Asielbeleid VVD: Incompetentie Next Level

Verbijsterende wanprestatie en onnodige escalatie

Veel harde woorden zijn de afgelopen weken gevallen over het asielbeleid van de VVD, belichaamd in de zoveelste volstrekt falende staatssecretaris  voor het asiel- en migratiebeleid, Eric ‘hoe meer asielzoekers, des te beter’ van der Burg. Niet alleen is er een gigantische discrepantie tussen woorden en daden bij de liberalen, ook inhoudelijk zijn ze zwalkend. Was het een paar jaar terug nog ‘opvang in de regio (Plan Azmani)’, nu is het adagium het aanzuigende ‘maar échte vluchtelingen zijn altijd welkom’. Jan Gajentaan heeft schoon genoeg van de stuitende incompetentie.

Kiezersbedrog

Ook de grootste Nederlandse krant en traditioneel pro-VVD medium De Telegraaf, is he-le-maal klaar met de wanprestaties van de VVD op dit vlak – en ook op andere vlakken. De laatste column van Roderick Veelo, die net als schrijver dezes uit een traditioneel VVD-gezin komt, was schitterend van nauwelijks ingehouden woede. Terecht werpt Veelo de liberalen – voor zover ze die naam nog verdienen – kiezersbedrog voor de voeten. Ik kan mij daar helemaal in vinden. Zeker nu de VVD-staatssecretaris voor Asielzaken een frontale aanval op de autonomie van gemeenten heeft ingezet door ze te dwingen tot opvang van asielzoekers.

 

Veiligelanders

Het is bij de VVD niet alleen de gruwelijke discrepantie tussen woorden en daden die steeds meer Nederlanders tegen de borst stuit, maar zoals al aangegeven ook de inhoudelijke inconsistentie. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de bestuurlijke knulligheid van bijvoorbeeld staatssecretaris Ankie Broekers-Knol, die zich overal liet afschepen bij het terugsturen van veiligelanders, terwijl andere landen – Denemarken – daar wél in slagen.

 

Inconsistent

De inhoudelijke inconsistentie is groot bij de VVD, wanneer het over het asielbeleid gaat. Al in 1994 pleitte Bolkestein op een zondagavond in Brandpunt voor het organiseren van de asielopvang per regio, om de volgende maandagochtend teruggefloten te worden door zijn eigen VVD-fractie! Ook werd Bolkestein toen door CDA-kopstukken in de media gedemoniseerd als extreemrechts, ja, toen al.

 

Plan Azmani

Jaren later, in 2015, kwam de VVD met het Plan Azmani: wederom een poging asielopvang per regio te organiseren. Dit is ook het model waar de befaamde Britse ontwikkelingseconoom Paul Collier al jaren voor pleit. Het is eerlijker, rechtvaardiger en logistiek efficiënter om alle vluchtelingen in hun eigen regio op te vangen, dan de deur half open te zetten voor degenen die een mensensmokkelaar kunnen betalen.

Collier is dan ook eerder een linkse dan een rechtse man. Hij wil opvang in de regio koppelen aan economische activiteiten, bijvoorbeeld door grote bedrijven te vragen werk te outsourcen naar vluchtelingenkampen. Ook wijst Collier erop, dat de braindrain als gevolg van het westerse open armen-asielbeleid veel te groot is. Zo zit een groot deel van de Syrische intelligentsia nu in het Westen. Hoe bouw je dat land dan weer op?

 

‘Échte vluchtelingen zijn altijd welkom’

Maar, om terug te komen op de inconsistentie van de VVD, in plaats van consequent dit model van opvang in de regio aan te prijzen – en uit te voeren – zien we voortdurend VVD-kopstukken in onze door deugpronkers gedomineerde media de boodschap uitdragen, dat échte vluchtelingen natuurlijk altijd welkom zijn in Nederland. We moeten alleen maar even de goeden van de kwaden scheiden, is de impliciete boodschap.

In hun drang om geaccepteerd te worden in onze deugmedia of uit angst om – net als Bolkestein in 1994 – voor extreemrechts te worden uitgemaakt, gaan deze VVD-kopstukken aan een aantal belangrijke zaken voorbij. Ik zal ze kort opnoemen:

– Nederland is bestuurlijk-technisch helemaal niet in staat die ‘echte’ vluchtelingen van de ‘niet echte’ vluchtelingen te scheiden. Voor zover je dat onderscheid al kunt maken. Door het gebrek aan effectieve grensbewaking sinds de invoering van de Schengenzone komt Jan & Alleman hier binnen en daarna is het amper mogelijk de gelukszoekers weer terug te sturen.

– Los van de lastige definitie van ‘echte vluchteling’ – het is natuurlijk een vaag begrip – kunnen we wel stellen dat er tientallen miljoenen mensen in de wereld zijn, die als gevolg van allerlei gewapende conflicten, meedogenloze onderdrukking, gruwelijke discriminatie en ga zo maar door, gegronde redenen hebben om te vluchten. Al deze mensen kúnnen we helemaal niet opvangen, daarvoor heeft het zwaar overbevolkte Nederland geen plaats. Dus hou op dat te pretenderen. Wat we wel kunnen doen, is samen met andere landen een bijdrage leveren aan een betere opvang in de regio.

– In tegenstelling tot Denemarken, dat al in 1992 een voorbehoud heeft gemaakt bij hun toetreding tot de EU – zij wilden een eigen munt houden én over hun eigen immigratiebeleid gaan – heeft Nederland in de EU-verdragen die volgden op die van Maastricht, met name die van Nice en Amsterdam, ervoor gekozen het asiel- en immigratiebeleid over te dragen aan de EU. Ook dit vergroot onze machteloosheid wanneer het gaat om het indammen van de stroom asielzoekers.

 

Juridisering

Een complicerende factor is de juridisering van het asielbeleid. Net als bij het stikstofbeleid lijkt het erop dat de macht is overgenomen door de rechter. In veel gevallen is het de rechter die bepaalt wie toegelaten en wie teruggestuurd worden. Een bindende leestip in dit opzicht is het artikel ‘Visumrel: Gouvernement des Juges vind je zowel in Brussel als in Straatsburg’ van Jean Marie Dedecker. Hierin wordt helder uiteengezet hoe een effectief pushback-beleid, zelfs wanneer het gaat om gevaarlijke moslimfundamentalisten, al decennia gefrustreerd wordt door het EVRM (Europees Verdrag voor Rechten van de Mens) en de zotte interpretatie daarvan door zowel Europese als nationale rechters.

De do-gooders die met fors kapitaal en gigantische schepen de mensenhandelaren in Noord-Afrika en elders faciliteren, doen uitstekende zaken dankzij het EVRM.

 

Verbetertips voor de VVD

Komen we terzake. Als de VVD ook maar een ietsepietsie geloofwaardigheid wil behouden, zullen ze stante pede afscheid moeten nemen van hun do-gooder staatssecretaris voor Asiel, de volstrekt incompetente Eric van der Burg. Over zijn dwangcollega wanneer het gaat om het confisqueren van woningen en panden voor asielopvang Hugo de Jonge valt ook een hoop te zeggen, maar die laatste valt uiteraard onder het CDA.

Vervang Van der Burg per direct door een competente en geloofwaardige figuur, zou ik zeggen. Zorg voor een consistent verhaal over het asielbeleid. Óf je kiest voor opvang in de regio en draagt dat consequent uit, óf je haalt de halve wereld hiernaartoe met een vaag ‘echte vluchtelingen zijn altijd welkom’-verhaal, maar allebei tegelijk willen doen slaat als een tang op een varken. Niemand trapt daar nog in, beste Bente Becker en Ruben Brekelmans!

Uiteindelijk zullen we moeten terugkeren naar een gezond verstand immigratie- en asielbeleid, waarbij het ontvangende land, Nederland dus, kwalitatieve en kwantitatieve normen aanlegt over wie ontvangen kunnen worden. En meedogenloze mensensmokkelaars, activisten met passagiersschepen, EU-ambtenaren en doorgeslagen rechters ons niet meer een beleid van ongecontroleerde instroom kunnen opleggen.

Tenslotte: analyseer de Europese en internationale verdragen op het vlak van asielbeleid. Wijzig ze en als dat niet mogelijk is, voorzie ze dan van een nationale wettelijke aanpassing. Zodat onze rechters ook weer begrijpen dat we hier niet de halve wereld kunnen opvangen en al helemaal niet allerlei terroristisch en/of crimineel tuig. In Denemarken lukt het steeds beter, waarom hier niet?

Dames en heren VVD’ers: aan de slag!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
63 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter.
Peter.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als je in een regering een beleid als dit goed keurt ,en de gevolgen ervan niet kan inschatten hoor je er eenvoudig niet thuis ,het huis brand en je blust het met benzine,dat is wat ze aan het doen zijn ,de ene puinhoop is geschapen en de volgende is in de maak ,onvoorstelbaar dat hier nog debatten over worden gehouden .Grenzen dicht ,gelukszoekers oppakken en eruit,als je zo streng alleen met een coronacrisis kan zijn ,en mensen beboet omdat ze na 9 uur nog op straat lopen ,of te dicht bij elkaar ,heeft dit te maken met willekeur ,en de burger straffen omdat hij toch wel betaalt ,Kabinet doe ons een lol,en ga wat anders doen ,dit neemt geen mens meer serieus ,jullie hebben de kluit al lang genoeg belazerd .

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter.

De zog. ‘gelukszoekers’ worden wel afgewezen, dat is het probleem niet. Wat deze mensen doen is hun papieren weggooien omdat ze weten dat het land van herkomst meestal niet bereid is ze terug te nemen zonder papieren, zeker als ze zelf ook niet bereid zijn om terug te gaan. Meestal moeten hun medewerking gekocht worden met een bedrag dat in Afrika al snel een jaarsalaris betekent.
Anderen willen helemaal niet terug en weten dat ze met geduld en tactiek op de duur wel een huis of een uitkering kunnen krijgen en dan hun familie kunnen laten overkomen. De economische baten zijn voor deze mensen zo groot dat het de inspanning meer dan goed maakt op de lange duur.

Jan j
Jan j
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Zou u criminelen, oorlogsmisdadigers of niksnutten terugnemen. Deze landen zijn allang blij dat “wij” zo welwillend zijn deze xxxx op te nemen. Je krijgt ze alleen maar weg uit Nederland als je ze opsluit tot ze op welke manier ook uit ons land verdwijnen.
Bijkomend voordeel dat er ook geen nieuwkomers bij komen. Ja, dat opsluiten kost veel geld maar toch is het goedkoper en veiliger voor de autochtonen. Ja dan roepen de schijnheiligen dat ik een racist ben, wat ze altijd roepen als ze hun zin niet krijgen ,maar zelf nemen ze deze zogenaamde asielzoekers niet in huis

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

U en ik mogen alleen autorijden, als wij kunnen aantonen dat wij daarvoor bevoegd zijn. Een rijbewijs overleggen. Kan dat niet, dan mogen wij geen auto besturen.

Asielzoekers horen alleen rechten te krijgen wanneer zij hun afkomst en probleem kunnen aantonen. Geen papieren = opvang in detentie onder een meer dan zeer sober regime, totdat er alsnog papieren verschijnen, of totdat het geheugen van de “asielzoeker” gaat werken. Na een jaar kan je die persoon benaderen door hem met een kleine financiële gift terug te sturen. MET—- wel een goede vastlegging van zijn/haar identiteit en een ongewenstverklaring. Met de belofte van 10 jaar isoleer, wanneer deze persoon nogmaals het land binnenkomt.

En: Asiel verlenen is in beginsel “schuilen voor de bui”. Als het land van herkomst veilig is, dan is het retour thuisland, dat land moet weer opgebouwd worden.

Veilige landiërs uiteraard meteen terug, of in afwachting van hun uitzetting in een isoleercel zetten.
Dat verlaagt de werkdruk van de IND vanaf dag 1. Dat verlaagt de druk op de aanmeldcentra.
Asielzoekers hebben rechten, dat wrijft deugend Nederland ons graag onder de neus, maar asielzoekers hebben ook plichten.
Als u en ik het met wangedrag in het verkeer bont maken, verliezen wij ons recht om een auto te mogen besturen. Als een asielzoeker crimineel blijkt, verliest hij/zij het recht op asiel en is het: enkeltje thuisland.

Vwb Europese / VN richtlijnen. Elk land leeft dat op haar eigen wijze na. En heeft naar eigen believen lak aan die spelregels. Zo wordt het gespeeld en Nederland hoeft niet als mongooltje het braafste jongetje van de klas te spelen. Het is òns land en wij bepalen wat wij doen en wat niet.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Bernardo A.
Dino51
Dino51
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter.

Voor gelukzoekers wordt alles uit de kast gehaald maar voor eigen mensen is het geen prioriteit. Het is schofferend en dan maar roepen dat mensen het WEF verhaal niet herkennen en zich gewoon moeten schikken, ongelooflijk, ik hoop dat de Nederlanders wakker worden en het niet accepteren wat Rutte IV voor ons in petto heeft.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter.

Zeer goed geformuleerd, Peter. Ze hebben geen idee welke gevolgen dit uitblijven van beleid heeft op de Nederlandse burgers.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Was het maar waar. Ze weten het heel goed, maar het is voor hen van ondergeschikt belang. Globalisten zien de wereld heel anders. Voor hen zijn de rechten van de Afrikanen net zo belangrijk als die van de ingezetenen van Nederland.
Ze hebben immers de 17 SDG’s ondertekend en daarin staat dat ‘iedereen’ recht heeft op allerlei voorzieningen. Wie die voorzieningen gaat betalen, dat is niet dezelfde ‘iedereen’ als de ‘iedereen’ in de vorige zin.
Ze hebben ook het akkoord van Marrakesh ondertekend en daarin hebben migranten dezelfde rechten op onderdak , verzorging, veiligheid, enzovoort als ingezetenen, onverschillig of die migranten legaal of illegaal binnenkomen.
Het samenspel van de 17 SDG’s en het akkoord van Marrakesh maakt dat we in een wereld-communistische staat leven. Juridisch dichtgetimmerd. Mensen die denken dat het alleen maar een kwestie is van protesteren of vergissingen rechtzetten, leven nog in de juridische werkelijkheid van vóór de genoemde wetsteksten.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ja, zal zeker zo zijn dat er een verborgen agenda achter zit.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter.

Mee eens. Dit kabinet doet niks. Alleen de Nederlanders uitmelken en schofferen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte IV kwam tot stand door een stille (WEF) putsch en de socialistische gevolgen zijn nu al merkbaar. Onteigeningen, Tweede kamer buitenspel gezet en het volk beheersen door dictatoriale controle maatregelen zoals permanente corona wet. De plannen om te bouwen zonder parkeerplaatsen zullen leiden tot het verbannen van de persoonlijk bezit. De CO2 budget als de kroon op alle beperkingen van vrijheden zal persoonlijke leven dicteren. Leven naar WEF norm, socialisme 2.0.
Europa is Europa niet meer.
Iedereen wakker?

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als de ontwikkelingen doorgaan zullen we in de toekomst zeker moeten inschikken. Echter dat zullen we allemaal moeten, zonder uitzonderingen.
Helaas zullen de huidige machthebbers zeker voor zichzelf uitzonderingen maken.
Er komen geen AZC’s in Blaricum of Wassenaar. Daar komt het conflict.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Socialisme is een collectieve vorm van samenleving, zogenaamd iedereen heeft hetzelfde. Dat is ook de grootste leugen van de socialisten. Het is een doodgewone klasse maatschappij waarbij idealen de ultieme bedrog vormen. Degene die ja knikt heeft voordelen en de rest nadelen. Gebaseerd op menselijke zwakte want velen gaan ermee akkoord. Partijlidmaatschap was de enige deur naar beter zodat men lid werd niet uit overtuiging maar om te profiteren. De brede bureaucratie behield zo alle voordelen en de volgende keer zal het niet anders gaan.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Opvang in eigen regio was de normaalste zaak van de wereld tot 1981. Daarna gingen Europese staten de grenzen open gooien voor migranten (ze werden asielzoekers genoemd omdat het dan inspeelt op het sentiment van de burger).
Vóór 1981 waren het echte politieke vluchtelingen: rebellen, vakbondsmensen, oppositieleden die het benauwd kregen na een regeringswisseling. Maar dat is al lang niet meer zo.
Overigens worden de overgrote meerderheid van vluchtelingen (refugees en displaced persons) nog steeds in eigen regio opgevangen. Daar worden ze onderhouden op kosten van de UNHCR (lees: de 20 rijkste landen van de wereld die optreden als donor). Dus of ze nu daar blijven, of hierheen komen, wij betalen het altijd.
Het zogenaamde ‘plan- Azmani’, het optreden van Bolkestein: het is allemaal theater. Om de onnozele burgers het gevoel te geven dat er ook een soort tegengeluid is.
Van der Burg vertegenwoordigt de wil van de politiek: meer migranten, steeds meer, want daar wordt aan verdiend.
Zonder voortdurende immigratie zouden alle sectoren van Nederland te maken hebben met afnemende vraag: de bouw, de supermarkt, banken, verzekeringen. Er zou een gestage deflatie ontstaan. Dat gaat in tegen de Keynesiaanse economie, die is gebaseerd op het zo snel mogelijk laten circuleren van geld.
Dus vergeet de verbetertips voor de VVD. Ik heb wel een andere verbetertip: stem op de oppositie en vergeet de VVD.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

En nu Bente Becker een nummer aan het opvoeren.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

ja, Andre, dat klopt helemaal. Maar sinds die tijd hebben wij steeds slechtere bestuurders en politici gekregen. Met name de vrouwen in de politiek zijn hier schuldig aan. Hoewel die van de Burg wat dat betreft zomaar een vrouw had kunnen zijn, dus incocompetentie heerst ook onder de mannen.

Overigens goede verstandige vrouwen als veel colunmnisten niet te na gesproken. Compliment voor Nausica Marbee, Marianne Zwagerman en Assita Kanko bij de Telegraaf.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Marien
Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

“ja, Andre, dat klopt helemaal. Maar sinds die tijd hebben wij steeds slechtere bestuurders en politici gekregen.”
Tja maar die mensen zijn gekozen door …. door wie ook weer?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vraag me af hoe moeilijk het is om de instroom in te dammen.
Serieus, hoe moeilijk kan dit zijn?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Er worden zelfs niet eens pogingen gedaan.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Maar moet je eens zien wat voor werk er gedaan wordt om de boeren weg te krijgen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat is belangrijk juist voor de migratie. Plaats creëren.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Er is ook geen wil de politiek doet wat de VN wil.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Gaat meer om de wil en die ontbreekt helemaal.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik denk juist dat er een wil is om ze in te laten stromen.
Zie wat er gedaan is voor asielzoekers om een hotel te kopen in Tubbergen om ze daar te kunnen plaatsen.
Denk maar niet dat het hierbij blijft.
Die wil is gewoon keihard. Er worden bewust ondemocratische beslissingen genomen waar veel werk aan wordt verricht.
De overheid weet van de weerstand onder de bevolking.
Dus…..

PdVisser
PdVisser
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Die wil is er bij partijen als d66, gl, pvda, cu, volt en bij1 in overvloed. Niet toevallig de partijen die met hart en ziel achter het verdrag van Marakech staan. Rutte doet daar graag aan mee want zo blijft hij minister-president. Mijns inziens wordt via deze crisis nu geprobeerd om dat verdrag in de praktijk te realiseren. Want: geen beperking van de instroom, gemeenten dwingen tot huisvesting, aankondiging door de ind marginaal te gaan toetsen, geen uitzetten van afgewezenen. Precies want Marakech eist.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  PdVisser

Baudet heeft er voor gewaarschuwd dat pact NIET te tekenen. Ze doen het toch en handelen dus tegen de belangen van de Nederlandse burger in.

Antoinette
Antoinette
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Toen corona rondwaarde konden de grenzen ook dicht. Waarom nu niet?

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

ja, heel goede vraag Antoinette. Het kan wel, maar de wil ontbreekt.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Om nu, na decennia van immigratie- en integratiedebat, nog altijd te denken dat de non-stop instroom van kansarmen een vergissing is, dat ze de instroom eigenlijk wel zouden willen stoppen maar niet weten hoe; en om nu, na al die jaren met de VVD aan de macht, nog steeds te denken dat de VVD dit beleid eigenlijk niet wil, dat het hen zogenaamd overkomen is, zoals een voormalige topper ooit beweerde, dan heb je om te beginnen geen erg hoge dunk van VVD- en andere landsbestuurders, maar tegelijkertijd heb je zelf een reality check nodig.

De massa-immigratie is gewild, gepland en dient een doel. Net als de klimaathysterie, de landonteigening van de boeren middels het stikstofbedrog, het medische paspoort, de vrijwel verplichte vaccinaties waarvan we niet mogen weten wat erin zit, de demonisering van Vlad Poetin en ga zo maar door. Waar politici hun hoofd over breken is hoe ze de agendapunten er doorheen kunnen drukken, niet of het overeenkomt met de volkswil of principiële partijbeginselen.

We gaan nooit meer terug naar hoe het was. Het komt niet meer goed. De democratie is dood. Nederland is stuk, net als België, Duitsland, Frankrijk en de rest. Ze noemen het niet voor niets: The Great Reset. Er wordt afscheid genomen van het oude en een Brave New World wordt verwelkomd. En denk maar niet dat een verkiezingsuitslag daar wat aan gaat veranderen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Inderdaad, gewilde, geplande en doelmatige zg. crises, waar steeds een schepje bovenop wordt gedaan. Het moet je wel doen denken aan 1984, Brave New World en, ik gooi hem er nog maar eens in: Gilead.
Steeds vaker overvalt me de associatie met het ontstaan van Gilead, het dystopische regime uit ‘a handmaid’s tale’.
Ook in dat verhaal zijn fanatici overtuigd dat ze een nieuwe, betere samenleving moeten afdwingen:

‘Er is een coup gepleegd door radicale politici, activisten en NGO’s, die hun ideologie gebruiken om een revolutie te ontketenen. Grondwetten worden opzij geschoven, media gecensureerd, en wat eens een polderdemocratie was, verandert in een dwang- en repressieregime. Het regime consolideert zijn macht door alle instituties over te nemen. Ze reorganiseert de samenleving door hen niet welgevallige groepen uit te sluiten, en soms de gehele bevolking af te sluiten van het sociale leven.
Angst wordt gezaaid, hel en verdoemenis gepredikt.
De nieuwe ‘sociale’ klassen verkondigen hun ‘religie’ met ongekend fanatisme, wie zich niet onderwerpt wordt bestraft.’

Komt het u bekend voor?

piet12345
piet12345
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Inderdaad. Het grootste gevaar komt van politici en niet-gekozen functionarissen (alles met Big ervoor en de ontelbare ngo´s) die ons lot mogen bepalen. Degene die crisis na crisis veroorzaken en indien nodig verzinnen. Degene die bezig zijn met verdeel een heers; de plebs zijn druk met racisme, gender en whatever. Het wordt toch echt eens tijd dat we door deze waanzin heen kijken maar na cojona heb ik hier een zwaar hoofd in. Voor velen is bestuurd worden het hoogst haalbare, daar moet je niet aankomen met eigen verantwoordelijkheid en iets engs als vrijheid en zelfbeschikking.

J-P
J-P
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De regering’s period van Rutte en zijn kabinet ( en voormalige-) hebben alle problemen alsmaar vooruit geschoven. Nu moet alles ineens, waar is hij mee bezig!?
Als ze het ineens voor elkaar willen krijgen, wacht wij doen het gewoon onder dwang , zijn wij burgers ineens in een communistisch land terecht gekomen . Wij van de regering zeggen en jullie doen. Wat een patsers en dat moet ons land besturen. Is het hotel wel verkocht aan de staat!!!!! of is het alleen om de mensen monddood te maken. Stop eerst die asielzoekers stroom, zijn alleen maar gelukzoekers. Wie hier niet hoort onder dwang terug naar het land van herkomst. Hebben geld om met een vliegtuig de eerste stappen te zetten en dan ineens niets meer!!!!!!!

Gigi
Gigi
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Goed stuk wij snappen toch niet dat als ze zogenaamd gestudeerd hebben en al die problemen boeren, toeslagen affaire, Groningen al tien jaar, vissers , energie, benzine zorg en vluchtelingen instroom , armoede enz enz en nu ja een spoedvergadering en dan dat onlogische denken en maar dom blijven kijken en vooral met dit alles niet de burgers er bij betrekken hoe bedoelt u nieuwe cultuur nee hoor gewoon achter kamertjes politiek blijven doen , en blijven liegen voorbeeld hotel al verkocht natuurlijk hebben ze dat weer stiekem gedaan dat de de mensen uit Tubbergen geen kant meer op kunnen gewoon de poot stijf blijven houden net zoals de boeren ik heb eens van een minister gehoord dat wij ons niet door die overheid moeten laten belubberen (in de maling laten nemen ) en maar denken dat wij burgers dom zijn ik heb nog nooit gehoord waar de politici wonen er ook maar in hun buurt een AZG zou komen nee natuurlijk niet en wie weet hoeveel gebouwen daar leeg staan , Rutte zit jij te wachten dat wij als Nederlander straks omdat u maar alles binnen haalt en al die mensen een huis of anders moeten hebben dat WIJ in een AZG gaan slapen omdat heel veel Nederlanders geen huis kunnen krijgen , vraag me af of u nachts niet wakker ligt in hoe ver bij u de domheid al is ingetreden op een geven moment zijn al u niet gemeende excuses al heel lang ongeloof waardig hou op met dom kijken en dat enge lege lachen .

Els Schwencke
Els Schwencke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prima column!

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er is maar een woord om te omschrijven wat hier gebeurt: irrationeel.
Dit is onze overheid die hier zijn totale onmacht demonstreert. Diezelfde overheid die ons land bestuurt.
Het probleem is dat de burgers van een overheid verwachten dat het rationeel is, en daar gaat het fout.
Wij moeten onze verwachtingen bijspijkeren, alleen dan kunnen we er iets aan doen. Op deze manier blijven we doormodderen, overigens iets wat Mark Rutte ook verwacht.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het is m.i. niet irrationeel en geen onmacht. Het is juist precies wat ze voor ogen hebben en ze demonstreren ook met zichtbaar genoegen hun macht. Elke keer een schepje er bovenop. Ze kunnen dat redelijk straffeloos doen doordat alle instituties, inclusief de top van politie en justitie, zijn overgenomen, dus men voelt zich vrijwel onaantastbaar. En moet het volk elke dag vaststellen dat het toch weer nog gekker kan.
De ingestudeerde praatjes zijn niet te harden, maar de 2e kamer is buitenspel, en dus zijn de debatten verworden tot theater.

Grenzen sluiten kan niet? Wel voor corona blijkbaar.
BTW verlagen kan niet? Wel direct verhogen blijkbaar.
Pensioenen indexeren kan niet? Wel voor de brusselse ambtenaren.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Beste Anton,

Irrationeel, inderdaad als je het van enige afstand beziet.

De vraag is alleen niet of en zo ja in welke mate dit irrationeel is, maar – wat mij betreft – waar dit vandaan komt.

Voor mijzelf is dat toch de moderne post Val van de Muur politiek, waar links (voor zover links/rechts nog een bruikbaar onderscheid is, denk zelf van niet) ‘zijn ideologische veren’ Wim Kok stylee heeft laten varen, maar de hele onderliggende systematiek in het verglij geraakt is.

Kortom, we wonnen maar verloren tegelijkertijd doordat (onder andere) ingegeven door het steeds meer uit living memory raken van echte shit, ellende, honger, revolutie en bloedvergieten (althans in het Westen) en het bezien van (steeds stijgende) welvaart als een normale toestand.

Koppel hier wat maakbaarheidsidealen aan (say ‘Hi links’ en ‘High five, winners of the Cold War’) en je kunt met geld, tijd en een goed gevoel een hele tijd innerlijk tegenstrijdige dingen aan de praat houden.

Europese eenwording en allerlei post-Joegoslavië haat en nijd, no worries, be happy met een bom EU duiten. Groene energie, meer connectivity, maar ook netstabiliteit, geen probleem. Zeer humane opvang van asiellerts en behoud van verzorgingsstaat – eh sorry, participatiemaatschappij – niente problemo.

Rook en dure geluiden van onderuit de motorkap zijn slechts incidenten, die met een fixje hier en een tweak daar door commissies, taskforces, stadsmariniers etc op te lossen zijn.

Maar wat nou als de achtergrond – de historisch zeer uitzonderlijke maar voortdurende welvaart – een keertje wat minder wordt?

Hebt u met de overheidsaanpak van PFAS, Groningen, de toeslagen en het stikstofdingetje ook zo veel vertrouwen in de Nederlandse dijken?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Die dijken zijn gemaakt in een grijs verleden. Toen de vlag nog het trotse rood wit blauw was.
Dit is niet meer ons Nederland. Inderdaad de vraag doet zich voor, hoe onder de huidige omstandigheden die dijken zich gaan houden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Overigens hier de reactie op het asielbeleid in Nederand op BNR radio.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Door hoeveel veilige landen zijn deze zielenpoten heen gekomen voordat ze in Nederland binnenkomen? Charifa
ga je eens verdiepen in de werkelijke problemen, die dit overvolle land kan niet zoveel mensen huisvesten.
Racistische drek zijn jouw woorden, maar de criminaliteit cijfers wijzen uit dat veel van deze asielzoekers, geen aanwinst zijn en dat mensen daar zorgen over hebben.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hoofdschuldige van de huidige asielcrisis is de VVD! Als je net als ik ook VVD hebt gestemd, nee natuurlijk niet de laatste 3. Dan kom je na de eerste keer al bedrogen uit! Er zou VVD belofte meer gedaan worden aan blauw op straat, u dat gezien nou ik niet en zeker niet in de grote steden. Rutte I 14 oktober 2010 tot 5 november 2012, gevallen door toedoen CDA en Wilders de schuld geven van die val. Rutte II 5 november 2012 26 oktober 2017 ook mislukt mede door PvdA. Rutte III 26 oktober 2017 10 januari 2022 overal ellende. Rutte IV tot op heden is crises management en waarbij gesneden wordt in alles en zelfs met 2 of meer banen de ellende niet te overzien is.

Jan de Jong
Jan de Jong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De grote maar noodzakelijke stap die men niet aandurft is het opzeggen van verdragen. “Het mag niet van (EU, EU-rechter, VN, …)…” en daarom doen we er maar niets aan. De D66-achtigen hebben Nederland de afgelopen 30 jaar een fuik van soevereiniteitsverlies in gemanoeuvreerd.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Eens!
D66 is de bijl aan de wortel van Nederland. D66 was al de arrogante blokkeerpartij tijdens de formatie, D66 is nu de sloper van het kabinet en van alle Nederlanders behalve de profiteurs van de zg. crises. En hoewel ik de val van dit rariteitenkabinet zou toejuichen, ben ik bang dat dit niets zou gaan veranderen. Rutte heeft zich geconformeerd aan VN en WEF doelen, en zal, desnoods via infiltratie bij de beleidsambtenaren, proberen te zorgen dat het doorgedrukt wordt.

J-P
J-P
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Oh ja, waarom geen asielzoekers centrum , Den Haag en omstreken . Daar kunnen ze er nog wel een paar kwijt op een of ander landgoed c.q villa

Jan j
Jan j
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Of in een van de kastelen van de oranjes?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan j

Of de vier huizen van Kaag.

jw Peek
jw Peek
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend , duidelijkheid

jessica
jessica
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben gek op jullie artikelen; ik lees er dan ook veel. Nog liever luister ik terwijl ik werk, kook, schoonmaak of bezig ben in de tuin. Helaas is de computerstem niet om aan te horen en ik vraag me af of het mogelijk is om de artikelen te laten voorlezen door de schrijvers?

Uri van As
Hoofdredactie
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  jessica

U kunt in de instellingen van uw smartphone, tablet, laptop of deskcomputer kiezen door welke stem u tekst wil laten voorlezen. Al naar gelang het systeem is de keus minimaal een vrouwen- of mannenstem maar vaak veel meer. U kunt ook Google stemmen kiezen in uw systeem voorkeuren. Deze stemmen van zeer hoge kwaliteit worden gestreamd. U kunt ze desgewenst ook downloaden.

Joop Visser
Joop Visser
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Gelukkig erkent Van der Burg dat er ook onechte vluchtelingen zijn. Dat zou toch hoop moeten geven.

VVD doet al 25 jaar aan kiezersbedrog. Zegt genoeg over de kiezers.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

ZEER eens met deze column. Ik ga zeker de column van de altijd verstandige Roderick Veelo lezen.

Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Vergeet het maar. Zolang we het debiele artikel 94 in de grondwet hebben is er niets mogelijk. Behalve dan internationale verdragen opzeggen, maar dat zie ik niet gebeuren.

Alex Delarge
Alex Delarge
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Incompetentie? Wanprestatie? Nee hoor. Wat u ziet is precies de bedoeling.

Bazige
Bazige
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nee, ook echte vluchtelingen zijn niet meer welkom, wij hebben meer dan onze verantwoordelijkheid genomen en nu is het letterlijk vol.

R.B.
R.B.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bazige

Deens model invoeren!!!

R.B.
R.B.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

ALLE zgn. asielzoekers zijn al door en langs vele veilige landen BUITEN Europa gereisd om dan vervolgens BINNEN Europa (met de open grenzen, waarbij vrij reizen van personen is toegestaan) he-le-maal naar Nederland af te reizen om asiel aan te vragen. Dat kan en mag natuurlijk niet! Het COA en Vluchtelingenwerk vertellen dat iedere asielzoeker die hier aan komt recht heeft op een AZC….Lijkt mij niet, aangezien deze mensen al door en langs veilige landen binnen Europa zijn gereisd en derhalve ALLEMAAL terug moeten naar EERST veilige land! En dat is dan toch echt BUITEN Europa!

Ik gun ieder zijn/haar geluk! Help dus de ECHTE vluchtelingen in de regio’s aan stevig onderdak, gezond voedsel, onderwijs en medische verzorging!!!

De elite doet er niets aan, omdat men hun banen en dikke lonen wil behouden! Dat is HET PROBLEEM!!!

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Perfect verwoord, op de slotzin na. De VVD heeft haar tijd gehad. Hopeloos verlinkst, onbetrouwbaar en geen fatsoenlijk kader meer. Opheffen en iets anders beginnen.

Intussen is de val van dit kabinet de beste optie. Wordt het niet het stikstofdossier (een rechtse voorspelling, op deze site?? lijkt uit te komen) dan wordt het wel de koude winter zonder betaalbaar gas.

Je ziet de repressie van de elite / regenten toenemen en die weerspiegelt hun angst voor het onvermijdelijke einde van hun bestuurlijk wangedrag.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Alleen de val van dit kabinet gaat helaas niet helpen. Dan gaan dezelfde figuren zonder CDA maar met GL/PvdA gewoon door met de waanzin. Dat Kuiken en die Jessias maken zich al op voor hún moment. Waarom denkt u anders dat ze gretig meestemmen met het kartel? Net zoals die rare ex-55+ madam. En hulk Gundogan. Die zien zichzelf al als minister, ik moet er gewoon niet aan denken.
Ja21, kweenie… ik heb veel respect voor Annabel Nanninga, die zou ik wel als minister zien. Harm Beertema ook. Martin Bosma als voorzitter 2e kamer, die man is in die rol ongeëvenaard. Cees vd Staaij als premier.
Wil er echte verandering komen, zal ook de gehele top van elk ministerie vervangen moeten worden, evenals de top bij justitie en politie.
Drain the swamp is een uitstekende metafoor.

piet12345
piet12345
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Je begint goed maar dan toch weer die wens om bestuurd te worden. Laat het laatste nu geen goed idee zijn, dit mag toch wel duidelijk zijn geworden in de afgelopen 2 jaar en anders kan onze bloederige geschiedenis e.e.a. hieroever ophelderen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Hoi Piet,
Ik heb geen wens om ‘persoonlijk’ bestuurd te worden. Dat is ook wat me in de huidige wereld tegenstaat. Dat er te veel eigen verantwoordelijkheid overboord gegooid wordt. Met het doel tot achter de voordeur te bepalen.
Ik ben voor een kleine overheid die de grote kaders bewaakt en zorgt voor een goede infrastructuur. Omdat ik er van overtuigd ben dat elke vorm van samenleven wel iéts van bestuur nodig heeft.
Dat men nu machtspolitiek met een duistere globale agenda beoefent, een soort globale oligarchie van WEFkeffers en NGOfanaten, betekent m.i. niet dat een beperkte, efficiënte ‘volksvertegenwoordiging’ niet mogelijk zou zijn.
Laat NL daar nu eens koploper in proberen te zijn.

piet12345
piet12345
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Eens!

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Wordt lastig met PvdA/gl. VVD en D66 verliezen ook fors zetels en CDA valt in zijn geheel weg. Bij elkaar een verlies van meer dan 30 zetels Die linkse partijen kunnen dat gat nog niet voor de helft vullen.

Dan is het de vraag of de VVD in het post-Rutte tijdperk dit avontuur wil voortzetten. Temeer omdat de meeste VVD stemmers wel klaar zijn met de linkse koers

Nog afgezien van de vraag in hoeverre de economie na deze winter nog zoveel decadentie toelaat.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Jan Gajentaan Dat verbeter punt kun je beter achterwege laten, maak de VVD vooral niet slimmer dat we weer met een zgn rechtse oplossing komen te zitten! VVD moet je laten imploderen met hun eigen achterban. Dat zelfde geldt natuurlijk voor het CDA, maar ja Amsterdammer en dan vergoelijk je het weer. Let me make it clear Amsterdam moet je parkeerplaats voor schiphol van maken!

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Échte vluchtelingen zijn altijd welkom’

Laat me niet lachen.
Wie is bevoegd te kunnen verklaren wie echt is of on-echt.
Die drommen jonge mannen zonder gezin zeker.
Nee tis gewoon houd open die poort.
De vervangers zijn in aantocht.

Maat Jan liet het al horen, maar haalde de eindstreep niet.
Zijn groep werd door een Linke streek het gras in gereden. Een van hen raakte zodanig gewond dat een been moest worden afgezet.
Tis Klompen Uut Trekken. Dat is nu ook letterlijk bij onze boeren het geval.

63
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x