Billenkoek voor Kaag!

Wanneer wordt de koopkracht gerepareerd?

Minister van Financiën Sigrid Kaag lijkt haar takenpakket niet bijster serieus te nemen. Dit terwijl zij, bij opdoemende crisis en ongekende inflatie en energieschaarste, misschien wel de belangrijkste portefeuille in het kabinet heeft. Ze vindt het houden van een speech over haar EU-visioenen belangrijker dan een debat met het parlement over de achteruit hollende koopkracht. Genoeg reden voor virtuele billenkoek voor Kaag, vindt Jan Gajentaan.

 

Woede in parlement

Geheel terecht was de woede in het parlement groot over de her en der over de EU orerende Kaag, die eerst maar eens gewoon haar werk moet gaan doen. Voor veel Nederlanders dreigt een onhoudbare situatie te ontstaan. Dat is niet alleen zo voor de lagere inkomensgroepen, maar ook voor de toch al overbelaste middengroepen. Huishoudens met een middeninkomen staan al langer onder druk. Baanzekerheid en pensioen hollen achteruit, de huizenprijzen zijn onbetaalbaar geworden.

 

Duo Kaag en Rutte

Kaag en Rutte, het bepalende duo van deze coalitie, doen al weken alsof maatregelen om de koopkracht te repareren zo ingewikkeld zijn, dat daar maanden op gestudeerd moet worden. Het bekende liedje. Mij verbaast altijd dat als Brussel met een hogere EU-aanslag komt voor Nederland het geld binnen een week overgemaakt wordt, maar als er iets gedaan moet worden voor de Nederlandse burgers dan is het allemaal ineens ingewikkeld en tijdrovend.

Zo heel ingewikkeld hoeft het toch niet te zijn? Ik kan zo uit de losse pols al een paar maatregelen verzinnen, die bij wijze van spreken morgen in kunnen gaan en de pijn aanzienlijk zouden verlichten.

 

Aan het werk!

Ik zal nooit vergeten dat mijn oma in het ziekenhuis lag en zich daar begon te ergeren aan een rondlopende mannelijke stagiaire. De stagiaire huppelde over de afdeling en maakte overal praatjes, maar voerde niets uit. Ongeveer twee dagen hield oma het vol haar mond te houden. Toen klonk het gedecideerd: “Zeg, jongeman… zou jij niet eens het water van de bloemen gaan verversen?” Het mooie was, hij deed het ook nog!

Het lijkt me dan ook hoog tijd dat wij, de burgers van Nederland maar ook het parlement, Sigrid Kaag tot de orde roepen. We hebben nu een andere minister van Buitenlandse Zaken, het was Kaags eigen keuze om, niet gehinderd door enige kennis van zaken, minister van Financiën te worden. Die klus moet Sigrid Kaag zich nu maar eens eigen gaan maken en het oreren over de EU kan ze gevoeglijk overlaten aan Hoekstra.

 

Ga de koopkracht repareren

Dus, net als mijn oma destijds, vind ik nu dat ik lang genoeg mijn mond heb gehouden. Zeg, Sigrid Kaag, zou jij niet eens de koopkracht gaan repareren? Dat is helemaal niet zo ingewikkeld, kan snel gedaan worden met een mix van tijdelijke en structurele maatregelen. Voor benzine en diesel bijvoorbeeld krijgt de overheid nu meer inkomsten door de hogere prijzen. Je kunt dus makkelijk de BTW eraf halen en de accijns verlagen, zonder dat dit de schatkist meteen in heel grote problemen brengt. Ik zou zeggen, zorg ervoor dat de Nederlandse benzine/diesel-prijs in lijn ligt met die in België en Duitsland.

Als je het dan toch zo nodig over Europese eenheid moet hebben, Sigrid Kaag, dan lijkt dit me een mooi begin vanuit je huidige baan en verantwoordelijkheden: breng de Nederlandse benzine- en dieselprijs in lijn met die van onze ooster- en zuiderburen.

Nou, Sigrid Kaag, je weet wat je te doen staat. Aan het werk! De deadline is aanstaande vrijdag.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
31 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ze heeft werkelijk geen verstand van zaken ,en denkt gewoon niet opdagen dan zijn de problemen ook de wereld uit,Rutte lacht alles weg en Kaag wuift alles weg ,en dit doet het kabinet jaar in jaar uit,daarom is het ook tot deze grote puinhoop geworden .
Waarom ? geen zakenkabinet met de juiste mensen op de juiste plaats ,en geen lobbyisten voor Brussel ,Schwab ,Gates ,en Soros ,die nemen de kuierlatten als het niet meer gaat ,en wij zitten met land waarvan de munt is gekelderd tot de waarde van een lire .

Bert Panhuise
Bert Panhuise
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Het is inderdaad een puinhoop. En het “kunstwerk” in de Kamer met die hoop puin tegen de wand geplakt is dus meer dan symboliek..

Netty
Netty
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bert Panhuise

Dat laatste had ik ook al bedacht. De troebele achtergrond symboliseert perfect het niveau van de huidige Rutte 4 regering.

Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De Tweede Kamer moet eens ophouden met “verbijsterd”, “woedend” of “geschokt” te zijn. Zij is de baas in dit land, dus als de Kamer iets niet bevalt kan ze er zelf wat aan doen. Zo niet: dan zijn ze net zo erg als Kaag (en Rutte, en De Jonge en Hoekstra en ..). Dan kunnen ze beter hun mond houden.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Piltdown

zeker, dat is ook waar. De Kamer hoort ook voor de burger op te komen. Als het kabinet dat niet doet, moet de Kamer het kabinet dwingen dat wel te doen.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Marien
PeterH
PeterH
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mevrouw Kaag volgt de lijn van de overkoepelende Partij van Davos. En die is , klop de burger zoveel mogelijk geld uit de zak zodat die niks meer kunnen betalen. Bedrijven gaan failliet, de mensen worden afhankelijk van de overheid, kunnen hun hypotheek niet meer betalen, huizen worden opgekocht door grote investeerders (zoals in Amerika gebeurd), en men mag de huizen van deze investeerders huren. You own nothing and be happy…or not…

Fawlty
Fawlty
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  PeterH

Precies.
Het is pure opzet.
Zolang mensen dat niet door hebben, kunnen ze gewoon hun agenda afwerken.

Auke51
Auke51
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  PeterH

Wanner trekken wij de gele hesjes aan om aan te geven dat we het nirt meer pikken. Mijn hesje ligt al klaar want ik ben al langer klaar met dit duo (Kaag en Rutte). Opzouten dus!

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Auke51

Dat is nou net het probleem.
Het blijft bij demonstreren,

Secura
Secura
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Deze mevrouw wordt niet voor niets de ” sprekende vrieskist” genoemd.
Het interesseert haar niet hoe het ons vergaat, sterker nog zij kijkt met een grote minachting naar ons. Van haar hebben we niet veel goeds te verwachten! En dan vreselijk geschrokken doen over een meneer met een fakkel, die geen kwaad in de zin had.

Aljosja Seijsener
Aljosja Seijsener
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als puntje bij paaltje komt, is Kaag niet thuis..Dat was al zo tijdens de chaotische evacuatie van ambassadepersoneel uit Afghanisten, toen had Kaag het druk met een onderonsje met PvdA en GL, en nu is ze er weer niet. En dan die Ollongren als minister van Defensie, hoe komen al die verdwaasde lui van D’66 toch op die belangrijke posten?? Wie zijn dat toch, die D’66-stemmers?

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig, ik ga steeds meer medelijden krijgen, met de kiezers op de VVD, D’66, CDA en de CU, deze kiezers zijn voor de volle 100% verantwoordelijk, voor de ontmanteling van de democratie en het faillissement van de Nederlandse bevolking.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Inderdaad H.J.
Van Gennip denkt dat veel Nederlanders wel zullen begrijpen dat vechten voor onze vrijheid ook wat kost.
Onze vrijheid is al twee jaar verdwenen.
Weet je Van Gennip, jij als onderdeel van het Rutte Kartel (EU), willen groter groeien, de kiezers stemde het hele Oekraïne gedoe weg.

Jan Smid
Jan Smid
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Onze vrijheid is al veel eerder verdwenen, denk maar aan Fortuijn.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mevrouw Kaag voert de 17 SDG uit. Dat is haar agenda. Niet wat jij wilt, niet wat in het D66 programma of in het regeerakkoord staat. De VVD, het CDA en alle andere kartelpartijen ondersteunen dat. Ze is een globalist. Ze heeft zo ongeveer haar hele leven voor de VN gewerkt. Ze onderschrijft de bijbehorende agenda en ze is naar Nederland gekomen om die agenda hier uit te voeren. Het is geen incompetentie of onbegrip. Als je dat niet wilt zul je uit alle supranationale organisaties moeten stappen en ophouden daarmee samen te werken. Zo moeilijk is dat verder niet. Maar je moet wel even zien dat dit hetgene is wat er gebeurt.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Youp
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Minister Kaag is ongeschikt voor haar post die overigens te klein en verwaarloosbaar is voor haar althans vanuit haar denkwijze. Daarom krijgen andere activiteiten voorrang boven de financiën. Die zijn overigens al verdeeld en grootste post zal in het wind verdwijnen. En is er dus niets over om de koopkracht te repareren terwijl wij van een naar de andere crisis hollen. Daar komt bij de geldontwaarding door de ECB die ook maar wat doet om de zuidelijke landen te spekken. Intussen gaan wij in de rij bij de benzinepompen in België of Duitsland waar het stukken goedkoper is. Onze regering weet dat het parlement al jaren een makkelijke opponent is die uiteindelijk altijd ja knikt. Zo durf je steeds meer op neerkijken. En de scholen kweken intussen een progressieve jeugd die partijen als GL en D66 voorziet van potentiële kiezers.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
J-P
J-P
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat is Kaag nu eigenlijk minister van financiën of van buitenlandse zaken!!!! Het domste wat ze hebben kunnen doen . Ze zit er als een kip zonder kop. Hou je bij je functie zoniet treed dan af. Nieuwe plannen maken wil ze niet van horen, nee want dan kan Jette geen klimaat minister meer zijn
Geven geld uit bij het leven, maar de AOW , nee daar kan niets meer . Wat een shit kabinet. Wel bij je vriendjes paaien. Als ze één ding moeten doen is die stomme subsidies overal afhalen, want dat is allemaal geld van de burger. Betaal daar de AOW ers hun achterstand van nu gaat alles naar buitenlandse bedrijven, die net doe of ze Nederlandse bedrijven zijn

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  J-P

mw. Kaag is minister van “naar buitenland te sluizen financiën”. Een soort van combinatie van die 2 ministeries.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

De spijker op zijn kop!
Maar in het hele rampenkabinet Rutte 4 lijkt het wel of we zoveel mogelijk ondeskundigheid hebben gekregen (Hoekstra bij BuZa, Jetten, De Jonge…)

johan
johan
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Altijd gedacht dat de bevolking redelijk geschoold was in Nederland maar als ik rekening houd met het aantal stemmers op deze “”Dame” dan valt de kennis en het inzicht van een flink deel flink tegen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In haar PR-documantaire op de staatsomroep riep zij uit: “Wie zijn toch die mensen”
Ze bedoelde andersdenkenden die niet op het kartel stemden. Ze wilde blijkbaar niet weten dat het flink gist in de samenleving als bijna 1/3 van het electoraat op zulke partijen stemt. Wat al een brevet van onvermogen is.

En die uitspraak brengt ze in praktijk. Ze is geen volksvertegenwoordigster, ze verbeeldt zich een aristocraat te zijn. Een tikje erger dan het andere gespuis, dat zich ook verbeeldt dat de bevolking bestaat uit horigen.

Billenkoek is geen optie. Aan het werk is ook geen optie. Een Kaag die niets doet is minder schadelijk dan een Kaag die als ongeleide projectiel onze samenleving nog meer schade berokkent.
Kaag en de rest van het kartel zijn zover over hun uiterste houdbaarheidsdatum, dat de rottingslucht je in het gezicht slaat wanneer je weer met die kliek geconfronteerd wordt.

Wie ben ik, om ze te sommeren om op te rotten? De crisis waar we nu inrollen doet zijn werk wel. Hoe langer deze lui nog doorstuntelen in het torentje, des te dieper zal de crisis worden en des te groter zal de haat van de steeds zwaarder gedupeerde bevolking worden.

audio1958
audio1958
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Maar voorlopig zitten we nog met hen opgezadeld. En zolang het bij haat blijft zal er weinig veranderen.

Netty
Netty
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kaag is maar een randverschijnsel in het grote mondiale plan!
Chaos stichten is de bedoeling.
Kaag, Rutte, Timmermans, von der Leyen etc maakt niet uit. Orders van hoger hand. Hoger dan de EU.
Chaos tot we rijp zijn voor de pluk!
Het volk laat zich telkens weer afleiden.
Door een opruiende Turkse minister of door Corona en nu weer Ukraine. (Daar bedoel ik niet de arme bevolking van dit land mee)
We raken steeds meer kwijt! En ten slotte onze gehele vrijheid!
Ik zie niet hoe wij dit proces nog zouden moeten keren.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nadeel van betreffende persoon aanspreken op haar functie is dat dit een erkenning van die rol impliceert. Ik hou het erbij dat ik hoop dat snel iemand anders dit ministersambt gaat vervullen.

Linn
Linn
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Kaag heeft werkelijk nergens verstand van en leeft in haar waan. Toen zij meeliep met d66ers om te flyeren voor de laatste verkiezingen was zij kwaad omdat mensen haar flyer niet wilden. In elk kamer debat geeft zij blijk van onkunde en staat constant voor paal. Ik heb haar nog niets horen zeggen wat aangaf dat zij ergens verstand van heeft, maar zij heeft ook gezegd dat zij geen democratie wil, Nederland al niet meer bestaat en is alleen druk met haar rang binnen het WEF. Zij hoort helemaal niet in de regering te zitten. Het is toch verbazend dat zij een land zit te regeren wat er niet meer is. Wie is er nou gek? Nederland is kaag, bestaat alleen uit kaag en alles draait om kaag, dat is naar mening haar leefwereld, verder doet niemand en niets ertoe. De ggz had de wachtlijst weg moeten werken, nu zitten wij ermee.

Rudy
Rudy
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Onze “volksvertegenwoordigers” haten ons.

Ze zijn liever bezig met verre buitenlanden of allochtonen. In die gevallen kan het geld niet op.

En wij mogen die hobby’s allemaal betalen.
De belastingen in dit overbevolkste land van Europa (500 inwoners per km2, Italie slechts 90) zijn de hoogste van het hele continent. #kominverzet #stemzeweg

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In de dierenwereld zorgen de dieren voor dat een ongeschikte nooit de leider mag worden.

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kaag is net een robot.
Ze luistert maar naar 1 raadgever. KS

Piet
Piet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk hoe vrolijk en opgewekt Kaag en Rutte zijn als ze het ‘klootjesvolk’ in Nederland even achter zich kunnen laten en zich kunnen mengen onder het andere gespuis dat de oorlog krachtig uitbuit zoals Johnson. Wat is Kaag haar uiteindelijke doel? De ontmanteling van Israel aanbieden aan haar man zoals het hoofd van Johannes de doper op een schotel aangeboden werd aan Salomé en Herodias. Die weg is lang en kronkelig en heel veel geduld heeft ze niet maar dát is wat haar drijft: haat en liefde.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Enerzijds, is het mogelijk dat Kaag samen met Rutte en Hoekstra weten dat binnenkort “het geld” in Europa geen enkele waarde meer heeft omdat het rondpompen van papieren- en digitaal geld zinloos is als de EU- landen binnen afzienbare tijd hun inkopen met reëel geld (tegenwaarde in goud) moeten betalen? Zouden ze zich daar nu nog druk om maken als de hele financiële sector binnenkort ineen stort? Is het een laatste poging te redden wat er nog te redden valt.? Voor zichzelf en Co?

Anderzijds heeft Rusland geen enkel probleem met de sancties. Kijk eens wat er allemaal niet meer aan Rusland mag worden geleverd. Misschien is het wat ze zelf produceren minder sophisticated dan westerse makelij, wel minder gecompliceerd. Men loopt niet meer het gevaar dat je auto (of wat dan ook) op afstand volledig kan worden uitgezet. Misschien is gezond eten en drinken toch verstandiger? Het ruimt in ieder geval lekker op. En hun directe buur is China. Wel zo makkelijk, toch?
Of waar ze niet meer aan mogen meedoen. So what? Lekker onbelangrijk.

De sancties slaan blijkbaar als een boemerang terug op het westen.
Of is het de bedoeling om een veel groter westers probleem te verdoezelen?

En dan nog dit:
Als je de kaart van de huidige door Rusland ‘ingenomen’ gebieden in de Oekraïne vergelijkt met de oorspronkelijke Russische taalgebieden in Oekraïne lijkt het erop dat Rusland een bufferzone aan zijn grenzen bouwt met eigen volk. Is het daarna ‘genoeg is genoeg’?
Vandaar geen luchtmacht ingezet en de tactiek om het leger deplorabel voor te stellen?

Heeft iemand onderzocht wie aan de knoppen zit van het zware (eventueel westerse) geschut? Eventueel separatisten, maffiosi, ‘burgers met eigen agenda’ die westerse wapenleveranties hebben onderschept?

Piet
Piet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Maar mensen, we weten toch inmiddels allemaal wel dat we voor de gek worden gehouden? De prijzen worden kunstmatig hoog gehouden om de krankzinnige en onbetaalbare milleuplannen van het links gepeupel er doorheen te jassen? Daarnaast is er nog de Buildback better agenda waarvoor eerst veel chaos gecreerd moet worden voordat er kan worden begonnen aan de heropbouw, met veel minder mensen dan nu. Vergis je niet, dit gaat nog veel erger worden en de dwang om prikken te nemen zal na de verkiezingen weer even groot worden en we zullen echt in WO3 gestort worden nu grote onderdelen van de landmacht richting Oekrainse grens is gestuurt. Dat gaat volledig uit de hand lopen met al dat gepush van de EU + NAVO. Een kwade beer blijven prikken kan alleen maar fout gaan als deze niet alleen blijkt te zijn (China, Noord-Korea, India etc.)

Nu dat er wordt ‘ toegegeven’ om iets aan de hogere brandstof prijzen te doen, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, mag geen verrassing zijn want de partijen staan er bijzonder slecht voor. Daarom moeten we er ook niet in trappen en eerst zien en dan pas geloven. List en bedrog is wat deze overheid hoog in het vaandel heeft staan en dat zal niet veranderen maar alleen maar erger worden.

31
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x