Kabinet laat 400.000 jeugdvoetballers barsten

KNVB voert abominabele lobby voor Regiocup

Titelfoto bij artikel Kabinet laat 400.000 jeugdvoetballers barsten Rutger van den noort opiniez

Foto:

De amateurvoetbalcompetitie kwam al  vroeg in het seizoen tot stilstand. Al na een handvol wedstrijden verbood de overheid het spelen van wedstrijden in competitieverband om reisbewegingen te minimaliseren. De impact op de voetballende jeugd is enorm. Duizenden jongeren zijn al gestopt, wat op langere termijn zal leiden tot significante gezondheidsschade. Het wordt tijd dat de KNVB eens echt opkomt voor haar achterban en alsnog van start gaat met de Regiocup.

Het amateurvoetbal vormt eigenlijk de grootse sportvereniging in Nederland met 1,2 miljoen leden, waarvan 400.000 jeugdleden. Voor de mensen die minder verstand hebben van het amateurvoetbal is een korte toelichting vereist op hoe de competities werken. In een normaal seizoen worden amateurvoetbalclubs eerst ingedeeld op leeftijd en daarna op niveau. Ben je 16 jaar, dan speel je in de zogenaamde O17-competitie (onder de 17).

Ben je dan ook nog eens goed, dan speel je waarschijnlijk in de O17.1, ben je minder goed, dan speel je in de O17.4 bijvoorbeeld. Afgaande op het niveau van de club en de bereikte resultaten en met een gezonde dosis realiteitszin vanuit de club zelf, wordt dan de O17.1 ingedeeld in een voetballende klasse, bijvoorbeeld in de eerste klasse. Heb je een goede lichting, dan speel je hoofdklasse, en als de amateurclub echt goed is, dan speel je op divisieniveau.

 

Wedstrijden

Afhankelijk van deze indeling plaatst de KNVB verschillende teams van hetzelfde niveau in een competitie, die, afhankelijk van de hoeveelheid clubs in de omgeving en hun niveau, tot een bepaalde reisafstand leidt, vaak in een straal van minder dan vijfentwintig kilometer. Voor de spelers is dit fantastisch, want ze spelen zo tegen andere amateurs op hun eigen niveau en op deze manier kunnen de oefeningen bij de training in wedstrijdvorm worden uitgevoerd en kunnen de spelers groeien in hun voetbalcapaciteiten.

Uit ervaring weet ik dat de wekelijkse adrenaline voor de wedstrijd, het vechten voor de overwinning, de extase bij een overwinning na enkele verloren wedstrijden en het gezamenlijk werken aan een doel het hoogtepunt van de week zijn. Trainingen zijn leuk, maar het draait om de wedstrijden.

 

Stap 2

Corona is een realiteit waar iedere organisatie in Nederland mee te maken heeft, maar de verschillende organisaties die hard geraakt worden gaan er op een verschillende manier mee om. De lobby in Den Haag speelt hierbij een grote rol. Het duurde slechts enkele weken in 2020 voordat de KLM al enorme subsidies van de overheid ontving, terwijl de toekomstige perspectieven ten aanzien van vliegen twijfelachtig zijn.

Pretparken, dierentuinen en buitenlocaties voor podiumkunsten mochten open bij stap 2 afgelopen week, maar het voetballen van de jeugd in wedstrijdverband bleef potdicht. Dit terwijl er nauwelijks besmettingen buiten kunnen plaatsvinden, weten we uit wetenschappelijk onderzoek. De enige conclusie die kan worden getrokken is dat de lobby van de KNVB abominabel is, of zeer elitair op het betaalde voetbal is gericht.

 

Jongeren stoppen

Meer dan 90% van de achterban van de KNVB is amateurvoetballer en onder grote delen van de jeugd is de impact enorm. Zelf ben ik coördinator bij de voetbalclub VV Hooglanderveen voor de 15- en 16-jarigen en afgelopen seizoen is rond de 15% van de kinderen al gestopt, omdat ze het niet meer leuk vonden om alleen maar te trainen. De interne clubcompetitie verzacht de pijn nog een klein beetje, maar nadat je voor de zesde keer tegen hetzelfde team hebt gespeeld, is de lol er ook wel af, nog afgezien van het feit dat je nooit een gelijke pot krijgt (tegen leeftijdsgenoten is het niveau verschillend) en tegen een jaargang hoger of lager is er een fysiek verschil op die leeftijd.

 

Vereenzaming

Ook bij omliggende clubs in het midden van het land, in onder andere Leusden, Putten, Hierden en Amersfoort, klinkt eenzelfde signaal: puberende spelers, die juist zoveel behoefte hebben aan adrenalinemomenten in hun leven stoppen ermee, teams trainen op halve kracht, spelers lopen blessures op en verliezen hun aandacht voor het voetbal. Kortom: het regent opzeggingen. Het is evident dat deze jongeren niet opnieuw lid gaan worden, waardoor ze uiteindelijk minder gaan sporten.

Een enorme gezondheidsschade ligt op de loer, die in de komende tientallen jaren zal doorwerken tot een miljardenschade door diabetes, overgewicht, hart- en vaatproblemen en mentale schade door vereenzaming. Voetbal is een maatschappelijke bouwsteen, vooral in achterstandswijken, en door deze massale opzeggingen komen veel clubs potentieel in financiële problemen.

 

Regiocup als worst

Het smaldeel van de KNVB, dat opkomt voor het amateurvoetbal onder leiding van Jan Dirk van der Zee, stak enkele weken geleden zijn nek uit door het alvast plannen van een Regiocup om zo richting einde seizoen toch de jeugd nog een worst voor te houden. Op lokale schaal werd een competitievoorstel in elkaar getimmerd, waarbij de reisbewegingen zeer beperkt zouden blijven en toch jongeren onderling weer aan de bak konden gaan met amateurclubs om hen heen.

 

Veel van deze jeugd zit al bij elkaar op school, dus de interactie is sowieso al aanwezig. In essentie een superslim plan, want het zou voor een goede afsluiting zorgen van het seizoen, zodat de jeugd enthousiast de zomer in kan gaan en aangehaakt blijft bij de clubs; seizoen 2021-2022 zou dan automatisch volgen.

 

Versoepelingen

Met de versoepelingen van afgelopen week, was ik in de volle overtuiging dat de KNVB duidelijk zou hebben gemaakt aan het kabinet dat deze Regiocup van vitaal belang is voor amateur-voetballend Nederland. Niets bleek minder waar. Opnieuw geen woord over het amateurvoetbal, alleen een soort gedrocht van een versoepeling, waarbij seniorenteams die in leeftijd veel verschillen weer samen konden gaan spelen, weliswaar op 1,5 meter afstand. Een complete aanfluiting natuurlijk.

 

Dit gaat niet werken en zet geen zoden aan de dijk. Wat nodig is voor de amateurs is een stoot adrenaline, een strohalm aan het einde van het seizoen om vast te pakken. Een heel jaar trainen en intern je best doen wil je afgemeten zien aan andere teams.

 

Het kan nog

Maar het kan nog, kabinet en KNVB!

Het allerlaatste moment om de Regiocup alsnog te starten is het weekend van 29/30 mei. Op dat moment kunnen er nog vijf wedstrijden worden gespeeld tot het weekend van 25/26 juni, wanneer voor veel clubs de zomerstop begint. Niet douchen, geen kantines open, beperkt publiek langs de lijnen: dat valt allemaal te accepteren, maar laat de jeugd nog even knallen in wedstrijdvorm. Voetballen is gezond en laten we de jeugd aan het sporten houden!

KNVB, laat amateur-voetballend Nederland niet in de kou staan en leg het kabinet nou eens echt het vuur aan de schenen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het interesseert Rutte geen ene mallemoer, hij heeft geen enkele binding/affiniteit met welk deel van Nederlandse bevolking dan ook.

Hij heeft een opdracht meegekregen en die voert hij gewoon uit.

Of het nu het voortbestaan is van jeugdvoetbal of een oudere soos, hij heeft er schijt aan, angst en tweedracht zaaien dat is zijn steel.

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ik begrijp, wat u bedoeld H. J. maar ik ben het niet met u eens. Rutte heeft wel degelijk affiniteit met bepaalde groepen mensen, n.l. de uitbuiters, witte boorden criminelen en iedereen, die normaal functionerende mensen in dit land wil uitschakelen. Het mondkapje is om te muilkorven, het niet ventileren is om het virus in huizen in stand te houden, zodat de pharmacie zoveel mogelijk verdient (zie interview met van Dissel vandaag op NPO). Een pracht voorbeeld is dat in de Efteling Droomvlucht dicht moet blijven, maar de Vliegende Hollander mag open. Alles voor gezinnen met jonge jeugd blijft dicht, want anders komt er weer een nieuwe generatie.
Daarom zoveel mogelijk immigratie, da’s goedkope arbeid. Verre vakantiebestemmingen is prima, maar binnen Europa niet. Geen mogelijkheid om grenzen te bewaken tegen criminelen, maar aan controle test en injectiebeleid geen gebrek.
Liegen en bedriegen is aan de orde van de dag, maar eerlijkheid wordt beoordeeld als zijnde stom en onhandig.
Nee, ik provoceer niet, maar stel slechts een kille analyse, over wat er allemaal gebeurt. Ik voorspel, dat dit beschavingsgebouw eerdaags zal instorten, met of zonder Rutte.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat voor vooruitzichten heeft de jeugd eigenlijk ?onbetaalbare huizen ,algehele controle op het internet, werkloosheid groeit alleen maar,MKB wordt de nek omgedraaid,zodat jongeren daar ook niks meer kunnen leren, Rutte en zijn jaknikkers zijn drukker met Brussel dan de eigen bevolking,sporten kunnen de jongens ook niet meer ,avondklok ,lockdown,hoogste tijd voor een zakenkabinet ,meer mensen aan het bewind met een gezin ,en geen homo of einzelganger zonder kinderen ,die weten niet wat het is ,en hebben er al helemaal niks mee .

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Inderdaad Peter je laatste regel.
En ze hebben er al helemaal niks mee, is vandaag in Utrecht duidelijk geworden.
Nederlander zijn met een andere mening is op het Malieveld goed voor, waterkanonnen, met de lange lat rammende dienders, Romeo’s die net doen of zij op een kegelclub zitten enz.
In Utrecht vandaag geen waterkanon, geen Romeo’s met een passie voor kegelen en de lange lat heb ik geen één keer op een onbeschermd hoofd zien neerdalen.

Hesa
Hesa
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We moeten eerst de politie aanpakken. Als zij massaal stoppen met geweld plegen op lieve demonstranten, dan kunnen bedrijven en ondernemers weer beginnen.
Dan is het over en uit met dit kabinet.

krijnnl
krijnnl
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In wie stellen we als individu ons vertrouwen? De overheid en farmaceutische industrie industrie gesteund door de media of de of die artsen, virologen en hoogleraren met met een andere invalshoek ? Te weten NIET massaal te vaccineren, waarvan het gevolg uiteindelijk zou kunnen leiden naar wat we noemen natuurlijke selectie en overleven van de sterkste. Het artikel beschrijft slechts 1 van de symptomen die voortvloeien uit de waanzin waarin we leven. Op vakantie voor een prikje Zolang het duurt natuurlijk….

Advanekeren
Advanekeren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

100 pct eens met het artikel. Zelf nog actief spelend 7×7 (71 en fit) verbaas ik me al tijden over de door u gemelde bezopen tekortkomingen van het kabinet. Het verhaal is zeer herkenbaar. bij een kleinzoon 17 jaar komt de helft niet meer opdraven voor training en als ze komen totale desinteresse. Bij mijn andere kleinzoon 16 jaar t zelfde verhaal en van degene die komen is de helft ook niet bij de les. Diverse gasten hebben inmiddels een baantje op zaterdag : betekent kassa en die zie je niet meer terug.
KNVB doet het ook niet goed bij een voorlopige indeling van de regiocup stond -19 geplanned met wedstrijden op 25 en 30 km afstand terwijl er volop verenigingen zijn op gelijkwaardig niveau in een cirkel van 05 tot 10-12 km. Ook niet echt een slimme actie.
Maar eens een keer met een paar bussen naar Den Haag en nogmaals meer tam tam van de Knvb zou ook niet misstaan.

P.Thijssen
P.Thijssen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Geen amateurvoetbal gevolg op termijn geen Oranje op EK of WK

audio1958
audio1958
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De KNVB vindt alleen het betaald voetbal belangrijk. En het komende EK. De rest is niet belangrijk.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel. Zelf ben ik teamleider van een O19 elftal. Die jongens mogen al maanden niet trainen en ook geen onderlinge potjes spelen tot een maand geleden. Ben je net 18 en je mag niks. Dus dan maar veel gamen op hun kamers en blowen. Lekker slim. Heb wel bedongen dat hun contributie is gehalveerd maar vrees dat er veel gaan stoppen.

Henk
Henk
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wouter, het is idd heel vervelend dat dit ons overkomt. Wat ik lastig vind aan al jou reacties is dat het kennelijk niet tot je botte hersens wil doordringen dat er iets aan de hand is. Ook ik wil heel graag weer aan de bak, maar Corona is daarbij een spelbreker – waarom wil je dit maar niet begrijpen?

Richard
Richard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het komt mij voor dat rechtse mensen slecht leren van het verleden. Causalisten zijn omkijkers, terugkijkers, gevaarlijke omkijkers, misschien dat het daarom ontbreekt om de bedoelingen van een ander te begrijpen. Stel je vraagt om een assimilatiepolitiek t.b.v. moslims, dan zeggen socialisten; hé. dat willen wij ook. Bijkomend voordeel is dat Pim Fortuyn is afgeknald, dus de weg stond vrij om integratie tot hun socialistische politiek te maken; integratie voor iedereen, allemaal zullen we de taal van het socialisme leren spreken. Assimilatie en socialisme zijn twee hele dikke vrienden van elkaar, de ideologische wortels nietwaar?

Een hard gelach is natuurlijk de zwarte pietendiscussie; het gaat er niet om wat mensen weten, maar wat mensen geloven, hoe makkelijk is het niet om ressentiment in de burger aan te wakkeren? Maar goed, als zwarte piet het laatste bastion van Nederlandse cultuur en vrijheid is, dan is de vraag gerechtigd of er überhaupt nog iets is als Nederlandse cultuur?

Toen Baudet vroeg om een lock down had ik al mijn twijfels; waarom zou ik in een schuilkelder moeten gaan zitten in plaats van de strijd aan te gaan? Crisis, wel een erg groot woord waar nog zoveel keuzevrijheid bestaat. Als de vliegtuigen boven je hoofd bommen laten vallen, dan is het crisis. En nee, heer Baudet, de inzichten zijn niet wezenlijk veranderd. Dat de jonge mensen slachtoffer zou gaan worden kon ik toen al vertellen en de historici mogen over tien jaar hun schande daarover uitspreken.

Misschien wordt het tijd dat rechtse mensen eerst nadenken voor het iets vraagt; je krijgt meestal wat je vraagt, alleen in een andere verpakking en inhoud. Deze boemerang echter komt terug in het gezicht van de jongere generaties, dat neem ik zowel als links ten zeerste kwalijk.

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x