EU legt bedrijfsleven verstikkende duurzaamheidsregels op

Geheel in de stijl van een communistische planeconomie

De Europese Commissie wil dat de lidstaten van de Europese Unie tegen 2050 de CO2-uitstoot naar nul brengen. In de allerbeste stijl van een communistische planeconomie worden daarom alle mogelijke economische activiteiten ingedeeld volgens strenge EU-duurzaamheidscriteria. Je kan dit gerust als een economische zelfmoordoperatie zien, vindt dr. Ferdinand Meeus.

De duurzaamheidsboodschap en de nul-doelstelling voor de CO2-uitstoot worden dag in dag uit door de Europese Commissie met veel toeters en bellen verkondigd, waarbij EU-Klimaatpaus Frans Timmermans het meest op de voorgrond treedt. ‘Duurzaamheid’ – of haar Engelse equivalent “sustainability” – wordt gebruikt als het nieuwe toverwoord waaraan alle bedrijvigheid voortaan ondergeschikt moet worden gemaakt. De Brusselse ambtenaren willen een nieuw EU Groen Label invoeren ter vervanging van de vele reeds bestaande groene labels. Denk aan de talloze labels voor het promoten van ‘eco’ en ‘bio’ enz.

Om dit nieuwe EU Groen Label te onderscheiden van de reeds bestaande label-kakafonie hebben de bureaucraten een taxonomie (classificatiesysteem) opgesteld met ‘duidelijke’ criteria aan de hand waarvan kan worden bepaald of een specifieke economische activiteit al of niet duurzaam is. De experts en bureaucraten van de Europese Commissie hebben daarvoor duurzaamheidregels uitgewerkt voor de meeste economische activiteiten.

 

EU-Taxonomie

De EU Taxonomie voor duurzaamheid van economische activiteiten is wet geworden op 22 juni 2020. Bedrijven kunnen (moeten) vanaf 2021 al hun economische activiteiten analyseren en rapporteren volgens de duurzaamheidregels . De duurzaamheidscriteria van de EU bestaan uit zes deelgebieden :

  1. Klimaatverandering mitigatie
  2. Klimaatverandering adaptatie
  3. Duurzaam gebruik van water en oceaanbronnen
  4. Transitie naar circulaire economie
  5. Vervuiling: controle en vermindering
  6. Beschermen biodiversiteit en ecosystemen

Er zijn regels en definities voor elk deelgebied, die echter zo complex zijn dat er een nieuwe generatie van consultants is opgestaan om deze ingewikkelde regels te vertalen en op maat aan te bieden aan de vele grote en kleine bedrijven. Zoals deze cursus van Yale University of deze van KPMG. Groene duurzame economie is een booming business voor consultants en universiteiten… die ons naar de afgrond zal leiden.

 

Stortvloed aan ‘groene’ rapportering

Alle bedrijven – ook banken en investeringsfondsen – moeten jaarlijks rapporteren hoeveel van hun activiteiten (uitgedrukt in investeringen en omzet) voldoen aan de groene duurzaamheidregels van de Europese Commissie. Met de achterliggende bedoeling dat klanten kunnen beslissen bij welk bedrijf (supermarkt) ze hun aankopen willen doen. Hetzelfde principe is van toepassing op banken en investeringsfondsen. Er is geen misverstand over mogelijk: de EU wil duidelijk het privékapitaal sturen richting hernieuwbare energie en richting milieu- en klimaatvriendelijke (duurzame) activiteiten. Dit kan je niet anders zien dan passend in de traditie van een communistische planeconomie.

 

Vernietiging welvaart

De Europese Commissie bepaalt dus met haar duurzaamheidsevangelie in de hand wat goed is en wat deugdelijk is en waar uw geld het beste aan kan worden besteed: aan duurzame (d.w.z. aan de vergaande regels van de EU gehoorzamende) bedrijven. Ik kan alleen maar hopen dat bedrijven gaan inzien dat deze groene waanzinnige regelgeving de welvaart van alle Europese burgers gaat vernietigen. Het is overigens opvallend dat China, Rusland en India niet meedoen met dit groene onzinbeleid. Deze landen investeren volop in goedkope en betrouwbare energiebronnen zoals steenkool, olie, aardgas en kerncentrales. En de bijna dementerende Joe Biden krijgt zijn Groene Plannen ook al niet goedgekeurd vanwege de enorme kosten voor burgers en bedrijven en de verregaande regelzucht ten aanzien van de economie.  

Alleen Europa begeeft zich op een waanzinnig pad van groene verdwazing, met de EU Taxonomie als nieuwste instrument.

 

Positie kernenergie en gas

Voor energie en elektriciteitsopwekking hebben zon-wind-hydro al een ‘groen label’ gekregen. Fossiele brandstoffen staan (nog) niet op de officiële groene taxonomie-lijst. Er is wel een technisch rapport van maart 2021 over nucleaire energie van de eigen EU-experts – The Joint Research Group – die de risico’s van kernenergie gelijkwaardig inschat met andere hernieuwbare bronnen. Aangezien de CO2-uitstoot van kernenergie bijna nul is, is deze energiebron dus zeker geschikt om de zero uitstootdoelstelling van de Europese Commissie te halen.

Eind vorig jaar is er dan ook een voorstel vanuit de Commissie gekomen om ook kernenergie en gas een groen label te geven, weliswaar onder bepaalde strenge voorwaarden. Dit voorstel wordt nu besproken door een aantal EU-expertgroepen en doet de ronde bij de regeringen van de lidstaten. Groene lobbygroepen zijn uiteraard al tegen het voorstel in het geweer gekomen. Eind januari 2022 gaat de tekst naar het Europees Parlement, dat vier maanden de tijd krijgt voor goedkeuring of verwerping. Aangezien Frankrijk en de meeste Oost-Europese landen het voorstel steunen en Duitsland heeft ingezien dat zonder gas het licht echt uitgaat, is mijn verwachting dat kernenergie en gas (onder strenge voorwaarden) uiteindelijk toch het begeerde ‘groene label’ zullen krijgen.

 

Bureaucratisch gedrocht

Zelfs als kernenergie en gas opgenomen worden op de lijst van de Groene Taxonomie kan ik alleen maar hopen dat de CEO’s  en CFO’s van bedrijven het spel van deze deug-regelarij om ‘groene’ klanten te bedienen gewoon meespelen in hun reeds bestaande rapportering. Zelfs investeringsfondsen zullen, naar mijn inschatting, nooit een project weigeren als het een goede ‘return-on-investment’ heeft, of de investering nu groen is of niet.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat Frans Timmermans goed de weg kwijt is. Wat die man er uit braakt is volkomen gestoord.
Hij heeft een mega vet inkomen. NIETS kan hem raken. Maar hij heeft totaal geen mededogen met mensen die slechter betaalde , doch zeker zo nuttige banen hebben.
Zonder Frans Timmermans kan de wereld makkelijk overleven. Beter zelfs, maar zonder schoonmakers, concierges, vuilnismannen, en ander ondersteunend personeel functioneert geen enkel bedrijf.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Marien
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Het gaat hem om de planeet niet om de mensen. Kortom, linkse tunnelvisie.

Gerrit
Gerrit
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Jammer, maar het gaat hem echt niet om de planeet. Het gaat hem om zichzelf.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Net als Mark Rutte, Hugo de Jonge of Sigrid Kaag is Frans Timmermans weinig anders dan een passant die de agenda uitvoert die hem wordt aangereikt. Doet hij dat naar wens dan ontvangt hij zijn beloning, zoniet dan wordt hij afgeserveerd. Zo heeft hij recent zonder morren zijn steun uitgesproken om gas en nucleair ’tijdelijk’ als groene energie te labelen nadat hij daar eerst mordicus tegen was. We worden niet bestuurd door onze politici. De echte macht zit ergens anders en je kunt ze niet wegstemmen.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Alles moet groen, zucht… Het enige goede nieuws is dat de EU zichzelf op deze manier te gronde richt. Nu maar hopen dat China de rokende puinhopen niet opkoopt voor een habbekrats.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Balkenende en Rutte hebben Nederland met leugens en bedrog, de EU in gerommeld.
Er is in Nederland nog nooit een stemming geweest, waar de voorstanders van de EU de meeste stemmen hebben gescoord.

De democratie in Nederland, bestaat al lang niet meer.
De Britten begrepen het op tijd, vandaar de Brexit.

RUTTUP en NEXIT.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Europa zou Europa niet zijn zonder verkeerde keuzes, traagheid en verdwazing voordat de gezonde weg wordt hervonden. En nu Europa linkse EU is geworden maakt alles nog een stuk erger doordat aannemingen gecreëerd door dubieuze rekenmodellen tegen de natuur ingezet worden. De socialisten hebben zich altijd boven de natuur geplaatst en de groeiende populatie is daar getuige van.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend artikel weer. En we denderen in volle vaart af op de 17 SDG met o.a. de wens voor een circulaire economie. Niemand weet of dat uberhaupt wel kan, of hoe hoog de kosten daarvan gaan zijn. Maar onze heersers zijn dol op experimenteren. Want dat is het: een gigantisch sociaal en politiek experiment. Mogelijk dat een samenleving waarin de 17 SDG gerealiseerd zijn bij sommigen aangenaam in de oren klinkt. Maar het blijft een experiment waarbij de meest succesvolle beschaving ooit volledig wordt omgevormd naar iets wat op dit moment weinig meer dan een geinig idee is. Er is geen enkele noodzaak voor en er is eigenlijk ook geen verlangen naar, uitgezonderd misschien bij een minderheid aan gehersenspoelde klimaatgekkies.

En er ook vooral geen debat over voeren. Geen kritiek, geen tegenargumenten. Nee, de eurocraten blijven lekker in hun roze bubbel voortbubbelen. Oh, wat heb ik genoeg van al die politieke experimenten. Hebben we er niet genoeg van gehad na de faliekante mislukking van de socialistische experimenten? We weten inmiddels toch wat werkt en wat niet werkt. Zo moeilijk is dat allemaal niet. Nee, laten we een wereldregering beginnen en dan mag ik aan de knoppen draaien. Ja, laat mij aan de knoppen draaien. Dan gaat het allemaal beter. Maar goed, zolang wij burgers ons laten besturen, zullen we belazerd worden. Het is niet anders, vrees ik.

Hesa
Hesa
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Om te verduurzamen, verbranden ze bomen, storten giftige stoffen in de lucht , bouwen hele gronden met data en laten vervuilende bedrijven geen belasting betalen. Well done EU.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als Frans achter de kerk ligt is er al een groot deel van de klimaatwaanzin opgelost .

Bart
Bart
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Nee hoor Frans is slechts een puppet..

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als kerncentrales en gascentrales inderdaad met groen label worden uitgerust, dan hoeven we in ieder geval niet in de kou te zitten, wat betreft de beschikbaarheid van brandstof. Er is nog genoeg aardgas voor meer dan 100 jaar.
Maar gas is veel goedkoper dan de energie van windturbines en zonnepanelen en kan bovendien opgeslagen worden. Dus ik voorzie dat Timmerfrans en zijn trawanten de pressie gaan verleggen naar het opdrijven van de prijs van gas, zodat er op die manier weer centen beschikbaar komen voor nog meer ‘groene plannetjes’, zoals herverdeling van zonnepanelen voor Afrika, het opslaan van CO2 en meer van dat soort leuke dingen voor de mensen.
Met alleen maar stroom van windturbines en zonnepanelen zonder kernenergie (zoals bijv. GL wil) is dat niet mogelijk, omdat juist die energie al zo duur is, dat het echt tegen kostprijs geleverd moet worden.
Onderschat niet de doortraptheid van de Timmerfransen van deze wereld.

luc de vriese
luc de vriese
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Gas is nu niet meer goedkoper dan wind en zonne-energie, maar integendeel de duurste bron om elektriciteit te maken. Door een domme Europese regel is het de zgn. ‘laatst ingezette’ energiebron voor elektriciteit die de prijs van die elektriciteit bepaalt. En veel beter zou zijn met een gemiddelde te werken, niet met de laatste (lees meest extreme en duurste) energiebronprijs).

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

En de wereld bevolking blijft maar groeien en groeien. Dus de vraag naar energie, grondtoffen en leefruimte ook.
Daar heeft niemand het over.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Maar daar is de vaccinatie industrie nu toch wat het doen?

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goede ‘return on investment’ wordt ook groen gewogen. Vandaar de verlieslijdende mega-windturbine-parken in Nationale Natuurbossen in Zweden. Dat verlies wordt van winst(belasting) afgetrokken terwijl er tegelijk groene sier wordt gemaakt. Het zou mooi zijn als deze destructie stopt.

cas
cas
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het begon goed met het idee dat wij minder moeten uitstoten en zoeken naar energiebronnen die onze impact verminderen op het gebied van uitstoot, delving en afvalmateriaal.
Maar toen ging de politiek ermee aan de slag en dan krijg je ideologieën zonder doordachte onderbouwingen en extreme gedachtegangen. Het moraal werd gekaapt en de mening van van deze politici wordt als waarheid verkondigd met als onderlegger activistische professoren die verzonken zijn in hun eigen uitkomsten over het klimaat. Terwijl iedereen weet dat er simpelweg teveel parameters zijn om aan te draaien en uitkomsten zeer makkelijk te manipuleren zijn naargelang de opdrachtgever.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dat wordt dus vanaf nu consequent zaken doen en kopen bij de niet-groene bedrijven, en niet groene artikelen en producten. Stemmen met de voeten dus.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Claus Swab,:The graet reset, Build,Back Better. U bezit niet meer, maar bent gelukkig. B.L.M. : wij zijn marxisten. Woke; gebaseerd op communisme. Bij1; vereren Lenin.
SP; dol op Che. Universiteiten en veel wetenschappers; Critical race theory voor wetenschap.
Frans Timmermans / EU; alle geld naar ‘stikstof’, bedrijven stuk. Rutte4/Kaag1; schulden voor de volgende 4 generaties vanwege klimaat en QR samenleving.
Het vernietigen van cultuur, creativiteit, economie, identiteit, wetenschap, zeggenschap. De mars door de instituties is voltooid. Leraren, ambtenaren, bestuurders, partijtoppers aan de macht. De democratie is nu overbodig en zelfs een bedreiging voor de machthebbers.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Meer als het onderstaande valt er niet over te vertellen.

@Nexit @Nexitdenktank organisatie@nexitdenktank.nl

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x