OpinieZ Podcast 036: Nederland is een verstikkende bureaucratie

YorienvdH in gesprek met Freek van Beetz en Rutger van den Noort

Titelfoto OpinieZ Podcast

 

 

 

De Nederlandse overheid is vastgelopen in een woud van regels en adviesorganen, gebruikt geen gezond verstand en heeft een groot gebrek aan daadkracht. OpinieZ-auteurs Freek van Beetz en Rutger van den Noort zijn er somber over. Gespreksleiding Yorien vdH.

Lees ook:

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
10 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kan er gewoon niet meer naar kijken,een grote leugenzooi,alles uit een hoed,en verplicht betaald door de burger ,vreselijk .

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

In het verleden volgde ik de debatten, maar dat is al heel lang geleden. Ook ik kan er gewoon niet meer naar kijken. Sommige regering en/of 2e kamerleden hebben een verborgen agenda en anderen zijn gewoon met hun carrière bezig ipv met het belang van het volk. De 3e categorie heeft het gezonde verstand niet en/of mist de intelligentie. Natuurlijk zijn er ook nog een paar die zaken willen veranderen, maar helaas zij zijn in de minderheid.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rond min 13 zegt Van Beetz iets over verdragen die ooit zijn afgesloten en nooit meer veranderen, ook al veranderen de omstandigheden wel.
Ik zal een voorbeeld geven van zo een verdrag dat ooit is afgesloten en vervolgens een nieuwe interpretatie heeft gekregen: het vluchtelingenverdrag.
Veertig jaar geleden werden ongeveer 1000 vluchtelingen per jaar opgevangen, dit waren bijna altijd mensen met een achtergrond van politiek activisme (vakbond, politieke partij). Ze kwamen direct uit het land van herkomst.
Veertig jaar later is de situatie geheel anders. We vangen wel 50.000 ‘vluchtelingen’ op, die bijna altijd uit een veilig land komen waar ze al opvang genoten (betaald door EU of UNHCR) en dus gewoon migranten zijn. Deze interpretatie is niet volgens het vluchtelingenverdrag en is dus gewoon onwettig.
Uit dit voorbeeld blijkt dat de overheid niet de wet handhaaft, maar bezig is met een politiek programma dat heel andere belangen dient dan die van de Nederlandse burger. Terecht merkt Yorien op: “Is de politieke wil er wel?” Nee, die is er duidelijk niet, de politieke wil wil iets heel anders dan wat de gemiddelde burger wil.
Tenslotte denk ik dat dit voorbeeld aangeeft dat de verstikkende effecten van de politiek niet ontstaan door de veelheid van regels, maar door de verpolitiseerde uitleg van de wetten. Die verpolitisering komt voort uit het feit dat steeds dezelfde groep partijen de macht met elkaar deelt en zich niets hoeft aan te trekken van een verkiezingsuitslag.
En om die reden zie ik maar één oplossing: stemmen op de oppositie.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het zal een plan van de VN zijn om de hele bevolking zoveel mogelijk te mixen zodat het een grote familie wordt. Vergeten wordt alleen dat de familieruzies de ergste zijn. Net zo iets als de CDA dacht dat er hier een Europese islam wordt naar onze maatstaven. Hoe dom kun je zijn want naïef kun je het niet meer noemen.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig die vraagstelling: Waarom is besturen met gezond verstand zo mogelijk?
Simpel: Omdat 99% van de bestuurders niet bekwaam is om te besturen, op de stoel waarop ze zitten.
Geld en carrière maken is hun drijfveer.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Sorry, mogelijk moet zijn moeilijk.!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vandaag las ik in op het Nederlandse nieuws dat de Tsjechische dissident Petr Uhl gisteren overleden is. Zijn verdienste zoals vermeld was o.a. het brengen van onafhankelijk nieuws. Het communistische regime vond het natuurlijk strafbare nepnieuws net als het regime hier ook doet. Want als onafhankelijk geldt is alleen de staatsomroep. Alle andere nieuws is nepnieuws. Beleven wij hier nu niet hetzelfde?

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ni28 Daar lijkt het wel op. Daarom moeten wij ook alle andere bronnen raadplegen en kritisch blijven.

Jan Smid
Jan Smid
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die bureaucratie kost inderdaad bakken met geld en het levert niets op. Maar ik ben nog banger voor de onverschilligheid van de overheid en politiek om vergunningen af te geven voor het doen van geothermisch onderzoek in gebieden waar ons drinkwater wordt gemaakt en klimaatgekte die niets oplevert behalve een energietekort. Nederland moet naar de klote als het maar ordelijk en onder overheidstoezicht gebeurt.

Jan Polderman
Jan Polderman
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We hebben nog steeds een heel groot taboe in Nederland en dat heet overbevolking.
We willen teveel met veel te veel mensen en ook teveel verschillende mensen op een veel te klein stukje land.
Meer dan 500 inwoners per km² is is ook absoluut niet duurzaam.

10
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x