Bananenmonarchie Nederland, Made by Mark Rutte

Wie oncontroleerbaar is, heeft geen vertrouwen meer nodig

“In de Dominicaanse Republiek liep ik over een bananenplantage. Terug in Nederland kwam ik thuis in een bananenmonarchie, waar we niet eens meer kunnen achterhalen of onze eigen minister-president ondeugender is geweest dan alleen het overtreden van de Archiefwet. Mark Rutte bedelt niet meer om vertrouwen. Logisch: wie oncontroleerbaar is, heeft geen vertrouwen meer nodig”. Henry Cornelius over de eeuwige minister-president.

Wis-koning

In mei overleefde Rutte al een motie van wantrouwen, met grote dank aan het loyale kleinkunstduo Kuiken & Klaver met hun vrije improvisatie op oppositievoeren. Mark Rutte verwijderde sms’jes op z’n Nokia 301, een toestel uit 2013. Naar schatting zo’n 1.300 per maand, jarenlang. Op zich begrijpelijk voor iemand die zo belachelijk veel woorden nodig heeft om duidelijk te maken wat-ie nou precies wel of niet bedoelt. Het loonde: niemand kan achterhalen wát er precies is gewist. We weten alleen heel zeker dat we nooit zeker zullen weten of er naast het overtreden van de Archiefwet nog meer onhandige handigheidjes zijn voorgevallen.

 

Wel past de gang van zaken feilloos bij Ruttes zwartgelakte paginapolitiek. De Volkskrant constateerde in 2021 al dat sinds zijn aantreden het aantal incidenten, waarbij de Tweede Kamer onvolledig of onjuist werd geïnformeerd, steeg met maar liefst 65%. Rutte normaliseerde het om de tuin leiden van volksvertegenwoordigers, zoals snackbars gezond frituren en de Zuidas coke. Argeloos.

 

Woordenbrij

Nederland moet de historicus nu dus maar op z’n woord geloven: Mark Rutte heeft niets fout gedaan, volgens Mark Rutte. Geloof verzet bergen, maar met zíjn recente geschiedenis? Wie meesterinterviewer Sven Kockelmann zag worstelen met onze palingpremier, struikelde in de huiskamer bijna zélf over de uitgegoten emmer snot die de woordenbrij was. Al na een paar minuten zagen we Kockelmann zichtbaar balen van z’n kronkelende vangst.

Na een ruim decennium veranderde Rutte in zo’n capsuleautomaat die je bij veel snackbars buiten ziet staan: gooi bij de premier een kritisch kwartje in de machine en een grote plastic bal met voornamelijk lucht wordt uitgespuugd, met heel af en toe een fractie van een antwoord. Mark Rutte beantwoordt vragen zoals ik na teveel bier tekeerga tegen een urinoir: het is lozen, storten. Ik hoop het vliegje te raken, hij hoopt een weerwoord als antwoord te verkopen.

 

Druk bezig

Onze premier trekt zich héél veel aan, niet alles laat hem “Siberisch”. Zijn kabinet en hij zijn overal heel druk mee bezig, maar veel zaken zijn wel héél erg ingewikkeld, al worden op alle thema’s grote stappen gezet. Bij vlagen was het optreden Cruijffiaans: te laat is niet altijd per se te laat, maar soms juist te vroeg, en daarmee dan toch uiteindelijk weer precies op tijd. Ambtenaren moeten vooral doorgaan met adviseren dat het uitsterven van het midden- en kleinbedrijf logisch is, geen échte problemen oplevert en dat dan de stomerij misschien verdwijnt, is spijtig. Moet hij alsnog een keer een wasmachine aanschaffen, haha. Wel energiezuiniger dan zijn goed gevulde koelkast? Natúúrlijk!

 

Score

En die score van 3,3? Ja, iets om over na te denken. Maar landverrader roepen naar de koning is pas écht erg. Eigenlijk ook héél onterecht met de sterke basis die we met elkaar bouwden in de afgelopen jaren. Garanderen is niet écht garanderen en gaat niet over het resultaat, maar over een uiterste inspanning. Rutte stoot woorden uit zoals boerenbedrijven koolstofdioxide. Maar woorden zijn geen toverdrank, de bevolking is geen Obelix, een interview is géén dialoog en Nederland heeft niets aan verplaatste lucht.

 

Wankele basis

Mark Rutte moet accepteren dat hijzelf een te wankele basis is geworden voor het vaasje Nederland. Hij verwart bouwen met overleven, de VVD met D66 en Vera Bergkamp met iedere wél competente Kamervoorzitter. Afgelopen zomer speelde hij levend standbeeldje in het Haagse carnaval van Kaag. We zagen een foto van de minister-president die zijn ambtsrecord vierde op een Oostenrijks balkonnetje, in z’n zwembroek. Verder zagen we vooral heel veel boze mensen. En Johan Remkes.

Kaag was voor Rutte het pilletje waardoor hij nog even door kon feesten, maar uitvoeren wat zij wil levert straks de vechtpartij op waardoor besloten wordt de stekker uit het feest te trekken. Zeker als haar sinkhole-agenda straks de middenklasse opslokt en ook de zogenaamde sterke schouders bezwijken. Bovendien: als je farizeeër Gert-Jan Segers moet smeken om op je partijtje te komen omdat je anders niet eens een partijtje kunt geven, ben je niet écht de baas. Over CDA-sloopkogel Wopke Hoekstra gaan we het niet hebben, dat is gewoon te laat. Het CDA bestaat nog wel, maar dan zoals zombies ergens ook ooit mensen waren: het kruipt alleen kermend en jammerend nog wat rond.

 

Ongewenste premier

Onze premier ambieert geen internationale carrière. Wie hem in New York in actie zag bij de Verenigde Naties, begrijpt waarom. Hij stond tegen banken en stoelen gewichtig te doen over aan de goede kant van de geschiedenis staan, maar laat in eigen land een 71-jarige zijn corvee doen. Het meest tragische aan zijn record als langstzittende premier in Nederland is, dat hij tegelijkertijd ook de langst ongewenste premier van Nederland is. Ooit. Een land dat al tijden klaar is met het gekronkel, gelieg en gedraai. Met het vergeten en het wissen. Liefde moet van twee kanten komen. Heel af en toe lukt het mensen om een uitgedoofde relatie nieuw leven in te blazen en weer samen gelukkig te worden. Maar als er middelvingers worden opgestoken en woest met eieren wordt gesmeten, kun je je afvragen of niet kunnen loslaten niet ook een keertje stalken wordt…

Zo nu en dan moet je in het belang van een land niet meer wíllen regeren. Dan is het simpelweg tijd voor een ander gewas om nog iets aan de uitgeputte grond te hebben. Soms is een scheiding beter voor de kinderen. Mark Rutte overleeft alleen omdat écht hete adem in z’n nek ontbreekt. Wie? Geen idee. Maar Nederland heeft iemand nodig die wél begrijpt dat iedere huis-tuin-en-keuken-ambtenaar voor veel minder dan het overtreden van de Archiefwet met pek en veren van z’n bureaustoel wordt getrapt.

 

Vergeetachtigheid

Dagelijks moeten ambtenaren achttien keer inloggen met een wachtwoord van zestig letters, zeven leestekens en negen cijfers, daarna die poging verifiëren met acht vingerafdrukken, een klodder speeksel en een paar druppels bloed: alleen maar om hun werk te kunnen doen. Voor hen geldt wél het afschuwelijke adagium van middelmatig management: ‘Vertrouwen is leuk, controle is beter’. Van het schrappen van de dividendbelasting, de bonnetjesaffaire, het toeslagenschandaal, de Omtzigtgate, talloze voortijdig vertrokken bewindslieden, legio acute oprispingen van gunstig uitpakkende vergeetachtigheid tot nu weer die verwijderde sms’jes: Rutte is al jaren de goudvis die even onverstoorbaar als vruchteloos rondjes zwemt in een kom die steeds een beetje viezer wordt.

 

Titanic

Naast zijn oude Nokia beschikt de premier ook nog over een iPhone. En hij heeft een zwaarbeveiligd toestel van het Zweedse merk Sectra, ontwikkeld in samenwerking met de AIVD, speciaal voor overheidsdiensten. Maar die Nokia typte zo lekker… Mark Rutte vindt vooral zelf Mark Rutte nog héél geschikt. Hij is de kapitein, Nederland de Titanic. Hij neemt de paniek wel waar, voelt z’n eigen doorweekte voeten en ziet overal water, maar realiseert zich geen seconde dat zijn schip zinkt. Hij hoort het orkestje, maar hun zwaarmoedigheid en zelftroost ontgaan hem. Hij herkent Nearer My God to Thee, maar het rinkelende belletje blijft uit.

Eigenlijk wil hij vooral nog een toetje. Een kabinetsval helpt Nederland niet van Mark Rutte af. En demissionair is hij net zo goed een vis in het water. Misschien wel júíst dan: de vorige keer duurde die staat van politieke onaantastbaarheid exact nét geen driehonderd dagen. Van enige terughoudendheid ontbrak ieder spoor.

 

Kapotgepraat

De politieke erfenis van Mark Rutte staat al vast: een democratische ruïne, de bananenmonarchie aan de Noordzee. Nederland is letterlijk kapotgepraat: Comfortably Numb. De langstzittende premier ooit leerde Nederland eigenlijk vooral dat hervormingen nodig zijn om te voorkomen dat iemand anders zijn record ooit nog verbreekt. Het moet straks anders: een minister-president mag maximaal twee keer een kabinet leiden, ongeacht of de uiterste regeringstermijn van vier jaar gehaald is. Da’s voor iedereen beter. Mark, regel jij dit nog even? Dank!

Over de auteur

Henry Cornelius
De Transtekstueel | Tactloos politiek duider | Schrijvend fenomeen | Sympathieke moordgozer | Volks & elitair | Bemoeizuchtig & badinerend | docx/txt

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
23 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

‘Het circus is vertrokken de clowns zijn gebleven’ zegt de spreuk alleen is het circus gebleven met dezelfde clowns met nieuwe jasjes over de oude heen aangekleed. Het nieuwe programma bevat oude kunstjes met nieuwe specialiteit dat de clowns nu weg lopen als het publiek ze niet bevalt. Het blijkt dat er toch nog altijd veel publiek is die van circus houdt en daar maken de clowns gretig gebruik van door bij slappe journalistiek menselijke aspecten door te laten schemeren. En omdat de clown van huis zeer menselijk is dat kunstje weer effectief. En het bestuur van het circus lacht zich een breuk maar het publiek voelt de pijn.

Andre
Andre
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Leuk geschreven en klopt als een bus. Rutte zit daar zo lang omdat hij de kernkwaliteiten van de Nederlandse mentaliteit belichaamt:
1) vermijd conflicten tot elke prijs, want geld verdienen gaat vóór alles
2) vermijd elk gesprek over 1) door te verwijzen naar principes, moraal, rechten en ander moreel superieur geneuzel waar niemand echt in gelooft, maar wel goed uitkomt om 1) te bereiken.

Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Sterk artikel, Henry Cornelius, schrijf gauw weer, het is nodig.

Meine
Meine
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat ik vooral niet ben vergeten, is de doorgestoken verkiezing tussen “mark rutte” en Rita Verdonk, in mei 2006 voor het lijsttrekkerschap van de VVD.

Het geval “mark” kreeg 51% van de stemmen, en werd dus lijsttrekker van de VVD. Bij de parlementsverkiezingen van 2006, kreeg Rita als nummer 2 op de lijst, maar liefst 15% meer stemmen dan het geval “mark” .. Hoezo duidelijk ?

Even later kreeg Rita een “functie elders”….

Alex Delarge
Alex Delarge
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Meine

Daar is de staatsgreep begonnen.

Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Alex Delarge

Inderdaad een putsch. De volgende putsch was Rutte 4.

Netty Meelen
Netty Meelen
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Meine

Ik moet daar ook nog regelmatig aan denken. Ik vraag me dan af hoe het verder was gegaan met Verdonk als MP.
Dat komen we nooit te weten, maar momenteel ben ik geneigd te zeggen: Alles beter dan Rutte. Maar dan ben ik dus Kaag even vergeten.
Alles beter dan Rutte en/of Kaag dus!

Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Meine

Toen is het al begonnen.

John
John
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wow….hoed af!!
Ik had het geschreven kunnen hebben, maar helaas ben ik geen begenadigd stukjes schrijver.

Mocht Mark er mee ophouden, dan zal hij Nederland in complete verbazing en verwarring achter laten. De Nederlandse bevolking kan terug kijken op 12 jaar van afbraak, incompetentie, belangenverstrengeling en corrupt gedrag. Hij heeft om zich heen zoveel politieke onbenullen verzameld dat het nog niet zo eenvoudig zal worden een goede opvolger te vinden. Het lijkt mij niet dat deze uit de politiek kan komen, omdat hier alleen carrière jagers zitten met weinig tot geen capaciteiten.

Ik spreek zowel in mannelijke als vrouwelijke vorm. We kunnen dus zeer zeker ook een minister presidente krijgen. ALS DER NAAM MAAR GEEN KAAAAAAAAAAAAAG IS!!

pedro dos
pedro dos
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mark Rutte is de vleesgeworden arrogantie van de macht.
Hij lacht iedereen recht in het gezicht uit, willens en wetens liegt en bedriegt hij. Eigenlijk is Mark Rutte in de kern van de zaak een in en in zielig persoon, maar wel met een enorme kleefkracht aan het pluche waaraan hij alles dat hij is en uitstraalt, ontleent.
Zijn motto is “zal ik je eens lekker in je bek sch**ten” en elke avond voor het slapen gaan, oefent hij een half uurtje voor de spiegel om zijn uitgestreken smoelwerk in de plooi te houden als hij de volgende dag voor het oog van de wereld weer eens de ene na de andere leugen staat te verkondigen.
Hoe komen we in hemelsnaam van dit randfiguur af? Hoe eerder hoe beter.
Heeft iemand een idee?

DomDurakov
DomDurakov
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ongelofelijk, de Minister President wordt betaald door de belastingbetaler, maar werkt voor een criminele organisatie. (W.E.F.). Ik ken weinig mensen die zoveel praten en niets zeggen. Overigens, “respect” voor Kaag. “Hier scheidden onze wegen” heeft ze waar gemaakt. Zij heeft de functie van Rutte gewoon over genomen. Zij verlaat de kamer en de incompetente kliek kruipt haar achterna. Ben benieuwd of het volk de volgende verkiezingen het kruisje ergens anders neer zet. Alle crisis kunnen in 5 minuten worden opgelost.

H.J.
H.J.
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is een in en in triest figuur, die is deze 12 jaar Nederland helemaal kapot heeft gemaakt, in opdracht van het WEF.
Als hij zijn lippen beweegt, rolt de eerste leugen alweer naar buiten.

Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Rutte zei ooit, ‘ik ben dingen anders gaan zien’, door WEF hersenspoeling natuurlijk.

Martha Devor
Martha Devor
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Good heaven, het is dat ik al jaren een bloedhekel heb aan M. Rutte, de slechtste MP van na de tweede Wereldoorlog, maar anders zou ik dat stante pede krijgen na deze uitmuntende column.

Zou hij nog wel vrolijk en wel appeltje in de hand op zijn fiets naar het Binnenhof kunnen fietsen?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Met zoveel mooie humor het groteske aan elkaar geregen dat het om te janken is.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat staat er in dit artikel dat we aaaaaalllllllaaaaannnnngggg niet wisten? Kortom waarom zorgen de MSM ervoor dat Mark Rutte er nog steeds zit………..

Henri G.
Henri G.
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Bijna iedereen wil dat Rutte gewieberd wordt, hoe eerder hoe liever; en daar zijn meer dan voldoende goede redenen voor, die iedereeen kent, dus die hoef ik hier niet op te sommen. Maar het zal mij benieuwen, hoeveel lijken er nog uit de kast zullen vallen, als Rutte eenmaal geloosd is. Lijken, die nu verborgen blijven – al jaren – achter het desinformatie schild van de Rutte doctrine. Hij wist al die sms berichten niet voor niets, maakt geen vergaderverslagen anders dan waar dit wettelijk verplicht is zoals in het kabinet. Als hij wat zegt, is het steevast een onontwarbare woordenbrij, waaruit niemand wijs kan. De man (?) is al 12 jaar bezig rookgordijnen te produceren om zijn verantwoordelijkheid voor zijn politieke misdaden zoveel mogelijk afwentelen.

krijnnl
krijnnl
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Subliem stukje. De schrijver ‘moest ‘even zijn gal spugen. Een fles wijn dat hij het in 1 adem heeft geschreven zonder te hoeven nadenken.

Peter
Peter
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Twee uitspraken van een Amerikaanse president:

“Je kunt alle mensen een tijdje voor de gek houden,
en sommige mensen de hele tijd,
maar je kunt niet alle mensen altijd voor de gek houden”

“Ik geloof heilig in de mensen.
Als ze de waarheid krijgen, kunnen ze afhankelijk waarvan elke nationale crisis het hoofd te bieden.
Het belangrijkste is om hen de echte feiten te brengen”

(Abraham Lincoln, 16e president van de VS van Amerika)

Beide zullen ongetwijfeld waar zijn.
In een republiek met een president en met een democratie zoals die bedoeld is (was?).

Nederland is een monarchie met een koning.
Zolang de MP zich kan verschuilen achter de uitspraken van de koning in de troonrede (die hij als MP zelf verzonnen heeft) en zelf geen handtekening hoeft te zetten onder (zijn eigen) wetten blijft hij buiten schot …. en de koning is onschendbaar.
Onze koningin kan er vrolijk politiek op los tetteren, alhoewel dat eigenlijk ook niet mag. Maar het komt niet in het nieuws.
Wat niet weet, wat niet deert

Het is tevens voor elkaar gekregen dat van de door ons gekozen en betaalde volksvertegenwoordigers gemiddeld 20 aanwezig zijn in de plenaire zaal van de 2e Kamer. De rest heeft waarschijnlijk al een “functie elders”.
Deze 20 zijn doorgaans de fractievoorzitters.
Opvallend is dat de meerderheid van stemmen altijd door de coalitiepartijen wordt behaald.

Nog even terug naar Abraham Lincoln:
“Het belangrijkste is om hen de echte feiten te brengen”

Daarvoor is de Code van Bordeaux in 1954 door de internationale Federatie van Journalisten aangenomen:

https://www.nvj.nl/themas/journalistieke-praktijk/ethische-regels/code-bordeaux

Waarschijnlijk zijn die allemaal overleden.

Netty Meelen
Netty Meelen
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een geweldig artikel. Ik moest eigenlijk huilen en lachen tegelijk. Dat heb ik nog niet meegemaakt als het om Mark Rutte gaat. Meestal is het slechts woede en wanhoop en bakken verbijstering dat hij overal mee weg komt.

De hamvraag houdt ook mij bezig.
Wie oh wie, wordt die broodnodige hete adem in Ruttes nek!

Graag meer van dit soort commentaren Henri Cornelius!

Bernardo A.
Bernardo A.
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De situatie is inmiddels meer dan zorgwekkend. Bij kritische opmerkingen van een FvD’er verliet het kabinet de vergadering. Baudet is geschorst vanwege “overtreding” van de integriteitsregels, wat een geval is van meten met 2 maten en inmiddels is mw. Faber in de eerste kamer het zwijgen opgelegd wegens “het beledigen van Rutte” Zij vergeleek het kabinet met de 5e colonne. De kamer heeft stelselmatig een meerderheid door een hele roedel linkse schoothondjes zodat er in feite een éénpartijstaat is ontstaan. Zoals onlangs een politicus opmerkte.
Dan is de stap niet zo groot om straks verkiezingen de facto onmogelijk te maken.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Is steeds duidelijker ook precies de bedoeling.
Het woord landverraad lijkt steeds meer een juiste benaming.
‘Met elkaar afgesproken’ lijkt hét stopwoord tegenwoordig. Maar ze spreken alleen onderling af en de rest heeft het maar te slikken.

Mieghummel
Mieghummel
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mark Rutte 12 jaar M.P. Met dank aan de ruggengraatloze,verachtelijke main stream media en het hoogopgeleide, maar o zo domme deugklootjesvolk.

23
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen