VN-baas Guterres roept weer eens een Klimaatalarm uit

Eis van massale geldtransfer naar arme landen


Er bestaan op dit moment vijf alarm-noodtoestanden, waaronder klimaat, die dringend aangepakt moeten worden, zo meldde VN-chef Antonio Guterres de wereld onlangs. Maar gelukkig weet hij hoe deze moeten worden opgelost: Climate Justice, weg met fossiel en vooral heel veel geld van rijke naar arme landen in de beste tradities van het socialisme. Maar zoals altijd klopt zijn verhaal niet met de feiten, stelt Ferdinand Meeus.

VN-chef Antonio Guterres roept alle landen op om in de alarmmodus te gaan in 2022. Antonio Guterres (geboren 1949) is een Portugese socialist en fulltime politicus, die zich na het verliezen van de verkiezingen in 2002 in Portugal heeft opgewerkt in het netwerk van de Verenigde Naties. Eerst als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (2005-2015) ter vervanging van Ruud Lubbers en vervolgens in 2017 gepromoveerd tot hoogste baas, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Daarvoor heb je natuurlijk allerlei ’talenten’ nodig, omdat zowel China, Rusland en de Verenigde Staten je via de Veiligheidsraad moeten goedkeuren en voordragen.

Men kan dus aannemen dat de man nooit extreme of controversiële standpunten heeft ingenomen, maar steeds de weg van de minste weerstand heeft gevolgd. Hij houdt zich natuurlijk vooral bezig met populaire wereldwijde onderwerpen, zoals het redden van de planeet en de strijd tegen het Covid-virus. En is nu natuurlijk druk met de oorlog in Oekraïne door Rusland, een permanent lid van de Veiligheidsraad.

 

Alarm-noodtoestanden

In zijn rol als wereldleider achtte Guterres het nodig om de ganse wereldbevolking op 21 januari 2022 nog eens wat extra angst aan te jagen met vijf alarm-noodtoestanden die dringend aangepakt moeten worden, waaronder Covid, de klimaatcrisis, het financiële systeem, digitale technologie en vrede en veiligheid.

Je kan deze vijfvoudige alarmboodschap natuurlijk zien als prima PR om zijn belangrijke persoonlijke rol als redder van de planeet en die van de VN nog maar eens te benadrukken. Het is een goed werkend principe van massabeïnvloeding. Eerst heel veel angst creëren en dan de angstige burgers een oplossing aanbieden. Op het einde van zijn alarmboodschap zegt Guterres dan ook dat er voor deze kolossale existentiële problemen gelukkig oplossingen bestaan. Oplossingen die natuurlijk veel geld gaan kosten, geld dat van de lidstaten moet komen welteverstaan.

 

VN als forum voor geldtransfers

Omdat de meerderheid van landen in de Algemene Vergadering van de VN behoort tot de brede categorie ‘ontwikkelingslanden’ is Guterres ook zeer actief in het promoten van een meer eerlijke verdeling van rijkdom. Hij schuwt niet om te zeggen dat het huidige globale financiële systeem moreel failliet is. Waarbij rijke landen alleen maar rijker worden en arme landen alleen maar worden benadeeld. Volgens Guterres is de kloof tussen arm en rijk groter geworden. Hij heeft daarom aangekondigd om dit jaar voorstellen te doen om die kloof te verkleinen. Het is bekend dat socialistische leiders een natuurlijke neiging hebben om geld van anderen uit te geven. En Guterres doet deze reputatie alle eer aan.

 

Groene energietransitie

Vanuit het algemene gedachtegoed van financiële ongelijkheid, is Guterres een drijvende kracht achter de nieuwe klimaateisen van extremistische activisten, zoals Exctinction Rebellion met de slogan “Climate Justice”, waarbij de rijke landen grotendeels schuldig worden verklaard vanwege hun historische uitstoot van CO2 en dus de arme landen recht hebben op financiële compensatie. De huidige belofte van 100 miljard dollar klimaatgeld per jaar om ‘arme’ landen te helpen bij de Groene Transitie is veel te weinig, volgens de aanhangers van Climate Justice.

Er circuleren compensatie-eisen tot 1000 miljard dollar per jaar. Gelukkig worden deze klimaatcompensatie-eisen afgewezen door een groot aantal rijke landen, zoals de USA. Het weigeren van deze eis tot compensatie was ook een reden voor de totale mislukking van de recente klimaattop COP26 in Glasgow. Maar de eisers gaan door met hun campagne. Guterres blijft herhalen dat het reduceren van de CO2-uitstoot naar nul een wereldwijde prioriteit moet zijn voor alle landen. Hij zegt expliciet dat steenkool, olie en gas moeten verdwijnen ten voordele van hernieuwbare energie. En dat rijke landen hier een voorbeeldfunctie hebben.

 

Climate Confirmation Bias

Guterres is er ook altijd als eerste bij om klimaatrapporten van het VN-forum IPCC te verengen tot pure alarmboodschappen, zoals “ongeveer 50% van bevolking leeft in (klimaat)gevaarlijke zones”. Dat beeld klopt niet. In onderstaande grafiek van Bjorn Lomborg (Directeur Copenhagen Consensus Centrum en Business School) zijn alle data van de International Disaster Database (gelieerd aan de VN) verwerkt. Er is duidelijk sprake van een forse daling in klimaatdoden door overstromingen, droogtes, stormen, bosbranden en extreme temperaturen. Voor extra uitleg kunt u dit artikel lezen over de eerder positieve economische effecten van klimaatverandering.

 

Helaas, Guterres en zijn VN-administratie hebben last van Confirmation Bias, waarbij je alle feiten negeert die in strijd zijn met je reeds vooraf vaststaande overtuiging. Je gaat dan uiterst selectief en eenzijdig op zoek naar materiaal dat je geloof onderbouwt. Een eigenschap die we ook bij de meeste politici en opiniemakers aantreffen. Discussies over Covid en klimaat zitten daardoor dikwijls muurvast, omdat de tegenover elkaar staande partijen zich vastbijten in hun reeds vooraf vastgetimmerde ‘geloof’.

De enige manier om zo’n vijandige polarisatie te verminderen is op zoek gaan naar de feiten zoals ze werkelijk zijn. Voor Guterres spreken de feiten helaas niet in zijn voordeel.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekende timing. Wij zitten bijna in de derde wereldoorlog maar het klimaat crisis gaat even voor. Laat Poetin weten dat wij nu belangrijkere dingen aan het hoofd hebben dan stopt ie vast.
.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zeker uitstekende timing, Ni28. Vanuit het standpunt van de profiteurs dan, de profiteurs van élke crisis. Van covid zijn er ook legio miljonair dan wel miljardair geworden. Van de klimaatwaanzin eveneens.
Bange mensen gaan kruipen en scharen zich om een ‘leider’ die hen kruimels toewerpt.
De huidige oost-west oorlog wordt ook weer misbruikt om verregaande weggegooidgeld-klimaatwaanzin door te drammen, en zoals altijd ook weer ten koste van de zwaksten.
Onze MP, tegenwoordig helemaal in dienst en onder de plak van links, zegt dat die zwakkeren maar even geduld moeten hebben…….dat het logisch is dat iedereen de pijn gaat voelen……. Nou, hij en zijn vazallen voelen geen centje pijn hoor. Die zitten in hun dure woningen bij de open haard (die ze voor het volk willen verbieden) en malen niet om paar duizend euro meer energiekosten, toch geld zat. Zeker die niksnutten in Brussel. Hun eigen belangen worden streng bewaakt. Betaling daarvan wordt afgeroomd van de steeds meer belasting afdragende burger, die in meerderheid weer slaafs het overheidsnarratief volgt.
De inwoners van heel Europa, en ik bedoel het continent, worden al decennia belazerd!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Bij de socialisten hoeven de zwakkeren nergens op te wachten want socialisten juist zwakkeren creëren om hun ideologie die voor de zwakkeren opkomt te voeden. Zoek de logica.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Socialisten als Guterres gebruiken elke situatie in de wereld alleen maar om anderen te vertellen hoe ze moeten leven en wat ze met hun geld moeten doen. Guterres en zijn trawanten zullen het dan herverdelen en ondertussen de geldstromen links en rechts afromen.
Dit proces motiveren ze met een beroep op ‘sociale rechtvaardigheid’. Hoe rechtvaardig is het om mensen die veel presteren gelijk te belonen als mensen die weinig presteren?
Wat mij vooral stoort is dat er zoveel hoog opgeleide mensen in Nederland zijn die beter zouden moeten weten en toch mee gaan in deze kolder.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is verschrikkelijk. Zelfs voor zo’n man als Guterres die dit soort onzin tot vervelens toe moet verspreiden. Maar goed, we doen het onszelf aan. Zolang we bestuurd willen worden, zullen we belazerd worden door klimaatgekkies, covidgekkies, vluchtelingengekkies, greatresetgekkies en wat al niet meer.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Geld naar arme landen sturen is sowieso de grootst denkbare onzin. We hebben vermogens uitgegeven aan ontwikkelingslanden en het heeft naar boven afgerond 0 effect opgeleverd. Dat gaat ook nu weer zo zijn; een rijke bovenlaag in zo een land profiteert van ons belastinggeld en verder verandert er niets. Nou ja, in zoverre, dat dan de onderlaag massaal naar Europa trekt.

Ik voorzie overigens, dat deze “pret” samen met woke en andere onzin de langste tijd wel heeft gehad. We zien inflatie oplopen, waardoor het leven voor de burgers met de dag duurder wordt, terwijl de inkomstenkant vooralsnog gelijk blijft. Vanwege het ontbreken van rente verdampen spaargelden en nu de koopkracht inzakt gaat dit onvermijdelijk een stevige economische crisis inluiden. Een, die ook de € op haar grondvesten kan doen wankelen.

In zulke situaties gaan samenlevingen op “standje overleven” en is er geen ruimte meer voor allerhande linkse hobby’s.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ernie van de Wal
Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom hoor ik ze nooit over over geboortebeperking ?

PeterH
PeterH
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Gelukkig mogen we van klimaatpaus Frans Timmermans nog even steenkool blijven gebruiken…want Rusland…als je daarna maar meteen overstapt op klimaatneutraal…
https://www.telegraaf.nl/nieuws/556907137/kolen-geen-taboe-meer-voor-timmermans

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen