Stikstofplannen in misleidend cadeaupapier

Kabinet heeft honger en boeren zijn het hoofdgerecht

Nukkig Nederland is in de ogen van het kabinet een kwijlende peuter die je met speels gemak om de tuin kan leiden met een ander papiertje om het stikstofbeleid. Tjeerd de Groot blijft onvermoeibaar hysterisch de noodklok ‘voor de natuur’ luiden en Christianne van der Wal spaart Tata Steel want die échte piekbelaster mag pas verduurzamen als er genoeg boerenbedrijven zijn opgekocht. Nederland moet en zal de schoonste boeren ter wereld wegjagen. Het kabinet heeft grote honger en boeren zijn het hoofdgerecht, schrijft Henry Cornelius.

Johan Remkes deed, bewust of onbewust, met de stikstofplannen van het kabinet wat mijn wanhopige leraar Frans ook weleens met mijn proefwerk deed. Dan kreeg ik wel alsnog dezelfde betreurenswaardige vijf, maar dan met een bemoedigend bedoeld Frans vlaggetje bij m’n cijfer getekend. Voor de onzekere puisterige puber die ik was, genoeg aanleiding het te laten bij vochtige ooghoeken als alternatief voor het met veel opzien openbaren van mijn misère. Niemand wil janken, maar al helemaal niet tijdens een les Frans in de tweede klas van de meedogenloze middelbare school…

 

Klaver

Onze twee stuks eigen kroost werden allebei eind november geboren. Een causaal verband met Valentijnsdag ontkennen we in alle toonaarden. Toen het spul nog in de luiers zat, pakten we sommige verjaardagscadeaus gewoon weer opnieuw in, maar dan met sinterklaaspapier. Zij scheurden op ‘t heerlijk avondje dan opgewonden, kwijlend en overal snot achterlatend na drie weken exact dezelfde pakjes open en wij twijfelden in stilte eventjes aan hun intellect. Mooie tijden. Geen idee of het gezin Klaver, met een ouderwets drietal aan kinderen, ook uitpakt op pakjesavond, maar hij kent z’n opvoedkunstjes. Op de in ander papier verpakte stikstofplannetjes moest maar gauw een klap komen, vond hij gulzig, ongebruikelijk onhandig en plein public.

 

Herder

Ons kabinet beschouwt zich als de herder die de aan hem toevertrouwde schapen dapper behoedt voor naderend onheil. Een steeds groter deel van de kudde wordt echter bokkig en zet nukkig de hoeven in het zand. Dat zijn boeren, of wat inmiddels de Tros inhaalde als grootste familie van Nederland: ‘radicaal rechts’. Mijn persoonlijke geloof in de stikstofcrisis en haar bepleiters is wat broos, overgiet me voor mijn ketterij gerust met wat in uw ogen beledigingen zijn.

Maar ik ken gewoon nét iets teveel brallende academici met een weekabonnement op de soa-test van de GGD of studentenverenigingen waar gedacht wordt dat een fles vissaus achterover klokken je niet kermend van de pijn met opgevende niertjes achterlaat, om de absolute waarheid aan te nemen als een pakketje voor de buren. Bij politici met vooral een talenknobbel die snackend en champagne slobberend de wereld rondvliegen met preken over klimaathel en klimaatverdoemenis, heb ik hetzelfde, ik discrimineer niet.

 

Gekrakeel

Nukkig Nederland is in de ogen van het kabinet dus een kwijlende peuter die je met speels gemak om de tuin leidt met een ander papiertje en wat vrijblijvende aanbevelingen. Natuurlijk, voor de vorm tikte de afwasser van restaurant Rutte de eigen uitbater nog even ferm op de vingers, met een extra streng opgeheven wijsvingertje voor het onnodig polariserende D66. Dat helpt altijd.

Ook aaide Remkes boerend Nederland liefkozend over de bol met silo’s begrip en de geruststellende erkenning dat het allemaal heus niet alléén aan hen ligt. Maar: 2030 bleef staan. Al vrij vlot ontstond gekrakeel over een hitlijst met daarop de top vijf- of zeshonderd heftigste uitstoters. Een lijst die uiteindelijk weer niet zou blijken te bestaan. Of wel. Of niet… Nieuwe agrarische opstandigheid werd aangekondigd: de schapen laten zich niet meer zomaar scheren.

 

Een beetje verliefd

De eerlijkheid gebiedt mij toe te geven dat ik ook weleens opkijk van de hoeveelheid spelfouten die op een kartonnen bord passen. Diezelfde verwondering bekroop me over de reactie van boerengeweten Caroline van der Plas, die zich zo opvallend als ’tevreden’ manifesteerde en zelfs aangaf een beetje verliefd te zijn geworden op Remkes met zijn veelbelovende rapport.

Nergens op internet ga je bewijs vinden voor een platte aarde. Maar over stikstof kun je vinden wat je wil vinden: van uitgebreide weerleggingen over ‘zombieargumenten’ in columns tot de boude bewering dat stikstof helemaal geen probleem is, een overschot ervan in de lucht door de zee wordt opgeslokt en we in een massapsychose terecht zijn gekomen met onze stikstoffabeltjes. Wie zal het zeggen… Als je in ieder geval blijkbaar de luxe hebt om te kiezen welke exact dezelfde uitstoot je wel of niet meerekent, zal het allemaal wel meevallen met hoe hard acute reanimatie nodig is.

 

Hysterisch

Toch blijft Tjeerd de Groot onvermoeibaar hysterisch de noodklok luiden met zijn apocalyptische evangelie en urgentieverslaving. Of de bodem echt zoveel schraler wordt door een overschot aan stikstof? Allicht. Is dat een probleem, als we Nederland uiteindelijk toch volplempen met huizen? We hebben hier de meest duurzame boeren ter wereld. Bepaalde beestjes en plantjes zullen misschien verdwijnen, we teren allicht wat in op biodiversiteit.

Betreurenswaardig, maar een reden om steeds meer stekkers te trekken uit een voedselvoorziening die ook ver buiten Nederland van belang is? Take one for the team, lijkt me. Maar toch ziet een groot gedeelte van stedelijk Nederland de boeren het liefst verdwijnen. Op school leren kinderen zelfs dat boeren slecht zijn. Gaat de antiboerenlobby eigenlijk wel écht over het redden van Calluna vulgaris (struikheide), de groene zandloopkever, het gentiaanblauwtje en de zandhagedis?

 

Muurvast

Als je bootje écht zinkt, ga je blind hozen. Maar tegen Powned zei stikstofminister Christianne van der Wal het volgende over stikstoftoppers Tata Steel en Schiphol: “Die industrie kan pas verduurzamen op het moment dat er stikstofruimte is. Want het is zó erg in Nederland, dat wij helemaal geen vergunningen kunnen verlenen voor schone fabrieken. Het zit muurvast”.

Creatief boekhouden met stikstof mocht en mag klaarblijkelijk maar één uitkomst hebben: weg met dat boerentuig. En daar kunnen we dan handig de rechter de schuld van geven. Ons eten importeren we wel uit lagelonenlanden met schrikbarende percentages uitbuiting, moderne slavernij en honger, maar daar plakken we gewoon een gekocht stickertje op, iets met fair trade, of zo. Voor je kijken, doorlopen, dat idee, álles voor de heide.

 

Gegoocheld

De échte piekbelasters mogen pas verduurzamen als er genoeg boerenbedrijven zijn opgekocht. Als je zo’n papieren hangslot niet gewoon doorknipt, gaat het je niet om die natuur. Het stikstofbeleid is een gegoocheld web van selectiviteit, activisme en wensdenken. Boeren zijn de vliegen en het web wordt groter en groter: “Haagse bronnen zeggen dat het kabinet werkt aan een plan dat zeven keer zo veel boeren treft”, meldde het Financieele Dagblad afgelopen vrijdag nog. Stikstofminister Van der Wal haastte zich haar woordvoerder op pad te sturen met de boodschap dat de genoemde aantallen veel te hoog zijn, maar daar bleef het bij. Dat er op de achtergrond gewerkt wordt aan een lijst die veel langer is dan de lijst die eerder niet bestond, verklaart misschien het één en ander.

 

Happy Meal

De discussie is niet eens meer of er al dan niet een stikstofcrisis bestaat. Dat heeft klaarblijkelijk inmiddels iedereen als absolute waarheid geaccepteerd en in die pan hete soep ga ik niet roeren. In Nederland moeten en zullen we de schoonste boeren ter wereld wegjagen. Het kabinet heeft grote honger en zij zijn het hoofdgerecht. Remkes maakte daar handig een Happy Meal van, maar het verandert niets aan de hoogst opmerkelijke selectiviteit waarmee de zo in nood verkerende natuur schijnbaar gered gaat worden. Natuurlijk worden sommige boeren royaal gecompenseerd. Het gaat dan ook om bijzonder grote lappen grond en onze overheden weten straks heus wel wat te regelen met projectontwikkelaars en financiers. Eerst de boeren en dan inderdaad Tata Steel en Schiphol?

 

Leegtrekken

De toekomst zal uitwijzen hoe graag we die natuur écht willen redden. In de tussentijd werkt Hugo de Jonge hard aan het neerzetten van bijna een miljoen woningen, ook te bouwen op plekken die volgens Frans Timmermans allang onder water hadden moeten staan. “Als je een paar weilanden leeg trekt en je zet er huizen neer, is dat veel makkelijker dan in de stad bouwen”, zei Mark Rutte in 2020. Puur toeval, natuurlijk. Maar misschien moeten we bij zijn rapportcijfer ook een bemoedigend vlaggetje tekenen. Omgekeerd, bij voorkeur…

Over de auteur

Henry Cornelius
De Transtekstueel | Tactloos politiek duider | Schrijvend fenomeen | Sympathieke moordgozer | Volks & elitair | Bemoeizuchtig & badinerend | docx/txt

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
27 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
DomDurakov
DomDurakov
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het kabinet zal haast moeten maken. 15 maart is in zicht. Dus, boeren, nog even volhouden. Wij, het overgrote gedeelte van “de Nederlander”, staat achter jullie. Mocht de PVV winnen, zijn alle crises in een dag opgelost.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  DomDurakov

Als het kabinet slecht scoort in maart dan nemen ze GL en PVDA op in de regering. Eigenlijk zitten GL en de PVDA al in de coalitie……Het zal de boeren, het MKB, woningzoekende enz allemaal niets helpen. DE agenda word hoe dan ook uitgerold.
Zelfs als PVV, BBB, BVNL en JA21 ooit een regering vormen dan is er geen ambtenaar die echt meerwerk, die zullen alles doen om zo’n kabinet te doen struikelen. Met de steun van de NPO, rechters, EU, Few enz…..helaas kansloos..

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Jos
Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Het enige antwoord (tevens aan NI28) luidt dat een forse economische crisis weliswaar een paardenmiddel is, maar effectief draagvlak creëert voor een radicaal ander beleid op elk terrein. Met het wanbeleid van onze reptielen kunnen we wat dat betreft achterover leunen. Hoe langer de crisis uitblijft, des te zwaarder zal die worden.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  DomDurakov

Ik vraag mij af hoe een rechtse coalitie zich zou handhaven in de door links beheerste instanties, bedrijven, scholen e. d. De situatie is praktisch uitzichtloos.

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Heel simpel:
Niet!

cor
cor
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ja de gecreerde stikstofcrisis is een afleidingsmanoeuvre om de agenda 2030 er door te krijgen. Er wordt niet gemeten in de natuur mbt van de hoeveelheid stikstof, nee er zijn modellen gemaakt door mensen die aangeven dat er teveel stikstof is. De mensen die deze modellen hebben gemaakt vullen deze modellen ook met gegevens die nergens vandaan komen. En de modellen zijn zo gemaakt dat de gewenste uitkomst al vaststaat. Ik ben opgegroeid in het bedrijfsleven met het citaat ‘meten is weten’. En inderdaad door te meten verzamel je data en vanuit die data kun je de feiten halen.
Helaas worden alle crisissen veroorzaakt door modellen, zie de klimaathysterie, de griep pandemie, enz.
Mensen blijf je gezond boeren verstand gebruiken en ga op zoek naar feiten en niet naar gemanipuleerde gegevens.

Andere Kees
Andere Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  cor

Helemaal mee eens.

“Haagse bronnen zeggen dat het kabinet werkt aan een plan dat zeven keer zo veel boeren treft”, meldde het Financieele Dagblad afgelopen vrijdag nog. Dat klopt: Ook akkerbouwers worden gepest: Diverse gewassen worden verboden, zelfs aardappelen!
Hoe ver moet het nog komen voordat we in verzet gaan tegen deze regering?

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In de eerste en de laatste alinea staat de conclusie en de essentie van het hele .
verhaal.
In de eerste dat het cadeau belangrijker is dan de verpakking.
In de laatste dat het gaat om de weilanden, niet om de boeren.
We moeten gewoon even kijken naar de gevolgen, niet naar de verpakking.
Wat is het gevolg van boeren die ophouden?
Weilanden beschikbaar voor woningen voor migranten.
Wat is het gevolg van MKB en horeca die ophouden?
Winkelruimtes die beschikbaar komen om herbouwd te worden tot woningen voor migranten.
De rest er omheen is de fabel, peptalk, marketing, rookgordijn, cadeau-papier. Pak het uit en je ontdekt plotseling wat er echt inzit.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik had een boek over verdwenen beschavingen. Die boek was begrijpelijkerwijs niet compleet.

hendrikush
hendrikush
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi verhaal; mooi taalgebruik; dikke voldoende.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  hendrikush

Eens.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ja, ik vond het taalgebruik ook heel goed. En de feiten die genoemd worden zijn zeer goed geduid. Het gaat hen inderdaad niet om de natuur als alles volgebouwd wordt.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er is door politici en ambtenaren al geoppert dat ze ook vergunningnen kunnen intrekken enz. Er zal wel een heel peleton ‘controleurs’ en nieuwe regelgeving op de schoonste boeren van de wereld losgelaten worden.
De ‘overtreders’ zijn dan zelf schuld dat ze aan boete’s ten ondergaan. ZO rolt NL!
Die boeren percelen krijgt de staat wel in handen.

DomDurakov
DomDurakov
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Niet 1 boer moet vertrekken! Want in dat geval komt de regering volgend jaar met nieuwe excuses om van de boeren af te komen. Overigens wil ik ook weer een visje op tafel.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

TriStateCity. Google het maar.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Inderdaad, een echte plan. Wel een slechte.

Dino51
Dino51
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Kijk wat in Sri Lanka gebeurde, twee jaar geleden helemaal biologisch, landbouw opbrengst gereduceerd en bevolking lijdt armoede. Voedsel moet nu uit het buitenland komen.

Vin
Vin
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Lees ik nou echt dat de industrie pas minder stikstof kan uitstoten als er minder stiksof is?

Walter
Walter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Nee, Stikstofminister Van der Wal heeft het over “ruimte” ,die ze weigert te benoemen daar de industrie CO2 certificaten koopt om de norm niet te overschrijden

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Op zich waar.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Diplomatie is grotendeels verdwenen uit de politiek en de Tweede kamer. Remakes heeft laten zien dat met diplomatieke aanpak je hetzelfde waar wel kan verkopen wat de regering zonder enige spoortje van diplomatie niet kon. Remkes was terecht boos toen de domme Klaver het meteen op straat gooide. Diplomatie is zeker niet schoon maar verkoopt netjes en beter dan met een knuppel.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Haha, een typo die wel treffend is!!
Remakes waar Remkes bedoeld was. Remake van het stikstofplan, waar hijzelf mede initiator van was. Met nog een extra ditje en datje erbij, wat empathie veinzen, en ondertussen ijverig meehelpen aan een remake van Nederland volgens de wefdoctrine.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Een typefout kan soms treffend zijn en kan het verhaal versterken zoals toevallig in dit geval. Het is in wezen komisch hoe de juiste verpakking kan werken.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De boerenstand is al gekrompen in de laatste decennia en de boerenbedrijven zijn veel schoner geworden. In dit artikel van Wynia’s week wordt een ontluisterend simpele oplossing geboden. https://www.wyniasweek.nl/schrap-de-snippers-streep-alle-kleine-natuurgebiedjes-weg-en-de-stikstofcrisis-is-opgelost/

Naar het zich laat aanzien komen er komend jaar meer dan 50.000 “nieuwe Nederlanders” erbij, dus alles wat aan stikstof van boeren wordt beperkt komt er in andere hoedanigheid weer bij. Waarbij we een deel van ons Bruto Binnenlands Product opgeven ten gunste van enige tienduizenden niet productieven.
Op enig moment knal je met dit beleid tegen een blinde muur.

Joost Visser
Joost Visser
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Van der wal en (Uils)kuiken strijden om de domste politicus van het jaar.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer duidelijk en goed beschreven werkelijke gezichten van politici.

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Tijdens de hoorzitting met Remkes over het stikstof rapport vroeg Gideon van Meijeren (FvD) aan Remkes of hij wist dat volgens het PBL er 3,6 miljoen hectare landbouwgrond nodig zijn om ons land van voedsel te voorzien, maar dat we er maar 1,8 miljoen hebben, en ook nog flink exporteren.
Hoe Remkes dacht dat te gaan oplossen?
Dat vond Remkes “een ingewikkelde vraag”…..

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door nanko55
27
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x