Het erbarmelijke einde van de VVD

Asieldwang zet laatste restje liberalisme bij grofvuil

Het is zover: bijna 75 jaar na de oprichting is de VVD op sterven na dood. Na het door VVD-staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid  – lees: voor asielopvang – Eric van der Burg opgetuigde dwangarrangement voor gemeenten om asielzoekers op te vangen, kunnen we wel stellen dat alle liberale beginselen definitief zijn verkwanseld. Jan Gajentaan maakt de balans op en spreekt alvast de grafrede uit.


De Gajentaans: een eeuw liberalisme

Zowel mijn grootvader als mijn vader, beide Jan Gajentaan geheten, waren trouwe VVD-stemmers en conservatief-liberalen. Vóór WO2 heeft mijn grootvader waarschijnlijk op de rechtsvoorganger van de VVD, de Vrijheidsbond-LSP (Liberale Staatspartij) gestemd. Zelf heb ik ook een jaar of dertig VVD gestemd, met af en toe een uitstapje naar het sociaal-liberale broertje D66. Al met al, bijna een eeuw liberaal stemmen dus door de Gajentaans.

Hoewel Mark Rutte als stemmenkanon en langst zittende premier ongeëvenaarde electorale prestaties heeft geleverd, kunnen we wel zeggen dat hij de VVD ook van haar wortels heeft ontdaan en met zijn pluchegehechtheid – het land wordt nu feitelijk geregeerd door Sigrid Kaag – het doodvonnis heeft bekrachtigd. Each man kills the thing he loves.

 

Visieloos

De ironie van de geschiedenis wil dat ik in de tijd van de tweestrijd Verdonk – Rutte de zijde koos van de laatste en toen zelfs kort weer actief lid werd van de VVD. Mij stoorde vooral het afpakken van het paspoort van Ayaan Hirsi Ali door Verdonk. Welke liberaal gaat in hemelsnaam het paspoort afpakken van een bedreigde vrijheidsstrijdster? Rutte leek de meer sympathieke van de twee, maar al snel kwam zijn visieloosheid naar voren. Of, zoals de liberale flapuit Arend Jan Boekestijn het destijds zei: “Hij heeft geen ideeën. Dat is schokkend hoor”.

 

Methode-Rutte

Exit Boekestijn en na hem zijn er nog heel wat gevolgd. Het is de methode Rutte: zelf aan de macht blijven, anderen in het mes laten lopen, de eigen handen in onschuld wassend met geveinsde verbazing. Van verdwenen bonnetjes op Justitie – exit Van der Steur – tot de dramatische toeslagenaffaire – exit Wiebes -, Rutte offerde zijn pion op en bleef zelf zitten. Dit machiavellistische spel beheerst Rutte tot in de perfectie. Hij is een overlever pur sang, dromend van de grote internationale baan die hem tot nu toe is ontgaan. Tot het zover is, zal Mark Rutte alles doen om premier te blijven, ook al houdt dit in het feitelijk overdragen van de macht aan Sigrid Kaag.

 

Verwording van de VVD

Onder leiding van Rutte is de VVD-fractie verworden tot een bonte verzameling politieke assistenten van Mark, met de hoofdassistent – de net zo visieloze Sophie Hermans – als leidster van de bende. In deze fractie bevindt zich geen enkele ondernemer meer. Ooit was de VVD dé partij voor de ondernemers, nu zijn we zover dat door het ruimhartig door Rutte gesteunde Kaagbeleid één op de vijf MKB’ers erover denkt het bijltje erbij neer te leggen.

Het is maar één voorbeeld van de verwording van de VVD – althans van de top van de partij – tot een soort wormvormig aanhangsel van D66. Of we het nu hebben over het uiterst radicale klimaat- en stikstofbeleid waarvoor de VVD zich inzet, het kapot maken van het MKB of het open deur-asielbeleid van Eric – hoe meer asielzoekers, hoe beter – van der Burg, geen enkele rechtgeaarde VVD’er zal zich nog in dit dwang- en drangbeleid herkennen.

 

Asieldwang

Het is natuurlijk ook geen oplossing, die van hogerhand opgelegde asielopvang. Het door Eric van der Burg en zijn dwangcollega Hugo de Jonge opgetuigde beleid van gedwongen opvang zal een enorme aanzuigende werking hebben. Feest voor de mensensmokkelaars! En de verhalen van de VVD over het inperken van de stroom asielzoekers door overleg in de EU zijn loze kreten. Wie dat na zoveel jaren nog niet door heeft, is ziende blind en horende doof. Het zal dus alleen maar erger worden met de stroom asielzoekers, die zich in bijna alle gevallen via een reeks veilige landen naar uitkeringswalhalla Nederland begeven.

 

Het rommelt in de partij

Natuurlijk, het rommelt in de VVD en de achterban – of wat daar nog van over is – roert zich. Zo werd op een recent VVD-congres het stikstofbeleid van Christianne van der Wal afgekeurd. Een motie, die Rutte uiteraard aan zijn bekende laars lapte. Hij is immers alleen geïnteresseerd in de macht, niet in de inhoud. Het niet kiezen van de favoriet van de partijtop Onno Hoes maar de Brabantse ondernemer Eric Wetzels als voorzitter is een ander teken van onrust in de partij.

Maar ik zie niet in, hoe Wetzels de bakens nog kan verzetten. Alle kroonprinsen van Rutte met een rechts profiel  – Halbe Zijlstra, Klaas Dijkhoff – zijn verdwenen in het afvoerputje van de geschiedenis. Ruttes ideaal uit zijn JOVD-tijd, het samenvoegen van de VVD – of wat daar van over is – met D66, is dichterbij dan ooit. Met daarbij de kanttekening dat ook D66 niet meer de sociaal-liberale democratische vernieuwingspartij is van weleer, maar een politiek-correcte speerpuntenpartij, in de ban van woke gedachtegoed.

 

Het komt niet meer goed met de VVD

Voor mij is het duidelijk, het komt niet meer goed met de VVD. Met D66 ook niet trouwens. Gelukkig begrijpt de kiezer dat ook. Waar Rutte in de tijd van zijn tweestrijd met Diederik Samsom nog 41 zetels scoorde, staat de partij in de laatste peilingen op 21. Ook D66 is gehalveerd in de peilingen.

Het verval is groot bij de VVD en ik zie niemand aan de horizon die de achteruitgang nog kan stoppen. Als Rutte eindelijk verdwijnt na een hopelijk vernietigende nederlaag bij de Statenverkiezingen van 2023 en Sophie Hermans neemt het stokje over, dan blijven er misschien nog tien zetels over voor de VVD, als het niet minder is.

Gelukkig is er inmiddels voldoende aanbod voor de liberale of conservatief-liberale kiezer. JA21 en BVNL maken zich op om de teleurgestelde ex-VVD kiezers op te vangen. Koffie en gebak staan klaar en bij beide partijen hoeft u zich niet te verontschuldigen als u met de auto komt!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
24 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Eenieder die de mogelijkheid heeft, vanwege opleiding, ondernemerschap, financiën of anderszins adviseer ik eens te kijken naar een leven buiten de E.U.
Nederland bestaat niet meer. U inzet, bezittingen, spaargeld, pensioen zijn niet meer voor u of van u. Vrijheid van woord, mening, veiligheid, zekerheid is iets dat we afgegeven hebben.
Verlaat het zinkende schip of zorg voor een reddingboei…

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Jos
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Toen ik Rutte een tijd geleden hoorde zeggen dat ie over het een an ander anders is gaan denken werd mij duidelijk dat het WEF niet zomaar een praatclubje is en de baas ervan geen zaaltjesplanner is maar een volwaardige hersenspoeler. Sindsdien probeert Rutte eigen partij de linkse partijen overbodig maken. Door zijn eigen schandalen gestaafd op leugens en slechte geheugen is hij als prooi van iemand die nog erger is gevallen, de D66 van Kaag. In een gezamenlijke poetsch hebben zij Rutte 4 gecreëerd die de D66 agenda uitvoert. Cultureel omslag door massamigratie en de levensstandaard kapot maken door klimaat doelen en uitdaiende EU. Doe dwang toe te passen is een signaal gegeven tot het uiteenval
len van de partij. Hoogste tijd!

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Ooit was de VVD dé partij voor de ondernemers, ”
Klopt, maar om het plaatje compleet te maken:
“Ooit waren Nederlandse partijen voor de Nederlanders”
Beide ‘ooit’s zijn al heel een echo van een ver verleden dat de meesten van ons zich nog maar met moeite kunnen herinneren. Want ergens halverwege de jaren 1980 besloot de TK dat internationale verdragen (en dat zijn er meer dan je in je stoutste dromen kunt vermoeden) AUTOMATISCH geldig zijn in Nederland.
En dat betekent heel eenvoudig dat Nederlandse politici de dag na de verkiezingen weinig nog te maken hebben met Nederlandse belangen, maar des te meer met internationale belangen, internationale verdragen, internationale NGO’s en organisaties als de VN.
Nederland is gewoon niet meer interessant voor hen.
En al die internationale belangen, verdragen, NGO’s, organisaties vinden Nederland ook niet interessant.
Want die hebben heel andere belangen en bovendien een veel grotere zak met geld.
Daarom hebben al die partijen van die vage programma’s waarin iedereen kan lezen wat hij maar wil. En er vervolgens altijd weer iets anders uit komt.
Daar heb je niet eens een WEF voor nodig. Veel Nederlanders vinden het trouwens positief dat het zo gaat: ze hebben dan het gevoel dat ze meetellen bij de grote jongens. Proest.

DomDurakov
DomDurakov
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Bedankt Jan, voor het opfrissen van mijn geheugen. Tot het moment dat Rutte de leiding over nam heb altijd VVD gestemd. Vanaf die tijd ging mijn aandeel naar de PVV. Ben ervan overtuigd dat met Wilders in 1 klap alle problemen zijn opgelost. Hij is de enige die voor de Nederlander op komt. En daarvoor levenslang heeft gekregen. En dan heb ik het niet over een fakkeltje. Maar ja, de beslissing ligt in het stemhokje.

Pieter
Pieter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat voor Mark geldt geldt net zo goed voor Sigrid, Gert Jan en Wobke, ze gaan om met de verkeerde mensen. De motie van Houwelingen over het verbreken van alle banden met deze verkeerde mensen werd níet gesteund door Joost, die luisterde blijkbaar ook niet zo toen zijn moeder hem als kind waarschuwde. Wel door Wybren, Lilian, Caroline en Geert.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mark Rutte is nooit erg liberaal geweest. Ik begrijp dat hij lang getwijfeld heeft tussen de PvdA en de VVD. Het CDA viel af want niet gelovig. Uiteindelijk heeft hij voor de VVD gekozen omdat hij Bolkestein een aardige man vond. Maar dat had dus net zo goed de PvdA kunnen zijn.

Verder maakt het niet zoveel uit. NL maakt deel uit van de EU, de NAVO en is trouw volger van alle andere supranationale instituten waar beleid geformuleerd wordt voor de hele westerse wereld wat betreft gezondheid, vluchtelingen, geopolitiek en klimaat. Ik denk niet dat het de bedoeling is daarvan gebruik te maken middels een cafetariamodel. Doe mij maar twee stuks economische vrijhandel en wat WHO advies, maar laat de vluchtelingenquota en de geopolitieke afdrachten maar even zitten. Ook de monetaire overeenkomsten willen we even uitstellen tot later. Misschien dat je een tijdje eigenwijs kunt zijn gelijk Denemarken, maar op enig moment – en bij een andere regering – ga je opgeslokt worden. Als je dat niet wilt moet je daar niet aan meedoen.

Cor
Cor
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn nog teveel schapen in Nederland die niet willen en kunnen inzien hoe slecht de VVD is, met voorop de premier die als een Turkse olieworstelaar in een vat met palingsnot zich voortbeweegt in Den Haag. Het liegen, bedriegen, indoctrineren en manipuleren is hem op het lijf geschreven. Als hoofd narcist in de politiek heeft hij zijn eigen wereld gecreëerd, en daarbij doelbewust de tassendragers gekozen in de VVD. De MP is in en in slecht, wat al tien tallen keren is aangetoond door hem zelft, ik hoef alle schandalen waar hij verantwoordelijk voor is niet op te noemen. Deze zijn overduidelijk.

J-P
J-P
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Door Rutte zijn wij nog verder afgedreven, dat zie je in heel zijn doen en laten.
Hij zou Poetin gaan halen voor de ramp met het vliegtuig, Vond het heel erg dat hij zijn vriend Poetin was kwijtgeraakt door de oorlog of is hij dat ook vergeten dat hij dit verklaarde!. Staat toe dat iedereen, letterlijk iedereen, monddood wordt gemaakt. Wilt net als zijn vriendje Poetin: Heersen over een groot Europa, dat is zijn enige ideaal, maar ja dan moet je in Brussel wel heel veel vriendjes hebben die zijn vergeet praktijken ondersteunen. Maar ja hij likt overal, en daarna weet hij het niet meer

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

BVNL is goed. Maar om in de gauwigheid van een eenmansfractie naar 50 zetels te groeien, zonder de bekende groeistuipen, dat zie ik niet gebeuren. Vwb JA21. Het Christendom laat de heilsgeschiedenis verder gaan via Christus en niet via Judas Iskariot. En die lui van JA21 maken mij van voor hun afsplitsing van het FvD tot nu toe net iets te vaak, te verkeerde keuzes.

Voor alle partijen op rechts, m.u.v. de PVV geldt dat ze klein zijn en de eerste 5 jaar niet de potentie hebben om de verantwoordelijkheid te nemen om ons land uit de shit te helpen.

Als er nog democratische verkiezingen komen, want met de ontwikkelingen van de laatste tijd, waarin de kartelpartijen schaamteloos en openlijk de democratie de nek omdraaien zullen ze ook verkiezingen saboteren. Dat is geen complottheorie, dat is na alle ondenkbare rechtsverkrachtingen de onvermijdelijke volgende stap. Die gaan hun macht niet meer opgeven.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Bernardo A.
Rien E
Rien E
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

ja21 eerdmans, bbb-er vd plas en omtzigt alledrie ex xxa-ers (xx= niet christelijk noch democratisch) dus daar horen geen hoge verwachtingen vwb vernieuwde politiek bij

Johan van Doorn
Johan van Doorn
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben niet optimistisch. Ik zou willen dat het waar was. Jammer genoeg is het stemgedrag in Nederland niet afdoende om de ondergang van de VVD daadwerkelijk plaats te laten vinden. Immers; slechts maximaal 69% gaat daadwerkelijk stemmen! Peilingen over de daling van het aantal zetels van de huidige kartelpartijen worden gehouden over een groep mensen waarvan op geen enkele manier is vast te stellen dat dezen ook werkelijk gaan stemmen. Bovendien is zelfs als ze gaan stemmen helemaal niet duidelijk is op welke partij ze bij de laatste verkiezingsronde hebben gestemd. Simpel gezegd; Men zou alleen moeten kijken naar de stemmers van bijvoorbeeld de VVD en, heel belangrijk, of precies deze kiezers, hun stemgedrag hebben aangepast door op een andere partij te stemmen. Want daar gaat het mis in de peilingen. De VVD heeft een vast gedeelte van de Nederlanders die altijd op de VVD stemmen. De kans dat deze partij niet steeds de grootste zal blijven is nihil waardoor zij steeds de regering kunnen vormen. Hetzelfde geld voor de andere partijen van het huidige kabinet. Een vaste kiezersgroep. De rest van de kiezers, die wel gaan stemmen, zwerven van de ene splinterpartij naar de andere. Partijtjes die nooit enige regeringsdeelname zullen hebben. Een stem die dus ook geen waarde heeft voor het veranderen van de regering en daarmee het beleid.

Insider
Insider
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Johan van Doorn

Als pieter omtzigt komt met partij dan ws niet meer:)

Johan van Doorn
Johan van Doorn
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Insider

De heer Omtzicht is, zoals toch echt vaak blijkt uit zijn inbreng en stemgedrag, nog steeds oude politiek. Zoals ik al aangaf in mijn eerste reactie alhier, is vooraleerst een omslag in het stemgedrag van de Nederlandse burger/kiezer nodig. Vooral belangrijk is het inlezen, en bekendheid, van de diverse verkiezingsprogramma’s. Dat zou al heel veel helpen. De realiteit is dat men alleen luistert naar de woorden, maar de werkelijke intenties in de geschriften niet kent.

Rien E
Rien E
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Insider

Pieter Omtzigt stemt ten allen tijde met het kartel mee, ergo onbetrouwbaar voor de gewenste frisse wind. En wat de vvd betreft zal ik er geen traan om laten als die corrupte club eindelijk verdwijnt.

Angeline Pot
Angeline Pot
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Jan verwoord mijn gedachten over de VVD en D66 perfect, ik zie dezelfde houding in mij VVD stad. Als ondernemer en mens met lichamelijke beperkingen word ik buitengesloten. Ik hoop op een socialer beleid na de Staten verkiezingen want ik voel mij niet veilig in het huidige Nederland.

Peter.
Peter.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een heerlijke kop boven dit nieuws ,heb het uitgeprint en opgehangen ,eindelijk maar weer eens goed nieuws voor de mensen .

H Gooskens
H Gooskens
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

VVD steunt Kaag/van Rij bij de diefstal van 4 miljard uit box3 pensioen van ZZP’ers. Terecht dat ook die hardwerkende ondernemende Nederlanders de VVD de rug toekeren.

J van Bork
J van Bork
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk,maar u vergeet. FvD te noemen, de partij waar Ja21 en BVNL uit zijn voortgekomen.

Jumera Hu
Jumera Hu
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  J van Bork

Ja21 , BBB geen ervaring om alleen land te regeren. PvdA, D66 , GL liever niet. VVD en CDA mits ze van popetjes wisselen , Rutte, Wopke, Hugo eruit, Omzigt erin, BBB voor boeren partij, CU en SGP Kees , met z’n allen in een grote coalitie , JA21 om de asielstroom in te dammen / beheersen. Dan wel regeren , geen ge-oh meer , meer een daden kabinet vormen, schuif het klimaat gejammer effe opzij , de mensen zijnde de bevolking gaan voor, Groningen ruimhartig huizen repareren en beving bestendig maken te betalen met gas opbrengst, dus de gas opbrengst / gaskraan weer open. Gas uit noordzee winnen. H2 Waterstof ruimschoots winnen, kan zelfs een bijdrage leveren aan de energietransitie en ook CO2-reductie, ook nog voor vliegtuig brandstof en bij verdere ontwikkeling voor verwarming in de gebouwde omgeving. Dus aan de slag, wij de bevolking moeten een modus vinden om jullie na de verkiezingen direct te kunnen blijven controleren / corrigeren.

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In mijn (technische)-studententijd dacht je liberaal en bracht menige student er een voorkeurstem uit. Die stem was voor de eerste vrouw op de lijst van de VVD. Haya van Someren-Downer. Voor mij werd dat minder dus geen Nelie. En bij Rita kleurde ik al bij een andere partij het cirkeltje rood.
Gedurende de studententijd was de aardverschuiving naar links al merkbaar in gang gezet.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Jan,

Duidelijk vooruitzicht, dat gelegd langs een logische lat zeker wijst op een nihilistische Götterdämmerung in voorheen vrolijke golfclubsetting. De driver stevig in de hand geklemd met meer dan verbeten blik in de ogen en niet om het balletje uit de rough te slaan ..

Alleen dat gaan we op zeker niet meemaken. En daarvoor hebben we het lichtend voorbeeld van het maatschappelijk smaldeel dat voorheen de zeilen liet bollen op het sociaal-democtratische schip van staat. De PvdA als club voor arbeiders zelfverheffing bestaat al tijden niet meer – noch qua arbeiders, noch t.a.v. zelfverheffing – en dat weerspiegelt zich ook met een na-ijleffect in de uitslagen.

‘It’s dead, but it sure stinks a lot’ om Frank Z. over de jazz maar een te parafraseren.

Want de nomenklatura beweegt nog vrolijk voort – Batman, Robin en het klimaatavontuur te Brussel – en maakt zich op voor een prettige glijvlucht. De omstandigheid dat de Schrik der Grieken, ir. J. Dijsselbloem thans burri van Eindhoven mag zijn, is wat dat betreft een mene tekel.

Eerder hadden we Ruud L. die nog wat hooggeleerd mocht vertellen te Tilburg. Watertrappelen, glijvlucht, luchtledigheid …

Ook bij de VVD is er een meer dan aanzienlijk circuit, dat niet zo zeer iets hoeft maar wel is en daarmee een leuk rondje in de carrousel draait en blijft draaien. Hypotheken gefinancierd, echtscheidingen mogelijk gemaakt met leuk ondernemen voor erbij. De belangen prettig plakkend hoog gestapeld.

De drs. en zijn kloontjes mogen op enig moment het onderspit delven (maar kill it with fire, ‘hier scheiden onze wegen’ werkt niet), maar de rest dan? Toen iets na Stunde Null onze oosterburen hun Fragebogen moesten invullen waren er ook ineens geen fans meer te vinden van de yesterday club.

H. Verhagen
H. Verhagen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zo vreselijk dicht bij de waarheid is het verhaal. wij de burgers herkennen ons niet meer in de huidige politiek en zeker niet in D66 waar nu ook de VVD een onderdeel van is. De stemmers van destijds op de huidige machthebbers hebben zich danig vergist in al die mooie woorden over LEIDERSCHAP en ook op het kwalijke manier waarop de nieuwe Kamervoorzitter is gekozen. Ben bang dat deze Haagse kliek ons land nog verder kapot maakt dan dat het opbouwt.

John Zoetebier
John Zoetebier
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kern van het probleem is dat Nederland al lang geen soeverein land meer is.

1) De USA maakt de dienst uit wat betreft buitenlandse politiek. Bijvoorbeeld ASML neemt rechtstreeks orders aan van de US wat betreft export van chipmachines aan China. De US heeft niet eens meer het fatsoen om dit via diplomatieke kanalen te regelen. De US benaderen bedrijven rechtstreeks. Rutte mag nog iets brabbelen over EU beleid, maar daar vegen de US hun achterste mee af.
Dat ASML binnen 5 jaar kapot is dat is des te beter vanuit US-optiek. Weer een concurrent minder. Good riddens.

2) De EU bepaalt alles wat met binnenlands beleid te maken heeft. Nederland voert alleen nog orders uit van Brussel. Voor de vorm wordt er nog net gedaan alsof ze nog wat in de melk te brokkelen hebben, maar dat is alleen voor de schone schijn.

3) Nederland is ook geen echte democratie. Iedereen die denkt dat Nederland een democratie is moet zich afvragen waarom er op lokaal en regionaal geen volksvertegenwoordigers zij. Ook landelijk heerst er kadaverdiscipline en iedereen in het parlement die zich daar niet naar wil voegen wordt weggewerkt. Zo doen wij dat in een “volwassen democratie”. Diezelfde volwassen democratie heeft er ook geen probleem mee om een van de meest corrupte en fascistische landen ter wereld te ondersteunen met geld en wapens.

4) Gelukkig hebben de Nederlanders nog wel het recht om met opgeheven hoofd andere landen uit te maken voor rotlanden, alhoewel die inwoners in het algemeen veel beter af zijn dan in dat “rijke en welvarende” Nederland.

En zo lief dagboek komt alles toch nog goed terecht.

Else Verwoerd
Else Verwoerd
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een misvatting te denken dat de VVD probeert de asielimport of arbeidsimmigratie te beperken. De VVD toont zich al ruim 60 jaar een groot voorstander van arbeidsimmigratie, sinds de gastarbeid van mediterranen eind jaren ’50. Dik tien jaar legden de proto-CDA en – VVD-kabinetten de werkgevers geen strobreed in de weg bij het ophalen van Turken en Marokkanen, die in erbarmelijke omstandigheden werden gemassa-huisvest. Pas na aantreden van het kabinet-Den Uyl werd een einde gemaakt aan de gastarbeid, maar niet door de VVD, die tegenstemde.
Ook in de jaren ’80 zetten de CDA-VVD-kabinetten de sluizen open voor asielzoekers uit verre landen, en in de jaren ’90 en ’00 hielp de VVD gretig mee aan het EU-project en de ongebreidelde import van goedkope werknemers uit voormalige oostbloklanden. Niet eerder was de massaimport van mensen binnen en buiten de EU zo groot als onder de kabinetten-Rutte.

Er is, kortom, geen enkele feitelijke reden om te denken dat de VVD paal en perk zal stellen aan de arbeidsmigratie. De werkgevers vieren feest met de import van goedkope werknemers. De samenleving betaalt het gelag, vooral in de wijken waar werkgevers zelf niet wonen.

24
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x