Nederland heeft visie en leiderschap nodig

Klaar met inhoudsloze managementstijl Rutte

In mijn vorige blog heb ik ervoor gepleit om na een half jaar formatiegetreuzel van Rutte en vergeefse pogingen van Sigrid Kaag om twee linkse partijen binnen te halen, nu maar eens te proberen over rechts te formeren. Dat is in lijn met de verkiezingsuitslag, of telt die tegenwoordig niet meer? Punt is wel, of je nu over links formeert of over rechts: ons land heeft visie en leiderschap nodig.

Helaas zitten we al tien jaar opgescheept met een premier en politiek leider van de grootste partij, die ongetwijfeld over kwaliteiten zal beschikken, maar die van visieloosheid zijn handelsmerk heeft gemaakt. In een periode van pappen en nathouden kan dat misschien weinig kwaad, maar ons land staat momenteel voor belangrijke keuzes.

Wat je dan nodig hebt is een doortastende leider met een visie. Niet een manager ‘die de boel bij elkaar houdt’, zoals Mark Rutte.

 

Leider of manager

De Amerikaanse bedrijfskundige en emeritus hoogleraar organisatiekunde en veranderingsmanagement van Harvard, John Kotter (bekend van het Eight Step Plan), heeft in het verleden de verschillen tussen leiderschap en management helder uiteengezet. Beide zijn nodig in een ontwikkelde maatschappij, maar, zoals Kotter zei: “We need superb management. And we need more superb leadership”.

Het verschil tussen de manager en de leider legt Kotter als volgt uit: “Natuurlijk heb je in grote organisaties ook managers nodig. Zij houden zich bezig met zaken als plannen, budgetteren, stafoverleg en dagelijkse problemen oplossen. Leiderschap gaat over heel andere zaken. Een leider houdt zich bezig met visie, met veranderen en met empowerment. Hij of zij neemt een organisatie bij de hand op weg naar de toekomst”.

Wat zou nu een visie kunnen zijn aan de hand waarvan de leider van de grootste partij ons land bij de hand zou kunnen nemen? Laten we een aantal belangrijke thema’s op een rij zetten.

 

De EU

Zoals bekend is de euro als eenheidsmunt, zonder enige monetaire flexibiliteit, bewust in het leven geroepen door Jacques Delors om van de EU op termijn een federale staat te maken onder Frans-Duitse leiding. Dit leidt ertoe dat steeds op een geforceerde wijze geïntegreerd moet worden, maar de meeste burgers daar niet meer welvaart door ondervinden. De landen in de EU die buiten de eurozone zijn gebleven, zoals Denemarken, Tsjechië of het VK (toen dit land nog EU-lid was), hebben het afgelopen decennium een hogere economische groei gekend dan de eurolanden en gaan bovendien minder gebukt onder de nadelen van de transferunie.

 

Nexit

Nexit of geen Nexit blijft een eeuwige discussie. Op dit moment is er geen draagvlak in Nederland voor een Nexit. Je kunt wel een visie ontwikkelen waarbij Nederland aandringt op een decentrale EU met meer monetaire flexibiliteit dan nu het geval is, bijvoorbeeld met tijdelijke monetaire opt-outs van zwakke landen. In 2019 hebben prof. Lex Hoogduin, OpinieZ-collega Johannes Vervloed en ik in een drieluik een visie ontwikkeld hoe zulks gestalte zou kunnen krijgen. Daarna hebben we nog een vervolgartikel gepubliceerd

 

Dit lijkt me een visie, waarmee de leider van de VVD en van ons land iets zou moeten kunnen. Of is hij alleen nog maar bezig met politiek lijfsbehoud en bereid met alle winden mee te waaien? In het laatste geval zal zijn partij hem moeten corrigeren.

 

Immigratie en asiel

In mijn vorige en ook in diverse andere blogs wees ik er al op: er moet nu eindelijk eens fundamenteel gekozen worden voor asielopvang in de eigen regio. Iets dat de VVD al decennia met de mond belijdt, maar in de praktijk telkens weigert uit te voeren.

Ook nu weer, bij de toch voorspelbare Afghaanse vluchtelingencrisis, is er geen duidelijk concept. Uitlatingen van minister Kaag afgelopen zondag lijken erop te duiden dat iedere Afghaan die in gevaar verkeert of dat vermoedt, hier met open armen ontvangen zal worden. Begrijpt Sigrid Kaag niet dat je met dit soort taal weer een asielcrisis van Merkeliaanse proporties kunt uitlokken? Waarom niet meteen duidelijk gemaakt dat opvang in de eigen regio zal plaatsvinden, met steun vanuit het Westen, zodat mensen snel terug kunnen keren als het gevaar geweken is? Behoudens enkele uitzonderingsgevallen in de Afghaanse situatie, zou dit de lijn moeten zijn.

Overigens, los van de asielproblematiek, heeft ons land een algehele reset nodig van het immigratiebeleid. Ook de regels voor gezinshereniging zullen herzien moeten worden, lees strenger worden. Daarnaast mag de vraag opgeworpen worden of we in de EU niet weer terug moeten naar het systeem van werkvergunningen: take back control. Daaraan gekoppeld zou het goed zijn, als Nederland voor het eerst sinds vele decennia weer een bevolkingspolitiek heeft.

 

Klimaatverandering

Ook dit punt heb ik aangestipt in mijn vorige blog. Realistische VVD’ers weten dat zonder een groter beroep op kernenergie, het onmogelijk zal zijn om zonder buitensporige kosten de CO2-uitstoot terug te brengen. Om nog maar niet te spreken van de stabiliteit van de energievoorziening. We komen dan in een Timmerfransiaans fantasieland terecht, waarin iedereen elektrisch moet rijden (op stroom opgewekt met vervuilende centrales), de halve wereld volgebouwd wordt met onbetrouwbare windmolens en zonnepanelen, het elektriciteitsnet ongetwijfeld zal bezwijken onder de druk en de burger geconfronteerd wordt met jaarlijks duizenden euro’s aan extra lasten.

 

Belangrijk punt: je hoeft niet ‘rechts’ te zijn om tot dit inzicht te komen. PvdA-coryfee Ronald Plasterk schrijft er wekelijks over in de Telegraaf, waarbij hij (tot nu toe tevergeefs) zijn partijgenoten, maar ook VVD klimaat-malloten als Ed Nijpels tot de orde probeert te roepen. Zie bijvoorbeeld deze uitstekende column van Plasterk: “Biomassa eruit, kernenergie erin!”.

 

Woningmarkt

Ik kan natuurlijk niet volledig zijn in één blog en alle punten noemen waarop ons land visie en leiderschap nodig heeft en de voortdurend falende overheid (denk aan de toeslagenaffaire) dringend ‘reparatie’ behoeft. Wellicht zal Pieter Omtzigt de komende tijd daarvoor waardevolle inzichten brengen. Maar een belangrijk punt dat echt een visie behoeft, is de vastgelopen woningmarkt.

De Nederlandse bijzonderheid van renteaftrek van de hypotheek en de (mede als gevolg van het monetaire beleid in de eurozone) wereldwijd bijzonder lage rentestand, hebben geleid tot een ongekende prijsbubbel in de vastgoedmarkt. Heel veel mensen, vooral jongeren, zijn daardoor nu niet in staat een woning te kopen. Sociale woningen, voor zover die er nog zijn, gaan vaak naar statushouders. We zien daarom nu de voor Nederland ongekende situatie dat sommige mensen tot hun dertigste of nog veel langer, noodgedwongen bij de ouders blijven wonen.

 

Jongeren

Dit is een problematiek, die niemand in één keer op kan lossen. Zelfs als Nederland de eurozone zou verlaten, zouden we voorlopig nog een ultra lage rente hebben, net als Zwitserland en Denemarken, en dus te hoge vastgoedprijzen. Tot de vastgoedmarkt weer eens instort. Wat de overheid wél kan doen is meer sociale woningbouw, zodat er weer een alternatief komt voor jongeren die nog geen huis willen of kunnen kopen. Net als bij het beleid ten aanzien van klimaatverandering, zien we bij dit punt dat een visie op een concreet punt niet per se ‘rechts’ of ‘links’ hoeft te zijn: het is veelal een kwestie van fatsoen en gezond verstand.

 

Visie en leiderschap nodig

Als we de belangrijkste thema’s zo nalopen, is de conclusie duidelijk: Nederland heeft een duidelijke visie nodig én sterker leiderschap. Dat zou ook het startpunt moeten zijn van de formatie. Er moet een regeerploeg komen met leiders die deze visie kunnen bedenken, uitvoeren en communiceren. Het blunderende en jokkende duo Rutte & Kaag geeft in dit opzicht weinig vertrouwen. Wopke Hoekstra is momenteel nauwelijks in staat zijn eigen partij bij elkaar te houden. De linkse partijen zijn de weg kwijt door de wokeideologie; partijen die cultureel rechts staan van de VVD worden bij voorbaat uitgesloten.

Dat stemt dus al met al redelijk somber.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
25 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
J-P
J-P
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als Rutte en Kaag met hun communistische ideeën, daar eerst eens mee stopten. Meer naar zijn eigen inwoners gaat kijken, en vol is vol. Zorg eerst voor je eigen inwoners, zorg dat die eerst geholpen worden ( Limburg) b.v.b. Maar nee, eerst een huis voor vluchtelingen dat is belangrijk!!!!! En dan de AOWers die worden steeds armer , maar wel vluchtelingen een salaris geven waar wij Nederlanders voor krom werken

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Dit is het Nederland van Kaag en Rutte.

Personeel gevangenis Zaanstad op dodenlijst .

Bedoelde Johan soms dit Nederland. ?

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Interessant stuk, vooral over de leider en de manager. De misvatting is dat de leider als vanouds in het torentje zetelt. Das war einmal. De leiders van Nederland zijn internationale organisaties. De EU, die hand over hand de macht naar zich toe trekt. Die hun vingers al in alle belangrijke dossiers hebben, van pensioenpotten tot het tijdspad voor de klimaathysterie. Daarnaast de VN, die meer en meer hun ideologieën opleggen en onder het mom van “onderlinge afspraken” mede het beleid bepalen. En niet te vergeten het WEF, waar de machtigen der aarde (á la illuminati) onderling beslissen wat de juiste koers is. Dàt zijn de partijen met een visie voor ons land!

Rutte is dus slechts een (hele slechte) manager, dat is de hoogste rol die nog binnen onze landsgrenzen te vinden is. Binnen Nederland is er geen centrale macht meer, die macht hebben de globaliseren al weggekaapt. Rutte is de marionet, en zijn eventuele opvolger/vervanger zal dat ook zijn.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Het probleem van die internationale media, zoals bijvoorbeeld de EU, is dat ze geen enkele binding met Nederland hebben en Nederland alleen maar proberen te internationaliseren.

Els
Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Zo is het precies. Helaas heeft het gros van de Nederlanders dit nog steeds niet door. Naar de stembus gaan heeft dan ook geen enkele zin meer. Wat mij het meest opvalt is dat er zoveel geprotesteerd wordt tegen het beleid van deze regering, zowel in woorden als in daden, terwijl ik ondertussen het linkse gedachtengoed steeds meer in dit beleid zie toenemen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

Naar de stembus gaan heeft alleen zin als je blanco stemt als protest tegen het omgaan met verkiezingsuitslagen en uitsluiten van partijen.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat er nu gaat gebeuren dat Rutte gewoon weer op de oude voet door gaat .
Want al die dingen die worden geschreven door deze heer zal niet gebeuren
Een nexit zo mooi zijn maar Rutte is niet gek want na nog vier jaar ellende met deze man vertrekt hij naar Brussel.
En onder tussen laat hij nl verder intrigeren.
Hij houd zogenaamd zijn voet op het pedaal.
Maar via zijn andre voet laat hij door.
Zo is deze man niet te vertrouwen .
En NL zit er mee opgescheept .
Ook de lange formatie is een op gezet plan.
Hij wist al van af het begin dat hij niks met Gl en PvdA wil.
Dit is gewoon uitsmeren.
En onder tussen smeed hij zijn plannetjes verder
En er is ook niemand in NL die protesten organiseert
Wel als de cafés en restaurants dicht blijven en fèstival .
Dan staat half NL te huilen .
Maar voor zaken als deze blijven ze lekker op de bank zitten
En vinden ze het wel best.
Dat de overheid over de burger heen walst.
U heeft gestemd ook daar hebben ze lak aan want we gaan gewoon met de verliezers in zee.
PvdA Gl
Nl is straks een tweede China en Rusland samen want de NL burgers laten gewoon over zich heen lopen .
De overheid maakt hier gretig gebruik van want de makke lammetjes vinden
Drank en feesten belangrijker.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Kees
Rob
Rob
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Te beginnen met nieuwe verkiezingen, dan een formatie met visie partijen, vakkundige personen en stoppen met dhr Rutte, visieloze figuur zonder ballen

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob

Rutte heeft wel ballen, maar die hangen aan zijn oorbelletjes.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Iedereen zal het met u eens zijn.
De vraag is waarom gebeurt er niets?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Omdat men het mogelijk maakt door alles te slikken en goedkeuren.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij heeft Rutte en consorten een zeer duidelijke visie:
1. Nederland gaat op in superstaat EU
2. We halen zoveel mogelijk migranten binnen, elke smoes is goed.
3. De energietransitie wordt opgelegd, onder mom van klimaat en zeespiegelstijging.
Het wordt elke dag door media en politiek herhaald, dus wat valt hieraan uit te leggen?
Rutte volgt ook het schema van Kotter:
1. Create urgency: ons wordt elke dag voorgehouden dat de wereld vergaat.
2. Vorm een coalitie: Rutte werkt nauw samen met linkse partners.
3. Create a vision for change: CO2 neutraal en fossielvrij is een visie en zal ons leven diepgaand veranderen. (is onhaalbaar technisch, maar dat merken we wel tegen die tijd).
Nee volgens mij heeft de linkse coalitie (want liberalen waren en zijn nog steeds links) een heel duidelijke visie en volgen ze het schema van Kotter tot op de letter.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat Nederland echt nodig heeft is een eerlijke objectieve media een media die niet alleen maar aan het handje van het Linkse Rutte Kartel loopt een media die de lachende leugenpaljas (Rutte) ook aanpakt zoals zij Baudet of Wilders aanpakken.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Dat kun je vergeten. De media worden of betaald door de regering of zijn eigendom van een handvol conglomeraten die de globalistische agenda onderschrijven.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Inderdaad Waldemar, het gehele media gedoe is in handen van een klein aantal personen, met een macht waar zij nooit geen verantwoording voor hoeven af te leggen.

Zij maken de dienst uit in Nederland en Rutte en Co zijn hun loopjongens.

Gerard
Gerard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte heeft ongetwijfeld kwaliteiten. Alleen weet niemand welke. Als we er tenminste van uit gaan dat lullen en liegen geen kwaliteiten zijn. Kaag heeft zojuist laten weten dat zij een links kabinet wil. Terwijl de verkiezingsuitslag grosso modo duidelijk de andere kant op is gegaan. Democraten66? Dictatuur66, zal de dame bedoelen.
Het stemt allemaal inderdaad somber, want in alle thema’s die de schrijver benoemt wordt de burger genegeerd. Eigenlijk is de democratie op sterven na dood.
Of heel misschien tòch een minderheidsregering? Maar dan graag zonder de heer met de onbekende kwaliteiten…

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De vraag is of de Nederlandse burger ook enige visie nodig heeft want die houdt onze visie loze premier al tien jaar in het zadel en heeft hem bij de laatste verkiezingen nog opnieuw beloond voor zijn smerige kunstjes. Het land krijgt wat ie verdient. Een premier die niet voor zijn partij staat maar een die iedereen bediend om in het zadel te kunnen blijven. Met Rutten zijn er geen linkse partijen nodig hij bedient zelfs activisten die weten dat het genoeg is om naar een d66-rechter te stappen. Een premier die Nederland weggeeft aan iedereen die vindt dat je recht voor zijn eigen wensen heeft. De oneindige islam stroom die al lang onze scheiding der machten ongedaan heeft. Voor het overtreden van islamitische wetten staat de dood en dat hebben al velen ondervonden. De moslims hoeven zich niet aan te passen dat moeten wij doen zoals hoort als je je overgegeven hebt. En seks wij daar niet aan toegeven dan zijn het nog de klimaatplannen die ons de genadeslag zullen geven. Laat je stem vooral niet horen dan ben je nog het veiligst met onze Pinnokkio.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een land leiden is net als het onderhouden van een tuin, schoffelen, wieden, snoeien, gras maaien en noem alle tuinwerkzaamheden maar op. Is toevallig ook een legendarische film over gemaakt met de geniale Peter Sellers in Being there: https://moviesanywhere.com/movie/being-there
The power of simplicity oftewel de kracht van eenvoud. Ik denk dat met name dit iets is wat totaal uit het zicht is geraakt van de dames en heren politici.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Daan van der Keur
Cor
Cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat Nederland niet nodig heeft als leider:
– geen persoonlijk belang
– geen leugernaar
– geen marionet
– geen persoon zonder integriteit
– geen narcist
– geen persoon zonder actieve herinnering
– geen persoon die geen antwoord geeft op gerichte vragen
– geen …………..

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

citaat: “De Nederlandse bijzonderheid van renteaftrek van de hypotheek en de (mede als gevolg van het monetaire beleid in de eurozone) wereldwijd bijzonder lage rentestand, hebben geleid tot een ongekende prijsbubbel in de vastgoedmarkt.”

Dewelck klinkklare onzin. De HRA bestaat al sinds de latere jaren van de 19e eeuw. Met alle ups en downs op de woningmarkt, zoals de grote prijsdaling in de vroege jaren ’80 van de vorige eeuw.
Tekorten op de woningmarkt -vooral door immigratie- maken woningen en bouwgrond onbetaalbaar.
De normen voor hypotheekverstrekking zijn behoorlijk afgeknepen en houden rekening met de huidige lage rente en eventuele rentestijgingen.

Beetje jammer dat een inhoudelijk goed artikel door deze manko’s beschadigd wordt.

Overigens is de lage rente bedoeld om de zuidelijke lidstaten (en daarmee de €) te behoeden voor een totale instorting.
Visie en leiderschap zijn binnen de EU niet te realiseren, omdat binnen de EU wanbeleid de norm is.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor ik op een school ging werken als TOA heb ik 34 jaar op vele laboratoria (o.a. Bacteriologie, Genetica, Immunologie, Voortplantingsgeneeskunde) in de Gezondheidszorg gewerkt. In wezen zijn grote ziekenhuizen zoals het LUMC en UMCU vergelijkbaar met een klein landje met politici (directeur, chirurgen, specialisten) aan de top. En eigenlijk gaat het ook in die grote ziekenhuizen precies daar mis waar het in de politiek ook altijd mis gaat. Ook daar toeslagen-affaires met alles erop en eraan. Financiële fraude van kleine tot zeer grote omvang, doofpot-affaires van vele verwijtbare doden echt alles heb ik voorbij zien komen in mijn lange loopbaan. Ik heb altijd mijn mond open getrokken waar iedereen zijn mond hield want bang voor de gevolgen. De laatste keer heeft dat bijna mijn leven gekost (dodelijke stress -> Vit. B12-deficiëntie -> door 5 artsen/specialisten gemist -> zelf ontdekt door bloed te laten prikken en daarom leef ik nog) en dat is de reden dat ik op een school ben gaan werken. Misschien snappen jullie nu ook waarom Pieter Omtzigt er bijna aan onderdoor is gegaan want ik zat elke keer in het exact hetzelfde schuitje als Pieter. Hopelijk gaat Pieter na terugkomst een aardverschuiving ontketenen en een transparante eerlijke en open politiek op poten zetten. Ik weet zeker dat als er nieuwe verkiezingen komen Pieter Omtzigt de grootste gaat worden met zijn nieuwe partij en Minister President wordt. En oh ja zeker weten dat er CDA-ers en VVD-ers zijn die naar zijn nieuwe partij overstappen want die zijn de huidige politiek spuugzat!
En wie dacht dat de toeslagen-affaire nieuw was toen deze naar buiten kwam vergist zich deerlijk de belastingdienst ia al heel erg lang zo corrupt als de pest: https://www.geenstijl.nl/4647532/burgerleed_in_de_mail_waarom_z

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Daan van der Keur
Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als er 1 ding duidelijk is dan moeten we af van de VVD. De VVD is er keer op keer ingeslaagd om in een regering te zitten, waarin ook telkens beloftes worden gebroken, waar VVD’ers gewoon keihard liegen of zijn we Halbe Zijlstra alweer vergeten? De waarheid verdraaien en hun eigen kiezers die van de jaren 90 ruimschoots in de steek hebben gelaten. En ook het CDA denkt in dezelfde richting. Vers bloed is er voldoende binnen andere rechtse partijen, echter FvD plaatst zich buitenspel vanwege het constante gedoe rondom hun leider Baudet. PVV is prima, zonder Geert Wilders die kan gerust in de kamer blijven zitten en bijvoorbeeld een Bosman kan prima orde op zaken stellen. Vlak ook BBB niet uit en ook JA21 is rechts gericht en met gezond verstand!

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Als er 1 ding duidelijk is dan is het wel dat het weinig tot niets uitmaakt wie er in dat torentje zit. Voor Mark Rutte had je Jan-Peter Balkenende en toendertijd werd er precies hetzelfde beleid uitgevoerd.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op het gevaar af in herhaling te vallen: die visie is er. Vanzelfsprekend niet van de hand van Mark Rutte of mevrouw Kaag, maar van internationale denktanks die geleid hebben tot Build Back Better, Agenda 2030, of de 17 Sustainable Development Goals. Het zijn drie verschillende namen voor hetzelfde plan, waarbij de 17 SDG het meest concreet zijn uitgewerkt. Plannen maken alleen voor Nederland is wel heel eng nationalistisch. Dat kan echt niet meer Jan. Probeer eens over de dijken te kijken.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Het is toch te triest voor woorden dat het sarcasme van de laatste zinnen niet opgemerkt wordt? Ik ben het overigens geheel met u eens. Ook met de laatste zinnen!! (PAS OP: VOORGAANDE ZIN BEVAT SARCASME)

25
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen