EU lanceert Green Deal Industrial Plan: een doos van Pandora

Grabbelton van 662 miljard euro


 
De EU heeft het Green Deal Industrial Plan gelanceerd: een blinkende grabbelton vol nieuwe subsidies en belastingvoordelen om de groene industrie te verwennen en de concurrentie met de VS aan te kunnen gaan. De groene snelweg naar economische zelfmoord wordt hiermee verbreed. Maar hier en daar komt men er gelukkig achter dat deze transitie een duur en onhaalbaar sprookje is, schrijft dr. Ferdinand Meeus.

De Europese Groene Energie Transitie, drie jaar geleden op 11 december 2019 door de Europese Commissie is aangekondigd, heeft als hoofddoel om Europa als eerste continent op de planeet ‘klimaatneutraal’ te maken. Dat betekent een klimaatdoel van netto zero-CO2-emissie in 2050. Met als een soort tussenstap 55% reductie van CO2-uitstoot tegen 2030. Dat de Groene Energie Transitie een snelweg is naar economische zelfmoord heb ik hier al enkele keren uitgelegd. Met groene onbetrouwbare wiebelstroom kan je geen economie laten draaien. Ook het kostenplaatje voor energie zal verdubbelen.

 

Nieuw plan

Er is nu dus, na drie jaar, ook een plan uitgewerkt door de Europese Commissie. In Europa duurt het namelijk drie jaar om in te zien dat louter een aankondiging om naar nul CO2-uitstoot te gaan tegen 2050 niet automatisch werkelijkheid wordt. Vandaar dus nu een echt plan dat onlangs op het jaarlijkse congres van het World Economic Forum (WEF) in Davos werd aangekondigd door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Ze hield haar speech op 17 januari 2023, een paar weken nadat in de VS de Inflation Reduction Act door het Amerikaanse Congres was goedgekeurd. Een plan met een American style bazooka van financiële voordelen om de productie van Groene Energie naar de VS te lokken.

 

Extra belastingvoordelen voor “Made in USA”

In de VS is de Groene Energie Transitie nog niet in federale wetten gegoten zoals in Europa, maar Joe Biden heeft met de Inflation Reduction Act (IRA) een wettelijk kader geschapen voor extra subsidies en extra belastingvoordelen voor een hele reeks van groene technologieën. De IRA is ingegaan op 1 januari 2023. Daardoor wordt in de VS de productie van windmolens, zonnepanelen, warmtepompen, biomassa, biobrandstoffen en batterijen ondersteund met heel veel dollars. Ook privépersonen kunnen tot maximaal $7500 krijgen als ze een elektrische auto kopen made in USA.

De IRA heeft ook een apart hoofdstuk over subsidies en taksvoordelen voor de groene recyclingindustrie en voor groene energieopslag. De totale groene IRA-honingpot bevat ongeveer 369 miljard dollar. Vandaar de reactie van Europa om ook met geld te gooien om te verhinderen dat de groene industrie naar de VS verhuist.

 

Groen Plan EU-Commissie: dat mag wat kosten

Het Green Deal Industrial Plan (zie ook de factsheet) werd op de gezellige babbel van het WEF in Davos met de nodige toeters en bellen voorgesteld door Ursula von der Leyen aan een publiek van miljardairs, bankiers en ook wat uitverkoren regeringsleiders. Ursula sprak ook rechtstreeks de Grote Leider van de WEF toe met – naast de standaardopening “Ladies and Gentlemen” – de gezegende woorden “Lieber Klaus”. Ursula von der Leyen was namelijk apetrots dat er eindelijk, drie jaar na de aankondiging van de Europese Green Deal, een echt (papieren) plan is om de industrie en de lidstaten te helpen om tegen 2050 naar zero CO2-uitstoot te gaan.

Haar plan is nog het best te vergelijken met een mooi gekleurd PowerPoint-verkooppraatje van een dure consultancy-adviseur. In het kort: veel verpakking zonder praktische inhoud. Maar het WEF-publiek hoorde het allemaal maar al te graag aan, want Von der Leyen strooide wel heel vlot met extra groen geld. Zomaar op te rapen via de juiste groene projecten. De meeste toehoorders hoorden de honderden miljarden euro’s al binnenstromen. Hoofdzakelijk te betalen met ons eigen belastinggeld.

Het Green Deal Industrial Plan is in Ursula’s ronkende woorden “een van de grootste industriële transformaties aller tijden”. Het plan vermeldt dat 35-40% van de werkende burgers getroffen zullen worden door de transformatie en dat die burgers nieuwe skills moeten leren om zich aan te passen aan de Nieuwe Groene Wereld.

 

‘Wondermiddel’ groene waterstof

Een maatschappij met een economie zonder CO2-uitstoot is totaal anders dan de huidige wereld waarin we leven. Vandaag is energie in Europa 24/7 beschikbaar dankzij fossiele brandstoffen en kernenergie. In een Groene Wereld die hoofdzakelijk draait op onbetrouwbare zon- en windenergie is dat niet zo. De huidige batterijtechnologie om energie op te slaan zorgt hoogstens voor een paar dagen back-up. Het nieuwe wondermiddel groene waterstof zal altijd een sprookje blijven.

Maar voor bedrijven en regeringen die in groene waterstof willen investeren opent zich wel een nieuwe bron van Europese subsidies. Dankzij die subsidies wil een aantal landen zelfs groene waterstof gaan produceren in de Afrikaanse woestijn om dan via speciale schepen dat ‘wondermiddel’ naar Europese havens te brengen. Dat er 80% van de energie-inhoud verloren gaat en dat men een uiterst gevaarlijk brandbaar en ontplofbaar goedje transporteert (denk aan de Hindenburg-catastrofe, denk aan de Challenger-ramp) is nog niet echt doorgedrongen tot de Europese beleidsmakers en regeringsleiders. Die laatsten worden verblind door de miljardenstroom van groene subsidies.

 

Zon- en windenergie maar 4%

Vandaag is de groene energie uit zon en wind amper goed voor 4% van de totale energieconsumptie in de wereld. In Europa is het ongeveer 9%. Alleen wereldvreemde ambtenaren in een gezellige ivoren Europese tempel in Brussel kunnen een industrieel plan bedenken om die 9% in Europa naar ongekende hoogtes te brengen. Ze kunnen dat echter alleen op papier en de meesten van hen zijn al lang met pensioen tegen 2050.

 

China

Een ander pijnlijk aspect van de groene energietransitie in Europa en de USA betreft China. In werkelijkheid is het kleine aandeel van groene energie in de totale energieconsumptie vandaag nog steeds voor meer dan 90% afhankelijk van producten die in China worden gemaakt. Om de snelle groei van die groene energietransitie te ondersteunen moet er dus ook veel geld worden uitgegeven om in Europa een groene industrie van de bodem af op te bouwen met bijbehorende productieketens en toevoerlijnen, onafhankelijk van China. Dat zal niet makkelijk worden. Productiekosten in China zijn fors goedkoper en zullen dat ook blijven.

 

662 miljard euro

Daarom zegt Ursula in haar speech dat het Green Deal Industrial Plan meerdere pijlers bevat, die samen noodzakelijk zijn voor succes :

  • Groene transitie in Europa moet ook de productieketens en de aanvoerlijnen van de grondstoffen omvatten.
  • Er moet meer geld komen voor groene energietransitieprojecten via de reeds bestaande Europese fondsen.
  • Er zijn minder regels nodig om de transitie te versnellen.
  • Er komt nog meer groen geld via een nieuw apart nog op te richten fonds.
  • Nieuwe ‘groene’ skills die nodig zijn krijgen ook extra groene financiering.

Samengevat: het mag wat kosten, een totaalbedrag van 662 miljard euro. Welteverstaan van ons eigen belastinggeld, dat wordt uitgegeven door niet verkozen,  maar wel vetbetaalde ambtenaren van de Europese Commissie. De pensioengerechtigde leeftijd van EU-personeelsleden is 66 jaar. Over een paar jaar is Ursula von der Leyen (geboren 1958), met een huidig loon van ongeveer 36.000 euro per maand, met pensioen. Dan kan ze samen met de kleinkinderen van haar zeven kinderen lekker smullen van krekels en wormen om haar carbon footprint te verminderen. Ook klimaatpaus Timmermans (geboren 1961) kan spoedig genieten van een ruim Europees pensioen. Tot zover het goede nieuws.

 

Doos van Pandora

Ik hoop dat de opvolgers van Ursula en Frans dan het tij nog kunnen keren. Ook Oost-Europa, Zweden en Italië zullen zeker nog hun stemmen laten horen om het Groene Industriële Plan in de komende weken en maanden aan te passen. Er bestaat namelijk een groot gevaar dat het Plan een doos van Pandora zal openen, waarbij lidstaten zich dood gaan concurreren via staatssteun om groene industrie naar hun land te lokken. Ik verwacht dat tegen 2030 het technisch en economisch falen van de groene energietransitie langzaam duidelijk zal worden, naeen paar pijnlijke black-outs en ook door een tegenbeweging vanuit de industrie en vanuit de financiële sector.

 

Duitsland: Rettet unsere Industrie

In Duitsland is de groene energiecatastrofe al duidelijk geworden door het heropstarten van bruinkoolwinning (anders geen stroom en geen verwarming). Daar is er al een tegenbeweging vanuit de industrie gestart ondersteund door wetenschappers die pleiten voor minder klimaathysterie en meer klimaatrealisme. Hun gezamenlijke motto is: Rettet unsere Industrie.

Ook in de financiële sector begint men in te zien dat investeringen in ‘groene projecten’ geen financiële meerwaarde brengen. Alleen via kunstmatige subsidies valt er nog iets te verdienen. Groene Energie kan alleen overleven via allerlei vormen van staatssteun, niet bepaald een goed argument voor de Europese vrije markt.

 

Stoppen met beleggen in net zero klimaatprojecten

Vanguard is een van de grootste privé financiële vermogensbeheerders ter wereld. Het Amerikaanse bedrijf heeft in december 2022 aangekondigd dat ze stoppen met het beleggen in climate net zero projecten, omdat de financiële rendement van zulke investeringen lager is vergeleken met de normale investeringsstrategie van Vanguard. Vanguard heeft een totaal belegd vermogen van ongeveer zeven biljard dollar. Het geld komt van pensioenfondsen, verzekeraars en privépersonen, waarvan er zeker een paar aanwezig waren in Davos.

 

De nabije toekomst

Op korte termijn kan worden voorzien dat de VS en Europa afstevenen op zinloos tegen elkaar opbieden met subsidies, belastingvoordelen en andere creatieve staatssteun om de groene industrie te lokken. Ook binnen Europa zullen de lidstaten onderling de strijd aangaan om het geld. Daarover gaan we alles horen in de komende weken en maanden. De winnaars zijn natuurlijk de toehoorders in Davos, die kunnen kiezen tussen de landen waar ze de meeste financiële voordelen krijgen.

Zoals altijd zijn het de hardwerkende burgers die uiteindelijk opdraaien voor de groene onzin.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

1) Niemand weet waar in Nederland de benodigde 60.000 of meer windturbines moeten komen staan. Er zijn er nu ongeveer 4000, het merendeel op zee. Voor een goed rendement moet er 1 km ruimte zijn tussen windturbines. Achter de windturbine in de windrichting is een strook van tientallen kms luwte. Dit betekent dus ook dat de windturbines op zee (meestal westenwind) het land opwarmen, omdat er boven land minder wind is. Dit is al gemeten door het KNMI (“Windparken mengen zich in het weer”).
2) Nu wordt groene energie gesubsidieerd door een toeslag op fossiele energie. Naarmate het gebruik van groene energie toeneemt, zal het moeilijker worden om het verschil in kosten te subsidiëren. Het gevolg zal zijn doorberekening aan de eindconsument en verlies aan koopkracht en concurrentiepositie.
3) Maar het ergste is dat al die 662 miljard geen enkele invloed op het klimaat zal uitoefenen. Nu stoot de EU 10 % van alle fossiele CO2 uit, met de 662 miljard impuls zal dat misschien dalen naar 9 of 8 %. De rest van de wereld zal nog steeds 90 % uitstoten en waarschijnlijk meer, want China en India gaan nog honderden kolencentrales bouwen, want ook daar willen de mensen meer welvaart en daar heb je nu eenmaal energie voor nodig.

J-P
J-P
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Kost honderden mensen hun inkomen, de zee is zeker geen natuurgebied!, oh nee dat is het niet want alleen wanneer de staat zegt dat het een natuurgebied is , komen er geen windmolens. Nee dan doen we alles vol zetten met zonnepanelen. Dag subsidie. Is niet recycelbaar, net als de windmolens, die begraven we in de grond, weg subsidie. Stop toch met het weggooien van onze belasting centen

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ondertussen komen de koude records van overal ter wereld binnen. In de VS bijvoorbeeld:
New Hampshire’s Mount Washington overnight recorded a wind chill – a measure of how the combined effect of air and wind feels to the skin – of minus 108 degrees Fahrenheit (-78°Celsius), which appeared to be the lowest ever in the United States. The air temperature at the peak reached minus 47 degrees F (-44 C), with winds gusting near 100 miles per hour (160 kilometers per hour), according to the Mount Washington Observatory.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik was die in China vergeten:
Over the past two weeks, polar vortex-induced freezing weather has seen all-time cold temperature records tumble across Central and Eastern Asia. This included China’s coldest temperature ever. On January 22, Mohe in the country’s northernmost Heilongjiang province recorded a chilly -53°C/-63.4°F, the lowest temperature ever measured in China.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Biden doet Trumps America First na en niemand verhoogt de stem zoals bij Trump het geval geweest is. Von der Leyen spreekt de menigte in Davos toe met Ladies and Gentlemen terwijl hier geachte aanwezigen ingevoerd wordt. Hypocrisie leeft. En dan de Green Deal als onderdeel van de Great Reset oftewel het einde van onze civilisatie zoals we die kennen. Terug naar de stenen tijdperk en ons aanpassen aan primitievere volken door het enorme migratie import als de basis van de grote plannen en natuurlijk het klimaat naar onze hand zetten. Met de explosief groeiende populatie wordt tegelijk de economie afgebouwd. Ondanks de gemalen krekels betekent dat onbetaalbare levensonderhoud, honger en onvrede uitmondend in geweld. Het geheim van verdwenen civilisaties zal hierdoor steeds zichtbaarder worden totdat wij die zullen navolgen. De redding wordt dan het einde. Het zou zomaar kunnen gebeuren.

Peter
Peter
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Met de oorlogszuchtige Duitse Von der leyen aan het roer in Brussel zou het hele Green Deal Industrial Plan wel eens met 1 aanval van Putin in de prullebak kunnen komen ,die dwazen hebben geen idee wat een kernmacht kan aanrichten ,de ene sanctie na de ander , het sturen van millitair matrieel en vliegtuigen ,het kakelen over een oorlogsverklaring aan Putin door die domme Bearbock, ze hebben werkelijk het verstand van een makreel ,ze vergeten een ding ,Putin heeft niks te verliezen ,en laat zijn landgenoten echt niet nog een keer afslachten ,en gelijk heeft hij.

Bethje
Bethje
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ze hebben weer wat en het mag wat kosten, die ongekozen lieden van de EU
Sanctie pakket tegen Rusland nr 26 in werking gesteld, nu tegen diesel, wie is de pineut…de burger. Belastingdruk, voedsel, energie en de gekheid over het klimaat, loopt de spuigaten uit . Maar daar hebben von der Leyen en Timmermans geen last van.

J-P
J-P
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als men nu eerst eens de subsidies afschaft en die grote bedrijven eens hun eigen boontjes te laten doppen inplaats van de burger overal voor op te laten draaien zo ging het vroeger ook. Als je hoofd qua bedrijf niet overeind kon houden deed je het niet goed. Verder dat geld gebruikt om Nederland te gaan onderhouden qua wegen, bruggen e.d. land/luchtmacht, zorg dan wordt het weer de goede zorgstandaard die wij altijd waren

Ben Steijn
Ben Steijn
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Mee eens. En dat berekenen van die 662 miljard wordt, net zoals de Quntitatieve Ease en European Stability Meganisme, gedaan op de achterkant van een sigarendoos:
662 milj. gedeeld door de werkende EU bevolking ( zeg even: 340 miljoen ) = +/- 2.000 Euro per belastingbetaler. Dan kijkend naar hun eigen inkomen en concluderend: ” Moet kunnen”. Echt: ZE DOEN MAAR WAT! Compleet gebrek aan realisme.

De Dertiende
De Dertiende
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Eerlijk gezegd heb ik er met alle liefde 2000 euro voor over om de eu ten onder te zien gaan. Als dit de definitieve doodsklap zou zijn, was ik direct voor!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ook gelezen?
Alles wordt duidelijk voor de goede verstaander:
“De Oekraïense bodem is een goudmijn: onder de befaamde vruchtbare ’zwarte aarde’ liggen 21 van de dertig kritieke grondstoffen die volgens de Europese Unie van essentieel belang zijn om de green deal te doen slagen”:https://telegraaf.nl/t/1939156125/ via
@telegraaf

Ben
Ben
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is verbaasinwekend dat China nog steeds gezien wordt als goedkoop lonen land.

Als je naar China gaat en een goede tender hebt geschreven zijn de Chinezen totaal niet goedkoper, vergelijkbare prijzen.

Je ziet veel bedrijven uit China vertrekken omdat ze dezelfde reden aanvoeren.

Europa heeft alles weggegeven en wil niet inzien dat lokaal voor lokaal nodig is om te overleven.

Nederland zelf heeft totaal geen infrastructuur meer om te overleven. Ambacht mensen zijn de goot in getrapt terwijl die het geld altijd hebbegemaakt en het land groot.

Nu zie je de gevolgen, geen leger en een stapel problemen dat zijn weerga niet kent. Problemen die op te lossen waren of voorkomen zouden zijn geweest als men de infrastructuur niet haf afgebroken en alle maak industrie in de nek aangekeken.

Het is normaal dat mensen die iets maken meer verdienen dan mensen die niets maken, anno 2023 is het omgekeerde een feit.

Terwijl Kennedy in de jaren 60 NASA bezocht toen ze bezig waren met de eerste reis naar de maan kwam Kennedy tijdens dit bezoek een schoonmaker tegen. Hij vroeg belangstellende wat de man deed. de man antwoorde, ik zet een man op de maan meneer. Waarop Kennedy verbaasd reageerde hoe bedoelde u dat? Waarop de man antwoorde, nou ziet u zonder mijn werk dat ik schoonmaak kunnen de andere mensen zich niet bezighouden met wat zij goed kunnen. Zonder mijn werkt komt die man niet op de maan net als zonder alle andere mensen die hier werken het mogelijk maken voor mij om een man op de maan te kunnen zetten.

Nederland heeft gewoon de companies en vaardigheden verloren door een kennis economie te willen zijn zonder alles wat nodig is eigenlijk een maak industrie te hebben waar de kennis op kan leunen.

Ni28
Ni28
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Biden doet Trumps America First na en niemand verhoogt de stem zoals bij Trump het geval geweest is. Von der Leyen spreekt de menigte in Davos toe met Ladies and Gentlemen terwijl hier geachte aanwezigen geëist wordt. Hypocrisie leeft. En dan de Green Deal als onderdeel van de Great Reset oftewel het einde van onze civilisatie zoals we die kennen. Terug naar de stenen tijdperk en ons aanpassen aan primitievere volken door het enorme migratie import als de basis van de grote plannen en natuurlijk het klimaat naar onze hand zetten. Met de explosief groeiende populatie wordt tegelijk de economie afgebouwd. Ondanks de gemalen krekels betekent dat onbetaalbare levensonderhoud, honger en onvrede uitmondend in geweld. Het geheim van verdwenen civilisaties zal hierdoor steeds zichtbaarder worden totdat wij die zullen navolgen. De redding wordt dan het einde. Het zou zomaar kunnen gebeuren.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik stel mij een koude golf voor in Europa zoals die zich nu in de VS voordoet.
Denk niet dat wij dat gaan redden.
Interessant overigens dat je er hier zeer weinig tot niets over hoort.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wat betreft die verdwenen civilisaties denk ik dat het iets moet zijn dat in de menselijke aard is, dat we zelf op moeten lossen. Als ik zo kijk naar Frans Timmermans
heb ik wel zo een idee wat dat probleem zou kunnen zijn.

Marien
Marien
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Von der Leyen en Timmermans en de rest zijn geen goed nieuws voor de burgers van Europa.
Maar als ons land niet een keer met de vuist op tafel slaat, verandert er helemaal niks.
De burgers worden financieel uitgekleed en groepen worden tegen elkaar op gezet op basis van sociaal- maatschappelijke hierarchie en leeftijd.

Laatste aanpassing 7 maanden geleden door Marien
Daan van der Keur
Daan van der Keur
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Vroeger zeiden wij het al op school als je niets wilt doen en veel geld verdienen met onzin verkondigen dan moet je bij de overheid gaan werken cq de politiek ingaan.
Wil je wel leuk werk en zinnige dingen doen/maken dan moet je vooral niet bij de overheid gaan werken cq de politiek ingaan. De overheid en de politiek is voor de domme mensen die niets weten, niets kunnen en alles kapot maken wat goed is…..

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ondertussen, in de rest van de wereld: Exclusive: Indian refiners pay traders in dirhams for Russian oil.
Op Reuters..

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dit is de boodschap van mijnheer Meeus. We zijn in de EU als dollen geld aan het uitgeven aan een totaal nieuwe infrastructuur die zijn nut totaal nog niet bewezen heeft, terwijl de oude infrastructuur op de vuilnisbelt gaat.
Denk aan het Nederland van na de gouden eeuw. Is de gouden eeuw van Europa nu ook aan het aflopen?

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen