Het slavernij-excuus waar (bijna) niemand op zit te wachten

Politiek-correcte obsessie van activistische groepjes

Deze week reist onze minister van Financiën en vicepremier Sigrid Kaag af naar Suriname om ‘de plooien glad te strijken’ over het slavernij-excuus, dat minister Franc Weerwind wil aanbieden aldaar op 19 december. Minister Kaag, die zich naar eigen zeggen zo druk maakt over het klimaat, blijkt maar al te graag vervuilende vliegreizen te ondernemen voor allerlei zaken die helemaal niets met haar portefeuille te maken hebben. Dit terwijl een gierende inflatie de Nederlanders naar de keel grijpt. Wie zit er eigenlijk te wachten op die excuses? Jan Gajentaan over deze kwestie.

 

Bevolking Suriname

De bevolking van Suriname is de afgelopen decennia behoorlijk van samenstelling veranderd. Waar voorheen Hindoestanen en creolen (de nazaten van de ‘tot slaaf gemaakten’) verreweg de twee grootste bevolkingsgroepen vormden, zijn er nu bijna evenveel marrons als creolen. Daarnaast zijn de Javaanse en Chinese bevolkingsgroepen ook gegroeid. De marrons zijn ook ooit als slaaf naar Suriname gebracht, maar vluchtten al snel na aankomst naar het binnenland. Na een serie oorlogen kregen zij al in 1760, ruim een eeuw voor de afschaffing van de slavernij, hun vrijheid terug.

 

Creolen

Aangezien het aanbieden van het slavernij-excuus nadrukkelijk gekoppeld is aan het afschaffen van de slavernij op 1 juli 1863 in het Koninkrijk der Nederlanden, betreft dit dus letterlijk genomen alleen de creolen, dat is momenteel 16% van de bevolking in Suriname. De andere groepen hadden zich ofwel veel eerder al zelf bevrijd (marrons), ofwel ze zijn pas later naar Suriname gekomen. Tevens is het zo dat zich in Nederland een vrij grote groep Surinamers van creoolse afkomst bevindt, waaronder de minister die het excuus moet gaan aanbieden, Franc Weerwind.

 

Excuus nog zinvol na anderhalve eeuw?

Jarenlang is er door de Nederlandse regering betoogd, mijns inziens terecht, dat diepe spijt betuigen voldoende was voor het koloniaal verleden. Excuus aanbieden is immers alleen zinvol voor iets wat je zelf gedaan hebt. Als iedereen excuus moet gaan aanbieden voor zaken waar zijn of haar land in het verleden verantwoordelijk voor was, dan kunnen we wel bezig blijven. De Italianen moeten dan excuus aanbieden voor de Romeinse slavernij, de Japanners voor de slavernij bij de Birma-spoorlijn (waarvan de slachtoffers deels nog in leven zijn), Arabieren en Turken voor de islamitische slavernij (die hier en daar nog schijnt te bestaan), en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.

Naar het schijnt komt het idee om een slavernij-excuus aan te bieden vooral uit kringen in D66 en CU. Mark Rutte, in zijn oneindige drift om zo lang mogelijk premier te blijven, heeft daaraan toegegeven en bevindt zich dus nu in een wespennest. Daar komt nog bij dat minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot (CDA) die de excuustrips moest organiseren, het geheel heeft laten ontsporen in een ongeregelde bende. Dit voormalig Kamerlid is duidelijk te licht voor een ministerpost. Inmiddels zijn er allerlei radicale organisaties zoals KOZP die zich ermee bemoeien en naast de excuses hameren op miljarden aan herstelbetalingen. Uit te keren aan de nabestaanden van de slavernijslachtoffers, dus zowel in Suriname, op de Antillen en in Nederland? Wie het weet mag het zeggen.

 

Nationale Reparatie Commissie Suriname

Aan Surinaamse kant is onder president Bouterse een Nationale Reparatie Commissie geïnstalleerd onder leiding van de linkse econoom Armand Zunder. Deze commissie werkt samen met soortgelijke commissies in andere Caribische landen. Zij hebben een uitgebreid eisenpakket op tafel gelegd waar ook de nieuwe president, Santokhi, niet geheel aan voorbij kan gaan. Zunder wil dat de excuses aangeboden worden op 1 juli 2023 in het Surinaamse parlement, door de Nederlandse koning en premier. Tevens eist hij dat er over wordt gegaan tot betaling van miljarden aan ‘herstelbetalingen’.

Dit is dus het moeras waarin Nederland verzeild is geraakt door de buitengewone machtspositie van Sigrid Kaag. VVD en CDA waren daar uit zichzelf nooit aan begonnen.

 

Activistische groepjes versus de gewone man of vrouw

Door mijn relatie met een Surinaamse partner kom ik al ruim dertig jaar heel veel onder de Surinamers en ben vaak in Suriname geweest. Er is een groot verschil tussen wat je hoort van kleine, radicale stichtingen die al decennia dit debat domineren, en de ‘gewone’ Surinamer. Die heb ik nooit gehoord over een eis om excuus aan te bieden voor iets wat onze verre voorouders gedaan hebben. Overigens, 99% van de Nederlandse bevolking had niets met die verschrikkelijke slavernij te maken. Die was het domein van slavenhandelaren en plantage-eigenaren. Een heel select groepje.

 

Februaricoup 1980

Suriname heeft sinds de Onafhankelijkheid in 1975, zoals bekend, woelige tijden doorgemaakt. Er was de Februaricoup van 1980 die waarschijnlijk is uitgevoerd met steun van kolonel Valk, destijds hoofd van de Nederlandse Militaire Missie in Suriname. De functionele baas toen van Valk in Nederland, de Suriname-coördinator op het ministerie van Defensie, was ene Joris Demmink… misschien is dat wel een kwestie, waarvoor Nederland met recht en reden excuus aan zou kunnen bieden. En de dossiers opengooien, alstublieft!

Er is in 2021 een boek verschenen van Ellen de Vries waarin de rol van Valk bij de coup geminimaliseerd wordt, maar die publicatie overtuigt mij in het geheel niet. De Vries gaat uit van latere verklaringen van Bouterse en Valk zelf, die uiteraard geen enkel belang hadden bij het onthullen van de waarheid. Bovendien gaat De Vries eraan voorbij dat Bouterse bij het afscheid van Valk in de Nederlandse ambassade in Paramaribo, enkele maanden na de coup van 1980, omstandig verklaarde dat hij die coup alleen maar kon plegen dankzij Valk. Dit werd later niet alleen bevestigd door de daar aanwezige André Haakmat, maar ook door de (inmiddels overleden) Nederlandse ambassadeur Vegelin van Claerbergen. Betrouwbare bronnen dus, die de Valk/Demmink-these bevestigen.

 

Periode van welvaart in Suriname komt naderbij

Het is de afgelopen decennia een grote politieke puinhoop geweest in Suriname, mede als gevolg van de coup in 1980 en de daaruit voortvloeiende Decembermoorden van 1982. Maar, terwijl Nederland dreigt te verarmen onder het juk van de EU en een eurozone met ongekende inflatiecijfers, staat Suriname op het punt een periode van grote welvaart tegemoet te gaan. Met de gas- en olievondsten die recent zijn gedaan voor de kust van Suriname lijkt het erop dat Suriname meer olie heeft dan Qatar, en meer gas in de (zee)bodem dan Nederland ooit heeft bezeten.

Uiteraard wordt er in de wereld veel gesproken over energietransitie. Maar aangezien renewables onbetrouwbaar zijn en niet in de energiebehoefte kunnen voorzien, terwijl thorium of andere alternatieve energiebronnen nog ontwikkeld  moeten worden, lijkt het erop dat de wereld de komende twintig jaar nog afhankelijk is van fossiele energie. De Surinamers zullen er dus binnenkort warmpjes bij zitten, letterlijk, maar ook wat betreft hun financiële omstandigheden.

 

Excuusmanie

Laten we de Surinamers hun nieuwe rijkdom van harte gunnen en hopen dat ze er – in tegenstelling tot Nederland, dat het Slochterengeld uitgaf aan linkse hobby’s – verstandig mee omgaan. Laten we hen niet langer lastig vallen met de bizarre excuusmanie van een kleine groep radicalen en politiek-correct geobsedeerden in de politiek. Die zich dus zowel hier als aan gene zijde van de oceaan bevinden. Uiteraard is 1 juli 1863 wel een datum die herdacht moet worden en om bezinning vraagt. Maar dat lijkt mij vanzelfsprekend.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
47 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter109
Peter109
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Excuses maak je voor zaken die je zelf gedaan hebt. Niet voor iets wat de 17e eeuw gebeurde en als er één partij is die excuses zou moeten maken, dan is dat D66:

Excuses van D66 Kamerlid Tjerk de Groot omdat hij zo geobsedeerd is door stikstofbeleid waardoor hoe dan ook dat de helft van de boeren moeten verdwijnen.

Excuses van D66 Minister Rob Jetten voor de hapsnap uitvoering en aanstaande mislukking van de Energietransitie.

Excuses van D66 (voormalig) minister Wouter Koolmees voor het grootste aanstaande financiële debacle wat Nederland ooit gaat meemaken met het nieuwe pensioen stelsel.

Excuses van D66 kamerlid Sjoerd Sjoerdsma voor het neerzetten van Johan Remkes als alcoholist en daardoor niet goed zou functioneren als informateur.

Excuses voor de onttakeling van de Tweede kamer van D66 voorzitter mevrouw Vera Bergkamp.

Excuses van D66 mevrouw Ollongren voor het papiertje ‘Omtzigt functie elders’.

Excuses van D66 minister Kaag, die met haar nieuwe bestuurscultuur er voor zorgde het kabinet Rutte 4 het eerste kabinet Kaag werd en met miljarden smijt of het Smarties zijn.

Excuses van D66 minister Kaag, die in haar vorige functie als minister van BZ de Afganen die voor de Nederland werkten in de steek liet door ze niet te evacueren.

Excuses van D66 kamerlid Lisa van Ginneken voor haar obsessie voor absoluut gender neutrale wetten waardoor het grootste deel van de Nederlandse samenleving geschoffeerd wordt.

Excuses door D66 fractievoorzitter Jan Paternotte die politieke partijen wil verbieden die de democratie onherstelbaar grote schade toe brengen, maar nalaat om D66 onmiddellijk te verbieden. Zijn partij vormt met stip de grootste bedreiging voor de democratie.

Dan heeft excuses maken zin.

Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter109

De weg van de minste weerstand bepaald wat er gebeurd. Actievoerders zijn luidruchtig en lastig dus worden zij meteen bediend. Wij zwijgt krijgt niets voor elkaar. Helaas pikken mensen alles en zijn daarmee een makkelijke prooi.

Rob
Rob
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter109

Een Woord: GEWELDIG. !!!

Eric
Eric
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter109

Je mist er nog veel van de VVD (bonnetjes) en het CDA en Christen Unie. En inderdaad dit is nu de coalitie, maar de PvdA kan er ook wat van net als F. Timmermans.

Peter109
Peter109
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Je hebt natuurlijk gelijk, maar zo bont als het D66 van mevrouw Kaag het maakt in een relatief korte tijdspanne, is nog niet eerder vertoond.

Wil
Wil
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter109

Mooi betoog….d66 heeft een heel andere agenda, daar krijg je door hun arrogantie echt geen excuus van.

Dagelijks schofferen van de burger door d66…is tegenwoordig normaal.

Noot: dat de groot iemand fascist mag noemen en weer over kan gaan tot de orde van de dag (welk die dan ook moge zijn).

En van Meieren het woord rioolrat niet mag/ kan gebruiken……democratie ten top.

Toch best wel vreemd…de coalitie mag alles zeggen en de oppositie niet…

Hopelijk krijgt dit kabinet een fikse veeg uit de pan met de provinciale verkiezingen, voordat deze nog meer kapot gaan maken.

Het oude gezwijmel voor de verkiezingen komt eraan …hoop dat de medemens daar niet meer intrapt en de boel kan doorzien waar deze partijen mee bezig zijn…alles moet kapot!!

Andre
Andre
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het was de VOC die slaven kocht van zwarten in Afrika. Deze verkochten de slaven omdat het leden waren van vijandige stammen en die zagen ze maar wat graag ver weg reizen.
Het VOC was een private onderneming met aandeelhouders.
Pas in 1795 ging de VOC failliet en werd overgenomen door de Nederlandse staat.
Het Nederlandse volk WAS en IS nog steeds niet verantwoordelijk voor wat een klein groepje van enkele honderden aandeelhouders heeft gedaan.
Het is sowieso krankzinnig dat wij moeten dokken voor iets wat al 150 geleden is opgehouden te bestaan (de slavenhandel al 40 jaar eerder), dat is 6 generaties terug.
Is het denkbaar dat iemand die nu leeft wordt gestraft voor iets dat zijn betovergrootouder heeft gedaan?
De hele gang van zaken is schandalig en onwettig.

Henri
Henri
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

VOC? Moet dat niet WIC = West-Indische Compagnie zijn? En wat is de rol van onze onvolprezen Oranjes bij die slaven handel? De onderste steen boven, althans dat roepen al die pratende politici altijd, maar ik heb er de laatste 12 jaar geen een zien verschijnen.

En als we dan toch bezig zijn, wil ik als zuidelijke Nederlander graag excuses + financiële genoegdoening ontvangen voor het onrecht dat de 7 Provinciën de Zuidelijke Nederlanden, destijds ook genoemd de generaliteitslanden hebben aangedaan tuissen 1648 (Vrede van Münster) en het rechtsherstel door Napoleon rond 1800: uitbuiting en afpersing, onvrijheid van godsienst en slavernij daarbij inbegrepen op last van het toenmalige landsbestuur. Waar kunnen wij de Hollandse uitbuiters voor de rechter dagen?

Andre
Andre
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Ja klopt de WIC werd opgericht naar model van de VOC en kende al in de 18de eeuw een noodlijdend bestaan, werd opgeheven in 1792. Ook de WIC was een private onderneming van enkele tientallen aandeelhouders.

Bart
Bart
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Volgens mij

Bart
Bart
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Volgens mij was het de W I C die zich bezig hield met slavenhandel en niet de V O C .

Andre
Andre
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Klopt afgezien van de afkorting blijft de rest van het verhaal hetzelfde. Het is onwettig om een staat verantwoordelijk te maken voor iets dat is gedaan door privé personen meer dan 200 jaar eerder.

Wil
Wil
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Gaat enkel om geld…anders niet.

Zelfde ga je nu zien vanuit azie…..het westen is de schuld van allerlei natuur verschijnselen die daar nu plaatsvinden….lopen nu al te janken over een “herstelfonds”…daar is dat woord weer, van 30 miljard…kuch.
Hoeveel is dit, gezien hun bbp…geen idee

Evolutie is daar dan ook een vreemd woord….ijstijd ..oerknal, de jaarlijkse moesson…
Wij, als mens, zouden ons kunnen aanpassen aan de natuur….andersom gaat gewoon never werken…natuur kun je gewoonweg niet sturen.

Het vriest nu harder op de zuidpool dan enkele jaren geleden…dat heet opwarming.
Op de noordpool trouwens ook
Op de noordpool vallen walrussen in het water…filmpje van David Attenborough…wat dit filmpje NIET laat zien is dat de walrussen worden opgejaagd door ijsberen.

Terug in de evolutie…….er is een tijd geweest dat er geen ijs op de zuidpool lag…
Inmiddels is er ook bekend dat het knmi…cijfers bij heeft gesteld om aan de “grote” opwarming te voldoen…….hiemstra liegt hier over..tegen beter weten in, uit wiens hand men eet……….

Moraal van het verhaal……we leven in het heden..niet in het verleden of gelijk de toekomst voorspellen.

Suriname zal gewoon beter haar best moeten doen, en dat kan daar (zoveel potentie) …..maar moet je wel aan willen “werken” in plaats van handje ophouden, waar ze geen enkel recht toe hebben om dit te doen.

Tja me opa, me opa…zal toch geen ja zuster..nee zuster gaan worden

Het is inderdaad een schande en ook nog eens onwettig

Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte heeft zichzelf in deze wespennest gewerkt en ik heb geen medelijden met die man die al drie kabinetten lang het land aan het vernielen is. Hij mag zich premier noemen maar hij is een slaaf van Kaag en haar misdadige partij. Hij kon weten waar hij aan begint en nu laat hij Kaag nog met open portemonnee naar Suriname gaan terwijl hier de rijen voor de voedselbanken steeds langer worden. De luide gasten van enkele activistische groepen worden op hun wenken bediend en het zijn eigenlijk zij die het land regeren. De kosten voor de slavernij die zij eisen hebben zij hier al tien keer opgehaald sinds hun komst. Onze generatie heeft niets met de toenmalige slavernij te maken net zo als deze generatie slaven nazaten. Het gaat hun alleen om geld en vernedering van de blanke ras. Helaas zijn er partijen die aan meewerken. Die moeten allemal weggestemd worden. Vergeet dat
niet.

Henri
Henri
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Mooi toch, Kaag die als een echte excuustruus over haar eigen schaduw zal moeten springen om het woord “sorry” uit haar keel te persen, tegen een stel veeleisende en dwarsliggende Surinamers. Ik ben benieuwd, zou zij nu Rutte’s zoveelste katvanger worden?

Wil
Wil
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Hopelijk heeft kaag het dure vliegtuig tripje gemist en vervolgt de weg op de aloude bezem……zou de landing wel willen zien.

Kweet ff niet welke brandstof erin moet….

Deze overheid maakt meer kapot dan ons lief is….misschien een 2 persoons bezem in de kast staan of een “multiculti” bezem….daar passen er nog meer op.

Suriname kan en moet haar eigen ballen tonen …in dit land ligt veel…heel veel potentie…maar dat zal kaag een worst wezen

Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Interessant, wie van de twee is uiteindelijk de ergste?

Henk Jan Brinkman
Henk Jan Brinkman
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Heb enorme moeite met die sorry cultuur. Namens mij in ieder geval geen sorry voor iets wat mijn voorouders ( allemaal boeren) nooit gedaan zouden kunnen hebben! En weer wordt er door dit d66 kabinet clubje met geld gesmeten, terwijl er meer dan 100.000 landgenoten bij de voedsel bank lopen.

Hesa
Hesa
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het slavernijexcuus, als rookgordijn, om maar geen verantwoordelijkheid te dragen voor alle coronadoden en gewonden.
En uiteraard, de oorlog in Oekraïne.
De failliete banken, verdampte pensioenen en de introductie van de CDBC.

Wil
Wil
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Dit heeft inderdaad niks meer van doen met surinaamse slaven.

De enigste slaven die blijven “drijven’zijn wij als de netto betaler….zijnde de schuldige….kuch.

Suriname kan heel goed de eigen broek ophouden…het ontbreekt daar echt aan goede wil.

Oorlog in oekiland is het scherm waar men zich achter denkt te kunnen verschuilen….
er is 1 land die daar heel maar dan ook heel veel voordeel uithaalt…die bang is voor een “collapse “van de dollar….enkel de dollar heeft amerika in het zadel gehouden.

Dat hadden ze tig jaren geleden wel goed gedaan ( olie aan dollar koppelen)…na al het bijdrukken van fiat geld is dit niet lang meer houdbaar, china mag in yuan betalen.
Iran heeft een oliebeurs waar je ook met euro kunt betalen.

Wat de aanzet was tot nu…dat was in begin jaren ’70…..koppeling goud/ dollar loslaten.

Rusland overweegt deze koppeling terug te halen, een gouden ring wordt meer waard……..das einde dollar..einde hegemonie van amerika, die haar hand duidelijk heeft overspeeld.

De pensioenpot van nederland is al jaren een doorn in het oog van de eu……nederlanders zijn te “rijk”zelf gespaard maar toch…ff jatten.
Grootse schuld hieraan is de dnb…met haar valse rekenrente.
Straks “als het doorgaat”wordt je pensioen gekoppeld aan de beurs…..
De beurs is de speeltuin van het grootkapitaal…die gaan dus “bepalen”wat jij aan pensioen krijgt…maakt geen ruk uit wat je aan verplichte premie hebt betaald

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal niemand zit te wachten op excuses. Waar ze op zitten te wachten zijn de contanten die er mee gemoeid zijn.
Dat dit een bodemloze put gaat worden zal niemand verrassen. Waarom denk je dat ze Kaag gestuurd hebben?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

” Dat zegt Vaarnold woensdag tegen De Kanttekening. Ubuntu Connected Front wil dat de nazaten van de slaven naast excuses 40.000 euro krijgen, niet in totaal maar slechts als voorschot. “Het wordt ongeveer 20 miljard euro, als we alle zwarte Surinamers en Antillianen bij elkaar optellen.”

Zucht.

Wil
Wil
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het is te gek voor woorden…dit gebeurd gewoon onder onze neus.

Ik gooi ff wat meer hout in de kachel…….het “gas” gaat ergens anders heen, waar men geen gas nodig is…..maar men wel wil “stoken”

Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Laat de eisers zich beklagen bij de nazaten van de plantages eigenaren en niet bij het volk die niets mee te maken heeft en nooit een cent van de winsten gezien heeft. Huidige volk draagt hiervoor ook geen verantwoording het is inmiddels 2022.
En heer Rutte vraag excuses als u wilt maar niet namens het volk die het voor uzelf. De meerderheid van het volk heeft daar geen behoefte aan.

Laatste aanpassing 9 maanden geleden door Ni28
Dino51
Dino51
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Helemaal mee eens. Geen excuses namens mij want ik heb hier niets mee te maken, mijn ouders niet en grootouders ook niet. En zeker geen belastinggeld want ze hebben de afgelopen 40 jaar al meer dan 3 miljard gehad van Nederland. Wanneer stopt deze onzin.

Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dino51

Als de koning wil betalen dan van zijn eigen privé kas maar geen belasting geld.

Laatste aanpassing 9 maanden geleden door Ni28
Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Die miet DOE zijn

Youp
Youp
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De euro gaat binnen afzienbare tijd vervangen worden door een CBDC, dus het maakt allemaal niet zoveel uit. Ze smijten de miljarden er maar heen. Who cares? Om te zorgen dat straks iedereen de overstap naar de CBDC wil maken zal er wel een crisis van het een of ander georganiseerd worden. Dat kan zijn: het ruilmiddel de vernieling in inflateren, of de rente verder flink omhoog gooien zodat alle schuldenmakers failliet gaan en gevolgmatig alle banken daarna weer failliet zijn.

Verder lijkt het mij duidelijk dat de afstammelingen van de slaven beduidend beter af zijn in de Westerse wereld dan in Afrika. Dat vinden ze zelf ook anders zouden ze wel terug zijn gegaan. Ze mogen ons wel een bedankje doen.

Wil
Wil
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

cbdc zal wereldwijd ingevoerd moeten worden wil dit “verhullende” systeem gaan werken.

Het huidig monetair systeem is al veel langer kapot dan wij beseffen en is niet lang meer houdbaar.

Enig “voordeel” is dat inflatie goed is voor de staatskas (meer inkomsten uit btw en allerlei heffingen op loon etc.)

Al zullen allerlei loonsverhogingen, toeslagen en subsidie leiden tot een nog hogere inflatie en zo krijg je dus een vestzak/broekzak economie…ook wel sigaar uit eigen doos genoemd…rutte loopt niet voor niks te schreeuwen dat de lonen omhoog moeten…….loonsverhoging is schieten in de eigen voet.

Toeslagen / subsidie kunnen ten alle tijden door de overheid worden teruggedraaid.

Let goed op wat goud gaat doen ( rusland, petro dollar)…….gouden ringetje kon nog weleens heel kostbaar gaan worden.

Herstel betalingen…zijn ze in denhaag van het potje gerukt of iets dergelijks?

Suriname en haar fossiele rijkdom…….daar kunnen ze jaren mee vooruit, mits onze roverheid niet alles inpikt.

Laat ze daar gewoon aan het werk gaan…..
Mogelijkheden liggen er genoeg nu alleen nog de wil…los de corruptie op in je land voordat je ook maar 1 hand op gaat houden, onder het motto….mijn betovergrootouders zouden slaaf zijn geweest.

Straks krijgen we hier ook nog dat de in nederland wonende surinamers (wat is eigenlijk de reden geweest waarom ze hier zijn gekomen?) gaan zeggen……heey joh mijn betovergrootouder was ook een slaaf…kank ff vanguh?

D66 wil hier de geschiedenis aanpassen……..wat is gebeurd is gebeurd en kun je niet veranderen…

Zijn immers toch geen slaven meer……ik krijg ook geen vergoeding voor wat mijn grootouders is aangedaan in de 2e wereldoorlog en zeur daar ook niet om.

Bernardo A.
Bernardo A.
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De linkse kliek gedraagt zich met de dag arroganter en asocialer. Op enig moment overspeelt zij haar hand en terwijl de bevolking in toenemende mate crepeert is het niet verstandig om over (miljarden)herstelbetalingen te praten. Wat een Surinaamse delegatie dus wel doet. Afgezien van het feit dat wij de Suri’s 3,5 miljard FL meegaven bij hun onafhankelijkheid en de helft van de Creoolse bevolking overnamen, wiens luiheid hier spreekwoordelijk was, gaat een volgende herstelbetaling de Surinaamse gemeenschap in Nederland tot paria’s maken.

Het einde van alle debilisering is een forse economische crisis, gevolgd door een correctie. We zitten er dicht tegenaan. En correcties gaan vaak gepaard met nare bijwerkingen t.o.v. minder geliefde bevolkingsgroepen.

Wil
Wil
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Zoals door u aangeven…….deze politiek is steeds arroganter geworden….niemand doet er wat aan…d66 vindt dat zij de macht hebben…dankzij rutte die ons iedere dag loopt te schofferen….ik snap eigenlijk niet dat iemand zoveel kan blijven liegen zonder dat dit enig gevolg heeft.

Als volk zullen we echt moeten opstaan bij de provinciale verkiezingen…..je kunt nu al zien dat de huidige coalitie er zo snel en zoveel mogelijk doorheen wil jassen…wellicht bang voor een nederlaag bij de provinciale verkiezingen.
Hopelijk kan dan de 1e kamer veel onzinregels tegen houden EN terugdraaien…dat is nog veel belangrijker.
Dit kabinet gaat gewoon een brug te ver…zie ook de motie’s waar groenlinks, pvda, sgp in voor stemmen…stemgedrag vanuit de oppositie is ook verraderlijk.

Inderdaad..einde van deze debilisering…het nuchtere verstand ligt al jaren bij de eu op tafel…wellicht minder met mes en vork eten.

J-P
J-P
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Je kunt niet omdraaien voor wat onze voorouders hebben gedaan. Het heeft wel onze welvaart gebracht voor wat we nu hebben. Het behoort nu tot onze roets en daar kan je niet om heen hetzijzo. Dat is hetzelfde als zwarte Piet, op de drie eilanden maken ze zwarte Piet nog zwarter dan zwart, dus wat is discriminatie?

Vin
Vin
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Onze welvaart is maar voor een, welhaast onmeetbaar, minuscuul deel aan de slavernij te danken. Buiten de handel die nederland altijd gedreven heeft zijn (waren) we een noest volkje. Daarbij is de echte welvaart pas na de 2e wereldoorlog gekomen. Bovendien, de opbrengst van slavenhandel ging in de zakken van enkele families (hallo oranjes). Wellicht dat er nog wat families met oud geld zijn die nu nog profijt hebben van de toenmalige slavenhandel (wederom, hallo oranjes). De gewone man heeft denk ik inmiddels meer betaald aan o.a. Suriname en aan uitkeringen van voormalige surinamers dan dat hij er van geprofiteerd heeft. Ergo, excuses…. Nee!

Laatste aanpassing 9 maanden geleden door Vin
Wil
Wil
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Die zgn. oude familie’s gaan dat echt niet “terugbetalen”…..dat gaat simpelweg de huidige populatie doen, die hebben geen oud geld op de plank liggen, alleen een enkelband die ook wel belasting wordt genoemd.

De oranjes zijn 1 van de rijkste familie’s op deze aardkloot….die nog gewoon vanuit de staatskas een fikse jaarlijkse bijdrage krijgen.
Een gouden koets moet worden overgeschilderd…….staan slaven op…wie gaat de verf betalen ..ligt ook nog ergens een boot, wie is hier dan de draeck?

De huidige welvaart is niet aan het oude geld te danken…wel aan onze grootouders……zij waren de bouwers.

De huidige overheid zijn de slopers…..met d66 voorop.
Met klimaat gekul en herstelbetalingen…….waarom??

Een d66 klimaatdoel….is enkel een verdienmodel, bepaalde grondstoffen zullen niet eens in de gevraagde aantallen aanwezig zijn.

Heb je straks een ev kunnen kopen omdat de roverheid (eu) dit wil…heb je geen stroom om dit gedrocht van de plek af te krijgen.

Suriname heeft heel veel fossiel…gebruik dat dan ook..ik kan er met de kop niet bij dat dit land de hand gaat ophouden….ohoh mijn betovergrootouder is misschien wel slaaf geweest…..nou en

Wil
Wil
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J-P

kickoutzwartepiet…das pas discriminatie, verweven met het ziek zijn om zwarte piet maar te “onteigenen” van zijn geschiedenis….tja dan mogen die suri’s ook niet klagen….toch?
Suriname huilt kroko tranen……..laat je ballen zien ipv krokotranen

Ik wil persoonlijk geen verschil maken in de kleur van een mens…dat bepaald de mens zelf.

Het woke geneuzel over allerlei zgn. zaken mag best weleens afgelopen zijn.
Ik woon in nederland en niet in 1 of ander woki tokkie land….

Waar de vlag op de kop hangt, als protest…die ik niet mag accepteren, wat ik dus wel doe…das mijn vlag geworden.
Die zgn. “andere”driekleur doet namelijk zeer aan mijn ogen

Wel een verminkte vlag met vele kleuren van de regenboog……zelfs het zebrapad is ermee bevuild…..

Pieter
Pieter
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk niet dat het zinvol is al te diep in de geschiedenis van etische schuld te duiken. Immers, ieder volk is ergens in haar geschiedenis wel eens verkeerd bezig geweest als je de huidige maatstaven projecteert op de geschiedenis.

Déze excuses, die zoals door anderen in een vroeg stadium al gezien werden voor wat ze waren, zijn wat mij betreft een prachtvoorbeeld van het kopen van invloed onder de dekmantel van een fictieve schuld die zou bestaan voor dingen waar niemand die nu leeft schuld aan heeft.

Eenzelfde mechanisme wordt gebruikt in combinatie met de zogenaamde ‘klimaatschuld’. In andere tijden zouden dit soort mechanismen ook wel bekend staan als dekmantels voor corruptie.

Cor
Cor
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik wil graag excuses van onze Koning dat hij mijn belastinggeld opeet. En ik wil excuses van onze MP voor alle gepleegde leugens, bedriegen, manipulatie, indoctrinatie van onze bevolking. En ik wil excuses van de MSM dat er gecensureerd wordt bij het leven. En ik wil excuses van BLM dat ik gediscrimineerd wordt als blanke man. En ik wil excuses van het IPCC dat ze met valse wetenschappelijke bewijzen komen dat CO2 de grootste veroorzaker is van de niet gewenste klimaat verandering.
Ik wil excuses van de WHO en Bill Gates en het WEF voor de afgelopen 3 jaar dat ze de hele wereld hebben voorgelogen m.b.t. het gecreëerde virus die nagenoeg hetzelfde effect heeft als een griep. Daarna wil alvast op voorhand excuses van deze groep voor de komende neppandemie.

Els Schwencke
Els Schwencke
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wauw! Wat een informatie!

Vin
Vin
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Er leven nog Nederlanders die gedurende wo2 in duitsland gedwongen tewerk werden gesteld. Wat mij betreft de enige slaven die excuus en herstelbetalingen verdienen

Realist1966
Realist1966
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ben door dit gezeik inmiddels een tot racist gemaakte.

Wijze van Zion
Wijze van Zion
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als de Tweede Kamer ballen heeft, schuiven ze alles even op de lange baan. De kans dat D66 als splinterpartijtje uit de provincialestatenverkiezing komt, is gelukkig bijzonder groot…

Wil
Wil
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Wijze van Zion

Dat mogen we echt hopen….d66 is gewoon de sloperspartij geworden…..die enkel en alleen maar haar wil gaat doordrukken.

Deze partij moet echt uit de huidige politiek verdwijnen…schofferen is meer regel dan uitzondering geworden…..

Monddood maken door mevrouwtje bergkamp is ook al meer regel dan uitzondering..die mag voor mijn part morgen een functie elders krijgen.

Deze “partij” hoort echt niet thuis in deze politiek……..weg ermee.
d66 maakt alles kapot maar dan ook echt alles kapot.

Wie zijn deze “mensen”die hier op hebben gestemd….in ieder geval geen mensen die een hart hebben voor de samenleving.
Met “wie zijn deze mensen” haal ik een citaat aan door kaag uitgesproken…..inderdaad.. wie zijn deze mensen

Marien
Marien
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Die de Kom hebben ze in de canon van NLe geschiedenis de plaats gegeven van de grootste staatsman aller tijden, Willem Drees sr. Een groter schandaal is bijna niet te bedenken.

Wil
Wil
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik hoop echt dat zij hun rug gaan rechten……daar in suriname is echt veel meer mogelijk dan het simpel “handje” ophouden……kiekeboe spelen heeft nergens toegeleid, als suriname de rug recht houdt kan dit land echt floreren.

Dit land is gewoon een goede “drive” nodig…en dat weten ze zelf ook wel, maar zijn te lui om dit te doen.

Corruptie is dan ook niet echt een welkom woord……dit oplossen wel.
Corruptie wegtoveren is natuurlijk een hele opgave……beheers je geldstromen..niet alles op een rekening die vrij toegankelijk is voor iedere corrupte idioot.

Daar ligt een grote uitdaging……..het geld onder een vakkundig beheer stellen…dan gaat er in ieder geval al minder naar de corruptie toe.

Losse praatjes van een 1 of ander benoemde president is bij voorbaat al tot mislukken gedoemd…volgens mij gaat het met iedere voormalig president buitengewoon goed…?
Deze landen zijn gewoon in- en in corrupt…immers het schooien om geld gaat gewoon door

Vin
Vin
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Met een aflaat ben je er natuurlijk nog niet, al geef je elke nazaat een miljoen de volgende generatie zal zich, dan zeker, ook slachtoffer voelen.

Nyong
Nyong
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Aangezien het aanbieden van het slavernij-excuus nadrukkelijk gekoppeld is aan het afschaffen van de slavernij op 1 juli 1863 in het Koninkrijk der Nederlanden, betreft dit dus letterlijk genomen alleen de creolen, dat is momenteel 16% van de bevolking in Suriname (ZESTIEN PROCENT).
Laten we eerlijk wezen.
Als een slavenhouder een zieke slaaf had, dat miste hij een werkende persoon.
Die moest beter worden en aan het werk gaan.
Toen de slaven vrij waren had de “werkgever” geen enkele verplichting aan een zieke werknemer bijvoorbeeld een ex-slaaf. Er aren vele ex-slaven, die ook niet meer op de oude plantage wilden werken. Omdat de luiheid in de genen zit en het werk toch gedaan moest worden, werden er uit Azië werkwillige Javanen en Hindustanen binnengehaald.
Voor die is dus van een zogenaamd slavenexcuus Géén Spráke.
Toen Suriname onafhankelijk werd was hier aan het roer ene ome Joop, die zong kom maar binnen kom maar binnen. Toen kwamen ze hier met drommen.
Nu het beter gaat in Suriname met behulp van eigen grondstoffen hoeveel Suriamers zouden terugkeren? Ook de vele huisjesmelkers van Surinaamse komaf???

AAA
AAA
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi dat excuses officieel zijn gemaakt. Goed van welwillenden om dit op de agenda zetten. Had mooi geweest als er geen onrecht was geweest al die eeuwen, en nu, en later.

47
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x