Sigrid Kaag struikelt over eigen arrogantie

De rekening voor een opeenstapeling van blunders

Sigrid Kaag struikelt over haar eigen arrogantie jan gajentaan opiniez, motie van afkeuring, tweede kamer, afghanistan

Titelfoto: Sigrid Kaag door Ministerie van Buitenlandse Zaken, gepubliceerd onder CC BY-SA 2.0.

Is Sigrid Kaag overmoedig geworden na een goed verkiezingsresultaat in maart, toen zij wekenlang gehyped werd door de MSM? Na het “functie elders”-debacle van premier Rutte zag de voormalige diplomate haar kans schoon. Zij serveerde Rutte af met een motie van afkeuring, waarbij ze luidkeels verkondigde dat zijzelf wél haar conclusies zou trekken bij een dergelijke motie. Vervolgens probeerde zij de formatie naar haar hand te zetten door twee linkse partijen binnen te halen.

Helaas voor D66, wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in. Donderdagavond bleef Kaag geen andere keus dan aftreden, nadat de Tweede Kamer haar geblunder en getreuzel met betrekking tot Afghanistan afstrafte met een vernietigende motie van afkeuring, die ook de steun kreeg van coalitiepartner ChristenUnie.

 

Blunders

Het aftreden van Kaag als minister – zij wil wel D66-leider blijven – vormt de apotheose van een maandenlange opstapeling van politieke en bestuurlijke blunders van Kaag. De voormalige VN-topfunctionaris is in politiek Den Haag een vreemde eend in de bijt gebleken. Zoals OpinieZ-collega Uri van As onlangs uitgebreid uit de doeken heeft gedaan, heeft Kaag kosten nog moeite gespaard om haar pauselijke ambities in Den Haag te verwezenlijken.

 

Spindoctors

Daarbij heeft zij zich omringd met piepjonge spindoctors zonder bestuurlijke ervaring, zoals de wonderlijke figuur Duane van Diest (inmiddels overgestapt naar Coca-Cola als lobbyist, om de rotte mores in Den Haag nog maar eens te onderstrepen), of ene Felix Klos, die de meest rampzalige delen van haar hatelijke Schoo-lezing schijnt te hebben bedacht.

 

Veiligheidsgordel

Na de “functie elders”-crisis was het niet Rutte, maar Kaag die steeds verder afbladderde, wat ook te zien was in de peilingen. Het begon met allerlei onthullingen over de documentaire over Kaag die door de VPRO werd uitgezonden. Ondanks het gejok daarover van Sigrid Kaag zelf bleken haar spindoctors, waaronder ook het onvermijdelijke Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, achter de schermen druk onderhandeld te hebben over een zo gunstig mogelijke weergave van de gekoesterde leider. Tot en met een veiligheidsgordel die in beeld gephotoshopped moest worden, al heeft de regisseur daar wijselijk van afgezien.

 

Vera Bergkamp in de voorzittersstoel geritseld

Terwijl Kaag het formatieproces gijzelde door haar afserveren van huidig coalitiepartner ChristenUnie en het drammerig proberen binnen te halen van twee linkse partijen, GroenLinks en PvdA (beide verliezers bij de verkiezingen in maart), moest ineens de naar ieders tevredenheid functionerende kamervoorzitster Khadija Arib (PvdA) plaatsmaken voor D66-backbencher Vera Bergkamp. Een trofee die Kaag geritseld had bij Rutte, in ruil voor het voortzetten van het formatieproces met de door het ‘functie elders’ briefje aangeschoten VVD-leider.

 

Mes

Maar toen Kaag tijdens haar Schoo-lezing Rutte keihard aanviel over zijn ritselpraktijken, viel zij in haar eigen mes. Zoals Ronald Plasterk fijntjes in zijn Telegraaf-column Zo bont als Kaag het maakt is uitzonderlijk vaststelde: het was Kaag zelf die niet alleen Bergkamp in de voorzittersstoel ritselde, maar ook zichzelf tot Minister van Buitenlandse Zaken kroonde en daarnaast nog wat benoemingen in de wacht sleepte.

 

Structureel arrogant

Zo bleef Kaag de politieke plank misslaan. Zoals een vroegere baas van mij wel eens opperde: arrogantie mag als het functioneel is, maar als je structureel arrogant bent, loopt het verkeerd af. De structurele arrogantie van Sigrid Kaag, die naar eigen zeggen buiten haar man en haar familie en enkele vrienden niemand vertrouwt, zit haar functioneren in de Haagse politiek danig in de weg. Dan volgt vroeg of laat de rekening. De motie van afkeuring die nu Kaags aftreden als minister betekent werd niet alleen verstuurd door de door haar opzij gezette Gert Jan Segers, maar ook door PvdA en GroenLinks, die met een dode mus blij waren gemaakt en vergeefs hun fracties wilden fuseren.

 

Afghanistan-debacle

Het ergste debacle voor Kaag moest nog komen, dat haar nu de kop kost als minister van Buitenlandse Zaken: haar volledig falen om de snelle opmars van de Taliban te voorzien en daarop te acteren door bijtijds de mensen in Afghanistan voor wie dat nodig is, te evacueren. Moties daartoe van de Tweede Kamer werden door Kaag in de wind geslagen. Inmiddels is gebleken dat de Fransen en de Britten al maanden bezig waren hun mensen te evacueren.

Ook die signalen werden door Kaag en ook door minister van Defensie Ank Bijleveld, volstrekt genegeerd, met alle kwalijke gevolgen van dien. Als er kritiek op kwam werd dat door Kaag achteloos gepareerd: je moest wel een Nobelprijs hebben om de snelle opmars van de Taliban te voorzien. Dezelfde Taliban die de afgelopen weken door Kaag werd voorzien van allerlei cadeautjes, om er maar het beste van te maken.

Waarmee Sigrid Kaag maar weer eens aantoonde, dat zij meer weg heeft van een in het buitenland vrijgevige VN-diplomate, dan van een nationale politicus.

 

Formatie-perikelen

Hoe moet het nu verder met de formatie? Dat zal gezellig vergaderen worden op de hei, komend weekend met VVD-nestor Johan Remkes. In feite zijn de drie leiders van VVD, D66 en CDA aangeschoten wild. Rutte is door zijn mismanagement van de toeslagenaffaire en zijn voortdurende gejok, geen geloofwaardige premier meer. Kaag heeft ondanks de mooie woorden over nieuw leiderschap, getoond geen haar beter te zijn en is na het Afghanistan-debacle ook haar internationale aanzien kwijt. Wopke Hoekstra heeft nauwelijks een partij over, nu Pieter Omtzigt (over wie ik het een volgende keer wil hebben) er met de meeste zetels vandoor lijkt te gaan.

Als Remkes eerlijk is, concludeert hij na een goed glas wijn op de hei, dat er maar één ding op zit: nieuwe verkiezingen.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
37 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik help het u allemaal hopen, maar ben bang dat de ‘VVD-coryfee’ er toch alles aan zal doen, inclusief de vergiffenis aan CDA en D66, om Rutte en zijn VVD stemvee aan de macht te houden. Whatever it takes.
Geen van de 3 partijen heeft belang bij verkiezingen, D66 heeft juist wel alle belang bij doorgaan. Nu Kaag strategisch verlost is van het Afghanistandossier inclusief alle lijken uit de kast van BZ, het boerenwegpesten totaal is ondergesneeuwd, het WEF-dictaat van de QR-code er ook eventjes doorheen gejast is (terrassen vrijgesteld, dus die kruimel was weer doorslaggevend voor de tandeloze 2e kamer) kan de Nederlandse ooit vrije democratie definitief haar ondergang tegemoet zien.
In Afghanistan onder de Taliban hebben vrouwen het niet best, onder een dwangmatig linkse politiek in Nederland gaan blanke mannen het heel moeilijk krijgen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Aanvulling: vergeet niet dat zeker meneer Rutte, maar ook mevrouw Kaag, experts zijn in handige retorische trucjes waar meneer Hoekstra duidelijk minder bedreven in is.
De eerste twee praten heel veel, heel vaag en heel wollig als er vragen worden gesteld, maar geven zelden echt antwoord op een vraag of zéggen daadwerkelijk iets.
De msm, waar de gedreven onderzoekende journalist bijna uitgestorven lijkt, gaan vandaag al vol op het orgel om mevrouw Kaag te prijzen voor een besluit wat niet alleen onvermijdelijk was door haar eigen nuffige uitspraken in april, maar haar nu ook nog eens strategisch voordeel biedt.
Ik verwacht niet dat meneer Hoekstra graag tussen die 2 klem wil gaan zitten.

Op 1 punt had het kabinet wel gelijk naar mijn mening: de krankzinnige (e-)motie om iedereen die dat wenst uit Afghanistan te halen. Zonder iets af te willen doen aan het falen van de eerdere opdracht om de tolken en hun gezinnen hierheen te halen, kon je verwachten dat door de motie op te rekken naar zo ongeveer elke Afghaan, precies gebeurt wat er nu gebeurt. Dan kun je de rechtse partijen onmenselijkheid e.d. verwijten, maar die voorzagen wel de onuitvoerbaarheid, om over onwenselijkheid maar niet te spreken, gezien de achterstanden bij de IND, de overvolle AZC’s, het woningtekort, de instortende zorg, de falende jeugdzorg, het falende onderwijs…….
De (e-)motie is ook hypocriet en discriminerend, want in vele landen moeten mensen acuut vrezen voor hun leven. Die worden niet door NL uit hun situatie gehaald.
Hetgeen niet wegneemt dat het Afghanistandossier 1 grote clusterfuck is. Maar wie verwondert zich daar inmiddels nog over.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Rutte en Kaag hebben veel internationale ervaring en naar ik aanneem een internationaal netwerk.
Kaag haar specialisatie is het het Midden-Oosten natuurlijk.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De vraag is of die internationale ervaring wel gebruikt wordt in het belang van Nederland. Dat is geenszins gebleken. Uiteindelijk is men toch in dienst van de Nederlandse burger, of zie ik dat verkeerd?
Midden-Oosten specialisatie? Het kan aan mij liggen, maar ik heb de afgelopen jaren alleen money-transfers door mevrouw Kaag naar dubieuze regimes gezien. Zij beweert, ook over de laatste miljoenentoezeggingen, dat het geld naar betrouwbare ‘partners’ gaat. Zoals bij de palestijnse gelden zeker?

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Precies, roep ik ook steeds. Ze zijn door ons gekozen en worden door ons betaald om ons land en ons volk te dienen qua belangen en leefomstandigheden. Maar hun focus ligt op het helpen van andere dubieuze volkeren met ons belastinggeld. Dat hoort niet.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Goed verwoord.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In de periode dat we nog geen nieuw kabinet hebben worden we gewoon verder bestuurd door de EU, VN, WHO en de Frans Timmermans achtigen.

Ook als we t.z.t. een kabinet hebben met MP (Kaag/Rutte/de Jonge/ Klaver/Ploumen)zal dat niet veranderen.

NEXIT.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Jos
Els
Els
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“…..voor een enkeltje terug naar de VN. Strik erom en wegwezen.”
Haar arrogantie is te groot voor zo’n klein land als Nederland.

Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nieuwe verkiezingen bieden geen soelaas. Je krijgt dezelfde falende poppetjes weer terug, alleen met een ander zetelaantal. En dan begint het circus weer van voor af aan.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Geen speld tussen te krijgen ,prima stuk .

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zeker de conclusie is juist. Twee personen met een motie van onkundigheid en derde van wie de partij gedecimeerd is. Daarmee vaststellend dat de Nederlandse bevolking voortzetting van deze afgevaardigden om dit eens zo mooie land te besturen afwijst.
Gewoon democratisch bepaald door een meerderheid.
Dan is er toch geen andere mogelijkheid dan nieuwe verkiezingen uitschrijven, zou een normaal mens denken.
Of er is iets anders aan de hand, wat ik niet langer denkbeeldig acht. Het bestuur van Nederland wordt elders bepaalt door de werkelijke machthebbers van deze wereld. Kijk naar het onwerkelijke klimaatbeleid, naar het verdeeldheid zwaaiend corona beleid, niet gestoeld op realiteit door medicijnen ertegen te boycotten en/of te verbieden. Ook geen enkele serieuze poging om ongezond leefgedrag te beperken.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Daarom denk ik ook dat Kaag internationaal gaat.
Ze weet al goed de weg bij de VN.
Overigens denk ik dat werkelijke machthebbers ook een illusie zijn.

Theresa Geissler
Theresa Geissler
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Mooi, laat maar gaan: Die club van de VN is precies, waar ze thuishoort, hoe dan ook kunnen we een type als zij voor Nederland missen als kiespijn!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik denk het niet. Bij de VN is zij juist weggegaan om de aangeboden lage post.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Ongelooflijk dat de kabinet formatie in handen van deze drie is en dan nog met nieuwe leiderschap als motto.

Alphons Tjallinks
Alphons Tjallinks
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

U trapt een aantal open deuren in. Bovendien is het een illusie om te denken dat we na de hexit van Kaag af zijn. En welk heil verwacht u van nieuwe verkiezingen? Het enige lichtpuntje zou zijn dat Omtzigt met een eigen lijst komt en met duidelijk meer zetels dan D66 in de TK komt. Maar dan moet hij wel opschieten.

Waldemar
Waldemar
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Alphons Tjallinks

Pieter Omtzigt kun je vergeten. Recent, de motie Kuzu waarin gesteld wordt dat bedrijven vaccinaties niet mogen verplichten. Wat doet het lid Omtzigt? Hij stemt tegen. Motie Baudet waarin gesteld wordt dat je minderjarigen nooit mag discrimineren op medische basis. Wat doet het lid Omtzigt? Hij stemt tegen.
Hat tip: ejbron.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

da’s wel gek, ja.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Alphons Tjallinks

Lijst Omtzigt gaat vuurwerk leveren als er nu verkiezingen worden gehouden. Als een raket omhoog, om met een jaartje in een hoop klappers uit elkaar te knallen.
Met allerhande schuimers, die van de gelegenheid gebruik maken om via Lijst Omtzigt voor zichzelf te beginnen in de 2e kamer.

Nix tegen Omtzigt, een bekwaam en integer politicus. Maar een politieke partij te bemannen met bekwame lieden duurt al gauw 10 jaar.
Vooralsnog is alleen de PVV daarin geslaagd; daar zijn de kinderziektes nu wel uit

Effectief zou Omtzicht het best naar de PVV kunnen overstappen -wat hij niet doet-. In dat geval kan er mogelijk een kabinet VVD – PVV als basis ontstaan.

Ik vrees dat met een Lijst Omtzigt het middel “verkiezingen” erger zal zijn dan de kwaal “kartel”.

En nog 4 jaar kartel en het hele volk kost die club uit.

Waldemar
Waldemar
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mevrouw Kaag geeft tegelijkertijd een mooi inkijkje in de gedachtenwereld van de VN, waarvan zij het product is; daarmee meteen een inkijk in alle VN-organisaties, want het zijn er nogal wat. Het zijn allemaal belangrijke bronnen achter ‘Build Back Better’ beleid naar een wereldregering met populatiereductie en sociale kredietscores. De WHO bv hoort daar ook bij. Je mag je afvragen waarom die clubs met belastinggeld onderhouden worden.

Reknir
Reknir
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Alsof het aftreden van mevr. Kaag er ook maar iets toe doet. Het gehele kabinet is gevallen er zijn verkiezingen geweest en toch neemt Kabinet Rutte III de ene na de andere controversiële maatregel waarbij nota-bene de gehele eerste kamer is uitgeschakeld. Als je nu nog niet ziet dat Rutte en de zijne een staatsgreep hebben gepleegd ben je naar mijn mening ziende blind. Ik denk dat Kaag nog steeds premier moet worden tenzij ze het zo bont maakt dat het voor de beeldvorming handiger is iemand anders naar voor te schuiven.

Anat
Anat
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit lijkt een vrouw met psychopathische trekjes. Waarschijnlijk velen om haar heen uitgeput, want worden misbruikt. Tenzij er mensen zijn die haar doorzien en haar strapatsen in eigen voordeel gebruiken, maar dat zullen er niet veel zijn. Ze geniet van de schijnwerpers en zal er alles aan doen daar in te blijven. Het moet voor haar een puur genotsmoment zijn geweest Ank Bijleveld te verrassen met haar aftreden. Rutte kreeg ze natuurlijk mee. Als Ank Bijleveld ook was opgestapt had mevrouw niet kunnen ‘shinen’. De ziekelijke trots druipt van alle foto’s na het indienen van haar ontslag. Een lichtpuntje: ze kan niet meer naar de bijeenkomsten van de VN als BZ minister, dat moet haar toch enigszins raken. Hopen en bidden dat dit exit nr 1 was en dat we snel getuige mogen zijn van nog een paar Kaag-exits.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden

In mijn reactie ga ik daar ook van uit. Deze vrouw is doortrapt als geen ander en doet niets uit emotie. Haar opstappen is een investering voor de nu afgedwongen snellere formatie van de nieuwe kabinet.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

I will be back!

audio1958
audio1958
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Ik ben er bang voor. Ze is zo sluw.

Theresa Geissler
Theresa Geissler
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  audio1958

Toch niet zo sluw, dat ze, als het er op aankomt, gemakkelijker te doorgronden is dan sommige van haar collega’s. Niet voor niets wekt ze links en rechts irritatie op; ze kan haar arrogantie niet camoufleren. EN ze mist charisma, een niet te onderschatten tekortkoming in de politiek.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kaag als slachtoffer van eigen intriges. Rutte moest weg en zij kon blijven als de opperhoofd was de intentie bij de vorige schandaal. Plan die zich tegen haar gekeerd heeft bij de nieuwe schandaal. En nu blijft Rutte wel want die is van de oude vieze politiek en moet zij het veld ruimen omdat zij van de nieuwe politiek is. Haar aftreden is tegelijk een nieuw plan. De Afghanistan motie van D66 via eigen Belhaij moest laten zien dat zelfkritiek de D66 eigen is. Maar het ging verder dan gepland. Wel ziet men nu hoe goed Kaag is en Bijleveld en eigenlijk ook Rutte slecht zijn. Zie het als een investering voor de aanstaande verkiezingen want Remkes zal niet anders kunnen dan deze voorstellen met twee lamgeslagen ministers en een opperhoofd. Het is aan de kiezer, doorziet men haar of trapt men gewoon weer in? Zij is een doortrapte slang die misschien zelfs te giftig voor het VN slangenkuil was. En Rutte huilt krokodillentranen want wat een verlies. Deze gladjanus komt er weer mee weg en blijft zitten. En dit soort gaat een nieuwe regering formeren. Wat een slangennest daar in Den Haag.

Anna
Anna
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat voor spelletje speelt (of gaat nu) Kaag nu weer.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Ik denk dat ze internationaal gaat, net als Timmermans.
Timmermans staat op de lijst met invloedrijkste personen van het gezaghebbende Amerikaans blad Time Magazine. Daar staan tussen namen als Elon Musk, Mario Draghi, Donald Trump en Aleksej Navalni ook klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh (KNMI) en Roger Cox.
Daar kan Kaag niet ontbreken natuurlijk.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Wanneer je integer bent zou je niet op deze lijst willen staan, dus voor Sigrid een must.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De opmerking als Remkes eerlijk is dan.

Kom op zeg, Remkes is Rutte, maar dan iets ouder.

DUS.!

Walter
Walter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Heerlijk ontspannend en bevrijdend stuk ,Jan ,we zijn verlost van alvast een donkere wolk boven Nederlandse bodem ,wachtend op de zonnestralen van nieuwe verkiezingen .

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Walter

Nieuwe verkiezingen komen er wel maar dan in bv 2025.
Kijk en de door jou genoemde donkere wolk raken we boven Nederland nooit meer kwijt.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Helaas heeft volkomen gelijk met die donkere wolk en het wordt nog veel donkerder. Denk niet dat verkiezingen veranderingen brengen, omdat nog steeds veel Nederlanders niet doorhebben wat er werkelijk speelt.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Kaag heeft de volledige regie in handen. Haar aftreden zal zij gebruiken als haar kracht. Alleen slappelingen treden niet af of pas als het afgedwongen is. Zelfs de slangen nest bij de VN was kennelijk deze serpent beu.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Deze Kaag is gewoon voor zich zelf bezig, zij is onderdeel van een club die nooit iets goeds hebben gedaan voor Nederland.
Weg met deze personen van het liegende Linkse Rutte Kartel.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Vroeger had je Westernfilms. Er werden in dorpen straten gesuggereerd, maar de huizen bestonden slechts uit een voorgevel.
Er zat niets achter, er waren geen huizen.

Zo is het ook met onze democratie gesteld. Regenten bekijken in achterkamertjes hun plannen. Al dan niet in opdracht van VN, EU, of wat voor ziekelijk instituut dan ook .
In de 2e kamer zitten precies genoeg lakeien, die de benkonkelde plannen door de 2e kamer helpen en zo is het ook met de 1e kamer geregeld; zelfvoldane leeghoofden.

Regelmatig zijn er verkiezingen, maar wat eruit komt staat al vast; kartelpartijen aan het roer. Al moeten ze met met 10 verliezers uit het kartel een minderheidsregering in elkaar schroeven.

De media zijn op de hand van het kartel, dus op een enkele natte scheet na wauwelen de media het kartel na.

Dat is een nepdemocratie; op het eerste gezicht lijkt het erop, maar dat is het niet

Hoewel ik geheel instem met de visie van de auteur (mag ook wel in de krant) is Kaag niets meer dan een Harlekijn van het kartel. Als ze valt wordt ze na een poosje wel weer overeind getrokken door dat kartel.
Tot ze het op een dag echt te bont maakt, maar de pijngrens ligt daar heel erg hoog.
De ultieme clown Hugo de J. Loopt er per slot van rekening ook nog steeds rond, terwijl hij duidelijk niet voor zulk werk geschikt is.

37
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x