We dreigen in een neofascistische nachtmerrie te belanden

Linkse verbodscultuur doordrenkt de samenleving

Titelfoto bij artikel We dreigen in een neofascistische nachtmerrie te belanden Ines van bokhoven opiniez

Foto:

Overheden weten zich geen raad met de demonstraties tegen het coronabeleid. Dat blijkt vandaag ook weer met de verboden demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Er is demonstratievrijheid, maar voor critici van de overheid ligt dat blijkbaar toch anders. Verwijten van (neo-)fascisme vliegen over en weer in onze gepolariseerde samenleving. We dreigen in een neofascistische nachtmerrie te belanden, constateert Ines van Bokhoven.

Links of rechts?

Is fascisme links of rechts? Het blijft een interessante vraag – omdat fascisme vele gezichten kent en vele ontwikkelingsstadia. Iedereen interpreteert het woord zoals het op een bepaald moment goed uitkomt; onze politie, dat zijn fascisten volgens velen, en anderen roepen weer dat het bedrijfsleven fascistoïde trekken vertoont in manipulatief en psychologisch sturend gedrag. Hugo de Jonge wordt als een fascist gezien, maar Baudet, die zich tegen De Jonge verzet, óók.

Om iets uit te zoeken kan je het beste teruggaan naar de basis. Laten we dus eens met de term zelf beginnen: wat is fascisme eigenlijk? Het woord komt uit het Latijn en is een afleiding van het woord ‘fasces’, en dat woord betekent heel eenvoudig ‘bundel’. De Romeinen hadden er een symbool van gemaakt: een bundel roeden, doorgaans berkenhout, om een strijdbijl heen gebonden met leren riemen, als teken van de eendracht die wordt gegarandeerd door de macht van de overheid.

 

Mussolini

Het Italiaanse woord ‘fascio’ komt er vandaan, van die Latijnse term. Het werd in de late 19e en vroege 20e eeuw in de Italiaanse politiek gebruikt om verschillende politieke groepen of unies mee aan te duiden. Heel veel Italiaanse partijen begonnen hun naam destijds met het woord ‘fasci’, en het wekt geen verwondering dat toen Mussolini zijn fascistische partij oprichtte, hij als vanzelf bij dat woord uitkwam.

Wie was Mussolini? Dat is een goede vraag in verband met het links of rechts zijn van fascisme, want Mussolini was van huis uit een fanatieke socialist, zo links als maar kon in zijn tijd. Het was hem met de paplepel ingegoten door zijn vader, en zijn eerste schreden op het politiek pad waren dan ook in naam van deze ideologie. Ook Giovanni Gentile, een van de denkers achter de leer van die partij, komt uit de extreemlinkse hoek als het gaat om zijn eerste overtuigingen. Beiden waren sterk beïnvloed door de werken van Marx, om maar eens wat te noemen.

De vraag rijst dan al snel wat de bedoeling van Mussolini’s fascisme was. Bedoelde hij de socialistische heilstaat op een militante manier doordrukken? Want in het fascisme draait het, net als in het socialisme, om ‘het volk’. Dat moet, in beide leren, worden verenigd in een samengesmolten eenheid van burgers die vierkant achter de ideologie van hun heersers staan, en bereid zijn offers te brengen om die ideologie in de praktijk te realiseren. Dat is de grote overeenkomst tussen die twee leren: alles draait om de eenheid van het volk, dat een vecht- en werkkracht vormt om de staat in leven te houden.

 

Leidersprincipe

Kijkend naar de uitgangspunten van die eerste fascistische partij, dan zien we een aantal opmerkelijke, linkse aspecten terug: de staat dient absolute macht te krijgen, het bedrijfsleven is ondergeschikt aan de staat en er is uiteraard maar één leider. Dat laatste lijkt niet links te zijn, maar is het wel: juist links is erg gebrand op een charismatische leider die de kar moet trekken en het volk moet verleiden. De associatieve buitenkant is erg belangrijk als je links bent, en onderworpen aan allerlei regels. Kom niet in een net pak of een keurige jurk binnen bij je kraakvriendjes, want ze gooien je eruit.

 

Buitensluiten van anderen

Dan zijn er wat uitgangspunten die in eerste instantie absoluut niet links lijken, maar laten we daar eens over nadenken. Zoals het extreme nationalisme dat altijd wordt genoemd als een van de factoren van fascisme, ook dat van Mussolini. Dat kun je zien als ‘door landsgrenzen gebonden’, maar nationalisme is stiekem weinig meer dan het gevoel van mensen die zich om culturele en ideologische redenen sterk met elkaar verbonden voelen en geneigd zijn anderen buiten te sluiten, als ‘anders’ te zien.

Begint dit al wat bekender te klinken? Dan is er het superioriteitsbeginsel: fascisten voelen zich, op bijna religieuze wijze, boven anderen verheven. Zij hebben het enige juiste idee te pakken, de Heilige Waarheid, en al die anderen worden zowat gezien als ‘ketters’, want ze snappen het niet. De ‘ander’ is een (moreel) minderwaardig wezen, en heel erg gevaarlijk. Opnieuw: herkenbaar aan de linkerkant?

 

Militarisme

En dan is er het militarisme. Welnu, daar kan ik kort over zijn: links is zo militaristisch en reactionair gewelddadig als maar kan. Niet alleen is men, historisch gezien, de absolute genocide-recordhouder met een schade van ruim 100 miljoen doden in ongeveer een eeuw tijd, maar het moderne links is ook nog steeds geneigd geweld te zien als de beste manier om zin af te dwingen, te intimideren, te terroriseren en desnoods te vernietigen wat men niet kan verdragen. En sowieso: ooit gezien hoe geüniformeerd en streng georganiseerd militante clubs als Antifa zijn? En is er iemand die durft te beweren dat de linkse Oostblok-heilstaten van de 20e eeuw, of China en Noord-Korea nu, niet militaristisch waren en zijn?

Mussolini vond dat de staat het alleenrecht moest hebben stevig te straffen; links heden ten dage is, zeker de laatste jaren, met weinig anders bezig dan straf, verbod en gebod, cancelen, uitsluiten, oproepen tot strenge aanpak van iedereen die ‘anders’ is, enfin, ik kan nog wel even doorgaan.

 

Democratiehaat

En dan is er die hele zware: fascisten haten democratie. Het kost me nu even moeite niet in de lach te schieten, want als er iets is wat links de laatste jaren aantoont, dan is het wel hun afschuw van democratie. Want dat heeft nu eenmaal als vervelende bijwerking dat er allerlei stemmen gehoord worden die zij helemaal niet kunnen verdragen. Die gewoon ‘weg’ moeten, wat links betreft – wat dan ook in de praktijk wordt vertaald in klassenjustitie en geweld, en zelfs het verbieden van woorden in ons parlement.

Kijkend naar de macht die links op dit moment in ons land heeft, en zeker ook wereldwijd, kunnen we toch wel stellen dat deze mensen democratie verafschuwen, hoe hard ze er ook de mond van vol hebben.

De democratie is in linkse ogen een bestel waarin links de wet voorschrijft en iedereen daar hartstikke gelukkig mee is – en desnoods dwingt men dat af door mensen het zwijgen op te leggen, of afwijkende meningen te demoniseren via allerlei media-offensieven of een rechter die naar hun hand staat.

 

Demonstratie Amsterdam

Vandaag, zondag 2 januari, staat er een grote demonstratie gepland in Amsterdam. Om met de woorden van de Amsterdamse GroenLinks-burgemeester Halsema te spreken, die kritiek op een demonstratie tijdens een interview ‘kinderachtig’ noemde en uitlegde waarom: “Mensen mógen demonstreren. En dat is, zeker in een periode waarin een overheid zich enorm veel macht toe-eigent, noodzakelijk.

Ik bedoel: we hebben heel veel maatregelen moeten treffen, maar demonstreren is voor veel mensen wel hun laatste verdedigingslinie.” Ware woorden, wijze woorden, en woorden die veel mensen op dit moment meer dan een beetje kunnen invoelen. Het water staat velen aan de lippen en democratisch gezien zijn ze volledig machteloos, en worden elke dag machtelozer gemaakt. Dan demonstreer je dus. Daar is het voor.

 

Eigen agenda

Maar toen Halsema deze woorden uitsprak, nam ze het op tegen kritiek op een demo in haar stad, eentje die naadloos overeenkwam met haar politieke agenda, en die ze bereid was door te laten gaan ondanks de coronamaatregelen. De demonstratie van vandaag is door haar verboden. Destijds maakte ze de afweging geen al te zware politiemacht in te zetten; sindsdien weten we dat ze daar in principe absoluut niet op tegen is. Ze maakt haar keuzes niet op basis van waar, wanneer of hoe er gedemonstreerd wordt, maar wat voor demonstratie het is.

Komt de demo niet overeen met haar politieke voorkeuren, dan kunnen de demonstranten fiks geweld verwachten, of een ijskoud verbod. Halsema is daarbij dus de ‘overheid die zichzelf enorm veel macht toe-eigent’, en dat misbruikt om er burgers die ‘laatste verdedigingslinie’, waar ze vol vuur ‘haar’ demonstratie mee verdedigde, ook nog mee te ontnemen. U bent een ander soort burger, voor u gelden andere regels. Uw wanhoop en woede zijn te verwaarlozen.

 

Neofascistische nachtmerrie

Het valt niet meer te ontkennen: zuchtend onder linkse ideologie, die zo onderhand onze hele wereld heeft doordrenkt, dreigt het democratische, kapitalistische en vrije Westen in een neofascistische nachtmerrie te veranderen. Imago en narratief voeren de boventoon in een mediastrijd, die hoofdzakelijk om propaganda en het eeuwige pushen van die ene agenda draait en niet om feiten. Het vertrouwen in onze overheid is historisch laag, we worden behandeld als vijanden van ons eigen land, en dat alles omdat we niet mee willen in een stroming die ons, dat kan een kind zien, alleen maar ellende gaat brengen.

Het Recht van Opstand, zoals ik eerder betoogde, is er beslist eentje om serieus te overwegen. Burgerlijke ongehoorzaamheid alleen al is een machtig wapen. Want wat er nu op ons afkomt moeten we tegenhouden. Dat zijn we onszelf verplicht, onze kinderen, onze wereld.

Onze toekomst staat op het spel. Dit is het moment om wakker te worden, als u dat niet al was.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
60 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ad van Ekeren
Ad van Ekeren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed geschreven. De wal gaat het schip keren. Je ziet het aan het vuurwerkverbod, de “provincies” ,de burger wordt het zat volgestopt te worden met geboden en verboden.
Ik reis veel door het land en overal begint het te borrelen. Men is het zat om door een elite die geen idee heeft hoe de eigen bevolking leeft en zijn tradities heeft steeds weer te horen hoe we moeten leven. Zelf inmiddels 72 windt ik me iedere dag meer op wat ons bedrijf aan regeltjes voor zn kiezen krijgt. Gevolg we gaan straks doen wat we zekf vinden wat goed is. Komen rare tijden aan mer Rutte 4/en veel boosheid en onrust. De “provincies” is toe aan :tot hier en niet verder

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ad van Ekeren

Het Europese leger komt zeer binnenkort in actie en dan bepaald Brussel de aanvalsplannen van dat leger in ieder land van de EU.
Mijn vertrouwen in Den Haag en of Brussel is 0%.
Ik zag gister een voorbeeld in Amsterdam, pure machtswellustelingen, wie het hards slaat krijgt promotie.

Engels, Ronald
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ad van Ekeren

Vlucht uit Europa als je nog kunt met je kinderen, enzv. M.v.g.

cor
cor
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het maakt mij niets uit of het links of rechts is, het enige wat ik wil is vrijheid en zelf mag bepalen wat ik met mijn lichaam doe. Ik ben verantwoordelijk voor mijn lichaam en beslis wat er met mijn lichaam gebeurt. Of het nu facisme is of totalitaire dictatuur dit is iets waar ik niet voor kan staan, om het bezit te zijn van een macht die bepaald wat er met mijn lichaam gebeurt. Ik leef ben positief en laat mij niet weerhouden door een kleine groep ( de elite) op deze aarde die denkt dat ze controle over mij kunnen krijgen. Het draait om macht, geld en in control zijn. Nieuws in de media ’10 rijken op deze aardkloot zijn in 2021 met 400 miljard verrijkt’. Een aantal daarvan zijn natuurlijk Bil Gates, de Rockefellers, en de aandeelhouders van Big Pharma.
Ik wens ieder van jullie een verstandig en liefdevol 2022 toe en blijf zoeken naar de waarheid.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er staat een klein filmpje in/ op van de onbekwame burgemeester van Amsterdam Halsema, deze vrouw moet zich vandaag super voelen.
Bewust spelen op de man, iets verbieden waar natuurlijk vraag naar is en het uiten van het ongenoegen, dan via de lange lat en bijtgrage honden je gelijk willen halen.

Wat een verschrikkelijke vrouw.
Zij en alleen zij, is verantwoordelijk voor deze opgefokte lange lat figuren.
Met welke vorm van maat nemen, worden deze gezag-handhavers op pad gestuurd.
Voor mij is het duidelijk Oom Agent is niet meer.

Henri G.
Henri G.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Nee, diens plaats is ingenomen door Hubert Bruls, de vleesgeworden commissaris Bulle Bas uit Rommeldam.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henri G.

Deze Bruls is ff in de luwte gebleven, toen er een artikel verscheen waarin Corona en Obesitas in één persoon, vaak samen in een IC bed verbleven.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Democratie, bestaat dat nog? Volgens mij is alles (ook het potje politiek links-rechts touwtrekken) afgeschaft en vervangen door de natte droom van de mondiale machthebbers met een totalitaire en marxistische inslag. Deugend rechts en deugend links werken locaal gemoedelijk samen om deze droom tot een spetterend fàscistisch hoogtepunt te brengen. En als altijd wordt het tegengeluid met steeds hardere hand de nek omgedraaid, tegenstand wordt niet geduld.

Zoals ik al eerder heb gezegd, ik ben van mening dat onze “westerse beschaving” over haar hoogtepunt heen is. Dit is geen “periode”, dit is verval, eindigend in barbarij.

Netty Meelen
Netty Meelen
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Met uw laatste alinea ben ik het geheel eens. Een van de kenmerken van de teloorgang van het Westen zie ik in de huidige millennium generatie, die geen enkel besef meer heeft, dat zij iets waardevols te verdedigen hebben.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Netty Meelen

Klopt, de millennials zijn de generatie die opvallend ontbreekt bij de anti-corona-protesten.

john
john
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het volkomen met u eens. Maar zoals ik hier al vaker betoogd heb kunnen we eens in de 4 jaar kiezen wie ons, het volk, gaat vertegenwoordigen in de komende 4 jaar.
De meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft vorig jaar uitgesproken het met het huidige beleid grotendeels eens te zijn, en heeft aldus gekozen. Dit noemen we democratie.
Als ik kijk wat er nu voor een regering is opgetuigd, dan doet mij dat de moed in de schoenen zinken. Ik ben eigenlijk zo ver dat het mij geen zak meer kan schelen.
VVD, X66, CDA, CU, PvdA, Groen Links en ik vrees, gezien de laatste opstelling van Ja21 in de formatie onderhandelingen, JA21, ik vermoed zelfs ook PVV, het maakt geen bal uit waar je op stemt. Met het verdelen van ‘de poet’ klit men weer tezamen.
Na de verkiezingen hadden toch de partijen moeten zeggen dat de VVD weliswaar gewonnen heeft, maar dat het uitgesloten is dat Rutte nog mee doet. Dat had men toch keihard kunnen spelen. Was de VVD daar niet in mee gegaan, dat had men nieuwe verkiezingen georganiseerd. In de aanloop daar naar toe hadden alle partijen in de verkiezingstijd heel nadrukkelijk op Rutte kunnen wijzen, dat als hij weer naar voren komt er geen regering komt. Men wil niet. De huidige politici zien hun werk als een opstapje naar het grotere werk, en als het niet linksom gaat, dan maar rechts om, maar het EIGEN doel van de politici gaat voor.
Ook dat is democratie. Wij, het volk, zijn de enigen die daar verandering in kunnen brengen op, ik herhaal mijzelf voor de zoveelste keer, DEMOCRATISCHE wijze.
Eens in de 4 jaar, maar ik hoop nu al dat het dit jaar wordt.

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  john

In normale tijdens had ik het met u eens kunnen zijn, dat we deze coalitie zelf hebben gekozen, maar de tijden zijn niet normaal.
Ik roep u in herinnering de schriftelijk ingezonden stemmen, die bij duizenden verdwenen waren en op één van de eilanden waar in de laatste peilingen de VVD geminimaliseerd was, maar twee dagen later als grootste uit de verkiezingen kwam. En dan die foto op de middag van de verkiezingen genomen – het volle daglicht scheen door de ramen – en de D66 prominenten toen al hun overwinning speeches onder luid gejuich uitspraken. En wat te denken dat de stemmachines vlak voor de verkiezingen plotseling moesten worden gecontroleerd door een bedrijf in bezit van een oud voorzitter D66. Beetje erg toevallig allemaal en de twijfel is nooit door de partijprominenten tegengesproken. Dus zo zeker is dat allemaal niet of wij deze coalitie wel herkozen hebben.
Inez raakt wel zeker de kern.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Bovendien kun je kiezen wat je wil maar er wordt net zo lang geformeerd totdat de verkiezingsuitslag zowat overbodig wordt.

PeterH
PeterH
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

De verkiezingen zijn gestolen, net zoals die in Amerika.

Netty Meelen
Netty Meelen
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Ik wil toch even voor de heer Wilders opkomen. Hij is met zijn PVV uitgesloten van regeringsdeelname en er is hem een proces aangedaan wegens de marokkanen uitspraak. Beide duren al jaren. Dan valt er niet veel meer te halen in de Tweede Kamer dan verzet.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Ook ik heb de indruk dat de verkiezingen gestolen zijn (net als in de US), maar heb er helaas nooit enig grootschalig bewijs van gezien. Wat mij ook doet twijfelen is dat de verkiezingsuitslag in grote lijnen toch wel overstemde met de opiniepeilingen voorafgaand aan de verkiezingen. Dan zouden al deze peilingen ook gemanipuleerd moeten zijn geweest. Wie heeft daar een goed antwoord op?

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  john

“Na de verkiezingen hadden toch de partijen moeten zeggen dat de VVD weliswaar gewonnen heeft, maar dat het uitgesloten is dat Rutte nog mee doet. Dat had men toch keihard kunnen spelen.”
Op 10 april 2021 sloot Segers van de CU uit dat de CU in een nieuw kabinet zou gaan zitten met Rutte als premier. En hoe is de regering nu samengesteld? Mét CU, indachtig de bijbelse spreuk: ‘oude wijn in nieuwe zakken’.
De PVV en Forum kunnen er niets aan doen dat de oude politiek wordt voortgezet, want de regeringspartijen hebben een meerderheid aan zetels. Het volk heeft gestemd voor voortzetting van oude politiek en wat ze dus zullen krijgen is oude politiek.
De VVD heeft de verkiezingen gewonnen met Rutte en dus gaat Rutte door. Dat is altijd zo geweest en gaat echt niet zo maar veranderen.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  john

DEMOCRATIE

1) Wel eens van Cordon Sanitaire gehoord?

Al 20 jaar worden verkiezingsuitslagen niet gerespecteerd door uitsluiting van grote gekozen partijen. Dit spelletje heeft net zo als het “ik kan het mij niet herinneren virus” inmiddels alle politieke instellingen in het hele land besmet.
Ze hebben blijkbaar wel een grote achterban, maar ze zijn levensgevaarlijk voor de regerende partijen en zittende volksvertegenwoordigers.

2) HET VALT BLIJKBAAR NIET OP?

Het valt niet op dat de 2e Kamer met 15-18 leden, de fractievoorzitters, over de toekomst van ruim 17 miljoen Nederlanders besluiten neemt na debat met een al maanden demissionair kabinet, terwijl de rest, ± 125 – 130, door ons gekozen én betaalde volksvertegenwoordigers na gezamenlijk debat “zonder last” horen te stemmen?
Een pandemie komt als geroepen om ± 90 % van onze volksvertegenwoordiging met een ‘functie elders’ het bos in te sturen. Zolang het bos nog niet opgebrand is in bio centrales.
Controversiële onderwerpen kunnen derhalve door de zogenaamde ‘meerderheid’ als hamerstukken worden afgehandeld.

3) Het kabinet 2022

Valt het ook niet op dat het ‘nieuwe’ kabinet bestaat uit personen waarvan de laatste 24 maanden voldoende feiten het daglicht hebben gezien om ze met een motie van wantrouwen, deels opnieuw, definitief het Binnenhof uit te sturen.

De Minister President over zijn nieuwe kabinet:

“Nederland wil dat wij iets gaan laten zien”

Dat moeten wij dan maar aannemen van een visieloos figuur die nog een keer vier jaar als een olifant door de restjes van ons ‘democratisch’ breekbare politieke bestel denkt door te kunnen denderen. Samen met zijn vriendjes in het hele land.

Dit is zo ongeveer ‘DEMOCRATIE’’ volgens degenen die maling hebben aan dit woord.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Fascisme wordt gerelateerd aan rechts terwijl het uit socialistische praktijken ontstaan is. Beide systemen kennen geen vrijheid en dat maakt ze gelijkwaardig. Alleen de richting probeert
iets anders te suggereren maar beide systemen vereisen verplichte zelfde denken en zijn daarmee dictatoriaal en beide van militante middelen voorzien. Het socialisme zou de arme bevolking dienen onder de mom van gelijkheid maar het leidde alleen tot nieuwe gezichten met dezelfde functie. Ongeveer zoals onze nieuwe regering nu die de oude verving waarbij de rol van Rutte op de rol van vele dictators elders lijkt. Ooit juichend binnengehaald om de kracht van de PvdA te breken is Rutte nu juist de verpersoonlijking
van die partij geworden. En niet weg te krijgen ondanks de vele affaires gesteund door het tandeloze parlement samen met de jarenlang gehersenspoelde kiezer. Net zoals in het Sovjet socialisme vol met jaknikkers met de glimlach voor de baas met als enige reden, eigenbehoud. Het is hier niet anders. Het enige verschil die resteert, die van beweging en uiting vrijheid wordt langzaam afgebouwd. Het eerste met de onverwachte hulp van
de corona virus die het mogelijk maakt om beperkingen van vrijheid in te zetten die dan na de pandemie uitgebuit worden door de Build Back Better plannen samen met de klimaatfanaten die de blindheid van de kudde als wapen gebruiken. Hoe minder je weet en ervaart hoe beter om een systeem in stand te houden.
Na het Sovjet socialisme lijkt hetzelfde in een ander jasje ingepakt nu in het Westen te gebeuren. De Russen betreuren nog steeds het einde van de machtige Sovjet unie. En Brussel kan niet wachten
totdat het dezelfde machtige Europese unie heeft. Telkens hetzelfde plaatje van hunkeren naar macht.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Inhoudelijk heeft u gelijk over het verkeerde gebruik van de termen links en rechts. Het zijn echter begrippen geworden zonder een echt anker in de realiteit, omdat de gronden waarop mensen ermee worden ingedeeld, in de loop van de tijd zo onduidelijk zijn geworden -of bewust onduidelijk gemaakt. Er rest wat er al eeuwen bestond en eigenlijk nooit is weggeweest: een verschil tussen boven en beneden. De rijken en het plebs, slavendrijvers en slaven.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ben het helemaal met de column eens.
Linkse mensen zijn zo fascistisch als de pest. Zeer dictatoriaal en egocentrisch. Daarom heulen ze kennelijk ook graag met strenge islamieten en laten we eens kijken naar de tijd van Rara Rote Armee Fration, etc, Cuba en andere linkse dictaturen. En een Groen Linkser die Pim Fortuijn vermoordde na demonisering door linkso’s.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Als links een tegengeluid hoort dan draaien zij onmiddellijk het volumeknop helemaal naar rechts met hun gekrijs.

Netty Meelen
Netty Meelen
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

En verstoten zij de dissidenten.

Netty Meelen
Netty Meelen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel mw. Ines van Bokhoven. Het water staat ook mij zo langzamerhand hoog aan de lippen.
Toen in 1989 de Muur viel en de beide Duitslanden herenigd werden, had ikzelf, maar ik niet alleen, het idee en de hoop dat Communisme / Socialisme tot het verleden zouden behoren. Niets is echter minder waar.
In een ietwat ander jasje heeft het zich in no time over de hele wereld verspreid, samen met, en in de vorm van, nog veel meer enge dingen, zoals een dictatoriale EU, het racistische Woke en het EWF van Klaus Schwabe, te samen met de verachtelijke “great reset” samenzwering door de superrijken der aarde.
Het enige verschil met Europa van vroeger, is dat nu voor het eerst in de geschiedenis de hele wereld bij de zoveelste dictatoriale machtsovername poging betrokken is.
Ik wordt er in kombinatie met COVID, dermate mismoedigd door, ook als ik bijvoorbeeld de namen lees van dat zootje (D66) ongeregeld en ondeskundig, wat ons nu weer in Rutte 4 gaat leiden, dat ik serieus overweeg, ondanks mijn 77 jaar, naar elders te vertrekken.
Ik vind Nederland voor anders denkenden en niet NPO kijkenden totaal ongeloofwaardig en geheel onleefbaar geworden.

R.K.
R.K.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Netty Meelen

Ik lees uw frustratie en deel met U ca dezelfde gedachten over de ontwikkelingen gedurende de afgelopen decennia. De tijd dat we van een voor de burger kansrijk bestaan zijn afgegleden tot een , ja wat zal ik zeggen : bananenrepubliek. De kans om vroegtijdig te vertrekken heb ik zo’n 20 jaar geleden laten liggen. Nu zit ik de rit maar uit. Dat neemt echter de ergernis niet weg. En het verbaast mij hoe snel zich dingen voltrekken, telkens weer en spijkerhard. Over de EU gesproken, men is zeker de tijd van Julius Caesar vergeten. En dat zijn rijk uiteindelijk in de pan is gehakt. Eurofielen denken dat zij iets nieuws zijn begonnen… Haha….. En zij ge(mis)bruiken het woord democratie te pas en te onpas. Er is geen (burgerlijk) Mandaat!

In de misdaad worden zaken opgelost door langs de lijn van een motief te gaan zoeken, daarna komen middelen en mogelijkheden aan de beurt. Waarom werd Rusland als enige genoemd als het over een motief hebben inzake de aanslag op de MH17. Politici gaan over lijken (met excuus aan de nabestaanden). De EU heeft echter ook een reden (motief) om een vijand te creëren. Dit teneinde de Europese opnieuw bang te maken voor Rusland. De val van de Berlijnse muur kan er ook mee te maken hebben, tenslotte moesten de landen achter het voormalige ijzeren gordijn ook door de EU ingelijfd worden. Dit moet logischerwijs tot het frustreren van de Russische invloed op die landen hebben geleid. Nooit is in alle openheid de EU als mogelijk belanghebbende in discussies betrokken geweest. Middelen en mogelijkheden waren ook denkbaar.

Ik maak het er allemaal niet beter op hé.

R.K.
R.K.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  R.K.

Aanvulling m.b.t de MH17 gebeurtenis :
Wat ook vreemd was de de heer P. Omtzicht, indertijd belast met het MH17 dossier er plots vanaf is gehaald. We hebben nadien de heer P. Omtzicht in andere dossiers beter leren kennen als een zeer vasthoudend en op zoek naar de “onderste steen” Kamerlid.

G. Kamerbeek
G. Kamerbeek
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

fantastisch verwoord. Democratie met de huidige en toekomstige bestuurscultuur bestaat niet meer, Het feit al dat Mw Bergkamp woorden gaat verbieden. Haar eigen afkomst verloochenen mag wel

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik schaam mij, dat ik als oudje er niet bij kan zijn.

Verschrikkelijk, zoals de NEDERLANDSE politie er op los gaat.

EEN GOEDE RAAD VOOR DE VRIJHEIDSSTRIJDERS, LAAT JE NIET VERLEIDEN TOT..
VRIJHEID, VRIJHEID GEEN DICTATUUR.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mee Eens!

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als het om conservatieve opvattingen gaat heeft Links het graag over Fascisme en Extreem Rechts.
Kijk maar naar de opvattingen van Dr Nikki Sterkenburg, adviseur van het NCTV.
Terwijl Fascisme zoal Ines beschrijft bedacht is door een Italiaanse Socialist en in praktijk gebracht door een Italiaanse Marxist.
Fascisme, Communisme en Socialisme komen allemaal uit dezelfde stinkende bedstee: die van Marx.
De gemeenschappelijke factor van alle drie deze stromingen is hetzelfde: grote alles controlerende overheid en het belang van de groep gaat vóór dat van het individu.
Extreem Rechts bestaat niet!

Bert van Heemst
Bert van Heemst
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Nanko van Dijk

Zie mijn reactie hierboven op Ni28.

Richard
Richard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Toen ik in de jaren ’90 in Duitsland werkte sprak ik met nogal wat voormalig Oost Duitsers. Wat daarvoor voor mij DDR betekende als totalitaire staat veranderde toen veel van zei dat ook in de DDR je normaal kon leven als je je maar gedeisd houdt. Een groot verschil tussen de opkomst van totalitaire staten van begin vorige eeuw en nu is dat de machtswisselingen zeer snel verliepen naar totalitaire staten en dat we nu te maken hebben met een totaliserende democratie, sinds de jaren ’90 is dit stapje voor stapje gegaan. Ik haal het voorbeeld van de DDR aan omdat er blijkbaar gewenning bij mensen optreedt. Waar trek je overigens de grens van wat je een totalitaire samenleving noemt? Dreigen we of zijn we deze grens al gepasseerd en is er bij de burger gewenning opgetreden?

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Richard

Dat gedeisd houden is volop aan de gang en het collaboreren ook. Je eigen belang(en) is waar mensen naar kijken en daarom gaan we met zijn allen de bietenbrug op.

Richard
Richard
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Nogmaals de vraag, waar trek je de grens tussen een vrije en totalitaire samenleving? In wat voor samenleving leven wij?

FDH
FDH
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Dat heb ik op twitter vandaag veel gezien, ja. “Als je niet was gaan demonstreren was er niets gebeurd”. Het demonstratierecht wordt daarmee de facto afgeschaft.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Richard

De grens ligt bij de invulling van het sociaal contract, d.w.z. de overdracht van macht door de burger aan de regering, op voorwaarde dat de regering de burger beschermt (Hobbes en niet Rousseau).
Wat is hiervoor nodig?
1 – duidelijk over welke onderwerpen het beleid gaat (er wordt gesteld dat we het klimaat moeten redden, maar in werkelijkheid gaat het over het veranderen van leefstijl, eetgewoontes, reisgedrag en zo meer)
2 – de inhoud van de uitvoering moet duidelijk zijn (de regering doet alsof alles onder 1) uitvoerbaar is, maar in werkelijkheid is dat nooit gedetailleerd voorgelegd en blijkt dat er allerlei technische en sociale grenzen aan de uitvoering zitten)
3 – uitzicht op realisatie moet duidelijk zijn (in werkelijkheid is de uitvoering onmogelijk op bijna alle gebieden. Dat is nu al gebleken omdat men op gebied van stroomvoorziening is omgezwaaid: atoomenergie en gas blijven energiebronnen)
Al deze drie onderdelen van beleid hebben enorme gevolgen voor het dagelijkse leven en moeten dus voorgelegd worden aan de burger.
Dat is NIET gebeurd. Er is een vaag verhaal over klimaat voorgehouden, waarvan de wetenschappelijke onderbouwing flinterdun is. Er is macht overgedragen door burgers die misleid zijn, die een sociaal contract zijn aangegaan op basis van valse voorlichting, beloften die niet waargemaakt kunnen worden. Het sociaal contract is dus gewoon niet geldig. Er is dus geen wettige basis om gevolg te geven aan de voorstellen van de regering.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

In het algemeen eens met het bovenstaande, maar ik moet hierbij toch wel opmerken dat de verhouding tussen godsdienst en staat allereerst geregeld werd door de Westfaalse Vrede (1648) , waarbij katholicisme en protestantisme werden gelijk gesteld. Dit werd vervolgens uitgebreid tot het jodendom en het atheïsme onder Napoleon en trouwens ook islam (Napoleon verklaarde in Caïro dat hij moslim was, wat uiteraard geen enkele moslim erg interessant vond).
De Verlichting heeft daar verder niet zoveel invloed op uit geoefend, omdat de kaders al gevestigd waren.
De reden dat islam niet zal integreren in Nederland is tweeledig:
1. Islam staat vijandig tegenover elk andere overtuiging;
2. Islam wijst scheiding van geloof en staat fundamenteel af.
De moeizame besluitvorming van onze overheid in betrekking tot islam en moslims berust op de misvatting dat islam kan functioneren als een seculiere godsdienst, terwijl kennis van de islam precies het tegendeel aantoont.
Misschien moeten linkse mensen ook leren dat de Verlichting geen applicatie is die je klakkeloos kunt exporteren naar elk hoekje van de aardbol en gegarandeerd het gewenste resultaat oplevert.

Richard
Richard
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Individualisatie, individuele vrijheid, maar ook vrouwenemancipatie, is een strijd dat niet op een dag gestreden is, maar een proces van honderden jaren dat in een proces gaat van eb en vloed. Ten aanzien van vrouwenemancipatie is dat historisch zelfs beter inzichtelijk. Aan de linker zijde van Nederland zie je dat behoorlijk wat mensen in de spagaat zitten als het gaat om de discussie van de islam, die mensen krijg je niet aan je zijde door nationalisme te prediken, want ze zijn net zo individualistische als ikzelf. Mijn advies zou zijn aan de rechter zijde is, krijg eens wat oog voor de laatste beetje kleine regionale verschillen, want er zijn nog steeds veel mensen die zich verbonden voelen met de regio. Ik weet zeker dat rechts Friezen, Achterhoekers, Urkers etc daar heel blij mee zou maken. Links idealisme lijdt niet tot diversiteit maar tot uniformiteit. Rechts zou kunnen prediken wat links niet kan waarmaken.

Ik heb niets tegen moslims, ik zie ook dat er veel moslims goed assimileren, maar politieke compromissen sluiten met conservatieve gedachtegoed waardoor we de klok weer terug zetten is volkomen absurd.

Sinds de jaren ’90 hebben we denkrichting omgedraaid door in plaats van het individu, de samenleving centraal te stellen. Daar heeft rechts aan meegewerkt waardoor we in deze situatie zijn beland. Dat is de les die we allemaal moeten trekken. Veel linkse mensen zijn kuddedieren dat besloten ligt in het socialisme.

Netty Meelen
Netty Meelen
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Richard

Reeds gepasseerd, volgens mij! Het gaat nog veel heftiger worden met dit nieuwe D66 kabinet van D66 prominenten met met totalitaire EU inslag, maar beslist niet met deskundigen.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit gehele Rutte Kartel, inclusief hun ondersteunende media, is Zondag 2 December 2022 tijdens en na het koffiedrinken in Amsterdam volledig door het ijs gezakt.

Het AD en de Telegraaf misleiden en besodemieteren de Nederlandse lezer.
Dertig aanhoudingen en vier agenten gewond.

Het vroege ochtendnieuws RTL 4 van 06.34 uur doet gewoon mee met dit gekleurde nieuws.
Geen woord of beeld over de met de lange lat rammende politie en bijtende politie honden.
Dit typeert de Nederlandse media, geen enkel eerlijk commentaar.

Rudy
Rudy
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

De media hebben van het nieuwe corporate fascistische kabinet 30 miljoen euro subsidie gekregen om propaganda te bedrijven en leugens in stand te houden. Bovenop de miljoenen euro’s subsidie die ze sowieso al krijgen.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Rudy

Kijk Rudy jaren geleden is de kijk en luister bijdrage afgeschaft iedereen tevreden eindelijk iets gratis.
Maar je invloed als kijker/luisteraar verdween ook, de zendgemachtigden spuiden het nieuws wat de overheid (de financier) opdroeg.
Het zelfde is het geval met de schrijvende media, leugenachtig nieuws vanuit een gezichtspunt, dat van de overheid.

Martha
Martha
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor uw artikel, mevrouw van Bokhoven.

Geheel met u eens.
Onze toekomst staat op het spel.

Het is om te huilen en soms doe ik dat ook.

Er worden kinderen geboren, die nooit de vrijheden zullen kennen, die wij tot 2020 mochten genieten. Zij zullen niet anders weten.

Elke dag moet ik moed verzamelen om op alternatieve media zoals deze uitstekende website op de hoogte te blijven van het wereldnieuws en de ontwikkelingen in ons eigen land, die uitermate somber stemmen.

En dan denk ik aan de tweede Wereldoorlog, die ik meegemaakt heb, en al die miljoenen militairen, mensen, die voor onze vrijheid hun leven verloren.
En dan komen de tranen….

Rob Esveldt
Rob Esveldt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mensen zijn makkelijk te hypnotiseren met mooie woorden en utopische vergezichten van de politici. De oprichting van de EU en VN-agenda 2030 is daar een goed voorbeeld van. Doen mensen niet mee, zoals de uitslag van de EU-verkiezingen dan gaan ze dreigen met zaken als het licht gaat uit en er komt oorlog als we niet meedoen.

Aan de Koning hebben we ook absoluut niets meer aan, hij heeft ons land al verraden en verkocht aan het WEF en haar globalistische heerschappij.

Hier een analyse van zijn Kersttoespraak waar hij met bedekte termen de bevolking klaar maakt voor de overdracht van ons land aan het WEF-doctrine. https://youtu.be/c2iaAKPo8Pc

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Uiteraard is fascisme links. Hitler en Mussolini begonnen hun loopbaan als socialist tijdens en direct na WO1, toen de autoritaire regeringen van Duitsland, Oostenrijk en Rusland waren verdwenen. Voor iedereen die linkse politiek wilde bedrijven was er plaats op het politieke toneel, want de macht werd verdeeld langs geheel nieuwe scheidslijnen.
Maar binnen enkele jaren werd duidelijk dat de meerderheid van de kiezers geen trek had in de wereldrevolutie, zoals die werd uitgedragen door de socialisten in Europa en de communisten in de USSR. (de socialisten in de USSR noemden zich communisten, om zich op die manier te onderscheiden van sociaal-democraten die het ‘echte’ socialisme hadden verraden en in het parlement zaten, i.p.v. te streven naar revolutie).
Het ‘echte’ socialisme wil na de wereldrevolutie alles afschaffen wat met staat en regering te maken heeft.
Hitler en Mussolini begrepen dat de meeste mensen daar geen zin in hebben en besloten het revolutionaire principe toe te passen binnen één land (Stalin had overigens hetzelfde idee in die periode): op die manier waren ze af van het streven naar wereldrevolutie en konden ze zich toch onderscheiden van de sociaal-democraten en communisten.
Ze waren dus wel degelijk links en voerden het Communistisch Manifest van Marx uit, maar op een paar onderdelen iets minder doctrinair dan de communisten in Moskou. Op grond hiervan kregen de communisten overal in Europa de opdracht vanuit Moskou om het fascisme voortdurend als rechts te bestempelen.
En dat is goed gelukt.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mee eens. Helaas worden en zijn te weinig mensen wakker.

mark
mark
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

nsdap socialistische arbeidspartij. jij bent niets etc…
vergeet niet de massamoord op Christenen door de communisten en de turken (600 miljoen)

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik weet 1 ding zeker en dat is dat ik met vervroegd pensioen ga en op de motor stap en de EU uit rij en nooit meer terugkom! Michael Gorbatsjov had 200% gelijk toen hij dit zei: “The most puzzling development in politics during the last decade is the apparent determination of Western European leaders to re-create the Soviet Union in Western Europe.”

Bert van Heemst
Bert van Heemst
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hoewel het interessant is om te merken, dat de begrippen links en rechts valselijk zijn gebruikt zoals u schrijft, is het gezien alle verwarring daaromheen beter om met deze termen te stoppen en weer gewoon te spreken van boven en beneden, zoals dat voor het succesvol manipulatieve invoeren ervan de gewoonte was. Rijken en armen, adel en voetvolk.

johan
johan
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Fascisme kent vele gedaanten
– nationaal fascisme
– communistisch fascisme
– Roomse kerk fascisme
– islamitisch fascisme
– feodaal fascisme
– klimaat fascisme
– enzovoort

Macht uitoefenen door figuren die geen valse bescheidenheid kennen

Marcel Heilig
Marcel Heilig
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De Rutte coalitie heeft de burger al jaren lang informatie onthouden en houd zich staande met leugen en bedrog. Verzinnen zelf wetgeving, houden zich niet aan de bestaande wetgeving. De burger heeft dit maar te accepteren. Verjubelen miljarden Euro’s. De Mr Pr. Bewonderd Klaus Schwab: de meest kwade genius in de EU gemeenschap. Hij bewonderd deze kwade genius, volgt zijn adviezen en voorziet hem van alle Kamer informatiesite. Zo wordt Nederland naar de bliksem geholpen. Nederlanders wordt a. u. b. Wakker!.

Hijmans
Hijmans
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als links aan de macht is heb je rechts fascisme en als rechts …. heb je links fascisme!
Indertijd, rode brigades,baader meinhof,rara.

FDH
FDH
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het enige verschil tussen het communisme en het fascisme is dat het communisme wil breken met het verleden, terwijl het fascisme het verleden juist verheerlijkt. Voor de rest is het precies dezelfde ideologie, met precies dezelfde maatschappelijke uitwerking. Een Grote Leider die andersdenkenden laat uitmoorden terwijl hij en zijn nomenklatura zich verrijkt. Je zou toch verwachten dat wij deze puinzooi in de vuilnisbak van de 20e eeuw hadden gelaten, maar niets is minder waar.

Met woke, covid en klimaat gaat de globalistische kanker de komende jaren zich alleen maar verder uitbreiden. Covidocraten en klimaatridders hebben sowieso een hekel aan de democratie zoals die bestaat, die zij vooral in de weg zien staan van hun groteske plannen en hun messiascomplex.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als je kijkt wat voor lui achter groen links zitten,die had men jaren geleden allang moeten opsluiten,samen met samsom van de PVDaA gespuis van de richel,en die mogen nu de lijnen uitzetten.

henk
henk
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We zitten met zijn allen in een vicieuze cirkel waarbij de zwakheden van de mens als verdienmodel worden gebruikt. Overheden, semi overheden, banken, big tech, big Parma, media, WHO, beursgenoteerde bedrijven, etc., etc. hebben elkaar nodig en spelen elkaar de bal toe om deze door de mens zelf gemaakte schijnwerkelijkheid in stand te houden ( we zijn er dus met zijn allen zelf schuldig aan). De meeste mensen zijn nu als ware kasplantjes geworden die alleen nog maar in deze schijnwerkelijkheid kunnen bestaan omdat ze geen hoop meer hebben om zich als individu te kunnen ontwikkelen laat staan verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst van hun kinderen. Zonder hoop kan een mens niet leven! Dit kan alleen maar doorbroken worden op de zelfde wijze zoals dat altijd al gebeurd is sinds de mens bestaat. (vul maar in……………) De vraag is dan wordt dit de eindstrijd waar bijvoorbeeld ook al in de bijbel en andere boeken over geschreven is of zullen de mensen bij het zien van al die bijwerkingen en extra doden bij gevacineerden op tijd gaan beseffen dat er iets moet veranderen. Ik ben altijd ondernemer geweest en positief ingesteld maar ook gewend mijn gevoel en intuïtie te gebruiken en ik graaf mij in omdat dit verkeerd gaat aflopen. Kasplantjes kunnen namelijk niet meer buiten groeien

Rienus
Rienus
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Putin is een slang en Biden een patiënt.
Er valt gewoon nergens iets te kiezen omdat alles al vaststaat.
Die nachtmerrie waar het over gaat is constant bij ons.
Omdat wij (ik helaas ook!) kennelijk een stel ongelooflijke lafaards zijn.
Weten wat je hebt en een ander niets gunnen?
Ja zo komen we er wel..

Koddebeier
Koddebeier
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Met een Cordon Sanitaire eindigt een democratie !!!

Engels, Ronald
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Bravo, volledig gelijk, links is Dictatuur, Tirannie, honger, ellende, miserabel wonen, enzv.

P.s Heb 10 jaar in communistische dictaturen en 8 jaar in religieuze dictaturen gewoond, en gewerkt met gezien, dictatuur is puur controle ellende, honger, miserabel wonen, enzv.

M.v.g. Ronald

Cora
Cora
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat goed geschreven.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het Totalitarisme, zowel links als rechts, kent nog een aantal andere wezenskenmerken: Hierarchisch, politieke moorden, overheidscensuur, anti-intellectueel, staatspropaganda, straatterreur, crimineel, een gelijkgeschakelde pers, politieke strafprocessen en willekeur. Ines, ik hoef ze jou niet te noemen maar toch wat voorbeelden, in random volgorde: De EU, de moorden op Fortuyn en Van Gogh, de NPO, alle Nederlandse kranten in -bijna- 1 hand (DPG, Mediahuis), de knokploegen van Antifa, de Toeslagenaffaire, een verbannen Ayaan Hirshi Ali, de processen als tribunaal tegen Janmaat, De Mos, Baudet, Wilders (Fitna, Minder), veroordeling van de Blokkeerfriezen, steun aan KOZP, het verwijderen van andere meningen op sociale media als twitter, facebook en linkedin. En dan vergeet ik er vast nog heel veel.

60
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x