De Sigrid Kaag-show draait weer op volle toeren

Over divagedrag en creëren van een mediamoment

Baudet insinueerde iets negatiefs over Sigrid Kaag bij de Algemene Beschouwingen en toen verliet het kabinet boos de Tweede Kamer. Kaag buitte dit media-moment dankbaar uit. Maar we zagen haar ook ginnegappen met Rutte terwijl Lilian Marijnissen de deplorabele situatie van veel burgers beschreef. Bij het ene voorval – van een ‘rechtsextremist’ – lopen ze vol walging weg. Andere minstens net zo afkeurenswaardige voorvallen passeren zonder enig protest, want ze komen uit het eigen kamp en dan is het toegestaan, schrijft Ines van Bokhoven. 

De Sigrid Kaag-show draait weer op volle toeren. Het ganse land heeft kennis moeten nemen van haar leed omdat ze een schitterende kans kreeg een mediamoment van heb-ik-jou-daar te creëren, een kans die ze natuurlijk uitbuitte door zichzelf voor de zoveelste keer als onbegrepen slachtoffer naar voren te schuiven. Het is knap.

 

Onhandig

Laat ik bij het begin beginnen: het was meer dan onhandig van Baudet – dat is mijn mening over het voorval van woensdagavond, toen het hele Vak K verontwaardigd leegstroomde. Ongefundeerde insinuaties zijn zinloos en onverstandig in een politiek klimaat dat toch al zindert van de spanning. Hou het bij de feiten, denk ik dan, en bewaar de rest voor de kroeg en je dagboek. Persoonlijk kan ik nog maar weinig touwtjes vastknopen aan waar die man mee bezig is en kijk ik soms met verbijstering naar zijn optreden. Maar dat is, nogmaals, mijn mening: in een vrij land, waar we het recht hebben ons vrij te uiten, is het toegestaan om zulke dingen te zeggen en mag ik er dan ook weer een mening over hebben. Het debat is vrij en open, en als men het niet met elkaar eens is, is dat de democratische oplossing. Zo leerde ik het en dat is terecht: het is zinnig.

 

Kinderachtig

Van dat principe was woensdagavond weinig te bespeuren bij de hoeders van onze democratie. Als verontwaardigde partners in een echtelijke ruzie stond men op en stampte men de Kamer uit – het enige wat ontbrak was een dichtgeslagen deur aan het eind. Een kinderachtig vertoon dat eigenlijk wel te verwachten viel van onze politieke diva’s, maar dat maakt het niet minder beschamend. En wat zeker te verwachten viel was dat Kaag, toch al een kampioen in ‘how can I make this about me’, gretig gebruik zou maken van deze uitgelezen kans, nu het dan ook eens daadwerkelijk over haar ging.

 

Dramatiek

Al valt het met dat slachtofferschap wel mee en denk ik zelfs een reden te zien voor deze opgeblazen dramatiek. Want de media draaien rap in onze tijd en nieuws reist in minuten rond. Woensdagmiddag tijdens de Algemene Beschouwingen kwam een meer dan gênant filmpje langs op de sociale media. Lilian Marijnissen vertelt in de Tweede Kamer een kort, maar werkelijk hartverscheurend verhaal over een vrouw die zich, uit angst voor schuld, preventief van het gas heeft laten afsluiten. Het is een anekdote die de haren te berge doet rijzen over de staat van ons land en de afgrond waar we met z’n allen op af lijken te denderen dankzij de incompetentie van ons bestuur. Een bestuur dat niets liever lijkt te doen dan de wereld volhangen met camera’s waarmee ze ons in de gaten kunnen houden – maar niet lijkt te beseffen dat wij dan wel terugkijken.

 

Beschamend

Dit filmpje is ronduit beschamend. Terwijl Marijnissen haar treurige, pijnlijke verhaal doet, zitten onze premier, Rutte, en onze minister van Financiën, Kaag, met elkaar te ginnegappen. De grootste lol hebben ze en het mag duidelijk zijn dat het menselijk leed waar Marijnissen van verhaalt hen absoluut niet kan boeien. Ze horen het niet eens, want ze maken teveel pret met elkaar. Terwijl de bevolking van dit land grenzen van financiële en andere wanhoop nadert, terwijl het vertrouwen in onze politiek zo laag is dat het gewoon absurd is, terwijl er inmiddels mensen in hun auto wonen en anderen hun hele levenswerk naar de knoppen zien gaan, zitten de verantwoordelijken voor al dat leed te geinen met elkaar. Ze verdommen het te luisteren – zoals gewoonlijk. Want deze twee zijn te druk bezig met zichzelf en met elkaar. Het was niet alleen pijnlijk om aan te zien – het was symbolisch voor de hele neergang van ons land, dat beeld van die twee egocentrische kleuters tot wie niets van de gevolgen van hun werk, zelfs vreselijk leed niet, lijkt door te dringen.

 

Ophef

Het is een filmpje dat vlot momentum kreeg op de sociale media en even vlot behoorlijk wat woede opwekte, en terecht. Dit is de kern van de rot in onze politiek. Het had niet duidelijker en decadenter in beeld kunnen komen. Zo’n beeld heeft een afleiding nodig – zoals men dat nu al tijden doet. Je gooit iemand voor de bus, of je maakt vreselijk veel tamtam over het feit dat je bedreigd wordt terwijl je evengoed in alle talen zwijgt over het feit dat sommige van je collega’s ernstiger bedreigd worden dan jij, of je creëert zelf maar een fijn stukje ophef waarmee je een tegenstander in een negatief licht kunt zetten, zoals alcoholisme. Alles om maar af te leiden van al die olifanten in de kamer, of liever: Kamer. Men heeft allemaal de film Wag The Dog gezien en geleerd: niet ontkennen, gewoon helemaal niet op ingaan, maar iets anders heel erg uitvergroten – of het desnoods uit je duim zuigen – en daarnaar wijzen.

Een diva-drama is natuurlijk een effectief middel: maak een toestandje. De spreker kan niet meer verder, alle aandacht gaat naar de diva zelf die daarmee volledige controle over de situatie krijgt. Het Vak K reageerde zo theatraal dat ik stiekem verwachtte dat er een of andere bode terug zou komen om een uitdaging voor een duel bij zonsopgang af te kondigen.

 

Miskleun Bergkamp

Natuurlijk liet voorzitter Bergkamp zich volledig leiden door Kaag zelf in haar ingrijpen, dat zo miskleunend was als maar kon. Ze stond het kabinet toe te vertrekken en liet zich vervolgens ondemocratisch chanteren door de voorwaarden van het K-vak om terug te keren acuut te laten gelden als absoluut. Ze legde Baudet een spreekverbod op en opnieuw wekte ze daarmee de indruk volslagen partijdig te zijn en alweer niet te begrijpen wat het verschil is tussen ‘beschaafde democratie’ waarin men elkaar met en op inhoud bestrijdt, en ‘je zin afdwingen omdat je dat nu eenmaal kunt’.

En wat moet het verrukkelijk zijn om een grens te kunnen trekken, zoals Kaag nu doet, en dat ook nog wereldkundig te kunnen maken – en gehoord te worden. Wát een luxe. De stemmen van miljoenen in ons land roepen nu al jaren dat er een grens is bereikt, en mensen als Kaag hebben er een kunstvorm van weten te maken op z’n minst te doen alsof die stemmen niet bestaan – voor zover men ze dus al waarneemt, blijkens bovenstaand filmpje.

 

Oxford

Waar hebben we het over? Over een college in Oxford waar Kaag aan heeft gestudeerd. Het klopt: het staat op haar Wiki-pagina, wat Baudet zegt. Of die school studenten aan de Britse Geheime Dienst aflevert: geen idee. Als ik sommige Tweeters woensdagavond mocht geloven is het een publiek geheim onder geïnteresseerden; ik hoor daar niet toe en ik moet eerlijk zeggen dat het me een zorg zal zijn. De insinuatie van Baudet was vals – kom met feiten, en als je die niet hebt, zwijg dan. Wees zo diplomatiek, sta boven de valsspelers. Toon je intellect en je beschaving. Dat hij een pittige respons verdiende lijkt me voor de hand liggend, maar meer dan dat niet. Omtzigt beheerst die techniek: laat iemand uitspreken, stel desnoods nog wat verhelderende vragen zodat je goed snapt wat die ander bedoelt, en kom dan met argumenten waar de ander z’n tanden in mag zetten. En hoppa: je hebt democratie op haar allerbest.

 

Vergif

Want laten we het eens hebben over hoe hoog dat beschavingsniveau is van de mensen die vol walging wegliepen, en de mensen die hen nu juichend steunen. Een term als ‘vergif’, zoals Jesse Klaver ooit bezigde in een woedend betoog tegen Caroline van der Plas, werd als normaal beschouwd door vrijwel iedereen in de Kamer, inclusief de voorzitter. Dat Jan Paternotte ooit riep dat Geert Wilders de ‘bedrijfspoedel van Poetin’ zou zijn: geen zuchtje verontwaardiging. Zelfs de ‘onwelriekende reuzel’ van Dilan Yeşilgöz richting Van Haga deed vrij weinig mensen met de ogen knipperen. Selectieve verontwaardiging in de gloria – alweer.

 

Reflexmatig schelden

En dan zijn er de termen die inmiddels een reflexmatige standaard zijn geworden: bruinhemd, fascist, neonazi, racist, en prachtige woke-scheldwoorden als TERF en ga zo maar door. Het zijn termen die als alledaagse woorden worden ingesleten door media, politici en hun aanhang op sociale media, alsof het de normaalste zaak van de wereld is te roepen dat je democratisch bent terwijl je iedereen met een andere mening demoniseert. De indruk wordt gewekt dat extreemrechts dit land stukje bij beetje aan het overnemen is, omdat de kritiek steeds harder aanzwelt uit steeds meer kelen. Het heeft al zó lang geleden een grens bereikt bij zoveel mensen, mensen die helemaal niet extreemrechts zijn, maar door dit soort aangejakkerde haat onderhand moeten vrezen voor hun veiligheid. Wie luistert naar die mensen als ze aangeven die grens niet alleen bereikt te hebben, maar het spuugzat zijn ‘m steeds gedwongen over te moeten?

 

Derksen

Want misschien was het een grap van Johan Derksen, toen hij zei dat Baudet ‘gewoon geliquideerd’ moest worden – ik vermoed van wel, we kennen ‘m ondertussen. Maar het toont wel aan hoe makkelijk we ondertussen allemaal omgaan met het idee van geweld en afwijzing, hoe hard onze waardering voor de democratie en de redelijke grenzen ervan aan het afkalven is. Hoe haal je het in je hoofd, in deze gespannen tijd en zeker als je weet dat er al eerder een politicus in dit land is vermoord, om te grappen over de liquidatie van een mens? Als we het willen hebben over ‘grenzen overschrijden’: het is schokkend hoe gemakkelijk en jolig Derksen zijn uitspraak deed, hoe grappig het publiek het vond en hoe weinig afschuw daarover wordt uitgesproken.

 

Prinsessen-op-de-erwt

Het komt dus, zoals elke keer, neer op divagedrag van onze bestuurders, onze prinsessen-op-de-erwt zoals ik ze nu al tijden noem, die het steeds vanzelfsprekender vinden dat er voor hen andere regels gelden dan voor anderen. Die eisen dat hun emoties doorlopend de hoofdrol spelen terwijl ze met plateauzolen over de rest van ons heen stappen. Vrijwel niets van de eigen bezongen hoge moraliteit weet men zelf waar te maken – alleen al Kaags hypocrisie als het aankomt op vrouwenrechten is inmiddels beroemd.

Ik kan alleen maar zeggen: laat u niet afleiden. Laat u niet voor karretjes spannen van slecht acteerwerk en nog slechtere scripts. Want voor wat hier gebeurde geef ik nog geen Oscar – een prijs die inmiddels in waarde en prestige net zo ver is gedaald als onze politieke diva’s.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
114 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Kee
Kee
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een linkse extremist die Kaag
Die geen concurrentie duld .
Dat krijg je als je getrouwd met zo een kameel figuur dan ga de streken overnemen
Gevaarlijke vrouw en Rutte loopt er hijgend als een schoot hondje achter aan.
Laten we hopen dat ze snel gaan vallen deze extremisten Rutte Kaag

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Kee

Rutte 4 was een stille D66 poetsch waarbij aangeschoten wild Rutte als marionet premier nodig was.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Of aalgladde Rutte was zo sluw om in een tijd van grote ‘uitdagingen’ wat inmiddels nauwelijks oplosbare portefeuilles aan D66 te laten zodat hij zelf weer zijn handen in onschuld kan wassen. Misschien heeft hij voorzien dat Kaag op financiën uiteindelijk wel ten onder zou gaan. Zijn directe concurrente uit de weg dus. Dat Jetten nóg ongeloofwaardiger zou worden……en zo zijn er nog wel meer te noemen die hij, zoals ik hem inschat, neer heeft gezet om geofferd te worden zodat hij zijn ster weer kan poetsen.
Soort Muenchhausen by proxy. Sturen op verslechtering, door en bij anderen, om vervolgens zelf als zg. redder op te kunnen treden.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ik acht dit inderdaad voor mogelijk. Scherp gezien.

Paulien
Paulien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Kee

Laat Omzicht altublieft een partij gaan vormen. (De enige die het verdient om MP te worden). Dan zullen de baantjeshoeren in het kabinet een toontje lager zingen. Maak eens een compilatie waarin Omzicht wordt gekleineerd, belachelijk gemaakt, genegeerd vooral. Geef Mona Keijzer een plek die haar toekomt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Paulien

Omtzigt is een bijter en laat niet los. Tot grote frustratie van het kabinet. In de 2e kamer is hij op zijn plaats, op de controle-afdeling, en ik denk dat hij dat ook zelf het liefst doet. Als MP( of als minister in een kabinet) moet hij zoete broodjes bakken en meebewegen, zijn ziel dus verkopen tegen zijn natuur in. Dus ik gun hem dat niet. Mona Keijzer overigens ook niet.
Een partij vormen OK, of, nog liever, aansluiten bij de SGP.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dat de complete regering wegliep na de aantijgingen van Baudet was symbolisch voor de realiteit dat onze regering alleen maar een doorgeefluik is voor internationale organisaties die in feite
Nederland van afstand beheersen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Waren ze maar echt weggebleven.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Baudet praatte het vak K leeg.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ze kunnen niet zo veel meer hebben.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Precies. Wie wegloopt, geeft daarmee aan (‘insinueert’) dat hij de bewering of suggestie waarvoor hij wegloopt, niet kan weerleggen.
Kaag is toch nooit op haar mondje gevallen?
Kaag heeft toch zelf voor het WEF gewerkt in het kader van het nastreven van de Millenium Development Goals?
Haar hele voorgeschiedenis suggereert/ insinueert dat ze niet bepaald dezelfde belangen heeft als die van de meeste Nederlanders.
– ze heeft meer jaren in het buitenland gestudeerd dan in Nederland;
– om dat te doen moet je goede connecties hebben en een flinke zak geld, want studeren aan St Anthony College kost aanzienlijk meer dan aan de Universiteit Utrecht, waar ze is begonnen
– ze heeft gewerkt voor de VN, Unicef, bij elkaar ongeveer 20 jaar
– ze heeft Arabisch gestudeerd en is nu Minister van Financiën. Wat klopt hier niet?
En deze dame loopt weg als een grande diva die geen kritiek hoeft te dulden?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Precies. Het is een blijk van onmacht. Ze kan het gewoon niet.
En ik zou haar aanraden dit maar snel toe te geven, niet in de laatste plaats in haar eigen belang. Want het moet geen pretje zijn nu zo afgebrand te worden.
Dat ze gestudeerd heeft zegt niets over haar uiteindelijke kwaliteiten in de rol die zij voor zichzelf en haar partij (onbekwame voorzitter) heeft opgeëist.
Kwaliteiten die haar jaar in jaar uit in het zonnetje van de media werden toegeschreven, maar als je oud medewerkers uit haar diplomatentijd mag geloven, is er maar weinig echt op háár persoonlijke conto te schrijven.
Als je overal zakken geld of voordeeltjes van anderen uit kunt delen in gretige mediaschijnwerpers, denkt men al gauw dat je een bolleboos bent.
Grande diva Marie Antoinette, stap op met je lakeien en je hele hofhouding.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Links is altijd tegen democratie geweest. Toen de bolsjewieken in 1917 tijdens de oktoberrevolutie het ‘burgerlijke’ parlement uitschakelden, heette dat ‘revolutionaire strijd voor de bevrijding van het proletariaat’. Toen Mussolini in 1924 hetzelfde deed, was het ‘geweld’ en ‘dictatoriaal’.
Bij links de woorden bijna altijd een dekmantel zijn voor acties die het tegenovergestelde resultaat beogen. Mussolini was rechts in de ogen van de bolsjewieken omdat hij nationale belangen voor liet gaan. Dus geen gewauwel over wereldrevolutie.
En ook democratie is gebaseerd op nationale belangen. Daarom wil links de wereld regeren vanuit de VN en door middel van NGO’s en burgercomité’s, die allemaal bemand worden door linkse mensen. IPCC is ook zo een instituut dat bestaat uit bijdragen door vrijwilligers die allemaal dezelfde denktrant en belangen hebben en ingaan tegen nationale belangen.
Juist dit soort mensen voelt zich aangetrokken tot politiek omdat ze door hun opleiding en milieu weinig affiniteit hebben met andere beroepen. Juist dit soort mensen weet heel goed hoe ze in de politiek mensen moeten bespelen door middel van mooi klinkende politieke programma’s.

els
els
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik droomde even dat het kabinet voorgoed niet meer terug zou komen.
Voor wat betreft Thierry Baudet denk ik dat wat hij beoogde was niet het gevólg van de door de kabinetten Rutte veroorzaakte chaos en de noodzakelijke oplossingen ervan te bespreken maar de óórzaak ervan. Wat mij betreft zijn de connecties die Kaag zeker nog zal hebben met de VN (waarom is zij daar eigenlijk weggegaan?) en haar lidmaatschap van de club van Klaus Schwab al genoeg aanwijzingen die verklaren waarom wij in de huidige, op alle gebieden, onzekere en ons bestaan bedreigende situatie terecht zijn gekomen.
Intellectueel is hij anderen regelmatig een paar stappen voor en helaas is dat verspilde energie, vooral in de Tweede Kamer omdat de meesten daar niet aan zijn intellect kunnen tippen.
Maar ik heb goede hoop. Het lijkt er op dat rechts terrein begint te winnen (Zweden, Italië) op de linkse wappies. Het zal nog wel even duren maar misschien dat hun haatdragende taal (Jesse Klaver (gif), Jan Paternotte (bedrijfspoedel van Poetin) Dilan Yeşilgöz (onwelriekende reuzel, nota bene uit de mond van een minister van VEILIGHEID en Justitie) uiteindelijk zal tanen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  els

Gezien hoe EU-tante Ursula in een preek de Italianen dreigt? Als ze verkeerd stemmen heeft ze ‘instrumenten’ (lees: krijgen ze geen geld meer) om ze terug in het hok te slaan.
Heel democratisch he? Je bemoeien met verkiezingen in een democratisch land.

els
els
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Zojuist bekeken. Dat arrogante koppie. Zij en haar volgelingen, niet in de laatste plaats ons kabinet, zijn al volledig overtuigd van hun dictatoriale macht.

els
els
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Zojuist bekeken. Dat arrogante koppie. Zij en haar volgelingen, ons kabinet niet in de laatste plaats, zijn al volledig overtuigd van hun macht.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

De EU laat het ware gezicht zien.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  els

En u heeft gelijk, hij probeerde duidelijk te maken hoe eea in de loop der tijden is ontstaan. Met een helikopterblik over de politieke (wereld-)geschiedenis tot nu toe. Dat hoorde ik er uit. Interessant toch, of je het nu ook zo ziet of niet.
En insinuaties…… wie is daar vooral en heel zeker erg goed in? Denk aan b.v. Remkes en drank….
Dus de Demonen66pot verwijt hier de ketel, met ketelmuziek die niet om aan te horen is.
De minister van Veiligheid en Justitie, och, ik moet er nog steeds wat om lachen al is ook die benoeming te treurig voor woorden. Kakelkipje zegt Jan Dijkgraaf. Veel woorden, geen daden. Al jaren.

els
els
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

En dan te bedenken dat er lieden zijn die in haar een nieuwe premier zien.
Nou ja, wat maakt het ook uit. Veel kan er niet meer verpest worden hier in Nederland.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  els

Bij Kaag moet ik denken aan de meesteres in zwart leer met een zweepje.
Dat wordt wat als ze premier wordt.

Dino51
Dino51
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

We zien de D66 politiek uitgerold, ook tijdens de begrotingsbespreking. Minachting voor de SP en het volk. De leugens gaan door bij Jette en Rutte over prijsplafond voor energie, schiphol moet grotendeels verdwijnen ivm klimaat etc. etc. Wel geld voor vliegmaatschappijen om stoelen leeg te laten maar geen geld voor beveiligers en bagage personeel. Wat een gotspe! En ga zo maar door. Wat een wanbeleid in NL waar niets meer wordt opgelost.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  els

citaat: “Intellectueel is hij anderen regelmatig een paar stappen voor en helaas is dat verspilde energie, vooral in de Tweede Kamer omdat de meesten daar niet aan zijn intellect kunnen tippen.”
Wat u terecht stelt is dat er een verschil in intelligentie is. Maar je komt geen stap verder -nooit of te nimmer- als je niet afdaalt naar het niveau van de ander.

In de vertegenwoordigerswereld, waar ik rondloop, kennen we de uitspraak: “Discussie gewonnen, klant verloren”.

Het idee is, dat je een verbale oorlog vermijdt, want dan kom je nergens. Dat je de klant niet tegen de haren instrijkt en wat meegaat in zijn/haar gedachtegoed. Waarna je deze geleidelijk naar jouw gelijk krijgt. Met het wanbeleid van het kartel zou het scoren voor open doel moeten zijn.
Hij zal het kartel niet ompraten, maar wel de stemmende mensen aanspreken. En zijn critici de mond snoeren. Löllen kunnen ze, maar als je de feiten overtuigend op tafel legt houdt het voor die lui op. De meesten van hen zijn hersenloze windbuilen.

In plaats daarvan uitte Baudet insinuaties naar Kaag. En hoe waar dat ook wezen mag, Baudet gaf Kaag de perfecte uitweg uit een discussie, die voor haar bijzonder lastig kon worden. Nu gaat het over gekwets zijn en de toon van het debat. En en de inhoud? Die raakte volkomen uit zicht.
Dit was een stommiteit van Baudet. Hij schoot zichzelf in zijn voet en heeft zijn punt totaal verkloot.

Als Baudet werkelijk zo slim is, dan kan hij zich beter beraden op een intelligentere aanpak. Graag zelfs, want op zich hebben Baudet en de zijnen in mijn optiek wel de beste kaarten om de huidige problematiek eens strak aan te passen.

els
els
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Ik ben het volkomen met u eens. Mijn eerste gedachte was dan ook: verkeerde tekst op de verkeerde plaats. Het zou een goede zet zijn om Gideon van Meijeren het woord te laten voeren. Het is een man met een messcherpe tong, beheerst en meer in staat “af te dalen naar het niveau van die anderen”. Maar ik weet niet hoe dat binnen fracties geregeld wordt. Tenslotte is Thierry Baudet het gezicht van de partij.
Maar het is wel jammer dat hij niet inziet dat hij inderdaad beter niet langer zo hoog van de toren zou moeten blazen. Hij heeft daar in het verleden zetels door verloren.

Bernardo A
Bernardo A
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  els

Intelligentie kent veel facetten. Als je goed kunt spreken, kan je daarom nog geen gitaar bouwen.
Misschien is die gitaarbouwer slecht bespraakt. Maar hij heeft wel de intelligentie om een waardevol instrument te bouwen.

Maar 1 ding, en daar moeten de FvD politici in het gemeen en Baudet in het bijzonder eens goed over nadenken:

Je kunt nog zo intelligent zijn, als je niet in staat bent om van je fouten te leren ben -en blijf- je een dom rund. Kan je beter een beroep kiezen waar je de maatschappij minder schade berokkent

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Bernardo A
els
els
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A

Wij zouden Thierry Baudet kunnen omschrijven als een intellectueel die (helaas) tekortschiet als het gaat om emotionele c.q. sociale intelligentie.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Ik ben het met u eens op de meeste punten. Baudet geeft zelf aan dat hij geen gladde politicus is, en ook niet wil zijn. Als je je gedwongen moet bekeren tot het ‘gladdepoliticuszijn’ om gehoord te worden, dan is er iets goed fout in onze zg. democratie. Baudet zegt zich geroepen te voelen de misstanden aan te kaarten. Hij doet dat in zijn taal , met zijn emotie, op basis van zijn onderzoeken. en onderbouwt dat. Kun je het mee oneens zijn, maar ga er dan inhoudelijk op in en weerleg het.
Het kartel heeft echter nauwelijks tot geen argumenten, dus wordt er alleen toegewerkt naar uitsluiting uit de kongsi.
Dat het kartel de bevolking al decennia in policorwollige bewoordingen met hele en halve leugens, achterhouden van informatie, insinuaties (Remkes-drank) en dwangmaatregelen onder de duim probeert te houden, maakt het steeds noodzakelijker dat er mensen zijn die durven opstaan tegen deze zonnekoningen die met alles lijken weg te komen.
De mensen die met een stok in de emmer palingen in snot durven roeren, met grote gevolgen voor hun eigen bestaan, verdienen steun van het volk.
Zelfs als je het niet met ‘de toon’ eens bent.
De toon van b.v. een Kaag, Sjoerdsma, Simons etc…… nee, die helpen ons verder.

Henbob
Henbob
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Baudet heeft natuurlijk groot gelijk met wat hij zei de laatste keer, ‘de Rode Octopus’ zoals links ook wel wordt genoemd heeft zich verweven in alle grote instituten, het onderwijs, justitie/veiligheid, de ambtelijke stand, buitenlandse zaken, etc. etc.

De VN is een omgeving waar je eigen land zwaar moet lobbyen voor baantjes. En hier komt Kaag, eruit getrapt bij de buitenlandse dienst, aangenomen bij de VN, krijgt benoeming na benoeming, en schopt het tot speciaal coördinator OPCW. Zeker voor die laatst functie moet je twee handen op een buik zijn met de VS.

Ik ben dus niet zo overtuigd van de gespeelde onschuld van mevrouw Kaag!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte in zijn nopjes gisteren. Tussen zijn leugens voelt zich hij het best thuis. En de Tweede kamer luistert braaf. Hoe het afloopt wisten wij al, toch?

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ja, u ziet het dus ook. Hij is zo zelfverzekerd, daar vrees ik ook weer iets akeligs achter.
En het vrolijk lachen in de hele kartelclub is niet alleen stuitend gezien de problemen die aan de orde waren, het is ronduit angstaanjagend.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Je ziet dat het verloop altijd hetzelfde is als de discussie inhoudelijk begint dan is de resultaat al Duidelijk. Op dat moment haak ik al af.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Winnie
Winnie
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Kinderachtig asociaal gedrag op hoog niveau.Hier moet je als tegenstander nog harder in optreden.Daarom vrezen ze mensen zoals Poetin en Trump.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Ines,

Als de inhoud voor ieder minimaal weldenkend mens leidt tot een hele waterval van nadere vragen, dan is het natuurlijk erg prettig om het over de vorm te gaan hebben.

Het is dan een ‘virtuous circle’ als mensen die qua functie, ambt, staatsrechtelijke positie aangesproken kunnen (en moeten) worden, dat eigenlijk niet willen en in hun hele wezen toch vooral van het proces en de presentatie te zijn. Monkey sees, monkey does ..

In het geval van mevrouw Kaag – diplomatiek topper op basis van een carrière van geld uit delen aan gesteld behoeftigen, ze werd overal met alle égards ontvangen – hebben we te maken met evident specimen.

Acterend tegen de achtergrond van tal van zaken die zij als vanzelfsprekend beschouwd (welvaart, behoud van welvaart, financiële stabiliteit, etc.) maar die binnen (de vrijwillig geaccepteerde randvoorwaarden) rap veranderende omstandigheden geenszins zijn. Met een minimum aan kennis en inzicht, maar een maximum aan de veronderstelde alternatieven van inzet en enthousiasme zaken nastreeft die (zeer) snel enige praktische relevantie verliezen. Marie Antoinette 2.0.

Wellicht dat er enig besef is van het trapezewerk waar zij (en met haar de drs. en zijn ploeg, die ze collectief bij de short ’n curly’s heeft) zich aan overgeeft, wat dan de ijzeren heinigheid kan verklaren.

Als de heer Baudet de bal dan op de stip legt (en de heer Wilders zijn kantine-boutade maar weer eens afstoft) en John Q Nukubu het heil van boven verwacht, als ware hij nog steeds PvdA-stemmert, dan zal het schip van staat nog wel een eind koers houden aan Sigrids vaste hand.

Of we dan niet eindigen als de flarden najagende Vliegende Hollander is een goede vraag.

Deze regering is niet uw redding, de overheid an sich ook niet. Hoedt uw zaak!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waar wij middenin zitten heeft alles van een complot maar is echte werkelijkheid. Marxistische krachten regeren de wereld via internationale organisaties als de VN, WEF en andere gelieerde groepen. Dictatoriaal gedrag gesteund door geannexeerde media die met dagelijkse hersenspoeling hun marxistische theorieën doordrukken en normaal maken. Elke ander geluid wordt in de kiem gesmoord. De communisten in de vorige eeuw waren niet anders en de geschiedenis gaat zich herhalen als de rechtse partijen niet ingrijpen. Er is nu een tendence in de opkomst van rechts en hopelijk zet het door om huidige ontwikkelingen te stoppen.

H. Schinkel
H. Schinkel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wat vond u nou van de i n h o u d van Baudet’s verhaal? Ook na het vervolg aangehoord te hebben op de site van FvD?
Mijn mening: best behartigenswaardig, maar het kan veel beter. Herkansing: 3e dinsdag van het volgend jaar. Vak K dan maar eensgezind vooraf de zaal uit.

Omkering van het besef door manipulatie van de feiten is het onbetwiste domein van het het communisme. Nu doet Baudet een (zwakke) poging om het zelfde te bereiken, dan ontbrandt zowat heel het land.

Het zinnebeeld van de omgekeerde vlag: fijn aangevoeld. De echte historie.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H. Schinkel

Kaag vroeg zich af: Wie zijn die mensen die…..
Baudet vroeg zich hetzelfde af.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Die “Kaag-show”, is niet zo spannend. Een toneelstukje voor eigen parochie. Een groot deel van de parochianen zal dit toejuichen, Een ander een deel van die parochie zal zich achter de oren krabben. Ze zijn niet allemaal achterlijk.
Intussen maakt vak K zich met haar wereldvreemde papieren werkelijkheid -en, haar onmetelijke arrogantie- steeds gehater onder de bevolking.

FvD heeft toegewijde mensen en de partij werkt hard. Als FvD lid stel ik echter vast, dat FvD het concept marketing niet begrijpt. Als je zo actief bent en je scoort slechts een negatieve groei, dan doe je iets niet goed.

Haar kamerleden lijken mij goed geïnformeerd, zijn uitstekende debaters, maar ze komen niet verder dan enkel ophef en incidenten. Aardig vuurwerk, maar daar win je de oorlog niet mee. Met vermijden van confronterend optreden zouden ze Bergkamp machteloos maken (of haar eigen politieke graf laten graven) en kunnen ze toch de bestuurder in kwestie fileren.

Soortgelijk geldt voor Wilders die telkens in verontwaardiging en woede uitbarst. De man heeft groot gelijk, maar de nieuwswaarde verdwijnt en op den duur wordt je een soort Calimero. Breng het probleem en de nadelige gevolgen kort in beeld en stel in je reactie verstandige alternatieven voor. Zal Vak K je schofferen, je spreekt met je alternatieven meer burgers aan dan met enkel boze reacties. En dat trekt kiezers.

Als de rechterflank ooit wat wil bereiken zal ze het spel anders moeten spelen. Even los van het aangaan van een alliantie, waarin je niet overdreven kieskeurig moet zijn. Eerdmans mag een flapdrol 1e klasse zijn, voor massa heb je JA21 wel nodig. En men zou eens met de SP kunnen praten. Feitelijk zit die partij in precies hetzelfde schuitje.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Bernardo A.
krijnnl
krijnnl
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

‘ Als FvD lid stel ik echter vast, dat FvD het concept marketing niet begrijpt’ schrijft u. Dat is het juiste antwoord op de vraag die ik mezelf al maanden stel. Niet zozeer de strekking van zijn woorden, Maar dat onbestemde gevoel wat ik ervaar. Waarin faalt Forum?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  krijnnl

Baudet is een elitaire theoreticus. Hij weet precies te vertellen wat, en waarom er iets scheef zit, met nogal een air. Hij haalt er filosofen bij en schrijvers. Mijheer heeft gestudeerd.
Daar zit niemand op te wachten.
We hebben een doener nodig, iemand die iets uit zijn handen krijgt.
Omtzigt en van der Plas zullen bij de verkiezingen eer krijgen van hun werk.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Overigens vermoedt ik dat deze discussie door meer mensen gevolgd wordt dan we denken.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zeker weten, maar die mensen stemmen op Sigrid. Alleen zie je die mensen nooit dat is nu net het probleem 🙂

Vin
Vin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Eerdmans en van Haga (geen fan van beiden om moverende redenen) doen het wat dat betreft beter. Genereert misschien minder publiciteit maar dus ook geen negatieve. Als je inhoudelijk blijft geef je het linkse journaille geen ammunitie.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Nee Eerdmans is een carrière politicus, en van Haga is een Commando die huisjes melkt. Ons Joost 🙂 doet het prima in een grote stad zoals dat van mij, maar JA21 hangt in elkaar van FvD dissidenten, dat werd veroorzaakt door Baudet met meerdere keren in opspraak zijn. Er moet op rechts meer samenwerking komen en wellicht dat je dan iets nieuws krijgt met mensen die ECHT rechts denken en er wat van willen maken. BBB Doet het prima en houden zo, Caroline is het gezicht, maar doet dat op naar wat ik zie heel goed, ze is het gezicht, maar er staan mensen die haar goed voorzien van informatie en achter het scherm wordt ook hard gewerkt om van BBB iets te maken en daar gaat het bij FvD steeds fout! PVV met Wilders is zelfde verhaal alleen is die partij stapje verder en heerst er daar rust en zijn er meer mensen zichtbaar dan alleen Wilders. Nee ik stemde niet op Geert, maar kan me wel vinden in zijn uitspraken maar niet alle. Is dat correct genoeg?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Azarkan vroeg vak K voor solidariteit met de moslims en kreeg volle steun van de regering. Wanneer hebben wij iets dergelijks meegemaakt met de blanke bevolking van Nederland? Nooit. Islam is niet een politieke stroming volgens hun maar een religie maar waarom lopen de moslims massaal weg uit hun landen waar deze religie regeert? Is het soms vrijheid die zij zoeken? En waarom moeten zij de vrijheid die zij hier vinden gelijk met dezelfde islam beknotten?

Rien E
Rien E
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat te denken van vvd-er vd burg met zijn gebaartjes om dhr Wilders de mond te snoeren. Ik heb/had de indruk dat vak – k(leuterschool) niet erg open stond voor de inbreng van de diverse parlementariers. En wat de bijdrage van dhr Baudet betreft, ik heb het gezien op politiek24, ik zag dat hij ging spreken en heb het geluid aan gezet. Volgens mij heeft dhr Baudet niets meer gedaan dan feitelijkheden benoemen en daar een eigen analyse aan te hangen. Dat mw Kaag daar aanstoot aan neemt en vervolgens wegloopt betekent dat de analyse en feiten kloppen en het een schot in de roos is. De rest vh “schwabinet” kon niet achterblijven en renden eensgezind achter hun baas aan daarbij volledig te vergeten dat een volksvertegenwoordiger aan het spreken is en het niet aangaat daarvoor, tegen de regels, weg te lopen. Kom dan vandaag met repliek anders dan cq zonder de dooddoeners nazi, antisemiet ed kwalificaties maar gewoon weerleg of nuanceer op de inhoud. Kortom een uitermate zwakke actie van de Rutte4 kliek

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Rien E

Hoe dan ook, ze hebben het gedaan, maar Baudet is er niet sterker uit gekomen.

rico
rico
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

ach, zo erg was het niet. Nu lopen ze in ieder geval weg. een teken dat het raak was. Gedraag je netjes en ze halen hun schouders op want het interessert ze niets. Bovendien klopt het grootste deel van wat hij zei. het is echt geen conspirancy meer dat geven ze ,de wef. zelf toe.

Milo van der Linden
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk op een klein ding na: Dat Baudet insinueert is een gevoel, geen feit. Dat het genoemde college veel mensen heeft opgeleid die uiteindelijk in geheime diensten zijn gaan werken is wel een feit.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Milo van der Linden

Secret Service is een aparte wereld, en eigenlijk is dat de vrijheid die wij als mensen zoeken maar niet vinden. En eigenlijk is het toch winst van haar opleiders om zo diep in de politiek iemand neer te kunnen zetten die informatie deelt die eigenlijk vertrouwelijk zou moeten blijven. Hoe komt Baudet eigenlijk aan de informatie dat zij opgeleid spion is? Dat de universiteit het doet is prima, maar is geen bewijs dat Sigrid een spion is. Wat wel een feit is dat ze zich heeft genesteld in de VN en in OPCW zat of zit.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eric

De fout die ik denk te bespeuren is dat men denkt dat met spionage een stiekeme activiteit bedoeld wordt zoals ten tijde van de koude oorlog, vóór internet en mobieltjes, spionagesatellieten enz., fysiek door mensen in het veld gedaan werd.
Hedendaagse spionage is inmiddels aangevuld met infiltratie in regeringen. Schwab zegt letterlijk dat hij er trots op is dat zijn WEF adepten inmiddels overal in regeringen zitten!!

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dat beeld klopt wel voor een deel denk ik NIWHL, heden ten dage is het met heel veel meer mogelijkheden uitgebreid met mobieltjes camera’s micro technologie enz enz, maar het kan nog steeds door het laten vallen van een briefje met daarop toevallig net de naam van Sigrid of het mogelijke doelwit van de actie. Als het kan in een voetbal wedstrijd kan het ook net zo makkelijk op straat, of gewoon expres zichtbaar laten lekken van informatie zoals we alleen weten over Omtzigt.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wilders word jarenlang verweten dat hij wegliep van het kabinet. Nu zagen wij de hele kabinet weglopen voor een stelling die makkelijk te verwerpen viel mocht het niet waar zijn. Wie is hier laf?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De grond onder hun voeten wordt steeds heter.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wilders liep inderdaad weg, maar, en dat hoor je nooit, werd daartoe gedwongen door het CDA die hem niet pruimde. Steeds meer werden voor de PVV onmogelijke eisen opgevoerd, tot ze hun zin kregen en Wilders stopte met meebewegen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

zo is dat.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het vak K inclusief de premier heeft door hun actie het land onbestuurbaar gelaten om mevrouw Kaag te steunen voor de door Baudet neergezette spiegel. Hoe zich vak K gedraag tegenover oppositie is niet relevant. Het gedrag van deze alleenheersers is stuitend en de onverdraagzaamheid tegenover enige kritiek is net zo dictatoriaal als de communistische overheersing in het vroegere Oostblok. Opvallend is ook de laatste tijd gebruikte ‘voetbaltaal’ met hand voor de mond. Of ‘complottaal’ beter gezegd? Het ontstaan van Rutte 4 is te omschrijven als een D66 poetsch met Rutte als premier – marionet. De route die het kabinet volgt is de route naar communisme 2.0 onder het titel van Great Reset. Communistische reset naar Oxford Maatstaven. Het complot blijkt intussen pure realisme.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Heer Kuzu smeekte om begrip voor zijn moslim broeders en vond deze in het vak K. Dezelfde avond hebben moslim jongeren straatfeest gehouden in Den Haag waarbij vernielingen een vast onderdeel van waren die de gemmente op onze kosten de ochtend daarna mocht opruimen. Dat begrip kon alleen van het vak K komen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Kuzu moet Azarkan zijn.

Maenhout
Maenhout
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Natuurlijk had Baudet het subtieler moeten doen, door desnoods wel dat college te noemen maar de naam van Kaag weg te laten. Mark en Sigrid verstaan dat heus wel.

Later echter onthulde Rutte waar het écht om ging: hij wil geen “globalist” genoemd worden, die andere belangen dient dan het Nederlandse. Dat doet zijn kabinet namelijk, maar dat mag niet breed bekend zijn. Vandaar ook het gesmijt met “alt-right complottheorie” en “hondenfluitjes”, de nieuwe godwins.

Peter.
Peter.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als je je inlaat met terroristische organisaties zoals Hamas ,contacten hebt met de top van de Palestijnen ,en door een opmerking van Baudet plots zo aangedaan reageerd is ze totaal ongeloofwaardig ,komedienne ten top net zoals Rutte,het zal ze alles worst wezen ,beetje gescheld aanhoren van Geert en wat andere van de oppositie is ingecalculeerd ,het programma van Schwab en de zijne moet kost wat kost worden doorgevoerd,is het toeval dat overal plots alles hapert en stervensduur wordt ?? en dat overal in Europa,wordt wakker ,vroeger een boterberg en nu 3 euro per pakje ,komt alles uit de Oekraine ,larie ,het hele verloop is een vervolg van de Corona waanzin,daar trappen de mensen nu niet meer in dus krijgen we dit,Visserij, Boeren ,MKB,woningbouw,,alles gesloopt door lobbyisten en centrale banken ,onder het mom klimaat,die er vermogens aan verdienen ,Great Reset allemaal gelukkig zonder geld ,nou ik moet de eerste nog meemaken ,Hoe groter de leugen ,hoe meer mensen het geloven ,wordt wakker en laat degene die zo gelukkig willen zijn zonder geld zelf alles inleveren ,denk dat Frans Timmermans plots niet thuis geeft .

Wim
Wim
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi betoog en heel goed om nog eens te laten zien hoe weinig fatsoen ze in vak K hebben. . Waar ze – Rutte en Kaag voorop – niets hebben met de mensen in het land en ook niets met politici waar ze niet van afhankelijk zijn…
Het deed mij denken aan het beschamende tafereel van WA en Rutte tijdens een speech van Trump voor de VN. Ook toen hetzelfde onbeschofte gedrag.
Jammer dat mevr. Van Bokhoven zich genoodzaakt voelt tot de ontboezeming: “Persoonlijk kan ik nog maar weinig touwtjes vastknopen aan waar die man mee bezig is.” Ik kan me niet voorstellen dat zij niet begrijpt wat Baudet naar voren brengt. Het zal toch niet zo zijn, dat zij met deze positionering vooraf (een soort pre ambule) ondanks haar scherpe pen, toch een wit voetje bij de deugers wil halen?
En waar gaat het om? Wie goed luistert kan zelfs geen insinuatie horen dat Kaag een Britse (?) spion is. Ze is geen spion, maar wel een pion van Schwab. Maar die zijn er meer…

H. Schinkel
H. Schinkel
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Baudet zegt: De Sint Antonieschool in Oxford is een school voor spionnen. En Kaag heeft daar gestudeerd.

Boempats: vd Burg moet een plasje doen en als eendjes hobbelt vak K achter hem aan. “Oh ja, laten we een ‘daad’ stellen!

Baudet kijkt verbaasd, had hier in het geheel niet op gerekend. Kun je een jonge man die nog door de wol geverfd moet worden, niet helemaal kwalijk nemen. Wel zijn pretenties.

Het ergste van alles: De motivering van Rutte. HIER IS EEN GRENS OVERSCHREDEN.
Holler kan het niet. Maar ja, bij zo’n ongeluk moet je wat. Best alert.
Maar niemand die nou juist over Rutte’s woorden valt.

Er is in de verste verte geen grens overschreden, kom op zeg.

Vak K zit gruwelijk fout.

Hoe gaan we verder. Mogen we dit voortaan als precendent incasseren?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H. Schinkel

U heeft m.i. gelijk. Ik ben ook van mening dat het kartel hier niet mee mag wegkomen.
Iemand ideeën hoe we dat kunnen bewerkstelligen?

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit Nederland is op sterven na dood.
Wat een verschrikkelijk land.
Rutte zoekt oorlog met Poetin en dan is het ineens ONZE oorlog,
Rutte even voor de duidelijkheid praat voor je zelf, het is JOU oorlog.
Kijk vandaag bv naar de mispeer van Rutte aangaande van Haga.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Dat zou nog wel eens een puntje kunnen worden. Het risico dat we een echte oorlog in gerommeld worden is niet kleiner geworden.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Poetin drukt gewoon op de knop als de NAVO de Dombas aanvalt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Gezien de acties van de EU, aangewakkerd door de VS, ook gesteund door NL, is WW3 gewoon de bedoeling. Inclusief whatever it takes voor de bevolkingen.
Dat democratische verkiezingen ook eigenlijk helemaal niet de bedoeling zijn, toont de dreigpreek van tante Ursula aan Italië.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

De democratische verkiezingen in Italië zullen een interessant moment zijn voor de EU.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

@ H..J. Probleem is H..J . Rutte maakt niet de inval in Oekraïne dat deed Vladimir. En dat had Vladimir gewoon niet moeten doen! Want er zijn vele wegen zonder conflict en die heeft hij niet bewandeld. Wat nog dommer is, is als EU sancties instellen die niet Rusland raken, maar ons als Nederlander Duitser of Belg. Dat wij als land Oekraïne wapens sturen is prima, maar dat moet niet ten koste van onze eigen defensie gaan en ook niet aan ons eigen volk. De oorlog van Vladimir is in Oekraïne en zolang dat daar blijft is het prima en door Oekraïne gewonnen terrein is voor de rest van Europa en obstakel tegen Vladimir, en hopelijk zo min mogelijk slachtoffers!

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Laten we voorop stellen dat Rutte een zeer onbetrouwbaar figuur is.
Die kost wat kost zijn WEF doel wil halen.
Geloof jij echt dat er in OEKRAINE NIETS AAN DE HAND WAS.
Weet jij het fijne van wel of niet bestaande biolabs in Oekraine.?

Marco
Marco
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Graag de recensie lezen op het andere nieuws waar uit fact check blijkt dat Baudet gelijk heeft. Ines is te negatief over Baudet en snapt niet echt waar Baudet heen wil, namelijk het exposen van haar onderliggende agenda. Daarom is het zo meesterlijk wat hij deed. Andere kamerleden houden het bij het concrete, maar daar bereik je maar weinig mee. Het feit dat zij hier spreekt over Kaag had niet gekund zonder dit optreden van Baudet. https://hetanderenieuws.nl/maakt-baudet-een-meesterzet-of-een-faux-pas/

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marco

Baudet is geen partij voor Kaag of wie dan ook in het kabinet
Vergelijk dat met een Caroline van der Plas.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

of een Omtzigt.

Rien E
Rien E
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dhr Omtzigt brengt wel goede punten naar voren, maar stemt dan wel weer met het kartel mee, dat is raar. Je kunt Omtzigt wel uit het xxA halen maar xxA niet uit Omtzigt blijkbaar. xx noch christelijk/noch democratish, blijft over de A van aanstelleritus (van boswijk)?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Rien E

Omtzigt heeft niet alleen goede punten naar voren gebracht maar ook gedaan. Net zoals van der Plas.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Even voor de persoon die hier op het minnetje geklikt heeft.
Als Omtzigt er niet was geweest had niemand hier ooit van de toeslagenaffaire gehoord. De toeslagenaffaire waar Rutte 3 over gestruikeld is,

Vin
Vin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Vergeet je hierbij Leyten niet?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Omtzigt trok de kar.
Leyten en Azarkan waren uiterst verdienstelijke medestanders.

Vin
Vin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Oh ja, vergeet ik zelf Azarkan. Maar wat ik wilde zeggen dat zij het wellicht ook well aanhangig hadden gemaakt bij afwezigheid van Omtzigt

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Vergeet de enorme gerichte tegenwerking niet die Omtzigt van het kabinet Rutte kreeg.
Omtzigt moest gesensibiliseert worden en hij werd uit het CDA gezet.
Omtzigt heeft hier een prestatie weggezet.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Hij is er nog steeds.
Van der Plas is volgens mij uit hetzelfde hout gesneden.
Rutte en Kaag gaan nog wat beleven.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Omtzigt wordt nog steeds dwars gezeten. Let op de klerkensmoelen in de kamer wanneer hij de interruptie microfoon pakt.
Ze zullen ver gaan om hem kalt te stellen.

Rien E
Rien E
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Weleens van SP mevrouw Leyten gehoord?

els
els
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

In welk opzicht? Hoezo de negatieve duimpjes?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  els

Ik begrijp hier serieus niet waarom die negatieve duimpjes gegeven zijn.
Helaas worden hier geen argumenten bij gebracht.
Wie kan er wat tegen Omtzigt of van der Plas hebben?
Overigens denk ik dat ook hier wel enkele trollen rouleren.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Sommigen hebben moeite met begrijpend lezen, soms is de reactie niet eenduidig te interpreteren. En je mag natuurlijk gewoon negatief reageren middels duimpjedown. Hoe dan ook, geen aandacht geven want het kunnen inderdaad ook trollen zijn.

els
els
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik dacht al dat ik iets gemist had.
Ja, dat moeten dan trollen zijn, betaald (van onze belastingcenten) door de regering. Dat zij OpinieZ lezen (zoals door u gezegd in een vorige reactie) is zeker en was wel duidelijk toen Ollongren, ik denk zo’n jaar geleden, deze site op het lijstje van nepnieuwsverspreiders had geplaatst.
(Overigens kon dat niet onderbouwd worden, waarmee zijzelf dus nepnieuws verspreidde, maar dit terzijde.)

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  els

De reacties onder een artikel als deze, van mevrouw van Bokhoven, zijn voor een overheid uiterst waardevol om een stemming in bepaalde kringen te peilen en om die stemming met behulp van reacties door trollen te verstoren.
U zou zich eens moeten verdiepen in de mogelijkheden, bijvoorbeeld door met meerdere accounts onder een artikel te reageren en een discussie met u zelf te houden.
U zou de mening kunnen beïnvloeden van de mensen die hier eerlijk op het artikel reageren.
Als u goed oplet kunt u een aantal van deze acounts herkennen

Rien E
Rien E
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Beiden ex xxA. Je kan ze wel uit het xxA halen maar daarmee is het xxA zeker niet uit hen. Daarom (vaak) meestemmen met het kartel?

HenkyPanky
HenkyPanky
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ines for president

Henk
Henk
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  HenkyPanky

Absoluut, groot respect voor haar, steeds weer.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  HenkyPanky

Zij mag van mij zeker een adviserende plaats in het landsbestuur hebben. Zoals trouwens alle auteurs op deze site. Politicus zijn in de huidige wereld echter…..Denk b.v. aan Plasterk. Scherp columnist, vervolgens klem in de partijdiscipline, daarna als wetenschapper weer scherp zoals tevoren. Tussen de palingen in een emmer snot die de politiek is, overleven alleen de meest geharnaste en ervaren mensen.
Laat ‘onze’ auteurs maar liever niet daardoor gecorrumpeerd en gemuilkorfd worden.

Democraatus
Democraatus
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Vergeet het optreden van een bepaalde staatssecretaris niet: https://www.jndkgrf.nl/2022/09/23/briefje-van-jan-aan-eric-van-der-burg-3/

Precies eenzelfde voorbeeld van een zeer slechte uitstraling richting het publiek.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Democraatus

V.w.b. immigranten: het verschil tussen een uitgestoken helpende hand en een eisende opgehouden hand is een draai van de pols…

Jan Ozephius
Jan Ozephius
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Toch een klein puntje van kritiek op het ook nu weer spot-on stukje van Ines. Ik aarzelde of ik het wel moest doen, maar toch: liep Kaag weg vanwege de insinuatie of vanwege het niet aankunnen van de uitleg omtrent de Marxistische samenleving, waarin we al decennialang geïndoctrineerd worden? Het ging heel subtiel, maar sinds de invoering van de Mammoetwet, zo is mijn eigen ervaring, is structureel het Marxisme in de hoofden van jongeren gedruppeld. Wordt niets verteld over de DDR, blijft de voortzetting van de Communistische Partij Nederland in Groenlinks onbesproken. Wordt gedaan alsof cultureel Marxisme het mooie deel is van het Marxistisch Communisme. Zelfs onze minister van justitie heeft als “liberaal” niet meer in de gaten wat ze aanhangt. Het indruppelen blijkt zeer succesvol. Ik denk, dat het uitspreken van deze gedachte door Thierry Baudet en daarbij het leggen van de link met geheime diensten onverteerbaar is voor mevr. Kaag. De tijd zal leren of Baudet ook deze keer gelijk krijgt. Mij zal het tzt niet verbazen. Ines, ons landsbestuur is inderdaad tot in al haar vezels verrot. Een narcostaat waardig. Ik gruwel ervan. Al decennialang. En ben intens blij met columnisten als Ines en politici als Thierry. Woorden doen ertoe en mogen nooit geblokkeerd worden, als we elkaar willen begrijpen. Uitspreken is beter dan fluisteren.

John
John
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi artikel en voor het merendeel goede en relevante reacties.
Een reactie mis ik nog.
Binnen 30 minuten na het opstappen had Rutte zijn leugen al weer klaar. “Het kabinet is eensgezind opgestapt na de insinuatie van Baudet.”
Bekijk nu eens het filmpje. In de aanloop naar het ‘incident’ wiebelt Kaag onrustig heen en weer totdat het haar teveel wordt. Ze stapt op, en ik meen te zien dat de mensen die direct daarna opstappen D’66-ers zijn. Hugo (natuurlijk hij) hobbelt er gelijk achter aan. Terwijl de camera naar rechts draait, zie je nog steeds dat Rutte nog zit. Volgens mij zat hij in zijn papieren te kijken. Eerst nadat de camera helemaal naar rechts gedraaid is, en weer terug naar links gaat, zie je dat Rutte staat, en al een stukje is weg gelopen.
Nu doet hij voorkomen alsof hij direct met Kaag is opgestaan, dat hij, de grote Rutte, onze leider, mede het voortouw nam op te staan, en de 2 e kamer te verlaten met het gehele kabinet. Nee Mark, het is je overkomen, en dat is heel wat ander. Hij heeft er zoals gewoonlijk een draai aan gegeven.
Die Rutte is zo’n onwaarschijnlijk grote leugenaar/opportunist, dat hij voor gedragsdeskundigen toch een vreselijk interessant project zou moeten zijn.

Hij is daarnaast, en dat moet ik toegeven, een zeer begenadigde debater, met een meer dan uitstekend geheugen en feiten kennis, hoewel hij het wel eens anders wil laten doen voorkomen als hem dat uitkomt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  John

Begenadigd debater? Niet in mijn ogen en oren. Wereldkampioen oren van je kop l#llen, herhaald stellige beweringen doen alsof ze dan waar worden, overdonderen van critici, antwoorden ontwijken, keihard leugens verkopen met een stalen gezicht, geheugenverlies simuleren, ergens handig draaien aan kunnen geven, geitenpaadjes……
Allemaal prima voor zandverkopers in de woestijn, maar als premier dien je in de 1e plaats betrouwbaar te zijn. En dat is hij allang niet meer, waarschijnlijk ook nooit geweest, gezien alle draaien die hij heeft gemaakt.

Martha
Martha
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig stuk weer Mevrouw van Bokhoven!

En dan te bedenken, dat die lui in een ver verleden met “excellentie” werden aangesproken.
Wat een land…wat een bestuur…

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Toch lijkt mij de vraag hoe lang Kaag de show vol weet te houden gerechtvaardigd. Uiteindelijk draait het om de kiezer en ik denk dat Kaag de hete adem in de nek voelt. De situatie in het land verslechterd met de dag en het moet nog winter worden. Kaag kan daar bitter weinig aan doen.
Zou ze eigenlijk nog wel lekker slapen?

Rkn
Rkn
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel van deze auteur!

Hier mijn visie:
Baudet heeft met zijn betoog willen duiden hoe er over ons wordt en gaat worden beslist zonder dat wij daar enige inspraak in zullen hebben.

Net zoals Geert Wilders heeft hij in het verleden punten ter discussie gesteld die nu bewaarheid zijn geworden.

In ieder geval schoot Baudet met zijn betoog volledig in de roos, die Kaag raakte markant ongesteld erdoor. Wat tekenend is, wat als Kaag onschuldig was in dezen, had ze niet zo gereageerd. Dus Baudet zat héél dicht bij de waarheid met zijn betoog.
Enfin, over enige tijd weten we dat zeker!

P.S.
In de aflevering van ON een dag na dit debat, legde Baudet nog eens heel helder uit wat hij bedoelde.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe dan ook mevrouw van Bokhoven, het kabinet is meer in paniek dan ze doen uitstralen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het bordje Nederland voor mevrouw Kaag op de foto klopt niet.

Vin
Vin
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Voor het grootste deel met het artikel eens en je kunt zeker de oozet van Baudet als een insuniatie zien maar waar ik het nietbmee eens ben is dat ie zich in deze niet aan de feiten heeft gehouden. Elk woord is na te trekken en gewion een feit. Daargelaten of je de insinuatie als provocerend wil zien of niet. Alleen daarom dus 3 sterren

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vin

Als je achter elk woord een insinuatie zoekt, kun je beter op D66 zelf focussen. Die doen nl. niet anders. Zelfs met hulp van bevriend journaille.
Doen alsof je geprovoceerd wordt is gewoon een gemakkelijke manier om onder een antwoord (wat je niet hebt) uit te komen.
De toon is in een debat m.i. irrelevant. Want dan kun je ook de over elk woord tuimelende woordenbrij zonder echt antwoord van de premier aankaarten, de hautaine inhoudsloze vage kak van Kaag, de altijd bozige woke-opdringerige Simons, de immer verongelijkte Kuiken die samen met handenindezakkenstoerdoenerige Klaver steeds doorzichtiger de hoop op een plaatsje in een volgend kabinet uitstralen…… Gaat hún toon het land goed besturen?

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vond het ook tamelijk dom en onhandig van Baudet. Hij geeft die ongelooflijk nare en arrogante Sigrid Kaag hiermee ammunitie want zij maakt er gretig gebruik van.
Ik was ooit lid van FvD in de beginperiode, maar heb opgezegd om de eigenaardigheden van Baudet.
Dos ik beperk me nu tot BBB of JA21 of PVV hoewel de laatsten stelselmatig ondemocratisch worden uitgesloten.
D66 en Sigrid Kaag en haar kompanen vind ik doodeng en voor de gewone burger uiters gevaarlijke mensen, omdat ze allse wat onder een bepaald financieel en maatschappelijk niveau zit, voor hen een niet ter zake doende abstractie is. D66 ers zijn roofdieren van het ergste soort,

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Marien
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Gelukkig is de Tweede kamer geen schip waar bij een aanvaring de kapitein met bemanning als eerste de schip verlaat. Wat een zinkende schip!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Oh jee, Ni28. Ik zag nu juist wél de voltallige bemanning, met in het kielzog de kapitein, het schip ijlings verlaten na een aanvaring, die alleen een wat hogere boeggolf bleek te zijn. De passagiers dobberend achterlatend.

HenryN
HenryN
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nee Ines dat was geen grapje van Derksen. Hij nuanceerde dit kort daarna dus wist hij heel goed dat hij fout zat en schijt nu in z’n broek dat het OM hem misschien toch zal vervolgen. Verder las ik vanochtend de preek die Rutte in NY gehouden heeft: Leugens en ophitsen dat is wat hij doet buiten Nederland en in Nederland laat hij anderen de kolen uit het vuur halen. Nee Rusland gaat het westen niet aanvallen. De logica is er niet zeker niet nadat ze een dure pijpleiding hebben aangelegd en in west Europa alleen een gesloopte economie zullen aantreffen. En wie wil dat nu in z,n bezit hebben????

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  HenryN

Ze preken vrede, maar elk woord is oorlogsretoriek.
Heeft iemand iets gehoord over vredesbesprekingen?
De mensen die dat wel bepleiten zijn ineens Putinlovers, hoe genuanceerd ze zich ook opstellen.
Je mag dus niet meer, zonder consequenties, veroordelen dat we een oorlog blijven steunen die miljoenen levens kost en nog gaat kosten.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn verhaaltje was nog niet af ik was in slaap gevallen.
Even off-topic maar wel veelzeggend voor een land als Nederland dat zegt een democratie te zijn. In 2019 ben ik op en neer gereden naar Kirgizië via Rusland en Kazachstan. Op de terugweg ben ik nog even een aantal dagen in Zuid-Polen verbleven en kwam ik in een heel leuk B&B terecht van een hele lieve Poolse vrouw. Tijdens het ontbijt de volgende ochtend raakte ik aan de praat met een andere ook Nederlandse gast. Na veel praten over mijn motorreizen onder andere in 1988/1989/1990 door de voormalige USSR had hij door dat ik veel meer wist dan andere mensen. Daarna vertelde hij mij plotsklaps dat hij een voormalig Nederlands geheim agent was – toen heette dat nog de BVD nu de AIVD – en dat hij ondergedoken zat in dit hotel omdat hij gevlucht was uit Nederland nadat hij uit de school had geklapt tegen de pers. Hij was bang dat ze hem zouden ‘vermoorden’ want ze hebben genoeg truukjes om een dood iemand niet op moord te laten lijken maar alsof hij een natuurlijke dood is gestorven. Ik zag letterlijk de DOODSANGST in zijn ogen en prees mezelf op dat moment gelukkig dat ik maar een doodgewone burger ben die kan gaan en staan waar hij wil. Ik heb lang met hem gepraat en hij heeft mij veel over zeer geheime Nederlandse operaties verteld maar een aantal dingen waren zo heftig dat hij ze niet kon en niet durfde te vertellen. Kortom buiten ons gezichtsveld gebeuren hele heftige dingen worden mensen omgelegd die volgens de schouwarts een natuurlijke dood gestorven zijn……. Ik weet nu wel beter. Ik ben blij dat ik een inkijkje heb gehad in wat de AIVD allemaal doet maar was tegelijkertijd blij met mijn normale leventje. Maar man, man die Mark Rutte weet dit allemaal en gaat elke avond gewoon rustig slapen. HOE DAN?

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Daan van der Keur
Pieter
Pieter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Weer een prima artikel, maar…..je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om te kunnen zien en horen dat Derksen zich versprak, zelfs excuses maakte. Raarom vind ik het raar dat Derksen negatief wordt genoemd……

Christiaan Langenberg
Christiaan Langenberg
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Amen.

Johan
Johan
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een wetenschappelijke doorbraak: slapeloosheid in veel gevallen veroorzaakt door Kaagmerrie. Dan wakker worden en denken aan Jetten, daarna kun je het slapen wel vergeten.

Voor de nadenkers:
Drukte van belang in Den Haag, alle formulieren aanpassen,, afkorting TK wordt JB.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Even off-topic maar wel veelzeggend voor een land als Nederland dat zegt een democratie te zijn. In 2019 ben ik op en neer gereden naar Kirgizië via Rusland en Kazachstan. Op de terugweg ben ik nog even een aantal dagen in Zuid-Polen verbleven en kwam ik in een heel leuk B&B terecht van een hele lieve Poolse vrouw. Tijdens het ontbijt de volgende ochtend raakte ik aan de praat met een andere ook Nederlandse gast. Na veel praten over mijn motorreizen onder andere in 1988/1989/1990 door de voormalige USSR had hij door dat ik veel meer wist dan andere mensen.

114
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen