De Vrijdag Video’s – China deel II: De Draak Dreigt

Wekelijkse selectie van boeiend beeldmateriaal

OpinieZ, De Vrijdag Video's, China

Welkom bij onze Vrijdag Video’s met een driedelige serie over communistisch China. In deel I, Dansen met de Draak, zagen we de Chinese opkomst en groei op het wereldtoneel en de steun die het land daarbij ontving en ontvangt van westerse one world-elites in de VN, de politiek, het bedrijfsleven en de academische wereld.

In deel II bekijken we het karakter van de Chinese communistische partij (CCP) en de allesomvattende grip die de huidige president, de voor het leven benoemde leider van de CCP Xi Jinping, heeft op de eigen bevolking, alle lagen van bestuur, het bedrijfsleven, de geopolitiek van het land en het gigantische snelgroeiende militaire apparaat.

Nu China een eigen middenklasse heeft gecreëerd ten koste van de westerse midden- en arbeidersklassen groeit de honger naar meer. Meer grondstoffen, meer gecontroleerde afzetmarkten, meer gecontroleerde Belt and Road– aanvoerlijnen en havens, plus een verdere verspreiding van het Chinese staatsmodel via westerse universiteiten, politici, multinationals, media en techbedrijven om de westerse hegemonie te doorbreken en onze maatschappij met een vrije markt voor goederen en ideeën van binnen- en buitenuit te vernietigen.

De ontwaakte Draak is klaar met dansen en geaaid worden, De Draak Dreigt.

 

1 – MI6 chef luidt alarmbel

MI6 moet “opener” worden en samenwerken met de particuliere sector om gelijke tred te houden met een tegenstander als China, zei het nieuwe hoofd van de Engelse geheime inlichtingendienst Richard Moore in zijn eerste openbare toespraak. Hij kondigde een “ommekeer in de cultuur van MI6” van geheimhouding aan, waarbij spionnen met technologiebedrijven gaan samenwerken. “De veranderende aard van de bedreigingen waarmee we worden geconfronteerd, vereist een grotere mate van openheid van een moderne inlichtingendienst,” zei Moore. “Er is hier een paradox in het spel – om geheim te blijven, zullen we meer open moeten worden.”

Hij noemt China de grootste dreiging waarmee het Westen geconfronteerd wordt. MI6 doet een beroep op de bevolking om deze dreiging het hoofd te kunnen bieden.

 

 

2 – China dreigt Taiwan met militair geweld

De Chinese dreiging met een gewelddadige machtsovername van Taiwan heeft niet alleen zeer ernstige consequenties voor Taiwan en alle landen in de regio, maar ook op economisch, technologisch en geopolitiek terrein voor Europa en de VS.  De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu gaf onlangs een interview aan FRANCE 24 vanuit de Taiwanese hoofdstad Taipei. Hij waarschuwde dat de dreiging van China “zeer ernstig” is en dat Taiwan “voorbereid moet zijn” op mogelijke Chinese militaire actie, “of het nu gaat om een totale invasie of schermutselingen met ons leger.”

Of en hoe het Westen zal reageren is vooralsnog onduidelijk. President Biden lijkt de tot-hier-en-niet-verder lijn van de vorige president Trump te volgen. Ook de wapenleverantie-overeenkomst die Trump sloot met Taiwan lijkt onder Biden te worden nageleefd. En Engeland zal de VS in een conflict zeker steunen. Europa is als vanouds sterk verdeeld. Een uitzondering vormt de republiek Litouwen, die het aandurfde een Taiwanese ambassade te openen waarmee het de toorn van China over zich afriep.

 

 

3 – China bedreigt Australië

Buiten Taiwan worden ook Japan, de Filipijnen, Zuid-Korea, Vietnam, Indonesië en Australië in woord en daad bedreigd door de Chinese communisten. Het regime claimt zeerechten in de territoriale wateren van de buurlanden, bezet eilanden, bouwt nieuwe eilanden met militaire constructies, laat vissersboten zinken, boort naar gas en olie in de wateren van andere landen en dreigt iedereen die kritiek heeft in de regio met geweld en blokkades. Australië kreeg te horen dat er kernraketten gericht staan op steden van het continent. Het land had om een onafhankelijk onderzoek gevraagd naar de oorsprong van het coronavirus. Tot grote woede van de leiders in Beijing, die Australië trakteerden op een totaal importverbod van Australische goederen, iedere samenwerking verbraken en dreigden met vernietigend geweld.

Een ontluisterend tweedelig kijkje op dit hedendaagse China door de ogen van Australië:

 

 

 

4 – Hoe gevaarlijk is China?

China is een land met 1,3 miljard mensen, een economie die naar verwachting in slechts een paar jaar groter zal worden dan die van de Verenigde Staten, en heeft een snel groeiend leger. Hongkong is al onder Chinees gezag gevallen. Ondertussen doemt Taiwan op als volgend slachtoffer van de Chinese agressie – met een bevolking van bijna 24 miljoen is Taiwan een technologie-hub en ’s werelds meest toonaangevende fabrikant van microchips en andere items, die essentieel zijn voor de hightech industrie.

Wat moet de reactie van de VS op de Chinese agressie zijn? Twee experts: de voormalige nationaal veiligheidsadviseur H. R. McMaster en de voormalige plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van de VS Matthew Pottinger bespreken de mogelijkheden maar ook de recente diplomatieke ontmoetingen van de Biden-regering met China, en welke landen bondgenoten zouden kunnen zijn in een conflict tussen de VS en China – en welke niet.

 

5 – Wie is Xi Jinping, de president van China en wat is de drijfveer van deze Chinese communist?

Stephen Kotkin is hoogleraar geschiedenis aan Princeton en Stanford University en een van de slimste geesten in de VS. Hij is de auteur van negen historische werken, waaronder de eerste twee delen van zijn geplande driedelige geschiedenis van de Russische macht en Jozef Stalin, Paradoxen van de macht, 1878-1928 en Wachten op Hitler, 1929-1941.

In het eerste deel van dit interview geeft communisme-expert Kotkin antwoord op de vraag: wie is Xi Jinping, de president van China en wat is de drijfveer van deze Chinese communist?

 

Het OpinieZ Vrijdag Video team wenst u veel kijkplezier:

Uri van As, Asher, Freek van Beetz, Ines van Bokhoven, Maaike van Charante, Jan Gajentaan, YorienvdH, Alma van Hees, Rutger van de Noort, Pamela Pinas, Robert Raupach, Wouter Roorda en Johannes Vervloed

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Smid
Jan Smid
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Laten we vooral eerlijk zijn tegen ons zelf:.Het is toch het grootbedrijf dat massaal haar spullen – zoals Apple, Samsung e.d – in China laat maken om meer winsten te halen en dat te geven aan de aandeelhouders? Kijk anders eens naar de docu van Tim Gielen op timgielen.com

Het zijn toch de (neo)liberalen die vinden dat China toegang moet krijgen op onze markten en Chinese staatsbedrijven Nederlandse bedrijven mogen overnemen, zelfs als dat omgekeerd niet eens kan? We vonden toch ook dat we China te vriend moesten houden en daarom Taiwan never nooit geen militaire wapens gaan leveren?
Het was toch ook zo dat zelfs ASML vond dat ze machines mochten exporteren naar China die halfgeleiders en chips kunnen maken die werken met een snelheid 5 nanoseconden of nog sneller? Want wat zei ASML ook alweer: het duurt zeker 20 jaar eer ze dat kunnen namaken. Zo’n belangrijke troef – want dat is het – ga je toch niet ruilen voor wat handel? Gelukkig dat dit niet door is gegaan.

Mijn conclusie: die draak maken we zelf groot en gevaarlijk en het is compleet waar dat dit gevaar geheel wordt ondergesneeuwd en onderbelicht raakt vanwege Putin die de de Oekraïne terug wil want daar is de blik van alle Europese politici op gericht die zo hun eigen koude oorlog voeren.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Indrukwekkend, maar toch zijn dit maar de meest zichtbare activiteiten van China.
Er zijn nog tal van andere zoals:
1) In Spanje heeft bijna elke kleinere plaats een Chinese winkel die uitpuilt van de prullerige huiselektronica en gedreven wordt door een Chinees stel dat zelden meer dan elementair Spaans spreekt (en doorgaans de uitspraak zodanig verkracht dat je ze toch niet begrijpt). Deze winkels zijn vaak ook open op feestdagen. Orders uit Peking?
2) China is al jaren zeer actief in Afrikaanse landen die rijk zijn aan grondstoffen, zoals Algerije. Dat China hier echt een lange termijn strategie bedrijft blijkt uit het feit dat ze bijvoorbeeld ook wegen en bruggen bouwen.

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x