Klimaat- en energiebeleid is overgeleverd aan ondeskundige alfa-bestuurders

Hoogste tijd voor een zakenkabinet

Titelfoto bij artikel Klimaat- en energiebeleid is overgeleverd aan ondeskundige alfa-bestuurders Guus berkhout opiniez

Foto:

De huidige Haagse alfa-regeringsclub heeft geen verstand van hun portefeuilles, maar de bemoeizucht neemt een steeds hogere vlucht. De overheid claimt steeds meer taken en het klimaat- en energiebeleid is overgeleverd aan ondeskundige bestuurders. Ons eens zo robuuste energiesysteem wordt stap voor stap afgebroken en ingeruild voor ‘groene’ onbetaalbare stroom, terwijl kernenergie de enige oplossing is. Het is hoog tijd voor een deskundig zakenkabinet, dat het verval van de afgelopen jaren gaat stoppen, betoogt prof. dr. ir. Guus Berkhout.

We zien in de afgelopen jaren dat de overheid steeds meer taken naar zich toe harkt. Kijk naar de alsmaar toenemende rijksbegroting en de alsmaar toenemende lastenverzwaring voor kleine ondernemers en burgers. De Haagse bemoeizucht lijkt geen grenzen te kennen. Tegelijkertijd zien we dat het aantal maatschappelijke problemen toeneemt. Nog erger, in plaats van dat die problemen worden opgelost, zien we dat de problemen alleen maar groter worden gemaakt. Het Binnenhof weet zelfs van elk probleem een crisis te maken.

 

Alfa-club

Is dat een verrassing? Kijk eens naar de 29 (!) bewindslieden die we nu hebben. Op enkele uitzonderingen na heeft de Haagse alfa-club geen idee van hun portefeuille. Nog erger, de goede oplossingen die ze van veel burgers en ondernemers krijgen aangereikt, verzuipen in het immense Haagse bureaucratische moeras. De onvrede neemt met de dag toe, maar het kabinet blijft ronddraaien in zijn eigen wereldje.

 

Angstverhalen over CO2

De afgelopen honderdvijftig jaar hebben laten zien dat betaalbare en betrouwbare energie onmisbaar is voor het lenigen van basisbehoeften voor iedereen, zoals voedsel, medische zorg, huisvesting en onderwijs. De afgelopen honderdvijftig jaar laten duidelijk zien dat meer CO2 gunstig is voor de natuur, de aarde vergroent en de opbrengst van gewassen verhoogt. Waarom negeren politieke leiders deze harde feiten? Waarom verlagen politieke leiders de kwaliteit van leven door hun burgers peperdure, dubieuze en vooral uiterst kwetsbare energietechnologieën op te dringen (net-zero CO2-beleid)? Om hun zin te krijgen worden angstverhalen gebruikt, maar de geschiedenis leert dat angst nooit tot zinvol beleid heeft geleid.

 

Draaien op subsidie

Nog wat harde feiten. De catastrofale opwarming van de aarde, die het IPCC al dertig jaar voorspelt, wil maar niet komen. We zien nu zelfs helemaal geen opwarming meer. Wat mensen wél zien is dat windmolens en zonnepanelen alleen maar op subsidies kunnen draaien en dat zij via een omweg die subsidies moeten betalen via torenhoge energieprijzen. En ze zien ook dat biomassacentrales gebaseerd zijn op onbeschaamde misleiding, terwijl ze er wél miljarden voor hebben moeten betalen (en nog steeds moeten betalen). Natuurlijk neemt de onvrede toe.

 

Energie-ingenieurs

Vroeger kwamen de voorstellen van investeringen in ons energiesysteem van capabele, veelal Delftse, energie-ingenieurs. We waren terecht apetrots op onze betrouwbare energievoorziening. Niet gehinderd door enige kennis komen die voorstellen nu van alfa bestuurders. Het resultaat is ernaar; stap voor stap wordt ons eens zo robuuste energiesysteem afgebroken. Elke energie-ingenieur kan het technisch naïeve Binnenhof uitleggen dat het inzetten van de groene stroom – groene waterstof – groene stroom keten, aldaar omarmd als de groene deus ex machina, zoveel energieverliezen kent dat het de energierekening helemaal onbetaalbaar zal maken. Terwijl de oplossing voor het oprapen ligt.

 

Kernenergie de oplossing

Kernenergie is de enige echte energiebron voor de toekomst. Bovendien is er nog een verheugend nieuwtje over kernenergie te melden. In de fabriek worden de nieuwste kleine reactoren (SMR’s) gemaakt. Ze fungeren als een groene oplaadbare megabatterij bij energie-intensieve industriële activiteiten. En nog meer nieuws, de superieure thoriumreactor komt eraan. Dit type reactor kan leiden tot het Gouden Energietijdperk van de mens. Net als in de chipindustrie, zou Nederland ook hier een leidende technologische rol in kunnen gaan spelen. Maar dan moet Jetten zijn 35 miljard niet in zon, wind en biomassa steken, maar in thoriumtechnologie investeren. Vergeet niet dat met een overdaad aan goedkope, betrouwbare energie wordt groene waterstof wel een realistische optie. Denk je eens in, een thoriumreactor op het industriële terrein van Pernis!

 

Klimaatbeweging

Tot slot, het is nu precies twintig jaar geleden dat Pim Fortuyn op 6 mei 2002 werd vermoord door iemand uit de elitaire linkse milieubeweging. Toen er een volksopstand dreigde uit te breken, stamelde Wim Kok: “Waarom heb ik deze onvrede in het land niet gezien?” Uit jarenlange eigen ervaring weet ik dat de huidige elitaire linkse klimaatbeweging minstens zo agressief is, en dat we in dezelfde situatie dreigen te raken als toen. Is Mark Rutte de nieuwe Wim Kok? Is Sigrid Kaag de nieuwe Ad Melkert? En wie wordt de nieuwe Pim Fortuyn?

 

Zakenkabinet

Om herhaling te voorkomen, wat nu? Ik herhaal het nog maar eens. We hebben bewindslieden nodig met kennis van zaken, dat wil zeggen bewindslieden die weten wat er in het land speelt, die de inhoud van hun portefeuille kennen en die geen speelbal zijn van doorgestoken adviescommissies (die weten welke uitkomst er verwacht wordt), commerciële onderzoekbureaus (die al schrijvend denken aan een vervolgopdracht) en sluwe lobbyisten (die azen op de grote subsidiepotten). Ik heb het allemaal jarenlang meegemaakt.

Dus een zakenkabinet dat het democratische verval van de afgelopen jaren gaat stoppen en de gemeenschapszin in alle geledingen gaat herstellen. En die de burger in essentiële beslissingen over de toekomst van ons land een stem gaat geven door het houden van een bindend referendum. Voor allen, die het goed menen met dit land, een perspectief om naar uit te kijken.

Guus Berkhout is emeritus-hoogleraar geofysica en is nu president van CLINTEL. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Professor Berkhout adviseerde kabinet Kok II over de geluidsproblemen rondom Schiphol, schreef het boek ‘De Innoverende Overheid’ en werkt nu aan een ontwerp van een nieuwe democratie die past bij een technologisch geavanceerde samenleving.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Op de medisch-wetenschappelijke laboratoria waar ik 34 jaar heb gewerkt (Bacteriologie, Immunologie, (Cyto-)Genetica, Nierziekten en Voortplantingsgeneeskunde) zag ik alleen maar domme mensen om mij heen. Ik werk nu 4 jaar op een school en zie nog veel meer nog veel dommere mensen om mij heen. Ik heb zelf geen smartphone, game nooit, ik hou mij liever bezig met uitdagingen en nieuwe dingen ontdekken en daarover schrijven. De domheid zegeviert echt en dat vind ik ronduit STUITEND om te zien!

Leeuwenkuil
Leeuwenkuil
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Guus Berkhout, u bent voor mij een verademing in deze hopeloze tijden.
Er zijn toch nog steeds normaal verstandige, nuchtere en logisch denkende mensen in dit land.
Ik lees altijd graag wat u te vertellen hebt.
Mijn dank daarvoor!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Sinds de invoering van de interim manager is aan kwaliteit behoorlijk ingeboet. Een interim manager hoeft maar te zorgen dat de cijfers kloppen en daardoor het bedrijf gezond wordt verklaard maar van het vak zelf wil hij niets weten. Bovendien prikt de volgende boekhouder er doorheen. Dat kan het bedrijf de kop kosten. Hetzelfde verschijnsel is de politiek binnengedrongen. Het maakt niet uit op welke ministerie je als minister belandt want van geen een ken je het vak zelf. Wat resteert is angst en dwang verspreiden gebaseerd op politiek gekleurde ideologie. Een afwijkende geluid wordt aangemerkt als desinformatie en de zaak is rond. Democratie en vrijheid worden als eerste ingeleverd en op den duur gaat het land kapot aan verkeerde politiek correcte beslissingen.

Auke51
Auke51
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het probleem met de alfa’s is al jaren bekend maar hoe kunnen we het tij keren?? Rob Jette, PABO student Hugo de Jonge, mevr Kaag op finance het is allemaal lachwekend. Ik ben bang dat we dit niet meer kunnen keren tenzij de brede oppositie de hakken in het zand zet maar ook daar zitten onbenullen en plucheplakkers.
Ik ben niet optimistisch want NL loopt volledig vast op alle terreinen.

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Interim Managers zijn er ook om het bedrijf – in opdracht – de vernieling in te managen..
Een andere “veroordeling van onkunde” luidt: die gasten zijn door gebrek aan gewicht boven komen drijven.
Personen zonder inhoud dus met lucht gevuld doen dat ook. Dar zijn de hersens vervangen door gebakken lucht.
De aller stomste opmerking, die ik ooit heb gehoord kwam van ene drs sociologie bij een directie vergadering waar het ook ging over de energievoorziening.
Wat kwam als bijdrage over zijn lippen: de stroom (lekentaal) levert geen problemen op, die is er altijd. De op de tweede rij geplaatste B opgeleiden waren een reanimatie of cardioversie nabij.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De bureaucratie is totaal uit de hand gelopen, er worden steeds meer figuren toegevoegd die de ‘bestuurders’ uit de wind moeten houden. Ten koste van het volk, letterlijk en figuurlijk.
Nu politici steeds meer gedegradeerd zijn tot slaafse winkelbedienden van WEF, VN, USA, WHO enz., snap ik wel dat echte bollebozen bedanken voor de eer.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zie het simpeler, welke richting men ook bewandeld, het belang zit in het overleg met anders denkende, maar deze Rutte Club zit er voor zich zelf, dit Rutte Kartel spandeert alleen maar tijd en geld in hun eigen pretpakket.

Deze club sluit keihard mensen met een andere mening uit en zet ze bij het grof vuil.
Neem nu vandaag Miljarden Euro’s zijn spoorloos, Rutte heeft schijt aan de wet hij wist gewoon de berichten die openbaar moeten zijn.

Schandalig, Rutte ga weg knul en kom nooit meer in een bestuurlijke functie terug.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ja, het is altijd de vraag of de voorspelbare miskleunen van onze politieke leiders het gevolg zijn van incompetentie of kwaadaardigheid (En niet alleen bij die van ons, je ziet hetzelfde in alle westerse landen. Vreemd genoeg kun je bij de opkomende economieën zo af en toe wel verstandig beleid tegenkomen). Strikt logisch gezien kun je beargumenteren dat – in het geval incompetentie de grondoorzaak is, en het geformuleerde beleid eerder een gevolg is van toeval dan van begrip en inzicht – zo nu en dan verstandig beleid uit de overheidskoker zou moeten rollen. Dat is echter hoogst zelden het geval. Altijd weer blijkt, ofschoon het niet altijd meteen te zien valt, dat het gevoerde beleid naadloos past binnen de grotere globalistische agenda. Omdat dit voor de hele westerse wereld geldt mag duidelijk zijn dat het beleid al lang niet meer in NL wordt geformuleerd maar elders en dat alle organisatorische toeters en bellen, van adviescommissies tot lobbyisten, verkiezingen en referenda, dient om de schijn van een democratisch proces op te houden.

Gelukkig zijn de recente ontwikkelingen met kernenergie veelbelovend en er zullen wel landen zijn die er op gaan overschakelen, zoals er ook landen zijn die meer openstaan voor bitcoin en andere decentrale technieken. Maar goed, dit hoort allemaal bij de ondergang van datzelfde Westen en de transitie van het oude naar het nieuwe.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Citaat:
“Hun domheid verbaast me niet, het verbaast me als ze slim zijn.
Het is verbijsterend wanneer je iemand vindt die slim is – ongelooflijk.
Straks heb je dierentuinen voor zulke dingen.”
Frank Zappa

Een interessant artikel, een citaat eruit:
“De huidige Haagse alfa-regeringsclub heeft geen verstand van hun portefeuilles, maar de bemoeizucht neemt een steeds hogere vlucht. De overheid claimt steeds meer taken ……”

…. en dan lezen wij alleen nog over klimaat- en energiebeleid. En over de redding: kernenergie.

Nog een (energie)toepassellijke quote van Zappa:
“Er is meer domheid in het universum dan er waterstofatomen zijn, en het is langer houdbaar”

Terecht wordt gesteld dat de huidige Haagse regeringsclub geen verstand heeft van hun portefeuilles … M.A.W. VAN GEEN ENKELE PORTEFEUILLE !

Er dient geen zakenkabinet te komen alleen t.b.v. het klimaat- en energiebeleid.
Of om af te stevenen op (alleen) kernenergie.

Er dienen op ALLE departementen én voor alle portefeuilles ter zake deskundige personen te komen!

Eventueel kunnen dat zakenlieden zijn, mits ze behalve verstand van hun zaken ook een brede blik hebben op de Nederlandse burgers, Nederland in zijn geheel en de toekomst van ons land.
Zonder dat zij direct beginnen de belangen van hun eigen achterban te promoten.
Daar hebben wij in de afgelopen decennia genoeg last van gehad.

Tenslotte leggen de leden van de regeringsclup allen de eed of gelofte af.
Overigens, hetzelfde geldt voor de leden van de 1e en 2e Kamer en de rest van de ambtenaren, van (zeer) hoog tot (zeer) laag.

Een toenemend gevoel?

“Wanneer je een dier van dichtbij observeert,
heb je het gevoel dat een mens die binnen zit je uitlacht”
(E. Canetti)

pascal
pascal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ahum,,,gammastudies hebben de overhand. Economie, rechten, sociologie, psychologie zijn gamma (= meningen/theorietjes discours) opleidingen, toch?

Leeuwenkuil
Leeuwenkuil
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  pascal

Ik begrijp u wel, het is wat straf door de bocht maar feit blijft dat ook gamma’s geen echte beta’s zijn en dat is natuurlijk waar Berkhout op doelt.
Duidelijk is dat wanneer een thermodynamica deskundige de juiste adviezen zou moeten geven op een vraagstuk je natuurlijk niet bij een jurist moet aankloppen en dat is de crux en dat gebeurt nu vrijwel alleen maar.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“… ondeskundige bestuurders…”
Dat mag inhoudelijk zo zijn, maar dan gebiedt de eerlijkheid om de ‘procesmanagement-vaardigheden’ van genoemde bestuurders ook te noemen, want daar zijn ze op aangenomen en getraind 😄. Het valt voorwaar niet mee om lucht te bakken en dat verkocht te krijgen, dus een beetje respect kan geen kwaad.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

nu weer die brief van ‘wetenschappers’ dat ze kritiek krijgen van ‘leken’. Maar veel ‘leken’ hebben wel een goed gevoel over of iemand iets zinnigs zegt of niet.
Dhr Berkhout komt op mij over als deskundig. Niet alleen technisch gespoken, maar zeker ook alle kanten van de toepassingen daarbij betrekkend. En ik baal ook dat ondeskundige mensen als Frans Timmermans, Rob Jetten en kennelijk een dweper als Diederik Samsom ons duidelijk ergens toe dwingen wat super duur is en volgens mij niet gaat werken. Dit zijn machtswellustelingen met politieke doelen. HEEL eng allemaal.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een interessant stuk. Ja, ook IK zie al jaren alleen maar de noodzaak van zakenkabinetten. We moetena af van die banen caroussels en spelletjes van politieke partijen want WIJ, de burgers, zitten met de sores en de kosten.

rjvencken
rjvencken
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het doet weinig af aan het hoofdpunt dat dhr. Berkhout maakt maar toch jammer. Wat hij als alfa’s en vooral niet als gamma’s ziet wijkt nogal af van wat men daar in het algemeen onder verstaat. Het lijstje zou 16 bewindslieden anders moeten categoriseren.

https://www.uu.nl/wetfilos/bijsluiter/alphabetagamma.html

Eric
Eric
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Toch ook dom alle Alphas als onbenullen te typeren. Het gaat er toch om dat op regeringsniveau mensen zitten die daar niet vanwege hun competentie zitten maar vanwege het aantal stemmen die een politieke partij gekregen heeft. Hoe kan iemand denken dat zo iets kan functioneren? Overigens geld hetzelfde ook op EU niveau. De topambtenaren komen uit de politiek en zijn vaak minder gekwalificeerd dan de rest van het personeel!

Willem
Willem
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waterstof is de energie van de toekomst. Het is een elektrolische product en is goedkoop te produceren. Men wil ons laten geloven dat die stroom alleen maar te maken is met windmolens. Producten zoals chloor zoutzuur worden al jaren zo gemaakt,

Johan P
Johan P
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Willem

Waterstof is een energieDRAGER geen energiebron.
Ik ben het er mee eens dat het gebruik van waterstof veelbelovend is, maar dat komt met een behoorlijk verlies bij de overdracht om waterstof bruikbaar te maken.
Als we op thorium kernenergie overschakelen dan is dat geen probleem en de combo van thorium/waterstof kan heel wat problemen oplossen.
Toch is dat niet alles; electrische auto’s zijn gewoon geen alternatief. Er zijn zoveel zeldzame metalen nodig voor die batterijen dat wereldwijd overschakelen op electrische auto’s iets is dat alleen een alfa zonder enig besef van natuurkunde of mijnbouw dat kan geloven.

rjvencken
rjvencken
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Willem

Dit is precies waar Berkhout het over heeft. Onbenullen die de klok nauwelijks hebben horen luiden maar toch de hele kerktoren opeisen.

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x