgaan: de belangen van het klimaat, van migranten, de VN, de EU, de wereldverbeteraars, van Oekraïne – maar nooit van Nederland.
Het hele systeem is in de jaren 1980 zo ingericht dat de regering niets anders kan en altijd kan wijzen naar art 93 en 94 Grondwet (internationale verdragen zijn automatisch geldig in Nederland) en artikel 120 Grondwet (een rechter mag een wet niet toetsen aan de Grondwet).
En de meeste burgers stemmen hier mee in, omdat ze steeds weer blijven stemmen op partijen die er op uit zijn om diezelfde burger leeg te trekken. De meeste kiezers bedriegen zichzelf en worden op die manier een gewillig slachtoffer.

Cornelia
Cornelia
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wie de boeren en de vissers (en heel Nederland) wil redden heeft maar één keus.
FvD, de enige partij die de agenda2030 radicaal van tafel veegt.
alle andere partijen doen er niets tegen, zeuren een beetje over de snelheid van uitvoeren of wat er eerst moet gebeuren.
Maar deze agenda 2030 moet geheel van tafel anders kom je hoe dan ook in een ecologische communistische dwangbuis terecht.
Janus21 en BBB willen hetzelfde als de kartelkpartijen, ze veranderen dus NIETS.
Ze willen beide minder boeren maar anders.
Laat je niet bedonderen door onze WEF regering.

RFM de Haan
RFM de Haan
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Stikstof maatregelen finaal van tafel, alsmede de poging het klimaat te beïnvloedden met miljarden en onderhandelen met de Russen in plaats van wapens sturen naar Oekraïne, stoppen met die asiel waanzin, en uit de EU, dus blijft slechts een stem op FvD over.

Patty
Patty
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Heb je in jouw provincie ook de kieswijzer ingevuld, Maaike? Ik woon in de provincie Utrecht. Daar is BBB gewoon uitermate progressief – ze zijn juist voor klimaatneutraliteit en vinden windmolens en zonnepanelen helemaal prima, willen helemaal niets investeren in autowegen, en zijn het goed eens met het toestemming geven voor nieuwe opvanglocaties voor vluchtelingen.

Zo kan ik er vast uit de kieswijzer nog wel een paar pakken waarvan ik denk ‘hoe is dit in het voordeel van de boeren?’. De autowegen zijn ook voor hen belangrijk als ze weer met een trekker op pad moeten. Als er ruimte ingenomen wordt door zonneakkers en windmolens dan kan dat wel eens hun terrein zijn waar dit geplaatst wordt, en die opvanglocaties voor de vluchtelingen… In een andere provincie (ik geloof dat het Overijssel was, maar dat weet ik niet meer zeker) is een boer ook uitgekocht en vervolgens zijn daar plannen voor een AZC neergelegd. Kijk dus goed waar ze in jóuw provincie voor zeggen te staan; dat kan mensen nog wel eens goed afvallen als ze zich erin verdiepen.

Verder is BBB een gigantische marketingmachine met prachtig bedachte slogans. Heb je je nooit afgevraagd waar al dit geld opeens vandaan komt? Ik ga geen uitspraken doen over waar het vandaan komt, want dat weet ik niet, maar ik vind het wel heel bijzonder hoeveel geld deze partij heeft voor alle marketing die zij doen. Jassen, borden, spandoeken, sjaals… Noem maar op. Zelf werk ik in de marketing, dus ik weet wel het een en ander van de kosten voor dit soort producten, en daar gaat echt wel geld in om. Dit is eerder wat je verwacht van een partij die al veel langer op zijn plek zit en daar al de nodige middelen voor heeft (inclusief goede marketeers, die overigens ook niet goedkoop zijn).

Patty
Patty
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Patty

Wat mij betreft is BBB echt het CDA 2.0. Het stemmen in de Tweede Kamer is apart, naar mijn mening. En bij wat er door BBB landelijk gezegd wordt op een aantal punten krab ik me ook echt bij achter de oren.

Het enige dat ik je mee wil geven is; verdiep je goed in waar je op stemt en lees ook zeker het partijprogramma goed door. Ik zeg natuurlijk niet dat je dit niet al gedaan hebt – je bent een slimme dame, maar toch wilde ik dat nog even kwijt. 🙂

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Patty

Op welke partij gaat u stemmen?

Patty
Patty
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De PVV. Ik weet precies wat ik aan ze heb, en het programma was lekker duidelijk. Weet u het al?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Patty

Ik weet heel zeker waar ik niet op ga stemmen en dat zijn alle huidige coalitiepartijen.
De rest laat ik in het midden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Patty

De meeste mensen geven meestal niet zo snel toe dat ze PVV stemmen

Patty
Patty
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Nee klopt. Maar ik ben van mening dat een vrije discussie over politiek gewoon mogelijk moet zijn zonder dat iemand gelijk maar gedemonstreerd moet worden. Laat ik dan zelf gewoon een voorbeeld geven door wel gewoom in gesprek te gaan.

Komt u van één van de coalitiepartijen? Het lijkt mij ook lastig om te kiezen nu op dit moment als u het nog niet zeker bent. En vooral niet mocht u van één van die partijen komen.

Winnie
Winnie
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Patty

Daarbij is Wilders een oude rot in het vak,en nooit van zijn standpunt afgeweken.Ik geef het je te doen.Respect!. Mijn stem gaat naar hem.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Winnie

Hij verdient m.i. inderdaad alle respect.
Hij zegt zinnige dingen (trouwens veel van zijn 2e kamer leden ook).
Dat de partij op basis van het dictaat van Rutte (vanwege een persoonlijke grief) buitengesloten blijft worden is totaal ondemocratisch.

Patty
Patty
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dat is het ook. Maar als ik andere mensen moet geloven is de heer Wilders de ondemocratische persoon hierin omdat hij geen ledenpartij heefd – ondanks dat mensen op hem zijn punten kunnen stemmen! Uitsluiting is prima democratisch mits dit door een democratische ledenpartij ook is besloten door de leden… (In dit geval GL die nog even een schepje op Rutte’s dictaat doet).

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Patty

Het verschil is dat de PVV louter op basis van de grief van de drs. en zijn dictatoriale heerschappij over het kartel is en blijft uitgesloten.
Als bv GL dat via hun leden beslist, OK. Dom, maar dat mogen ze wat mij betreft.
Het dictaat van Rutte, dat is onbehoorlijk en ondemocratisch.

Patty
Patty
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dat ben ik zeker ook met je eens. Het is een totale schijndemocratie zo langzamerhand….

Patty
Patty
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Winnie

Klopt, Winnie! Hij is heel consistent. Dat valt van veel andere partijen helaas niet te zeggen. Ik denk dat je stem op de PVV zeker goed terecht komt. 🙂

Winnie
Winnie
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Patty

Denk het ook Patty.Dank voor je reactie.

Reeny
Reeny
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Moeilijke keuze.
Strategisch kiezen. PVV is groter dan FvD.
GL/PvdA zal wel veel stemmen krijgen dan FvD, dus alhoewel ik op FvD wil stemmen, kan ik dus beter (strategisch) op PVV stemmen (?)

Vin1
Vin1
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Reeny

Maakt vior 1e kamer niet zoveel uit. Daar wordt geen tegering gevormd. Voor de 2e kamer is het wel van belang want als pvv de grootste wordt dan mogen zij het voortouw nemen in de formatie.

TIP. Breng aub nooit een blanco stem uit. Fit geeft de tellers (doorgaans ambtrnaren van d66 en PvdA) de mogelijkheid elk gewenst vakje aan te kruisen. Wil je toch protest laten voelen zet er dan een groot kruis door. Maar beter fvd of pvv natuurlijk

Patty
Patty
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Vin1

Ik ben het niet met je eens dat dit niets uitmaakt; meer statenleden van een partij betekent ook meer stemmen voor in de eerste kamer. Dus er kan wel degelijk invloed uitgeoefend worden als je een grotere 1e kamer fractie heb.

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Och Maaike toch. een sten op BBB is een stem voor het CDA

Stefan
Stefan
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

‘Voor zover hier al recht geldt, is dit het recht van de sterkste’. Als dat het geval is dan kom ik toch weer uit bij de vraag: bent u bereidt om te vechten? En dan bedoel ik vechten. Over BBB: die praat inhoudelijk mee over een non-probleem. Dan weet ik het resultaat wel..

Laatste aanpassing 7 maanden geleden door Stefan
J-P
J-P
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Alles wat met stikstof te maken heeft moet stoppen. Als Rutte bij het melkquota was gebleven hadden we deze ellende niet gehad maar dan waren het andere ondernemingen waar het om draaide. Alles wordt nu qua landbouw, veeteelt, visserij bij de ondernemer ontnomen en de regering wil het liefst dat het uit Nederland verdwijnt, kopen het in het Buitenland, want zijn wij een CO2 schoon land, als de grote producer c.q. inkoper maar genoeg verdient over de rug van de burger want die moet het ophoesten. Wat je niet ziet is er niet. Is ook belachelijk dat Schiphol de boeren uitkoopt voor hun vergunningen, we blijven dan met dezelfde ellende zitten er veranderd niets.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J-P

De enige ellende waar we écht mee zitten is al jaren een dysfunctioneel kabinet.
Met een góed, evenwichtig en voor de toekomst doordacht beleid was er geen toeslagenaffaire, geen ‘Groningen’, geen stikstofbedenksel, geen autonomieoverdracht naar Brussel, geen ‘verdragen’ bij het kruisje tekenen, geen onderwijsdebacle, geen extreem belachelijk hoog inwilligingspercentage voor ‘nieuwe Nederlanders’ en dus als gevolg geen of een veel mildere woningnood, geen tekorten in de rechtspraak en bij de politie, de zorg…. Ga maar door.
Al wat we horen is de schuld leggen bij de ouderen, de zg. vergrijzing. Laat u niets wijsmaken.

Realist1966
Realist1966
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

De schuld kan hooguit bij de ouderen worden gelegd als het gaat om stemgedrag.

Berend
Berend
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Hoezo?

Winnie
Winnie
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Berend

Idd Hoezo. Veel mensen die niet gaan stemmen realiseren zich niet,of zijn zich er onverschillig over dat wanneer je niet stemt,je stem toch naar de grootste partij gaat. Op deze manier heeft VVD al veel stemmen binnen gehaald in het verleden.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

U bedoelt dat met name links hun ouders, opa’s en oma’s, oudere tantes en ooms actief probeert te beïnvloeden (doe het voor ons en uw kleinkinderen) om op links te stemmen? Desnoods met geronselde volmacht?
Mede daarom, omdat er bij verkiezingen allang geen evenwicht meer is in de links/rechts stemmers omdat rechts gedesillusioneerd heeft afgehaakt, is het zo belangrijk dat met name de afgehaakten toch gaan stemmen.

Anneken
Anneken
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

De invloed van het WEF is het probleem.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Door verstrekte subsidies zijn activistische groeperingen zo goed als in dienst van de regering. Die kan zich achter de door activisten afgedwongen rechtzaken achter schuilen en toch hun ideologie uitvoeren. Elke coalitie met Rutte en Kaag is ongewenst. Een uiterst linkse coalitie is helemaal uit den boze en dat zal de reden zijn dat er nog ruim op VVD gestemd wordt al is het verschil met PvdA steeds kleiner. Nieuwe rechtse partijen trekken niet een lijn, zijn niet altijd echt rechts en dat zal winst voor links opleveren,vrees ik. If you can’t beat them join them, wat Rutte doet. De enige kans voor veranderingen krijg je alleen door de grootste oppositie partij nog groter maken. Die staat nu buiten de lijnen geparkeerd maar door de grootste te worden kan toch moelijk genegeerd worden. Telkens blijkt dat dat niet lukt omdat de kiezer bang is voor veranderingen en een grote deel van mijn generatie heeft het nog altijd te goed en niet persoonlijk geraakt wordt om voor onnodige onrust te zorgen. Verkiezingen zijn door manipulatie voor en achteraf eigenlijk een act voor de bühne. Toch maar doen als is de kans voor echte verandering vrij miniem.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zeker doen. Zelfs vanaf de zijlijn is een enorme oppositie altijd goed. Lees ook mijn reactie bij Reeny.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Beste Ni28,

Het probleem met de huidige non-populistische/populistische politiek is, A) dat het een idiote tegenstelling is, want zie het in verkiezingstijd maar toezeggingen en ferme taal regenen. Iedereen die in een democratie macht wil vergaren door verkiezingen zal ‘populist’ moeten zijn, anders werkt die kiezersgunst niet.

B) door alles wat brrr, eng, abject, niet in je straatje past etc. tot ‘populistisch’ te bombarderen, wordt het cirkeltje van getrouwen alleen al uit noodzaak steeds eenvormiger. Zie hier de onder de drs. totaal inwisselbare partijen. Daarvoor heb je an sich geen bijbeldikke regeeraccoorden voor nodig, want ‘non-populistisch’ met een ‘verantwoordelijk’ (doorgerekend?) verkiezingsprogramma gaat toch kwartetten met hun spijkerharde principes om uit te komen bij de grootste gemene deler.

En laat die nou telkens een samenvatting zijn diverse WEF- en EU-opstelletjes zijn.

Beginsellozen zoals de drs. gedijen opperbest roerend in dit steeds slappere soepje.

Rechts/links/’maatschappelijk midden’: het zijn totaal achterhaalde begrippen. Beter om populisten als term te reserveren voor volk dat graag wil mee hobbelen met hetgeen al jaren geleden in Brussel en omstreken uitgelobbied is en non-populistisch voor de goegemeente, die er nog wat eigen ideeën op na wenst te houden.

Wil dat laatste iets worden, dan moeten er nog wel wat stapjes gezet worden. Wat wij de komende jaren voor onze kiezen krijgen is immers al enige jaren qua beleidsrichtingen done & dusted.

N’ayez pas peur Madame, ce ne sont que des gueux.

Een voornaam EU-complex in Brussel heet ook het Berlaymont, je had het kunnen weten!

Beppie Anemaet
Beppie Anemaet
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

BBB heeft geen probleem met gedwongen uitkoop van boeren. Zie
motie 30252 nr54.
En die partij werpt zich op als “beschermer” van boeren. Zo zijn er op meerdere motie verkeerd, dus anti-boer gestemd.

WeBeeS
WeBeeS
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Maaike van Charante
Bernardo A.
Bernardo A.
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als het om “rechts” gaat moet ik toegeven dat ik eerder BBB zou stemmen dan JA21. Hoewel het dan ook een overweging is, om in het geheel niet te stemmen. Er is een wat charismatige lijsttrekker, die met gemak achter het kartel aanloopt. Ze wil duidelijk regeren en dat mag wat kroonjuweeltjes kosten.

En het is een nieuwe politieke partij. Met zo een snelle groei heb je weer een vuurpijl. Schiet krachtig en indrukwekkend omhoog, om daar met een luide knal en veel spektakel uit elkaar te spatten. Zagen we bij LPF (ook als Fortuijn niet vermoord was, zou verkiezingen winnen nog iets anders blijken dan duurzaam besturen). We zagen het bij de PVV, die inmiddels die kinderziekten ontgroeid is en we zagen het bij FvD, die na een turbulente start ook de ergste kinderziekten lijkt te ontgroeien.

De kern van de zaak is ook niet dat de boeren en de vissers kapot worden gemaakt, maar dat heel het land kapot wordt gemaakt. Na de boeren en de vissers is de industrie aan de beurt (Shell is na een idiote veroordeling al uit ons land vertrokken) en daarna…, wat dan volgt. Wellicht huiseigenaren,

Punt is, dat deze zwaar destructieve coalitie moet worden gestopt. De oppositie heeft prima kaarten daarvoor, maar moet de handen ineenslaan in een alliantie (geen fusie) die met een gematigd plan komt.

Eendracht maakt macht. Alleen, probeer dat een rechtse partij meer eens aan het verstand te brengen.

Laatste aanpassing 6 maanden geleden door Bernardo A.
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het zijn de provinciale staten maar, hè.
Ik verwacht er niet veel van. Maar ik zie de problemen dit jaar wel verder oplopen. De problemen met de boeren, met de migratie, monetair, energie, het woningtekort, de oorlog.
Volgens mij gaat het serieus spannend worden. Geen enkele regering gaat hier op korte termijn een oplossing voor vinden, zeker niet de huidige coalitie. Dus wat staat ons te wachten?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Een bloedbad als het aan D66 Gl en PvdA ligt, en niet alleen onder boeren en vissers.

Aljosja Seijsener
Aljosja Seijsener
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk! Het wordt of PVV, of ook maar BBB stemmen. Het wordt de hoogste tijd dat dat VDD- en D66 gajes een halt wordt toegeroepen.

Patty
Patty
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Aljosja Seijsener

Kan u aanraden beide verkiezingsprogramma’s te lezen. Of om in ieder geval het Kieskompas in te vullen. In mijn provincie staan BBB en de PVV ontzettend ver van elkaar af met punten. Dat soort verschillen zouden zeker mee kunnen wegen in uw beslissing waar u op stemt.

Aljosja Seijsener
Aljosja Seijsener
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Patty

Waar het mij vooral om gaat is dat dat gajes van D66 en VVD wat claimt de fatsoenlijkheid zelve te zijn, flink op zijn lazer krijgt bij de aankomende verkiezingen.

Patty
Patty
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Aljosja Seijsener

Dan zou ik gaan voor een partij die haarzelf al bewezen heeft door kinderziekten heen te kunnen groeien. Bij Forum klapte ook alles binnen die 4 jaar van de PS. Ik zeg niet dat dit bij BBB ook zo gaat, maar ze worden wel erg snel erg groot en dat geeft de mogelijkheid tot spectaculair klappen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Net nu er een vergunningenstop in Noord Brabant is afgegeven.
Denk dat er toch wel een schokgolf door het land is gegaan.
Voor de details:
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4174457/dit-zijn-de-belangrijkste-stikstofmaatregelen-en-gevolgen-tot-nu-toe

Joop Visser
Joop Visser
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat u zich verschrikkelijk vergist in BBB. Er is geen stikstofcrisis, maar zij gaat daar wel in mee. BBB gaat meebuigen met de macht, net als JA21. Zij vertragen wellicht wat, maar fundamenteel zal er niets veranderen.

Jealvin
Jealvin
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Fvd is de enige partij die de problemen echt lijkt te doorzien, durft te benoemen en met alternatieve oplossingen komt voor zover ik het kan zien.

Antoinette
Antoinette
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

We worden aan een stuk door bedrogen en voorgelogen door onze bestuurders.
Luister ook naar dit gesprek van De Nieuwe Wereld met de mannen van het WOB Team. Je mond valt open.

Jos
Jos
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

Helemaal geluisterd, de eerste 10 minuten zijn een beetje saai, maar dan zijn er een paar verrassingen of beter gezegd, bevestigingen voor Opiniez lezers.
Hopelijk komt de aankondiging die de heren doen m.b.t de volgende onthulling nog voor 15 maart. Luisterzelf en deel!
Deze heren doen wat onderzoeksjournalisten zouden moeten doen, maar ja, we meer propagandisten met een journalistenpas dan journalisten die die regering controleren. Journalisten controleren vooral de inhoudelijke oppositie.

Laatste aanpassing 6 maanden geleden door Jos
Heniusz
Heniusz
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als hey voor de boeren en de vissers gaat, is er dus eigenlijk maar een enkele keuzemogelijkheid… FvD! Niet voor niets intens gehaat door het voltallige kartel! Ik heb ze ook het gekonkel 4 jaar geleden nog niet vergeven!

Kees
Kees
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad, dat eindeloos doorprocederen tegen Groningers met aardbevingsschade is zo schandalig en in strijd met de tranen van Rutte c.s. om de ellende van de Groningers.
En verder maakt Omtzigt duidelijk dat de stikstofberekeningen op drijfzand zijn gebaseerd. Helaas is er geen lijst Omtzigt voor de provinciale staten. Hopelijk kan hij goed samenwerken met BBB en JA21.

AAA
AAA
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

‘……..voor de zoveelste keer ongekend onrecht’. Precies. En dat kan, net als bij pesten, gewoon doorgaan. Het zal ook blijven doorgaan, zolang de grote meerderheid het laat gebeuren. Jammer dat oproepen tot bekering onder de censuur van Opiniez vallen. Als de bodem ziek is helpt andere beplanting niet.

J. C. Th. Köhler
J. C. Th. Köhler
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“In Den Haag zijn de bedriegers aan de macht.”

Wie in Den Haag aan de macht zijn, zijn de Kamerleden van de coalitiepartijen.
ZIJ zijn het die door consequent met Vak K mee te stemmen het bedrog van boeren, burgers en buitenlui in stand houden.
Het belangrijkste demagogische instrument is de zgn. fractiediscipline. Kamerleden kunnen niet meer zonder “Last”, zoals in de Grondwet verankerd is, hun stem uitbrengen. Alle Kamerleden van de coalitiepartijen, worden verondersteld mee te stemmen met hun fractievoorzitter.
Als je die stemmingen enigszins democratisch wilt maken, moeten ze individueel én anoniem zijn. Dan gelden de stemmen per Kamerlid en niet meer per fractie. Dan kan elk Kamerlid zijn eigen stem uitbrengen, ongeacht of de fractie er anders over denkt. Het Kamerlid dat er anders over denkt, krijgt dan het recht zijn EIGEN stem uit te brengen, niet die van zijn fractievoorzitter.
j.c.th.kohler@ziggo.nl

Daan van der Keur
Daan van der Keur
6 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben heel eerlijk gezegd wel een beetje totaal klaar met Nederland. De waanzin heeft echt toegeslagen in de hoofden van onze politici. Zonet kwam iemand die op bezoek was geweest bij haar dochter + schoonzoon op Bonaire haar planten weer ophalen bij mijn moeder. Daarna dacht kom laat ik eens kijken of er een vacature voor Technisch Onderwijs Assistent is op een middelbare school op Bonaire. En jawel dus ik heb meteen gesolliciteerd en als ik de baan krijg vertrekt deze jongen tot aan zijn pensioen naar Bonaire. Geen gezeik meer, vrolijke mensen, altijd mooi weer toedeloei!!!

AAA
AAA
6 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Kleine rondjes kun je daar maar rijden hoor. Beetje als een hamster in een looprad..🐹

78
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen