De nieuwste linkse paranoia: ‘melk is symbool extreemrechts’

Uit de hand gelopen grap leidt tot haatzaaierij

Titelfoto artikel De nieuwste linkse paranoia: 'melk is symbool extreemrechts' Ines van bokhoven opiniez

Foto:


Paranoïde zijn kan allerlei vormen aannemen. Maar om in het drinken van melk bewijs voor een gevaarlijke extreemrechtse identiteit te zien gaat wel een beetje ver. Niet voor de politicoloog Willem Wagenaar, een onderzoeker in dienst van de door links gekaapte Anne Frank Stichting, die melk als een koud glas puur racisme ziet en dat gebruikt om Eva Vlaardingerbroek en het FvD verdacht te maken. Deze paranoia is potsierlijk, maar ook gevaarlijk. We weten allemaal waartoe haat jegens bepaalde groepen kan leiden, schrijft Ines van Bokhoven.

Paranoia is een hele nare aandoening. Geloof me: het idee dat iedereen erop uit is om je te pakken – het kan je leven nogal op z’n kop zetten en van angst de grote leidraad maken. Achter elke boom een monster, op elke weg een beer. We maakten er vroeger wel grapjes over, zoals ‘paranoïde zijn betekent nog niet dat ze niet achter je aanzitten’, maar laten we eerlijk zijn: het leven van iemand met die afwijking is een hel.

 

Bedreiging

Je zult maar zo diep-paranoïde zijn dat je in werkelijk alles om je heen, zelfs de meest onschuldige, dagelijkse zaken, een bedreiging voor je welzijn ziet: stelt u zich het eens voor. Dat u denkt dat de kussens op de bank u naar het leven staan. Of dat het behang u haat. Dat de postbode moordplannen in uw richting koestert, of dat uw kat u ziet als een monster dat bestreden moet worden.

Of dat u denkt dat een glas melk een bedreiging is voor uw veiligheid.

Ik geef u de tijd om te lachen: het is te zot voor woorden, dat idee. Een glas melk? Die van Joris Driepinter? De witte motor, goed voor elk? Dus lacht u er nog maar eens goed om. Terecht.

Want dan worden we nu ernstig: de paranoia in de hoofden van sommigen in onze wereld is zo ver aan het doorslaan, dat men heeft besloten dat melk gevaarlijk is. Een symbool van levensgevaarlijk extreemrechts: u weet wel, de term die gebruikt wordt voor zo’n beetje iedereen die niet extreemlinks is.

 

Symbool van ‘blanke superioriteit’?

Onlangs kwam ik dit stuk tegen, van Lars Dellemann, een journalist die zijn vak volgens mij niet helemaal snapt. Zijn ‘essay’ is een uitleg van de theorie van Willem Wagenaar, een politiek onderzoeker in dienst van de Anne Frank Stichting, over de racistische gevaren van melk. ‘Een koud glas puur racisme’ schijnt het te zijn. En dat komt allemaal, vertelt Wagenaar, omdat Europese mensen een grotere tolerantie blijken te hebben voor lactose, en de blanke mens dat blijkbaar altijd heeft gezien als symbool van superioriteit.

De denkrimpel op mijn voorhoofd had niet dieper kunnen zijn toen ik dat las: ik kan me werkelijk niet herinneren ooit in mijn leven iemand een verband te hebben zien leggen, ook niet historisch, tussen melk en blanke superioriteit. En ook niet tussen lactose-tolerantie en racisme: ik wist niet eens dat dat zo was, van die tolerantie. Maar blijkbaar is het een symbool geworden voor iedereen die het extreemrechtse gedachtengoed aanhangt – en in de wereld van mensen als Willem Wagenaar is dat iedereen die ook maar een tikkie afwijkt van zijn meningen.

 

Gewelddadige activist

Nou heeft Wagenaar zelf een verleden dat leest als een studie in paranoia: de man is al z’n hele leven activist, vecht al een leven lang tegen monsters, beren en zo te merken zelfs windmolens. De gruwel van ‘mensen met een andere kijk op zaken dan ik’ ervoer hij als dusdanig bedreigend dat geweld nooit een probleem voor hem was; Joost Niemöller legde in een stuk feilloos bloot dat de man betrokken was bij de beruchte aanslag op het hotel in Kedichem waar de Centrumpartij in 1986 vergaderde. Een brute brandstichting (de favoriete aanvalsmethode van extreemlinks) waarbij iemand een hoofdwond opliep die hem later het leven kostte, en de vriendin van Janmaat een van haar benen verloor. Wagenaar werd er een jaar later voor veroordeeld – maar blijkbaar weerhield dat feit de Anne Frank-Stichting (een organisatie die is gekaapt door extreemlinks en vakkundig is in het uitbuiten van de beroemde naam van dit onschuldige slachtoffer van fascisme) er niet van de man in dienst te nemen.

Wagenaar wordt dus gezien als ‘expert’ op het gebied van extreemrechts, waar ik eerder zou concluderen dat de man vooral van de hoed en de rand weet als het gaat om extreemlinks. Nou is het woordje ‘expert’ al danig uitgehold in onze tijden – iedereen die precies zegt wat de gevestigde orde wil horen wordt al rap een ‘expert’ genoemd.

 

Plagerige grap

Waar maakt de man zich nu zo bangig druk over? Nou, het draait om James Allsup, een jonge Amerikaanse extreemrechtse activist die in 2017 een kleine hype veroorzaakte op Twitter. In een video, die inmiddels is verwijderd door Twitter, legde hij de link tussen het feit dat (extreem)links nogal van de sojamelk is, en echte mannen dus echte melk drinken, van echte koeien. Dat werd een hit op Twitter, zoals die dingen kunnen gaan, en deed destijds links concluderen, niet helemaal onbegrijpelijk, dat melk door deze mensen werd gebruikt als symbool van hun op huidskleur gebaseerde gevoel van superioriteit – al denk ik eerder dat het gewoon een dikke vette knipoog was. Een kinderachtige, plagerige grap.

Sindsdien horen we er eigenlijk weinig meer van. Tijdens de dieptepunten van de BLM-rellen werd er nog wel eens een gooi naar gedaan, om de afschuw voor racistenmelk ook hier in Nederland trending te krijgen, maar dit land van koeien en zuiveltoetjes trapte daar niet in. Zelfs aan de linkerkant niet. Toen nog niet, in elk geval.

 

Gezeur in de marge

Nu doet Wagenaar dus een hernieuwde poging om de boodschap door te laten dringen, ditmaal met de hulp van de immer rechts hatende NPO dat sowieso al druk doende is alles dat met boeren te maken heeft verdacht te maken. En eigenlijk zie je aan het begin van het stuk meteen al met wat voor gezeur-in-de-marge we te maken hebben: zonder dat het ook maar iets te maken heeft met het onderwerp of er zelfs maar toe doet, merkt de schrijver van het stuk op dat de armen van Eva Vlaardingerbroek, die als ‘boegbeeld van extreemrechts’ met drie flessen melk op een bijgeplaatste tweetfoto staat, ‘bewust niet-ingesmeerd’ zijn. Hoe de schrijver dat kan zien (vooral dat ‘bewuste’ ervan) is me een raadsel en waar hij zich mee bemoeit ook, maar blijkbaar ziet hij het en heeft-ie er vreselijke last van.

 

Hondenfluitje

Maar liefst vier keer komt in het korte stuk het woord ‘hondenfluitje’ langs, waarvan de eerste zelfs een link biedt naar een pagina die haarfijn uitlegt wat zo’n ding is en hoe je ze moet ‘horen’. Het is een woord dat duidelijk moet worden aangeleerd door de lezers van het stuk, het NPO-publiek. Het moet angst aanjagen voor iets onzichtbaars dat zich stiekem recht onder onze neuzen afspeelt. Hiding in plain sight, zoals The Guardian ooit kopte, in de periode dat een andere internet-held door alt-rechts werd gekaapt: Pepe the Frog.

Op dezelfde manier probeert Wagenaar ons de vrees voor roomblanke melk aan te smeren: als een nieuwe ‘Pepe the Frog’. Zijn overdreven en surreële logica, die ook bij Delleman niet ontbreekt, doet de paranoia werkelijk van de woorden af spatten. Er wordt verhaald van een JFvD-zomerkamp, waar jongeren presentaties krijgen van een man in uniform, een Nederlandse vlag hijsen, aan atletieksporten als speerwerpen doen (deden wij op school vroeger ook, en u?) en, u gelooft het niet, boeken te lezen krijgen met daarin voedingsadviezen als ‘eet vlees en drink melk’. Je reinste fascisme uiteraard.

 

Vergezocht complotdenken

Maar de vanzelfsprekendheid waarmee naar deze magere feiten wordt gewezen, en dan vooral die voedingsadviezen, en de manier waarop dat allemaal aan elkaar wordt gebreid tot een conclusie die misschien voor een kleine groep mensen wel opgaat, maar beslist niet het aanstormende gevaar is waar Wagenaar het op wil laten lijken, doet meer dan vermoeden dat complotdenken niet alleen een ‘wappie’-hobby is. Dit is zo vergezocht, zo ernstig aangevuld met wensdenken, dat het als weinig meer kan worden gezien dan de uitingen van twee mannen die dringend therapeutische hulp nodig hebben, als ze zó bang zijn voor mensen die anders zijn.

Natuurlijk verwijst het stuk naar een studie van alweer een ‘expert’, in dit geval een communicatiewetenschapper en dierenrechtenactivist die de critical race theory aanhangt en zijn veld van expertise, als academicus, dan ook (onder andere) omschrijft als critical animal studies. Deze meneer concludeerde dat er een historische relatie ligt tussen het gebruik van woorden als ‘rijsteter’ tegen gekoloniseerde volkeren die minder vlees en zuivel op hun menukaarten hadden staan en onze dominantie: dat was dus een teken van die lactose-superioriteit. Als je lang genoeg door een tunnel kijkt, past de hele wereld erin. Kuch.

 

Diepgewortelde paranoia

De hetze die gaande is tegen het gefabuleerde extreemrechtse gevaar dat we blijkbaar overal met eigen ogen moeten kunnen waarnemen, al zien we er vrij weinig van, begint potsierlijk te worden. Het is vooral een doorlopende demonstratie van diepgewortelde paranoia van mensen die hun hele leven wijden aan het zoeken naar schuldigen – en daarbij niet zelden stukken verder gaan dan de daden waar ze mensen van willen beschuldigen. Maar het probleem is: het is zo gevaarlijk.

Geschiedenis toont ons zo helder hoe dit soort amper gefundeerde haat jegens bepaalde bevolkingsgroepen verschrikkelijk uit de hand kan lopen. En Wagenaar heeft al laten zien dat hij daar weinig bezwaren tegen heeft, tegen zelfs dodelijk geweld tegen mensen met simpelweg een andere mening. Als de paranoia van mensen als Wagenaar zegt dat ze gelijk hebben in hun onmeetbare angsten voor allerlei ongrijpbare vijanden, dan schijnt dit type mens dat acuut te geloven. Het bevredigt kwade onderbuiken en laten we eerlijk zijn: zolang je anderen de schuld kunt geven, hoef je nooit naar jezelf te kijken.

 

Anne Frank

Dat een stichting met de naam van een meisje dat door precies dit soort haat werd vermoord, dat zich juist met hand en tand verzette tegen exact het soort denken dat Willem Wagenaar erop nahoudt, dat een dagboek schreef dat bol staat van de boodschap dat we eens met empathie naar elkaar moeten luisteren om herhaling van onmenselijke drama’s te voorkomen, dit soort mensen in dienst heeft en zelfs denkt de wereld te moeten onderwijzen in de paranoïde haatmanier van denken die Wagenaar hanteert, dat vind ik beschamend. Dat vind ik gevaarlijk.

Anne Frank was een stuk wijzer.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Ines van Bokhoven via inesvanbokhoven.backme.org

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
49 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De zieke redenering van Willen Wagenaar zou een eeuw geleden leiden tot electrische shocktherapie in een gesloten inrichting. Tegenwoordig wordt in onze open inrichting elke redenering serieus genomen als deze maar in het linkse stramien past.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

D66 daalt in de peilingen. De halvering in de Eerste Kamer ligt op de loer. In Zweden en Italië heeft een kentering zich al voorgedaan. D66 kamerleden zien hun baantje verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Ze worden onderuit gehaald door de werkelijkheid. Dan rest alleen nog magisch denken: het is allemaal de schuld van anderen. Het is de schuld van de werkelijkheid.
Paranoia, schizofrenie, psychose: alles is goed als het maar de illusie van D66 in stand houdt.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik hoop dat de peilingen werkelijkheid worden.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat hier iets groters achter zit, namelijk een aanval op onze cultuur. De koeien in de wei dus. Het Oudhollandse landschap is de globalisten een doorn in het oog. Zij willen tristate city, iedereen aan de insecten burger, enz. Daar past melk (en de herkomst ervan) totaal niet bij.

Op deze manier kunnen ze iedereen met een voorliefde voor hoe Nederland ooit was in verband brengen met “extreemrechts”. En daar weten types als Wagenaar wel raad mee. Heel gevaarlijk.

M.de Jong
M.de Jong
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

U was me voor met uw reactie.

Al na de kop gezien te hebben viel mij de de link op: melk/boer.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan me herinneren dat ik ooit een pak blanke vla in mijn supermarktkarretje legde – vind ik lekker – waarna ik door een donkere mevrouw werd aangekeken alsof ik de slavernij wilde herinvoeren.

Maar goed, me lijkt dat Mattias de Smet’s ‘de Psychologie van het Totalitarisme’ hierop van toepassing is. Hoe krankzinniger de maatregel, of in dit geval de suggestie, hoe meer je je toewijding verklaart aan de vigerende totalitaire doctrine: kijk eens hoe waakzaam ik ben, hoe anti-extreemrechts ik ben, zelfs een glas melk ontsnapt niet aan mijn aandacht als geheim teken van de vijand om elkaar signalen te sturen. Het is een minderheid, maar het is wel ernstig dat ze op kosten van de gemeenschap hun propaganda kunnen maken.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Linkse ziekte is voor een normaal mens terminaal maar links zelf is daarvoor gevaccineerd.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is elke keer hetzelfde liedje met linkse mensen: zij hebben het monopolie op de waarheid, op de juiste mening, de juiste interpretatie. Iedereen die afwijkt daarvan is contrarevolutionair, wappie, extreem-rechts, fascist, enz enz.
Om dezelfde reden hebben linkse groeperingen ook elkaar altijd fanatiek bestreden en uitgemoord, o.a. in Rusland (Trotski versus Stalin) en tijdens de Tweede Republiek in Spanje.
Deze mensen maken tegelijkertijd aanspraak op ‘inclusief denken’, ’tolerantie’ en ‘diversiteit’. Ironischer kan het gewoon niet.
Links is gebaseerd op zwart-wit denken.
Je ziet het ook weer i.b.t. de oorlog van Putin. Zijn argumenten en motieven worden systematisch onderbelicht en belachelijk gemaakt. Maar die argumenten en motieven gaan niet weg omdat links Europa het wil. Ondertussen wordt de bevolking van Oekraïne opgeofferd omdat links Europa denkt dat het Putin kan verslaan in plaats van een regeling te treffen. Links offert alles op voor het eigen ideaal.
Zelfs de eigen bevolking: de sancties treffen ons harder dan Rusland, want Gazprom verdient nu meer dan in de eerdere situatie.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De afgelopen jaren denk ik vrijwel dagelijks dat het nu echt niet gekker meer kan, en dan…….

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Open inrichting Nederland.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Melk de witte motor die generaties heeft grootgebracht is uit de gratie. Een product van de intussen gehate koe met daar bovenop een verkeerde kleur. Melk is wit en dus racistisch en het klimaat wordt van ontregeld ook. Zwarte melk bestaat niet wel een enorme zwarte populatie groei. Laat dat het grootste aandeel zijn de voor klimaatperikelen en het gezochte paradijs is overwegend wit en nog erger, blank genoemd dus racistisch .
Europa inmiddels van oorspronkelijk hoog geciviliseerde samenleving omgeturnd tot een diverse open inrichting met bekrompen denken die een gaaf land wordt genoemd.

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Vermoed dat ‘gaaf’ eigenlijk ‘graf’ moet zijn, maar die vermaledijde spellingcontrole….

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Deze keer heeft mij de spellingcontrole in de steek gelaten. 😁

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

We hebben natuurlijk wel chocolademelk met de ‘juiste’ kleur…

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Melk: een onschuldig glaasje zuivel of het symbool van witte superioriteit?”
Het stond er echt.
Hoe ver ben je losgezongen van de realiteit als je hier in meegaat. Ik kwam er niet doorheen in ieder geval. Waarschijnlijk omdat het een geval van paranoia is.

Zou deze man niet door hebben wat het begrip superioriteit inhoudt. Kan dat echt afhankelijk zijn van melk?
Wat betekent superioriteit? Wat is dat? In zijn optiek is superioriteit iets slechts. Is dat echt zo? Het lijkt een onschuldig glaasje melk………….

Sailor1
Sailor1
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

En hier in Europa quinoa eten is dan toch minstens een uiting van onderdrukking / uitbuiting van de Andes bevolking.

Henbob
Henbob
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Drink al jaren geen melk meer daar het minder gezond voor een mens is als dat ik dacht, vroeger werd het drinken ervan gepusht met de slogan ‘melk de witte motor’ , maar vanaf nu ga ik het weer kopen en drinken, al was het maar om die linkse patjakkers te dwarsbomen.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Aan dit hele verhaal ging nog vooraf dat Eva Vlaardingerbroek op social media werd aangevallen, en daarin schofferend ‘melkmeisje’ werd genoemd. Blijkbaar als verwijzing naar een veel bekeken serie. Om daar de draak mee te steken liet ze zich vervolgens met flessen melk fotograferen, wat dus weer als een hondenfluitje wordt gezien. Zelfs reageren op een hysterische aanval vanuit ‘links’, wordt door diezelfde mensen opnieuw misbruikt.

Verliefde Jules.
Verliefde Jules.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

NEDERLAND ZAKT ECHT HELEMAAL DOOR HET IJS !!

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Verliefde Jules.

Hopelijk wel roomijs van echte melk?

A. Leen
A. Leen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind het knap dat ik ze nog niet gehoord heb over onze zwartwitte koeien. Of zou dat een bevestiging voor hen zijn dat Nederland inderdaad een multicultureel land is ?
Maar wie zijn dan die roden, van onze roodwitte koeien…..
Blijven lachen.

Roberto
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  A. Leen

Nou A. Leen dat linkse geseik waren ze al ver voor, de officiele benaming voor zwart witte koeien is zwart bont. Van het ras Holstein-Friesian. De officiele benaming voor roodwitte koeien is rood bont. Van het MRIJ ras (Maas,rijn en IJssel) Helaas voor links is in het Noorden de Holstein-Friesian ver in de meerderheid en in het midden van het land het MRIJ ras. als het aan links ligt zouden we deze 2 rassen moeten combineren 50% Holstein-Friesian en 50% MRIJ ras in de wei. Ook andere combinaties zijn mogelijk met zelfs 1 ras : lakenvelders die heb je zowel in rood als zwart bont, hetzelfde geldt voor de Groninger Blaarkop. Nog een combinatie met 2 rassen zijn de Aberdeen Angus (zwart) en Piemontees (wit) Kortom er valt voor extreem links veel te kiezen. En ik ben het helemaal met u eens, we blijven lachen. Helaas is dat in Engeland minder het geval omdat actie voerders banden lek prikken van melkwagens, die actievoerders die zijn dus al heel ver heen.

Vin
Vin
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nu wordt de blanken dus ook al verweten dat ze tolerant zijn. Hoeveel gekker kan het nog worden.

els
els
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Haha, niets aan toe te voegen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt er op dat Dat Dellemann en Wagenaar er een hekel aan hebben als iemand ergens superieur in is.
Mensen die superieur voetballen of schideren. De beste zijn in wat ze doen.
Mensen die de samenleving verder helpen.
Mag dat niet?

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat mag wel, als je dan maar niet blank bent.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

U bent het daar mee eens?

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Natuurlijk niet. Ik gaf alleen de discriminatoire gedachtenkronkels ter linkerzijde aan.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Wat is het, wat deze mensen die dingen laat zeggen?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De gedachte dat er mensen of naties zijn die ergens in excelleren.
Dat mag niet. De mensheid moet afdalen tot de zwakste schakels om gelijk (ik bedoel dus niet gelijkwaardig, dat is iets geheel anders) te kunnen zijn.
Iedereen op aarde gelijk, met een fluïde gender. Alle huidskleuren vermengen tot één lichtgekleurd. Iedereen even behoeftig, afhankelijk en daarmee onder controle. Van een club dictaten uitvaardigende lieden die dit allemaal steeds sneller doordrukken. Uiteraard zijn zijzelf uitgezonder.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

U zegt daar precies wat de achterliggende gedachte is.
Waar gaat het mis?
Net zoals in een klas heel goede leerlingen zitten, zitten er in een klas ook heel slechte leerlingen.
Volgens uw redenering moeten de allerbesten zich aanpassen aan de aller slechtste. Alleen dan is iedereen gelijk en niemand superieur.
Hoe intelligent moet je zijn om te zien wat er gaat gebeuren? Iedere ontwikkeling komt tot stilstand. Problemen worden niet meer opgelost omdat er niemand is die slim genoeg is.
Als je zo denkt, kun je ook geen mensen krijgen die een machtspositie in de samenleving hebben.
Mensen met een machtspositie zijn superieur.

Die samenleving wordt geleidt door mensen die niet de kennis of de intelectuele achtergrond hebben om dat te doen.
Overigens al tamelijk zichtbaar in ons kabinet.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Deze redenering is ook niet meer dan een gotspe.
Denken dat je een samenleving zo uit de vuist kunt samenstellen. De totale arrogantie die uit die gedachte spreekt.
Hier komt alleen maar chaos van, die zich al aardig aan het ontwikkelen is.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dan zijn er nog mensen die hardop roepen, ja, maar die chaos moet er eerst geweest zijn om iets nieuws op te bouwen.
Ik zeg, veel succes er mee.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

‘…Europese mensen een grotere tolerantie blijken te hebben voor lactose, en de blanke mens dat blijkbaar altijd heeft gezien als symbool van superioriteit…’
Maar hoe zit dat dan met huidskleur? Zwarte of bruine mensen hebben n.l. een grotere tolerantie voor zonlicht ….. Ook superioriteit?

Kareltje
Kareltje
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een geestes zieke mensen heeft Nederland inmiddels.

Martha
Martha
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Griezelige ontwikkeling, mevrouw van Bokhoven.

Maar U hebt er een heerlijk stuk over geschreven!

Jos Becks
Jos Becks
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dus als we de lijn van Willem Wagenaar / Anne Frank Stichting doortrekken…

Melk staat symbool voor extreem rechts.
Coush coush voor moslim terrorisme.
En koosjer eten is waarschijnlijk voor islamofobie?!

Anne zal wel trots zijn op u, Willem Wagenaar……

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zo moeten ‘blanken’ zich schamen voor hele verre voorouders, excuses aanbieden en vooral betalen. Maar een ‘groep’ nieuwe Nederlanders in 2022 aanspreken op het gedrag en misschien wel verantwoording vragen van mensen binnen die groep is heeeeeeel fout. Dat is dan racisme en discriminatie, fascisme, nazisme enz!
Zwarte Piet is dood, nu zijn de melkdrinkers aan de beurt…Misschien een app met een wel/niet melksdrinkers vinkje?

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit past wonderwel in de toekomstvisie van de linkse idealisten. Geen vlees, geen zuivel, niet vliegen etc. Niets hebben en toch gelukkig zijn. Om dat te bereiken wordt idiote propaganda niet uit de weg gegaan. Idealisme en realisme gaan niet samen. Het grote probleem is dat idealisten er geen been in zien om alles uit de weg te ruimen wat het gewenste ideaal in de weg staat, ook als dat (groepen) mensen zijn. De menselijke geschiedenis kent vele voorbeelden. Of het dan figuurlijke of letterlijke messen in de rug zijn, maakt hen niet uit. Wolven in schaapskleren, die in zalvende volzinnen anderen beschuldigen van wat ze zelf continu doen. Jammer dat nog steeds te weinig mensen dit zien, elke stem op deze lieden is er één te veel.

Overigens nooit melk gedronken (smerig), maar zou er uit protest bijna mee beginnen.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dus links maakt eerst blanken uit voor “witten” (wat ze niet zijn – Aziaten willen ook niet “gelen” genoemd worden) en misbruikt dan die term om melkdrinken met racisme te associëren.
Dit is verloedering van het debat. Valse beschuldigingen van racisme zijn even erg als echt racisme.

fransgroenendijk
fransgroenendijk
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Melk is wit, niet blank.
Is blanke vla eigenlijk al taboe?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Vreemd genoeg is het niet raar dat er mensen zijn die dit geloven. Er zijn nog mensen die de evolutietheorie niet geloven, maar wel absoluut achter het bijbel verhaal staan. Er zijn mensen die nog steeds in een platte aarde geloven.
Mensen geloven graag in sprookjes denk ik dan en daarom vinden figuren als Wagenaar en Dellemann zichzelf belangrijk.
Af en toe vraag ik me af waarom de hetze tegen Zwarte Piet is gevoerd. Uiteindelijk ook maar een sprookje voor kinderen. Dat mocht dan weer niet, maar melk als symbool van superioriteit is dan geen probleem.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De evolutietheorie is precies dat: een theorie. Waar veel aanwijzingen voor zijn, maar waar ook (nog) veel hiaten in zitten. Creationisme? Misschien zijn we inderdaad gewoon ‘gezaaid'(panspermia) op aarde. En duurt dat voort en wordt ons DNA daardoor nog steeds telkens ietsje veranderd. Kan toch ook? Zijn ook aanwijzingen voor gevonden. Hoef je niet te geloven. Platte aarde heeft weinig aanhangers, er zijn ook geen aanwijzingen dat er randen zijn die je op kunt zoeken. Maar verschillende dimensies? Portals? Zou allemaal best kunnen.
Geloven doe ik niet gauw. Liever een brede interesse en open mind.
Maar als mensen willen geloven in wat dan ook, kun je alleen met argumenten jouw inzichten poneren. Geen garantie op resultaat. Maar wel vrijheid, blijheid.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Iedereen is vrij om te geloven wat hij of zij wil.
Geloof is een eigenschap van mensen, net als intelligentie om jezelf te ontwikkelen. Vrijheid van geloof is een eerste voorwaarde.
Waarom moet je jezelf ontwikkelen? Om de kans op maximale overleving zo groot mogelijk te maken. Gaat en vermenigvuldigt u.
Het is daarom belangrijk dat je beseft in wat voor een wereld je leeft. Waar de gevaren zijn en je kansen liggen.
Gebruik je verstand en geloof.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Overigens neem ik de vrijheid om te geloven dat een god niet bestaat.
En dat geloven doe ik met argumenten die ik hier maar niet zal aanvoeren.
En dat allemaal vanwege een glaasje melk.

Maenhout
Maenhout
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn ook negerstammen die lactose goed verdragen, met name Oost-Afrikaanse herdersvolken. Pigmentatie heeft niets met lactose persistentie te maken, waarschijnlijk wel historie.

willem
willem
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik deel vrijwel alles van OPINIEZ op Fb, soms met verzoek om te delen. Moet heel vaak gebeuren door iedere OPINIEZ/WYNIA’S week lezer……misschien helpt dat om het zinkende schip Nederland nog te redden…….tijd tot maart, ik hoop vurig eerder…..

Joop Visser
Joop Visser
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik drink graag chocolademelk. Dat zou ik doen, volgens ´linksen´ denk ik, omdat ik hiermee mijn blanke ik genetisch aangeboren slavernij-ego op peil moet houden als vervanger dat ik geen zwarte slaven meer mag houden. Excuses voor de woorden ´chocolade, blanke melk, slavernij-ego, zwarte´. Helaas zonder deze woorden kan ik mijn punt niet maken. Ik zal wat geld vrijmaken voor diegenen die zich gekwetst voelen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Joop Visser

Vandaar dat Rutte een chocomeldrinker is?

49
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x