Over haren, hoofddoeken, heksen en helmen

Een duiding van onze linksdraaiende tijd

Titelfoto bij artikel Over haren, hoofddoeken, heksen en helmen Henry cornelius opiniez

Foto:

Van een kalend hoofd is niet veel haar te knippen maar van weelderige lokken gelukkig wel, en toen ging het weer eindeloos over de hoofddoek. En over historische heksen die we vroeger op de brandstapel gooiden, en daarvoor moeten weer excuses worden aangeboden vindt D66, want vrouwenhaat. Teruggekeerde jihadisten uit het IS-kalifaat daarentegen knuffelen en verzorgen we vol begrip, ze bakten daar immers alleen maar koekjes. Verder vindt Links dat ‘lastige’ vrouwen als Lale Gül hun mond moeten houden. Henry Cornelius duidt onze linksdraaiende tijd.

In Iran worden jonge vrouwen al wekenlang opgejaagd en met geweld gearresteerd voor het afdoen van hun hijab, de hoofddoek. Als ze tenminste niet gewoon worden doodgeschoten door wat daar de zedenpolitie genoemd wordt. Het bleef in Nederland even stil, maar daar was dan die verlossende blijk van steun: minister Dilan Yeşilgöz zette live op televisie helemaal zelf de schaar in één van haar weelderige lokken. In Iran heeft men er slecht van geslapen, begreep ik.

 

Hoofddoekdiscussie

Als Nederland een persoon was, zou ik ‘m een helmpje opdoen. Hij valt inmiddels echt té vaak op z’n achterhoofd. Een lok haar afknippen om de helden en heldinnen in Iran een hart onder de riem te steken, is alsof je uit solidariteit met dieren maar de helft opeet van je frikandel speciaal. En natuurlijk laait ook die hele hoofddoekdiscussie weer op. De harem van Leo Lucassen, u weet wel, van het Lucassengesticht te Leiden, wil de Iraanse dames toch vooral onder de neus wrijven dat zij niet de enigen zijn die het heel moeilijk hebben.

Hier wél een hoofddoek willen dragen, is bijna net zo erg als ‘m daar afdoen. Bovendien moeten ze in Iran nogal oppassen met de steun van witte mensen, want die is geboren uit onversneden extreemrechtse islamhaat en seksisme. En eigenlijk willen we hier gewoon de boerka weer terug, want dat is pas een écht gave uiting van vrijheid. Maar ja, gedoe…

 

Heksenvervolging

Natuurlijk was het amusant om minister Piet Adema te zien zoeken naar één van zijn laatste restjes haar om af te knippen. Hij ging toch al kaal. Tenminste, dat zou mijn goedbedoelde advies zijn. In Limburg hebben ze trouwens ook problemen met vrouwenhaat. D66-harten bleven rusteloos bij de gedachte aan al het leed dat door die afschuwelijke christenen en hun terreurgeloof werd aangericht en daarom moet er eerherstel komen voor ‘heksen’ die daar tussen 1613 en 1614 in recordtempo werden gearresteerd, gemarteld en verbrand.

Excuses werden in 2006 al aangeboden, tijdens Halloween (haha), maar: too little, too late, vindt men. “Het zijn dingen die gebeurd zijn, die kenmerken hebben die we tegenwoordig ook zien. Ik noemde net vrouwenhaat en vrouwonvriendelijk gedrag, en daar moeten we van leren”, aldus D66-raadslid Michael Kalthoff in een interview met PowNed. Zeg dan gewoon dat je verliefd bent op Sigrid Kaag en hogerop wil. Geen levende ziel zonder schrikbarend lang GGZ-dossier gaat met betraande ogen bij Op1 zitten te vertellen dat nu eindelijk een hoofdstuk kan worden afgesloten. Hoewel…

 

Kalifaat

Het opmerkelijke is dat de heksenwaanzin wél ergens over gaat, alleen niet over wat in de immer geschokte D66-hoofdjes speelt. Het verketteren, martelen en levend verbranden van mensen is namelijk best wel een behoorlijk beetje vergelijkbaar met wat de gemiddelde IS-strijder zoal uitspookte in het inmiddels gelukkig zieltogende kalifaat. Niet in 1613, maar gewoon een paar jaar geleden. U weet wel, al die lieve onbegrepen jongens en meisjes die we hier wegjoegen met onze onverteerbare xenofobie, vrijheid van meningsuiting en meer van die verachtelijke seculiere uitvindingen waar we ze hier zo mee kwelden.

Onze eigen religieuze vluchtelingen, die we terughaalden en royaal compenseren voor geleden schade met boeken, zendtijd, toneelstukken en celstraffen vol rechterlijke compassie. Met kansen op een succesvolle terugkeer in de maatschappij alsof het kattenlevens zijn. Wat kunnen we ze eigenlijk kwalijk nemen? Het is daar lekker warm, iedereen gelooft fijn hetzelfde, met een beetje mazzel krijg je alvast een voorproefje van de beloofde maagden en daar kan je tenminste samen mooi lachen om verwerpelijke uitvindingen als “mensenrechten”.

 

Postergirl

In Nederland aaien we teruggekeerde of teruggehaalde jihadisten met veel geduld tam, als hongerige natgeregende straatkatjes. Ze willen alleen maar een warm plekje om te schuilen en een kommetje melk. We vinden ze lief en zielig en trekken het ons heel erg aan dat wij ze hiertoe hebben gedreven: sorry voor ons! Laura H. was een paar jaar de postergirl van links Nederland. Zij ontsnapte uit het kalifaat en samen met haar twee kinderen werd ze gered uit de woestijn. Het viel haar nogal tegen daar. Er was niet eens een McDonald’s, de wifi was slecht, en ze werd door haar liefhebbende echtgenoot nogal vaak bestraffend in elkaar gemept, en niet op een lekkere manier. Het was daar gewoon helemaal niet leuk, ze voelde zich in de maling genomen.

Ook al bakte ze daar alleen maar koekjes voor hongerige hardwerkende mannen, ze moest voor de vorm toch de cel in, want zo zijn die Nederlanders: geen greintje tolerantie. Vrouwen uit Iran: wees gewaarschuwd. Laura werd weliswaar vrijgesproken van deelname aan een terroristische organisatie en kon zich volledig richten op haar resocialisatie. Haar advocaat vond de straf te hoog: Laura was alleen maar dom geweest, niet kwaadaardig, die heksenjacht was nergens voor nodig. Het waren maar koekjes!

 

Muntthee

Bovendien zag je dat daar zo vaak toen, in het kalifaat. Die vrouwen wisten helemaal van niks, het was meestal juist heel erg gemoedelijk. Gewoon even lekker met je “dinnies” en een kop muntthee praten over de kinderen, handigheidjes uitwisselen over hoe een blauw oog het snelst geneest en wat ginnegappen over dat abjecte Westen, niets bijzonders. Gooische Vrouwen, maar dan met meer zand.

 

Lastig

En verder gewoon: de was doen, strijken, stofzuigen, bellen met het thuisfront, as opvegen, gewonden verzorgen, af en toe een kind baren, een NTI-cursus bloemschikken, wat AK-47’s in het vet zetten, de gewone dingen. Je had het daar gewoon te druk voor terrorisme. We vinden het maar lastig, dat religieuze extremisme, vooral als het niet uit joodse of christelijke hoek komt. Want dan ligt het namelijk helemaal aan onszelf en gaan we vreemde dingen doen, zoals trots een lok haar afknippen en daar dan bij giechelen: meid wat ben je lekker gek. Die slachtoffers vinden we ook lastig. Ja, best erg, allemaal, wrong place, wrong time, maar ze hadden daar natuurlijk niet per se hoeven zijn en je kan je toch ook gewoon onderwerpen of je hoofddoek niet afdoen? Dan wordt het weer gezellig.

 

Links

‘Links’ vond Lale Gül ook maar vervelend, polariserend. Lastig. Begrijpelijk dat zoveel mensen zo boos op haar zijn, ze zal vast wat hebben overdreven, zo erg kan het allemaal nooit geweest zijn. Moest dat nou zo, met zo’n boek? Had ze niet gewoon thuis aan de eettafel kunnen vertellen wat ze er eigenlijk allemaal van vond, had ze aandacht nodig? Ebru Umar en Ayaan Hirsi Ali konden gemiddeld ook op wat minder begrip rekenen. Moet je nou per se zo hardvochtig tegenstander zijn van vrouwenbesnijdenis?

Die Theo van Gogh lokte het ook wel een beetje uit, hè, met z’n stomme stukkies. Moeten we eigenlijk nog wel alles mogen willen zeggen? Wat heb je daar eigenlijk aan, die vrijheid van meningsuiting, als je er mensen mee kunt kwetsen? Ja, het zijn wel maar cartoons, inkt op papier, maar toch, woorden kunnen ook pijn doen! En als mensen nou echt zo boos worden… We kunnen toch wel een béétje rekening houden met elkaar? Vrouwenrechten zijn vooral voorbehouden aan vrouwen met een boodschap die we leuk vinden. Ja, Lale Gül won wat prijzen. Tegelijkertijd overwoog ze in april van dit jaar nog te emigreren. Vanwege veiligheidsredenen. Lale mag de situatie in Iran niet misbruiken om haar afkeer tegen de hoofddoek te promoten, las ik gisteren op Twitter. Lok afknippen en bek houden, mevrouw Gül…

 

Vrijheid

In Iran is vrijheid claimen levensgevaarlijk. Hier doen we vreemde dingen met onze vrijheid. We knippen giechelend lokjes haar af op tv, willen eerherstel voor slachtoffers van heksenjachten en knuffelen tegelijkertijd uitvoerders van de moderne variant op heksenvervolging dood.

Eén lichtpuntje voor de Roermondse D66-fractie: Geert Wilders bood in 2021 zijn excuses aan, aan alle heksen. Hij had hen niet willen beledigen door ze te vergelijken met Sigrid Kaag. Benieuwd of het trouwens nog wat geworden is met die Michael…

Over de auteur

Henry Cornelius
De Transtekstueel | Tactloos politiek duider | Schrijvend fenomeen | Sympathieke moordgozer | Volks & elitair | Bemoeizuchtig & badinerend | docx/txt

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Links voert een monolog van utopische dromen die altijd leiden tot dictatoriale nachtmerrie’s.

Laatste aanpassing 5 maanden geleden door Ni28
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Monoloog? 😉

Ni28
Ni28
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Geen dialoog

Ni28
Ni28
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom links zich progressief noemt is mij een raadsel. De vrijheid voor het dragen van hoofddoek is gebaseerd op de wil van de man en de onderdanigheid van de vrouw.

Peter Huitema
Peter Huitema
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Heerlijk geschreven. En zo waar!

Andre
Andre
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Artikelschrijver stelt de vraag hoe verder in deze linksdraaiende tijd. Om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen, moeten we eerst kijken welk soort argumenten links onderscheidt van rechts.
Het verschil tussen links en rechts valt min of meer samen met idealisme en realisme, met magisch denken en logisch denken.
We denken logisch als we het denken toetsen aan de werkelijkheid. Als dat niet werkt, gaan we rationaliseren en magisch denken, geloven in god, dwergen, geesten, magie enzovoort. Linkse ideologie is een vorm van magisch denken dat zich bedient van woorden die aangepast zijn aan de moderne tijd, zodat de indruk ontstaat dat het allemaal heel goed doordacht is, terwijl het in werkelijkheid alleen maar gegoochel met woorden is.
Als links echte argumenten had, dan zou de beweringen ervan een relatie hebben met de werkelijkheid. Successen zouden aantoonbaar zijn.
In werkelijkheid is linkse politiek altijd en overal een fiasco geworden: Cuba, Sovjet-Unie, China, Noord-Korea, tal van Afrikaanse landen hebben het geprobeerd.
En steeds weer liep het uit op armoede, onderdrukking, het resultaat was altijd het tegenovergestelde van wat links had beloofd.

Ni28
Ni28
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als men hier vrouwen in Iran steunt en tegelijk de vrijheid voor de hijab eist getuigd van hypocrisie en grote valk voor de kop.

Ni28
Ni28
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Valk moet balk zijn

Andre
Andre
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Volgens hun logica werkt het zo: in Iran worden vrouwen onderdrukt door islam. In Nederland worden ze onderdrukt door het kapitalisme-blanken.
Dus mogen witte mensen hen wel helpen in Iran, maar mogen ze in Nederland weer niets zeggen.
Hetgeen maar weer eens duidelijk maakt hoezeer linksmensen helemaal leven in hun eigen kunstmatige wereld van pseudo-logica. Maar ze slagen er wel in op die manier om zichzelf geloofwaardig te maken binnen de eigen kring en het gevoel van hypocrisie (cognitieve dissonantie) te vermijden.

Ni28
Ni28
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Links is een aandoening die zich steeds verder uitzaait en tegelijk onuitroeibaar is.

Marien
Marien
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is heel eng wat er allemaal gebeurt.
Wel heel goed geschreven, dit verhaal.

Yvonne
Yvonne
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik lig in een deuk:wie de schoen past…..!Klasse!

Ni28
Ni28
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Hoe anders dan met humor en sarcasme kun je dit omschrijven? Geweldig.

Jos
Jos
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Deze Nederlands ”medestrijders” staan als 1 blok achter de helden die in Iran en Nederland strijden tegen Islamisme….. Ze staan er heeeeeeeeel ver achter op, veilige afstand.
Je hoort ze vooral als de afstand heel groot is, met hetgeen zich in Nederland afspeelt zijn ze muisstil. Of is deze stilte de bevestigging van het gevaar!?
De de Groot Wassinkjes van deze wereld laten o.a. deze helden keer op keer in de steek.
Is er een woord voor te bedenken voor degene die om het hards pretenderen op te komen voor afvalligen en LGHBTI+, maar ze telkens weer een mes in de rug duwt.? zoiets Bounty of WhityHelper, Judas.
Suggesties welkom.

Laatste aanpassing 5 maanden geleden door Jos
A.G van Schilt
A.G van Schilt
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

heerlijke ironie, leuk stuk. Triest dat het gezonde verstand zo is weggedreven in ons mooie landje. Politiek correcte wetenschap bestaat niet, stuur dogmatici weg van onze universiteiten, het zijn anti-wetenschappers.

Kees
Kees
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

D66 is alleen te begrijpen als je inziet dat bij D66 sprake is van christendomfobie en daar tegenover filo-islam, zelfs als dat betekent dat ze vrouwen in islamitische landen in de steek moeten laten. Vrouwen in het westen, die last hebben van transvrouwen, worden door D66 ook in de steek gelaten.

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x