Waarom een eigen Europees leger levensgevaarlijk is

De VS blijft de enige betrouwbare, machtige bondgenoot

Waarom een eigen Europees leger levensgevaarlijk is Johannes vervloed opiniez

Titelfoto: Pixabay CC0

 

Het voorstel van de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel om een Europees leger op te richten beoogt het gevaar van opkomende nieuwe grootmachten als China en Rusland te neutraliseren. In werkelijkheid halen zij met dit plan een Russisch of Chinees Paard van Troje binnen, dat Vladimir Poetin en Xi Jinping chanterende macht geeft over Europa.

Bevangen door een anti-Trump roes verlangen de huidige leiders van de Frans-Duitse as naar onafhankelijkheid van de VS. Een bedwelming die onze veiligheid in de waagschaal stelt.

 

NAVO

De NAVO heeft Nederland en de andere lidstaten van het bondgenootschap 70 jaar veiligheid gebracht. De basis van het verdrag, een aanval op één is een aanval op allen, het bekende artikel V, heeft ervoor gezorgd dat niemand het in z’n hoofd haalde om leden van het bondgenootschap uit te dagen. Vooral niet omdat dit oorlog met supermacht VS zou betekenen.

VS-president Donald Trump heeft twijfel laten ontstaan over dit mechanisme. In een interview met de president vroeg Fox News-presentator Tucker Carlson waarom zijn zoon Montenegro zou moeten verdedigen. “Ik begrijp wat je zegt”, antwoordde Trump. “Ik heb dezelfde vraag gesteld. Montenegro is een klein land met sterke mensen. Ze zijn agressief. En als ze agressief worden, gefeliciteerd, dan zit je in de Derde Wereldoorlog”.

 

Maar het belangrijkste verwijt dat Trump de Europese lidstaten maakt, is dat zij zich niet aan de gemaakte financiële afspraken houden. Van de 29 NAVO-landen hebben 23 de 2%-norm niet gehaald. De VS en Canada dragen 80% van de kosten van het bondgenootschap. Dat kan niet langer zo duren.

 

Merkel en Macron willen EU-leger

In plaats van beterschap te beloven trekken president Macron en bondskanselier Merkel de conclusie dat de VS niet langer een betrouwbare bondgenoot is. Dat de veiligheidsgarantie van de VS niet meer onvoorwaardelijk geldt. Zij lanceren het idee van een eigen Europees leger en zeggen niet langer volledig afhankelijk van de VS te willen zijn.  In ons land willen middenpartijen als VVD en CDA wel meer militaire samenwerking in de EU, zoals pantserdivisies met Duitsland onder één commando en marinesamenwerking met België. Maar ze vinden de plannen van Macron en Merkel een brug te ver. Alleen D66 is voorstander van een EU-leger.

 

Calimero-complex

Wat de leiders van Frankrijk en Duitsland niet inzien, is dat de voorwaarde voor een Europees leger een gezamenlijk buitenlands beleid is, een centraal gezag en een eigen Europese identiteit. Geen van de drie is het geval.

Over allerlei internationale kwesties – van de nucleaire deal met Iran, de erkenning van de nieuwe president van Venezuela tot aan Libië, waar Frankrijk en Italië tegengestelde belangen hebben – wordt binnen de EU verschillend gedacht. Een Europese superstaat met centraal gezag in Brussel wil een meerderheid van de EU-lidstaten niet. En de Europese burger? Die bestaat niet.

 

Kakafonie

De Europese Unie mag dan een economische grootmacht zijn, een politieke en militaire macht is het niet en zal het nooit worden. Dat Macron en Merkel dit in hun grootheidswaanzin niet inzien, kan maar op één manier worden uitgelegd. Beide leiders lijden aan een Calimero-complex. Een Europees leger is tot mislukken gedoemd vanwege de onvermijdelijke kakofonie over hoe het moet worden opgetuigd, wie het gaat betalen en hoe over de inzet ervan wordt beslist. Het risico bestaat ook nog eens dat een EU-leger niet alleen tegen een externe vijand wordt ingezet, maar ook bij intra-Europese conflicten of binnenlandse onrustsituaties.

 

Veiligheidsparaplu

Er ligt echter een groter gevaar dan de geestelijke gezondheid van het Frans-Duitse duo op de loer. Indien een Europees leger onverhoopt wordt doorgedrukt, zal Trump z’n conclusies trekken. De Amerikaanse veiligheidsparaplu zal verdwijnen en de Europese Unie zal aan z’n eigen lot worden overgelaten.

Niet alleen Trump zal zijn conclusies trekken maar ook de Russische president. De ambities van Vladimir Poetin zijn bekend. Hij zal zich aangemoedigd voelen het niet bij de Krim te laten. Poetin wordt niet door een Europees leger(tje) afgeschrikt.

 

Chanterende macht

De Russische hybride oorlogvoering zal in Oekraïne met verhoogde energie worden voortgezet en waarschijnlijk ook uitgeprobeerd in Litouwen, een land met een bevolking van 40% etnische Russen. Rusland zal ook anderszins assertief gaan optreden in Europa. Het zal de rol van Russische staatsbedrijven als Gazprom, Lukoil, Rostec en Rosneft in Europa willen vergroten. Rusland zal niet langer aarzelen de gaskraan dicht te draaien totdat het zijn zin krijgt op de voor Rusland vitale belangen op het Europees economisch toneel. Kortom, Rusland zal een chanterende macht krijgen over Europa.

 

Nieuwe bondgenoot

Dat de zogenaamde onbetrouwbaarheid van de VS het noodzakelijk zou maken om nieuwe bondgenoten te vinden, is een andere onzalige gedachte die de discussie is binnengeslopen. In de economische traditie van de EU werd het idee geopperd om de VS in te ruilen voor China. Dat was immers de opkomende nieuwe grootmacht. Met China zouden prachtige handelsdeals gesloten kunnen worden en een klimaatbondgenootschap worden gevormd. Van de verwachte Chinese technologische voorsprong op de VS zou de EU maximaal profiteren.

 

Partnerschap met China

Deze EU-gedachte voerde ook de boventoon tijdens de EU-Chinatop van afgelopen 9 april. Een partnerschap met China zou meer evenwicht brengen in de handelsrelatie. Een balans die met uitzondering van Duitsland voor de meeste EU-lidstaten, inclusief Nederland, behoorlijk scheef is in het voordeel van China. In dezelfde denktrant zouden Europese firma’s meer voet aan de Chinese grond kunnen krijgen. Een positie die China in Europa al heeft door de overname van vele Europese firma’s en het bezit van complete havens in Griekenland en Italië.

 

Wensdenken

Mooi wensdenken, maar ook hier is de harde realiteit weer anders dan in de dromen van ons Frans-Duitse koppel en het Nederlandse D66. China is een dictatuur. De eigen bevolking wordt met alle beschikbare middelen bespioneerd en onder controle gehouden. Zou China zich in Europa opeens anders gaan gedragen? Zou het zich een voorbeeldig bondgenoot tonen, met waarden als democratie, vrijheid van meningsuiting en rechtstatelijke bescherming van de burger hoog in het vaandel? Zou het stoppen met industriële spionage zoals bij onze eigen chipfabrikant ASML? En zou het ophouden met dumping van Chinese goederen op de Europese markt, met manipulatie van de waarde van de eigen munt en met het verhinderen van toegang tot de eigen markt van Europese bedrijven?

Niet bepaald waarschijnlijk.

 

Afrikaanse zijderoutes

Een voorbeeld van wat ons te wachten staat zien we in Afrika. Om nieuwe zijderoutes uit te rollen paait China de Afrikanen met kredieten die ze nooit kunnen terugbetalen. China scheldt de schulden vervolgens kwijt, maar stelt in ruil daarvoor harde eisen. Hele landbouwarealen komen zo in Chinese handen, de Afrikaanse grondstoffenindustrie is dat al. China treedt op als een chanterende macht.

 

Hou het bij de NAVO

Er is geen reëel alternatief voor de NAVO. Europese leiders zullen moeten inzien dat er maar één echte garantie is voor de bescherming van ons continent. De enige machtige, betrouwbare en gelijkgestemde bondgenoot is en blijft de VS.

Als de lidstaten in Europa zich netjes aan de afgesproken 2%-norm houden en zich niet langer afzetten tegen de VS, kan van Amerikaanse kant eenzelfde positieve houding worden verwacht en is er geen enkele reden om te twijfelen aan onze belangrijkste bondgenoot. Willen we niet alleen fysieke veiligheid, maar ook bescherming van onze morele veiligheid, de bescherming van het gedachtegoed van het Vrije Westen, dan kunnen China noch Rusland onze partners zijn.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
14 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het idee voor eigen Europese leger zou niet ontstaan zijn als de Democraten de presidentsverkiezingen hadden gewonnen. Dit is om Trump dwars te zitten omdat hij de lidstaten van de NAVO vraagt om eerder afgesproken bijdragen eindelijk te voldoen. Als je genoeg geld voor eigen leger hebt dan kun je toch de NAVO bijdrage ook betalen, lijkt mij. Het is een enorme fout om de VS de rug toe te keren want het is nog altijd de VS die onzen vrijheid kan garanderen. Als die uitgeklede Europese legertjes bakken niets samen. Een andere achterliggende gedachte is de eenwording van de EU uit Brussel(lees Parijs en Berlin) als eenheid bestuurd af te dwingen.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

ja, zo is dat. De haat van democraten gaat ZO ver dat ze hun eigen moeder verkopen voor eigen gewin.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De meest onzalige gedachte in Vervloed’s opsomming is het idee dat de EU de VS kunnen inruilen voor China. China is een totalitair-feodale staat in staatskapitalistische verpakking. Daar kun je geen zaken mee doen. Alles lijkt win-win tot de aap uit de mouw komt en die aap paart enorme spierballen aan een imperialistisch gebrek aan moreel besef. De 2% NAVO bijdrage is een peuleschil vergeleken bij wat ons anders te wachten staat. Rusland is ook een probleem, maar vooral voor zichzelf en daardoor potentieel voor anderen. Je ziet het aan het rijtje Gazprom, Lukoil, Rostec en Rosneft. Drie zijn gas of oliebedrijven, alleen Rostec doet dingen met industrie, maar dan vooral in militair-industriele zin. Het ontwikkelen van win-win proposities met Rusland zou meer prioriteit moeten krijgen. China verdient elke Einkreisung die maar bedacht kan worden zonder het beest nodeloos te tarten. Dat geldt ook voor de islamitische wereld, waarbij geldt dat ze niet nodeloos in elkaars armen moeten worden gedreven. Afrika is een uiterst problematische restpost in dit geheel.

Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Moeten we onze kinderen weer laten afslachten voor een stelletje idioten in Brussel?het zijn precies zij die alle narigheid ongecontroleerd europa binnen laten,Merkel ,Timmermans,Verhofstadt,en Macron graven maar een schuttersput,en gaan zo zelf maar hun ” belangen “verdedigen,dan roepen wij wel als de vijand komt,houd stand tot de laatste man ,ik heb niks tegen Putin,er lopen volken rond waar ze zich drukker over moeten maken ,maar dan kijken ze de andere kant op .

Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De marxisten in Europa zijn helemaal de weg kwijt.
Ze krijgen niets anders voor elkaar dan een stofzuigerverbod een verbod op plastic wattenstaafjes, en binnenkort ook een verbod op plastic rietjes.
En dan willen ze een leger, bestaand uit sneeuwvlokjes die in weelde zijn opgegroeid om de grootste legers die jarenlange oorlogservaring hebben te bevechten?
Ik zie maar een ding, de megalomane Europese Unie heeft geen geld meer en begint als een kat in het nauw rare sprongen te maken.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dus als je decennia lang, als een stelletje klaplopers, achterblijft in je bijdragen, en degenen die je daar al die decennia lang de rekening voor in de maag hebt gesplitst deelt mede daar schoon genoeg van te hebben, dan is dat vervolgens een “onbetrouwbare partner”? Je moet maar durven.
En dan gaat de EU vervolgens zelf een leger oprichten dat de NATO kan vervangen?
Dat gaat dan minstens het driedubbele kosten van hetgeen ze nu al niet willen betalen, gaat dus niet gebeuren.
Het enige wat er dan gaat komen is een natieloos aan de EU loyaal op militaire leest geschoeid bevolkingsonderdrukkingsapparaat om de door de Brusselse Eurofielen gevreesde Europa brede gele hesjes tsunami te onderdrukken, das namelijk wel iets dat “low budget” te realiseren is.
Die gewenste toenadering tot een dictatuur waar de bevolking met alle middelen bespioneerd en onder controle gehouden wordt, China, past dan ook prima bij het “Verenigd Europa” zoals Brussel dat voorstaat natuurlijk.
Wanneer gaat het kwartje nu eens vallen, wanneer gaat het EU electoraat eindelijk eens inzien dat Juncker & Co druk doende zijn ons de EUSSR in te rommelen, zo moeilijk is het allemaal niet, gewoon één plus één bij elkaar optellen…

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een Europees leger stelt de EU bureaucraten in staat om ons niet alleen via politiek en geld, maar ook via machtsuitoefening te onderdrukken.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, goede analyse. Macron en Merkel zijn bedriegers. Jarenlang te weinig bijdragen en als de landen die dat wel doen zich daarover beklagen, zoek je gewoon een ander vriendje. Dat dat een onbetrouwbaar vriendje is, doet er kennelijk niet toe. Wat BEN je dan voor hypocriet, vals geval als je DAT zomaar doet.

Maenhout
Maenhout
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Brexit is een buitenkans voor Frankrijk om haar macht binnen de EU te vergroten. Alleen de UK en Frankrijk hebben zelf een volwaardig leger met het complete arsenaal, van transportvliegtuigen, nucleaire onderzeeboten, vliegdekschepen tot eigen kernwapens. Duitsland mag en moet blijven betalen, Brussel gaat de belangen van Frankrijk internationaal behartigen – ongeacht wat de belangen van de andere EU-landen zijn. Benieuwd of Oost-Europa – met een ruime ervaring met Russen en Ottomanen – in staat zal zijn de onzalige plannen van Parijs te dwarsbomen. Voor hen is Litouwen een buurland!

En Chinezen zijn al drieduizend jaar onbetrouwbaar als het om samenwerking gaat – dat gaat de komende tien jaar niet veranderen (tenzij wij weer ‘leverage’ krijgen over Peking).

Chris
Chris
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eens met deze zienswijze, check echter de feiten voor publiceren: etnisch gezien is slecht 6% van de Litouwse bevolking Russisch

DPmar
DPmar
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De 75 jaar ‘vrede’ in Europa hebben we uitsluitend te danken aan de NAVO en dit lukte tot heden, ondanks de eindeloze, tenenkrommende EU-ellende die we dagelijks mogen meemaken!
Den Haag stuurt overduidelijk aan op een EU leger, de VS, onze bevrijders, worden op alle mogelijke en onmogelijke manieren in diskrediet gebracht, ondertussen geen kwaad woord over Iran, N. Korea, China en noem maar op. Met een EU-leger worden wij afhankelijk van Frankrijk, een land dat de kant van Hitler koos in WOII en daadwerkelijk vocht TEGEN de geallieerden in Noord Afrika en het Midden Oosten en in 1941 Japan bases verschafte in het Verre Oosten! Vergeet dat niet. Frankrijk, dat dagelijks bewijst maar één doel te hebben en dat is eigenbelang! Zie KLM- en EU toestanden.
Met vele andere landen is ook ONS LAND schuldig aan deze situatie. Wij vertikken het om goed voor onze defensie te zorgen terwijl aan de andere kanten honderden miljarden de deur uit vliegen naar oncontroleerbare regimes. Onze defensiemensen worden te slecht betaald, dus geen mensen, en daarom zinloos om zo door te gaan. Kijk ik alleen even naar de Marine dan kan ik u, gezien ons overheidshandelen, verzekeren dat we over ca. 5 jaar nauwelijks meer hebben dan een ‘Marine op papier’! Onze vier, terecht veel geprezen Walrussen, naderen hun technisch einde en daarom hadden we al gestart moeten zijn met de bouw van nieuwe! Nee, zeker niet in Frankrijk bouwen, wat Rutte wil, want dan zijn we afhankelijk van de Franse politiek die ons NIETS gunt! Ook onze perfecte LCF’s zijn na de Walrussen redelijk versleten. Wat komt er voor in de plaats. Niets! Hiermee is de gevechtswaarde van onze KM genaderd tot NUL en bestaat de vloot uitsluitend uit wat ondersteuningsschepen maar het ‘vuile gevechtswerk’ laten we graag aan anderen over!

DPmar
DPmar
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

trackback
4 jaren geleden

[…] Waarom een eigen Europees leger levensgevaarlijk is […]

Theo Prinse
Theo Prinse
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland moet zich op korte termijn militair onafhankelijk maken van de Nato want opperbevelhebber Rob Bauer heeft al eerder gezegd dat als president Trump de VS – net als in Syrie en Afghanistan – terugtrekt uit de Nato dan kan Nederland de soevereiniteit niet handhaven met een Navo defensiebudget van 2 % vh BNP maar pas met 3 %.
De VS zal echter met Oost-Europese landen een nieuwe Nato vormen en Thaad misiles tegen Rusland richten en in de aziatische wateren tegen China.
Duitsland gaat – terecht – verder met het Russische gas wat Rusland economisch stabiliseert en idem Italie met China en de ‘zijde’ route.

14
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen