Het Palestijnse verdienmodel

Voor een vuistvol met euro's

Titelfoto Het Palestijnse verdienmodel Simon Soesan OpinieZ

Foto: Pro-Palestijnse demonstratie in London (15 mei 2021)

“Goedemiddag lieve kindertjes. Mijn naam is niet belangrijk. Belangrijk is dat ik hier vandaag voor jullie klas sta, om te vertellen hoe ons winstmodel werkt. Laat me beginnen te zeggen dat wij geen terroristen zijn. Wij zijn zakenlui met grote financiële interesses wereldwijd. Soms, om ons onderwerp te benadrukken in de gedachtegang van Jan-met-de-pet, gebruiken wij een weloverwogen hoeveelheid geweld, wat ook voorkomt dat mensen ons vergeten.

Tussen ons gezegd en gezwegen: wij hebben niets met de Zionistische entiteit. Maar het helpt ons in ons verdienmodel. Hamas in het Nederlands betekent “de woede”. Wij gebruiken de woede over het bestaan van de Zionistische staat om geld te verdienen. Hoe? Dat ga ik jullie nu rustig uitleggen.

Kijk, er zijn zeker honderden nationalistische of religieuze groeperingen in de wereld die een eigen land willen hebben. Daar zijn wij niet bijzonder in. Maar de overgrote meerderheid wordt niet gehoord of, wanneer wel, krijgen hun onafhankelijkheid niet. Maar voordat iemand over onafhankelijkheid gaat schreeuwen, moet je wel begrijpen dat een onafhankelijk land, groot of klein, eigenlijk een zaak is: je moet genoeg verdienen om te zorgen dat iedereen redelijk of goed kan leven.

 

Uniek verdienmodel

Toen de VN op 29 november 1947 besloot om het Britse mandaat te verdelen tussen Joods en Arabisch land, werd 22% toegewezen aan de Joden, de rest ging naar ons. Dat de Joden dat gretig accepteerden verplichtte ons niet om dat ook te doen. Voor ons is het alles of niets. Het duurde wat jaren totdat we onze fout erkenden: we hadden in mei 1948 meer manschappen moeten sturen en het werk af moeten maken, helaas is dat niet gelukt toen, vandaar het conflict.

Toen Arafat in de jaren zestig van de vorige eeuw de PLO oprichtte en het eerste gedeelte van ons narratief schreef, was het duidelijk dat er een uniek verdienmodel was gecreëerd: daar we geen land zijn, maar een organisatie zonder vast adres, kunnen we alle soorten steun aannemen en zijn niets verplicht, geen uitleg, geen bonnetje – we kunnen met dat geld doen wat we willen – een superslim systeem.

 

Arafat

Toen we in die beginjaren begonnen te klagen dat de Joden ons land inpikten, luisterde niemand naar ons. Ten eerste was de wereld toen nog niet het collectieve orgasme van de Joodse overwinning in de Zesdaagse Oorlog vergeten, maar ook waren er meer dan genoeg wijsneuzen die op geschiedenisboekjes wezen en ons probeerden wijs te maken dat ons verhaal niet klopte. Alsof dat belangrijk is. Dus besloten we wat serieuzere stappen te ondernemen en begonnen met vliegtuigen kapen. Meteen hadden we de aandacht van de wereld, precies wat we wilden. In enkele jaren liep Arafat als enig persoon in de wereld de algemene vergadering van de VN gewapend naar binnen, met een revolver op zijn heup, en mocht zijn relaas doen.

 

Geld

Opeens werden we populair en kwam het geld naar binnen rollen. Wij zijn namelijk niet zoals de Hezbollah, die 65% van de wereld-drugsmarkt in handen heeft. Wij moeten hard werken voor ons geld. Maar toen het echt achterlijk teveel werd, moest er worden nagedacht. Volgens boekhoudbedrijven is de ratio nu 50/50. Oh, sorry. Welke ratio? De ratio van het geld wat wij naar binnen halen: 50% voor wapens, 50% voor de leiding die dit maar allemaal voor elkaar speelt.

 

Miljarden

Want echt, het is zo makkelijk. We kunnen met een Europese politicus zitten en hoeven niks geen documenten te tonen: we vertellen ons verhaal, vragen geld voor de padvinderij of zomaar, zonder reden en de cheque is al geschreven, echt niemand die vraagt waar het geld naar toe gaat. Voorbeelden? Nou, Machmoed Abbas is ongeveer acht miljard waard. Ik weet het, het is net de helft van wat Arafat achterliet, maar toch een mooi bedrag. Maar let op: de man heeft geen salarisstrookje. Hoe hij dat geld vergaard heeft wordt niet verteld. Ook Hanyeh heeft mooi geboerd: vijf miljard. En zo gaat het door.

 

In de rij

Dan moet je die politici zien die met een gezicht van “kijk-mij-eens-aardig-zijn” ons bezoeken en zonder vragen geld achterlaten. Zelfs nu, nadat de Joden ons zonder enige reden zoveel schade hebben toegebracht, vindt de wereld het heel normaal om in de rij te gaan staan om ons te helpen met de wederopbouw. Te gek voor woorden: we hoeven niemand te bellen, ze staan letterlijk in de rij.

Maar hoe blijf je zo relevant? Zonder dat het geld kost?

 

Afhankelijk

Je creëert niets: geen werkplaatsen, geen infrastructuur, niets! Zo wordt en blijft het simpele volk afhankelijk van je en kun je werkelijk alles van ze eisen. De werkelozen kunnen wat kleingeld verdienen bij ons als ze gaan demonstreren langs de grens, of Joden verwonden of doden. We hebben een echte prijslijst gemaakt, zodat iedereen weet wat ze verwachten kunnen als ze helpen, en in geval van dood zorgen wij voor de nabestaanden. Niet overdreven natuurlijk, want je moet de mensen afhankelijk houden van je. Dus mankracht, en vooral super goedkope mankracht, is oneindig.

 

Verzinsels

Tegelijkertijd kunnen we zeggen wat we willen: al zeggen we dat de aarde plat is en dat de Joden dat gedaan hebben – alles wordt geaccepteerd. Geen politicus die ons erop heeft geattendeerd dat onze feiten niet kloppen, dus kan er altijd een schepje bovenop. Onthoud: een ieder die ons verhaal herhaalt is een vertegenwoordiger van ons en het kost ons bijna niets. We kunnen het hebben over concentratiekampen, gaskamers, kindermoord en volkerenmoord – het wordt allemaal herhaald zonder enige opmerking.

Te gek om los te lopen? Kijk maar bij jullie: we staan al eeuwen op de Dam in Amsterdam met foto’s en feiten die nergens op slaan en het publiek is verliefd op ons. Sterker nog: je mag ons niet erop aanspreken, tegenspreken of met de ware feiten komen – dat heet intimidatie bij jullie. En dan zeggen de Joden nog dat wij gek zijn…

 

Aandacht

Laat ik het simpel stellen, zodat jullie de proef op de som kunnen nemen: begin morgen een beweging: “Mickey Mouse for President”. Wij zijn bereid onze ervaring te delen en jullie te laten zien dat het publiek zal geloven dat Mickey Mouse een persoon is en niet een figuur. Het publiek zal jullie geld geven. Zoveel, dat jullie geen idee hebben wat jullie met het geld moeten doen. En als er niet genoeg aandacht wordt gegeven – dan weten jullie vast nu wel hoe jullie de aandacht moeten krijgen – en er zelf nog wat aan over kunnen houden.

Ondertussen gaan wij door. De Paus weet al dat Jezus Palestijn was en wereld accepteert het feit dat onze moskee met de gouden koepel op een normale heuvel staat waar geen Joodse geschiedenis zich heeft afgespeeld.

 

En als er bij jullie in Nederland wat minder aandacht aan ons wordt gegeven, dan hebben wij onze mensen in jullie politieke stelsel. Ze kunnen blond zijn, katholiek geboren zijn en vrouw zijn: zij haalt onze steun met emmers vol naar binnen, terwijl jullie kreunen, steunen, een beetje tegenstribbelen en dan zappen naar het showbizznieuws.

 

Wurggreep

Dus wat heb je nodig om succesvol te zijn in ons vak? Een narratief dat snel en zonder veel vragen geaccepteerd wordt, een volk in wurggreep houden, zodat ze alles, zelfs zelfmoordacties, voor je doen en, het meest belangrijke: politici die zichzelf verkopen voor een vuistvol met euro’s. Tot slot wil ik jullie vragen om een bijdrage. Dat kan wat geld zijn, of ons helpen de boodschap te verkondigen. Met of zonder geweld – dat is jullie keuze, maar wij staan vlak achter jullie, zodat, wanneer jullie iets overkomt, wij dat zien kunnen en later dan zullen betreuren.

Vragen? Iemand?”

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
34 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met dank aan Sigrit Kaag
Die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt handel vol geld naar terroristen.
En storten maar zonder enig kennis.
Bedankt kaag het land van je man steunen van onze belasting centen .

Jos
Jos
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Met kennis, willens en wetens!

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Naar mijn bescheiden mening zal ook het nodige geld aan de Kaag strijkstok blijven hangen voor bewezen diensten.

dick orwell
dick orwell
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Hoeveel van dat “ontwikkelings” geld komt er via haar man weer terug in haar eigen huishoud portemonnee?

Arie
Arie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk, met als kleine correctie dat de PLO niet door Arafat maar door de Egyptische president Nasser is opgericht. Sterker nog, de in Caïro geboren Egyptenaar Arafat (sindsdien “symbool van Palestina”) was niet eens de eerste PLO-leider.

Doel destijds was dan ook niet een “Vrije Dictatuur Palestina”, zoals links-idealistische antidemocraten graag geloven; maar een “groot Arabisch rijk”. Zonder joden of Koerden. Destijds was het panarabisme (= Arabisch nationaalsocialisme) de sterkste ideologie in die regio; machtiger zelfs dan de veel radicalere islam.

PLO-bobo Zahir Muhsein zei het zo; “Palestijnen bestaan niet, wij zijn Arabieren. Maar als “Palestijn” kunnen wij grondgebied claimen dat Jordanië en Syrië vanwege internationale verdragen niet meer kunnen claimen”.
Dat dus. Daarom leidt elk vredesverdrag tot een “nieuwe” terreurbeweging.

Maar ja, weten NPO-kijkers veel. Welke beruchte socialist zei ook alweer; “de vaak herhaalde leugen wordt vanzelf een waarheid”? Hij had gelijk.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Arie
Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Business as usual dus voor de Midden-Oosten dictators. Je vraagt je wel af hoe het kan dat vrijwel het voltallige politieke speelveld, inclusief de betrokken Ministeries, van Dublin tot Athene en van Lissabon tot Helsinki, hier in blijven trappen. Zo dom kunnen ze niet zijn. In ieder geval niet allemaal. Your guess is as good as mine.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Waldemar
Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Beter toch dat er een volk is waar de arabische agressie zich op richt? Zo lang daar de focus op ligt, voorkom je last in je eigen land. En door gul te geven, steun je de moslims, waardoor je hoopt op minder gedoe.
Je voedert de krokodil in de hoop dat hij jou met rust laat. Tot het eten een keer op is…

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Dank voor het meedenken, maar je antwoord overtuigt me helaas niet.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Omdat dit onderling zo is afgesproken, of van hogerhand is opgelegd. Mogelijk iets met “olie voor islam”, er mag simpelweg niet slecht over moslims gesproken worden..

Duidelijk is in ieder geval dat heel veel moslims wereldwijd niet alleen in de slachtofferrol kruipen, maar er ook ingeduwd worden. De “palestijnen” bijvoorbeeld vinden zichzelf zielig. Anderzijds worden ze door de westerse media extreem vermenselijkt. Er wordt ingezoomd op het persoonlijke leed, waar dit bij de Joden niet gedaan wordt. Hierdoor wordt de slachtofferrol toegekend aan de “palestijnen” en verschuift de sympathie vanzelf. En daarmee faciliteren ze onder andere weer de 1,2 miljoen moslims in Nederland, die voelen zich gesteund in hun antisemitische gevoelens. Het is een omgekeerde integratie, walgelijk. De meeste moslims weigeren zich aan te passen aan Nederland., maar als er genoeg moslims zijn past Nederland zich aan aan de moslims. En dat gebeurt in alle landen waar een grote hoeveelheid moslims wonen. Er wordt ruim baan gemaakt voor de islam.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Ik denk eerder dat het geld op moet bij Buitenlandse Zaken omdat ze anders minder budget krijgen. Voor ontwikkelingswerk geldt ook zoiets. Al het geld wat er te besteden valt op een Ministerie wordt ook besteed om de schijn te vermijden dat het best met minder zou kunnen. Dat veel van die fondsen doorgesluisd worden naar de Zwitserse bankrekeningen van Afrikaanse dictators, of in dit geval Palestijnse dictators, dat moet voor lief genomen worden. Ofschoon mevrouw Kaag zich in haar handjes knijpt van pure vreugde en misschien indirect ook op de loonlijst staat.

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In Nederland zijn er heel wat communisten die elke dag gillend wakker worden van de haat tegen de westerse cultuur inclusief het christendom en al die witten mannen met een mening en argumenten die die mening onderbouwen. En diezelfde communisten willen kritiek op de islam niet waarnemen, willen niets horen over de wrede mensenrechtenschendingen die continu verricht worden in naam van de islam. En je komt ze overal tegen, in de politiek en de media en de universiteiten, die communisten. En ze zijn o zo verontwaardigd als ‘zielige onderdrukte Palestijnen’ vanachter moeders en kinderen duizenden raketten afschieten op hun favoriete haatobject, en als Israel dan iets terug doet.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Ik heb grote bezwaren tegen “witte” mannen (en vrouwen). Wij zijn niet wit, wij zijn blank.
Dat mensen met een bruine huid zich zwart noemen is hun keuze. Daarom hoeven wij nog niet het tegenovergestelde daarvan, wit dus, genoemd te worden.

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Gelijk heb je. Persoonlijk vind ik het racistisch en afstotend, vijandig eigenlijk. Het wordt ons opgelegd door een haatvolle ideologie die uit is op de vernietiging van de westerse cultuur. Ik probeer al lange tijd te achterhalen wat die ideologie precies behelst, en vond recentelijk dit bijvoorbeeld: https://de.metapedia.org/wiki/Frankfurter_Schule

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Dat is het. De bron van het neo-marxisme. Had ik je al veel eerder op kunnen wijzen. Sorry.

rico
rico
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Helemaal mee eens, witte mensen zijn erg ziek of erger nog, overleden. Als dat niet kwetsend is weet ik het niet meer.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel!! De naakte en zeer succesvolle waarheid over list en bedrog, onderdrukking en geweld, dat al jaren vet loont!!
Fake Palestina als verdienmodel!!
Ik roep dit ook al jaren.

Het westen wat mede verantwoordelijk is voor de stichting
van de staat Israel, laat dit land inmiddels volledig in de kou staan ten gunsten van een stel raddraaiers, die al jaren zeer succesvol, de zielige thuisloze “vluchtelingen” uithangen.
Hun land laten ze expres in puin en chaos en hun volk in armoede en geweld leven.
En al die Westerse linkse deugers geloven het maar wat graag.

Vette Zwitserse bankrekeningen voor
foute leiders zoals Arafat en Abbas. Zie als voorbeeld het enorme paleis van Abbas, mede betaald met ons belastinggeld, mede dankzij onze minister alias Palestijnen knuffelaarster Sigrid Al Qaq – Kaag.

Goed artikel waarover je pagina’s vol kunt schrijven met voorbeelden van leugens, intimidatie, misbruik en geweld door foute leiders en verering door een hysterische bevolking en naive? Westerse deugers.
En dit alles niet alleen hartsochtelijk gesteund door alles wat links is, maar tevens door de altijd al zwakke en partijdige Verenigde Naties!!.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Verenigde Naties zijn niet zwak maar juist machtig maar geleid door verkeerde mensen en beheerst door foute landen.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik begrijp wat u bedoelt.
Dat is voor mijn dus zwak, omdat de VN volledig aan het doel waarvoor zij is opgericht, voorbij schiet.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Precies.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Natuurlijk, de Palestijnen willen helemaal niet een eigen staat althans de Palestijnen met macht. Zij willen ook geen Joodse staat en zolang de situatie zo blijft krijgen zij als zelfgenoemde underdogs genoeg geld binnen om de situatie zo te houden. De Joden krijgen toch de schuld en het stroom geld blijft onuitputbaar. Wat wil je nog meer? En het volk blijft de dupe sowieso en telt niet mee. Met deze tactiek sleep je zelfs de Nobelprijs binnen want de politieke correctheid is een geweldige partner. Leve de eeuwige strijd.

Hans de Jong
Hans de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit komt alleen goed, als alle geldstromen definitief gestopt worden of dat Israël definitief de grote klap gaat hanteren.
En dan nog…..leer mij moslims kennen…..er is geen verstandig gesprek mee te voeren en als je hun vraagt wat zij van de islamisering in West Europa vinden, komt er niet 1 stom woord uit hun monden….wel doodse stilte.

P.s. Ik heb de vraag over de islamisering gesteld aan de 2 Turkse eigenaren van onze plaatselijke Grillroom in mijn woonplaats.
Deze 2 wonen al notabene meer dan 50 jaar in Nederland, spreken goed Nederlands, hebben hun leven lang hier gewerkt en toch leunen ze op Turkije, Erdogan, kijken Turkse TV, enz enz.
Dus van van geïntegreerd zijn, daar zet ik een groot vraagteken bij.
Verder zijn het grappige, aardige turken, zolang je maar niet over de islam begint,want dan houd het ineens op. (doodse stilte)
Het eten wat je daar besteld is goed, gaar, vers en goed heeten de keuken is er word brandschoon gehouden.

Oh nog een leuke bijkomstigheid…. ze houden absoluut niet van Arabieren…en vinden het een vies volkje.

Paulien
Paulien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is de hoogste tijd dat wij die Israël steunen ons gaan organiseren. Kaag weet dat zij de (gure) wind mee heeft: het volk is immers grotendeels onverschillig, het gebroed van de Jodenhaters baant zich een weg omhoog en organiseert zich onder allerlei zgn anti zionistische vlaggen samen met de antisemieten uit islamistische kring, Rutte is laf en de regering heeft Israel al lang ‘onder de bus gegooid’. SGP en CU sputteren een beetje aan de zijlijn tegen het steunen van de terroristen financieel, de steun aan het wapenembargo tegen Israël door Nederland in de VN. Kaag heeft en krijgt alle ruimte om haar anti-Joodse (!) daden te volbrengen. Ingezonden brieven waarin we onze stem laten horen worden niet geplaatst. Moslims bespugen de Israëlische vlag open en bloot op straat. Geen mens die het tegenhoudt. Zullen we er ongeschonden uitkomen als we opstaan voor het Joodse volk? Voor Israel? Nee! Toen niet en nu niet. Kan het Cidi het voortouw nemen of christenen voor Israël? We moeten iets doen op structurele basis zodat ze weten in Den Haag: niet in mijn/onze naam Kaag!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als de Joden Israël niet hadden opgebouwd tot een sterke staat dan zouden ze al lang gedecimeerd zijn door de Arabieren. In dat geval zouden ze hun slachtofferrol hebben behouden in Europa. Nu zij ruim hun eigen broek kunnen ophouden en zich verdedigen vervalt de slachtofferrol en wordt die aan een ander toegekend, de Palestijnen in dit geval. Want Europa houdt alleen maar van slachtoffers ongeacht hun rol.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet elke palestijn profiteert van het geld. Het zijn weer de elites waar het geld naar toe gaat. De hamasleiders wonen in hun villa’s in TURKIJE. En het klootjesvolk wordt uitgebuit en opgehitst. En kaag (wonend in Israel) doet er niets aan.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Is de actie Amsterdamse standbeelden krijgen zwemvest om, ook een actie vanuit zo’n zwaar gesubsidieerde wappies gillende club.

Eddie
Eddie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ongelooflijk, onbestaanbaar eigenlijk, dat iemand met de antecedenten van Sigrid Kaag een prominente rol speelt in de Nederlandse politiek.

Theo
Theo
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

OMG, so true

dick orwell
dick orwell
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En de westerse linkse media werkt maar al te graag mee om dit verdien model in stand te houden, met hun leugenachtige eenzijdige berichtgeving.
Hamas kan steevast op de msm rekenen, als kritiekloos propaganda medium.

Heeft iemand trouwens als eens uitgezocht hoeveel geld de man van Sigrid Kaag “verdient” heeft tijdens zijn PLO carrière?

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Meesterlijk!

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, ijzersterke satirisch aandoende column. Het gekke is dat ze het inderdaad zo zien en wij zijn de dommen. (ja ik niet, en velen met mij niet, maar wat kunnen wij er aan doen behalve PVV stemmen)

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik laat me niet verleiden om partij te kiezen in dit conflict. In 1986, ik was pas 16, heb ik op het middelbaar voor geschiedenis dit thema gekozen als afstudeerthema. Ik weet nog dat ik 3 boeken heb gelezen, een boek met de tijdlijn algemeen, een boek van de situatie vanuit Palestijns oogpunt en een boek vanuit Joods oogpunt. Bij het Palestijnse boek dacht ik, tja die Palestijnen hebben gelijk. En bij het boek waarbij de situatie werd bekeken vanuit Joods oogpunt dacht ik, tja die joden hebben gelijk. Wat ik nu vooral denk is, waarom is dit land juist daar gecreëerd op dat enorm kleine stukje aarde? Dit is gewoon een cocktail voor conflicten. En ik ben haast zeker dat ze dit vooraf hebben geweten!

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Dat laatste betwijfel ik, Foaak!
Terug kijken en (ver)oordelen is gemakkelijk genoeg. Vooruitkijken is eigenlijk onmogenlijk.
Zoveel hangt af van o.a. de situatie, de tijdgeest, de volksmening, politieke en sociale omstandigheden en van macht en onmacht.
Bijvoorbeeld: Er waren door de Nazies 6 miljoen Joden vermoord in Europa. Het schuldgevoel was immens!
Daar wordt op voortgeborduurd door de algemene opinie. Zo gaat het heden ten dage nog steeds.
Neem bijvoorbeeld de hype die BLM heeft veroorzaakt. Ik geef hier geen waardenoordeel, maar een tegengeluid wordt momenteel niet écht gewaardeerd.
Zelden worden beslissingen alleen maar door kennis van zaken en gezond verstand besloten!
Zo ook de vestiging van de staat Israël!

Om de geschiedenis eningzins te kunnen beoordelen, moet je de omstandigheden, tijdgeest etc zo veel mogelijk kennen.
Nooit uitgaan en oordelen vanuit het heden, wat helaas maar al te vaak wél gebeurt.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Omdat de Joodse bevolking daar al meer dan 3000 jaar woont? Wat voor boeken waren dat?

Philippine
Philippine
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Dus toch de Britten?

34
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x