Mijn eigen Dunne Regeerakkoord
Vijf kernthema’s alvast ingevuld

Titelfoto: Informateur Len Remkes door Ministerie van Buitenlandse Zaken, gepubliceerd onder CC BY-SA 2.0.
Met de woorden: “We gaan echt iets nieuws proberen, noem het een experiment: een beknopt regeerakkoord,” trapte Wouter Koolmees afgelopen woensdag de onderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie af. Al dertig weken komen de dames en heren politici enkel toe aan persoonlijk gekonkel. Het wordt eindelijk eens tijd voor de inhoud. Robert Raupach schetst daarom zijn eigen “dunne” regeerakkoord in vijf thema’s.
Inmiddels is het 206 dagen geleden dat Nederland naar de stembus is gegaan. De twijfelachtige eer van de langste Nederlandse formatie ooit wordt over tweeënhalve week behaald. Geen record om trots op te zijn. Om nu enigszins de vaart erin te krijgen wordt volgens Remkes dus een ‘dun’ regeerakkoord geformuleerd. Laat ik de formatiepartijen en beide informateurs maar eens een handje helpen door alvast de passages voor de voor mij belangrijkste thema’s voor hen op papier te zetten.
1. Géén nieuwe bestuurscultuur
Met veel bombarie kondigden partijen in de verkiezingscampagne aan dat alles écht anders zou worden. Radicaal anders zelfs. Rutte en vooral Kaag zouden laten zien wat nieuw leiderschap is. Het enige goede aan dat vermeende nieuwe leiderschap is de ontmaskering van D66. Wat zijn ze toch door de mand gevallen, de elitaire moraalridders onder aanvoering van Sigrid Kaag. Transparant is het zeker, maar ik heb toch een flauw vermoeden dat de insteek van de boodschap een andere was.
Nadat Kaag ten koste van mensenlevens heeft gefaald in haar Afghanistan-aanpak kwam zij in het navolgende debat klem te zitten en forceerde daarmee haar eigen aftreden als minister van Buitenlandse Zaken. Voorlopig dieptepunt was nochtans ongetwijfeld de aantijging van bovenmatig alcoholgebruik door onder andere Sjoerd Sjoerdsma aan het adres van Johan Remkes.
Kaag onder vuur na terugnemen 'drankroddel' over Remkes https://t.co/xpG1uezw9a
— RTL Nieuws (@RTLnieuws) October 5, 2021
Op de radicale voorstellen van Rutte wachten wij, na zijn advertorial in Nieuwsuur op 11 mei, nog steeds. Op het moment dat hij zei: “Ik ga niet opeens van alles anders doen,” wisten we eigenlijk genoeg. En geef hem eens ongelijk. Hij hoeft alleen maar achterover te leunen en toe te kijken hoe het CDA zichzelf opblaast, D66 verzuipt in haar eigen deugkots en de politieke partijen op rechts elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Geef ons maar gewoon die oude vertrouwde bestuurscultuur. Net zo slinks en leugenachtig, maar in ieder geval zonder marketingsausje.
2. Kappen met klimaatalarmisme
Daags na ondertekening van het regeerakkoord mag Jesse Klaver nog één keer bij Eva aan tafel roepen, dat we er allemaal aangaan als we nu niet per direct een paar miljoenmiljard euro stoppen in de denkbeeldige thermostaat, waarmee we de temperatuur op aarde kunnen bijsturen. Daarna gaan we weer even normaal doen. U leest het al, kappen met het alarmisme. Laten we het met elkaar eens zijn dat het klimaat op aarde verandert. Dat deed het namelijk altijd al en zal het ook altijd blijven doen.
De opgave aan de mensheid is om ons aan te passen aan de omstandigheden. En dat is wat we gaan doen. Meer groen in de steden zorgt niet alleen voor minder hitte in de zomer, maar verhoogt als bonus ook nog eens de algemene leefbaarheid. Ook blijven we ons inzetten voor het verminderen van voedselverspilling, plasticgebruik en hergebruik van materialen, zoals we dat eigenlijk al jaren doen. De meeste winst echter zit in de energiemix, die op de schop gaat.
Natuurlijk blijven we investeren in wat men noemt duurzame energiebronnen, maar we stoppen met zonnepanelen op vruchtbare akkers waarvan buitenlandse investeerders lachend rijk worden. De ratio wint het eindelijk van de emotie en Nederland maakt bindende plannen om te investeren in nucleaire energie op eigen bodem. Schoon en vooral consistent levert kernenergie straks het gros van onze energiebehoefte.
De klimaatbeweging wil kernenergie vermijden, omdat de oplossing van het “klimaatprobleem” de beoogde revolutie overbodig maakt.
https://t.co/urzRd02CEc— Prof em. dr drs mr Lucas Bergkamp, LL.M. (@lucasbergkamp) October 8, 2021
Tot slot komt de zelf gecreëerde boekhoudkundige waanzin rondom stikstof ten einde. De rem die we onszelf hebben opgelegd heeft niet alleen onnodig veel geld gekost, dat constructief ingezet had kunnen worden, maar verergert bovendien al jaren de onnodige woningnood in ons land (begin trouwens eens de hoogte in te bouwen). We spelen niet langer voor braafste jongetje van de klas, maar passen onze normen aan die van onze buurlanden aan en halen het land van het verstikkende stikstofslot.
3. Immigratiestop
De kern van het immigratiebeleid wordt om eerst ons huis op orde te krijgen. Sinds 2014/2015 hebben wij met de beste bedoelingen gewoonweg teveel hooi op onze vork genomen. Het lijken harde woorden, maar voorlopig gaat de grens van Nederland op slot.
Het kabinet is dringend op zoek naar opvanglocaties voor asielzoekers https://t.co/ISO10cwcdX
— AD.nl (@ADnl) October 6, 2021
Door het opnemen van de momenteel aanwezige vluchtelingen zijn we een zorgplicht voor hen aangegaan. Deze plicht nemen we zeer serieus. Allereerst bieden wij als gastheer iedere vluchteling gedurende het tijdelijke verblijf in Nederland menswaardig onderdak en voorzien wij in levensonderhoud. Daarnaast gaan we op zoek naar een zingevende daginvulling voor volwassenen en bieden wij kinderen vanzelfsprekend onderwijs. Als tegenprestatie verwachten wij van hen alleeb respect en inlevingsvermogen voor onze cultuur, normen en waarden.
Om toekomstige ruimte te creëren voor mensen die hulp behoeven om uit oorlogssituaties of andere crises opgevangen te worden voeren we een driesporenbeleid. Ten eerste worden op korte termijn zogenaamde ‘veiligelanders’ gefaciliteerd in terugkeer naar hun thuisland.
Op middellange termijn worden vluchtelingen gemotiveerd en financieel ondersteund om – uiteraard alleen als de situatie het toelaat – terug te keren naar hun land van herkomst.
Tot slot wordt op lange termijn een jaarquotum, bijvoorbeeld naar Canadees voorbeeld, bepaald voor immigratie naar Nederland. Een dergelijk maximum verzekert nieuwkomers van de juiste aandacht en inzet van middelen om op termijn een volwaardig deelnemer van onze maatschappij te kunnen worden.
4. Belastingen eenvoudiger
Wellicht niet het meest sexy onderwerp, maar wel de kurk waar alles op drijft. De schatkist. Ten eerste gaan we echt werk maken van de hervorming van het belastingstelsel. Vaak besproken, maar nooit in radicale vorm tot uitvoer gekomen. Hiervoor stoffen we het nog geen jaar oude plan van coalitiepartner ChristenUnie af. Het hele systeem wordt een stuk eenvoudiger en eerlijker. We stoppen met het uitdelen van toeslagen en het woud van kortingen en aftrekposten wordt gekapt.
Ons belastingstelsel moet én kan eenvoudiger, rechtvaardiger en saamhoriger. Vandaag presenteert de ChristenUnie daarom een grootschalige belastinghervorming. Meer weten over onze plannen? 👇🏻 pic.twitter.com/iXIgg4RUjW
— ChristenUnie (@christenunie) November 9, 2020
Om dit te compenseren worden nieuwe inkomensafhankelijke belastingtarieven in het leven geroepen, die uiteindelijk voor een verschuiving van lasten zal zorgen. Volgens de CPB-doorrekening gaan huishoudens er met elf miljard op vooruit, wat wel ten koste gaat van een lastenverzwaring van acht miljard voor het bedrijfsleven. Voor de ondernemers die nu moord en brand schreeuwen: realiseer je daarbij dat de afgelopen veertig jaar zestig procent van de welvaartsgroei bij bedrijven terechtkwam.
Tijdens de coronacrisis heeft de overheid haar portemonnee getrokken en daarmee voor baanbehoud gezorgd door bedrijven overeind te houden met loonsteun en andere regelingen. Dit was alleen mogelijk omdat ons huishoudboekje behoorlijk op orde was en is zeker geen vanzelfsprekendheid. De komende vier jaar zal via een bijzondere en tijdelijke heffing (verwerkt in het nieuwe belastingstelsel) een deel van die rekening terugbetaald moeten worden. Want alleen als het huishoudboekje weer snel op orde is, zijn we in staat om bij een volgende crisis weer zo ruimhartig om te gaan met steun.
Tot slot gaan we bij financiën de adaptatie van cryptovaluta en blockchain-technologie bevorderen. In het digitale tijdperk is Nederland in vele opzichten vaker een van de voorlopers geweest en hebben wij onze innovatiekracht getoond.
5. Terug naar de EEG
Nederland zal een hernieuwde poging doen om opnieuw met landen als Oostenrijk, Zweden en Denemarken een blok te vormen om een realistischere koers te varen die in het belang is van de inheemse burgers, met name wat het financiële beleid betreft. Terug naar een EEG-achtige opzet met focus op economische samenwerking, met behoud van nationale soevereiniteit.
2/2 zorgwekkend is ook dat er in NL (maar ook in FR en D) geen politieke backing is voor het Deense model: wel in EU/interne markt maar met behoud van minimaal noodzakelijke soevereiniteit. Kartel (rechts én links) is dom pro EU, de 'tegenpartijen' pro Nexit maar te weinig steun.
— Jan Gajentaan (@jangajentaan) September 30, 2021
De verregaande integratie, waarbij sommigen het geheel opgaan van de huidige natiestaten in één Europese federatie als natte droom hebben, stopt hier en nu. Bij dat laatstgenoemde moeten we het ook vooral niet schuwen om met landen als Polen en Hongarije in gesprek te gaan en hen in ons bootje te halen. Het tijdperk dat ongekozen gelijkheids- en klimaatpausen vanuit Brussel onze staatskas plunderen en ons de wet voorschrijven is voorbij.
Over de auteur

- Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.
Recent gepubliceerd
Politiek Nederland12 juli 2023Eindelijk heeft eindbaas Rutte de uitgang gevonden
Klimaat en Milieu15 juni 2023Eindeloos alarmisme over prachtig Nederlands landschap
Klimaat en Milieu13 april 2023Ik houd van benzineauto’s, vlees en verre vakanties. Nou èn?
Politiek Nederland26 februari 2023Weglopen, wegpesten en wegblijven
Zo zou het moeten gaan,maar dat zie ik die Binnenhofbende nog niet eens als mogelijkheid bekijken,laat staan dat ze het uit voeren.
Precies hetgeen ik ook wilde zeggen. Helemaal mee eens met dit voorstel, al mis ik toch het even aanhalen van de waanzin rondom biomassa. Maar, dat is een persoonlijke vendetta 😉…
Ik ben het met uw invulling eens. Ik heb echter wel het idee, dat we dit stadium van een goed geregeld Nederland reeds voorbij zijn.
Het is allesinds redelijk wat hier betoogt word. Maar dat is dan ook meteen de valkuil
Nuchterheid, redelijkheid, boerenverstand en wetenschap, de roze olifant benoemen, dat zijn allemaal zaken die men in Den Haag niet meer bezigt en de onverkozene van E.U. die aan de touwtjes trekken zijn ze nog gekker.
We zijn niet meer souverein.
Rutte heeft al lang zijn ziel verkocht aan de duivel (WEF, UN,WHO etc.), en hij beheerst de kunst om anderen voor zijn karretje te spannen als geen ander.
Moge hoogmoed eindelijk hard voor den val komen.
Zullen daar alle gedoe rondom electrische auto’s ook maar aan toevoegen. De rijkste mensen subsidiëren met loodzware voertuigen met een enorm gewicht, de zeer sterk vervuilende industriële ontwikkeling, de chemisch niet afbreekbare accu’s na gebruik, de duizenden gestorven kinderen uit de kobaltmijnen om die accu’s te maken, de export van die bakken tweedehands, omdat ze hier te duur worden-dus dag subsidie- geen laad mogelijkheid voor gewone mensen zonder oprit enzovoort. Maar het zal een utopie blijken allemaal.
Eens.
Het lijkt wel of ze met opzet steeds aan de verkeerde knoppen draaien.
Dat lijkt niet alleen zo; dat is zo. Ons land zit vol met adviescommissies die van achter het bureau werken. Ze hebben allerlei theoretische statistiekmodellen, waarop zij zich baseren, maar de praktijk op de werkvloer, da’s een ver-van-m’n-bed show. En niet alleen op dit gebied wordt duidelijk, dat deze beschaving volledig naar de knoppen gaat.
We vragen ons wel eens af waarom we geen integere en betrouwbare volksvertegenwoordigers hebben. Mijn mening, omdat we niet zoveel van dat soort mensen in ons midden hebben, en die er zijn krijgen geen kans om zich breeduit te profileren. Zie wat er met Omtzigt gebeurde, die zijn ze liever kwijt dan rijk.
Als je je in een slangenkuil begeeft, word je gebeten. Tenzij je zelf een slang bent natuurlijk.
De politiek is verworden tot kronkelende palingen in een emmer snot.
Alleen als je zelf glibberig genoeg bent pas je er tussen.
Mijn Nederland (vanaf 1938), is opgeofferd door een aantal op macht beluste engerlingen.
Het Linkse Rutte Kartel, heeft Nederland weggeschonken aan de EU, inclusief onze bedrijfspensioenen en ons aardgas.
Verschrikkelijk en deze complete leugenclub, gaat nog 4 jaar door, met het afronden van de sloop.
Wat de schrijver wil gaat allemaal niet gebeuren. We krijgen meer van hetzelfde en met versnelde invoering. Agenda 2030 weet u wel. De vier partijen uit de formatie zijn het eens met elkaar over die agenda. De formatie gaat dus alleen over de poppetjes. Lees: mevrouw Kaag wil graag de minpres zijn. Daar is weerstand tegen. Niet dat het veel uitmaakt want ze zijn allemaal even erg.
Leest als een sprookje. En dat zal het ook blijven. De beloofde politiek nieuwe stijl vertolkt door de oude garde die ons jaren bij de neus heeft genomen is een nachtmerrie versterkt door de personage van een heks wiens enige doel de torentje is. En over lijken zal ze gaan dat heeft ze laten zien. Het is voor ons niet van de regen in de drup maar van de drup in de regen. En het bewijs dat de democratie hier maar een dag in de vier jaar duurt.
En wat doen wij met onze rechterlijke macht? Voorlopig blazen wij van hoge toren wat Polen betreft maar onlangs gaven de rechters toe dat zij in de affaire van de belastingdienst voor de kant van de staat automatisch gekozen hebben. Nogal hypocriet.
Fantastisch stukje: zo moet het regeerakkoord eruit zien. Helder en haalbaar, geen luchtfietserij. Stuur het maar in naar de informateurs!
Inderdaad na de boedelverkoop van Nederland in Maastricht in 1992 is het alleen maar bergafwaarts gegaan in Nederland, onze democratie is langzaam verdwenen evenals ons aardgas en poen wij zijn bijna altijd NETTO betaler geweest in deze EU opzet.
Een voorbeeld, in Nederland is de pensioengerechtigde leeftijd 76 jaar en in Italie gaat men van onze bedrijfspensioenpot, met 62 jaar met pensioen.
H.J. het moet zijn 67 jaar in Nederland.
…. ‘Het tijdperk dat ongekozen gelijkheids- en klimaatpausen vanuit Brussel onze staatskas plunderen en ons de wet voorschrijven is voorbij…..’
Was het maar waar. Doordat deze kraken hun tentakels tot in de uiterste haarvaten van de samenlevingen hebben geboord, kan er niet meer op een democratische wijze met hen worden afgerekend. Men wisselt bewindspersonen als onderbroeken, waarmee het mij geheel duidelijk is geworden dat het er niet meer toe doet wie in het bestuur van ons land zit, of die persoon wel geschikt is, maar vooral dat men bij de gewenste club hoort en het gewenste deugnarratief wil verkondigen. Een ever closer union heeft men afgesproken en daar moet elk greintje gezond verstand voor wijken.
Waarom vraagt Robert Raupach zich niet af waarom de VVD van Rutte nog steeds de grootste partij van Nederland is?
Kijk Anton, vroeger was voor 80% van de kinderen van arbeiders, de Ambachtsschool/Huishoudschool en Mulo het hoogst haalbare en ook vaak de laatste school die men bezocht en heel, heel soms kwam men uit die spiraal.
Deze groep stemde evenals hun ouders, vaak PvdA / KVP / ARP / CHU / CPN.
Nu gaat die zelfde groep leerlingen, naar andere vormen van onderwijs, met altijd de mogelijkheid om door te blijven leren en hoger op de ladder te starten in het arbeidsproces.
De zekerheid die zij zoeken, zit ook verborgen in hun stemgedrag, als zij het huisje, boompje, beestje systeem hebben ingevuld en vaak als twee verdiener hun bestaan opbouwen is de keus voor de VVD een logische.
De vele negatieve aspecten van deze partij, nemen ze op de koop toe, je nek uit steken kan later nog wel eens.
Maar nu ff, hou vast wat je bezit.
Mee eens.
Met het kappen van klimaat-alarmisme, stokstof-geneuzel, bio-brandstof import. Over kernenergie kunnen wij het eens zijn dat het te lang duurt voordat de eerste centrale (met vergelijkbare brandstof, voortschrijdend inzicht?) draait.
Tot daar aan toe en ook daarna zullen wij op andere manieren met de energiehuishouding moeten omgaan.
– Huizenbouw.
Voor elke woning die in een gemeente nieuw wordt gebouwd minimaal 1 arbeidsplaats in dezelfde gemeente. Liefst 2 arbeidsplaatsen met het oog op de toekomstige uitbreiding van gezinnen. Geen arbeidsplaats? geen huizenbouw!
– Tramverbindingen in het OV zijn zo gek nog niet. Kijk in grote steden in binnen- en buitenland. Korte afstand OV per tram scheelt een hoop elektrische bussen (accu’s), lange afstand per Metro. Trolleybussen?
Reizen per OV
Bereken het verschil in het vaak laten rijden van veel korte treinen t.o.v. het minder vaak laten rijden van lange treinen en na de spits alleen nog korte treinen minder vaak.
Op drukke trajecten organiseren dat in een uur elk kwartier een bus of tram rijdt i.p.v. 3 tot 4 achter elkaar. Dat na de spits alleen kleine bussen (en treinen) rijden en ’s nachts alleen nog Taxi’s ?
Decentrale energie
– Zonnepanelen op elk industrieel dak zonder onzinnige salderings-maatregelen ’terug-verdienen”.
– Op elk hoog gebouw meerdere Verticale As Wind Turbines. Werken v.a. Beaufort 2 met wind uit alle richtingen tot over Beaufort 12 , geluidloos. Niet de kansloze probeersels om het gepatenteerde model te omzeilen waarmee in de meest onherbergzame streken al 10-tallen jaren energie wordt opgewekt. Energie volledig gebruiken waar opgewekt. Als er over is? Verdelen onder de ‘buren’ – Geen licht of wind? Bestaand netwerk gebruiken zoals we dat al jaren “gewoon” gebruiken. Met gas
Zijn dromen geen bedrog?
Ik vraag me ernstig af wat het nut van dit artikel is. Iedereen weet hoe het wel zou moeten. Dus dit voegt niets toe.
We moeten een keuze maken tussen de bereidheid om een potentieel verontrustende of levensveranderende waarheid te leren kennen of in tevreden onwetendheid verder te blijven leven.
Daar gaat het om. U kunt wel dromen hoe u het zou willen, maar als u uw dromen waar wilt maken moet u wel de keuze maken.
Integere, eerlijke en betrouwbare politici bestaan niet kortom dat hele verhaal van Koolmees kan linea recta de prullenbak in net als de volledige Tweede Kamer. En ach Pieter Omtzigt is in zijn haarvaten ook niet veel beter. Als het er echt op aankomt heeft hij de slachtoffers van de toeslagen-affaire ook in de kou laten staan. Er zijn nog steeds tienduizenden slachtoffers die grote schulden hebben, in scheiding liggen, kinderen alsnog uit huis geplaatst dreigen te worden, waarbij huisuitzetting alsnog dreigt te gebeuren etc. etc. Als Pieter echt oprecht was geweest was hij daar vol voor gaan liggen want dat MOET je zelfs doen als volksvertegenwoordiger. Niemand deed het óók Pieter niet!!!