Von der Leyen dreigt ons een oorlog met Rusland in te rommelen

Hopelijk houden regeringsleiders EU het hoofd koel

Titelfoto bij artikel Von der Leyen dreigt ons een oorlog met Rusland in te rommelen johannes vervloed opiniez

Titelfoto: Ursula von der Leyen, publicatie onder copyright Europese Unie.

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft onnodig olie op het vuur gegooid in de Oekraïnecrisis. Ze dringt aan op een snel EU-lidmaatschap van Oekraïne en wil door EU-piloten bestuurde straaljagers inzetten. De NAVO neemt gelukkig een meer realistische houding aan. Directe militaire interventie is niet aan de orde; dat zou een nieuwe wereldoorlog riskeren. Een eigen EU-leger is en blijft gevaarlijke grootheidswaanzin, schrijft Johannes Vervloed.

De Oekraïnecrisis is voor het Westen een balanceer-act. Oekraïne moet zoveel mogelijk geholpen worden, echter zonder een nieuwe wereldoorlog te riskeren door militaire interventie. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, gaat echter veel verder. Ze dringt aan op een snel EU-lidmaatschap van Oekraïne, financiering van militaire operaties ter waarde van 500 miljoen euro en wil zelfs gevechtsvliegtuigen inzetten, bestuurd door EU-piloten. Zo’n militaire actie is hoog spel en zal ongetwijfeld door Poetin als casus belli worden opgevat. Het is gelukkig tot dusver niet gebleken dat de regeringsleiders van de EU meegaan in de uitspraken van Von der Leyen. Ook in Brussel is niet enthousiast gereageerd.

 

Terugblik

De Oekraïnecrisis had er natuurlijk niet hoeven te komen. Als president Bush op de top in Boekarest in 2008 niet had doorgedrukt om Georgië en Oekraïne een NAVO-lidmaatschap in het vooruitzicht te stellen – een aantal Europese leiders verzetten zich tevergeefs daartegen – had Poetin geen reden gehad om de eis te stellen dat Oekraïne nooit lid van de NAVO mag worden. Opvallend genoeg heeft Poetin gewacht met zijn eis tot Trump weg was. Met hem durfde hij geen confrontatie aan te gaan. Tijdens het presidentschap van Trump is Rusland ook niet een ander land binnengevallen.

Biden wordt door Poetin beschouwd als een zwakkeling, zeker na de smadelijke aftocht in Afghanistan met achterlating van miljarden aan militair materieel. Maar het is wat het is. De wereld moet het met Biden doen, of we dat nu leuk vinden of niet. Nu de Oekraïne-crisis er eenmaal is, zullen we ermee moeten dealen.

 

Reactie op inval

De NAVO heeft tot op heden koelbloedig gereageerd. Wel Oekraïne helpen de inval af te slaan en voorwaarden te creëren voor een zo gunstig mogelijke – beter gezegd: minst slechte – settlement met Rusland, maar geen olie op het vuur gooien. De NAVO heeft duidelijk gemaakt dat een Russische inval in het eigen gebied niet te tolereren is, maar wil zelf niet direct bij het conflict betrokken raken door troepen in te zetten. Met dergelijke steun aan niet-NAVO-lid Oekraïne zou een Derde Wereldoorlog worden geriskeerd. Wel geven individuele NAVO-landen steun in de vorm van wapens en munitie.

De EU heeft een andere opstelling gekozen. Von der Leyen wil stappen verder gaan dan de NAVO, ze wil dat de EU militaire operaties financiert en straaljagers inzet.

 

Eigen EU-leger

Waarom slaat Von der Leyen zo hard op de oorlogstrom? Wel, zij wil een eigen EU-leger om zo van de EU een grootmacht te maken, die het in de wereld op kan nemen tegen China, Rusland en ja, ook de VS. Het is grootheidswaanzin en illusiepolitiek. Maar afgezien daarvan, het is een zeer gevaarlijk spel. Als gedaan wordt wat Von der Leyen wil, riskeert de EU een oorlog met Rusland en wellicht zelfs een Derde Wereldoorlog. Poetin heeft al diverse keren gezegd dat hij de agressieve houding van de EU zeer serieus neemt en heeft zelfs gedreigd kernwapens in te zetten.

 

EU-lidmaatschap

Met haar uitnodiging aan Oekraïne om lid van de EU te worden – daar gaat zij helemaal niet over, maar dat daargelaten – is zij al een grens overgegaan. De hoofdreden dat Poetin van de Oekraïne een vazalstaat wil maken is dat hij geen democratisch, op het Westen georiënteerd Oekraïne in z’n eigen achtertuin wil. Hij is bevreesd dat dit Europese gedachtengoed naar Rusland zelf overslaat en hij geconfronteerd wordt met een ‘Maidan’ op het Rode Plein. Von der Leyen speelt met haar onbezonnen uitspraken in een zwaar geëscaleerde oorlogssituatie een gevaarlijk spel. Ze misbruikt de Oekraïnecrisis om haar politieke stokpaardje van het creëren van een EU-leger kracht bij te zetten.

Von der Leyen staat niet alleen. Ze wordt hartstochtelijk gesteund door D66. Dat werd overduidelijk in het Kamerdebat van afgelopen maandag. Het bontst maakte Sjoerd Sjoerdsma het, de buitenland-woordvoerder van de partij. Hij leek bezig met oorlogje voeren op zijn Playstation. D66 pleit al jaren voor een eigen EU-leger en ziet nu de kans schoon om daarvoor medestanders te werven.

 

 

Gevaarlijk wensdenken

Over het gevaar van een eigen EU-leger schreef ik twee jaar geleden een column, waarin ik stelde dat aan de drie voorwaarden van zo’n leger niet wordt voldaan – er is geen gezamenlijk buitenlands beleid, er is geen centraal gezag en een eigen Europese Unie-identiteit ontbreekt. Maar erger nog, het verzwakt het Atlantisch bondgenootschap, de NAVO. De VS zullen maar al te blij zijn de hoge kosten van VS-troepen in Europa niet meer te hoeven dragen. Wij verliezen daarmee echter onze veiligheidsparaplu. Het gat dat de Amerikanen achterlaten zal niet makkelijk kunnen worden opgevuld. In de tussentijd – als we al in staat zijn om een leger uit de grond te stampen, dat zich kan meten met het Russische leger – zijn we kwetsbaar. Onbedreigd door de NAVO zal Rusland assertiever gaan optreden in de Europese Unie. Het zal de rol van Russische staatsbedrijven als Gazprom, Lukoil, Rostec en Rosneft op ons continent vergroten. Poetin zal niet langer aarzelen de gaskraan dicht te draaien, totdat hij zijn zin krijgt op voor Rusland vitale belangen op het Europese economische toneel. Kortom, Rusland zal chantagemacht krijgen over de Europese Unie.

 

Balanceer-act

De regeringsleiders van de EU lijken het hoofd koel te houden en zich niet voor het karretje van de machtswellustige voorzitster van de Europese Commissie te laten spannen. Zij moeten vooral behoedzaam blijven omgaan met de crisis zelf en geen onbezonnen acties plegen. Het is een balanceer-act. Enerzijds moet Oekraïne geholpen worden om levend uit de strijd te komen, met niet al te grote concessies aan Poetin. Anderzijds moet de verleiding worden weerstaan om militair in te grijpen. Hopelijk blijft Oekraïne een soeverein land, met behoud van het grootste deel van zijn grondgebied. Stappen op weg naar een lidmaatschap van de NAVO en de EU – conform de ouverture van Von der Leyen zullen de spanningen alleen maar vergroten.

Het beste zou zijn als de onderhandelingen aan de grens met Belarus een compromis opleveren dat voor beide partijen acceptabel is, voor Zelensky én voor Poetin. Aan de Russische leider zal een waardige exit uit dit conflict moeten worden geboden, die hem al te veel gezichtsverlies bespaart. Het alternatief is een ondenkbaar doemscenario. Degenen die nog hopen op een totale overwinning van Oekraïne zullen teleurgesteld worden. Het Russische leger zal uiteindelijk te sterk blijken, ondanks het moedige verzet van de Oekraïners. Het is een mooie droom, maar een illusie te denken dat Poetin met de staart tussen de benen uit de Oekraïne naar Rusland terug zal keren.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
46 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Netty
Netty
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik krijg steeds meer het idee dat vrouwen in de politiek niet toevoegen wat men, ikzelf ook, er van heeft verwacht.
Als ik dat ongenuanceerde
geblèr gade sla van deze, in Duitsland als Defensie mininster al mislukte Ursula, dan wordt het mij bang om ’t hart!
Is het dan opnieuw een Duitser , een vrouwelijke dit maal , die Europa in het verderf wil storten. (Met een beetje pech is ze ook nog Pruisisch.)
Dan hebben we in eigen land nog
Freule Ollongren die zelfs niets afweet van de rangen en standen in het leger waar zij verantwoordelijk voor is,.
Zij maakt zich momenteel drukker over het feit dat ons leger te blank is, dat er meer zwarten en vrouwen in moeten, dan over het Ukraine drama.
Of Simons die het slechts over discriminatie van zwarten in Polen heeft.
Lekker belangrijk momenteel dames.
Dan heb ik hier maar niet over de driekoppige dames club mbt de smadelijke aftocht in Afghanistan, die hen alle drie de kop heeft gekost.
Ik vraag mij af of al deze vrouwen wel begrijpen waar het over gaat en hoe gevaarlijk de situatie is.
Een ding is zeker. Genuanceerd denken behoort niet tot hun bagage, net als bij een flink deel van het Nl bestuur, de Nl media en de Nl bevolking.
Genuanceerd denken en samen discussieren is sowieso impopulair geworden!

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Als vrouw heb ik ook liever geen vrouwen op cruciale functies. Ik denk dat de meeste vrouwen geen kennis en geen leiderschapskwaliteiten hebben. Veel mannen ook niet, maar toch meer dan vrouwen.

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Zelf als vrouw heb ik mijn plekje in de mannenwereld destijds moeten bevechten door mezelf te bewijzen. Daar hoor je mij niet over klagen. Het stoort mij dat vandaag de dag vrouwen en minderheden posities verwerven op grond van geslacht en etniciteit, in plaats van op grond van bewezen competenties. Daarom zitten we nu met deze meuk en daar komen we voorlopig helaas ook niet vanaf. Ik heb heimwee naar de tijd waar je jezelf nog moest bewijzen.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Mieke Lubbers

Uw schrijven is ook mijn geschiedenis in mijn werkzame leven. Het stoort mij niet alleen, maar maak me hierover ook ernstig zorgen

Alysa
Alysa
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

“Zeg nie te gauw, ’t is weer een vrouw”!

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Als man gaan reageren wat u als vrouw constateert is een beetje lastig, maar toch waag ik het erop. Laten we eerst vaststellen, dat kwaliteit niet exclusief is voor mannen of vrouwen, hoogstens op andere wijze ingevuld. Maar nu over wat we zien binnen de politiek, waar er beslist wordt over hoe de wereld draait. Ik denk dat we het snel eens kunnen worden over het feit dat de bestuurders per generatie dommer worden. De reden daarvoor is dat die bestuurders er vooral zitten voor hun eigen roem en faam en verder dat zij niet geselecteerd worden op kwaliteit, maar per kruiwagen worden voorgedragen. Wil je iets bereiken, zorg voor een kruiwagen. Zo werkt dat. Zorg dat je het circuit bereikt waar de kruiwagens zitten en succes verzekerd. Dat is het beroerde resultaat van wat er tegenwoordig leiding geeft. Het zijn veelal snobs met veel geschreeuw maar weinig wol.
Daar gaat onze wereld aan kapot. Zelfs een klein kind kan bedenken, dat een man als Poetin zich niet voortdurend laat treiteren. Hoe is het mogelijk, dat hier een minister van defensie zit, die niet het verschil ziet tussen een soldaat en een conducteur? En die Duitse Ursela, wat moet je daar nu mee, of neem Biden of Trudeau. Een normaal mens vertrouwd ze niet eens toe om een gehaktbal te draaien, laat staan te bakken.
Gelukkig bestaan er nog veel wel verstandige mensen; mannen en vrouwen, maar die zijn te integer waarschijnlijk. Overigens opnieuw een prima opiniestuk weer.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Netty

“Genuanceerd denken behoort niet tot hun bagage, net als bij een flink deel van het Nl bestuur, de Nl media en de Nl bevolking.”
Deze mensen zijn allemaal socialisten die het blauwdrukdenken beoefenen: zij alleen doorzien het doel van de geschiedenis, zij alleen weten wat de echte democratie is (namelijk de volksdemocratie zoals in de DDR), zij hebben het monopolie op de waarheid en iedereen die afwijkt is dom, tokkie, rechts, populistisch, fascistisch.
Dit soort mensen kan zich geen nuance veroorloven, want zouden ze begrip tonen voor datgene dat in hun ogen verwerpelijk is.
Narcisten voelen zich zeer aangetrokken tot politiek omdat het alleen maar om woorden gaat en dan vooral het socialisme, omdat het een stroming is die geheel is gericht op het veranderen van de werkelijkheid, dus het afwijzen van wat nu werkelijk bestaat en het aanvaarden van een nieuwe bedachte werkelijkheid, dus het omhelzen van een wereld die alleen op woorden is gebaseerd. Vandaar dat president Clemenceau het woord ‘intellectuelen’ verzon voor deze lieden, en daarmee bedoelde mensen die hun brood verdienen met hersenspinsels en het schrijven daarover.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Als vrouw lang gewerkt met voornamelijk mannen, en daarna met voornamelijk vrouwen. Het verschil is echt enorm. Vrouwen zijn, m.i. en in het algemeen, veel te emotioneel en te detailgericht om echt iets voor elkaar te krijgen. Oeverloos overleg, oeverloos steun zoeken enz. Mannen hebben m.i. meer de noodzakelijke helikopterblik, en durven sneller knopen door te hakken.
Wel is het juist daardoor, dat is in ieder geval mijn ervaring, goed voor een effectieve samenwerking als mannen én vrouwen samen besturen en leiden.
Vrouwen omdat het moet, kleurtjes omdat het moet…… allemaal fout. Competenties moeten de doorslag geven, ook als die bij vrouwen (meestal) op een ander vlak liggen.
Accepteer nu eens gewoon dat mannen en vrouwen anders denken en doen, het is een biologisch gegeven, en helemaal niet slecht.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Vrouwen kunnen heel wat betekenen ook in de politiek maar dan zonder quota’s.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zelfde waanzin is het vreemdelingenbeleid ,eerst elke week 600 zogenaamde vluchtelingen opnemen een ongecontrloleerde bende ,en dan gaan roepen dat we het land veiliger moeten maken door meer cameras op te hangen en iedereen in de gaten gaan houden ,het is niet meer dan een reden voor de politiek om dit op deze manier door te voeren .
En wat een wartaal Von der Leyen uit kraamt is de absolute waanzin, in Duitsland was zij al een lichtgewicht en is door toedoen van Merkel op deze plaats gekomen ,niet door haar kwaliteiten ,als je kijkt naar de aanstellingen van ministers van defensie in landen zoals Duitsland,Engeland ,en Nederland kan je zien dat ze niet meer zijn dan de akela van een welpenclubje ,onvoorstelbaar dat dit daar zit ,de ballen verstand maar ze hebben een functie .Doordat ze nergens verstand van hebben zitten wij straks met de gebakken peren ,en zelf zitten ze als eerste in het vliegtuig naar een veilig land samen met het vorstenhuis en met het bericht doorgeven aan de burgers
Houd stand .

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Peter, ik heb het idee, dat de media in de breedste zin van het woord, niet staat te springen, als je het Rutte Kartel negatief beoordeeld, of heb jij een ander idee.??
Ik ben van 1938 en heb nog zijdelings meegekregen, tijdens de karige maaltijd aan de oorlogstafel, dat het hele zooitje aan hun stutten trok.
Richting Londen en Canada.
Mijn Vader werd trouwens tijdens een razzia opgepakt, in die zelfde tijd en te werk gesteld in Duitsland.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

ja, de leiders van landen maken oorlogstaal en dan trekken ze de kuierlatten en laten het volk over aan hun lot.

Rudy
Rudy
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Op 1 februari 1943 werd Klaas Dilling de opa van Mark Rutte benoemd tot secretaris van het ‘Bosch- en Jachtwezen’, onderdeel van de nationaal-socialistische ‘Nederlandsche Landstand’. De Landstand was twee jaar daarvoor (oktober 1941) in het leven geroepen door Seyss-Inquart, de Rijkscommissaris voor de bezette Nederlandsche gebieden, met als doel om alle organisaties op het gebied van landbouw, visserij en bos- en jachtwezen onder nationaal-socialistische controle te brengen.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Men dient von der Leyen af te zetten. Die vrouw is een gevaar voor Europa.
En D66 moet nu toch wel de mond worden gesnoerd. misschien kunnen we Sjoerdsma naar het front sturen. Kijken hoe leuk hij dat vindt.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Merkel dicteerde de EU; Wir schaffen das, Von Leyen dicteert; Oekraïne bij de EU.
Het bevestigd maar dat de onverkozene de EU dicteren. Nederland is slechts een provincie van de EU, geen zeggenschap, autonomie, soevereiniteit enz.
Dit is voorspeld in 2016 en aan de bevolking voorgelegd middels een referendum maar Rutte vond het belangrijker de EU te plaesen. Enmaar de mond vol over democratie.
De man die het allemaal voorzag word verketterd, shoot the messenger.
Onze 2de kamer schuwt een daadwerkelijk inhoudelijk debat.
De media deden mee om Trump verdacht van het aannemen van Russisch geld, naar nu blijkt fakenieuws.
Hunter kreeg in 2014 een topfunctie bij een Oekraïens gasconcern. Volgens critici heeft papa Joe daarin een hand gehad. Die was op dat moment vicepresident onder Barack Obama.
Uit de opgedoken e-mails blijkt dat Hunter de machtige positie van zijn vader misbruikte om een contract en een vorstelijk salaris te bedingen in Oekraïne.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Jos
Joost
Joost
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom MOET de Ukraine geholpen woren?

Jan Smid
Jan Smid
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Joost

Omdat alle politieke nitwits graag aan schuiven bij talkshows om daar goede sier te maken hoe goed zij het voor hebben met de Oekraïne, maar de gevolgen voor onze eigen bevolking gemakshalve maar vergeet. Ex-diplomaat Vervloed zegt het al: de NAVO noch EU kan vrijwel niets uitrichten als Putin zijn kleurplaat wil maken en andere grote landen zullen hun handen er niet aan vuil maken want ze hebben mogelijk al ruzie met Putin of met Xi Jinping en laatstgenoemde laat Putin niet vallen.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb de afgelopen dagen, maar ook weken en maanden vaak gelezen dat Putin paranoia zou zijn en in een bubbel zou leven.
In een paar dagen heb ik geleerd dat de EU-presidente minstens zo erg is. Ze wil Oekraïne versneld kandidaat-lidstaat van de EU maken, terwijl een van de basisvoorwaarden voor lidmaatschap is dat de kandidaat GEEN grensconflicten heeft met naburige landen.
Bovendien zitten er in de regering van Oekraïne sinds 2014 ministers van de Svoboda-partij, die openlijk neo-nazi ideeën en symbolen hanteren of dat deden. Willen de presidente van de EU echt zo een regering in de EU?
Dan is er nog het feit dat Oekraïne in de Corruptie index op plaats 133 staat, tussen leuke landen als Sierra Leone en Zimbabwe. Willen de EU leden echt zo een land versneld lid maken?
Maar het kan nog gekker: nu wil de EU regering en die van Duitsland zo snel mogelijk onafhankelijk worden van Russisch gas.
Laten we even gaan rekenen: Duitsland ALLEEN verbruikt dagelijks 272 miljoen kubieke meter aan Russisch gas (bron: Tagesschau.de). Als je dat per schip zou willen aanvoeren (LNG) moeten elke dag 1500 schepen afmeren in Duitse havens.
Wie leeft hier nu eigenlijk in een bubbel of in een waanwereld?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Toen ik Von der Leyen hoorde spreken over de EU lidmaatschap voor Oekraïne moest ik meteen denken aan de hartschreeuw van Merkel die in een keer een volksverhuizing ontketende en Europa van 1,5 miljoen moslims heeft voorzien. Het schuldgevoel van de Duitsers moet wel erg hoog liggen dat zij regelmatig denkwerk overlaten aan het hart. Het mag wel nu een uitzonderlijke situatie zijn maar die mag niet bepalend zijn voor de lidmaatschap van de EU. Zo zijn de meeste ooit goed bedoelde organisaties om zeep geholpen, zie de VN. De Oekraïners begrijp ik wel maar Europa wordt er niet beter van door de zoveelste corrupte land lid van eigen club maken. In de huidige situatie zou zo stap ook een directe oorlogsverklaring aan Rusland zijn en voor Rusland een welkome zet om de schuld aan het Westen te kunnen geven. Ik ben benieuwd hoe Nederland de opvang van de nieuwe stromen migranten wil regelen nu al geen plek meer is te vinden. Niet om onwil maar hoe. Als Nederland iedereen die hier niet hoort echt weg stuurde dan was er plek misschien voor echte politieke migranten. Zelf criminele verraders halen wij graag binnen. Overigens zullen de meeste Oekraïners in eerste instantie in de buurlanden blijven zolang het oorlog duurt. Die nemen zij nu wel in tegenstelling tot 2015. Voor de EU zal uiteindelijk altijd een vette rekening overblijven hoe het ook afloopt. Hoe meer incapabel de politicus hoe beter voor de leiding van de EU commissie, lijkt het.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Heb ook met verbazing gekeken naar alle welkom voor Oekraïners hier: waar laten we ze allemaal? Vooral omdat men kennelijk er niet bij nadenkt hoe lang die opvang moet gaan duren. Dit kan een lange oorlog worden immers. En intussen heb ik tussen al die blanken een aardig aantal jonge mannen gezien, die beslist geen Oekraïner waren. Net als destijds door Merkels’ oproep ineens iedereen uit Aleppo kwam, komen ze nu kennelijk allemaal uit Oekraïne. En dan heeft de IND gezegd voorlopig hier niet op te controleren. Kortom, in een iets andere jas krijgen we een herhaling van de stroom van 2015.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Mieke Lubbers

Dat is wel zeker want men verkeert nu in dezelfde roes als in 2015. En met het plaatsing is het net zoals met geld het is er nooit maar ineens wel. En hoeveel Russen komen er mee met de Oekrainers dat kan men hier niet eens onderscheiden. Niet het klimaat naar migratie maakt ons kapot hoe erg ook voor de vluchtelingen het mag zijn. De ware schurken blijven lachen.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Bij de hereniging van de twee Duitslanden is het 2+4 verdrag ondertekend. De Navo, EU en VS hebben zich niet aan dat verdrag gehouden. Natuurlijk is de Oekraïne geen onafhankelijk land wat in complete vrijheid, of is dat isolatie, kan besluiten tot de Navo en de EU toe te treden. Net zoals Canada, of Nederland, niet kan besluiten om tot het Warschau pact toe te treden en haar grenzen vol te zetten met gevaarlijk wapentuig en biolabs. Dat weten de geopolitieke strategen in het westen ook. Vandaar dat het duidelijk is dat er al decennia een smerig spel gespeeld wordt. Als ‘we’ de Oekraïne willen helpen dan moeten we er wegblijven, de Amerikanen voorop. Die hebben er werkelijk helemaal niks te zoeken, tenzij het onruststoken tot doel heeft de toenadering tussen Rusland en Duitsland te frustreren, wat het leitmotiv is van de Atlantische Angelsaksen sinds 1910 ongeveer.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

“Als ‘we’ de Oekraïne willen helpen dan moeten we er wegblijven, de Amerikanen voorop.”
Precies dat is wat ze nodig hebben: rust en neutraliteit en hun eigen weg zoeken.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waar Oekraïne letterlijk wordt gebombardeerd door de Russen, bombardeert het westen Oekraïne tot waardevolle bondgenoot. En de werkelijke reden daarvoor wordt als altijd niet uitgelegd. Angstig als onze westerse “leiders” zijn zullen ze geen directe confrontatie zoeken met Rusland. Maar ondertussen zijn ze aanstichter van indirecte agressie en inmenging in het conflict d.m.v. wapenleveranties en sancties. Om over geel-blauwe zee in het Europese parlement van vandaag maar niet te spreken.

Onze passief agressieve “leiders” zijn als toeschouwers die steentjes gooien om een Russische beer op te fokken, vervolgens klagen dat de beer zo agressief is, en dan een petitie starten om de beer in te laten slapen. Geopolitiek is een eenzijdig belicht en smerig spel.

Netty Meelen
Netty Meelen
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Ik vind de Westerse leiders niet angstig, wel laf. Inderdaad doen ze niet anders , samen met de USA, dan Putin steeds meer opfokken en hem van alles en nog wat te beschuldigen , waar meestal geen hard bewijs voor is.
Het is een smerig spel wat het Westen/EU speelt. Doel lijkt mij in eerste instantie alle lidstaten dermate bang en gepolariseerd maken, dat ze eindelijk rijp zijn voor de pluk,maw klaar voor het Groot Europeees Rijk.
Maar dat is niet het einde van het verhaal , ben ik bang.
Zie ik de reacties van de doorsnee NL bevolking, dan slaat de angst mij om het hart.

Piet
Piet
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

.”En de werkelijke reden daarvoor wordt als altijd niet uitgelegd”. Wat ís die werkelijke reden dan? Om de bevolking van Oekraïne gaat het niet. Ze geven al geen ene moer om hun eigen bevolking. Wat drijft ras opportunisten als ondermeer Rutte&Kaag nu precies in dit levensgevaarlijke spel dat zij spelen? Zelensky interesseert hen alleen zolang het hen uitkomt. Het vertoon van de Oekraïense vlag in het Europese parlement is een gotspe, zoals zoveel nu een gotspe is. Waar kijken wij hier naar🤔

Koen
Koen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Aan de Russische leider zal een waardige exit uit dit conflict moeten worden geboden, die hem al te veel gezichtsverlies bespaart. ”

Ik weet niet of gezichtsverlies Putin veel interesseert op dit moment. Hij heeft een duidelijke missie: de militaire dreiging van Oekraïne moet worden uitgeschakeld. En dat kan alleen door het huidige pro-Westerse regime te vervangen door een pro-Russisch regime. Dat zullen veel Oekraïeners niet leuk vinden, maar dat komt er nou van als je voortdurend ruzie zoekt.

“Enerzijds moet Oekraïne geholpen worden om levend uit de strijd te komen, met niet al te grote concessies aan Poetin. ”

Ik denk niet dat Rusland genoegen neemt, zeker gezien de grote offers, met minder dan 100% succes.

Thomas
Thomas
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Koen

Welke “militaire dreiging van Oekraïne”? U denkt dat Oekraïne Rusland bedreigde?
Het is waar dat de NAVO Poetin in het verleden heeft geprovoceerd, maar Oekraïne is nooit dicht bij een NAVO-lidmaatschap geweest en vormde geen bedreiging voor Rusland. Poetins werkelijke motief is het streven naar een Groot-Russisch rijk. Hij ontkent zelfs het bestaan van een Oekraïens volk.
De kritiek op G. W. Bush en Von der Leyen is terecht, maar het grote schandaal en de grote ramp van dit moment is de brute invasie van Oekraïne, een soevereine en internationaal erkende staat. Zou u een Amerikaanse invasie van Cuba, of (een reëel gevaar) een Chinese invasie van Taiwan ook “begrijpelijk” vinden?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat Trump niet gelukt is heeft Poetin nu wel bereikt. De EU landen gaan aan de NAVO lidmaatschap nu wel voldoen. Zowat een grap.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ni28, ik schat dat in 2024 Franse, Italiaanse en bv Duitse Militairen, als ondersteuning voor de Nederlandse politie gaat dienen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Gaan die Nederlands leren of wij hun talen?

Bob Fleumer
Bob Fleumer
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe is in godesnaam deze nitwit op die stoel belandt?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bob Fleumer

Niet door kwaliteit maar gewoon zoals gebruikelijk voor hoge functies.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zij was slechts grensverleggend bezig, en nu zitten we met de gebakken peren

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Èn een schuldenunie om clubmed uit de problemen te houden, èn een energietransitie, èn ongelimiteerde instroom van overwegend niet tot slechts matig begaafde immigranten, èn een EU leger, èn weer een door en door corrupt en armlastig land in de club, met een nog verder uitdijend ambtenarrenleger in Brussel.

Waarvan gaan we al die linkse hobby’s betalen?

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ursula Albrecht Von der Leyen komt uit een fanatieke nazi familie. Haar vader Albrecht die bijna Bundeskanzler geworden is, dweepte met de ideeën van Hitler en haatte, zoals in die kringen te doen gebruikelijk was, alles wat Slavisch en Russisch is. Ursula zelf lijkt ook een flinke klap van de familiemolen te hebben gehad en is zodoende levensgevaarlijk als President van de Europese commissie. Het feit dat ze grote aanhangers heeft bij D66 en VOLT doet het ergste vrezen voor Nederland.

Gerard
Gerard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mevrouw Von der Leyen laat niet voor de eerste keer zien dat zij politiek een volslagen onbenul is. Zij gooit olie op Poetin’s vuur, en beseft dat kennelijk niet eens. Maar ja, ze was dan ook als defensieminister een flop van Ollongrense proportie.
Overigens, dat Poetin met Trump geen confrontatie had durven aan te gaan is pure gissing. Makkelijk achteraf. Putin had zijn zinnen al lang gezet op het herstel van het ‘glorieuze’ Rusland naar Sovjet model.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gerard

Deze vrouw VON, gooit in opdracht olie op het vuur.

Auke51
Auke51
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gerard

Helemaal mee eens Ben en Gerard, onze politici zijn onbenullen en missen inschattingsvermogen en empathie om het wereldgebeuren juist in te schatten. Naast van der Leyen hebben wij Kasja Ollongren, het andere licht in deze donkere tijden. Inderdaad met mogelijk rampzalige gevolgen!

Richard
Richard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Aan de uitspraken van Von der Leyen ging nog een veel gevaarlijker beeldspraak vooraf, die kwam van Timmermans; ‘Poetin zal in de Oekraïne zijn Waterloo vinden’. Ik dan niet anders dan veronderstellen dat de uitspraken van Von der Leyen het voorbereidende werk zijn voor de uitspraak van de heer Timmermans.

Een compromis? Ik zou niet weten welk een overeenkomst tussen de Oekraïne en Rusland voor beide acceptabel zou kunnen zijn?

Het heeft er alle schijn van dat Poetin, de regering van Poetin, een alles of niets spel aan het spelen is.

Persoonlijk zegt mijn gevoel dat er nog niet eerder een situatie is geweest zo zorgwekkend als de situatie van nu. Ik zie geen enkele nabije toekomstscenario die er rooskleurig uitziet. Geen enkele.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Richard

Het compromis wat wellicht kan helpen is dat Zelenski Rusland aanbiedt om buiten EU en NAVO te blijven, in ruil voor terugtrekking van de troepen. Eventueel kan de EU daarmee verlichting van de sancties aan Rusland aanbieden.

Poetin kan de Oekraïne veroveren, maar dat gaat ten koste van zeer zware offers en een gigantisch bloedbad onder de burgers van de Oekraïne. Ik vraag me af of de kring rondom Poetin daar veel zin in heeft. Het maakt Rusland voor vele jaren de paria van de wereld.
Het alternatief om zich met opgeheven hoofd uit deze situatie terug te trekken kan aantrekkelijk zijn.

Uiteraard moeten EU en NAVO enige zachte drang uitoefenen. Nog zwaardere sancties of juist verlichting. En de Oekraïne duidelijk maken dat de Oekraïne geen lidmaatschap van beide organisaties krijgt.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Oekraïne kan op geen enkele manier lid worden noch van de EU noch van de NAVO! Wat Rusland nu doet is ook zeker niet goed te keuren, begrijpelijk is het ook niet. Maar Oekraïne beloven dit of dat zoals in het verleden door Verhofstadt was en is en blijft fout. Je kunt het land best steunen maar je moet als EU wel weten stoot Rusland of anderen niet voor het hoofd en precies dat doet de EU dus wel.

Harry
Harry
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ongelofelijk zo’n uitspraak in deze spannende tijd. Deze vrouw moet zo snel mogelijk van het (wereld) toneel verdwijnen.

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Bij de oosterburen kan men de kwaliteiten van onbenullen – van nul en generlei waarde – als volgt uitdrukken.
In dialect : Des sien doch die greeste Niete die me hawwe.

Deze – “von der” nog wel – is uit de loterij van de EU een NIETJE.
De naamgenoot houdt – links boven – een paar velletjes papier bij elkaar.
Hier heb je wat aan. Dit nietje verwijderen alvorens door de versnipperaar [shredder]. heen te gaan. Dat andere NIETJE denkbeeldig wel.

richard
richard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit artikel straalt opzichzelfstaand weinig eigenwaarde en zelfrespect uit. Niemand, maar dan ook echt niemand die iets hiervan beschikt kan voor Poetin nu nog ook maar een schijntje begrip opbrengen. Poetin kan wel wel van alles willen, maar het is aan een soevereine staat zelf wat wel of niet te doen. Poetin gaat over Rusland, verder niets. Zijn ingenomen “tranen trekkende” slachtoffer rol is natuurlijk lachwekkend, voor een zogenaamde “supermacht”. Er is weinig “super” aan als je zo vanuit je diepste angsten met de meest wereldvreemde acties het wereldtoneel moet betreden.

P. Puk
P. Puk
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Weer zo’n muts die niet op haar plaats is. Dat flapt er maar van alles uit en heel Europa zit straks op de blaren. Weg met die truus. ook daar nieuwe verkiezingen.

46
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen