Kabinet Rutte 4 is totaal vastgelopen

Utopisch D66-beleid strandt op de realiteit

Na alle maatschappelijke consternatie en de debatten deze week in het parlement over de asielcrisis, de koopkrachtcrisis, de wooncrisis en de stikstofcrisis is duidelijk geworden, dat het kabinet Rutte 4 volledig is vastgelopen. Het vooral door Sigrid Kaag –  de grote afwezige tijdens het debat – en haar adviseurs uitgestippelde beleid, met een hoog utopisch gehalte, is gestrand op de harde werkelijkheid. Wat nu? Jan Gajentaan schetst twee mogelijke scenario’s.

CDA ligt dwars

Zoals ik 9 juli jl. op OpinieZ al had voorspeld, is het CDA de eerste partij die aan zijn stutten begint te trekken. Het CDA beschikt immers over een van oudsher grote achterban in de agrarische sector, die keihard getroffen wordt door de radicale stikstofplannen van Rutte 4. Wat betreft de nu ineens wél kritische Wopke Hoekstra kunnen we zeggen: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Maar het is toch wel een verontrustend gebrek aan politieke antenne, dat de CDA-leider deze catastrofe tijdens de formatie niet heeft zien aankomen.

 

Achterban VVD roert zich

Ook de achterban van de VVD begint zich steeds meer te roeren. Terwijl de VVD-top, waaronder Rutte zelf en fractieleider Sophie Hermans, nog vasthoudt aan hun D66-koers, is het rumoer onder de achterban steeds duidelijker hoorbaar. Waar het congres van de liberalen zich laatst al uitsprak tegen de stikstofplannen, een uitspraak die door Rutte en Van der Wal aan de bekende laars werd gelapt, begint het ook te rommelen in de liberale partij over het open deur-asielbeleid en de volgzaamheid richting het lage rentebeleid van de ECB, dat de inflatie aanwakkert en onze koopkracht uitholt.

 

Jut en Jul

VVD-veteraan Johan Remkes, de man die eerder de stikstof-agenda opstelde én formateur was van het kabinet Rutte 4, wordt nu gezien als de laatste die het kabinet nog kan redden. Maar Remkes is als ‘gespreksleider’ alleen maar bezig met de stikstofcrisis; ook de asielcrisis, de wooncrisis en de koopkrachtcrisis vragen om dringend ingrijpen met vaste hand.

De visieloze Rutte blijkt eens te meer een manager en niet een leider; de geparachuteerde VN-diplomaat Sigrid Kaag heeft geen kennis van zaken en heeft overduidelijk de verkeerde adviseurs gekozen: Jetten, Sjoerdsma en Paternotte. Zo regeren Rutte en Kaag als het duo Jut en Jul.

Het is dus een kwestie van tijd of het kabinet Rutte 4 loopt op de klippen. Het einde zal komen als het CDA niet kan instemmen met de door Remkes gedane voorstellen, of als de VVD-achterban dusdanig in opstand komt, dat zelfs Rutte moet buigen. Rutte zal dan waarschijnlijk op de hem bekende slinkse wijze stikstofminister Christianne van der Wal laten vallen en een meer realistische koers gaan varen. De hamvraag is: gaat D66 daarin mee, of laten zij dan het kabinet vallen?

 

Scenario 1: koerswijziging VVD en D66

Het is moeilijk om in het hoofd van Sigrid Kaag te kijken. Is haar uitvallen vlak voor de cruciale debatten begin deze week een teken, dat zij de druk niet meer aankan? Is zij in gedachten al bezig met een exit uit de Nederlandse politiek, terug naar haar diplomatenbestaan? De tijd zal het leren.

 

Realistische koers

Als Sigrid Kaag en Mark Rutte hun kabinet voor de komende twee jaar willen voortzetten, zullen ze tot een realistischer koers moeten komen. Dat betekent dat de stikstofplannen afgezwakt worden of anders ingevuld (minder hard voor de boeren), dat een fors deel van het megalomane klimaatbudget wordt ingezet voor koopkrachtreparatie en dat er een ander immigratiebeleid en met name asielbeleid komt. Om te beginnen met een asielstop. Nederland is domweg niet in staat de huidige toestroom (zowel asielimmigranten als andere immigranten) te verwerken.

Misschien is bij D66 nog een oude garde aanwezig, die iets realistischer in het leven staat dan de jonge honden Jetten, Sjoerdsma en Paternotte. Ik denk dan onder anderen aan Wouter Koolmees of de vermaledijde Alexander Pechtold. Als Kaag haar politieke leven wil verlengen, zal zij afscheid moeten nemen van ‘de magere spindoctors’ en in nauw overleg met die oude garde het beleid bijstellen in een meer realistische richting. Of Sigrid Kaag dit nog kan en wil, zullen de komende weken moeten uitwijzen. De coalitie zal bij een realistischer beleid eerder zaken moeten doen met JA21 en PVV in de senaat, dan met de dogmatisch-linkse PvdA en GroenLinks.

Kaag zit daarbij met een strategisch dilemma. Buigt ze naar rechts, dan raakt ze een deel van haar progressieve aanhang kwijt, plus de linkse stemmers die haar de vorige keer de voorkeur hebben gegeven boven hun eigen partij. Buigt ze niet, dan laat Hoekstra het kabinet vallen.


Scenario 2: GroenLinks en PvdA vervangen CDA

Het tweede scenario waarmee het kabinet Rutte 4 zijn leven nog kan verlengen, is het CDA inruilen voor GroenLinks en PvdA. De gedroomde coalitie van Sigrid Kaag. De radicale klimaatplannen kunnen dan onverkort uitgevoerd worden, het open deur asiel- en immigratiebeleid zal voortgezet worden – met meer geld voor opvang, als het aan Jesse Klaver ligt – en de door de ECB geregisseerde transfer- en inflatie-unie zal op een warm onthaal mogen rekenen van deze partijen.

 

Volksopstand

Maar hoe realistisch is dit scenario? Niet alleen zal het ertoe leiden dat Nederland, zoals we het kennen, binnen een paar jaar volledig gesloopt wordt. Ook voorzie ik dan een totale leegloop van de VVD richting JA21, BVNL, BBB, PVV, enzovoort. Er zal waarschijnlijk een volksopstand komen, die zijn weerga niet kent. Boeren zullen massaal onteigend worden, mensen gedwongen hun woningen te delen met asielzoekers. Het is gewoon geen haalbaar pad.

Zelfs de plucheplakkende Mark Rutte en de nog steeds aan hem loyale VVD-top zullen zich dat realiseren. Mijn conclusie is daarom: of Sigrid Kaag buigt richting VVD en CDA en laat haar ‘magere spindoctors’ een toontje lager zingen, of het kabinet Rutte 4 valt nog voor het kerstreces. Die val zal waarschijnlijk komen doordat het CDA zijn handen van deze coalitie aftrekt, of door een enorme opstand in de VVD-achterban, of door een combinatie van beide.

Mocht het kabinet vallen, dan komen er nieuwe verkiezingen, die waarschijnlijk een ingrijpende verandering van het politieke speelveld tot gevolg zullen hebben.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
27 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
John
John
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kaag was niet ziek. Natuurlijk kun je dat als buitenstaander niet voor 100% zeker weten, maar als je precies op de cruciale dag ziek bent, en 1 dag later weer beter bent, dan weet ik genoeg.
De vraag is waarom?
Ze heeft al eens vaker gedoken bij een belangrijk debat, maar het lijkt mij niet eens onwaarschijnlijk dat het afgesproken is met Rutte. Wilders had geen spaan van haar overgelaten tijdens het debat, en dat wist Rutte natuurlijk ook.
Kortom, ik vertrouw eigenlijk niemand meer daar in Den Haag.

Voor wat betreft haar adviseurs, Paternotte, Sjoerdsma en Jetten. Ze strijden bij mij alle 3 om de post ” wie is de grootste nitwit”, maar ik geloof dat ik Rob (geen idee hoe je met kernenergie je huis kunt verwarmen) Jetten kies, hoewel ik hem ook wel weer credits moet geven dat hij met zijn beperkte kennis zo’n positie weet te bereiken. Hij heeft dus toch wel enig talent, alleen hebben wij daar als BV Nederland helemaal niets aan.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  John

Het laagste soort tactiek, ziek worden om discussie te mijden is in de hoogste kringen volledig geaccepteerd.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  John

Je kunt niet zomaar beweren dat ze niet ziek was, want dat weten we gewoon niet.
Dat ze wel vaak onderduikt om lastige vragen te ontwijken is een feit, en als ze niet kan duiken staat ze te stamelen. Wel in keurig nietszeggend hooghartig parelkettingtaalgebruik. Ze is m.i. echt ongeschikt, nu op financiën, maar eerder ook al op BZ. Dat moet ze inmiddels zelf ook inzien, alleen is blijkbaar de machtshonger groter dan haar eigen twijfel.

Boeddha18
Boeddha18
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ze moet de globalistische agenda uitrollen. Daarom zit ze er.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mensen dwingen een woning te delen met asielzoekers? Nooit, nooit van m’n leven, echt nooit.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

In het socialisme is alles mogelijk.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

We hebben al op veel punten gedacht dat dit in NL niet kon gebeuren en zie waar we staan….. Hoe denkt u het, in geval van, te kunnen voorkomen?
Bovendien vrees ik dat, voordat het zover komt, de snel groeiende massa geïmporteerden gewoon uw huis zullen innemen. Met geweld.

Boeddha18
Boeddha18
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ik achtte een avondklok ook niet voor mogelijk en die kwam er ook.

Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik gok op scenario 2. Rutte en de rest van de partijelite is intussen dermate vervreemd van het Nederlandse volk dat ze niet eens doorhebben dat er een opstand en revolutie staat aan te komen. En dat is ook het enige wat ons land nog kan redden.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vermoed dat al die gerecreëerde crisissen door Rutte 4, ze boven het hoofd groeit.
Ik vermoed dat zij via Oekraïne, de oorlog dichter naar Nederland gaan halen.
De druk uit de WEF hoek wordt dramatisch, voor de vrijheid van de Nederlanders.
Dit komt zonder bloed vergieten nooit meer goed.
Deze totale onvrede onder de bevolking explodeert.
Heeft Nederland toch bijna 75 jaar in vrede geleefd.
Bedankt Rutte voor je afbraak.

Rene Pascal van Poorten
Rene Pascal van Poorten
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een hele mooie analyse. Ik ben het er helemaal mee eens. Ik ben bang dat Rutte en Kaag gewoon doorgaan, als het CDA de stekker uit het kabinet trekt. En dat GroenLinks en de PVDA het kabinet aanvullen. En die gaan gezellig verder met slopen van Nederland. En is de kans inderdaad aanwezig dat er een volksopstand uit zal breken. We gaan onzekere tijden tegemoet. Zeker met de hoge prijzen voor voedsel en energie, onze basisbehoeften. Rutte en Kaag zullen daar weinig aan doen. Lees anders het boek van Joost Niemoller: Kwaad! Een boek dat gaat over hoeveel ontevredenheid er onderhuids leeft in Nederland. Zeer verontrustend.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Bij die ontwikkelingen speelt ook het element; energievoorziening. En vooral de gevolgen daarvan als er slechts beperkte energievoorziening is. Of zodanige prijsstijgingen, dat de consumentenvraag naar andere (luxe)artikelen, duurzame vervangingen zoals auto’s en verbouwingen en uitgaan uitvalt.
Naast een terugval in het bedrijfsleven krijgt de overheid ook minder belastinggeld binnen.
Het consumentenvertrouwen staat nu al onder druk en zeker in combinatie met de forse inflatie ligt een stevige crisis op de loer en valt onder heel brede lagen van de bevolking alle draagvlak voor zaken als massa-immigratie, EU, energietransitie, steun aan de Oekraïne, covid-geneuzel en het woke gedachtegoed weg.

Het Nederlandse volk mag voornamelijk uit domme en volgzame schaapjes bestaan, zodra 10 miljoen van die schaapjes ineens wakker worden en aan het muiten slaan wil je niet graag de herder van die kudde zijn.

Als het CDA niet heel gauw de stekker uit het kabinet trekt, is het gedaan met die partij. Maar de serieuze shit verwacht ik in de winter van 2023. Waarbij de kerstinkopen wel eens een goede graadmeter kunnen zijn.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Bernardo A.
Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

De Roverheid krijgt zeker niet minder geld binnen,maar ontelbaar meer door de hoge belastingen!Zij geven het alleen uit aan de verkeerde doelen!

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Zodra de consumptie staakt vallen veel belastinginkomsten weg. De regering speelt nu sinterklaas met geleend geld. Op enig moment wordt de kredietwaardigheid van Nederland minder en wordt de rente hoger. Einde feestje.

Cor
Cor
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mijns inziens komt de politiek overal mee weg. Het kartel is alleen maar bezig met agenda 2030. Verdeel en heers door het gebruik te maken van zelf gecreëerde crisissen die volgens een vast patroon worden ingevoerd. Analyseer alle crisissen van de afgelopen 2,5 jaar het is steeds hetzelfde patroon. Uiteindelijk is het de bedoeling van de politiek om een volksopstand te laten gebeuren. Dan kan de politiek hard ingrijpen met geweld en heeft daarom dan een reden om de burgers gedwongen in het gareel te krijgen met alle middelen die tot beschikking zijn. De burgers hebben dan niets meer te zeggen en zullen alle bevelen opvolgen. Zie wat Stalin en Mao in het verleden hebben gedaan. Op naar een dictatuur.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Je beschrijving van Stalin en Mao gaat hierop mank, dat de Russische en Chineze revolutie gesteund werd door mensen die niets te verliezen hadden. Okee, ze kwamen er later wel achter dat ze verkeerd gekozen hadden.

In Europa verliezen de mensen hun welvaart -dienders incluis- Dat is een minder handig uitgangspunt voor een geslaagde revolutie.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang het politiek denken niet veranderd komt er geen verandering en de wil om anders te denken is nul komma nul. Ik zie niet deze partijen ineens 180 graden draaien en dat is nodig. De tientallen jaren gevoerde linkse indoctrinatie zal het volk ook blijven verdelen en men is in zijn werkzame leven nog altijd bang om andere mening hardop te ventileren. En dan is er nog Brussel, VN en al die ondertekende desastreuze verdragen. Ik zie helaas geen snelle verandering met een poppetjes we issel.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

wissel

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er is een derde scenario: de EU neemt het over. Niet alleen in NL maar ook in omringende landen en het failliete zuiden. Kijk, en plotseling blijkt het geknoei een functie te hebben gehad.

Cora
Cora
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het had mooi geweest als u bij de leegloop naar, ook Forum voor Democratie had genoemd. Verder goed geschreven artikel.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Cora

De auteur is geen fan. Mag uiteraard.

Den Helder
Den Helder
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als het CDA vertrekt schuift gewoon PVDA/GL aan. De VVD is geen partij die liever naar de rechterkant zou willen opschuiven – dat is old school.

De VVD volgt de road map van internationaal groot geld. En die voert naar immigratie, klimaatutopia, corona deel 3 enz die overeenkomen met de VN en EU agenda. Big money faciliteert Big State. Zó 2022.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Door de verklaring van de regering wordt alles genoemd behalve asielstop. Het enige nog wat helpt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor het op een rij zetten van de tekenen van de rabiaatlinkse oligarchie die NL is geworden.
Duo Rutte en Kaag als Jut en Jul, ik moest grimlachen. Ik persoonlijk dacht aan duo Ruk en Kul.
Pechtold terug? De hemel sta ons bij….

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Jan,

Even een side step op je toch niet anders dan waarschijnlijk te noemen verhaal:

Alle politieke machinaties gaan er vanuit dat er voldoende marge op de Nederlandse (en laten we zeggen de Noord-West Europese) economie zit om met minimale serviesschade de Chinese circus act met de borden op stokjes vol te kunnen blijven houden.

Eerder hadden we al het poffen met het Wopke-Wiebes fonds, de 1.000 miljard van Frans Timmermans en ook nu wordt de borst fier vooruit gestoken met über veel geld voor de stikstofreductie.

Alleen is bij dit alles – inclusief de binnen de huidige omstandigheden toch verbijsterend te noemen keuze te stoppen met Gronings gas voor Henk en Ingrid (en/of Fatima en Hassan, deze winter toch weer met de jas an) en het planplan doen met de ontwikkeling van nieuwe kerncentrales – het de vraag of die welvaart wel zo robuust is.

Zeker als de overheid toch wel heel graag meer centjes bijeen wil schrapen voor haar steeds fraaiere en urgentere plannen. When it’s gone, it’s gone …

Dus in het licht van bange vooruitzichten, waarbij uit niets blijkt dat uw overheid zich maar ook op één punt wil inhouden, zou het toch verstandig zijn om pas op de plaats te maken:

Dus voor nu Groningen aan, boren onder de Waddenzee, industriepolitiek inclusief uitstoot, voor hoeveel mensen wil je besturen en wat kun je dan goed i.p.v. half en gebrekkig regelen?

Dan blijven er genoeg onderwerpjes over maar dan hebben we een beginnetje

Boeddha18
Boeddha18
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waar is Pim Fortuyn als je hem nodig hebt?

Ben
Ben
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Boeddha18

Net als met de rest die hem voor gingen en na hem kwamen. Over het midden of links om totaal genegeerd of mond doodgemaakt, maakt niet uit hoe groot democratisch gezien de achterban is.

dit zal blijven doorgaan tot het kkopunt is gehaald en de emmer die de sdrupple over doet lopen wordt dan gezien al extraam rechts geweld.

terwijl het neergen door het midden en links de vlam is die in de pan sloeg.

27
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x