Oproep aan kabinet: stop met volgen en intimideren van burgers en Kamerleden!

DDR-achtige praktijken

Titelfoto bij artikel Oproep aan kabinet: stop met volgen en intimideren van burgers en Kamerleden Hans van tellingen opiniez

Foto:

De overheid stalkt brave burgers en Kamerleden, omdat zij invloed hebben op de publieke opinie, de overheid bekritiseren en niet altijd het beleid goedkeuren. Zo blijkt uit openbaar gemaakte WOB-documenten en uitgelekte ‘omgevingsanalyses’. Deze onrechtmatige DDR-achtige surveillance van de overheid – waarvan de auteur ook het slachtoffer was – mag nooit meer gebeuren, schrijft Hans van Tellingen.

De overheid volgt brave burgers en Kamerleden. Op onrechtmatige wijze. Louter en alleen omdat zij invloed hebben op de publieke opinie. Omdat zij de overheid bekritiseren. En omdat zij niet altijd het beleid goedkeuren. Veel van hen doen dit op beschaafde en rechtmatige wijze. En tóch worden zij gevolgd. En ja, ik ben een van die mensen. En dat geldt ook voor de medeondertekenaars van dit ingezonden bericht. Hoe ik dat weet? Dat blijkt uit openbaar gemaakte WOB-documenten. En uit uitgelekte ‘omgevingsanalyses’.

 

Omgevingsanalyses

Om met het laatste te beginnen. De overheid voert omgevingsanalyses uit. GeenStijl kwam hiermee naar buiten in februari jl. De informatie die zij vergaard hebben betreft overigens alleen het tweede kwartaal van 2021. Tweets van invloedrijke Twitteraars blijken te worden verzameld. Van zowel mensen die het overheidsbeleid steunen (of nog niet radicaal genoeg vinden) als mensen die kritisch zijn op het beleid. Het betreft ‘gewone’ burgers. Zoals ex-topmodel Lonneke Engel, opiniepeiler Maurice de Hond en ondergetekende. Maar ook journalisten worden gevolgd. Zoals Wierd Duk en Marianne Zwagerman. En tevens betreft het Tweede Kamerleden. Zoals Wybren van Haga, Caroline van der Plas en Fleur Agema.

Is dat erg? Nou, wel een beetje. Het is vreemd dat een overheid de burgers, die werkelijk geen vlieg kwaad doen, in de gaten houdt. We leven toch niet in de voormalige DDR? Maar wat het kwalijker maakt is dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dit uitvoert. Pardon? Dat was mij nog niet duidelijk in februari, maar werd wel duidelijk de maand daarna, toen Twitteraars als @vegtdoor, @waukema, @ceescees72 en @danvandertuin veel informatie uit de WOB-documenten naar buiten brachten. Vooralsnog zijn er alleen nog documenten uit 2020, niet van daarna.

 

NCTV

Maar goed, het NCTV dus. De vraag is of dat zomaar kan. Het antwoord is ‘nee’. En ook de Landmacht, het leger dus, is erbij betrokken via het zogenaamde Land Information Manoeuvre Centre (LIMC). Mét gevolgen. Want sommige critici kregen zelfs bezoek van de politie. Zoals Flavio Pasquino van Blckbx TV. En bij anderen, minder dramatisch, maar wel volstrekt afkeurenswaardig, werd het LinkedIn-account verwijderd. Zoals bij Maurice de Hond, Wybren van Haga en ondergetekende. In het laatste geval betrof het een eigen artikel dat notabene door het keurige Elsevier Magazine geplaatst werd. Maar kennelijk werd dat gezien als iets wat niet door de beugel kon. Pas na veel pijn en moeite, of na een dure rechtszaak, zijn de accounts weer hersteld. Bevreemdend is dat het LIMC zelf beweert geen mensen te volgen. Maar het gebeurt dus wél. Onder andere Maurice de Hond schreef hierover.

 

NRC meldde het al eerder

Het NRC heeft in 2021 ook al melding gemaakt van deze handelswijzen. Frappant was dat het kabinet reageerde door te stellen dat de activiteiten niet werden gestaakt. Maar dat er naar wegen wordt gezocht om de activiteiten voort te zetten door middel van aanpassing van de wet zodat er alsnog juridische legitimering is.

 

Behavioral Dynamics Methodology

Maar het gaat verder. De overheid stuurt ook internetinfluencers/trollen aan die bewust ‘sensibiliseren’ en soms ook, ik kan erover meepraten, mensen bedreigen. Ook dit komt naar voren uit de WOB-documenten. Defensie gebruikt hierbij de zogenaamde Behavioral Dynamics Methodology (BDM). De overheid volgt de critici gericht om vervolgens deze, ook gericht, te beïnvloeden.

 

Sensibiliseren

En hier wordt het echt vervelend. Want die aangestuurde influencers ‘sensibiliseren’ dus bewust. Zij beheren ook honderden, zo niet duizenden, trollaccounts, waarmee zij continu reageren op de ’posts’ van de critici. Het lijkt alsof de trollen op elkaar reageren, maar vaak betreft het één ‘echt’ persoon, die meerdere trollaccounts bestuurt. Blokkeren van zo’n influencer -of een van zijn vele trollaccounts- heeft maar matig zin, omdat de influencer/troll dan weer opnieuw opduikt onder de vlag van een ander account.

Het doel? De lezers van de berichten van de critici beïnvloeden en hen weer meer naar het overheidsstandpunt bewegen, terwijl de critici -vaak op onheuse gronden- belachelijk worden gemaakt. Of erger: worden bedreigd. En het indirecte effect? Mensen worden tegen elkaar opgezet. Vriendengroepen worden uiteengereten, net als families en huwelijken. Het is het doelbewust opzetten van burgers tegen elkaar.

 

Vertrouwen

Want dit is toch niet de maatschappij die wij willen? De maatschappij die wij voorstaan? Nee, toch? Dit gaat echt richting de voormalige DDR. Maar dan met moderne technische middelen. Het resultaat is echter hetzelfde. De overheid wantrouwt de burger. De burger wantrouwt de overheid. En mensen wantrouwen elkaar. Dit is zo onnodig.

Want wij moeten het toch met elkaar rooien in de samenleving. En daar hoort geen uitsluiting bij. Geen onnodige zwartmakerij. Geen onnodige massa surveillancestaat. Iets waar we wél naar toe gaan als we niet uitkijken. Kamervragen zijn er al gesteld. En een zeer uitgebreid excuus van de verantwoordelijke ministers is wel het minste wat op zijn plaats is. Alsmede de belofte dat het niet nog een keer gaat gebeuren. Toch?

De volgende personen ondersteunen de inhoud van dit schrijven: Kamerlid Wybren van Haga (BVNL), Lonneke Engel en Maurice de Hond.

Over de auteur

Hans van Tellingen
*) Hans van Tellingen is sociaal geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in OpinieZ, De Ondernemer, EW (Elsevier Weekblad), Retailtrends, Emerce, Stadszaken en anderen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
17 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het aspect van de controle valt onder wat psychologen noemen: operante conditionering.
Dit houdt in dat je mensen relatief onschuldige handelingen laat verrichten terwijl het hogere doel, het conditioneren van hun gedrag ten behoeve van andere doelen, buiten beeld laat.
Bijvoorbeeld: je verzint een antropogene klimaatverandering, er is altijd klimaatverandering, maar de toeschrijving aan mensen maakt dat het gedrag van mensen nu gecontroleerd gaat worden (minder vliegen, minder autorijden, minder vlees). Ze werken hier vrijwillig aan mee en conditioneren zo zichzelf. Ze zijn zich er niet van bewust dat het echte doel niet het tegengaan van klimaatverandering is (want de invloed van de mens daarop is verwaarloosbaar), maar het herverdelen van rijkdom over de planeet.
Hetzelfde geldt voor corona: we dragen mondkapjes en houden afstand zogenaamd om de zorg te ontlasten. Het werkelijke doel is het opleggen van het digitale corona poort, die in een volgende fase voor meer doeleinden gebruikt kan worden.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Andre
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Precies dit gebeurt nu ook in de Oekraïne-oorlog. Zodat de burgers in ‘het westen’ er uiteindelijk zelf om vragen in de 3e wereldoorlog getrokken te worden en de roverheid kan zeggen: jullie wilden het toch zelf.
We zien het voor onze ogen gebeuren, en toch zijn de meeste mensen blijkbaar niet in staat te doorzien hoe de radertjes in elkaar grijpen.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ja, bizarre toestanden. En die trol-diensten zijn met belastinggeld ingekocht.

Vlierbloesem
Vlierbloesem
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Er is door het ministerie van volksgezondheid ruim 5 miljard euro zonder financiële verantwoording uitgegeven.

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Heel herkenbaar.
Bestuurders zijn niet meer dienstbaar aan de burgers, maar manipuleren, corrumperen en verkwisten belastinggeld.
Worden zij berecht, zoals bijvoorbeeld gemeenten, dan worden de boetes betaald van het belastinggeld, dat door de burgers is opgebracht. Natuurlijk zijn er op lokaal niveau waartoe ik me beperk, zeer integere raadsleden. Maar zodra zij op het pluche zitten, worden het monsters, met misschien enkele uitzonderingen, zo is mijn ervaring. Maar eens zullen zich moeten verantwoorden nevelen zullen dan de dag vervloeken, dat ze geboren zijn.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Macht corrumpeert, altijd.
In NL zie je gebeuren dat ‘de macht’ zelf wetten en regels aan zijn laars lapt en er steeds mee weg komt. Debat over mondkapjesdeal gezien? Hoe ‘de macht’ werkt?

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ja dat niet alleen. Ik heb een antwoord van de Jonge ontvangen als antwoord op een drie jaar eerder gestuurde brief met vragen.
De Jonge, de man van de halve waarheden. Dat zijn dus hele leugens. Zoals ik schreef. Hij moet het eens verantwoorden. Gelukkig ga ik daar niet over.

Vlierbloesem
Vlierbloesem
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kreeg wel eens de indruk dat er op mijn blog niet alleen gewone lezers reageerden. Soms werd wat krampachtig een regeringsstandpunt gedramd. Maar ik zou niet weten hoe ik te weten moest komen of ik inderdaad aandacht heb gehad van die diensten. Problematische tegenstellingen inzake de coronabeleid standpunten kwam ik vooral in de media tegen. Niet bij echte mensen. Gewoon tussen mensen in de wijk, bij de supermarkt, op straat, konden verschillende standpunten bestaan zonder respect voor elkaar te verliezen.

Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vlierbloesem

Ga er maar van uit dat iedereen die hier en op andere non-MSM reageert de aandacht heeft van de die diensten.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Piltdown

Zeker weten.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Piltdown

Uri van As schreef ooit als antwoord op iemand zijn vraag dat OpinieZ zeker in de hoge kringen gelezen wordt. Mooi toch?

Vassie
Vassie
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Piltdown

Dat idee loopt ook bij mij, reacties bij oa Elsevier verdwijnen meteen na plaatsing.
Misschien zie ik spoken maar toch…..
Vroeger hoorde je gewoon een tweede klik op de telefoonlijn als je even wachte met ophangen

Derk
Derk
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ben het helemaal met je eens, op een punt na.
Je schreef : ” is dat erg? Nou ja, wel een beetje. Dit sloeg op het feit dat de overheid omgevingsanalyses uitvoert op doodgewone burgers die kritisch zijn.
Mijn inziens had je beter ” doodeng en gevaarlijk” kunnen schrijven.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het oproep en aanval van de vorige en deze kabinet op het “nepnieuws” is een aanslag op het vrije woord. Als je een andere mening hebt dan moet je het in een democratie veilig kunnen uiten. Alleen degene die zich schuldig voelt of bang is om de macht te verliezen kan jacht op andere meningen maken. Als dat gebeurt dan is het een aanslag op democratie en vrijheid. Dat er nooit gebruikte wetten betreffende persoonlijke vrijheid
tevoorschijn genomen worden bewijst de gang naar de dictatuur. Daar wij een linkse regering hebben is dictatuur nooit ver weg. Wachten ons ook de uitgebreide vrijheid beperkende persoonlijke functie beoordelingen? Wij zagen al hoe P. Omtzigt gesensibiliseerd moest worden met een functie elders. Hoe Wilders door opgejutte rechterlijke macht aangepakt werd. Hoe steeds meer de rechterlijke macht misbruikt wordt door de zittende elite
om anderen dwars te zitten door theatrale aanhoudingen op straat. Das leben der anderen, nu eens in het echt?

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Vlierbloesem
Vlierbloesem
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Staar je niet blind op “Links” en “Rechts”.
In 1971 is rechts begonnen met de identificatienummers voor Nederlanders, waartegen links in verweer kwam. De volgende jaren zijn aan de persoonsregistratie steeds meer data gekoppeld. Zo zijn we nu beland bij de digitale QR code pas in een tracker en straks moeten we gechipt. Wie daar tegen is heet nu rechts. De regering wordt nu links genoemd. Maar dit heeft niks meer met links en rechts te maken. Ik geloof ook niet meer dat partijpolitiek dit kan oplossen. De weg naar totale controle gaat linksom of rechtsom gewoon door.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Vlierbloesem
Gerard
Gerard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Desinformatie is te kwader trouw verspreide misleidende of onjuiste informatie. Dat men die wil tegengaan is legitiem, mits met open vizier, dus door er juiste informatie tegenover te stellen.
Wat de overheid blijkens dit artikel doet heeft andere, bijkans Orwelliaanse proporties. Dat komt neer op het hinderen en blokkeren van hen onwelgevallige vrije meningsuiting en meningsvorming. Een kwalijke activiteit die in een democratie niet thuishoort.
Men moet vrezen dat een zeer uitgebreid excuus van verantwoordelijke ministers er niet van zal komen. We hebben zojuist het De Jonge debat mogen zien wat de democratie onze parlementariërs waard is…

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

(ook) onze overheid heeft zich ontwikkeld tot ongeleide projectiel dat steeds minder voeling heeft met bijvoorbeeld de samenleving, of het hanteren van normen en waarden. We hebben een uitgesproken linkse VVD. En neem een “christen”unie, waar de gereformeerd vrijgemaakten een belangrijk aandeel in hebben. In die kerken worden elke zondag de 10 geboden gelezen. Maar de CU heeft in haar doen en laten schijt aan het 1e gebod, het 3e, het 8e, 9e en 10e gebod. Wat als een raderwerk in elkaar zit.

Zo een overheid die steeds stand neemt tot de burgers en de burgers steeds meer schade toebrengt, schoffeert en vrijheden afneemt realiseert zich wel, dat haar draagvlak zeer sterk afneemt. In de laatste peilingen houdt de coalitie 59 van de benodigde 76 zetels over.

En ja, dat systeem houdt je alleen met repressie in stand. Hoe meer het onder druk komt te staan, des te harder die repressie. Die lui in 070 realiseren zich donders goed dat zij ver over hun uiterste houdbaarheidsdatum zitten.

17
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x