Kinderliedjes mogen ook al niet meer van de Woke Deugbrigade

Verdwaasde projectie van literatuurwetenschapper

Kinderliedjes, woke, deugen, kwetsend, Ines van Bokhoven, Jeroen Dera

Foto:

Poëzierecensent en literatuuronderzoeker Jeroen Dera maakte zich gisteren in de Volkskrant druk om kinderliedjes die ‘negatieve stereotyperingen’ bevatten over mensen en culturen. Hij wil ze vervangen hebben door iets anders. Ik heb zijn stuk met verbazing gelezen – vooral omdat de man zelf zo ontzettend stereotyperend naar de materie kijkt. Ik had hem een polemisch antwoord beloofd: bij deze dus.

Stereotyperingen

Links heeft een hekel aan tradities zoals kinderliedjes. Zo, hoppa, een fijne negatieve stereotypering, eentje die ongetwijfeld veel te kort door de bocht is, maar we gaan het er vandaag eens over hebben: stereotyperingen.

De Dikke Van Dale heeft een simpele uitleg voor het woord ‘stereotype’: ‘Vaststaand beeld’. Dat kan dus van alles zijn. Een negatief stereotype is wat ik hierboven deed: ik beschuldig een hele groep mensen van het hebben van een nare eigenschap, omdat ze andere overeenkomstige eigenschappen hebben, zoals politieke voorkeur. Slaat nergens op – maar meestal zit er in een stereotype, in elk geval voor degene die ‘m gebruikt, een vorm van subjectieve waarheid. Anders zouden stereotypes niet zo vaak gebruikt worden. Vooroordelen en negatieve stereotypen liggen niet zo ver van elkaar af.

 

Billy Boem

Het is niet dat hij compleet ongelijk heeft: kinderliedjes en tekenfilms, zeker de wat oudere, staan bol van de negatieve stereotyperingen. Iedereen die niet blank is, is of dom, of kwetsbaar, of altijd lief en zachtmoedig. Stiefmoeders zijn altijd heksen. Mannen zijn of helden, of klootzakken. Dat soort weergaves.

Maar het voorbeeld dat hij kiest – uit het liedje Cowboy Billy Boem – namelijk de tekst: ‘In het bos, in het bos, wonen Indianen. Ze weten niet wat pijlen zijn en schieten met bananen’ is wel een heel dun stukje stereotypering: zelfs de meeste kinderen zullen, net zoals bijna iedereen die ouder is dan drie, snappen dat een ‘Indiaan’ prima weet wat een pijl is. En dat die bananen er alleen maar staan als grapje. Ook het ‘toemba toemba’ dat gezongen wordt ziet hij als negatief stereotype, want de taal van de ‘indianen’ wordt ermee belachelijk gemaakt.

 

Barbaren

Weet u waar het woord ‘barbaar’ vandaan komt? De Grieken hebben het bedacht, omdat in hun oren iedereen die niet Grieks sprak, elke vreemdeling dus, een taal sprak die nog het meest leek op ‘barbarbarbar’… En dus waren dat ‘barbar’-sprekende mensen: barbaren dus. Een taal die je niet begrijpt, die je niet verstaat, die hoor je fonetisch. En dan kunnen sommige dingen heel vreemd klinken. Wat is er zo verschrikkelijk aan dat verkeerd na te doen? Om het maar heel breed te zeggen: om, als mensheid, eens te lachen om en met elkaar en onszelf, en de dingen die we doen? Maar ook om kinderen op speelse, grappige wijze bewust te maken van het feit dat er dus andere talen zijn, klanken waar je moeite voor zult moeten doen om ze te begrijpen?

Woorden zijn alleen maar klanken waar een betekenis aan is gehangen, meer niet. En die betekenis verandert ook vaak nog eens door de tijden heen. Elke zanger die les heeft genomen is ‘vocalises’ tegengekomen: liederen met teksten, gedichten, die alleen uit klanken bestaan die niets betekenen. Het is niet nodig dat elke klank iets betekent: het kan, desondanks, toch iets zeggen.

 

Archetype

Dera komt met een rapport dat vertelt dat jonge kinderen gevoelig zijn voor dit soort stereotypen: ik geloof het graag, want kinderen zijn niet voor niets ook zo dol op sprookjes. En daar ligt voor mij direct een probleem: ik vind dat Dera het verschijnsel ‘stereotype’ verwart met ‘archetype’ op sommige momenten. Sommige stereo- en archetypering dienen een psychologisch doel, om te leren omgaan met (vaak) de minder leuke emoties zoals angst, onzekerheid, jaloezie, woede, verraad- en wraakgevoelens, ga zo maar door.

Echt onbegrijpelijk wordt het stuk als Dera vervolgens een alinea lang alle ruimte geeft aan zijn eigen vooroordelen en negatieve stereotyperingen: de commentaren die hij voorbij ziet komen op sociale media omschrijft hij aan de hand van één van de minder inhoudelijke reacties, van iemand die hem direct voor gek verklaart. Het is de makkelijke uitweg: hij had ook kunnen kiezen voor één van de wel inhoudsvolle responses, er zelfs op in kunnen gaan, maar helaas: zijn eigen vooroordeel won het, en naar ik vermoed ook zijn angst om barsten in het pleisterwerk van zijn overtuigingen te krijgen.

 

Hysterisch

Ook op Twitter komt hij niet verder dan ‘hysterisch’, in zijn oordeel over de meningen die de zijne niet zijn. Negatief stereotype? Lijkt me dus wel. Ik heb geprobeerd met hem een discussie aan te gaan op Twitter, hem op z’n eigen stereotyperende woorden gewezen, maar naast een paar korte responses was het al vrij snel afgelopen.

Ik denk toch echt niet dat kinderen, na het horen van zo’n liedje, werkelijk denken dat Native Americans, die ook nog eens bekend stonden om hun vaardigheden met pijl en boog, bananen staan af te schieten. Alsof dit de enige keer is dat een kind met informatie over dit volk in aanraking komt: heb eens wat vertrouwen in het relativeringsvermogen van kinderen, en wat vertrouwen in jezelf om een context te geven waarin het kind de zaak beter begrijpt – ook het feit dat we dus ooit heel anders naar sommige dingen keken, en hoe dat er dan uitzag.

 

Doorheen prikken

Ik geloofde het destijds niet, dat soort kolderieke teksten, mijn vriendjes en vriendinnetjes prikten er ook met gemak doorheen, de kinderen waar ik in mijn leven voor zorgde vonden het geen punt, en ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat dit eerder een probleem van pa is dan van dochterlief. En zelfs al gelooft ze het, zoals ook veel kinderen geloven dat Sint en Piet bestaan en later de schok moeten verwerken van de leugen die ze is opgespeld: ook dát zie ik als opvoedkundig.

Want het zal niet de laatste keer in een mensenleven zijn dat iemand ontdekt dat wat men zeker denkt te weten, helemaal niet waar is. Zelfs ijskoud voorgelogen is. Je zult er toch mee moeten leren omgaan, hè? En een mens die nooit van uitkijk- en standpunt verandert, doet aan dogma’s. En die zijn, wat mij betreft, altijd fout. Je leert niks nieuws als je nooit ontdekt dat je af en toe gewoon ongelijk hebt.

 

Projecties

In zoveel woorden geeft de schrijver dat dan zelf ook weer aan, in de voorlaatste alinea: dat het zijn dochter inderdaad worst zal zijn allemaal, dat ze er over een maand waarschijnlijk niet eens meer aan denkt. En ik vraag me af, bij het lezen van dat stuk, in hoeverre dat kind opgevoed wordt in de dogmatische stereotyperingen van haar ouders. In hoeverre deze kinderen gebukt gaan onder de verdwaasde projecties van hun opvoeders en docenten, die wanhopig op zoek zijn naar manieren om aan te tonen dat ze Enorm Deugen en daarmee hun kinderen heel veel keuzevrijheid en ontwikkelingsmogelijkheden ontnemen.

Kinderen dring je geen waarheden op, Jeroen. Je biedt ze de ruimte en veiligheid hun eigen waarheden te ontdekken. Meer niet. Het zijn mensen, geen proefballonnetjes. En zeker geen homp klei die jij helemaal mag vormgeven.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
37 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
dick orwell
dick orwell
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Je hebt wappies op rechts en je hebt wappies op links.
Het verschil is, dat wappies op links voluit een podium krijgen en hun waanzin tot beleid gemaakt wordt, zonder dat ook maar een kiesgerechtigde daar iets over te zeggen krijgt.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  dick orwell

Wat is een wappie?

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Wellicht het een afgeleide van ‘wappert niet’ en met wapperen wordt dan bedoelt het laten wapperen van je handjes, of de handen uit de mouwen steken of nog simpeler: werken.
Want aan dat laatste ontbreekt het volledig bij dat soort mensen en hebben ze alle tijd om dit soort gekkigheid te bedenken. Ik leerde eens van een hondentrainer, dat je ongewenst gedrag moet negeren. Dat geldt ook voor mensen.

dick orwell
dick orwell
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

In dit geval bedoel ik daar mee extremisten. Mensen die hun idealen, buiten het democratisch proces om willen verwezenlijken.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  dick orwell

Het begrip wappie is zo rekbaar en multi-uitlegbaar dat een checkvraag nodig is. De benaming wordt te pas en te onpas gebruikt (zoals afgelopen week de waterwappie in Limburg) dat er geen eenduidige betekenis meer is. Daarom vroeg ik het ook.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Wappie is een dwalgeest, een gekkie. Men gebruikt de term echter voor iemand die uit de pas loopt met opgedragen ideeën, iemand die anders over dingen denkt ook tit het idiote toe. Maar meestal gebruikt voor degene die niet linkse ideeën op na houdt. Als je in pas blijft lopen ben je dus geen wappie.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wanneer je je echt bezorgd maakt over beïnvloeden van jonge kinderen op school,
dan zou je je eerst eens moeten verdiepen in wat er op koran scholen wordt onderwezen en daar een artikel over schrijven. Dat heeft in de toekomst van jouw dochter een veel grotere impact.

Zeester
Zeester
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Ja precies daar hoor je deze bladerde la niet over Richt op het goede en positieve en of je dat met bananen doet zal niemand een worst wezen

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Voor dat men in Nederland wat meer kennis had van de Arabieren was er al een kort liedje.
Tam tam tam Arabieren tam tam tam.
Was ver voor de discriminatie periode.
Tam tam tam enz.

Bart
Bart
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Het gaat natuurlijk helemaal niet om bananen of indianen, het gaat erom dat “deze mensen” bepalen wat voor lesmateriaal wel of niet door de beugel kan.
Eigenlijk worden we geterroriseerd met wat er volgens hun allemaal wel of niet kan, en dan vooral dat laatste.
Het gaat er net als zoals dat tegenwoordig werkt met COVID, immigratie, klimaat etc. om dat deze mensen bepalen wat de “juiste mening” is en een ieder die daar niet in volgt, kan rekenen op uitsluiting en demonisering.
Uiteindelijk zal deze demonisering in zijn ultieme vorm eindigen in een vorm van genocide.

Ver gezocht? Overdreven? Nee hoor, we hebben al eerder in de historie gezien hoe dit eindigt. Precies hetzelfde principe / mechanische.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Merk steeds meer dat er mensen zijn met “de juiste mening”. Moet u helaas gelijk geven en hopelijk wordt dit gestopt voordat uw conclusie in praktijk gebracht wordt.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Verschrikkelijk jammer dat het overgrote deel van de mensen niet doorheeft dat er een beeldenstorm gaande is op ongekend niveau. Ze hebben niet door dat de geschiedenis letterlijk herschreven wordt. Die mensen worden ooit wakker in een grijze wereld waarin iedereen netjes de orders opvolgt. Waar alles en iedereen CO2 neutraal is en het enige voorradige vlees de menselijke eenheidsworst is. Waar voorgeschreven wordt welke kleur pil bij welke dag hoort, waar u niets bezit en toch gelukkig zult zijn. Waar de standbeelden van timmermans, kaag en afriyie zij aan zij staan en u elke dag minutenlang applaudisseert voor de briljante geesten die de maatschappij vormgegeven hebben.

Neef Jansen
Neef Jansen
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Op internet kom je heel wat aan duiding tegen, maar de laatste stand van zaken is zo ongeveer dat het een neomarxistische poging is om de westerse cultuur te slopen en om te vormen tot DDR 2.0, een poging evenwel die door allerlei miljardairs en banken en multinationals gebruikt wordt om er flink geld mee te verdienen, wat betreft vaccinaties, zonnepanelen, windmolens, warmtepompen, waterstof, enzovoort. Opvallend is daarbij iemand als George Soros die honderden miljoenen steekt in allerlei linkse organisaties en politieke instellingen (o.a. BLM, Woke, Antifa, etcetera) ter bevordering van EU en klimaatwaan en massa-immigratie en islamisering en lockdowns en vaccinatiepassen. Aldus de internet tam tam. Het is dan weer moeilijk na te gaan wat hiervan klopt eigenlijk, maar het schijnt allemaal te maken te hebben met the New World Order, The Great Reset en Build Back Better. U weet wel, die heilstaat waarvan Klaus Schwab zegt: ‘je zal niets bezitten en je zal gelukkig zijn’. Rutte&Co lezen hier boeken over maar zeggen tegen journalisten van niets te weten en dat het allemaal verzinsel is van complotgekkies. Aldus de internet-samizdat. Voor zolang het duurt.

Thomas
Thomas
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zouden de Indianen in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika nu allemaal zachtjes zitten te huilen om deze diep kwetsende tekst van een oud Nederlands kinderliedje?

Bart
Bart
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Ja en ze nemen een flinke slok vuurwater om hun verdriet te dempen..

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Aj Bart, je voegt alweer een denigrerende leugen toe. Vuurwater, terwijl water niet kan branden. Vreselijk, dat de indianen dat niet wisten. Dat zouden we toch duidelijk moeten wijzigen in ‘heet’, maar dat zal ook wel niet kunnen vanwege verschillende betekenissen wan wat heet ‘heet’? Het is heet, je bent heet, hoe heet je… Ach weet je wat. We laten alles zoals het was en richten onze pijlen op wat anders. 😂😂😂

Bart
Bart
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Dat lijkt me een heel goed idee ))

Els
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Op onze bananenrepubliek bijvoorbeeld.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Vroeger speelde wij altijd in het bos of in de grienden cowboytje en daar hoorde vanzelf Indianen bij, we maakte van twijgen en wat touw een boog en van riet een pijl met daarop als dop een stukje hol vlierhout om het zwabberen van de pijl tegen te gaan en daarna begon het discrimineren Jossie van de groentewinkel die had altijd iets te kanen bij zich, die mocht altijd als eerste kiezen of hij bv Winnetou of Roy Rogers was.
Wij vonden dat best, als hij maar snoepies uit deelde.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Ik verwacht wel een aanvraag voor herstelbetalingen namens deze groep. Ongetwijfeld ingediend door 1 van de beroepsparasieten die dit land rijk is

audio1958
audio1958
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vraag me na het lezen van dit soort artikelen wel eens af:
Wat bezielt deze mensen? Gaan we door alles dan maar een streep zetten en beginnen we helemaal opnieuw? Wat wil men bereiken? Ik ben opgegroeid in een wereld vol ‘ stereotypen’. Ben ik daardoor een slecht mens geworden? Integendeel!
Waar gaat deze waanzin naar toe?

Neef Jansen
Neef Jansen
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  audio1958

Naar heropvoedingskampen. Werkkampen. Kampen voor kritisch en zelfstandig denkenden.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Neef Jansen
Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Jeroen Dera geeft gewoon zijn mening en dat mag hij. Hij zet zichzelf en De Volkskrant volkomen voor schut. Niemand neemt hem ooit nog serieus, net zoals er steeds minder mensen De Volkskrant nog serieus nemen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Piltdown

Probleem is dat Jeroen niet alleen zijn mening geeft, hij wil andere mensen iets verbieden op volslagen irrationele gronden.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In de media wordt je steeds voorgehouden dat links goed is en rechts fout. Dat is een stereotypering die heel stigmatiserend is en verdeeldheid in de samenleving in de hand werkt. Het wordt hoog tijd dat daar iets aan gedaan wordt.

Rien E
Rien E
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het opgemeldde liedje ken ik niet eens, maar wel moriaantje zwart als roet en joepie joepie is gekomen en heeft mijn meissie weggehaald

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een kwestie van ontwikkeling. Blanke Europeanen koloniseerden de wereld omdat zij toe in staat waren. Niet de zwarte Afrikanen of Amerikaanse indianen koloniseerden Europa omdat zij in hun ontwikkeling achterbleven. Het is vrij normaal voor menselijke soort dat de wetende de onwetende uitlachen. Het zit eenmaal in de mens om verschillen op de korrel te nemen. Met kennis kun je zich tegen keren maar niet met zielig over doen. Dat moeten de huidige wereldverbeteraars zich bewust van maken anders plaatsen zij zichzelf bij de minder ontwikkelden en maken zich belachelijk.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Uw reactie lezende kan ik me alleen maar afvragen of we nu gekoloniseerd worden door de kansenparels. Zijn zij op sommige vlakken meer ontwikkeld dan dat wij zijn? Zijn zij de wetenden en wij de onwetenden?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

De linkse wereldverbeteraars vullen moeiteloos hun wereld in volgens hun idealen met kansenparels als de groep waarvoor zij vechten omdat zij altijd slachtoffers nodig hebben voor hun eigen bestaan. En iedereen lijkt het ook moeiteloos te slikken. De maatschappij zit op slot door de lang gevoerde propaganda die nu haar vruchten werpt. Want wie is nu tegen onrecht? Iedereen houdt de mond dicht en zo de rebellerende enkeling in de verkeerde daglicht plaatst en monddood maakt. Het lijkt net of ik het communisme voor de tweede keer ga meemaken want alle ingrediënten zijn voorhanden .

trekdrop
trekdrop
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Voor het stichten van een dictatuur heb je nu eenmaal een grote groep “losers” nodig.

Dit zie je terug bij iedere autocratische macht: Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot.
Vandaar dat links decennialang zelfstandigheid en integratie van niet-Westerse allochtonen dwarsboomt. Het is helemaal niet de bedoeling dat zij slagen; ze zijn gedoemd te falen.

De rancune jegens de autochtone bevolking neemt generatie na generatie toe. De politiek speelt handig in op deze splijtzwam.

In plaats dat men de taart groter maakt door zelfstandigheid en ondernemerschap te bevorderen, vertelt men er aan de groep “losers” dat zij enkel verliezers zijn omdat de andere groep valsspeelt, en belooft men het deel van de taart van de “valsspelers” af te pakken en terug te geven aan de “losers”, die het daadwerkelijk verdienen.

Overigens is het niet veel beter aan de andere kant, waar alles de schuld van buitenlanders is en dat wanner de linkse kliek weg is, het zal regenen van geld aan het volk vanwege alle subsidies die komen te vervallen.

De gouden weg naar stabiliteit is het bevorderen van een “winnaars” mentaliteit. Juist nu, in de moderne tijd, zijn er zoveel verschillende manieren waarop je waarde kunt toevoegen aan de maatschappij. Daarom moeten we stoppen met het verguisen van traditionele waarden, zoals leiderschap, fysieke vaardigheid en wijsheid.

Het op het sokkel plaatsen van “losers” en beroepsslachtoffers is de ideale broedplaats voor autocratische bestuursvormen om koste wat kost de illusie in stand te houden.

Een individu dat zichzelf op waarde weet te schatten en niet gehinderd wordt in zijn of haar weg naar geluk en zelfstandigheid, heeft geen bemoeizuchtige overheid nodig.

P.
P.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  trekdrop

Dixit Trump.

Foaak
Foaak
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ines een vrouw die graag inhoudelijk de discussie aan wil gaan en zich daarbij kwetsbaar op durft te stellen! Chapeau!

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Valt dit niet onder de vrijheid van meningsuiting?
Ik mag toch zingen wat ik wil?

sonja jansen
sonja jansen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn eerste kleinkind is op komst.. ik ga hem al die oude liedjes leren..iets met cultuur…

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste redactie, is er een reden waarom mijn reacties nooit geplaatst worden? Gaat er technisch iets mis? Ik bevestig altijd het abonnement. Graag een reactie.

Uw reactie is verwijderd. U gebruikt een niet bestaand, ongeldig of foutief gespeld e-mail-account. Log uit en maak een nieuw account aan met een geldig, bestaand e-mailadres. U bent herhaaldelijk gewaarschuwd. Omdat u niet reageert en geen actie onderneemt is uw account geblokkeerd. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Carry Petri
Carry Petri
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ach, dat Nederlandse vingertje altijd!
Meneer Jeroen Dera heeft kennelijk niets anders te doen dan dit soort ongein de wereld in te sturen. Het is zó ver gezocht, zó overdreven dat het gewoon niet serieus te noemen is.
Het is overigens wel kwalijk dat hiervoor een podium wordt geboden.

Arie
Arie
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kinderen hebben mij al zo vaak “meneer de koekepeer” genoemd.
Zijn alle volwassen mannen daarom koekeperen?
Wat zijn koekeperen eigenlijk, moeten mannen nu beledigd zijn?

Of is er gewoon helemaal niks aan de hand?
Is het gewoon rijm, net als “opperdepop” en “kiele kiele kietelen”?
Of “hip hap hop, eet maar lekker op”?

“Bananen” rijmt op “indianen”. Daar gaat het om.
Kinderen houden van rijm, dat vergemakkelijkt dus het leren. Vooral ook van nieuwe woordjes zoals “bananen” of “indianen”. Voor volwassenen geldt overigens hetzelfde. Volken zonder schrift onthielden de verhalen van hun cultuur en religie door daar ritme en/of (staf-) rijm in te brengen.

37
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x