Energiearmoede: het stiefkind van links en rechts

Te makkelijk om Poetin de schuld te geven

Titelfoto bij artikel Energiearmoede: het stiefkind van links en rechts Maaike van charante opiniez

Foto:

De Tweede Kamer is terug van reces en ineens zijn alle politici bezig met energiearmoede. Na de onverschilligheid van voor het reces, voelt deze empathie nogal onecht. Zeker als we zien hoe zelfs nu nog politici de energiecrisis voor hun eigen agenda gebruiken, terwijl niemand het wil hebben over de oorzaken. Want Poetin is een makkelijke zondebok, maar zowel linkse als rechtse politici zouden verantwoordelijkheid voor dit stiefkind moeten nemen, schrijft Maaike van Charante.

#ikredhetnietmeer

Het programma Kassa (BNN VARA) besteedde aandacht aan energiearmoede en lanceerde op social media de hashtag #ikredhetnietmeer. Talloze mensen reageerden met persoonlijke verhalen, vaak onderbouwd met cijfers en voorzien van screenshots van rekentools. Ineens werd zichtbaar wat zich afspeelt achter te veel voordeuren. In Nederland – een van de rijkste landen ter wereld – weten mensen niet meer hoe ze hun energierekening moeten betalen, en zijn ze bang voor de winter.

Hoe heeft het zover kunnen komen?

 

Schuld van Poetin?

Het makkelijke antwoord is natuurlijk: schuld van Poetin! Wat komt het toch goed van pas als er een dictator bij de hand is om de schuld op af te wentelen… Maar hoe goed dit verhaal veel politici ook uitkomt, er is meer over te zeggen. Als we de huidige crisis vergelijken met een watersnoodramp, dan is de Oekraïnecrisis de vloedgolf, maar hebben onze politici de dijken verwaarloosd of zelfs doorgestoken.

 

Privatisering van de energiemarkt

Ooit was onze energievoorziening in handen van nutsbedrijven, die onder strenge controle van de overheid stonden. Maar in het kader van ‘vrij verkeer van kapitaal, goederen, diensten en mensen binnen de EU’ werd twintig jaar geleden de energiemarkt geliberaliseerd. Dit was dus in opdracht van de Europese Unie, maar Nederlandse politici werkten hier gewillig aan mee.

Er waren wel protesten: liepen we niet het risico dat de energievoorziening in buitenlandse handen zou komen? Was de energievoorziening nog wel gegarandeerd? Maar deze bezwaren werden weggewuifd. De vrije markt zou alles oplossen: dankzij de concurrentie zouden de prijzen laag blijven. En met die buitenlandse investeerders zou het wel loslopen.

In 2019 werd Eneco – de grootste energieleverancier van Nederland – verkocht aan het Japanse Mitsubishi, en daarmee was het laatste grote energiebedrijf in buitenlandse handen gekomen. Gemeentes verdienden als aandeelhouders miljarden aan deze deal.

 

Groene politiek

Maar was de energiemarkt hiermee werkelijk vrij? Natuurlijk niet. Het vrijemarktdenken van de privatisering – en de bijbehorende kortetermijnwinsten – kwam vooral van hebzuchtig rechts, maar ook linkse politici bemoeiden zich met energie.

Het taboe op kernenergie werd en wordt hardnekkig gepromoot, al zou inmiddels iedereen moeten weten dat kernenergie schoon, veilig en betrouwbaar is. En al werden zon- en windenergie nog zo geprezen en gesubsidieerd, er was natuurlijk geen sprake van dat we hiermee in onze energiebehoefte konden voorzien.

Stel je even voor dat we veertig jaar geleden gewoon de toen geplande kerncentrales hadden gebouwd… dan hadden we nu al tientallen jaren schone, betrouwbare energie van eigen bodem. Maar helaas: dankzij linkse klimaatidealen bleven we afhankelijk van fossiele brandstoffen.

 

Afhankelijk van de Russen

Toch hoefden we ons decennialang geen zorgen te maken over energie, want we hadden immers Gronings gas? Maar de aardbevingen in Groningen werden steeds erger, en nu wordt de aardgaswinning daar afgebouwd. En terwijl onze politici ons bezwoeren dat we voor energie niet afhankelijk zouden zijn van de Russen, werden de energiebanden tussen Nederland en Rusland steeds inniger.

Het opportunisme en het wensdenken over klimaatpolitiek waren niet exclusief Nederlands; ook elders in de EU was kernenergie gedwarsboomd en onwerkbare ‘groene’ energie gepromoot. Maar toen de Amerikanen waarschuwden dat Europa – en met name Duitsland – veel te afhankelijk was van Russische energie, werden ze uitgelachen.

 

Sancties

De politici van de EU hadden Poetin deze machtspositie cadeau gedaan, maar ze dachten toch nog stoere taal tegen hem te kunnen gebruiken. Na de Russische inval in Oekraïne besloot de EU om Rusland sancties op te leggen. Driemaal raden wat er gebeurde.

 

Tegen Poetin en voor het klimaat!

Van links tot rechts hebben politici boter op hun hoofd, maar het is natuurlijk veel makkelijker om Poetin de schuld te geven. En dus horen we dat we ‘vol moeten houden’ en Poetin ‘niet mogen laten winnen’ of zelfs dat we blij moeten zijn met de hogere energieprijs. Want nu de prijs zo hard stijgt, kunnen we misschien wel eerder overschakelen op de ‘groene’ energie die eerder nog te duur was!

Sigrid Kaag, onze minister van Financiën, schijnt zich weinig zorgen over de gierende inflatie te maken, maar ze vond het wel nodig om te benadrukken dat een duurzame energietransitie nu eenmaal offers van ons vraagt. Zij vindt hoge energiekosten schijnbaar geen probleem, want het is voor het goede doel… Als dat inhoudt dat gewone Nederlanders in de kou zitten of failliet gaan, is dat blijkbaar bijzaak.

Wat dat betreft is D66 wel consequent: mensen zijn minder belangrijk dan ideologieën, zie ook hun behandeling van de boeren. En deze mentaliteit – die natuurlijk niet exclusief voor D66 is – zien we vaker bij de boven ons gestelden. Gewone burgers doen er niet toe: het is niet eens zo dat ze opzettelijk onderdrukt worden, het is meer alsof ze voor deze lieden niet bestaan.

 

Geen haast bij regering en Kamer

Het lijkt alsof de problemen van gewone Nederlanders pas op de politieke radar komen als mensen harde acties gaan voeren – zoals de boeren deden – of als de peilingen al te dramatisch worden. In juli probeerde Pieter Omtzigt nog wanhopig om deze dreigende energiecrisis op de agenda te krijgen, zodat tijdig maatregelen genomen konden worden. Maar de Kamer ging ‘gewoon’ twee maanden met reces en de regering had ook geen haast.

Inmiddels luiden veel media de noodklok en blaken de politici ineens van daadkracht. Wilde plannen buitelen over elkaar heen en elke partij hoopt te scoren bij de kiezers. Maar gaat iemand nog vraagtekens zetten bij het tot nu toe gevoerde beleid? Want er zijn toch wel een paar puntjes die aandacht verdienen.

 

Vrij verkeer binnen EU

Het is natuurlijk erg leuk voor het bedrijfsleven dat we die EU-regel over ‘vrij verkeer van kapitaal, goederen, diensten en mensen binnen de EU’ hebben, maar wat kopen gewone burgers daar eigenlijk voor? De winsten zijn voor de top, gewone mensen betalen de (energie)rekening. Arbeiders worden tegen elkaar uitgespeeld – denk ook aan uitbuiting van Oost-Europeanen – en werkgevers en huisjesmelkers verrijken zich.

Hoe verhoudt zich dat tot mooie verhalen over vrijheid en open grenzen? Staan progressieve politici hier werkelijk achter of laten zij zich als schaamlapje misbruiken? Of vinden zij zelf geld belangrijker dan mensen?

 

Klimaat als verdienmodel

Onze politici zetten hun handtekeningen onder verdragen zonder de belangen van de burgers voorop te stellen. De lobbyisten van het zakenleven boeken het ene na het andere succes, en doen handjeklap met de lobbyisten van het groene Walhalla. Die laatsten zijn voor de zakenlobby de perfecte partners, want zij verkopen de deals aan het publiek als idealisme. En wie weet geloven ze er zelf ook nog in.

Maar wie hebben er voordeel bij het saboteren van goedkope, schone en betrouwbare kernenergie? Behalve de zwaar gesubsidieerde zon- en windverkopers zijn dat de leveranciers van fossiele brandstoffen: grote oliemaatschappijen, foute regimes in de islamitische wereld en… Rusland.

 

Rutte4 is een rampenkabinet

Deze regering wordt door de een links en door de ander rechts genoemd. Maar van beide politieke richtingen heeft Rutte4 vooral de slechtste kanten. Van links de moralistische preken en van rechts de onverschilligheid voor gewone burgers.

Het is te hopen dat deze regering valt over de energiecrisis, de stikstofcrisis of de asielcrisis. Het maakt niet eens meer uit over welke crisis. En het is nog meer te hopen dat de media dit keer het wanbeleid tot onderwerp van de verkiezingen zullen maken. Mark Houdini Rutte heeft al vaak genoeg de verkiezingen weten te manipuleren, hopelijk krijgt hij daar niet nog eens de kans voor.

De afgelopen decennia is Nederland zo geplunderd en uitgehold dat het land nu werkelijk kapot dreigt te gaan en Mark Rutte heeft daar een grote rol in gespeeld. Hij is de verpersoonlijking van de onheilige alliantie die ook tot deze energiecrisis heeft geleid.

De politieke cultuur van Nederland moet eens werkelijk veranderen, en niet alleen een goedkoop etiketje – nieuwe bestuurscultuur – krijgen. Anders wordt het duivelspact tussen inhalig rechts en prekerig links nog eens onze ondergang.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Over de auteur

Maaike van Charante
Houdt van feiten, haat hypocrisie.
Schreef het boek: Het verdriet van de Schilderswijk

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
40 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan de Jong
Jan de Jong
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een jaar of 15 vlijtig saboteren van onze energievoorziening (“klimaatcrisis”) begint vruchten af te werpen. Nu zijn we “in oorlog met Poetin”, aldus Rutte, om het af te maken.
Mensen blijven rustig het kartel stemmen want NPO en kranten vertellen hun dat er geen fatsoenlijk alternatief is en zij geloven dat braaf. Wie niet horen wil moet nu voelen. Het zal mij benieuwen.

Peter
Peter
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Je hoeft alleen maar te kijken wat voor mensen er zitten op welke posten,de ballen verstand,en zij mogen het bepalen,schaf de hoge scholen en universiteiten maar af,als dit het beste is van wat zij voort brengen,je schaamt je kapot als je een figuur als Jetten hebt die de lijnen mag uitzetten,Rutte geeft alles uit handen en als het zoals gewoonlijk misloopt gaat de volgende kluns op een post van de koekebakker,hoeveel ministers zijn er al gesneuveld onder hem ,en de hoofdschuldige blijft gewoon zitten,denk omdat er veels te veel mensen iets van elkaar weten en allemaal bang zijn voor de gevolgen,als iets totaal verrot is moet er een shovel komen en een vrachtwagen om het puin af te voeren,hopelijk staat deze combinatie nog deze week in Den Haag

Andre
Andre
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Kennis speelt geen rol, het gaat om de juiste ideologie en en gewetenloze bereidheid om mensen daaraan te onderwerpen.

Piltdown
Piltdown
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is te laat voor een verandering van de politieke cultuur. De breuk tussen het volk en de politiek is definitief. met dank aan Mark Rutte. Een opstand of revolutie is nu onvermijdelijk. De vraag is alleen wanneer.

De Dertiende
De Dertiende
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piltdown

Ik ben het geheel met u eens. We zouden het een vertrouwenscrisis kunnen noemen, ware het niet dat we er eigenlijk geen crisis meer bij kunnen hebben. In de afgelopen jaren zijn het wantrouwen en de polarisatie hand over hand toegenomen. Niet alleen tegenover Den Haag, ook de verschillende stromingen binnen de samenleving staan wantrouwend tegenover elkaar. Je ziet ook dat de tegenstellingen tussen de regeringspartijen zo groot zijn dat ze amper tot afspraken kunnen komen.

Stel dat morgen het kabinet rutte 4 valt en er komen nieuwe (eerlijke) verkiezingen. Welke partijen of combinatie van partijen zou dan breed gedragen steun van de bevolking genieten?
Puur rechts? Dat accepteren de globalisten niet.
Puur links? Dat accepteert niemand die van Nederland houdt.
Half links half rechts? Dat is doormodderen zoals het nu al heel lang gaat, en het halfzachte afbraak- en schandalenbeleid zijn we echt zat…

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Een kabinet met de beste mensen op de voor hen geschikte positie zonder partijpolitiek. Dus niet meer VVD krijgt dat en dat, CDA krijgt dat en dat….. nee, uit alle politici diegenen die het best voor die portefeuille geschikt zijn. Dat impliceert wel een andere verkiezingsopzet, nl geen vertegenwoordigende democratie, maar direct persoonlijk gekozen landsbestuurders.
Ik zou de SGP voorman als premier willen.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Exact. Helemaal mee eens , niets is………

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Zakenkabinet of crisiskabinet en als ministers vakinhoudelijke deskundigen. Betaal er maar meer voor, maar dan moeten ze ook leveren met oplossingen.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dus geen verkiezingen. Deskundigen door alle partijen heen of zonder partij.

Andre
Andre
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het ware mikpunt van de globalistische politiek de techniek, waarmee het westen een voorsprong heeft op de rest. Links wil de techniek weg hebben en de fossiele brandstoffen zijn daarvoor het enige middel. Links wil die fossiele brandstoffen al zo een 40 jaar duurder maken.
Klimaat en Poetin zijn voor dit doel slechts hulpmiddelen.
Als eenmaal een economie op herwinbare energiebronnen is gerealiseerd dan is er ‘gelijkheid’ ontstaan tussen rijke en arme landen.
Vooropgesteld dat de Europese economie zou kunnen draaien op alleen herwinbare bronnen -dat is lang niet mogelijk. Dus moet de vraag naar energie afnemen om het evenwicht met minder aanbod te bereiken.
Zo gaan we terug naar het leven van 100 of 200 jaar geleden.
Uiteraard heeft Kaag geen consideratie met de onderklasse – want die heeft het altijd nog beter dan de Afrikanen . En dat verschil wil haar partij nu juist opheffen.

Jos Becks
Jos Becks
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Maak aub eens heel duidelijk hoeveel procent accijnzen en btw enzo op Gas, Stroom, Benzine enzo zitten. Het schijnt dat dit deze week zelfs bij kassa verduidelijkt is. Simpel overzicht a.u.b…BVD.

Wim
Wim
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos Becks

Inderdaad Jos. Dit punt blijft onderbelicht. Gas en elektriciteit zijn door de politiek willens en wetens zo duur gemaakt om door heffingen, toeslagen, opslagen en (niet te vergeten BTW) etc. etc. de klimaatgekte te kunnen financieren (=subsidiëren}.
Wie dat niet in de gaten heeft vergeet dat gas in werkelijkheid veel en veel goedkoper is dan de zogenaamde onbetrouwbare, onbetaalbare hernieuwbare energie.
En ja die sancties tegen Rusland en de begrijpelijke reactie van Poetin om met de gaskraan te spelen helpen ook niet om het gas betaalbaar te houden. Maar ook dat komt de groene dogmatici perfect uit.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Ze zij met opzet zo kwaadaardig jegens ons, de bevolking. Ze hebben lak aan ons.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als alleen de regering valt, zonder dat er op de ministeries schoon schip wordt gemaakt, gaat er niets veranderen. Zelfs niet als we een uitgesproken rechts kabinet zouden krijgen (gaat niet gebeuren, de globalistische elite heeft immers alle machtsposities op elk denkbaar domein ingenomen). De (top-)ambtenaren zullen die bewindspersonen dan zo dwarszitten en tegenwerken dat zo’n kabinet niet kán besturen.
Er zijn al voorbeelden genoeg waar een door hen niet gepruimde bewindspersoon actief werd tegengewerkt.
Maar dan nog iets:
Tientallen miljarden Nederlands belastinggeld is overgemaakt naar een fonds in Brussel om de zuidelijke landen z.g. te helpen met o.a. de opgelegde klimaattransitie.
In het licht van de aanstaande energiearmoede in ons koude landje, waar je wel móet stoken, is dat natuurlijk een gotspe, als je tegelijkertijd bedenkt dat deze exorbitante ‘bijdrage’ naar ‘warme’ landen gaat die geen of weinig last hebben van winterkoude.
Terwijl er zg. ‘niets kan’ voor de eigen bevolking.
Als we nu niet ingrijpen…….

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ja, schofterig van Rutte dat ‘ie daar ingetrapt is.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Vraag me trouwens af, hoever we staan met het CETA verdrag. Naast energie zetten we tenslotte ook onze voedsel voorziening in de uitverkoop.
De vraag is hoe lang de boeren zich daar nog voor willen inzetten.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Inderdaad, ook de voedselvoorziening gaat worden ‘geglobaliseerd’. Alle tekenen wijzen er op. ‘Men’ onderzoekt al een scenario voor voedselbonnen. Alle voedsel op aarde kunnen ruilen tegen gehoorzaamheid en onderworpenheid aan een globalistische elite die bepaalt en ondertussen goed voor zichzelf zorgt. Derde wereldlanden krijgen om het te rechtvaardigen iets meer dan nu, nooit genoeg natuurlijk om al die miljarden te voeden, en in het eens welvarende westen wordt ook schaarste op elk gebied geïntroduceerd.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Een vreemde reactie. Bonnen?
U ziet nu de problemen die we hebben met energie. Sommige mensen hebben pech en kunnen hun energierekening niet meer betalen.
Onze overheid heeft gezegd dat ze gaan helpen. Ze willen volgens Jetten mensen niet in de kou laten, maar nog geen woord hoe ze dat doen.
Dat krijg je met afhankelijkheid en tekorten.
Als straks de boeren weggepest zijn, we met 20 miljoen Nederlanders zitten en we krijgen aanvoerproblemen. Dan heeft Nederland ook een probleem. Denk niet dat dat met bonnen op gaan lossen.
Vraag maar aan die 50 miljoen Chinezen die de hongerdood gestorven zijn na de landbouwhervormingen van voorzitter Mao.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Is gewoon openbare informatie:
‘…..Om er voor te zorgen dat niet alleen welvarenden nog aan voedsel en spullen kunnen komen, kan de WRR (Wetenschappelijke Raad Regeringsbeleid) zich dan een distributiesysteem voorstellen met bonnen.’

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Aanvulling:
Ze noemen het cynisch een ‘distributiesysteem’. Het is dan natuurlijk gewoon rantsoenering. Maar dat klinkt erger. Wat het natuurlijk ook is.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

De realiteit is hard.
Maar mensen zijn meer geneigd iets aan die realiteit te doen als ze hem onder ogen zien zoals die is.
Uiteraard is het gezag hier niet blij mee en zal die de realiteit zoveel mogelijk proberen zo aan te passen, dat ze denken er mee weg te komen.
Let op die “aanpassingen”, die geven aan dat er iets speelt.
Let ook op het vertragen van het geven van informatie.

piet12345
piet12345
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het maakt geen biet uit of de regering al dan niet valt, het beleid komt immers ergens anders vanaf. Het is simpelweg geen goed idee om bestuurd te willen worden. Laat ik het anders proberen. Het is simpelweg geen goed idee om een klein groepje mensen alle macht te geven en ze in een positie te plaatsen van waaruit ze een inkomen kunnen genereren en vervolgens verwachten dat ze gaan doen wat jij wilt. Dream on….zucht.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Groene schurken verschuilen zich achter de (ex-)rode schurk. Het enige wat ze verenigd is het grove geld. Grijs of groen het blijft geld.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Ni28
Xantil
Xantil
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Samenvatting in 5 woorden:

Het komt door de EU.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De Queen is gestorven. Dat men er aandacht aan moet besteden, soit. Maar op alle zenders en kanalen alleen maar dat, en extra lange 1-item- journaals alsof Europa niet in brand staat….
Het komt ze wel weer supergoed uit om de aandacht af te leiden.
Zal wel weer wekenlang de media beheersen, terwijl er ondertussen vlijtig onder de radar aan de poten van onze eigen natie gezaagd wordt.

Cor
Cor
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas val ik in herhaling, money rules the World, en wie ziet het verdienmodel. En als laatste politici hebben alleen maar eigen belang.

Kees
Kees
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad, de energiebanden tussen Nederland en Rusland werden steeds inniger. En daarom is het zo dom dat Rutte c.s. dan steeds luid roepen om meer sancties, terwijl wijzelf en in het bijzonder onze armen, daar de meeste pijn van zullen lijden. Meer dan dit roeptoeteren heb ik Rutte dit jaar amper zien doen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

” Russisch gaswapen moet EU-steun aan Oekraïne ondermijnen en protest voeden “.
De NOS vanmorgen.
Het is duidelijk dat de EU haar strategie wil volhouden. Interessant is toch hoe Poetin er in geslaagd is om de sancties tegen de EU te keren wat we eigenlijk allemaal hebben zien aankomen, behalve onze politici.
De vraag is hoe lang de EU denkt dit vol te kunnen houden. Een strenge winter zou al voor een ernstige bedreiging kunnen vormen. En hoe moet het na die winter?
Dit gaat sowieso lang duren. Kan de EU dit betalen naast de andere monetaire probleempjes zoals de schuldenlast van Italië?
Dit zou wel eens heel erg slecht voor ons af kunnen lopen. De EU komt steeds meer alleen te staan in de wereld.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Maaike,

Maar wat dan? 100 % gelijk op de genoteerde eigenaardigheden van 10 jaar plus onder de drs., maar de zaken die je aanstipt lopen al veel langer en wijzen nu op logische conclusies, die wij als doorsnee burgertjes bij elkaar niet prettig gaan vinden. Heel erg onprettig, ben ik bang.

Waar dhr. Omzigt wijst op het minimumloon, zou ik het volgende willen aanstippen:

Nederland kent al sinds jaar en dag een ruimhartig sociaal vangnet (met ook een boel mitsen en maren, maar à la), dat in niet onbelangrijke mate mede mogelijk werd gemaakt door het Groninger gas. Niets in fondsen gestopt, maar gewoon leuk gedeeld en uitgesmeerd.

Hoewel de gasbaten momenteel erg prettig zijn, is er kennelijk geen discussie over dat dit zonder gasbaten (Groningen gaat immers ‘dicht’) ergens anders vandaan moet komen. Of dat de samenstelling van alles en iedereen die direct of indirect hiermee sociaal-economisch aan de praat worden gehouden, nogal aan het veranderen is. Alleen moet dat systeem dan wel (blijven) werken.

Punt is dat met twee jaar 7 % inflatie p.a. over die periode zo’n 15 % koopkracht affakkelt. Als nou de ‘extra’ bestedingsruimte binnen een bijstandsuitkering € 60,= netto per maand en het jaarlijkse vakantiegeld van zo’n € 500,= netto is, dan wordt meteen al duidelijk dat die ‘vrije’ ruimte binnen het bijstandssysteem er niet meer gaat zijn.

En de inflatie ligt al een tijdje – op jaarbasis – een stuk hoger.

Kortom, die inflatie – Klaas waar ben je? – en dure principes t.a.v. energietransitie en Oekraïne blazen binnen die twee jaar je sociaal vangnet op, waar met de tijd steeds meer mensen mee verbonden raken.

Just saying …

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Helemaal mee eens. We gaan nog wat beleven.

Henk B
Henk B
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Energy armoede bestaat niet stupidety wel lieden op een post met het verstand
van een rat,energy is voor hun iets wat uit de lucht moet komen vallen.
het draaid om geloof in de politiek en hoge school niet om feiten
wat ik altijd hoor ik begrijp het niet dat klopt zeg eens eerlijk wat begrijpt
een amtenaar wel? dat het land vol is begrijpen zij niet geld aan het buiten land
geven zomaar omdat het kan begrijpt de Nederlander niet maar goed tot zo ver
de stome amtenaar, energy is er genoeg als je weet hoe het temaken.
pak de calculator 1 Kw= 1000 watt 1 pk = 750 watt, een EV verbruikt 18 Kwh
hij heeft 90 Pk 90 x 750 = 67.500 watt het verbruik is 18,000 watt.
watt begrijpen zij niet! in de kamer spelen zij verder pim pam pet!

Henk B
Henk B
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk B

Juist en de honderd jarige leugen dat een 3 fase electra motor met een Delta
schakeling 1.732% stroom bespaart is het geloof in een leugen het zelfde
geloof in de EU leugen de wef leugen de Greta leugen met een verhaaltje
van haar activist ouders de groene leugen, maar de waarheid begrijpen zij niet!
Al plaats je 5 motoren achter elkaar het zal niet meer stroom verbruiken
dan de last vraagd mits een goede motor maar daar weten experts alles van
want zij zijn degeen die zeggen een Delta motor tegebruiken, EXPERTS
het zelf benoemde uitschot denken dat zij god zijn, dom volk!

Xantil
Xantil
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk B

Tja, wanneer je de volle 90 pk continue zou benutten en dan toch slechts 18Kwh nodig zou hebben, kreeg je gratis energie.
Die 18 Kwh is echter een gemiddelde, er van uitgaande dat je meestal minder pk’s gebruikt.
Je kunt niet zomaar Kw vergelijken met Kwh (wie snapt het nou niet?).

Henk B
Henk B
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Xantil

Zeker kan je dat wel en die 18 Kw is geen gemidelte maar een constante
kijk naar you tub anwb test twee maal hyunda, en wie snapt wat niet
Hp, Kw is vermogen Kwh vermogen per uur het enige echte vermogen
is watt maar natuurlijk je bent expert en noemt het joul.
watt per seconde expert daar is geen andere naam voor nodig
dan met het doel mensen opteligten.
de doven die jaloers is op de blinde, kijk eens naar een rollen test van een
EV het verschil is dat ik het jaren geleden al gebouwd en getest heb
bij jou gaan de ogen pas open na een reken som en nog zie je het niet.!
Amternaar?

Xantil
Xantil
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk B

Zou die 18 Kwh een constante zijn, dan zou dat betekenen dat je je reistijd zo kort mogelijk moet maken (overal planken dus). In de helft van de tijd is dan de helft van de benodigde energie nodig.
Helaas werkt dat niet zo.

(en nee, geen ambtenaar maar techneut)

Henk B
Henk B
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Xantil

Constante staat voor 90 a 100 Kmh,batterij of accu hoe je het noemen wilt
54Kw dat is vermogen Kwh vermogen in tijd 54Kw een vermogen wat je hebt verbruik het in 30 minuten jammer dan is het op dan maak je er geen
Kwh van gewoon een aanduiding bij je meter vertaling maal1000 watt
de h is bull bij je meter. laat die tech maar zitten en neem die neut
bij het kijken van EV test kijk ook ff naar gearing dan weet je wat
lever work is nee geen lever worst.

HenryN
HenryN
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ja we waren afhankelijk van Russisch gas. Maar wat was daar mis mee? Bij een goede relatie zou dit geen enkel probleem zijn geweest maar politici en vooral Amerikaanse waren hard bezig hun eigen hachje aan het redden. Daarnaast kwam nog de groene gekte om de hoek kijken dat we zonder fossiele brandstoffen echt een utopische toekomst zouden krijgen !Is er ooit een probleem geweest met de afhankelijkheid van Saoedi-Arabie wat betreft de olie???

Johan
Johan
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als de brandstoffen op zijn gaan we weer over op spierkracht van de rechtop lopende apen. Probleempje is echter dat dan 1 % van de rechtop lopers lui kan genieten door de energie input van 99%. Omschrijving van dit fenomeen in te vullen door de goede verstaander.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik hoop ook dat het kabinet valt, liever gisteren dan vandaag. En dan Rutte en Kaag met pek en veren het land uit, aub. De asieligers mogen ze meenemen. De asiel eisers.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Weten jullie nog hoe Rutte dat bracht? De sancties? Dit gaat “ons” pijn doen.
Ik vraag me af hoe de sancties Rutte met zijn inkomen ook maar een beetje last geven. Maar ze doen “ons” wel pijn.

40
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x