De fictie van het maakbare, ideale en gezonde klimaat

Angst voor de grillen van Moeder Aarde als oorzaak

Titelfoto bij De fictie van het maakbare, ideale en gezonde klimaat ines van bokhoven opiniez

Foto: Unsplash.com

Er wordt ons ingepeperd dat we voor elke hete dag, overstroming of zware storm bang moeten zijn, want het zouden bewijzen zijn voor de zelf veroorzaakte noodlottige klimaatverandering. Maar wat is nou eigenlijk een normaal, gezond klimaat? Extreme weersomstandigheden zijn immers van alle tijden. We worden door politici en klimaatfanatici bang gemaakt voor de grillen van Moeder Aarde. Dat is het werkelijke probleem, stelt Ines van Bokhoven.

Aangezien onze boeren kapot moeten en hun vee uitgeroeid, omdat we blijkbaar allemaal heel erg doodgaan als we dat niet doen – of onze natuur gaat dood, of onze atmosfeer wordt onleefbaar, ik weet het ook niet meer na al die jaren en al die theorieën – brandt er de laatste tijd een vraag in mijn hoofd. Ik heb ‘m al aan verschillende klimaatfanatici gesteld, zoals Marjan Minnesma van de stichting Urgenda, maar ik krijg er maar geen antwoord op. En de vraag is, vind ik zelf, best een heel erg eenvoudige: wat is in de ogen van onze klimaatredders een normaal, gezond klimaat?

 

Weer op bestelling

Want het gevoel bekruipt me de laatste tijd dat men een klimaat wil met een thermostaatknop. Weer op bestelling, zoiets. Onnatuurlijk weer dat nooit mag afwijken van het weer op andere dagen, nooit hevig mag zijn, nooit extremen mag vertonen. Dus nooit meer storm, nooit meer zware regenval, nooit meer diepe vorst, een lekker potje onweer of een orkaan. Geen overstromingen van rivieren meer: overstromingen zijn schijnbaar het resultaat van klimaatproblemen, en abnormaal. Geen landverschuivingen door regenval, geen tsunami’s of hittegolven meer. En ik geloof dat men aardbevingen en vulkaanuitbarstingen nu ook toeschrijft aan de klimaatverandering die de mens zou hebben veroorzaakt.

 

Extreme weersverschijnselen

Nou leerde ik op school, bij aardrijkskunde, dat weersverschijnselen, zeker de extreme maar ook de langdurige, in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de vormgeving van onze planeet. Dat ging niet altijd direct ten bate van de mensheid: het vak geschiedenis toont ons dat soms hele culturen en volkeren verdwenen vanwege overstromingen, vulkaanuitbarstingen of ander extreem weer. Dat zijn verschrikkelijke zaken, maar de mensheid zelf geeft er geen krimp om. De hoeveelheid mensen waarmee we inmiddels de aarde bevolken getuigt ervan. En da’s niet zomaar.

Want vreemd genoeg leerde ik op school, als het gaat om natuurrampen, dat er ook vaak positieve kanten zitten aan die drama’s. Want een rivier die overstroomt, bijvoorbeeld, kan vreselijke schade veroorzaken en heel wat mensenlevens kosten, maar brengt ook vruchtbare grond mee die zich verspreidt over het land en die de mens in staat stelt erop te boeren. Egypte en zijn schitterende beschaving zouden niet hebben bestaan als de Nijl niet elk jaar buiten zijn oevers trad en van die streek de graanschuur van Afrika maakte. Zomaar een voorbeeldje.

 

“U moet bang zijn!”

En toch wil men ons doen geloven dat, als we niet ingrijpen, we er allemaal aan zullen gaan. Iedereen, de hele mensheid. Dat er een volslagen onleefbare planeet ontstaat als de temperatuur een graad of twee omhooggaat. Dat de mensheid op het punt van uitsterven staat en erger nog: bezig is zichzelf uit te roeien en daar willens en wetens mee doorgaat.

Elke overstroming, elke hittegolf (of zelfs een enkele hete dag), elke zware storm grijpt men ervoor aan om dat punt te maken: u moet bang zijn, heel erg bang. En dat bang maken gaat absurd ver: zo mogen we van RTL niet meer blij zijn met mooi weer. Dat velen van ons hebben genoten van die twee zalige maar inderdaad behoorlijk hete zomerdagen vorige week, dat we hebben gezwommen of gefietst of ons lekker in de tuin hebben vermaakt: foute boel. Hoe durft u! Het klimaat is een ernstige zaak en de mensheid moet boete doen.

Nooit meer extreem weer

Maar als het aan de klimaatclub ligt: nooit meer negenendertig graden. Nooit meer een hittegolf. Nooit meer weersomstandigheden die de boel regionaal even opschudden en (zoals we inmiddels wetenschappelijk hebben aangetoond) alles vaak een stuk gunstiger en bruikbaarder achterlaten, ondanks de schade. Een vulkaanuitbarsting is een ramp voor de mensen in de buurt van een vulkaan, maar wat achterblijft na een uitbarsting is puur vruchtbare grond waar we weer heel veel mee kunnen.

De meteorietinslag die 66 miljoen jaar geleden de dinosaurussen uitroeide en ons klimaat op z’n kop zette door de gevolgen van die inslag, maakte de ontwikkeling van zoogdieren mogelijk. Waaruit nog vele tientallen miljoenen jaren later de mens voortkwam die in een gunstiger klimaat op deze planeet alle ruimte kreeg om zich te ontwikkelen.

Ik denk dat het enorm zal meevallen met het uitsterven van de mensheid door de gevolgen van een klimaatverandering: we hebben er al heel wat overleefd en we hebben inmiddels ook al heel wat ongekende natuur- en weerrampen overleefd. Ik zal u een paar voorbeelden geven.

 

Jaar zonder zon

Zo worden de meeste mensen al chagrijnig na een paar dagen of weken met enkel bewolking – dan is het maar goed dat het jaar 536 al een tijdje achter ons ligt. In dat jaar, dat ook bekend staat als Het Jaar Zonder Zon, scheen zoals de benaming al aangeeft de zon geruime tijd niet. Of liever: die scheen wel, maar kon niet door het dikke wolkendek breken dat veroorzaakt werd door rommel die in de atmosfeer hing. Die rommel was afkomstig van, naar alle waarschijnlijkheid, een pittige vulkaanuitbarsting die nogal wat as en stof de atmosfeer in had geschoten.

Het was een verschrikkelijke ramp, eentje die we niet graag nog eens zouden meemaken. De gemiddelde temperaturen over de hele wereld lagen ruim twee graden lager, en door het gebrek aan zonlicht mislukte vrijwel elke oogst. De honger die wereldwijd uitbrak is onvoorstelbaar, met alle daarbij behorende andere ellende aan ziekte en dood. Hele culturen en beschavingen gingen erdoor verloren. Bijna twee jaar duurde het voordat de zon weer volledig doorbrak; mensen wisten niet beter, getuige de bronnen, of de zon was gewoon aan het sterven en zou nooit meer echt schijnen. De wereld in wanhoop gedompeld. Maar de mensheid bleek het te overleven.

 

St. Luciavloed

De St. Luciavloed van 1287 was, in vergelijking met de overstromingen van vorig jaar, pas een echte ramp: het aantal slachtoffers is altijd moeilijk te schatten na zoveel tijd en met zulke summiere bronnen, maar het zijn er in elk geval zeker 20.000, en wellicht zelfs 80.000. Noord-Nederland kwam er danig van onder water te staan, het Waddengebied kreeg de vorm die het nu heeft en de Zuiderzee scheidde voorgoed Friesland van West-Friesland – een binnenzee die, totdat de mens ingreep in de twintigste eeuw, ongewijzigd bleef en plaats bood aan bloeiende visserij. En we leerden ervan en pasten ons aan: betere dijken bouwen bleek een oplossing. Niet het klimaat aanpassen aan onze noden, maar onszelf aanpassen aan de omstandigheden: het lijkt zo voor de hand te liggen als haalbare keuze.

 

Tornado’s

Zelfs een tornado door hartje Londen in 1091 was niet genoeg om die stad op haar knieën te brengen, al was de materiële schade immens. Voor zover bekend vielen er maar twee doden. Sowieso zijn tornado’s geen onbekend verschijnsel in de geschiedenis van Europa, al komen ze minder vaak voor dan overstromingen. Die in Zierikzee, afgelopen 27 juni, was geen uitzondering, al gilden heel wat media over ‘dit is onze toekomst als we niks doen’, terwijl het evengoed ook allang ons verleden is. Niks bijzonders dus, af en toe een tornado. Kan gebeuren.

 

Dantean Theory

Interessant is de relatief nieuwe theorie dat er, in de middeleeuwen in Europa, perioden zijn geweest van extreme regen, afgewisseld met grote droogte. Deze Dantean Theory ziet vergelijkingen tussen die weersomstandigheden en weer dat wij de laatste jaren ook hebben – maar dat tegenwoordig per definitie wordt toegeschreven aan door mensen veroorzaakte klimaatverandering. Het curieuze verschijnsel deed zich voor dat dat weer de opmaat bleek, na het warme weer van het Middeleeuws Klimaatoptimum, naar de Kleine IJstijd (vijftiende tot en met negentiende eeuw), en dus globaal voor afkoeling zorgde, en geen opwarming zoals nu voorspeld wordt.

 

Zondebokken

Ook het zoeken naar schuldigen aan weers- en klimaatrampen is niks nieuws: desnoods geven we heksen er de schuld van. En ja, daar kunt u om lachen, maar dit soort kortzichtig doch menselijk gedrag wijkt in weinig af van wat we nu meemaken aan ‘zondebokken aanwijzen en levens verwoesten omwille van angst voor slecht weer’. Ik geef toe dat het misschien wat kort door de bocht is wat ik hier schrijf, maar in grote lijnen komt het daar wel op neer: we zijn als de dood geworden, in onze consumptiemaatschappij, voor alles wat ongemak, pijn, angst of onzekerheid oplevert.

 

Maakbaarheid

En ik denk dan ook dat daar een veel groter probleem zit dan in het veranderende klimaat: het feit dat we op zoek zijn naar absolute beheersing. Naar complete maakbaarheid. Dat we zo gewend zijn geraakt aan comfort en verwennerij, dat we het idee van een planeet die soms bruut uit kan halen net zo griezelig vinden als een klein kind dat bang is voor monsters onder het bed.

Want ik garandeer iedereen dat het niet uitmaakt wat we proberen te veranderen aan hoe Moeder Aarde zich gedraagt: er zullen overstromingen blijven plaatsvinden, en er zal soms zware regenval zijn, er zullen hevige stormen langskomen en werkelijk elke vorm van extreem weer of gewelddadige beweging van deze planeet zal gewoon blijven bestaan. Net zoals er onder een kinderbed soms een grote spin of muis zit.

 

Thermostaatknop

Dus kom ik terug bij mijn vraag: wat willen onze klimaatredders? Een klimaat met een thermostaatknop, of weer dat je kunt bestellen? Elke dag ergens tussen de 20-25 graden Celsius, een zacht briesje en hier en daar een wolkje? En verder iedere manier die we niet leuk vinden waarmee de planeet zichzelf probeert te reguleren bestrijden, tot je erbij neervalt?

Want ik kan het niet helpen: ik blijf Don Quichotte maar voor me zien. Met windmolens en al.

Vond je dit artikel goed? Steun Ines van Bokhoven via inesvanbokhoven.backme.org

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
52 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Martha
Martha
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Heerlijk stuk, mevrouw van Bokhoven.
Ik heb ervan genoten.
En ik denk er precies zo over als U, het klimaat is nu eenmaal het klimaat en daar valt weinig aan te veranderen.
Ik heb in mijn lange leven vele hittegolven, stormen en enorme regenbuien meegemaakt.
De watersnoodramp van januari 1953 zal ik nooit vergeten.

Secura
Secura
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Martha

Helemaal eens hoor en daar is alles mee gezegd! Wat heerlijk om dit te lezen, want als ik dit in gezelschap zeg, dan wordt ik niet voor vol aangezien!

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kwam in het boek van MacKay ‘Sustainable energy without the hot air’ dat heel populair is, een grafiek tegen waarin wordt ‘aangetoond’ dat het CO2 gehalte van de atmosfeer meteen begon te stijgen na de uitvinding van de stoommachine in 1765. Dit is heel vreemd want in die tijd waren er geen metingen van CO2 en bovendien waren stoommachines in die tijd nog weinig in aantal en vermogen. Pas rond 1830 begon de stoommachine met zijn opmars en begon wat CO2 in hoeveelheden uit te stoten. Dat viel nog steeds in het niet vergeleken met de uitstoot van de latere industrie. Het toont wel aan dat sommige klimaatalarmisten bereidt zijn tot het produceren van statistische leugens.
De laatste weken wordt ook steeds de associatie gelegd tussen het droge weer van de afgelopen weken en de bosbranden in Frankrijk. Alsof droog weer of hoge temperaturen brand veroorzaken. Het maakt een bosbrand niet uit of het een week lang droog is of drie weken en of de temperatuur 28 graden is of 33. Wat wel noodzakelijk is: een mens die wat aansteekt. Juist vandaag maakte France2 bekend dat 90 % van de bosbranden aangestoken worden, dan wel met misdadige opzet (10 %) dan wel door onvoorzichtigheid bij het verbranden van onkruid of bij het barbecuen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik denk zelf dat het toenemen van het CO2 gehalte veroorzaakt wordt door het massaal kappen van bomen. Er is nog maar weinig overgebleven van de regenwouden in Zuid Amerika en zuid oost Azie. Volgens mij een van de belangrijkste oorzaken dat de CO2 toename in de afgelopen 150 jaar praktisch is verdubbeld. De reden dat er heel veel gekapt wordt is de toename van de wereldbevolking. Dat kun je bijvoorbeeld ook stellen bij het stiksofprobleem.
Steeds meer mensen hebben steeds meer ruimte nodig, steeds meer voedsel, steeds meer infrastructuur. We zien de gevolgen, steeds minder natuur, waar we echt volledig afhankelijk van zijn.

Als je een probleem wilt oplossen moet je bij de bron zijn en niet aan de symptomen beginnen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het is de combinatie van steeds meer mensen, die steeds meer energie verbruiken, voedsel nodig hebben en ruimte nodig hebben en de afname van natuur waardoor we de problemen hebben die er nu zijn.

Iemand een oplossing?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De vermindering van natuurlijke bosgebieden ten gunste van bebouwing en bewerking van land voor een snel toenemende wereldbevolking is slecht in alle opzichten.
Met u eens dat overbevolking voor het grootste deel ten grondslag ligt aan de huidige problemen op de gehele aardbol.
Om bij NL te blijven, ligt de overbevolking ook ten grondslag aan vele problemen.
Bijna alles is terug te voeren op de decennia lange massa-immigratie, want de autochtone bevolking krimpt.
Ons wordt verteld dat die krimp slecht zou zijn, met in mijn ogen ondeugdelijke argumenten, we worden om de oren geslagen met ‘vergrijzing’ en dat daarom die immigratie noodzakelijk is.
Nou, ik ben het daar totaal niet mee eens, en verbaas me steeds meer dat het thema demografie nooit aan de toksjotafels behandeld wordt.
Ten eerste: de vergrijzing als gevolg van de babyboom na de oorlog is een tijdelijk fenomeen. De ‘boomers’ zijn aan het uitsterven immers. Destijds werd het toen toekomstige probleem voorzien en werd er een goedgevuld fonds opgericht om t.z.t. (nu dus) de financiële gevolgen op te kunnen vangen. Dat fonds is allang stilzwijgend geplunderd en opgeheven.
Ten tweede: een imho weldadige krimp van de bevolking in druk NL is door de open grenzen onmogelijk geworden. Daardoor is een neerwaartse spiraal van ellende in gang gezet op het gebied van o.a. onderwijs, rechtspraak, zorg, woningmarkt, veiligheid. En het einde is nog lang niet in zicht.
Ten derde: in samenhang met de wereldoverbevolking zouden we oplossingen moeten bieden voor die landen die daar het ergst mee worstelen, m.n. de derde wereld. In plaats van die mensen allemaal hierheen te halen, zou men kunnen overwegen m.n. de vrouwen in die landen een alternatief te bieden voor het jaarlijks kinderen baren.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Er is nog nooit een wetenschappelijk bewijs gevonden voor de hypothese dat een toenemende CO2-concentratie enige opwarming van de atmosfeer veroorzaakt. Alle zogenaamde bewijzen zijn gebaseerd op computermodellen. Ook dat, als we de propaganda mogen geloven, een meerderheid van de ‘wetenschappers’ zegt te geloven dat CO2 de temperatuur verhoogt, maakt het nog niet waar. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de rol van de zon in deze. Dat is tenslotte waar al onze warmte vandaan komt.

Dwaalgast
Dwaalgast
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Correct.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De hoeveelheid CO2 in bomen is maar een heel klein deel van de totale CO2 op de planeet. Bovendien een grasveld legt bijna net zoveel CO2 vast als een bos. Dat lijkt contra-intuïtief, maar heeft te maken met de hoeveelheid beschikbare licht per m2.
Dan wat betreft het percentage CO2 dat is toegenomen tot 400 ppm: er zijn tijden geweest, miljoenen jaren geleden, dat het CO2 niveau op 1200 ppm zat en dat het toch koeler was en omgekeerd. Er is dus geen automatische relatie tussen CO2 en klimaat, het is een factor onder vele andere.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

” Er is dus geen automatische relatie tussen CO2 en klimaat, het is een factor onder vele andere.”

Echter, ben ik er zeker van dat de onverantwoordelijke bevolkingstoename zeker een factor is in de problemen die we hebben.
Merk op wat de gevolgen voor Nederland zijn van de bevolkingstoename. Of je energie moet leveren voor 10 miljoen mensen of 18 miljoen mensen. Dan hebben we het nog niet over voedsel en ruimte.

Het aantal mensen als totaal heeft invloed op het klimaat. Hoeveel weten we niet echt. Van de wetenschap worden we niet wijzer wegens politiek en commerciële belangen
De focus van de discussie bij links wordt gelegd op het gebruik van fossiele brandstoffen. We noemen dat, je blind staren op.
Alle inspanningen worden gericht op het afschaffen van fossiele brandstoffen waardoor weer andere problemen ontstaan waar dan weer van wordt weggekeken.

Een doos van Pandora die geopend wordt, waardoor de 4 ruiters van de Apocalyps uit kunnen gaan rijden.

Martha
Martha
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Interessant, dat U de 4 ruiters uit Openbaringen (Apocalyps) hier meldt.

Mijn moeder zei vroeger “er is geen predikant die zich waagt aan Openbaringen omdat ‘t niet uit te leggen is en niet te begrijpen”.
Toch zijn er een paar predikanten, die het aangedurfd hebben.
Ds Jansen uit Rotterdam, die Openbaringen in verband bracht met The great reset, en daar in de gemeente veel moeilijkheden van heeft ondervonden. Zelfs excuses heeft moeten aanbieden.
En nog een dominee, van wie ik helaas de naam vergeten ben.
Ook hij heeft daar in de Gemeente veel problemen van ondervonden.

Vandaag ga ik mij eens verdiepen in de 4 ruiters op hun paarden.
Lang geleden dat ik daarover gelezen heb.

Bedankt voor de tip!

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

middels de media wordt ons van alles op de mouw gespeld. Alle doemscenarios’worden opgehangen aan ‘klimaatverandering’ en ‘opwarming’. Nooit wordt er kritisch iets gezegd over de overbevolking als basis oorzaak.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dat niet alleen, het gaat nog verder.
Door de klimaatverandering grotendeels toe te schrijven aan CO2, wordt het een kwestie van de rijke geïndustrialiseerde landen omdat industrie veruit de meeste CO2 uitstoot.
Ondertussen vindt de bevolkingsgroei uitsluitend plaats in Afrika en het Midden-Oosten. Stel dat er 1 miljard mensen in de geïndustrialiseerde landen wonen. Stel dat die hun CO2 uitstoot halveren tot 2050.
Dat is een paar procent per jaar.
Die vermindering wordt ingehaald door de bevolkingsgroei van 60 miljoen per jaar (tot 2050 dus 1,5 miljard mensen) en de welvaartstoename in dezelfde periode. Want ook Afrika is bezig te industrialiseren. De toename van CO2 uitstoot zal de vermindering in het rijke deel ruimschoots overtreffen omdat de aantallen mensen veel groter zijn.

Dwaalgast
Dwaalgast
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Er is een correlatie tussen CO2 en temperatuur. Maar er is nooit wetenschappelijk bewezen dat CO2 de oorzaak is van temperatuurstijging.

nanko55
nanko55
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer neemt toe als de temperatuur stijgt, door zonnecyclus.
Niet andersom.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk inderdaad dat we voorgelogen worden en dat er mensen zijn die daar vet aan verdienen of hun carrière op laten floreren.

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Maar wie bederven nu eigenlijk het klimaat in Nederland. Dat zijn toch 4 kabinetten Rutte, of zeg ik dan iets raars.
Overigens o er klimaat gesproken. Weet u wat waar de naam Europa vandaan komt? Die naam is al enkele duizenden jaren oud en betekent ‘duister land’. Vele oude volks overleveringen verhalen, dat dit gebied nog vele eeuwen in een mistige duisternis was gehuld, nadat de aarde werd getroffen door een enorme Astroide. Anderen zeggen dat het de plotselinge dood van de vele mammoeten heeft veroorzaakt en een einde maakte aan het voorheen subtropische klimaat. De restanten daarvan vind je nu nog in de fossielen van de Europese steenkoollagen.
Klimaatverandering is dus aangetoond een altijd aanwezig geweest fenomeen. Min. Jetten is het daar niet mee eens, maar ja, die is ook geen minister geworden om ergens verstand van te hebben.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

ja, dat is een feit. De steenkool mijnen laten zien dat het ontstaan is ook uit resten van tropische planten en ook komt men in droge gebieden ver van de zee, fossielen tegen van waterdieren en schelpen. Dus er is in die miljoenen jaren heel wat gebeurd.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er is en internationale wedstrijd gaande. Al veel landen hebben geclaimd dat hun land sneller opwarmt dan andere. De voorlopig laatste deelnemer is België die claimed en twee keer snellere opwarming dan elders. Wie volgt?

Elvi
Elvi
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig artikel! Wat mij altijd gerust stelt is dat ze mens en dier uit kunnen roeien, maar de natuur zijn eigen gang blijft gaan en zal overleven, zolang de kosmos dat toe staat.

r.maassen
r.maassen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed stuk. Iedereen die zich verdiept in oude tijden weet dat allerlei klimaatomstandigheden waar nu zo hysterisch over wordt gedaan ook toen voorkwamen. Ik zelf loop ook al een mooi poosje mee en heb aldie weersomstandigheden ook meegemaakt, meerdere malen zelfs. Het vreemde is dat de meeste mensen een heel slechte herinnering hebbenaanhet een en ander. Soms denk ik dat mensen zich erg snel late indoctrineren.Dank zij de media uiteraard.

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  r.maassen

Die slechte herinnering is overheidsbeleid. Onze MP doet dat trouwens voorbeeldig, daar valt iets op aan te merken.
Maar de geschiedenis, dat is volgens dit beleid totaal fout overgeleverd. Daarom moet het ook gemoderniseerd worden en aangepast aan het nieuwe wereldbeeld. Maar de waarheid van het verleden dan, zult u zich afvragen. Volgens het nieuwe beleid lost ook dat zich gemakkelijk op, want iedereen heeft zijn eigen waarheid, dus onwaarheid bestaat niet meer.
Overigens een ander woord voor ‘geschiedenis’ in de Angelsaksische talen, waaronder Engels en Nederlands, is ‘historie of history’. Dat is afgeleid van ‘His Story’ oftewel Zijn verhaal.
En die zal het toch wel beter wete dan het kabinet Rutte.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het klimaat heeft geen probleem, de mens wel. Het klimaat veranderd eenmaal en niet altijd naar onze wens. Een ideale klimaat bestaat niet maar wij waren aan bepaalde orde gewend met duidelijke vier jaargetijden. Alleen zijn die nu anders doordat zij niet meer zo duidelijk zijn. Winters zijn warmer en zomers komen eerder dan vroeger en zijn korstondiger. Het regent ook niet altijd wanneer wij willen. Vroeger regende het vaker dan nu en alles was ingesteld op water afvoeren. Dat moet nu veranderen in water vasthouden. Niet de klimaat past zich aan ons maar wij aan het klimaat. Niet bangmaken met rekenmodellen is essentieel maar continue aanpassen aan de omstandigheden. De eind der tijden van civilisaties komt iedere keer terug en zo zal de onze ook een einde kennen. Wij kennen nog steeds niet de oorzaak van verdwenen civilisaties maar deze keer zal het door de enorme overbevolking kunnen zijn die door de expansie de natuur verdringt. De mens is een controversieel experiment van de natuur die altijd sterker zal blijken.

Martin van den Berg
Martin van den Berg
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De psychologen en psychiaters zullen het over een aantal jaren druk krijgen met de angststoornissen die zich bij de huidige jeugd ontwikkelen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kracht van de natuur kun je niet in een model stoppen. Het variabele in de natuur is de mens niet machtig. Een uitspraak van een waarzegster is waarschijnlijker dan een rekenmodel. Een analist verdient wel beter dan de waarzegster.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Je hebt een rijk land, waarvan het voor je ideaal noodzakelijk is dat het opgaat in een groter geheel. Zolang het rijk is lukt dat niet, je hebt arme, angstige en bange mensen nodig. Een geluk is wel dat die rijke mensen geneigd zijn zich overal schuldig over te voelen. Een en een is twee. Laat ze zich schuldig voelen, beschuldig iedereen die dat niet genoeg voelt, en laat iedereen ervoor betalen. Land arm, mensen arm, en de uitgestoken hand uit Brussel en New York kan niet meer worden genegeerd.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Heemst

“Een geluk is wel dat die rijke mensen geneigd zijn zich overal schuldig over te voelen. ”
Is het niet eerder zo dat een elite met een ideologie de rijke mensen een schuldgevoel aanpraat, zodat ze die mensen kunnen plukken? Zo ging het al in de Middeleeuwen met zonde en vervolgens kon je daar aflaten voor kopen of een schenking doen aan een klooster om je plaatsje in het hiernamaals zeker te stellen. De woorden zijn veranderd, maar de methode is hetzelfde gebleven.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat gebeurt inderdaad. Het beste werkt het om een schuldgevoel aan te praten bij mensen die cultureel al in die richting bepaald zijn, het calvinisme heeft hen wat dat betreft heel goed bewerkt, ook al zeggen niet veel van hen dat ze het christelijk geloof nog aanhangen.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

ja, dat wij moeten dokken voor een warmtepomp en allerlei voorzieningen waar toe men ons bijna dwingt door kunstmatig de energieprijzen hoog te houden, zijn bijna afgedwongen aflaten.
Bovendien hoor ik van mensen die volledig zelfvoorzienend zijn in een modern huis met geen gasaansluiting dat zij OOK de compensatie voor ‘gestegen energieprijzen ontvangen. En dat terwijl ze 0 kosten hebben.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Niet de helft minder boeren,maar de helft minder ambtenaren ,

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De huidige klimaat fanatici zijn de toorn van God van vroeger.
Al Gore als de nieuwe God is er mee begonnen en dat was een
politicus die bestuurskunde gestudeerd heeft. Wel was hij een milieuactivist. Van natuurkunde wist hij nul komma nul.

roberta
roberta
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Lees het boek van Patrick Moore, een van de oprichters van greenpeace (en ervoor bedankt) “Onzichtbare neprampen en verzonnen onheil”.
Nuchtere analyse. De moeite meer dan waard om te lezen.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Eigenlijk gaan alle stukken op Opiniez, en daarvoor op andere websites waar burgers hun onvrede kunnen uiten, steeds over hetzelfde thema: mijn heersers besturen mij niet zoals ik bestuurd wil worden. De vraag die daarbij onderbelicht blijft is: waarom wil jij eigenlijk zo graag bestuurd worden? Waarom neem je niet je eigen beslissingen ipv je soevereiniteit weg te geven, nota bene aan mensen die je niet kent, zodat zij jouw keuzes kunnen maken.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ik wil zeker niet persoonlijk bestuurd worden, en al helemaal niet door zo’n rariteitenkabinet en roverheid, maar een gebied met inwoners vraagt nu eenmaal om een zekere infrastructuur en (basale) nutsvoorzieningen, dus een bijdrage in de kosten daarvan in de vorm van heffingen.
Ook in de meest geïsoleerde en primitieve samenlevingsverbanden op aarde is sprake van basale wetten, zij het ongeschreven, en machthebbers die de dienst uitmaken.
Als in NL ieder zijn eigen beslissingen zou kunnen nemen, hoe ziet u dan de inrichting voor u. Geen kritiek, nieuwsgierigheid.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ooit was de enige taak voor de overheid recht & orde + verdediging tegen een aanval uit het buitenland. Infrastructuur, onderwijs, sociale zekerheid, gezondheidszorg, dat was allemaal privaat geregeld.

We hebben dus in Europa, en ook in de vroege VS, een geschiedenis van een overheid, zo klein, dat deze nauwelijks bestond. De begrippen staat en overheid, zoals we die tegenwoordig kennen, zijn eigenlijk een vrij recent fenomeen.

Om helemaal van de overheid af te komen zul je ook recht & orde moeten privatiseren. Hoe dat er precies uit gaat zien weet niemand maar je kunt je voorstellen dat er verzekeringsmaatschappijen zijn die contractuele bescherming aanbieden tegen eigendomsmisdrijven en een goede motivatie hebben om kwaadwillenden te vangen zodat ze deze personen kunnen laten opdraaien voor de schade die ze hebben aangericht en jou je contractuele vastgelegde tegemoetkoming kunnen uitkeren. Probeer je eens voor te stellen dat je kunt kiezen uit verschillende aanbieders en voor welke wetten je wilt betalen en welke niet.

Overigens is er een trend gaande van decentralisatie. |Zo zijn er boeren die de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen en zich niks meer aantrekken van Haagse richtlijnen. Ook zijn er mensen die samen nieuwe gemeenschappen stichten als de hanzedorpen.

Uiteindelijk bestaat elke machtsstructuur bij de gratie van gehoorzaamheid van de massa. Het is maar een heel kleine groep die leeft van de inspanningen van velen. Dat is al beschreven door Étienne de La Boétie rond 1550 (even googlen op vertoog over de vrijwillige slavernij).

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Dank u wel.
Ik zie het nog niet voor me, maar ga er over ‘broeden’.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt
Hesa
Hesa
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De gemeente zuid Holland is al begonnen met het wegjagen van boeren.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Bij de aanleg van de Maasvlakte 1 en 2, is ter compensatie grond en water beschikbaar gesteld voor natuur en recreatie en daarna kwam natura 2000, deze natura 2000 wordt misbruikt om de boeren te verdrijven.
Het ideaal van het Provincie bestuur is, verdrijf de boeren pik hun grond in en ga in opdracht van het Kartel, huizen bouwen voor de import Nederlanders.
Wist u trouwens dat bv de Polen hotels, 30% van alle beschikbare verhuur bedden beslaat.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Bange mensen zijn makkelijker onder controle te houden. Denken ze.

Persoonlijk denk ik dat grenzen alleen maar worden opgerekt. De klap wordt alleen maar groter als de boel klapt.
Het gaat om controle. Het is een illusie om te denken dat 100 procent controle bestaat. Je ziet het om je heen.
Controle is überhaupt een illusie.
Wat controleer je en waarom? Zaken laten zich niet 100 procent definiëren en uiteindelijk zul je zien dat het daar ook fout gaat.
Nu denken ze het met technologie voor elkaar te krijgen. Technologie kan kapot, is niet 100 procent betrouwbaar.

We moeten ons afvragen hoe het wel moet.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dan bedenk ik ook nog dat naarmate je de controle opvoert, de ernst van de lekken groter gaan worden.

karton
karton
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind dat hele verhaal rond het klimaat best wel hilarisch.
Ineen steengroeve in de Achterhoek, Winterswijk, zijn en worden bijv. haaientanden, skeletten van zeedieren enz. gevonden in de zandbodem. Ook treft men regelmatig restanten/afdrukken van palmbomen en-bladeren aan.
Dit betekent dat daar ooit een zee/oceaan was met verder een tropische temperatuur terwijl er toch maar héél erg weinig mensen op aarde waren, zónder auto’s én geen vervuilende industrie. Rarararara…….hoe kan het bestaan dat er in die tijd, mogelijk 1000-den jaren geleden, zo’n klimaat heerste ? Klimaat is van alle tijden en de mens heeft er hoegenaamd, géén invloed op. Óók kende Nederland óóit een IJstijd, hoe bestaat ’t, denk ik dan, zónder bewoners en/of industrie in Noord-West-Europa.
Als ’t lekker weer is geniet ik ervan en als ’t regent zet ik een paraplu op !

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig stuk Ines. Als je het zo bekijkt, zijn we op weg naar nieuwe Middeleeuwen met dezelfde paniekreacties van mensen indertijd aangestuurd door de kerk en nu…door een andere vorm van religie. De mens is helaas niets veranderd.

Vin
Vin
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Is het al iemand opgevallen dat opwarming (volgens de alarmisten) alleen maar negatieve effecten heeft. Lijkt me sterk dat het niet ergens ook een positief effect heeft. Zo moet er meer eater verdampen en dus in sommige droge gebieden meer regen vallen. (what goes up must come down). Het grootste probleem van de (vermeende) opwarming is de hysterische angst die vnml de jeugd wordt aangepraat.

Ger
Ger
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hèhè, heerlijk om te lezen! De realiteit van de afgelopen eeuwen en onze toekomst!

krijnnl
krijnnl
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hier spreekt het gezonde verstand. Prima stuk! “U moet bang zijn!”….Waarom? Zou er soms een addertje onder het gras zitten?

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door krijnnl
H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is allemaal zo simpel dat is van toepassing in Nederland en de rest van de aardkloot.
OVERBEVOLKING.
Neem gewoon Nederland onder Rutte, in 12 jaar een aanwas van ca 1,5 Miljoen dankzij de open grenzen.

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

die temperatuur grafiek bijna aan het einde van dit overzicht , het ijstijden overzicht , DANK !
Heeft/hebben de grote Jetten en andere d66 geprogrammeerden het artikel toegestuurd gekregen ?

karton
karton
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  s.f.hoekstra

@ s.f.hoekstra.
Het artikel is vast wel aan hen gestuurd, echter………ze begrepen er helemaal niks van en hebben ’t in hun onderste lade gelegd.
“Wat niet weet wat niet deert” is hun lijfspreuk.

HenryN
HenryN
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Stel je toch eens voor indien we die thermostaatknop zouden hebben. Dan kunt U er op rekenen dat we snel een ander probleem zullen hebben. Wie bepaalt welke temperatuur? Wie bepaalt hoeveel zon? wie bepaalt hoeveel regen en noem maar op. Dat wordt grote heibel tussen vele groepen mensen met ieder zijn voorkeur. Al die klimaat onzin ik geef er geen ruk om. Ik woon in Azie en het is nu ong. iedere dag 33 graden met veel zon en niemand klaagt. Nou ja een beetje: men zegt: goh warm he vandaag en gaat gewoon verder!

Jorika
Jorika
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

geweldig stuk. precies wat ik ook al jaren denk. we hebben als mensen niet de macht om iets te veranderen aan het klimaat. dat willen we wel erg graag met al die codes,verklaringen en al die vreselijke groene aanpak die voor dikke ellende zorgt.

nanko55
nanko55
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ons klimaat loopt keurig in de pas met de 80 jarige oceanic oscillation, niets aan het handje.
Een van de weinigen die de dagelijkse Klimaathysterie perfect kan duiden is Tony Heller.
Zelfs de BBC weet hem inmiddels te vinden.
Om hem af te branden, zoals gebruikelijk door Links.
Oh, ja, Klimaatfantast Al Gore, schatrijk geworden door zijn doom fantasieën, heeft ook een duit in het zakje gedaan, hij vergelijkt de Klimaat critici met de Uvalde politieagenten, die doodleuk in de hal van de school het einde van de shooting afwachten….
Demoniseren is altijd het begin, zie dictaturen uit het verleden!

52
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x