D66: van inspirerende vernieuwers tot policor systeempartij

RutteVier aan de leiband van Kaag

Het vorige week geopenbaarde coalitieakkoord van RutteVier ademt in hoge mate een D66-geest. Aan de zogenaamde stikstofcrisis wordt 25 miljard euro gespendeerd. Er gaat meer geld naar onderwijs. Asielzoekers worden welkom geheten en zelfs in toenemende mate uitgenodigd. De EU moet, volgens het coalitieakkoord, ‘een speler zijn in plaats van een speelveld voor andere grootmachten’. OpinieZ-collega Rutger van den Noort noemt dit ‘de D66-isering van de regering’.

Rebelse vernieuwers worden globalistische elite

Als Nederland dan toch de komende vier jaar geregeerd moet worden met een veredeld D66-programma, is het misschien goed ons nog eens te buigen over deze partij. Ooit begonnen als een beweging van rebelse vernieuwers, nu vertegenwoordigers van een globalistische elite. Het raadgevend referendum werd door D66-kopstuk Ollongren afgeschaft, het bindend referendum dat ervoor in de plaats moet komen mag van D66 niet over internationale verdragen gaan.

 

Slaafse VVD

D66-parlementariër Paternotte pleit voor vaccinatiedwang met een felheid die Bill Gates doet likkebaarden. En Rob Jetten heeft, als secondant van Sigrid Kaag, kans gezien zo’n beetje al zijn groene hobby’s in beleid om te zetten. Aan Mark Rutte zal het niet liggen, de VVD-leider is bereid aan alle wensen te voldoen om maar op het pluche te blijven zitten. De VVD-fractie wordt geleid door zijn Personal Assistant Sophie Hermans.

 

Hans van Mierlo

Ik zag laatst een interview terug van Ischa Meijer met Hans van Mierlo, begin jaren negentig. D66-oprichter Van Mierlo had toen net zijn comeback gemaakt in de landelijke politiek en droomt in het gesprek openlijk van een paars kabinet, dat kort daarna ook zou komen. Van Mierlo was een charismatische spreker. Zijn analyse in dit gesprek is interessant.

Volgens hem liep D66 onbedoeld vooruit op de ontwikkelingen in de sterk geïndividualiseerde jaren negentig, omdat de partij niet voortkwam uit een religieuze of ideologische beweging. Door het streven naar meer directe invloed van de burger, door Van Mierlo altijd beschouwd als het kroonjuweel van de partij, moest de democratie weer tot leven worden gebracht.

 

 

Referendum

In de oorspronkelijke voorstellen van D66, verwoord in het bekende Appèl, moest dat gebeuren door de minister-president rechtstreeks te kiezen op basis van een regeerprogramma. Ook moest er een districtenstelsel komen om de band tussen kiezer en gekozene te versterken. Wat betreft het referendum ligt dat iets gecompliceerder. Medeoprichter Hans Gruijters was al in 1966 een groot voorstander daarvan maar dat werd toen afgewezen door het eerste D66-congres, dat bang was voor “gaullistische invloeden”. Maar later werd het referendum toch omarmd.

Bij zijn politieke comeback in de jaren negentig was het referendum een speerpunt van Hans van Mierlo. Hij wilde een bindend referendum, waarbij de kiezer zich kon uitspreken over belangrijke onderwerpen “zoals de Betuwelijn of het Verdrag van Maastricht”.

 

Links-liberaal broertje van de VVD

Zelf ben ik, voor ik een jaar of tien geleden afstand nam van de ‘kartelpartijen’, overwegend VVD-stemmer geweest. Maar ik had ook sympathie voor het links-liberale broertje D66 met hun streven naar meer invloed voor de burger en stemde af en toe D66. Ik was er ook wel een beetje trots op dat mijn oom Henk Gajentaan, de enige broer van mijn vader, één van de 36 D66-oprichters en Appèl-ondertekenaars was, in 1966.

Hij is trouwens nog steeds lid en trouw congresbezoeker. Wat veel jongere mensen niet beseffen, is dat het oorspronkelijke D66 erg gericht was op de Verenigde Staten. De VS waren overwinnaars en bevrijders in WO2; onze naoorlogse generatie keek bewonderend naar de vitale Amerikaanse democratie. Het idee van een gekozen premier en een districtenstelsel lijkt dan ook niet geheel toevallig sterk op de Amerikaanse constitutie.

 

Invloed van de Kennedy’s

Als kind van de jaren zestig ben ik (geboren in 1959) ook een kind van het Kennedy-tijdperk. Het vooruitstrevende optimisme en het charisma van John F. Kennedy (vermoord in 1963) en zijn broer Bobby (vermoord in 1968) waren in die tijd van grote invloed. De jonge Hans van Mierlo werd beschouwd als de Nederlandse Kennedy, zoals Jesse Klaver nu Justin Trudeau acteert. Maar Van Mierlo deed dat een stuk overtuigender. De ontstaansgeschiedenis van D66 is een toevallige.

VVD-raadslid in Amsterdam Hans Gruijters kreeg ruzie met de VVD na zijn weigering om te verschijnen op een receptie ter gelegenheid van het huwelijk van Beatrix en Claus: “Ik heb wel iets beters te doen”. Twee progressieve intellectuelen namen contact op met Gruijters met het idee voor een nieuwe beweging, Gruijters sprak met zijn mederedacteur bij Algemeen Handelsblad Hans van Mierlo, en D66 was geboren. De nieuwe partij bestond uit vogels van diverse pluimage: van JOVD’ers die Gruijters volgden (door Van Mierlo mild-spottend de ‘stropdasjongens’ genoemd), tot progressieve intellectuelen.

 

Democratische vernieuwing

De droom die de D66’ers van het eerste uur bond was een democratische vernieuwing, waarbij burgers niet meer werden geregeerd door achterkamertjespolitiek maar zélf invloed konden uitoefenen op de regering en het regeringsprogramma. Pas veel later kwam de dogmatische pro-EU gezindheid vooraan te staan in het D66-gedachtegoed; dat was vooral de invloed van Brinkhorst. Terlouw maakte de milieubeweging relevant en zo zijn er nog wat latere invloeden aan te wijzen.

Feit is, dat het doen en laten van de huidige D66-fractie en hun politiek leider Sigrid Kaag op gespannen voet staat met het oorspronkelijke ideaal, ja zelfs het ontstaansrecht van D66: meer directe invloed voor de burger. Kaag c.s. zijn zó overtuigd van de juistheid en morele superioriteit van hun ideeën, dat ze de burger maar liever niet meer raadplegen, tenzij ze er zeker van zijn dat hun plannen doorgang kunnen vinden. Zij zijn immers de deugende elite en weten alles beter. Ik denk niet dat zij nog zullen veranderen, dus D66’ers die nog wel iets hebben met de wortels van de partij, zoals Boris van der Ham, kunnen beter hun heil elders zoeken.

 

Rutte-IV: D66-beleid

We zullen de komende jaren zien dat het kabinet Rutte-Kaag in hoge mate D66-beleid gaat voeren, zodat Mark Rutte nog een paar jaar de premier kan spelen. Maar de meerderheid van de bevolking, blijkens een recente enquête, ziet dat D66-beleid helemaal niet zitten. Hoezo meer directe invloed van de burger? Het oude D66 bestaat niet meer, de partij van Kaag en Jetten kan zich maar beter EU-2021 noemen. De vraag is wel, hoe lang deze geD66-iseerde coalitie stand zal houden.

De kiezer keert zich nu al af van RutteVier (nog maar 58 zetels in de peilingen) en als er straks honderden euro’s per maand afgetikt moeten worden voor klimaatmaatregelen en autorijden onbetaalbaar wordt, zal het enthousiasme het nulpunt benaderen. Ook wil de meerderheid helemaal niet dat Nederland een soort provincie wordt van de EU, iets waar de D66-voorstellen wel op neer komen.

De vraag is daarom vooral: wanneer zullen VVD en CDA tot het inzicht komen dat ze bezig zijn zichzelf af te schaffen om maar aan de wensen van Sigrid Kaag en Rob Jetten (en indirect Jesse Klaver) te voldoen? Tot het zover is, blijft het voortmodderen.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
13 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Op pagina 40 van het regeerakkoord staat dit:
===”Nederland staat voor een rechtvaardig, humaan en effectief asiel- en migratiebeleid. Wij willen migratie zoveel mogelijk in goede banen leiden en meer grip krijgen op migratie.”===
Het begint met asielbeleid. De ‘kansrijke’ asielzoeker krijgt vanaf dag 1 les in Nederlandse taal (pag. 26 van het regeerakkoord).
De asielzoeker wordt gelijkgesteld met de migrant. Het staat er gewoon.
Het maakt niets uit.
Het woordje ‘kansrijk’ moet suggereren dat er enige vorm van selectie en controle plaatsvindt. Dat is uiteraard puur cosmetisch: want het regeerakkoord maakt geen onderscheid tussen asielzoekers en migranten in de uitvoering.
Volgens het Vluchtelingenverdrag moet een vluchteling opgevangen worden in het EERSTE land waar hij doorheen komt. Dus tenzij hij een directe vlucht naar Schiphol neemt, is een Afghaan of Syriër die bij Zevenaar of Weert de grens over wandelt, geen vluchteling maar een migrant – en kan dus geen asiel aanvragen. Dat had hij moeten doen in Turkije, in Bulgarije, Servië, of een ander land van aankomst – maar niet in Nederland.
Wat de regering formuleert is niet uitvoering van het Vluchtelingenverdrag, dit is uitvoering van het Akkoord van Marrakesh.
Migranten opvangen als asielzoekers is gewoon het overtreden van de wet.
En bedenk bovendien: die 4 miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon en Turkije leven geheel op kosten van de UNHCR, die geheel wordt betaald door donorlanden in Amerika en Europa.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

En illegaal is gelijk aan legaal. Niemand gaat weg.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

D’66 = Kaag
Kaag = Ondergang van Nederland

r.maassen
r.maassen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Partijen worden misbruikt door politici met eigen agenda’s.D66 en zeker PvdA zijn hier voorbeelden van.Kok ,voormalig vakbond voorzitter heeft eigenhandig de PvdA als arbeiderspartij afgeschaft.En D66 was natuurlijk een elitaire partij maar nooit anti de gewone man, maar dat is het nu wel.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mark R. is de weg naar de top aan het vrijmaken voor Sigrid K.
Mark weet dat zijn rol bijna uitgespeeld is. Zijn teflonlaag begint af te brokkelen en hij heeft bijna bereikt wat hij het liefste wilde (langstzittende premier). En dus is hij (in overeenstemming met oppergoeroe Klaus S.) zijn opvolger aan het klaarstomen. En na een laatste buiging verzekert hij ons dat onze toekomst bij haar in veilige handen zal zijn.
Dat Mark tot die tijd die “2 miljoen redenen om niet op te stappen” allemaal stuk voor stuk een oor aannaait, dat vindt hij bijzaak. Dat hij een overwegend niet-progressief stemmend land opzadelt met een progressief regeerakkoord? Ook bijzaak.

Waldemar
Waldemar
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“De vraag is daarom vooral: wanneer zullen VVD en CDA tot het inzicht komen dat ze bezig zijn zichzelf af te schaffen om maar aan de wensen van Sigrid Kaag en Rob Jetten (en indirect Jesse Klaver) te voldoen?”

En nog steeds gedacht vanuit de aanname dat CDA en VVD nog altijd conservatieve, of conservatief-liberale partijen zijn. Neen, zij onderschrijven de globalistische agenda volledig, net als alle andere kartelpartijen. Al deze partijen zijn tot het inzicht gekomen dat ze moeten worden afgeschaft. Het is immers de bedoeling dat landelijke politiek (regionaal in de ogen van een globalist) wordt afgeschaft en vervangen door meer grootschalige aansturing. Ondanks dat de schrijver regelmatig de term globalisme laat vallen, lijkt hij toch niet goed doordrongen te zijn van de verstrekkende betekenis van die agenda. Zo lang als ik mij kan herinneren ondersteunen CDA en VVD massaimmigratie, klimaathysterie, meer EU en meer VN en nu gaan zij vol mee in het opzetten van een sociale kredietscore via covidvaccinaties. Het belangrijkste verschil is waarschijnlijk dat ze minder moeite doen dit te verbergen.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte wat had je anders kunnen verwachten van die man .
Hij doet toch alles om in het zadel te blijven zitten zelfs partij verraad
Maar dat was te verwachten het zit in zijn genen
Zijn opa werd olie man genoemd
Die bediende twee kanten in de oorlog .
Dat zijn achterban dit pikt dat deze leugenaar over links is gegaan.
En daarmee ook nog eens zijn kiezers afvalt .

Ik kan maar hopen dat er snel weer verkiezingen komen.
En partijen vvd d666 cu cda .
Een verschrikkelijke afstraffing krijgen .
Allemaal onder de vijf zetels komen en gelijk een kies drempel in voeren van minimaal 10 zetels .

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

ik vind D66 een HEEL eng partijtje. Echt enge mensen met abjecte ideeen over Nederland en hoe om te gaan met de burger.

KerstSter
KerstSter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Building Back Better …….. Het WEF als leidraad om een kerstboom te kopen https://youtu.be/4284TBFh2B4 😂

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Iedereen een lege knip en de temperatuur stijgt net zo hard als de zeespiegel ,helemaal niks .Al Gore werd miljardair met zijn kletskoek,en handige politiek vreet er ook van ,waarom niet 25 miljard verdelen in banen,huizen bouwen ,en de zorg. Zo bouw je een land op .Arme jeugd,luisteren naar klimaatverhalen en worden dom gehouden door de media .Zijn ze 20 jaar verder komen ze er wel achter hoe ze in de maling zijn genomen,als ze dan nog leven na de vele boosters die nog volgen ,met de maak je stomvloeistof .

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Nee hoor, nu hebben ze covid 19.
Het verhaal gaat gewoon door.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De geschiedenis van D66 bewijst dat het goede al geweest is en niet meer terug komt. De vraag is of de kiezer ook mee veranderd is in die tijd of heeft de partij andere bron aangeboord? Daar lijkt het op en het zal de elitaire linkse kiezer zijn voor wie de PvdA te plebsachtig is, wat deze partij weer door samen te gaan met GL wil repareren. En met de VVD samen vormen zij een grote linkse blok. Voor de kiezer die anders wil blijven twee cordon sanitaire partijen of een paar splinter partijtjes over. Dat wordt weer feest bij de volgende verkiezingen met deze keuzes van partijen die de burger vooral steeds meer dicteren dan dat zij naar zouden luisteren.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

ik vind het inderdaad een griezelige ontwikkeling dat D66 met GL en hulp van PvdA er Timmermans een voor velen onbetaalbare maatschappij aan het optuigen zijn. Alleen voor de ‘gegoeden’in dit land, maar niet voor de middenmoters en alles wat daaronder nog zit.

13
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x